Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#8076 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mk ultra »

_Reds_ wrote:Kad ste kod topolotnih pumpi, kolika bi trebala toplotna pumpa za kucu od cca 200 kvadrata. Kuca je dobro izolirana.

Mislim na pumpu zrak-voda.
Meni su rekli 20kW za slicnu situaciju
piplica
Grijem se na: Ćumur

#8077 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

mk ultra wrote:
_Reds_ wrote:Kad ste kod topolotnih pumpi, kolika bi trebala toplotna pumpa za kucu od cca 200 kvadrata. Kuca je dobro izolirana.

Meni su rekli 20kW za slicnu situaciju

I prognoza kaze da ce biti suncano, pa padne kisa!
piplica

#8078 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Koliko dobro izolovana?
Imas li barem neki grubi proracun toplotnih gubitaka?
Mike Ross

#8079 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Mike Ross »

VWL 155/2 A 230/400 V

https://www.vaillant.ba/poslovni-partne ... 18176.html

Pstavljeno prije par mjeseci, cekam zimu da vidim rezultate.
Kuca je prizemlje, sprat i potkrovlje, oko 200 m2, izolacija 5 cm stiropol na staru hirofa fasadu, prozori pvc.
Pumpa je kostala 15.600 KM sa postavljanjem na postojecu instalaciju, zamijenio sam pec na ugalj. Ostali su radijatori. Sljedece godina ako se ovo pokaze kako treba, planiram zamijeniti radijatore sa ventilokonvektorima i postaviti solarni kolektor za grijanje vode i ispomoc ovom grijanju.
_Reds_

#8080 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

piplica wrote:

Koliko dobro izolovana?
Nemam baš, ali stiropor 20cm, nova stolarija ALU, tri stakla.
Uređnena komplet instalacija, osim radijatora.

Planirao sam pelet, ali i pumpa bi došla u opticaj, ako je neka cijena prihvatljiva, ova cijena o kojoj se govori ovdje je preskupa. Povrat investicije Bog zna.
piplica

#8081 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

_Reds_ wrote:
piplica wrote:

Koliko dobro izolovana?

Planirao sam pelet, ali i pumpa bi došla u opticaj, ako je neka cijena prihvatljiva, ova cijena o kojoj se govori ovdje je preskupa. Povrat investicije Bog zna.
Ako ides na niskotemperaturno grijanje onda ti trebaju u tvom slucaju i niskotemperaturni radijatori.
Steta je sto nemas podno, ako radio novogradnju tim gore.

Prvo trebas uraditi neki grubi proracun gubitaka, rekla-kazala dilera opreme je samo u njihovu korist.
To sa izolacijom ne zvuci lose, ali i ostali podaci ti igraju ulogu, ako je 200m2 dobro izolirano, onda moze i pumpa od 10kw, ili cak 8.
Ali bez proracuna samo bacanje para, ili barem vise podatakao objektu.
OD cega je zidana, kako je rijesena izolacija stropa, jer gore ide 40-50% energije, izolacija poda, toplotni mostovi....iiii.
piplica

#8082 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Mike Ross wrote:VWL 155/2 A 230/400 V

Kuca je prizemlje, sprat i potkrovlje, oko 200 m2, izolacija 5 cm stiropol na staru hirofa fasadu, prozori pvc.
Pumpa je kostala 15.600 KM sa postavljanjem na postojecu instalaciju, zamijenio sam pec na ugalj. Ostali su radijatori. Sljedece godina ako se ovo pokaze kako treba, planiram zamijeniti radijatore sa ventilokonvektorima i postaviti solarni kolektor za grijanje vode i ispomoc ovom grijanju.
Ti trebas niskotemperaturne radijatore, oni ce ti raditi posao ako se dobro proracunaju.
Sa starim radijatorima tesko, pumpa grije do 60c, a ovima treba vise, izolacija ti je losa, ako si skoro lijepio tih 5cm, bacio si pare na ruke, sa 5cm nisi skoro nista dobio.
U tvom slucaju bez puffera-a od 1000L to nece raditi kako treba, jer u tvom slucaju tebi treba dosta tople vode, jer su ti gubitci na kuci veliki, osim ako ne zivis na obali?

Prvo izolacija...pa proracun gubitaka, pa onda se ostalo sracuna.
Ali, ovo bi bila Australija da nije Bosna.
Mike Ross

#8083 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Mike Ross »

piplica wrote:

Ti trebas niskotemperaturne radijatore, oni ce ti raditi posao ako se dobro proracunaju.
Sa starim radijatorima tesko, pumpa grije do 60c, a ovima treba vise, izolacija ti je losa, ako si skoro lijepio tih 5cm, bacio si pare na ruke, sa 5cm nisi skoro nista dobio.
U tvom slucaju bez puffera-a od 1000L to nece raditi kako treba, jer u tvom slucaju tebi treba dosta tople vode, jer su ti gubitci na kuci veliki, osim ako ne zivis na obali?

