Republika Turska

Post Reply
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#8101 Re: Republika Turska

Post by malakh »

teško će se više ponoviti bilo kakvo sranje u turskoj. sinoć se pokazalo da turska nije ni sirija ni egipat.
Bodkin

#8102 Re: Republika Turska

Post by Bodkin »

seln wrote:
Bodkin wrote:
Joj jebem ti , napisao sam identican post kao ti. Odoh se samobanovati na mjesec dana
Bolje trajno... :D
You wish :-D
General War

#8103 Re: Republika Turska

Post by General War »

gospodja profiterka wrote:
Aha OK znaci ako je predsjednik klasicni diktator kao sto je bio Causesku koji je uz sebe imao i policiju a i sasvim sigurno veliki broj gradjana koje je kupio na razne nacine vbojska treba da mirno posmatra.
Ima i primjer dikatatora Lukasenka koji ima "98% glasova" na izborima isto ako bi vojska krenula da ga skine ne bi to smjela da radi. Znaci vojska je tu daq sam stiti granice a ako unutar granica recimo vladajuce strukture vrse represiju naqd gradjanima onda vosjka treba da gleda blagonaklono na to. Izvini ali ti nemas pojma sta je vojska i sta je njena uloga. Daleko od toga da podrzavam ono sto je jucer uradila ali posto sam pratio od pocetka vojska nije pucala na civile dok "goloruki" civili nisu posli na vojsku. Medjutim ovo je iz svega sto se do sad vidjelo ili zaista amaterski izveden puc (sto licno ne vjerujem s obzirom na ozbiljnost turske vojske) ili je bila izvanredna predstava postojoce vladajuce klike uz zrtvovanje i vojnika i naroda da bi se vlast dodatno ucvrstila.
I da ti jos nesto objasnim....kada je vojnik u punoj borbenoj gotovosti svako ko krene na njega je legitiman cilj...mozda i jeste glupo pravilo ali vrijedi us vim vojskama svijeta. Ne mjesaj se bez veze u stvari koje nisi okusila!!!
Pa bolan, sam si sebi odgovorio. Causeskua je srušio NAROD, a narodu su se pridružili organi sigurnosti. U Rumuniji se nije desio vojni udar već građanski bunt!!!! Znate li razliku između temeljnih, najjednostavnijih pojmova i načela na kojima počivaju civilno društvo i parlamentarna demokratija? Koji vam je moj?
Da, vojska je samo tu da štiti granice, a silom može djelovati ISKLJUČIVO uz precizan mandat koji joj daju zakonodavna i izvršna vlast zemlje.
Koji narod? Onaj sto mu je dao prolaznost na izborima 98% ? :lol:
zrakomlat

#8104 Re: Republika Turska

Post by zrakomlat »

animus wrote:Svaka cast Erdoanu i turskom narodu na hrabrosti, pribranosti i pameti u sinosnjim desavanjima. Sada je skroz sigurno da neko iz vana stoji iza ovog pokusaja svrgavanja Erdoana. Bilo je i ranije pokusaja podmetanja ali ovaj je do sada najopasniji.
Ovi sto se pitaju sto nije pozvao lojalni dio vojsker da rijesi problem su ili glupi ili jednostavno razocarani ovakvim razvojem situacije. Dovoljno je da zamislis haos na ulicama da se to desilo. Gradjanski rat sa puno zrtava bi bio skoro siguran. Ovako je sve zavrseno na najbolji nacin sa najmanje zrtava.
Nakon ovog nista vise nece biti isto u Turskoj.
:thumbup:
haos1

#8105 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by haos1 »

