A za majstore važi to što kažeš. Mnoge ne interesuje posao kojim se bave.
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
direstraits0078
#8076 Re: Pitamo Mehanicare ?
U nekim državama mjere, pa otreseš na tehničkom.
-
NediM17
#8077 Re: Pitamo Mehanicare ?
A sta mjere? I znas li ovo za ABS?
-
Home25
#8078 Re: Pitamo Mehanicare ?
Poz,
Koristio sam FM transmiter, u upaljac naprijed, i kako sam vadio naglo sam povukao doslo je do kratkog spoja i iskocilo je sve ono u upaljacu.. sve radi, nije doslo do nikakvih problema sa ostalom elektrikom ali je upaljac skroz otisao. Pa me interesuje koji je elektricar dobar u sarajevu to da odem pogleadti, i otprilike koja bi cijena bila
Koristio sam FM transmiter, u upaljac naprijed, i kako sam vadio naglo sam povukao doslo je do kratkog spoja i iskocilo je sve ono u upaljacu.. sve radi, nije doslo do nikakvih problema sa ostalom elektrikom ali je upaljac skroz otisao. Pa me interesuje koji je elektricar dobar u sarajevu to da odem pogleadti, i otprilike koja bi cijena bila
- Sodom1
#8079 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vani to na tehnickom mjere , mislim neki postotak vlage u ulju sta li .
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#8080 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja sa svojim presao preko 140 kk, od kad je kod mene, nikad nista nisam dosipao, mjenjao, a kad spomenuste te majstore i moguce komplikacije, necu ni insistirati na tome.NediM17 wrote:Presao oko 200.000km u Rav-u4 2.2D4D, ne znam da je kociono ulje ikada promijenjeno.
I realno ne znam ni ima li potrebe to dirati? Mene je vise strah nasih "majstora" kako ce odzraciti sistem, nego starog kocionog ulja. Nikad jos ne cuh da je nekom kocnica propala usljed kljucanja ulja.
Je li istina da je komplikovanije uraditi zamjenu ulja na autima sa ABS-om? Navodno treba nesto ABS pumpu preko kompjutera ostaviti otvorenu, ne znam, tako sam nesto nacuo.
- konektovan
#8081 Re: Pitamo Mehanicare ?
Niko ti to nece idpod 200-300 maraka napraviti, ali pokusaj kod sencija, kod dvorane mojmilo, ili da ti bude lakse, kod dzamije kralj Fahd.Home25 wrote:Poz,
- Sodom1
#8082 Re: Pitamo Mehanicare ?
U oca na dvicini kocnica ko kvacilo propada , ja trubio da se to ozraci
kao majstor mu reko nemoj da to diram sarafi na cilindirima korodirali , to ako barnem ode sve u helac
kao majstor mu reko nemoj da to diram sarafi na cilindirima korodirali , to ako barnem ode sve u helac
-
Home25
#8083 Re: Pitamo Mehanicare ?
konektovan wrote:Niko ti to nece idpod 200-300 maraka napraviti, ali pokusaj kod sencija, kod dvorane mojmilo, ili da ti bude lakse, kod dzamije kralj Fahd.Home25 wrote:Poz,
ou cuj 200-300pa da li je moguce da je toliko skupo izvaditi stari upaljac i ubaciti novi (ako se taj stari ne moze popraviti)... nisam ocekivao toliku cifru
-
Me_again
#8084 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma kakvi, ispod milje nema mu lijeka.konektovan wrote:Niko ti to nece idpod 200-300 maraka napraviti, ali pokusaj kod sencija, kod dvorane mojmilo, ili da ti bude lakse, kod dzamije kralj FahHome25 wrote:Poz,
-
Home25
#8085 Re: Pitamo Mehanicare ?
Me_again wrote:Ma kakvi, ispod milje nema mu lijeka.konektovan wrote:Niko ti to nece idpod 200-300 maraka napraviti, ali pokusaj kod sencija, kod dvorane mojmilo, ili da ti bude lakse, kod dzamije kralj FahHome25 wrote:Poz,
Ima upaljac nazad, a i radio MIX nije loš hahaha
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#8086 Re: Pitamo Mehanicare ?
direstraits0078 wrote:
Zaboravljas bitnu komponentu u tome. Postoji licenca, postoji patent, postoji poslovna tajna itd. Ali postoje i ljudi koji takve stvari objave i za 0 € pomognu fukari iz ovih ili onih pobuda. Moderni robinhudovi.
I da, ja sam on the same page, sto bi se reklo kod angloamera, ali treba imati i neko elementarno znanje i poznavanje materije da bi se o tome moglo diskutovati. Postoje ISO norme za kocione tecnosti i konkretne cifre koje moraju zadovoljiti da bi mogli dobiti mjesto na BeVo listi. Isto tako i za ulja, rashladne tecnosti itd. A testiranja nisu za dz. I dzaba ti sto ti je to ulje isto kao ono sto prodajes fordu ili mercedesu u originalnoj ambalazi, ako nisi platio, nema te na listi pod tvojim vlastitim brendom. A specifikacije nekih stvari proizvodjaci kriju ko zmija noge. Jer je u tome ogromna lova. Know how debelo placen i unovcen.
