Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
menthol wrote:Pozdrav za forumaše koji održavaju ovu temu aktivnom, već dugo pratim temu ali se tek prvi put javljam. Namjenska industrija je za BiH strateški ubjedljivo najznačajnija grana privrede i jedini potencijalni faktor odvraćanja za one koji još sanjaju neke velikodržavne projekte, a samo glup i naivan može misliti da nam ne prijeti opasnost.
Prije par dana sam došao do informacije da Pretis uvozi upaljače za art. projektile odnekud iz Srbije??? Meni bilo nevjerovatno. Da li možda neko zna išta o tome? Zar pored Binasa da to uvozimo, i to iz Srbije
Također sam zabrinut oko ovog potencijalnog političkog kurvaluka u vezi s tim ko će upravljati resorom namjenske.
Dobro došao kolega na forum. To za upaljače ako je istina stvarno je crnjak.
lakse ce mo podijeliti ovu nasu muku na ovoj temi ako nas je vise.
ovakve teme u okruzenju najvise sluze nacionalno nabrijavanje a kod nas se najvise radi o goloj borbi za bioloski opstanak.
Hvala. I meni je još uvijek crnjak za upaljače, sve kontam pa nismo valjda dotle došli. Baš me ovo zainteresovalo, malo istraživao koja firma u Srbiji radi art. upaljače, ali ne mogu da nađem ništa za ove haubičke kalibre.
A još uvijek je borba za preživljavanje, ali i ovo je odlično kad znamo stanje od prije nekih 10ak godina i koliko su se od 96. pa naovamo trudili da upropaste što se da upropastiti. Ono što me baš bilo obradovalo je najavljeno otvaranje ove barutHane, ali opet domaći izdajnici i "ekolozi" rade svoje.
Hvala. I meni je još uvijek crnjak za upaljače, sve kontam pa nismo valjda dotle došli. Baš me ovo zainteresovalo, malo istraživao koja firma u Srbiji radi art. upaljače, ali ne mogu da nađem ništa za ove haubičke kalibre.
A još uvijek je borba za preživljavanje, ali i ovo je odlično kad znamo stanje od prije nekih 10ak godina i koliko su se od 96. pa naovamo trudili da upropaste što se da upropastiti. Ono što me baš bilo obradovalo je najavljeno otvaranje ove barutHane, ali opet domaći izdajnici i "ekolozi" rade svoje.
Ja se ne sekiram za "fabriku goriva". Po meni je to sigurna stvar, samo je pitanje koliko će vremena trebati do otvorenja budući da se radi o kompleksnom pogonu koji zahtjeva mnogo paznje pri izgradnji/rekonstrukciji objekata i instalaciji samog pogona, pa obuka radnika itd Naravno ne priča se o tome u javnosti, i to sa razlogom. E sad da li će to biti integralna proizvodnja, što je malo vjerovatno, ili ne to je pravo pitanje.
na ovoj slici tvrde da PRETIS izvozi granate i za srbiju. mada ja ne vjerujem da izvoze gotove granate nego samo kosuljice a oni ih dalje pune i farbaju.
menthol wrote:Što bi rekli, čudni su putevi Gospodnji, a bgm ovi putevi NI su izgleda labirinti Ne vjerujem za to punjenje Pretisovih granata u Srbiji (pretpostavljam Krušiku), pa mislim da je i na ovoj temi bilo slika i snimaka kako ih pune.
A to da u Srbiji ne kuju granate, vjerujem da je to bilo ranije, jbg. teške one prese u Pretisu, nisu mogli nikako odvući 96e
Za mene su ključne fabrike: Pretis, Igman, Ginex i Binas, plus pod hitno otvaranje te već famozne barutane u Vogošći, mada nisam optimista.
Svaka čast ovima u BNT, Zraku, Remontnom zavodu, kao i privatnicima tipa AC Unity, ali ove četiri fabrike su temelj.
Mislim da je zaokružena proizvodnja granata 155mm u Srbiji...
baHrutana se vise u medijima ne zove baHrutana nego " firma za proizvodnju hemijskih komponenti za potrebe namjenske industrije".
najbitnije je da se sva tehnolosko tehnicka dokumentacija i licence za proizvodnju raznih vrsta eksploziva, baruta i raketnih goriva nalazi u vlasnistvu entitetske vlade.