Aha OK znaci ako je predsjednik klasicni diktator kao sto je bio Causesku koji je uz sebe imao i policiju a i sasvim sigurno veliki broj gradjana koje je kupio na razne nacine vbojska treba da mirno posmatra.
Ima i primjer dikatatora Lukasenka koji ima "98% glasova" na izborima isto ako bi vojska krenula da ga skine ne bi to smjela da radi. Znaci vojska je tu daq sam stiti granice a ako unutar granica recimo vladajuce strukture vrse represiju naqd gradjanima onda vosjka treba da gleda blagonaklono na to. Izvini ali ti nemas pojma sta je vojska i sta je njena uloga. Daleko od toga da podrzavam ono sto je jucer uradila ali posto sam pratio od pocetka vojska nije pucala na civile dok "goloruki" civili nisu posli na vojsku. Medjutim ovo je iz svega sto se do sad vidjelo ili zaista amaterski izveden puc (sto licno ne vjerujem s obzirom na ozbiljnost turske vojske) ili je bila izvanredna predstava postojoce vladajuce klike uz zrtvovanje i vojnika i naroda da bi se vlast dodatno ucvrstila.
I da ti jos nesto objasnim....kada je vojnik u punoj borbenoj gotovosti svako ko krene na njega je legitiman cilj...mozda i jeste glupo pravilo ali vrijedi us vim vojskama svijeta. Ne mjesaj se bez veze u stvari koje nisi okusila!!!
Pa bolan, sam si sebi odgovorio. Causeskua je srušio NAROD, a narodu su se pridružili organi sigurnosti. U Rumuniji se nije desio vojni udar već građanski bunt!!!! Znate li razliku između temeljnih, najjednostavnijih pojmova i načela na kojima počivaju civilno društvo i parlamentarna demokratija? Koji vam je moj?
Da, vojska je samo tu da štiti granice, a silom može djelovati ISKLJUČIVO uz precizan mandat koji joj daju zakonodavna i izvršna vlast zemlje.
To tako u Turskoj nije.

Sent from my LG-H818 using Tapatalk
nelle_tz

#8106 Re: Republika Turska

Post by nelle_tz »

haos1 wrote:
Ja koliko vidim glavosjece haraju ulicama i sjeku glave. Jel to demokracija?
Lesli Elridz, da ti odgovorim zakonom iz Sjedinjenih Americkih Drzava-
Currently, under the Uniform Code of Military Justice, 14 offenses are punishable by death. Under the following sections of the UCMJ, the death penalty can be imposed at any time:
94 - klix or sedition
haos1

#8107 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by haos1 »

nelle_tz wrote:
haos1 wrote:
Currently, under the Uniform Code of Military Justice, 14 offenses are punishable by death. Under the following sections of the UCMJ, the death penalty can be imposed at any time:
94 - klix or sedition
Dobro ali sumnjam da će te na ulici u Americi zaklati mali dlakavi turčin ko kozu jbt, već ima Sud da ti sudi a ne zakon ulice.

Last edited by haos1 on 16/07/2016 14:47, edited 1 time in total.
gospodja profiterka

#8108 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by gospodja profiterka »

haos1 wrote:
To tako u Turskoj nije.

Ali će BITI od sada i ubuduće.
nelle_tz

#8109 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by nelle_tz »

haos1 wrote:
nelle_tz wrote:
haos1 wrote:
94 - klix or sedition
Dobro ali sumnjam da ce te na ulici u Americi zaklati mali dlakavi turčin, ko kozu jbt, već ima Sud da ti sudi a ne zakon ulice.

Nece Turcin ali dobijes metak u glavu istog trena.Princip je isti, sve su ostalo nijanse
I nema potrebe da mi na forum.hr prijavljujes postove
Last edited by nelle_tz on 16/07/2016 14:48, edited 1 time in total.
seln

#8110 Re: Republika Turska

Post by seln »

prof. wrote:
seln wrote: Mislis? Na jednoj strani 600.000 vojnika + policija, na drugoj 2000, vecina od njih samo slijedila naredjenja oficira...
i oni bi, ono, jurnuli junackim grudima na bajonet?
a ko je u tom trenutku znao o kojim se brojevima radi? moglo je biti obrnuto, šta onda? jel' to demokratija? da vojska preuzima vlast, nije bitan procenat, čak i da je 100% vojske bilo za puč? nije posao vojske da vlada nego da brani zemlju a izbori služe da se vidi ko će vladati. da je turska diktatura bez izbora ja bi pričao sasvim nešto drugo ali nije, vlast je osvojena na izborima a to što se nekome ne sviđa ishod je već nešto sasvim drugo.
U pogledu puca se slazemo, i ja sam protiv bilo kakvog mijesanja u politiku.
Ali, zasto vrhovni komandant nija bar pro forma pozvao vojsku da zastiti ustavni poredak? A sjetio se da pozove goloruki narod...
gospodja profiterka

#8111 Re: RE: Re: Republika Turska

haos1 wrote:
nelle_tz wrote:
haos1 wrote:
94 - klix or sedition
Dobro ali sumnjam da će te na ulici u Americi zaklati mali dlakavi turčin ko kozu jbt, već ima Sud da ti sudi a ne zakon ulice.

