Ukrajina

Kikibombona

#80851 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

Bossona wrote: 27/04/2022 18:16 :lol: :lol:
Da se ukrajinci izjasne Rusima, da im se izvinu što su ih napali i ubijali, da ubiju ili protjeraju Zelenskog, da se predaju, da se priključe slobodarskoj Rusiji i da kliču oslobodiocu Putinu predvođeni nekim ukrajinskim Kadirovom.
Ostali narodi i države da ih slijede od istočne evrope preko baltika do balkana.

Tvojoj sreći ne bi bilo kraja. :mrgreen:
Ništa od toga nisam napisao. Nista od toga se nece desiti.

...

Samo sam napisao da je politicko rjesenje najbolja opcija. A ako neko misli da treba ratovati do kraja, da Ukrajina moze ostvariti ratnu pobjedu, U OGROMNOJ JE ZABLUDI.
Mrvice_ba

#80852 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

Vidim da vam je promaklo obaranje tocke od strane Ukrajinaca. Sto ce reci da vade Rusi stare rakete, jer novih nemaju, ili da potroše rezerve starih.

Za desetak dana očekujem lune.
Kikibombona

#80853 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

drndalo wrote: 27/04/2022 18:27Nemam ja sta da mislim, mene se ne pita nimalo...

Ono sto znam mi govori da nijedna strana jos nije zrela zaista za dogovor...
Ne pita ni mene, komentarisemo...

...

A to je nazalost tacno, niko u ovom trenutku ne zeli dogovor. Ipak se nadam da ce do toga doci u naredna 2-3 mjeseca.
zilog

#80854 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Kikibombona wrote: 27/04/2022 18:27
Da se ukrajinci izjasne Rusima, da im se izvinu što su ih napali i ubijali, da ubiju ili protjeraju Zelenskog, da se predaju, da se priključe slobodarskoj Rusiji i da kliču oslobodiocu Putinu predvođeni nekim ukrajinskim Kadirovom.
Ostali narodi i države da ih slijede od istočne evrope preko baltika do balkana.
Samo sam napisao da je politicko rjesenje najbolja opcija. A ako neko misli da treba ratovati do kraja, da Ukrajina moze ostvariti ratnu pobjedu, U OGROMNOJ JE ZABLUDI.
Da ne kucam ponovo:
zilog wrote: 27/04/2022 01:42 Ovaj rat se moze zavrsiti na samo dva nacina:

1. Da Ukrajinci poraze Ruse i istjeraju ih iz Donbasa, a vjerovatno i sa Krima.
2. Da Rusi potpuno poraze i pregaze Ukrajinu i izbiju na granicu sa Poljskom.

Nema treceg. Nema te opcije da ukrajina prihvati i potpise gubitak Donbasa (mozda cak ni Krima).
Kome nije jasno, zbog cega? Samo neka u glavi poslozi, kako bi to trebalo da izgleda i sam sebi odgovori na pitanja:
Koliko vrijedi potpis Rusije?
Koliko se moze od Ukrajine ocekivati da postuje potpisano, kada ni potpis druge strane - nista ne vrijedi...
Haris.ba

#80855 Re: Ukrajina

Post by Haris.ba »

Kikibombona wrote: 27/04/2022 17:56
Plasim se da ce na kraju Putin objaviti rat i poslati milionsku armiju u Ukrajinu, sto bi dovelo do opste kataklizme, razaranja, stradanja i gomile izbjeglica u Evropi.
Sa cime da ih posalje? Sta moze pjehoke milion Rusa?
Ili u ladama da krenu?

Vidim ja spin koji je Lavrov pokrenuo oko ratovanja sa Nato zemljama, ali zar Rusi jos ne pricaju da nema rata?