155_mm wrote:
pa cije su oni onda granate ovog kalibra reklamirali pod svoje vec godinama.
kod komsija je svaki korak popracen medijskom propagandom. a PRETIS je doveo novinare kad je serijska proizvodnja ovih granata vec uveliko bila uspostavljena.
ali to je ta razlika izmedju dobrijeh bosnjana i komsija/susjeda.
kod njih proizvodnja oruzja i municije sluzi u dobroj mjeri za patriJotsko/domoljubno nabrijavanje sirokih narodnih masa.
kod bosnjana je namjenska industrija stvar bioloskog opstanka na ovim prostorima i zbog toga se dosta radi u tisini i bez puno buke, vike, cvike i ostalog.
najvjerovatnije ce mo na slican nacin saznati sta se radi u ovom novom pogonu u PRETIS-u. a ono zaposljavanje radnika znaci da je sve spremno za serijsku proizvodnju jos samo obuciti radnike na tom pogonu i gotova stvar.
a sve sto znamo u javnosti je oglas za nova radna mjesta.
Granate su naše, kupljeni delovi koji su falili i završene kao gotov proizvod. Možda nisi još shvatio kapitalizam da kada nešto kupiš onda to i poseduješ. Ali ne brini nećemo više kupovati.
Boldovano ti pokazuje koliko skačeš sebi u usta - mnogo.
A to za "patriotsko nabrijavanje" to pitaj svoje medije (vidi boldovano) i političare, pa ti si samo par postova iznad objavio nabrijavanje gde se sve izvozi roba, da ne spominjem haubice, oklopnjake i bespilotne letelice o kojima ne zatvarate. Super je što mislite da ste mnogo drugačiji a u stvari ste isti.
Da li je nekome poznato postoji li mogućnost revitalizacije rudnika željezne rude u Varešu. Kakva je kvaliteta rude?
Vidimo da Dodik igra neku igru sa RZR Ljubija. Možda je to prilika da se Arcelor Mital okrene drugim rudnicima u potrazi za željeznom rudom, pa mi se kao logican zakljucak namece rudnik u Varešu zbog blizine zeljezari. To je definitivno i nas strateški interes da imamo mogucnost snadbjevanje zeljeznom rudom iz područja koje ne kontrolise despot.
Kompanije i tržišta
Rudnik željezne rude d.d. Vareš otišao u stečaj
18.8.2016 08:24 | Indikator.ba
Općinski sud u Zenici objavio je stečaj Rudnika željezne rude d.d. Vareš.
Za stečajnog upravnika imenovan je Hamdija Muratović iz Gračanice, izvještava Indikator.ba.
Sud je pozvao povjerioce da u roku od 30 dana prijave potraživanja koja imaju prema stečajnom dužniku podnošenjem prijave Općinskom sudu Zenica. Ispitno i izvještajno ročište u ovom postupku zakazano je za 19.10.2016. godine.
Rudnik željezne rude je pod kontrolom srebreničkog Jata Groupa u vlasništvu Hamzalije Ibriće Jate.
Dionice u Rudniku imaju Mustafa Ibrić, koji je vlasnik 30,7 posto, dok Jata Group d.o.o. Srebrenik posjeduje 19 posto.
Veće vlasničke udjele imaju i Emir Adžajlić 17,2 posto, Eurohaus d.o.o. Sarajevo 4,2 posto, DUTB d.d. 2,2 posto, itd.
Rudnik željezne rude obustavio je proizvodnju rude juna 1997. godine na neodređeno vrijeme odlukom Federalnog Ministarstva energije i rudarstva. U skladu s tom Odlukom, preduzeće je promijenilo djelatnost na poslove građevinske operative.
Godine 2014. godine pojavile su se informacije da je konzorcij „Miebach“ („Mibah“) iz Njemačke zainteresovan za kupovinu većinskog udjela u Rudniku od Jata Groupa, ali do realizacije posla nije došlo.
Informacije o mogućoj prodaji Rudnika svojevremeno su napuhale cijenu dionica Rudnika, a mnogi su tada i kupili vlasničke udjele u kompaniji očekujući da će na njima profitirati.
Iz istorije:
Prvu visoku peć u Varešu upalila je 1891. godine Austrija, a na vrhuncu austrijske proizvodnje 1913. godine iskopano je 219.131 tona željeza. Nakon Drugog svjetskog rata komunistička Jugoslavija je povećala kopanje rude, pa je tako 1975. godine iskopano oko 3 miliona tona. U to vrijeme vareški rudnik snabdijevao je rudom ne samo svoju željezaru nego i druge: Zenicu, Sisak, Jesenice i Smederevo.