U slučaju pobune i pokušaja vojnog udara u SAD, šansa da bi neko od pobunjenika, nakon pucanja u naoružane američke građane, stigao živ do vojnog suda su - nula.
General War

#8112 Re: Republika Turska

Post by General War »

Herr Flick wrote:
Zgoljo wrote:Najbolje od svega sto ce gospodin Erdogan ubiti svaku nadu u buduce pokusaje nasilnog preuzimanja vlasti,oduzeti stanim placenicima iz vojnih redova tu mogucnost.Zauvijek.
Tako je i pravo,nedopustivo je da se desavaju vojni udari u Evropi u 21 vijeku,to su relikti nekih proslih vremena.
Ne mora znacit,ja bas mislim suprotno,da je ovo dalo krila buducim pucistima
Uz obavezno nosenje jos dodatnih okvira kad vidimo kako se demokrate ponasaju sa pucustima :D Mada kad vidim kako je neko postavio ove vojnike da blokiraju bez veze objekte odmah je jasno da su zrvovani. Cuvaju most a vamo Skype i telecom fedra :-) :lol:
haos1

#8113 Re: RE: Re: RE: Re: Republika Turska

Post by haos1 »

nelle_tz wrote:
haos1 wrote:
nelle_tz wrote: Lesli Elridz, da ti odgovorim zakonom iz Sjedinjenih Americkih Drzava-
94 - klix or sedition
Dobro ali sumnjam da ce te na ulici u Americi zaklati mali dlakavi turčin, ko kozu jbt, već ima Sud da ti sudi a ne zakon ulice.

Nece Turcin ali dobijes metak u glavu istog trena.Princip je isti, sve su ostalo nijanse
Ej, halo ba nisam ja nikakav Leslie Erdlidz sa forum.hr, vec samo kopiram linkove, ako koji ima kakvu dobru informaciju.

klixo

#8114 Re: Republika Turska

Post by klixo »

Herr Flick wrote:
Zgoljo wrote:Najbolje od svega sto ce gospodin Erdogan ubiti svaku nadu u buduce pokusaje nasilnog preuzimanja vlasti,oduzeti stanim placenicima iz vojnih redova tu mogucnost.Zauvijek.
Tako je i pravo,nedopustivo je da se desavaju vojni udari u Evropi u 21 vijeku,to su relikti nekih proslih vremena.
Ne mora znacit,ja bas mislim suprotno,da je ovo dalo krila buducim pucistima
Jel razmislis kad nesto napises ili pises samo da je kontra ? Ako budes replicirao post napisi mi cinjenice koje si uzeo u obzir kad si ovo gore izjavio.
I one koje idu u korist buducih pucista i kontra pucista.
prof.

#8115 Re: Republika Turska

Post by prof. »

L u c i f e r wrote:Jel moze jedno pitanje

Za ove sto vole erdogana

ZASTO ga volite
nit ga volim nit ga mrzim, ovdje se radi o principu - čovjek je vlast dobio od naroda na IZBORIMA, dakle nije diktator, nije vlast uzeo na silu nego je dobio povjerenje naroda. zašto je to tako pitaj turke, valjda oni znaju zašto su na njegov poziv bili spremni da stanu pred tenkove
Freamon Lester

#8116 Re: Republika Turska

Post by Freamon Lester »

gospodja profiterka wrote: :D :D :D Dalje nema svrhe...
Normalno da nema svrhe raspravljati o vojsci sa osobom koja tvrdi da je Causeksua srusio narod. :lol:
gospodja profiterka

