Ukrajina
- drug_profi
#80751 Re: Ukrajina
Da, rušenje tog mosta jučer je ukazalo na mogućniost desanta u Besarbiju.
-
statixx
#80753 Re: Ukrajina
https://odessa-journal.com/ministry-of- ... id-of-war/“Now it’s 60:40 in favour of the fact that Transnistria will enter the war and Putin will be able to “break” them. But the situation is changing every day. It must be understood that Transnistria is the last reserve of human resources for Putin without declaring mobilization in the Russian Federation itself. wants to attract them. But on the territory of Transnistria, they are very afraid of war. They do not want this and will try to “dodge” following to Lukashenko’s scenario. In addition, today there were kilometer-long queues on the border of Transnistria and Moldova – everyone is fleeing from mobilization, everyone is afraid that they will be forced to fight,” Denisenko said.
The adviser to the minister also noted that the “TMR” army includes approximately 10-11 thousand people and up to 3 thousand – the Russian contingent. According to him, there are up to 8,000 really combat-ready people among them.
“Opening another front is very serious. But the obvious plus for us is that Transnistria has no aviation. On the other hand, this is stretching our forces, creating another foothold where we need to defend ourselves actively. Because, even though Transnistria does not have aviation, they have quite good weapons components, including heavy ones. The exact number of these weapons and in what condition they are is unknown, but they can conduct certain military operations,” Denisenko notes.
Whether this will happen will become clear in the coming days.
“In a few days, it will become clear how the situation will develop. So far, Putin is raising the temperature,” the adviser to the head of the Ministry of Internal Affairs believes.
-
ultrajvosa 1987
#80754 Re: Ukrajina
Kako je krenulo kod ukrajinaca nece imat ko pokrenut kontranapad, ove jedinice sto ratuju non stop ce izginut...jer izgleda treba im 10 miliona ljudi za logistiku
Dzaba sve sto pricate, al meni nije normalno da u sred rata demobilisu ljude, da ne mogu org 5-10 brigada ....nego raspali rusi za koje svi kazu da su 50% razvaljeni u odnosu na pocetak rata hladno napreduju, mic po mic al napreduju.
Dzaba sve sto pricate, al meni nije normalno da u sred rata demobilisu ljude, da ne mogu org 5-10 brigada ....nego raspali rusi za koje svi kazu da su 50% razvaljeni u odnosu na pocetak rata hladno napreduju, mic po mic al napreduju.
-
lajkujMe
#80755 Re: Ukrajina
I avijacija, Rusi bi u slucaju desanta imali ogranicenu pomoc avijacije.
Jedinu efektivnu podrsku bi im mogli dobiti sa brodova.
A ti brodovi u opasnosti od Neptuna, Ukrajinske Avijacije i potencijalnih Brimestone i Harpun projektila i Bayraktara.
Ne zaboravite Moskva je bio jedini brod s dalekometnim PVO u Crnom Moru.
Po meni samoubistvo za Ruse vidjecemo
Jedinu efektivnu podrsku bi im mogli dobiti sa brodova.
A ti brodovi u opasnosti od Neptuna, Ukrajinske Avijacije i potencijalnih Brimestone i Harpun projektila i Bayraktara.
Ne zaboravite Moskva je bio jedini brod s dalekometnim PVO u Crnom Moru.
Po meni samoubistvo za Ruse vidjecemo
-
Mrvice_ba
#80756 Re: Ukrajina
Nisam zadovoljan sadasnjim razvojem situacije, izgubljen je momentum kijeva.
Cekamo veceras javljanje borca iz mariupolja
Cekamo veceras javljanje borca iz mariupolja
-
Sovac
- zlaataan
#80759 Re: Ukrajina
Lažne vijesti. Makar za Austriju. https://www.oe24.at/oesterreich/politik ... /517719690
-
lajkujMe
-
MMM1977
-
lajkujMe
#80762 Re: Ukrajina
Opet gadjali most kod Odese
- drug_profi
#80763 Re: Ukrajina
Logično je da bi desant bio iza tog mosta Između naselja Kurortne i Lebedivke. Pogodne plaže, pogodan i ravan teren iza.
-
Milenkov buraz
#80764 Re: Ukrajina
Prije ili kasnije će se ovo morati desiti, boje sada nego u septembru ili decembru. I BiH će ostati bez gasa, i treba tako jer druge nema, možda nekom od domaćih političara dođe iz guzice u glavu da već sada krenu kopati prema HR novi gasovod a ovaj preko RS-a i Zvornika zapečate. Ponavljam što prije to boljezlaataan wrote: ↑27/04/2022 11:49Lažne vijesti. Makar za Austriju. https://www.oe24.at/oesterreich/politik ... /517719690
-
lajkujMe
#80765 Re: Ukrajina
Moze biti.
