Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ommadawn

#8101 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

medvjed23 wrote:dobar tekst za pjesmu je bliži izuzetku nego pravilu i u tom smislu sarajevo ne zaostaje, bar ne mnogo za ostatkom regiona.. razumijem da je nekome socijalno angažirana hermetika draža od jasno sročenog ljubavnog teksta, al to je samo subjektivna preferencija koju ne treba miješati sa objektivnom kvalitetom, ako takva postoji u umjetnosti..
Ne zaostaje ali nije nikoga prestiglo.

Umjetnost je subjektivna ali ne i sasvim. A umjetnost treba i pronaci. Postoji i kic.
Jasno srocen ljubavni tekst imas u pjesmama Montena ili Dedica i to je dovoljno relevantno.
radostan dan

#8102 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

inače se gnušam elite koja nazor sluša ne znam, ekv, štulića, lajbah, kurce, palce..
ali jeste činjenica da ako izuzmeš indekse u umjetničkom smislu, te bijelo dugme kao prije svega sociološki fenomen...velika većina onoga što ostane, zajedno sa -parnjacima- iz bg, neko pomenu splita (a dosta toga je bilo i u zagrebu) nije ništa drugo nego - džirlo proizvod za džirlo narod.

na stranu naša osjećanja, doživljaji, uspomene, slike, boje, zvukovi...
uglavnomja

#8103 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

vidis da se slazemo, uglavnom :D

poenta je u tome da pricamo o dugom periodu i o 22 miliona ljudi, a ne samo o 80. i ne samo o ljudima sa malo izrazenijim ukusom i muzici koja je bila vise od sviranja

i o broju grupa po gradovima koje su imale slusaoce, raznih muzickih prefernecija i potreba

nazalost, najvecu histeriju ikada je napravio plavi orkestar, nicim zasluzio :cry:
najvise ploca-nnosaca zvuka u jugi prodali rokeri s moravu :roll: (po nekim izvorima, da ne trazimo dlaku u jajetu, ali svakako su nedje u vrhu)

haustor :thumbup:
ima sigurno jos zabravljenih asova, ali isplivace :-D
uglavnomja

#8104 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

auuu

epic fail

IDOLI :thumbup:

cak i generacija 5 :D

dado t i time

i opet, izuzetak - pojedinac - leb i sol :thumbup:
medvjed23

#8105 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by medvjed23 »

Ommadawn wrote:
medvjed23 wrote:dobar tekst za pjesmu je bliži izuzetku nego pravilu i u tom smislu sarajevo ne zaostaje, bar ne mnogo za ostatkom regiona.. razumijem da je nekome socijalno angažirana hermetika draža od jasno sročenog ljubavnog teksta, al to je samo subjektivna preferencija koju ne treba miješati sa objektivnom kvalitetom, ako takva postoji u umjetnosti..

Umjetnost je subjektivna ali ne i sasvim. A umjetnost treba i pronaci. Postoji i kic.
Jasno srocen ljubavni tekst imas u pjesmama Montena ili Dedica i to je dovoljno relevantno.
dedić je jako dobar, balašević takođe.. monteno je ok.. hari mata hari nudi par lijepih pjesničkih slika.. nema tu dubine ni filozofije, al i ne treba ih biti.. ok je ako je lijep ljubavni tekst samo to - lijep ljubavni tekst, bez pretencioznih dodataka..
Last edited by medvjed23 on 29/03/2018 13:21, edited 1 time in total.
uglavnomja

#8106 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

medvjed23 wrote:
Ommadawn wrote:

dedić je jako dobar, balašević takođe.. monteno je ok.. hari mata hari nudi par lijepih pjesničkih slika.. nema tu dubine ni filozofije, al i ne treba je biti.. ok je ako je lijep ljubavni tekst samo to - lijep ljubavni tekst, bez pretencioznih dodataka..

ne slusa se uvijek ista muzika
niti ista muzika uvijek osatvlja isti utisak

drugacije je slusati nesto kad ti je 16 godina i kad ti je 36
kad si sretan ili tuzan
kad ti treba odmor ili kad si na derneku
kad radis ili kad vozis u autu 3-4 osobe raznih godina ... neces im leibach pustati :D

kic i smece su uvije kic i smece, ali ove grupe sa light muzikicom i teksticima su ok za popuniti prostor i pustiti mozak na pasu
uglavnomja

#8107 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

animatori wrote:..jugoslavija je bila zločinačka tvorevina..

los snimak :sad:
Last edited by uglavnomja on 29/03/2018 13:33, edited 1 time in total.
medvjed23

