Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hAZNADAR

#8078 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

Naumpade mi jutros jedan dokumentarac koji se prikazivao u kinima prije rata. Negdje pocetkom 80-tih. Zvao se "Ta Amerika". Pomalo neuobicajeno da se u kinima prikazivao dokumentarac. Cisto propagandni film o svim bizarnostima i perverzijama u Americi. Ljudi jedu zive gliste, egzekucija na elektricnoj stolici, kako se raspadnute kokosi i izmet preraduje u burgere i Ameri samo to jedu, diskriminacija zena,..... Ako se ko sjeca tog edukativnog filma - volio bih da se sjeti vise detalja.

Bivsa YU je imala razradjenu propagandu, motivisanje mladih,... da ostanu u YU i ne idu van. Niz igranih domacih filmova je snimljen na temu kako je lose i depresivno vani a bolje kod nas da se zivi. U nizu filmova i serija je to usput spomenuto i prikazano. Poput Borisa Dvornika koji zavrsava u radnickim barakama rintajuci ko rob plus sukobi ekstremne emigracije, Ljubisa Samardzic koji masira babe za sitne pare i trpi stosta,....

Pa silne pjesme sto narodne sto zabavne kako je rodni kraj najbolji, kako je moja zemlja najbolja,... A Dugme napr od goodbye Amerika pa do albuma sa Alenom Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo.

Ima niz drugih primjera - ali je cinjenica da je bivsa YU itekako polagala na medijsku kampanju, propagandu,... standarda kako treba voliti i paziti drzavu, kako je najbolja,... sto nije nimalo lose i sto drugi rade u svijetu. Ljubav prema domovini, briga za domovinu, izgradnja domovine uz odricanja,... se promoviralo kroz pjesme, filmove,...

Primjetno je da danas toga nema. Dovoljno samo pogledati uvod u Ljeto u zlatnoj dolini ili neke hitove Dubioze, Majke,.... sto je prije bilo nezamislivo. Ljudi su bili zadovoljniji bivsom drzavom i u uslovima manjeg luksuza.
stakasa

#8079 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by stakasa »

hAZNADAR wrote:Naumpade mi jutros jedan dokumentarac koji se prikazivao u kinima prije rata. Negdje pocetkom 80-tih. Zvao se "Ta Amerika". Pomalo neuobicajeno da se u kinima prikazivao dokumentarac. Cisto propagandni film o svim bizarnostima i perverzijama u Americi. Ljudi jedu zive gliste, egzekucija na elektricnoj stolici, kako se raspadnute kokosi i izmet preraduje u burgere i Ameri samo to jedu, diskriminacija zena,..... Ako se ko sjeca tog edukativnog filma - volio bih da se sjeti vise detalja.

Bivsa YU je imala razradjenu propagandu, motivisanje mladih,... da ostanu u YU i ne idu van. Niz igranih domacih filmova je snimljen na temu kako je lose i depresivno vani a bolje kod nas da se zivi. U nizu filmova i serija je to usput spomenuto i prikazano. Poput Borisa Dvornika koji zavrsava u radnickim barakama rintajuci ko rob plus sukobi ekstremne emigracije, Ljubisa Samardzic koji masira babe za sitne pare i trpi stosta,....

Pa silne pjesme sto narodne sto zabavne kako je rodni kraj najbolji, kako je moja zemlja najbolja,... A Dugme napr od goodbye Amerika pa do albuma sa Alenom Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo.

Ima niz drugih primjera - ali je cinjenica da je bivsa YU itekako polagala na medijsku kampanju, propagandu,... standarda kako treba voliti i paziti drzavu, kako je najbolja,... sto nije nimalo lose i sto drugi rade u svijetu. Ljubav prema domovini, briga za domovinu, izgradnja domovine uz odricanja,... se promoviralo kroz pjesme, filmove,...