#8117 Re: Republika Turska

seln wrote:
prof. wrote:
seln wrote: Mislis? Na jednoj strani 600.000 vojnika + policija, na drugoj 2000, vecina od njih samo slijedila naredjenja oficira...
a ko je u tom trenutku znao o kojim se brojevima radi? moglo je biti obrnuto, šta onda? jel' to demokratija? da vojska preuzima vlast, nije bitan procenat, čak i da je 100% vojske bilo za puč? nije posao vojske da vlada nego da brani zemlju a izbori služe da se vidi ko će vladati. da je turska diktatura bez izbora ja bi pričao sasvim nešto drugo ali nije, vlast je osvojena na izborima a to što se nekome ne sviđa ishod je već nešto sasvim drugo.
Ali, zasto vrhovni komandant nija bar pro forma pozvao vojsku da zastiti ustavni poredak? A sjetio se da pozove goloruki narod...
Zato što bi to dovelo do građanskog rata čovječe, jurišni helikopteri na jurišne helikoptere, tenkovi na tenkove...
E svašta...
seln

#8118 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by seln »

nelle_tz wrote:
haos1 wrote:
nelle_tz wrote:
94 - klix or sedition

Ne mogu da vjerujem da neko brani zakon linca....
hrabri bradonje kolju razoruzane vojnike nakon sto su se predali.
Ejvallah!
north

#8119 Re: Republika Turska

Post by north »

Najvažnije je da se situacija smirila I da se polako normalizuje...200 mrtvih je puno, da je 10 puno je, ali je mogli biti daleko gore kako se to sinoć činilo...Evidentno je sada da je razlog neuspjeha puča razjedinjenost vojske, i što ipak veći dio nje bio za ono što se planiralo i što su nekako traljavo to izveli u vrijeme kada ni predsjednik kojeg hoće da skinu nije u gradu gdje izvode napad..Nisam nikakv stručnjak, ali valjda je pravi momenat trebao biti kada je on sa saradnicima u parlamentu, izvesti teknove sve blokirati, pohapsiti vrh države dok još nije niko izašao na ulice, zaposjesti medije i onda bi vjerovatno druga priča bila..Niti bi narod imao vremena da izađe na ulice niti bi ih ko imao utjecajan da pozove da stupe u akciju....Ovaku su dali Erdoganu dovoljno vremena da izdaleka i sa sigurnoga mjesta pozove ljude, masa izašla pred vojsku koja je djelovala zbunjeno i sinoć sam pisao kada je bilo aktuelno čim je toliki narod na ulici ovi će se neminovno morati povući ili napraviti luđački čin i pucati u masu i pobiti na hiljade ljudi što je bilo neralno za očekivati i hvala bogu da je tako...Sve u svemu drago mi je što pučisti nisu uspjeli u svojim nakanama, što ne znači da sam fan brke i da ću sada mahati turskim zastavam po čaršiji :D

@hrasno, ne znam jesam li te dobro shvatio ali porediti Erdogana sa Lukašenkom ili Causeskim je neumjesno....iako Erdogan nije cvjećka, ali on ima podršku naroda, Turska ima sjajnu ekonomiju, turizam koji hara itd..... ali zar su lideri SAD-a, Francuske, VB i mnogih drugih zemalja koju su slali svoje vojske po bijelom svijetu da prave masakre merhametli duše, pa je sad Erdogan sad remetilac faktora mira kojeg treba rušiti a još pri tom ima podršku "našeg" riđobradog kojem se svakako ponjatke u stau onako usput nevezano za temu :oops: ...
Last edited by north on 16/07/2016 14:53, edited 1 time in total.
seln

#8120 Re: Republika Turska

Post by seln »

seln wrote:
prof. wrote:
Zato što bi to dovelo do građanskog rata čovječe, jurišni helikopteri na jurišne helikoptere, tenkovi na tenkove...
E svašta...
PolaHko, samo bez nervoze....
ozbiljno mislis da bi se 2000 vojnika suprostavilo ostatku vojske i poceo bi gradjanski rat?
Ali tih istih 2000 vojnika se nije usudilo da puca na goloruk narod?
Izvini, detektujem ogromni deficit logike.
Edin H.