Sta ce milion ruskih vojnika bez rata u Ukraini? :mrgreen:

Ukraincima treba 5 milijardi dolara mjesecno. Ako im Ameri to djelimicno ulete (a budzet samo vojni Amera je vise od 700 milijardi dolara i mislim da nije ni 3% bdp) Rusija ce sa vremenom izgubiti mogucnost napadanja modernim naoruzanjima. Kad su bilionce sprzili u Afganistanu, sta im znaci ova prilika da testiraju moderno naoruzanje, iscrpe znacajnog protivnika u medjunarodnim odnosima i moguce postanu glavni prodavac gasa Evropi.

P.S.
Putin trenutno vojno zauzima upravo najvise podrucja gdje se otkrivena najveca lezista gasa u Ukraini, a sto bi omogucilo da se otkaci Evropa sa ruskog gasa.
zilog

#80856 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Kikibombona wrote: 27/04/2022 17:56 Plasim se da ce na kraju Putin objaviti rat i poslati milionsku armiju u Ukrajinu, sto bi dovelo do opste kataklizme, razaranja, stradanja i gomile izbjeglica u Evropi.

Totalno je zagrizao i ne vidim opciju da se povuce kao porazen. On ce u ovom ratu ici 'all in' ako treba. To je takav psiholoski profil.
...
Ovdje je najbolja solucija po sve da se sto prije postigne politicki dogovor koji bi svima ponudio mogucnost da proglase pobjedu. Mislim da je to najbolja opcija za Ukrajinu i ukrajinski narod, jer ovo moze potrajati ko zna koliko i ne daj boze eskalirati u totalni rat...
Kao da vec nije rat? Ako mislis na novu koreografiju, mobiliziranje i slanje milionskog topovskog mesa da prodju jos gore nego ovi profesionalci - bujrum. I to ce se jednom desiti, samo sto se tada u Rusiju nece vratiti stotinjak hiljada hudnika, koji su prosli kao bosi po trnju, nego milion.

To sto je Putin totalno zagrizao, nesto kao kada je Hitler proglasio "Totalni rat", upravo je garancija i za Evropu i za Ukrajinu, da se nece povuci, obnoviti vojsku, ispraviti greske i za 5-10 godina opet udariti...
Bossona

#80857 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Kikibombona wrote: 27/04/2022 18:27

...

Spoiler
Show
Zaboravljena jamstva Ukrajini

Teško je reći da bi se u Ukrajini sve ovo događalo da ona još uvijek ima gotovo 3.000 atomskih bojevih glava. Umjesto toga, na današnji dan prije 20 godina Ukrajini su dana jamstva - koja danas ne vrijede ništa.
Ukrajina zapravo bila nuklearna velesila i da se te uloge odrekla u zamjenu za međunarodna sigurnosna jamstva. Tako sada samo Ukrajina, osobito nakon ruske okupacije Krima, podsjeća na takozvani Budimpeštanski memorandum, dokument koji je potpisan 5. prosinca 1994. na sastanku na vrhu Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi - OESS.
https://www.dw.com/hr/zaboravljena-jams ... a-18111601
Što se dogodilo nakon potpisivanja Sporazuma u Minsku?
Nakon potpisivanja sporazuma završili su najgori sukobi i u regije su stigli OESS-ovi promatrači. OESS i danas patrolira crtom bojišnice i izvještava o kršenju primirja duž granice. Iz te perspektive došlo je do barem djelomičnog ispunjenja dogovora, piše CNN.

Ipak, treba napomenuti da u Ukrajini nakon sukoba ima 1.5 milijuna raseljenih stanovnika, a u konfliktu je stradalo gotovo 14.000 ljudi.

Problem je što je Sporazum iz Minska smišljen na brzinu. Rusija je bila potpisnica, s time da nije bila priznata njena uloga u sukobu. Zapravo, u tekstu sporazuma se nigdje ne spominje riječ "Rusija". Kremlj se postavio samo kao promatrač koji pokušava postići dogovor između ukrajinske vlade i pobunjenika na istoku zemlje, unatoč dokazima da Rusija podržava separatiste.