Primjetno je da danas toga nema. Dovoljno samo pogledati uvod u Ljeto u zlatnoj dolini ili neke hitove Dubioze, Majke,.... sto je prije bilo nezamislivo. Ljudi su bili zadovoljniji bivsom drzavom i u uslovima manjeg luksuza.
U Jugoslaviji je bilo svasta, i ovoga o cemu ti pises ali puno vise pljuvanja po sebi. Pa pogledaj kinematografiju osamdesetih
ST11

#8080 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by ST11 »

@hAZNADAR
I ja se sjecam tog filma i mislim, da je ovaj http://www.imdb.com/title/tt0141901/ i http://www.imdb.com/title/tt0141902/

Mada sam skoro siguran, da smo u YU vidjeli samo drugi dio.
hAZNADAR

#8081 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

stakasa wrote:
U Jugoslaviji je bilo svasta, i ovoga o cemu ti pises ali puno vise pljuvanja po sebi. Pa pogledaj kinematografiju osamdesetih
Kriticizam onda i danas nije za poredjenja.

Ono sto ja doticem je promoviranje patriotizma kroz pjesme i filmove.

Nekada je bilo puno vise pjesama kako se velica, voli, postuje, slavi,... YU. Isto i u filmovima.

Danas mozda mozemo naci samo par primjera istoga za BiH.

Evidentno je da se u bivsoj drzavi itekako vise promovirao patriotizam i domoljublje kroz popularnu kulturu. Toga si imao u svim zanrovima muzike. Da ne spominjem ikonografiju i razvijene barjake na proslavama, dekor sa velikim parolama,.. itd.

Danas toga skoro da nema. A neki ljudi imaju potrebu za tim.
muzicar_iz_parka

#8082 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by muzicar_iz_parka »

Kako nema promocije kod nas kroz muziku, na youtube najgledaniji klipovi tipa "krvavi Balkan", "zurka", luksuzni zivot, ko bi pozelio otici iz takvog raja?

U bivsoj drzavi su pretezno isli nepismeni vani, oni pismeniji su imali perspektivu da dobiju stan, stalni posao i slicne zezancije, naravno nije to neki luksuzni zivot, al relativno pristojan.

Nadjite podrucje u svijetu gdje ovoliko naroda zivi u sopstevnim kucama/stanovima i to jos "otplacenim".
uglavnomja

#8083 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

Sarajmen wrote:Ja imam običaj reći, da se nikad' više kao '80-tih, neće stvarati onakva muzika. Možda je i do mene, i nostalgičnog filinga koji me putem muzike iz tog vakta vraća u djetinjstvo i momački status... al' je to meni neponovljivo. Možda još jedino da naglasak stavim na stranu prije domaće muzike. Uz to onaj njemački časopis ''Bravo'', halal im i danas svaki dinar bio.
pocelo je jos 60. ako cemo uzeti indexe kao pop i rock koji je trajao, a bilo je i prije pokusaja

najbolja muzika je tad napravljena

a 80. je bio booommm bukvalno

nabrojati samo sarajjevske grupe i pjevace :-)
pa yu velikane

:zzzz:

mislim da severina drzi broj stvarnih pregeldä na yt :D
ultima_palabra

#8084 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by ultima_palabra »

Sarajevska scena je bila precijenjeno smece, komercijalne limunade uz neki kvazinarodni smek. Pravi kreativci su nazalost bili u Beogradu, Zagrebu, pa i Ljubljani.
Edin H.

#8085 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Edin H. »

ultima_palabra wrote:Sarajevska scena je bila precijenjeno smece, komercijalne limunade uz neki kvazinarodni smek. Pravi kreativci su nazalost bili u Beogradu, Zagrebu, pa i Ljubljani.
Malo si preoštar, ali u suštini tačno
Ommadawn

#8086 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

ultima_palabra wrote:Sarajevska scena je bila precijenjeno smece, komercijalne limunade uz neki kvazinarodni smek. Pravi kreativci su nazalost bili u Beogradu, Zagrebu, pa i Ljubljani.
Slažem se. To je najveći mit poslije “treća vojna sila”.