Zato uvijek treba pitati ljude koji o tome znaju nesto vise.
Sve OK, slazem se ali isto ti za tu licencu dobijes novce u startu i zasticen si unaprijed neki odredeni vremenski period; poslje drzava ti subvencira tvoj trud ili znanje za tu novu tehnologiju/specifikaciju, nakon tog ista ide dallje jer je u unteresu drzave da imaju razgranatu auto industriju i popratne grane... No tu ocigledno nastaje problem, informacija se siri i ide kud ona hoce; Efekat Neta je to sve ubrzao i rasirio tako da imas danas imas ideju na jednoj strani, dok vec sam proizvod imas na vec drugoj strani... Dakle, tajne/monopol u autoindustriji postoje u pocetku, poslje je sve to narodno
-
Morphious
#8087 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pitanje. Zasto auto nece da upali na toplom danu tj kada ugrije sunce kada kazem nece da upali znaci pri okretanju kljuca ne desava se nista cim malo zahladni pali ko metak.
- konektovan
#8088 Re: Pitamo Mehanicare ?
Home25 wrote:konektovan wrote:Niko ti to nece idpod 200-300 maraka napraviti, ali pokusaj kod sencija, kod dvorane mojmilo, ili da ti bude lakse, kod dzamije kralj Fahd.Home25 wrote:Poz,
ou cuj 200-300pa da li je moguce da je toliko skupo izvaditi stari upaljac i ubaciti novi (ako se taj stari ne moze popraviti)... nisam ocekivao toliku cifru
Druze, malo se zezamo, ne zamjeri.Nije to skupo.
Transmiter ne radi, jesi li pokusao koristiti nesto drugo, upaljac, punjac??? Meni se nesto slicno desilo sa transmiterom, al' bilo je do njega, stradao mu osigurac, ali 12V utikac je fercerao za ostale stvari?!
-
hladan.preminger
#8089 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kolicina vode u ulju se mjeri. Sve preko 3% nije uredu.NediM17 wrote:A sta mjere? I znas li ovo za ABS?
Kociona ulja su higroskopna i vremenom se povecava proceant vlage u njima. Kod MB zamjena je svake 2 godine. Nije to neki trošak 1-2l ulja i sam sebi zamjenis.
-
530i
#8090 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sam sebi zamijeniš?!hladan.preminger wrote:Kolicina vode u ulju se mjeri. Sve preko 3% nije uredu.NediM17 wrote:A sta mjere? I znas li ovo za ABS?
Kociona ulja su higroskopna i vremenom se povecava proceant vlage u njima. Kod MB zamjena je svake 2 godine. Nije to neki trošak 1-2l ulja i sam sebi zamjenis.
-
hladan.preminger
#8091 Re: Pitamo Mehanicare ?
530i wrote:Sam sebi zamijeniš?!hladan.preminger wrote:Kolicina vode u ulju se mjeri. Sve preko 3% nije uredu.NediM17 wrote:A sta mjere? I znas li ovo za ABS?
Ako si tech savy.
- amar1994
#8092 Re: Pitamo Mehanicare ?
ahacorolla02 wrote:
evo ga, vakat mijenjat
Na koliko mijenjas , meni pise svako 2 god ili 20000km
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#8093 Re: Pitamo Mehanicare ?
ko koci taj gubihladan.preminger wrote:
Pardon, 205.
Ko GSi, mada meni ne trebaju kocnice, osim na tehnickom da prodjem. Samo gas.
- bitanga_sa_otesa
#8094 Re: Pitamo Mehanicare ?
ubacio nekoThrottle wrote:Otkud 110kW u 205

- amar1994
#8095 Re: Pitamo Mehanicare ?
zar ima ziv 205 gti kod nasbitanga_sa_otesa wrote:ubacio nekoThrottle wrote:Otkud 110kW u 205![]()
- bitanga_sa_otesa
#8096 Re: Pitamo Mehanicare ?
ima ih vise nego sto mislisamar1994 wrote: zar ima ziv 205 gti kod nas![]()
- amar1994
#8097 Re: Pitamo Mehanicare ?
bitanga_sa_otesa wrote:ima ih vise nego sto mislisamar1994 wrote: zar ima ziv 205 gti kod nas![]()
ja ne mogu nijednog da vidim
- bitanga_sa_otesa
#8098 Re: Pitamo Mehanicare ?
po garazama su skriveni ovi sto ja znam za njih ....
-
Me_again
#8099 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sta je sa Nenadovim crnim, dugo sam ga vidjao parkiranog jspred moje zgrade, a sada ga vise ne vidjam ?
- bitanga_sa_otesa
#8100 Re: Pitamo Mehanicare ?
pretvoren je u trkaceg,izvana izgleda kao 205 maxi(ima gutmann prosirenja)i motor i trap iz 309 gti ....Me_again wrote:Sta je sa Nenadovim crnim, dugo sam ga vidjao parkiranog jspred moje zgrade, a sada ga vise ne vidjam ?