Osim toga, jezik sporazuma je neprecizan - Rusija i Ukrajina ga drugačije tumače. Naime, Ukrajina želi vratiti kontrolu nad svojom međunarodnom granicom prije održavanja lokalnih izbora u područjima pod kontrolom pobunjenika. Također želi da ruske snage napuste to područje.

Rusija, s druge strane, kaže da nema nikakve snage u područjima pod kontrolom pobunjenika i želi izbore dok je regija još pod kontrolom separatista, prije nego što ukrajinske vlasti ponovo preuzmu kontrolu nad granicom.

https://narod.hr/svijet/sto-je-sporazum ... da-se-krsi
U Zabludi si ti da treba Putinu vjerovati a Putin je u zabludi da će poraziti i okupirati Ukrajinu.
Skim pregovarati ???
Sa lažovom koji izjavi uoči agresije da neće napasti Ukrajinu, da je to laž koju mu podmeću Amerikanci. Kakvi pregovori sa zločinačkim ruskim Hitlerom koji zločine njegove agresorsko zločinačke armade naziva denacifikacijom, a sistematsko ubijane civila konstrukcijom i izmišljotinom i odlikuje zločinačku jedinicu koja je masakrirala Buču.
Putin zlikovac, lažov i prevarant koji je sve ranije dogovore pogazo i prekršio jer je mentalno u srednjem vijeku, bolesnik ne priznaje ukrajinsku naciju niti državu, kao ni Gruziju, Moldaviju,Bjelorusiju i druge države baltika i šire, koji je sebi umislio da ga historija zapamti kao ruskog cara koji je porazio zapadnu demokratsku civilizaciju.
llull

#80858 Re: Ukrajina

Post by llull »

karanana wrote: 27/04/2022 17:39
llull wrote: 27/04/2022 16:14 Nazalost fotki i snimaka ima, samo bolje da se ne postavljaju.
sta, ruski snimci?
Mahom da i nikako nisu za foruma...
geralt

#80859 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Kikibombona wrote: 27/04/2022 18:27 Ništa od toga nisam napisao. Nista od toga se nece desiti.

...

Ukrajinci ratuju do kraja jer nemaju drugog izbora. Politicko rjesenje je nemoguce jer Rusija nije pouzdan partner za pregovore. Sta god potpises sa njima, pogazice, isto kao sto su pogazili svaki dosadasnji dogovor.
Jeremija_Lesina

#80860 Re: Ukrajina

Post by Jeremija_Lesina »

Kikibombona wrote: 27/04/2022 18:27 Samo sam napisao da je politicko rjesenje najbolja opcija. A ako neko misli da treba ratovati do kraja, da Ukrajina moze ostvariti ratnu pobjedu, U OGROMNOJ JE ZABLUDI.
Moram se složiti sa nekoliko stvari ovdje:

Političko rješenje je najbolja opcija i Ukrajina ne može ostvariti pobjedu.

Ali
Kasno je za političko rješenje, neka 2 mjeseca prekasno
I
Putina neće pobijediti Ukrajina, nego civilizacija sa Ukrajinom na njenom braniku.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#80861 Re: Ukrajina

Post by pici »

Selam iz Australije.
GAU8

#80862 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

Kikibombona wrote: 27/04/2022 18:30
drndalo wrote: 27/04/2022 18:27Nemam ja sta da mislim, mene se ne pita nimalo...

Ono sto znam mi govori da nijedna strana jos nije zrela zaista za dogovor...
Ne pita ni mene, komentarisemo...

...

A to je nazalost tacno, niko u ovom trenutku ne zeli dogovor. Ipak se nadam da ce do toga doci u naredna 2-3 mjeseca.
Sa Rusima više nema dogovora. Ukrajina nema više izbora nego da pokuša vojno poraziti Rusiju na svojoj teritoriji.
Sve drugo je propast za Ukrajinu.
Kikibombona

#80863 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

Haris.ba wrote: 27/04/2022 18:36Sa cime da ih posalje? Sta moze pjehoke milion Rusa?
Ili u ladama da krenu?
A cime su Rusi do sada isli u nekoliko desetina ratova koje su imali u posljednjih 200 godina, a svaki put su angazovali milionsku armadu?

