Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

dječak sa šibicama

#8076 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dječak sa šibicama »

Ja sam cuo, to bjese negdje pred koronu, da im je za 2 licence trebalo cirka 90k platiti.

I da si mogao samo uzeti licencu od taxiste koji je prodaje.

Rodjak je naslijedio, odnosno njegov dedo je bio taksista i umro je od starosti prije par godina a dedin sin poginuo u ratu, to jest otac od ovog malog. I mali naslijedio umjesto oca. Nije platio jer je naslijedjeno.
zdruzdjo

#8077 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zdruzdjo »

mishic wrote: 01/05/2026 10:09 Jedino ko je ispod ovih na "dnu-dna" su oni koji u opisivanju ovoga lika koriste izraz m e k t e b

Njima takođe očito fali i škole i mekteba dok se ovako neosnovano koriste izrazom koji ni na koji način ne stoji u ovome kontekstu i za kojim se posprdno poseže od strane primitivaca koji niti razumiju izraz niti njegovo civilizacijsko značenje.
Ja sam rekao to ali ne u negativnoj konotaciji(ako si to tako razumio) nego u zbiru skolovanja. Ikakvog. isto sam mogao reci i "predskolsku", koja je isto tako "civilizovana" ustanova. Mekteb ovdje nije olicenje/jednakost necega ruznog ili primitivnog(barem ja to tako ne gledam), nego samog ukupnog zbira skolovanja. tako da nemas potrebe da se kacis za to.

Lika sam jednom slusao na kantonalnoj televiziji u nekoj emisiji. Malo je reci da je neobrazovan.
Shvati kako hoces, ali nije uzeto u negativnom smislu.
zdruzdjo

#8078 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zdruzdjo »

l33t wrote: 01/05/2026 11:04
Pa pogrijesio si sto si rekao gdje hoces ici, imas i aplikaciju, ukucaj adresu ili npr. Merkator Svrakino i kad dodje, kad sjednes kazes gdje ces... neiskusno

Za uber se slazem, jedva cekam da dodje neka jaca svjetska kompanija. Ali nema sanse radi lobija i zakona
Priznajem da sam neiskusan. ne koristim taxi cesto, a i nemam tu aplikaciju.
u blizini kuce mi je mjesto gdje uvijek ima zuti taxi vozila, a kada koristim SA taxi, onda imam "svog" taksistu komsiju kojeg zovnem.
|
Edin H.

#8079 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

nepass1 wrote: 01/05/2026 12:43
last mohicans wrote: 01/05/2026 11:03 Dvije sada trebaju, mislim da internim kanalima, opet vjerovatno preko Badze moraš naći dva lika. 35-40 milja je jedna bila. Jedan dio novca ide taksi udruzenju, ostalo vlasniku koji ide u penziju ili napusta posao. Poznajem jednog lika koji je nemarom izgubio licencu. Mislim da nije udruzenju plaćao neku kintu, a ni sebi staz.
Do 100k je islo za dvije licence
Jesi li uračunao porast cijene goriva i inflaciju općenito :D
l33t

#8080 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by l33t »

zdruzdjo wrote: 01/05/2026 13:29
l33t wrote: 01/05/2026 11:04
Pa pogrijesio si sto si rekao gdje hoces ici, imas i aplikaciju, ukucaj adresu ili npr. Merkator Svrakino i kad dodje, kad sjednes kazes gdje ces... neiskusno

Za uber se slazem, jedva cekam da dodje neka jaca svjetska kompanija. Ali nema sanse radi lobija i zakona
Priznajem da sam neiskusan. ne koristim taxi cesto, a i nemam tu aplikaciju.
u blizini kuce mi je mjesto gdje uvijek ima zuti taxi vozila, a kada koristim SA taxi, onda imam "svog" taksistu komsiju kojeg zovnem.
|
Aplikacija im je smeće da se razumijemo haha. Napravili su to i kao evo imamo aplikaciju, ne treba Uber...
dječak sa šibicama

#8081 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dječak sa šibicama »

Pa Vozzy ih je zaobisao registracijom u Istocnom i registracijom kao rent a car.

I ne mogu mu nista, osim da sa motkama i palijama krenu na vozace. Sto nije nemoguce jer divlji istok je na snazi.

Tamo moze i Uber, ne znam sta je sa Boltom oni od pretprosle jeseni oglasavaju da traze vozace. Odustali? jel bjese Bolt, nesto mijesam te kompanije.
Post Reply