Gdje bas Australiju nadje, jedini kontinent gdje nisam krocio nogom, tako da ne mogu porediti. Bilo kako bilo, ne znam detalje, znam da su dvije razlicite firme dolazile, mjerili radijatore, kvadraturu, debljinu zidova, ubacivali to sve u laptop i izracunavali. Jedni su mi nudili Fujitsu, a ovi drugi Valliant, Valliant sam izabrao samo zato sto je blize meni ta firma, zbog odrzavanaj a isao sam na par mjesta gje vec koriste i zadovoljni su korisnici. I da, ima taj pufer, i ima elo blok za ekstremne minuse valjda, vidjecemo pred nama je. Sto se tice izoalacije mislim da je dovoljno, prizemlje je zidano kamenom, 60 cm debljine je zid bez izolacije. Sprat i potkrovlje imaju dva zida a prazan prostor je izmedju, jedan zid je blok 20 cm a drugi je cigla 10 cm mislim, stiropor sam stavio kada sam kupio kucu i nije mi se svidjala fasada, znaci samo onako radi estetike. Najveci gubitak je na jednom zastakljenom dijelu od nekih 15 m2, stirodur je u finim plocama i na stropovima, jer sam to radio naknadno, cijevi od grijanja su takodje u finim plocama, radijatori lipovica solar, sa starim grijanjem kada je temp vode 50 stepeni, bilo je vec pretoplo u kuci. Zahvaljujem..
_Reds_

#8084 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

piplica wrote:

Ako ides na niskotemperaturno grijanje onda ti trebaju u tvom slucaju i niskotemperaturni radijatori.
Steta je sto nemas podno, ako radio novogradnju tim gore.

Prvo trebas uraditi neki grubi proracun gubitaka, rekla-kazala dilera opreme je samo u njihovu korist.
To sa izolacijom ne zvuci lose, ali i ostali podaci ti igraju ulogu, ako je 200m2 dobro izolirano, onda moze i pumpa od 10kw, ili cak 8.
Ali bez proracuna samo bacanje para, ili barem vise podatakao objektu.
OD cega je zidana, kako je rijesena izolacija stropa, jer gore ide 40-50% energije, izolacija poda, toplotni mostovi....iiii.[/quote]

Podno samo gdje je keramika, dakle u dva kupatila i jedna zimska basta. Kucau blagom brdu, prizemlju/suterenu garaza, kotolovnica, wc i jedna soba/ostava/vešeraj

Prizemlje/prvi prat - DB, trpezarija, kuhinja, kupatilo, wc i zimska basta.

Prvi sprat/drugi sprat - visoko potkrovlje - tri spavaće sobe i kupatilo. Gore regips, iznad mislim staklena vuna 10cm.

A ostalo su ploce sa estrih podlogom i parketima.

Da imam u unustrasnja stubista, ono iz garaze prema gore, ono prema spavacim sobama nema vrata.

Zidovi cigla 20cm, vanjski, pregradni 15 cm.
piplica

#8085 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Mike Ross wrote:
piplica wrote:

Gdje bas Australiju nadje, jedini kontinent gdje nisam krocio nogom, tako da ne mogu porediti. Bilo kako bilo, ne znam detalje, znam da su dvije razlicite firme dolazile, mjerili radijatore, kvadraturu, debljinu zidova, ubacivali to sve u laptop i izracunavali. Jedni su mi nudili Fujitsu, a ovi drugi Valliant, Valliant sam izabrao samo zato sto je blize meni ta firma, zbog odrzavanaj a isao sam na par mjesta gje vec koriste i zadovoljni su korisnici. I da, ima taj pufer, i ima elo blok za ekstremne minuse valjda, vidjecemo pred nama je. Sto se tice izoalacije mislim da je dovoljno, prizemlje je zidano kamenom, 60 cm debljine je zid bez izolacije. Sprat i potkrovlje imaju dva zida a prazan prostor je izmedju, jedan zid je blok 20 cm a drugi je cigla 10 cm mislim, stiropor sam stavio kada sam kupio kucu i nije mi se svidjala fasada, znaci samo onako radi estetike. Najveci gubitak je na jednom zastakljenom dijelu od nekih 15 m2, stirodur je u finim plocama i na stropovima, jer sam to radio naknadno, cijevi od grijanja su takodje u finim plocama, radijatori lipovica solar, sa starim grijanjem kada je temp vode 50 stepeni, bilo je vec pretoplo u kuci. Zahvaljujem..

Kakav je to ekstremni minus na kojem nece moci raditi?
Svaka bolja puma u svom Hydrobixu ima grijace za te situacije, ali to se ne desava skoro nikada da trebaju.
Ako je dobro proracunata pumpa, ona bez problema radi i na -30.
Za Vailliant nisam siguran, ipak se tu radi o pumpi srednje klase.
Ko je taj elo blok stavljao?