Je li fakat mislis da Rusima fali autobusa, oklopnjaka, kalasnjikova i nafte? Pa toga imaju vise nego hljeba. Ne treba slijepo vjerovati ratnoj propagandi sa jedne ili druge strane. Vec nakon 10 dana se pisalo da Rusija nema hranu za vojnike, da mole Kineze za pomoc, da im ponestaje municije itd. I Rusi su treci dan rata govorili da su unistili sve avione, dronove i kompletnu PVO, a mi vidimo da nista od toga nije istina.

...

Vojska je zajednja kojoj ce zafaliti sredstava kada je u toku rat. Treba prvo par miliona ljudi umrijeti od gladi da bi vojsci zafalilo.

...

U slucaju totalnog rata ekonomija se podredjuje interesima vojske. To je naravno lose za obicnog covjeka, ali kada je rat ljudi neimastinu prihvate kao neminovnost. I kod nas je, iako u totalnom okruzenju, bilo svega sto treba za vojsku, nakon sto se ABiH konsolidovala nakon pocetnog udara. Civil moze biti gladan ali vojnik mora jesti. Tako da, ako je bosanskohercegovacka kokuz ekonomija mogla pokrenuti par stotina hiljada vojnika na svim stranama, mislis da Rusija ne moze milion ili par miliona, ako procjene da je Ukrajina crvena linija za Rusiju?
Grean

#80864 Re: Ukrajina

Post by Grean »

Kazu velikosrbi da su oborili Ukrajincima Mi-24 u Harkovskoj oblasti.
janje_

#80865 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

s obzirom na uspjehe koje su UAVs imali u Nagorno Karabah i sada u Ukrajini, za nekih 10-15 godina dronovi ce vjerovatno liciti na ovo:

https://youtu.be/aIp_XJY0NE8

dinamika jata, velike kolicine, AI, ... dobro dosli u star trek..
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#80866 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

sto vise tehnike i vojnika rusija mobilise i posalje u ukrajinu imace vise gubitaka
samo ce odgoditi na neko vrijeme totalni poraz
Mrljavi

#80867 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

Nista posadi, ruski oklop je to :thumbup:
Jeremija_Lesina

#80868 Re: Ukrajina

Post by Jeremija_Lesina »

Ne može se svjetski poredak promijeniti isključivo silom. Ako pogledaš svaku svjetsku imperiiju u istoriji, uvijek je to bila kombinacija soft i hard metoda. Štap bez mrkve ne prolazi.

Moraš biti drot da to ne shvatiš. Ili kgbovac.
TomANDJerry

#80869 Re: Ukrajina

Post by TomANDJerry »

janje_ wrote: 27/04/2022 19:31 s obzirom na uspjehe koje su UAVs imali u Nagorno Karabah i sada u Ukrajini, za nekih 10-15 godina dronovi ce vjerovatno liciti na ovo:

https://youtu.be/aIp_XJY0NE8

dinamika jata, velike kolicine, AI, ... dobro dosli u star trek..
Ja nekako mislim da ce AI ustvari biti ugradjen u pametne rakete, gdje se AI neuronska mreza (ili nesto u kombinaciji sa image-processing) pripremi i ispuca ---- a onda raketa kada vidi neprijatelja sama ga i pogodi.

Ustvari, vjerujem da se takvo nesto vec testira (naravno, ne u Rusiji -- oni imaju bolju tehnologiju od koje zapad strepi :D ) ... prirodna evolucija pametnog oruzja.