Pred rat Rudnik željezne rude zapošljavao je 1.180 radnika, a željezara 890.
Vi i dalje u snovima? Tema se svela na mastarije. Krenulo se od puske i pistolja (kad smo kod njih, koliko komada je prodato i kome?) onda se preko RPG-a i haubice doslo do mitraljeza, snajpera, dronova i borbenog vozila da bi se zavrsilo na pogadjanju od cega se saraf vidi na jebenoj slici.
Vidim ismijava se i Srbija a njihov stand u Dubaiju je izgled’o ovako
E sad postavite sliku naseg pa da vidimo razlog za smijanje
Ovo je karikatura od onoga sto bi oni trebali da imaju ako imamo u vidu sta su naslijedili.(tvornice, instituti, strucnjaci i sva druga infrastruktura)
To sto mi imamo je iz pepela nastalo.
Ne velim. Samo sto mi slabo sta konkretno imamo. Prica se, barem na ovoj temi svodi na reko Fadil (jbt ne mogu da vjerujem da neko ovo uzima kao argument), reko ovaj, na stolu bila slika borbenog vozila (ovaj mi je omiljeni), traze se bravari i pirotehnicari, vidi se nesto na slici u Dubaiju...
To je taj pesimizam sto valjda drzi ljude. Nemas nista i odjednom se nesto pocinje pojavljivati(onda se sve malo preuvelica).
Bitno je ono sto se uradi da se ima kome prodati i tako bi se trebala da siri NI. Ogroman je to prostor u NI odnosno zahtjeva jako puno koperanata ili srodnih firmi.
Maraschino wrote:To je taj pesimizam sto valjda drzi ljude. Nemas nista i odjednom se nesto pocinje pojavljivati(onda se sve malo preuvelica).
Bitno je ono sto se uradi da se ima kome prodati i tako bi se trebala da siri NI. Ogroman je to prostor u NI odnosno zahtjeva jako puno koperanata ili srodnih firmi.
Prostora za napretka ce biti tek kada se eleminisu trenutni problemi NI. Malo je tu firmi koje su same po sebi rentabilne i koje same mogu od sopstvene dobiti planirati sirenje proizvodnje ili palete proizvoda, stvaranje novog kadra, prototipa, akumulirati ili reciklirati sirovine i repromaterijal, uvoditi nove procese i strojeve za proizvodnju i td. O tome ko nam i kako vodi NI od stranackih nesposobnjakovica dalo bi se pricati dosta. Ako bi ikoga pohvalio, to bi bio Muratbegovic iz Igmana.
Nasa NI ima dosta problema i zna se koje firme bolje, a koje gore stoje i razlika je ocita izmedju recimo jednog Igmana i Pretisa, u odnosu na recimo jedan TRZ Hadzici i Zrak.
Svaka od firmi je prica za sebe i to je nazalost tako.
Ovo je izgleda jedini način da Zrak dodje do svježeg kapitala. Iskreno ne znam šta bi mislio o ovome. Nekretnine će se prodati, vjerovatno ne sve, jer se radi o atraktivnoj lokaciji, sad po kojoj cijeni to cemo tek da vidimo. U sadašnjim uslovima skoro je pa nemoguće da se Zrak priblizi predratnim kapacitetima, pa se logično nameće pitanje zašto držati nekretnine koje ne koriste, i koje su de facto mrtvi kapital. O redu veličina govori i cinjenica da je Dzafic u Tuzli kupio Luvnicu celika ukupne površine 49.000 m2 za 14 miliona KM. E ako uzmemo da nekretnine u kompleksu firme Zrak prostire na 200.000 m2, znači četri puta veća povrsina i to u Sarajevu, znači da mogu uzeti barem 50 - 60 miliona KM. Lovu od prodaje vjerovatno će utrošiti na vraćanje dugova iz prethodnog perioda, i za obnavljanje masinskog parka. Mozda je ovo i dobar potez, vrijeme ce pokazati:
Prodaje se imovina giganta vojne industrije
Nekadašnji gigant vojne i civilne industrije, kompanija Zrak Sarajevo, prodaje svoju imovinu, piše BiznisInfo na osnovu oglasa koji je danas objavljen u dnevnoj štampi.
– Zrak d.d. Sarajevo objavljuje javni poziv za iskazivanje interesa za kupovinu imovine društva. Imovina se prodaje u zatečenim zemljišno knjižnom i katastarskom stanju po principu viđeno-kupljeno – navodi se u oglasu.