TP treba da grije vodu na max 35c, da bi stepen iskoristenja bio optimalan, svakim podizanjem temp drasticno se gubi na tome.
boshniak

#8086 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by boshniak »

Nije vezano baš za grijanje ali jeste za klime, koliko često se "isprazne" ove jeftine kineske on/off klime, imam jednu evo napunila 3god i radila je ovo ljeto uredno, nisam je uključivao zadnjih par dana, i danas sam je malo upalio ali ne radi hlađenje, i unutrašnja i vanjska jedinica rade, čuje se kompresor, ali klima ne hladi nikako, jel normalno da iscuri freon nakon 3god i da bas bude ovako iznenada prazna
zlo zlo

#8087 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

klima se ne prazni nikad, to je zatvoren sistem. Kao prvo freon je jako štetan za okoliš, ako se ispraznila znači da je poderana, negdje pušta i to prvo treba sanirati.

one fore da se klima ispraznila sama od sebe ne puši :-D mjerenje freona, pa traženje rupe ako je tako :-D
melac

#8088 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by melac »

Ima jedna prica, istinita. Jedan nas mesar, zapravo industrija mesa, radi novu proizvodnu halu s linijom i komorama. Tako efendija trazio ponude za rashladni sistem i tehniku, jedan moj poznanik ponudio, a gazda ga pitao koliko troši njegov sistem freona. Kaze on gazdi, ništa. Ovaj u čudu, pa kaže kako ne troši, ovaj što mi održava sistem svakih 5 dan sipa bocu, kaze sistem trosi.
Ispostavilo se da ga lik uzimao, lopatom, pisarafi bocu na iglice, a ne odvrne ventil na boci.
Abracadabra

#8089 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abracadabra »

Prosle godine uzeo jednu mitsubishi ap25 klimu platio 1200 km, prosla je sve testove preko zime. Ja prezadovoljan, medjutim htio jos jednu kupiti na istom mjestu i istu klimu cijena 1599 km. U cemu je kvaka da toliko poskupe?
Alep

#8090 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Alep »

Molim za pomoć...imam daikin ftx35 j3 klimu prije 4 mjeseca montirana ...dobro je hladila preko ljeta...ali sad kad stavim na puhanje ili grijanje ...pomalo smrdi... filter sedmično čisti...
Snake Eyes

#8091 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Snake Eyes »

Ima li iko preporuku za firmu za ugradnju klima?
piplica

#8092 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Snake Eyes wrote:Ima li iko preporuku za firmu za ugradnju klima?
Gdje?
rovac13

#8093 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Alep wrote:Molim za pomoć...imam daikin ftx35 j3 klimu prije 4 mjeseca montirana ...dobro je hladila preko ljeta...ali sad kad stavim na puhanje ili grijanje ...pomalo smrdi... filter sedmično čisti...
Treba oprat i dezinficirat unutarnju jedinicu.
Provjeriti da li je odvodno crijevo iz unutarnje u konstantnom padu.
Znaju majstori zeznut u zurbi.
Ako u zidu crijevo krene malo uzbrdo onda tu lezi kondenz koji hoce smrdit vremenom :)
Snake Eyes

#8094 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Snake Eyes »

piplica wrote:
Snake Eyes wrote:Ima li iko preporuku za firmu za ugradnju klima?
Gdje?
U pravu si, Sarajevo.
rida1976

#8095 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rida1976 »

Ljudi šta je trenutno kod nas bestbuy od invertera do cca 1.500 maraka? Poželjno 3.5 a služila bi i za grijanje. Lokacija Sarajevo

https://www.ekupi.ba/Mitsubishi-klima-u ... 26869.aspx

Može li ovo biti ok kupovina?
rida1976

#8096 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rida1976 »

rovac13 wrote:
Alep wrote:Molim za pomoć...imam daikin ftx35 j3 klimu prije 4 mjeseca montirana ...dobro je hladila preko ljeta...ali sad kad stavim na puhanje ili grijanje ...pomalo smrdi... filter sedmično čisti...
Treba oprat i dezinficirat unutarnju jedinicu.
Provjeriti da li je odvodno crijevo iz unutarnje u konstantnom padu.
Znaju majstori zeznut u zurbi.
Ako u zidu crijevo krene malo uzbrdo onda tu lezi kondenz koji hoce smrdit vremenom :)

Iz nekog razloga ne mogu da ti pisem na pm. Moze li me kontaktirati molim te, treba mi neki savjet oko klime 062 377 777, whatsapp viber itd
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#8097 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

rida1976 wrote:Ljudi šta je trenutno kod nas bestbuy od invertera do cca 1.500 maraka? Poželjno 3.5 a služila bi i za grijanje. Lokacija Sarajevo

https://www.ekupi.ba/Mitsubishi-klima-u ... 26869.aspx

Može li ovo biti ok kupovina?
Solidna klima za te novce,vidi i AP 35 to je novi model koji mijenja ovu SF seriju.U toj klasi imas fujitsu 12LMCE
Jeftinija nekih 100 KM
shheff

#8098 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by shheff »

Kao sto ti haso rece Fujitsu LMCE12, kod mene ugradjena 1350-1400, prezadovoljan.
saale

#8099 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by saale »

Jel neko provodio grijanje na struju, kakva su iskustva?
zposao

#8100 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zposao »

saale wrote:Jel neko provodio grijanje na struju, kakva su iskustva?
Kako misliš provodio grijanje na struju?
Post Reply