P.S. USA i ako ima poneki prototip, neka samo pripremi raketu da zna slovo Z -- i mogu lagano testirati
Kikibombona

#80870 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

:wink:
geralt wrote: 27/04/2022 19:05Ukrajinci ratuju do kraja jer nemaju drugog izbora. Politicko rjesenje je nemoguce jer Rusija nije pouzdan partner za pregovore. Sta god potpises sa njima, pogazice, isto kao sto su pogazili svaki dosadasnji dogovor.
Mišljenja sam da imaju izbora. Ne zaboraviti da je kompletna Poljska pala pod rusku sapu, zajedno sa mnogim drugim državama srednje i istocne Evrope, pa su danas skoro sve zemlje clanice NATO pakta.

Rusija gubi ekonomski i moralno, kao sto je izgubio SSSR. Krim i Donbas ce opet biti Ukrajina, kad-tad, ako ukrajinska strana bude moralno ispravna. Ili ce Rusija ekonomski krahirati pa se povuci, ili ce doci na celo Rusije normalna osoba koja ce zeljeti obnoviti rodjacke veze sa ukrajinskim narodom itd. Nesto ce se desiti, jer svaka okupacija je privremena, dugorocno neodrziva. To su upravo vidjeli Rusi i Amerikanci u Afganistanu. To je vidio svaki okupator bilo kad i bilo gdje.

...

Ono sto je ukrajinska greska, sa kojom mogu izgubiti moralnu ispravnost, jeste pojacana rusofobija. Potpuno je pogresno uklanjati spomenike Tolstoja, Dostojevskog, suzbijati ruski jezik i sl. Vecina gradjana Donbasa i Krima su Rusi, kako ces vladati na tom prostoru ako imaš problem sa Tolstojem? Poredjenja radi, zamisli da je neko kod nas u ratu zabranio EKV i Azru, da je zabranio Krlezu ili Andrica? Ja sam u sred rata citao lektire hrvatskih i srpskih pisaca, nikad nisam cuo jednu kosu rijec protiv srpskog/hrvatskog jezika, kulture, sporta, muzike itd.

...

Sto se tice kraja rata, daj boze da grijesim, ali ja mislim da Rusi ne mogu vojno izgubiti ni u kom slucaju. Ne mogu izgubiti Donbas i Krim, jer bi to bila uvertira u gradjanske nemire i mozda gradjanske rat u Rusiji. A ako oni imaju osjecaj da je rat u Ukrajini dovodi u pitanje granice Rusije, eventualne nemire ili cak rat, budi siguran da su spremni ispaliti nekoliko taktickih nuklearnih projektila. Imaju mnogo zlokobnih opcija prije krajnje, ali ako do toga dodje, budi siguran da ce reagovati. Zato kazem da Ukrajina vojno ne moze dobiti Krim i Donbas.

...

U ovom komentaru su odgovori ostalim forumasuma, da se ne ponavljam.
geralt

#80871 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Kikibombona wrote: 27/04/2022 19:21
Spoiler
Show
Haris.ba wrote: 27/04/2022 18:36Sa cime da ih posalje? Sta moze pjehoke milion Rusa?
Ili u ladama da krenu?
A cime su Rusi do sada isli u nekoliko desetina ratova koje su imali u posljednjih 200 godina, a svaki put su angazovali milionsku armadu?

Je li fakat mislis da Rusima fali autobusa, oklopnjaka, kalasnjikova i nafte? Pa toga imaju vise nego hljeba. Ne treba slijepo vjerovati ratnoj propagandi sa jedne ili druge strane. Vec nakon 10 dana se pisalo da Rusija nema hranu za vojnike, da mole Kineze za pomoc, da im ponestaje municije itd. I Rusi su treci dan rata govorili da su unistili sve avione, dronove i kompletnu PVO, a mi vidimo da nista od toga nije istina.

...

Vojska je zajednja kojoj ce zafaliti sredstava kada je u toku rat. Treba prvo par miliona ljudi umrijeti od gladi da bi vojsci zafalilo.

...