Mada je bilo kreativnih bendova poput Indexa, Z.Pušenja, Kongresa...
uglavnomja

#8087 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

ah da, samo kavijar i jastozi .... dorucak, rucak i vecera ... i uzina naravno
Fudo387

#8088 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Ommadawn wrote:

Bio je i onaj, Gorki Secer. :lol:
Ommadawn

#8089 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Fudo387 wrote:
Ommadawn wrote:

Bio je i onaj, Gorki Secer. :lol:
Ufff... Ono kad se svaki haustor i svaka mahala ufurala da da mogu napraviti bend koji će biti isto kao Bijelo Dugme. Pa i ono što je nečemu vrijedilo jedva ili nikako da izbije na površinu.
Fudo387

#8090 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Istine radi, nije tu bilo neke posebne kreativnisti.
Sve go plagijat.
Ja cu ga poljubiti u guzicu ko mi nadje neku pjesmu a da je cisto domaci produkt.
piupiu

#8092 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Edin H. wrote:
Ja to zovem autošovinizam. :oops:

Šta uzimate kao kriterij 'prave kreativnosti'? Kopiranje anglo-američkog Novog vala?
Ommadawn

#8093 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

piupiu wrote:
Edin H. wrote:
Ja to zovem autošovinizam. :oops:

Šta uzimate kao kriterij 'prave kreativnosti'? Kopiranje anglo-američkog Novog vala?
Autošovinozam??

Prava kreativnost ti je bilo Zabranjeno Pušenje - pokret New Primitives.
Indexi, sa najboljim koncept albumom, progresivan rick sa stihovima Maka Dizdara.

Hoćeš reći da su C. Jabuka, Merlin, Valentino, Bolero, Gorki Šećer, Hari Mata Hari, Plavi Orkestar kreativni bendovi?
Komercijalni da ali nekog većeg kvaliteta tu stvarno nije bilo. Ni tekstualno ni muzički.
piupiu

#8094 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Ommadawn wrote:Autošovinozam??

Indexi, sa najboljim koncept albumom, progresivan rick sa stihovima Maka Dizdara.

Hoćeš reći da su C. Jabuka, Merlin, Valentino, Bolero, Gorki Šećer, Hari Mata Hari, Plavi Orkestar kreativni bendovi?
Komercijalni da ali nekog većeg kvaliteta tu stvarno nije bilo. Ni tekstualno ni muzički.
Hoću reći da je autošovinizam reći da je kompletna sarajevska scena bila smeće. Pa još jednom pitam šta je kriterij? New primitives je za New wave viši stepen autentičnosti, na primjer.
Ommadawn

#8095 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

piupiu wrote: Hoću reći da je autošovinizam reći da je kompletna sarajevska scena bila smeće. Pa još jednom pitam šta je kriterij? New primitives je za New wave viši stepen autentičnosti, na primjer.

Nema nikakve inventivnosti. Svaki tekst Crvene Jabuke je bio "Ja volim tebe, ti volis mene, mi se volimo i to je ljubav". Plavi Orkestar je to znao jos vise banalizirati. Merlin tu uvali da je mjesto dogadjaja u nekoj sarajevskoj mahali - Split i Mostar su jedini gradovi koje je, pa makar jednom, spomenuo u svojim pjesmama osim Sarajeva. Valentino takodjer ko Plavi Orkestar. Bolero je koliko toliko bio kvalitetniji ali mogli su jos da su se malkice potrudili. Hari Mata Hari - kralj svakog klisea po pitanju tekstova. Danas imamo turbo-folk. Tekstovi su gotovo isti samo je promijenjena muzika. Malo vise narodnjacki, elementi orijenta i onda se kasnije cudimo kako to neko moze slusati.

A onda muzika. Pa ima li ista po cemu se ta scena mogla izdvojiti pa makar da joj se posveti jedno stivo u nekoj knjizi Ex-Yu rock i pop gdje nece samo i jedino biti relevantan Amir Misirlic nego i mnogi drugi ljudi. Casio sintsajezer, Yamaha gitara, Yamaha bas, Premier bubnjevi i udri. Rijetko kakva virtuoznost.

Autosovinizam? Ne. Autokriticizam - kojeg je po mom misljenju bilo premalo ili nikako a koji bi sigurno doprinjeo puno kvalitetnijim bendovima i izvodjacima.
ultima_palabra

#8096 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by ultima_palabra »

Ommadawn wrote: Autošovinozam??

To je to, bilo mi mrsko objašnjavati. Indeksi su sve iznenadili sa fenomenalnom Modrom rijekom, jer duže vremena prije toga nisu napravili ništa značajno.