Rok za podnošenje prijave za iskazivanje interesa je osam dana. Napominje se da javni poziv i pristigle ponude nisu obavezujuće.
U oglasu ne stoji nikakav konkretan opis imovine koja se prodaje niti cijena. Mediji su ranije pisali da “Zrak” u svom vlasništvu posjeduje 200.000 m2 građevinskog zemljišta na atraktivnoj lokaciji u Sarajevu.
U današnjem oglasu se navodi da se javni poziv objavljuje shodno odredbi člana 5. Zakona o konsolidaciji privrednih društava u FBiH, člana 6. Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme FBiH, a u vezi sa zaključkom Vlade od decembra 2011. i odluke Nadzornog odbora iz 2015.
Podsjetimo da je prije nekoliko godina počeo novi uspon sarajevske firme. No, očito nije bilo snage za veći zamah pa je Zrak, prema posljednjem dostupnom izvještaju, u prvoj polovini prošle godine ponovo ostvario gubitak od 856 hiljada KM.
Krajem prošle godine, resorni ministar Nermin Džindić je, govoreći u stanju u namjenskoj industriji, rekao da je preostalo “da se riješi stanje dva privredna društva – Tehničko-remontnog zavoda (TRZ) Hadžići i Zraka Sarajevo”.
– Vrlo vjerovatno da će do kraja mandata Vlade doći do reorganizacije, a možda i do spajanja te dvije kompanije u jednu – rekao je tada ministar.
Aktivnosti preduzeća Zrak d.d. Sarajevo uključuju istraživanje, razvoj i proizvodnju optičkih uređaja za opremanje pješadije i artiljerije.
Zrak je plasirao svoje proizvode u mnoge zemlje svijeta. Kompanija je prije rata bila jedan od giganata i zapošljavala je 4.000 ljudi.
Većinski vlasnik Zraka je Vlada FBiH sa 51 posto dionica. Fond Bosfin ima 21,1 posto a fond MI-Group 16,2 posto dionica. Ostalo su mali dioničari.
anelsol wrote:Da li je nekome poznato postoji li mogućnost revitalizacije rudnika željezne rude u Varešu. Kakva je kvaliteta rude?
Vidimo da Dodik igra neku igru sa RZR Ljubija. Možda je to prilika da se Arcelor Mital okrene drugim rudnicima u potrazi za željeznom rudom, pa mi se kao logican zakljucak namece rudnik u Varešu zbog blizine zeljezari. To je definitivno i nas strateški interes da imamo mogucnost snadbjevanje zeljeznom rudom iz područja koje ne kontrolise despot.
Kompanije i tržišta
Rudnik željezne rude d.d. Vareš otišao u stečaj
18.8.2016 08:24 | Indikator.ba
Općinski sud u Zenici objavio je stečaj Rudnika željezne rude d.d. Vareš.
Za stečajnog upravnika imenovan je Hamdija Muratović iz Gračanice, izvještava Indikator.ba.
Sud je pozvao povjerioce da u roku od 30 dana prijave potraživanja koja imaju prema stečajnom dužniku podnošenjem prijave Općinskom sudu Zenica. Ispitno i izvještajno ročište u ovom postupku zakazano je za 19.10.2016. godine.
Rudnik željezne rude je pod kontrolom srebreničkog Jata Groupa u vlasništvu Hamzalije Ibriće Jate.
Dionice u Rudniku imaju Mustafa Ibrić, koji je vlasnik 30,7 posto, dok Jata Group d.o.o. Srebrenik posjeduje 19 posto.
Veće vlasničke udjele imaju i Emir Adžajlić 17,2 posto, Eurohaus d.o.o. Sarajevo 4,2 posto, DUTB d.d. 2,2 posto, itd.
Rudnik željezne rude obustavio je proizvodnju rude juna 1997. godine na neodređeno vrijeme odlukom Federalnog Ministarstva energije i rudarstva. U skladu s tom Odlukom, preduzeće je promijenilo djelatnost na poslove građevinske operative.
Godine 2014. godine pojavile su se informacije da je konzorcij „Miebach“ („Mibah“) iz Njemačke zainteresovan za kupovinu većinskog udjela u Rudniku od Jata Groupa, ali do realizacije posla nije došlo.