U slucaju totalnog rata ekonomija se podredjuje interesima vojske. To je naravno lose za obicnog covjeka, ali kada je rat ljudi neimastinu prihvate kao neminovnost. I kod nas je, iako u totalnom okruzenju, bilo svega sto treba za vojsku, nakon sto se ABiH konsolidovala nakon pocetnog udara. Civil moze biti gladan ali vojnik mora jesti. Tako da, ako je bosanskohercegovacka kokuz ekonomija mogla pokrenuti par stotina hiljada vojnika na svim stranama, mislis da Rusija ne moze milion ili par miliona, ako procjene da je Ukrajina crvena linija za Rusiju?
I sta ce tih par miliona vojnika jesti? Koju ce vodu piti? Kad ih zaboli pupa od lose hrane i vode, koji ce se doktori brinuti o njima i gdje? Kad ispucaju sarzere iz kalasnjikova, odakle ce doci novi?

Nije pitanje ima li hrane u skladistu u Moskvi, vjerovatno da ima. Samo, tu hranu treba dostaviti u dubinu neprijateljske teritorije. Da je dostavis, treba ti kamion, a kamion snimi zujalica na nebu. I onda sutra gledamo na Twitteru i Telegramu snimak kamiona kako se pusi, uz odgovarajucu muzicku podlogu.
Bloo
Globalna šefica

#80872 Re: Ukrajina

Post by Bloo »

TomANDJerry wrote: 27/04/2022 19:37 prirodna evolucija pametnog oruzja.
oksimoronasto pomalo...i zastrasujuce :D

slijedeca epizoda: Rise of the pametnog oruzja
statixx

#80873 Re: Ukrajina

Post by statixx »

Danas je objavljeno da su Rusi potrosili 1300 projektila i da imaju jos toliko.
lajkujMe

#80874 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Kiki pogresna ti je usporedba.

Poljska nakon jedne pa druge okupacije pa kasnije prisilnim Komunistickim Sovjetskim rezimom je dozivjela slobodu raspadom Sovjetskog saveza i sad uzivaju u blagodatima slobode i jake i mocne drzave.

Ali znas zasto za Ukrajinu ne mozes isto reci?

Ovo je haman 4 put da Ukrajinci dizu pobunu tako da kazem.
Vec su stoljecima pod stranim okupacijama i to do te mjere da su haman bili izgubili jezik, kulturu i historiju.

Od borbe za nezavisnost 1920tih, Holdomodor 1930, 2 svjetski rat gdje su dozivjeli strasna razaranja prvo s Nacisticke pa onda Sovjetske strane uz ogromne gubitke u Crvenoj Armije.

Onda je Hruscev tu upao i pomogao Ukrajini pa kasnije opet potop zbog propasti Sovjetskog sistema.
Dolaze 90te nezavisnost ali pomalena jer i dalje su Rusi boss.
Desava se 2004 pa Rusi kroz FSB i izdajnike Rusi pro zapadnu vlast.
Ukrajincima je napokon prekipjelo 2014 godine.
I Rusi su uzvratili nicim izazvanim ratom i otimanjem teritorije.
Drugim rijecima Rusi su kolonizatori i Genocidasi.
I oni i to haman samo oni unistavaju Ukrajinu vec stoljecima.

Ne, tome mora jednog dana doci kraj.
Nazalost nije lako izgubice Ukrajinci mnogo naroda u ovom ratu ali mislim da ce im se na kraju isplatiti.
Pogotovo ako vaskrsnu poslije ovog rata kao sto je Njemacka poslije 2 svj rata.

Ako popuste politicki i cenat to ce biti znak Ruskim hordama da u buducnosti mogu opet isto uraditi i opet dobiti nesto.
E pa ne moze, jednom mora doci kraj takvom ponasanju a Rusi ce to da osjete.
geralt

#80875 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Ratni zlocinac Gonzo pokusava provuci unisteni tenk sa ociglednim tragom slova Z kao ukrajinski:

Da jos jednom utvrdimo aksiom, Rusi lazu.
Post Reply