New primitives je ipak širi fenomen, muzika je tu samo jedan od faktora.
uglavnomja

#8097 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

omma

bilo je muzike u sa i prije 1985.
pocinjuci od indexa 1962. (usput preslusaj ponovo plimu i tamo negdje u zatisju i tako tih nekih starih albuma sa zescim zvukom, prije slagerskih avantura)
ili sabahudin kurt, prvi nastup na euroviziji za jugu, 1964.

inace
jabuka je imala nekih finih pjesmica dok je para bio ziv
cak i merlin
i valentino sa prvim pjevacem jakom

orkestar :roll: misterija :sad: ni glasa, ni muzike ni tekstova :run:

preskaces dugme, ok :D

ali preskaces i kemu i jadranku,

pa preskaces jednu od najboljih grupa - korni grupu

i samo "izvodjace " kao zdravko
ili neda ukraden

itd

sad nam reci sta je tebi dobro sa nekih drugih scena, iz drugih gradova :?:

ako mislis nabrajti aektricni orgazam, disciplinu kicme, pekinsku patku ... meni je to :roll:

ekv je vrh
corba dobra u nekim starim danima
bajaga - recitator, ali mi je drag zbog tekstova
djole nije beogradjanin :D

ili sa druge strane
azra vrh
valjak dobar i trajan i stabilan u svom zanru
aerodrom, drugi nacin ok, na nivou jabuke, merlina ...

josipa - jedna i jedina :thumbup:

atomsko, buldozer, leibach, lacni franc, ... miladin sobic ... nebitno, ljudi i grupe koji su u nekim periodima bili top u jugi su samo pojedinci na svojim scenama

jedino je splitska pop-slager scena sa pjesmicama magazina i djavola i tutti fruti :D
oliver naravno
miso i ostali galebovi

mogla po broju hitova da parira sarajevu, ali samo u tom zanru

sarajevo je bilo muzicki centar juge, miks dobrog rocka, popa, slagera ... new p, ...za svakoga po nesto

eto, sad mozete po meni, garant neko fali, nesto je udrobljeno :lol:
ultima_palabra

#8098 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by ultima_palabra »

Korni grupa sarajevska?!

Inace, i Cola je nesto valjao dok su mu pjesme pisali Kornelije i Arsen.
medvjed23

#8099 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by medvjed23 »

dobar tekst za pjesmu je bliži izuzetku nego pravilu i u tom smislu sarajevo ne zaostaje, bar ne mnogo za ostatkom regiona.. razumijem da je nekome socijalno angažirana hermetika draža od jasno sročenog ljubavnog teksta, al to je samo subjektivna preferencija koju ne treba miješati sa objektivnom kvalitetom, ako takva postoji u umjetnosti..
Ommadawn

#8100 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

uglavnomja wrote:omma

bilo je muzike u sa i prije 1985.
pocinjuci od indexa 1962. (usput preslusaj ponovo plimu i tamo negdje u zatisju i tako tih nekih starih albuma sa zescim zvukom, prije slagerskih avantura)
ili sabahudin kurt, prvi nastup na euroviziji za jugu, 1964.

inace
jabuka je imala nekih finih pjesmica dok je para bio ziv
cak i merlin
i valentino sa prvim pjevacem jakom

orkestar :roll: misterija :sad: ni glasa, ni muzike ni tekstova :run:

preskaces dugme, ok :D

ali preskaces i kemu i jadranku,

pa preskaces jednu od najboljih grupa - korni grupu

i samo "izvodjace " kao zdravko
ili neda ukraden

itd

sad nam reci sta je tebi dobro sa nekih drugih scena, iz drugih gradova :?:

ako mislis nabrajti aektricni orgazam, disciplinu kicme, pekinsku patku ... meni je to :roll:

ekv je vrh
corba dobra u nekim starim danima
bajaga - recitator, ali mi je drag zbog tekstova
djole nije beogradjanin :D

ili sa druge strane
azra vrh
valjak dobar i trajan i stabilan u svom zanru
aerodrom, drugi nacin ok, na nivou jabuke, merlina ...