Ja se nadam da Ukrajinci znaju sta raditi
Ja se nadam da Ukrajinci znaju sta raditi
- tovarish
#80766 Re: Ukrajina
Ja mislim da ukrajinci imaju trenutno na obuci 100 do 200 hiljada regruta koji će biti aktivni za kontraofanzivu. Možda ih i povremeno ubacuju na ratište da steknu iskustvo, a da se istovremeno glavnina snaga odmori.
A nadam se i da je barem stotinjak njihovih pilota na obuci sa F16 ili nekim drugim NATO avionima.
A nadam se i da je barem stotinjak njihovih pilota na obuci sa F16 ili nekim drugim NATO avionima.
- Gandalf
#80768 Re: Ukrajina
Svašta je nešto dalo se ukrajincima od oružja, neke čudesne haubice, neki brimestoni, spominju se stotine nekih tenkova, oklopnih vozila, no na terenu orci napreduju a Ukrajina vrši demobilizaciju, ne izgleda mi ovo dobro nikako.
Ili ta oružja dolaze prekasno na teren ili su samo medijski propraćena, a neće u suštini nikada ni doći, na fonu onog starog fazona - obećanje ludom radovanje.
Jesu li ikada stigli oni silni gepardi, leopardi, panzerhaubice ili se mora čekati glasanje u 17 parlamentarnih skupština, usvajanje na 19 uzastopnih sjednica vijeća evrope i potpis svih članova iz 14 komisija za birokratisanje i odugovlačenje.
Ili ta oružja dolaze prekasno na teren ili su samo medijski propraćena, a neće u suštini nikada ni doći, na fonu onog starog fazona - obećanje ludom radovanje.
Jesu li ikada stigli oni silni gepardi, leopardi, panzerhaubice ili se mora čekati glasanje u 17 parlamentarnih skupština, usvajanje na 19 uzastopnih sjednica vijeća evrope i potpis svih članova iz 14 komisija za birokratisanje i odugovlačenje.
-
lajkujMe
#80770 Re: Ukrajina
Nije Gandalf u krivu.
Od tehnike koju su dobili vidjeli smo samo jednom onu Slovacku samohodtku i navodna 2 T72 tenka u Donbasu.
Ali se ne slazem s Gandalfom o uzroku.
I dalje mislim da otpor pruzaju original jedinice iz Donbasa uz lokalni TO.
Glavnina Ukrajinske vojske nekih 100.000 ljudi nedostaje.
Na jugu i Zaporozju oko 50.000 Ukrajinca i u Donbasu i Kharkivu jos toliko.
Gdje je 100.000 vojske?
Cak im Avijacija ne radi vise a znamo 100% da je osvjezena i jaca nego prije 2 sedmice.
Da se ne sekiram ovoliko zbog stanja na terenu rekao bih da Ukrajinci spremaju ogromnu armiju za veliku ofanzivu sto ukljucuje tesko novo naoruzanje
Na Jugu kod Mikolajeva vecinu odbrane drzi lokalni TO i jedna brigada Ukrajinske armije.
I cak imaju uspjehe.
Ne zelim da sanjam ali stvarno mislim da je glavnina Ukrajinske armije u obuci i treningu i mislim da kad dodje do kriticne mase oruzanja da krece dernek
Od tehnike koju su dobili vidjeli smo samo jednom onu Slovacku samohodtku i navodna 2 T72 tenka u Donbasu.
Gdje je 100.000 vojske?
Cak im Avijacija ne radi vise a znamo 100% da je osvjezena i jaca nego prije 2 sedmice.
Da se ne sekiram ovoliko zbog stanja na terenu rekao bih da Ukrajinci spremaju ogromnu armiju za veliku ofanzivu sto ukljucuje tesko novo naoruzanje
Na Jugu kod Mikolajeva vecinu odbrane drzi lokalni TO i jedna brigada Ukrajinske armije.
I cak imaju uspjehe.
Ne zelim da sanjam ali stvarno mislim da je glavnina Ukrajinske armije u obuci i treningu i mislim da kad dodje do kriticne mase oruzanja da krece dernek
-
lajkujMe
#80771 Re: Ukrajina
Mislim da je pogodjen ali ne fatalno
Ima u komentaru slika s objasnjenjem.
Oboren je ali pao na Ukrajinski polozaj
-
Sovac
#80772 Re: Ukrajina
Mislim da imaju probleme sa logistikom, dovlačenje svo tog naoružanja sa zapada do istoka nije lagano, još teže raspodjeliti jedinicima na frontu. Navodno su im to Amerikanci procjenili kao trenutni najveći problem.lajkujMe wrote: ↑27/04/2022 12:43 Nije Gandalf u krivu.
Gdje je 100.000 vojske?
I cak imaju uspjehe.