Informacije o mogućoj prodaji Rudnika svojevremeno su napuhale cijenu dionica Rudnika, a mnogi su tada i kupili vlasničke udjele u kompaniji očekujući da će na njima profitirati.
Iz istorije:
Prvu visoku peć u Varešu upalila je 1891. godine Austrija, a na vrhuncu austrijske proizvodnje 1913. godine iskopano je 219.131 tona željeza. Nakon Drugog svjetskog rata komunistička Jugoslavija je povećala kopanje rude, pa je tako 1975. godine iskopano oko 3 miliona tona. U to vrijeme vareški rudnik snabdijevao je rudom ne samo svoju željezaru nego i druge: Zenicu, Sisak, Jesenice i Smederevo.
Pred rat Rudnik željezne rude zapošljavao je 1.180 radnika, a željezara 890.
Prolazim s vremena na vrijeme kroz Vareš majdan, gdje je bio rudnik, koliko sam vidio sva ona rudnička postrojenja, transportne trake i ostalo je propalo, djeluje napušteno. Ne znam za kvalitet rude i količine, te da li bi bilo rentabilno uložiti ogromnu lovu da se to sve ponovo pokrene.
Znam na šta misliš i slažem se da je to strateški bitno, da se ima slobodan pristup ključnim sirovinama, ali vjerujem da bi Mital do sada nešto uradio po tom pitanju. A koliko vidim, u ovoj igri za Ljubiju su i neki Izraelci, izgleda da pokušavaju da istisnu Mitala, što možda ne bi bilo loše.
baHrutana se vise u medijima ne zove baHrutana nego " firma za proizvodnju hemijskih komponenti za potrebe namjenske industrije".
najbitnije je da se sva tehnolosko tehnicka dokumentacija i licence za proizvodnju raznih vrsta eksploziva, baruta i raketnih goriva nalazi u vlasnistvu entitetske vlade.
Ja bih je najradije nazvao fabrika čokolada i bombona Sarabon A i jest primjereniji ovaj naziv, ovo barutana je baš arhaično, barut će tu biti sporedni proizvod. Samo da nas obraduju i da je otvore.
ovo susjedi pokusavaju na mala vrata da udju u bh. NI.
Zatvoreni investicijski fond (ZIF) Herbos fond d.d. Mostar stekao je udio u vlasništvu jedne od najvažnijih bh. kompanija namjenske industrije – vogošćanskom Pretisu, saznaje BiznisInfo.
155_mm wrote:ovo susjedi pokusavaju na mala vrata da udju u bh. NI.
Zatvoreni investicijski fond (ZIF) Herbos fond d.d. Mostar stekao je udio u vlasništvu jedne od najvažnijih bh. kompanija namjenske industrije – vogošćanskom Pretisu, saznaje BiznisInfo.
Sve dok se razni fondovi vrte oko NI nema tu nekog hajra, bilo da se radi o domaćim bilo komsijskim fondovima. Da Bog da im nikada ne isplatili dividendu. Sve sami lesinari. Inače mi nije jasno zašto Federacija, kada se već nazire svijetla budućnost NI, i kada toliko ulaze da rjesi stara dugovanja po osnovu doprinosa prema radnicima, ne izvrsi dokapitalizaciju i uvećan svoj udio i vlasništvu poduzeća. Pa majka mu stara kada se razbacuju tolikom ciframa za autoceste, mogu i za NI. Predlazem uvođenje dodatnih akciza na gorivo od 5 feninga po litri goriva za razvoj NI.
155_mm wrote:ovo susjedi pokusavaju na mala vrata da udju u bh. NI.
Sve dok se razni fondovi vrte oko NI nema tu nekog hajra, bilo da se radi o domaćim bilo komsijskim fondovima. Da Bog da im nikada ne isplatili dividendu. Sve sami lesinari. Inače mi nije jasno zašto Federacija, kada se već nazire svijetla budućnost NI, i kada toliko ulaze da rjesi stara dugovanja po osnovu doprinosa prema radnicima, ne izvrsi dokapitalizaciju i uvećan svoj udio i vlasništvu poduzeća. Pa majka mu stara kada se razbacuju tolikom ciframa za autoceste, mogu i za NI. Predlazem uvođenje dodatnih akciza na gorivo od 5 feninga po litri goriva za razvoj NI.
i meni nije jasno zbog cega daju grantove tim firmama umjesto da uvecaju svoj kapital za taj novac. do sad bi u nekim firmama koliko su im dali grantove dosli do 60% vrijednosti firme.