josipa - jedna i jedina :thumbup:

atomsko, buldozer, leibach, lacni franc, ... miladin sobic ... nebitno, ljudi i grupe koji su u nekim periodima bili top u jugi su samo pojedinci na svojim scenama

jedino je splitska pop-slager scena sa pjesmicama magazina i djavola i tutti fruti :D
oliver naravno
miso i ostali galebovi

mogla po broju hitova da parira sarajevu, ali samo u tom zanru

sarajevo je bilo muzicki centar juge, miks dobrog rocka, popa, slagera ... new p, ...za svakoga po nesto

eto, sad mozete po meni, garant neko fali, nesto je udrobljeno :lol:
Za Indexe sam rekao vec sve i to uglavnom pozitivno. Do 1967-68 se tu nema sta puno o njima reci, nesto snimaka su uglavnom obrade internacionalnih hitova ali onda dolaze sa prvim autorskim radovima i to uglavnom kvalitetnim, ponajvise zahvaljujuci Korneliju Kovacu, koji je bio skolovani muzicar. Do tada je sve bilo uvjezbavanje i smirglanje sto znaci da je to bend koji se razvijao. Da su se kojim slucajem bas ozbiljno bacili na muziku, ne bi bilo festivalskih pjesama tokom sedamdesetih (takodjer kvalitetnim) ali clanovi grupe su bili zauzeti svojim profesionalnim karijerama. To ih medjutim nije sprijecilo da se jednom okupe i naprave konceptualni album Modra Rijeka gdje su potvrdili svoj kvalitet i kao muzicari i kao kompozitori.

O Valentinu, Merlinu i Jabuci sam vec sve rekao i ne smatram uopste da su bili kvalitetni bendovi. Merlinu su cak na pocetku rekli da je losa kopija Bijelog Dugmeta. Jabukin prvi album sa Parom je - onako.

Preskacem Dugme, iako prvi albumi, pored tzv. pastirskog rocka, imaju kvalitetne uradke a Bitanga i Princeza se moze reci da je album vrhunac.

Elektricni Orgazam, Disciplina Kicme, Partibrejkersi, EKV su meni sasvim okej bendovi koji su parirali i internacionalnoj sceni New Wave-a.
Riblja Corba, prvi rani radovi su iole dobri ali muzicki neodredjen pravac i da nije bilo zestokih i hrabrih tekstova Djordjevica taj bend ne bi bio nigdje. Kasnije su mu i tekstovi bili bezveze, na stranu to sto je on postao ekstremni nacionalista. Dzindzer je bio odlican gitarista ali vrijeme hard rocka je tada uveliko proslo.

Kemal Monteno - odlican. Nista mu se ne da zamjeriti. Dakle dokaz da se moze bolje. Da je samo tekstove pisao, opet bi valjao. Da je samo pjevao, opet bi valjao.
Colic - lijep muskarac sa lijepim glasom i bas sto @ultima_palabra rece dok su mu tekstove pisali Arsen Dedic i Kemal Monteno, te muziku Kornelije Kovac, sasvim kvalitetan. Kasnije se uvalio sa Bregovicem jer ipak je trebalo da zaradi love a Bregovic je to znao kako.

Azra - do 2000 godine je bila aktuelna i imala sta reci novoj generaciji ali poslije se izlizalo. Po mom misljenju postali su precijenjeni.
Parni Valjak - onako. Ni lose niti pretjerano dobro.
Atomsko - dobri za motorijade.
Laibach - ekstra!! Inventnost koja i danas dan traje.
Lacni Franz - ekstra! Predin se pokazao kao pravi poeta, nije mu bilo mrsko napisati pjesmu o Sarajevu ni u najtezim danima rata. "Ne mi dihat za ovratnik" kad cujem hocu da se napijem.
Miladin Sobic - pojavio se, ostavio traga i nestao. Ali ostao dubok trag.

Splitska scena - hm.... Toma Bebic. Sve ostalo goli q-ratz. Ali zato Rijeka!!! Let 3, Paraf, Patrola....

Zaboravio si Haustor. Da je svaki sarajevski bend se ugledao na njega, mozda bi danas pricali o kvalitetu. Ali jok.

I VW Buba je najprodavanije auto na svijetu ali je Mercedes kvalitetniji.
Post Reply