-
Vedoo
#80773 Re: Ukrajina
Za sve koji sumnjaju u ukrajinski otpor i moral:

Na ulazu u spomen-park u Kijevu nalazi se skulptura veoma mršave djevojčice izuzetno tužnog pogleda koja u rukama drži nekoliko klasova žita. Iza njenih leđa je Svijeća sjećanja, spomenik s detaljima koji podsjećaju na autentični vez koji se može naći na tradicionalnim ukrajinskim nošnjama. Ovo je spomenik koji obilježava historijski događaj poznat pod nazivom Holodomor(Gladomor). Ali šta je Holodomor i koji zločin ovaj spomenik uopće obilježava?
☭ Po završetku Prvog svjetskog rata Ukrajina je bila nezavisna država, ali ju je Sovjetski savez 1919. "usisao" u zajednicu sovjetskih država. Ukrajinci, koji su se i tada smatrali srednjoevropskim narodom poput Poljaka, a ne istočnoevropskim poput Rusa, pokušavali su vratiti Ukrajini njenu nezavisnost.
Ne želeći izgubiti kontrolu nad glavnom žitnicom Evrope, Staljin je 1932. pribjegao jednom od najgnusnijih oblika terora nad jednim narodom. U procesu nacionalizacije, ukrajinskim seljacima je oteo žitorodnu zemlju, ali i sve njene prinose, kreirajući tako vještačku glad. Cilj je bio "naučiti Ukrajince pameti" kako se više ne bi suprotstavljali službenoj Moskvi. Tako je narod koji je proizvodio najviše žita u Evropi ostavljen bez mrve hljeba. Vrhunac Holodomora je bio u proljeće 1933. U Ukrajini je tada od gladi umiralo 17 ljudi svake minute, preko 1000 svakog sata, a gotovo 24500 svakog dana! Ljudi su od gladi bukvalno umirali po ulicama.
U ispražnjena ukrajinska sela Staljin je naselio rusko stanovništvo. Prilikom narednog popisa, pojavio se veliki manjak populacije. Stoga je sovjetska vlast poništila popis, uništila popisnu dokumentaciju, a popisivači su streljani ili poslani u gulag, kako bi se potpuno sakrila istina.
U Holodomoru je tokom 1932-1933. glađu ubijeno između sedam i deset miliona ljudi, više nego Jevreja u Drugom svjetskom ratu. Njihov otrovni gas bila je glad. Njihov Hitler bio je Staljin. Njihov holokaust bio je Gladomor. Za njih je fašistički Berlin bila sovjetska Moskva, a koncentracioni logor im je bio Sovjetski savez. Danas 28 država svijeta klasificiraju Holodomor kao genocid, a o njemu niste mogli učiti u školi jer skoro svi dokazi su uništeni, a žrtva je decenijama bila ućutkana i donedavno nije imala pravo glasa.
Holodomor možda jeste privremeno slomio ukrajinski otpor, ali je želju za nezavisnošću Ukrajine od Rusije učinio vječnom.
By Tarik Hadziahmetovic
☭ Po završetku Prvog svjetskog rata Ukrajina je bila nezavisna država, ali ju je Sovjetski savez 1919. "usisao" u zajednicu sovjetskih država. Ukrajinci, koji su se i tada smatrali srednjoevropskim narodom poput Poljaka, a ne istočnoevropskim poput Rusa, pokušavali su vratiti Ukrajini njenu nezavisnost.
By Tarik Hadziahmetovic
- drug_profi
#80774 Re: Ukrajina
Nemojte zaboraviti ovo:
I izjavu Borisa da neće dozvoliti da Ukrajina izgubi rat.
I izjavu Borisa da neće dozvoliti da Ukrajina izgubi rat.
-
toska
#80775 Re: Ukrajina
Vjerovatno nije realna pretpostavka o nekom taktičkom povlačenju Ukrajinaca, jednostavno su slabiji na nekim dijelovima.
ali,
Treba vremena da se sve isporuči, obuči, rasporedi na terenu, uveže u komandu...
Pritom, tek od prekjuče i sastanka u Ramstajnu, američke izjave o okretanju neba i zemlje da se pomogne Ukrajincima može se govoriti o pravom naouruzavanju.
Završeno je sa svim dilemama, premišljanjima, strahovima Zapada.
Za mobilizaciju jesu neke stvari nama neobične, a bilo je da su svi do 60 godina na stand-by
ali,
Treba vremena da se sve isporuči, obuči, rasporedi na terenu, uveže u komandu...
Pritom, tek od prekjuče i sastanka u Ramstajnu, američke izjave o okretanju neba i zemlje da se pomogne Ukrajincima može se govoriti o pravom naouruzavanju.
Završeno je sa svim dilemama, premišljanjima, strahovima Zapada.
Za mobilizaciju jesu neke stvari nama neobične, a bilo je da su svi do 60 godina na stand-by