#8108 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by medvjed23 »

uglavnomja wrote:

ne slusa se uvijek ista muzika
niti ista muzika uvijek osatvlja isti utisak

drugacije je slusati nesto kad ti je 16 godina i kad ti je 36
kad si sretan ili tuzan
kad ti treba odmor ili kad si na derneku
kad radis ili kad vozis u autu 3-4 osobe raznih godina ... neces im leibach pustati :D

kic i smece su uvije kic i smece, ali ove grupe sa light muzikicom i teksticima su ok za popuniti prostor i pustiti mozak na pasu
tačno.. ja, kad je u pitanju muzička isključivost u službi elitizma (samo rok, samo urbano brate, popišaj se na lake note i seljake), volim napraviti paralelu sa prehranom.. :D volim slatko, al ne mislim da je zdravo jesti samo slatko, uvijek, u svakoj situaciji.. sličan sud možemo formirati i o filmovima, knjigama i dr.. širina je, što se mene tiče, uglavnom poželjna..
Ommadawn

#8109 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Slušaj, među mojim vinilima ćeš naći Plavi Orkestar, Čolu, Yu Grupu, Bijelo Dugme, Atomce, Bajagu a ako mi se pruži prilika, nabavit ću i Merlinov prvi album jer ih nekad poslušam kad sjedimo sa rajom.
Iz kultnog razloga (toliko loše da je dobro) hoću da pribavim Baron i Crna ovca, Soko, Carski Rez, Bugi Rulet, Bojan Milanović, Vrijeme i Zemlja, Stidljiva Ljubičica, Pauk, Dragoljubov Taxi te Tarantulu - jednostavno iz tog razloga.

Eh sad što se tiče Ekv nije da mi je svaka pjesma od njih super ali smatram da je kvalitetna. No nekako sam više preferirao Azru - valjda je od ranih dana tu (stari ih voli) pa se lako naviknuti.

A Leb i Sol je institucija. U svaka doba može!
uglavnomja

#8110 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

Ommadawn wrote:Slušaj, među mojim vinilima ćeš naći Plavi Orkestar, Čolu, Yu Grupu, Bijelo Dugme, Atomce, Bajagu a ako mi se pruži prilika, nabavit ću i Merlinov prvi album jer ih nekad poslušam kad sjedimo sa rajom.
Iz kultnog razloga (toliko loše da je dobro) hoću da pribavim Baron i Crna ovca, Soko, Carski Rez, Bugi Rulet, Bojan Milanović, Vrijeme i Zemlja, Stidljiva Ljubičica, Pauk, Dragoljubov Taxi te Tarantulu - jednostavno iz tog razloga.

Eh sad što se tiče Ekv nije da mi je svaka pjesma od njih super ali smatram da je kvalitetna. No nekako sam više preferirao Azru - valjda je od ranih dana tu (stari ih voli) pa se lako naviknuti.

A Leb i Sol je institucija. U svaka doba može!

:thumbup:

vidis u boldiranom lezi razlog "nesuglasica"

ti sve ove grupe posmatras retroaktivno, za tebe su servirane kao gotov proizvod kad si vec prezivio stvaranje muzickog ukusa, nisi bio tu kad su pocinjali niti si ih dozivio kao vrsnjake ili neke generacije ublizu, nisi odrastao i razvijao se sa njima ... mislim nemas emotivni naboj, samo ono kriticko-umjetnicki
nisi cekao mjesecima kad ce izaci najvaljeni album tog i tog ... pa se gurao u robnjaku da ugrabis svoj primjerak
pa kod kuce - nova igla na gramofon, i kasetofon pored da se snima kaseta prije nego se ploca izgrebe :lol:
i onda koncert :thumbup:

itd
detroit-mercy

#8111 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

piupiu wrote:
Edin H. wrote:
ultima_palabra wrote:Sarajevska scena je bila precijenjeno smece, komercijalne limunade uz neki kvazinarodni smek. Pravi kreativci su nazalost bili u Beogradu, Zagrebu, pa i Ljubljani.
Malo si preoštar, ali u suštini tačno
Ja to zovem autošovinizam. :oops:

Šta uzimate kao kriterij 'prave kreativnosti'? Kopiranje anglo-američkog Novog vala?
Ma jok, Crvena Jabuka i Dirlija :mrgreen: klasik rock&roll glazbe, ili Suada od Plavaca :mrgreen: to mu dodje ko evergreen :mrgreen: .
uglavnomja

#8112 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

ultima_palabra wrote:Korni grupa sarajevska?!

Inace, i Cola je nesto valjao dok su mu pjesme pisali Kornelije i Arsen.
:thumbup:

moja greska
mrsko mi bilo guglati ... :oops: :zid:

kornelije je svirao u indexima, studriao u srajevu, zapoceo karijeru u sarajevu ...
saradjivao sa sarajevskim pjevacima

ali korni grupa je osnovana u bg

a sto se cole tice, mozes reci da su mu pjesme valjale ili nisu valjale ... ali mislim da je nejgov glas u top 5 ikada na ovim prostorima
piupiu

#8113 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Ja bih samo da kažem da ima još sarajevske scene osamdesetih... i da previše lako lijepite epitete 'smeća'.

uglavnomja

#8114 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

i teska industrija

ali formula 4 i ljubisa racic :lol: :lol: :thumbup:

kako je lik furao svoj film, sta je radio na sceni, kako je izledao, pa svirao gitaru iza ledja ...

a milic vec spada u institucije :oops:
Ommadawn

#8116 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

uglavnomja wrote:i teska industrija

ali formula 4 i ljubisa racic :lol: :lol: :thumbup:

kako je lik furao svoj film, sta je radio na sceni, kako je izledao, pa svirao gitaru iza ledja ...

a milic vec spada u institucije :oops:
Ljubiša Racić - ja koji je to kondor jarane... Uuuu...
I njegova Škoda sa podom koji propada.