#8121 Re: Republika Turska

Post by Edin H. »

Freamon Lester wrote:
gospodja profiterka wrote: Pa što ne raspališe kad je takva lakoća? Šta bi s JNA kad se suočila s narodom? Šta bi sa svake oružane sile koja je puške okrenula na svoje ćaće i matere i ujela ruku koja ju je hranila? Ni za trag im se ne zna.
Ne raspališe jer je njih u vrh glave nekoliko hiljada spremnih da pucaju na građane, a građana 50 miliona.
Vidim ja da se ti o vojsci razumijes jako slabo. Ne puca onaj u pjesadiji u narod zato sto ga mrzi vec zbog oficira koji ce mu isti momenat kad to odbije zapucati metak u potiljak pred ostalom vojskom i pokazati kakva je kazna za odbijanje naredbe. Tako to hoda. Nema tu emocija, nena, majki i sl. A kad vojska raspali po golorukom narodu onda se cifra onih koji su spremni dati zivot strahovito smanji. Upravo su tu mediji dali sinoc najveci zamah Erdoanu kada su prikazali snimke kako vojska odbija pucati u narod. Tu je bio kraj. Da je snimka bila kako vojska puca u 1000 ljudi na par mjesta to bi bilo to. Ali kao sto sam sinoc napisao, nema zapadne vlade koja bi stala uz ove sto su radili prevrat da su javno raspalili po narodu. Tu im je bio kraj.

Ako su htjeli prevrat, to su morali napraviti sabahom. Erdoana uhapsiti, sve kljucne dijelove IZVRSNE vlasti isto tako, ZAKONODAVNU privesti u parlament i stajati iza kamere sa puskama i snimati kako izglasavaju novi ustav. Raspise se referendum, koji se ne moze odrzati zbog vanrednog stanja i u narednih godinu dana svi i zaborave sta se desilo. Prevrat se ne radi tako sto se blokira most i zauzme Taksim sa 20 vojnika.
:D :D :D Dalje nema svrhe...
Covjek objasnio. :oops:
zrakomlat

#8122 Re: Republika Turska

Post by zrakomlat »

Mrljavi wrote:Uz minimalne zrtve u toku samo jedne noci, pobjednik turski narod. Na kraju krajeva, jebes i Erdogana, al' narod koji na poziv svog predsjednika legne pred tenkove je sinoc nacrtao ono receno na demokratskim izborima, dusmani tog naroda sad mozete da se naklonite.
:thumbup: potpis

Šta se desi s oriđinal nikom?
gospodja profiterka

#8123 Re: Republika Turska

Freamon Lester wrote:
gospodja profiterka wrote: :D :D :D Dalje nema svrhe...
Normalno da nema svrhe raspravljati o vojsci sa osobom koja tvrdi da je Causeksua srusio narod. :lol:
Građani su i pripadnici organa sigurnosti, i pobunjeni partijski vrh, i nezadovoljni državni službenici... Svi sem vojske.
prof.

#8124 Re: Republika Turska

Post by prof. »

seln wrote:
prof. wrote:
pa eto rekao sam ti, iz dva razloga:
1. nije znao koliko uopšte može da računa na vojsku, misliš da je iko imao tačne podatke o kolikom procentu vojske se radi, ko je pokretač, kome se može vjerovati
2. već su ti rekli - poziv vojsci da izađe na ulice bi bio katastrofa, sukob koji bi vodio građasnkom ratu ui u situaciju koja bi tek mogla da se zakomplikuje do neslućenih razmjera. ko bi tu uopšte znao ko na koga puca, samo u instanbulu je preko 20 miliona ljudi, zamisli kja bi to ludnica bila - na sve strane vojska u uniformi a nemaš pojma ko je ko :-)
Zgoljo

#8125 Re: Republika Turska

Post by Zgoljo »

Mene zalosti i plasi to na kako niske grane je pao danasnji svijet.Svijet ima razlog da slavi velicanstvenu pobjedu naroda nad silom i nepravdom,umjesto toga velikom dijelu tog svijeta je zao sto sila nije uspjela.Kakav je to poremecaj,sta se desilo s ljudima?
Zasto jedno vazi za nase a drugo za njihove,gdje su nestali principi i pravicnost......? :(
Last edited by Zgoljo on 16/07/2016 14:55, edited 1 time in total.
Post Reply