Milić je... priča za sebe.
Ommadawn

#8117 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Fudo387 wrote:Jel bio Vajta?
Nije...
Ma i Vajti je to opet sve bila neka zajebancija.
uglavnomja

#8118 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

Ommadawn wrote:
Nije...
Ma i Vajti je to opet sve bila neka zajebancija.
kako nije?

ko je bio drugi, udarni pjevac teske industrije :?:

ovaj put guglam, da se opet ne provalim :oops:

fadil toskic bio prvi :D
piupiu

#8119 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

On je iz Travnika. :oops: :D :lol:
piupiu

#8120 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Ommadawn wrote:
piupiu wrote: Hoću reći da je autošovinizam reći da je kompletna sarajevska scena bila smeće. Pa još jednom pitam šta je kriterij? New primitives je za New wave viši stepen autentičnosti, na primjer.
Komercijalni da ali nekog većeg kvaliteta tu stvarno nije bilo. Ni tekstualno ni muzički.
Kako nije? Koji je najveći bend ex-Yu svih vremena? Mislim, to svako može onako, s prsta reći... Zna se koji je, koliko god ga pljuvalji i vikali, ne valja Dugme, Brega plagijator, bla, bla... Brega je, osim što nije ništa bolji, ni gori plagijator od Novog vala, bar dodao dozu inventivnosti i autentičnosti našoj rock muzici i napisao gomilu antologijskih pjesama. Osim toga, znao se i pjesnički sasvim solidnim pokazati - šta fali pjesmama Sanjao sam noćas da te nemam,Ne gledaj me tako i ne ljubi me više, Uspavanka za Radmilu M, a kamo li Trifunovićevim tekstovima Šta bi dao da si na mom mjestu, Pristao sam biću sve što hoće ili Kudjićevoj Sve će to o mila moja... pa to su jebeni književni klasici! Ovdje su nastala dva zemljotresa pop kulture, dva fenomena Yu rocka - Indexi i Bijelo dugme, al' ono, jebeš sarajevsku scenu, smeće, daj Idola, Šarla i Štulića... E to ne kontam.
Ommadawn

#8121 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

@piupiu: poslušaj pjesmu Dance of Ages od engleske grupe Argent sa albuma All together now iz 1972 i pjesmu Šta bi dao da si na mom mjestu.

Merlin “Mjesečina” i UB40 “Where did I go wrong”

Inventivnost??

Bijelo Dugme je bio komercijalni bend i samo što su imali tu sreću da potpišu sa Jugotonom (jer ih je Diskoton galantno odbio) pa su mogli snimati u Londonu i kurčiti se tuđom (Jugotonovom) lovom.

Šta je to Štulić uzeo a da nije potpisao?
Fudo387

#8122 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:
On je iz Travnika. :oops: :D :lol:
A jel bio Henda?
piupiu

#8123 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Ommadawn wrote:@piupiu: poslušaj pjesmu Dance of Ages od engleske grupe Argent sa albuma All together now iz 1972 i pjesmu Šta bi dao da si na mom mjestu.

Merlin “Mjesečina” i UB40 “Where did I go wrong”

Inventivnost??

Bijelo Dugme je bio komercijalni bend i samo što su imali tu sreću da potpišu sa Jugotonom (jer ih je Diskoton galantno odbio) pa su mogli snimati u Londonu i kurčiti se tuđom (Jugotonovom) lovom.

Šta je to Štulić uzeo a da nije potpisao?
Ja ti pišem o kulturološkom značaju, a ti o prepisanom drum&bass segmentu (to se danas zove sampling :mrgreen:). Hajd' ovako da kažem - kad se bude pisala kulturna historija Bosne i Hercegovine 20. vijeka, Bregović će u njoj zauzeti značajno mjesto. Fascinantno je koliko je Dugme bilo veliki bend... i koliko je ljudi zbog njih uglas pjevalo poeziju!
Fudo387

#8124 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Sarajevska muzicka skola je nazalost podarila samo jednog velikog umjetnika, zivucu legendu i nikad prevazidjenog,
gospodina Semira Cerica Koketa.
Ostalo je nula bodova.
insomnia78

#8125 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by insomnia78 »

Al opkladi se na pogresnog konja i jbg
Post Reply