heljp baaaznijaraoul duke wrote:Tema nije namijenjena za ubjeđivanje a narocito nije za 'hate speach' protiv neistomisljenika.
Jos jednom apelujemArzuhal reaguj por favor
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- harač
#8076 Re: Ateizam
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#8077 Re: Ateizam
Ne kontam kako "crne rupe usisaju prostor" ?Hakiz wrote:Ali nismo utvrdili osnovno: Koji nezavisni autoritet je dokazao da bog ne spada u kategoriju stvorenih stvari? Religije isključujemo jer nisu objektivne.patriot_1 wrote: Plava boja ne spada u kategoriju stvari koje imaju miris, tako da je pitanje samo po sebi pogrešno postavljeno. Na isti način, Bog ne spada u kategoriju stvorenih stvari, stvari koje su postale ili koje su uzrokovane. Bog je neuzrokovan i nestvoren – on jednostavno postoji.
To je veliki problem sa tvrdnjama. Naime, nije ih dovoljno samo reći pa da budu prihvaćene. Treba ih dokazati.
Sa druge strane, Hawking kaže: Veliki prasak je, u stvari, eksplozija crne rupe koja je stvorila svemir. Crne rupe imaju nekoliko interesantnih karakteristika. Najpoznatija od njih je da u sebe sve "usisavaju". Ali, ne usisavaju samo materijalne stvari (planete i zvijezde), ili svjetlost (talase), takođe usisavaju i prostor. A kako je Einstein pokazao, prostor je vrijeme, to su sva pojavna oblika iste "stvari". Dakle crne rupe usisavaju i vrijeme.
Zašto je gore napisano važno?
Zato što bog eventualno može postojati van ovoga i onoga, van materijalnog prostora, ali ne može postojati bez vremena u kojem postoji. Ako nema vremena nema ni boga.
To je čuveni Hawkingow dokaz nepostojanja boga.
Čak i svemogući bog zavisi od nečega, bog treba nešto. Treba vrijeme u kojem postoji.
Tako da prije Velikog praska nije bilo boga, to znači da bog nije stvorio Veliki prasak (nije ga bilo da stvori Veliki prasak), a to znači da je Veliki prasak tvorac boga a ne obratno, a to znači da bog nije tvorac svega.
A kako religije kažu da je bog tvorac svega, a iz gore navedenog se vidi da nije, to znači da religije lažu u tome da kada tvrde da je bog tvorac svega. A ako lažu za to, više je nego vjerovatno da lažu i kada kažu da bog postoji, kao i kada kažu kakav je taj bog. Naročito jer tu tvrdnju nikako ne mogu dokazati ni eksperimentalno niti matematički.
Prostor ne postoji bez materije , pa tako ni vrijeme. Ukoliko nema materije, nema ni protoka vremena.
To što ti zoveš eksplozijom crne rupe, je u stvari eksplozija iz ništavila, iz nematerijalnog, "stvaranje iz ničega".
To ništavilo ili nemanje materije , koje je samim time bezvremeno, vječno, nema početak ni kraj , to je Bog,
nevidljivi Stvoritelj.
Materija je vidljivi Bog, a njen uzrok je očigledno u Nevidljivom-nematerijalnom. To dvoje su Jedno.
Nevidljivo je nepokretna tačka iz koje izbija materija , vrijeme i prostor , koji se kreću i mijenjaju ali sve
u sebi sadrži tu nepokretnu tačku. Ona je otac bog, materija je Sin, a tačka u sinu je Duh, a sve to skupa je Allah.
Religije su od te tačke napravile tone knjiga, a istina je jednostavna.
- Dozer
#8078 Re: Ateizam
Samo jednu sitnicu nemojte izgubiti iz voda - i to sve su jos uvijek teorije. Istinu, zapravo, jos uvijek ne znamo 
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#8079 Re: Ateizam
Ne, to je istina. Big beng , evolucija , sve je to tačno. Možda još neke finese da se objasne ali generalnoDozer wrote:Samo jednu sitnicu nemojte izgubiti iz voda - i to sve su jos uvijek teorije. Istinu, zapravo, jos uvijek ne znamo
sve stoji i potpuno je logično. To što je to "samo teorija" , nije nikakav kontraargument, zato što će postanak
svijeta uvijek i biti dostupan samo teoretski.Naravno, dokonim teoretičarima zavjera i indoktriniranim religijskim
mozgovima će to "samo teorija", uvijek biti neki oslonac za njihovu maštu.
- Mišo_Kovač
#8080 Re: Ateizam
Crne rupe nisu bukvalno rupe... Nisu <ništa>, već upravo suprotno... Crne rupe su pun kurac svačega...
- Nurudin
#8081 Re: Ateizam
Ja koliko znam , big beng se desio "iz ničega" , "iz tačke beskonačnog pritiska i gustoće" (by wikipedia)Mišo_Kovač wrote:Crne rupe nisu bukvalno rupe... Nisu <ništa>, već upravo suprotno... Crne rupe su pun kurac svačega...
a ne iz crne rupe u kojoj je pun k svega
- Mišo_Kovač
#8082 Re: Ateizam
Sam si napisao, začetak svemira leži u singularitetu beskonačne gustoće. Nešto što je beskonačno gusto je bukvalna suprotnost od "ničega". Tako i današnje crne rupe, hipermasivne zvijezde s dovoljno jakim gravitacionim poljem iz kojeg svjetlost ne može pobjeći, nisu "ništa", nego "svašta"... Gusto napakovano "svašta"...Nurudin wrote:Ja koliko znam , big beng se desio "iz ničega" , "iz tačke beskonačnog pritiska i gustoće" (by wikipedia)Mišo_Kovač wrote:Crne rupe nisu bukvalno rupe... Nisu <ništa>, već upravo suprotno... Crne rupe su pun kurac svačega...
- Nurudin
#8083 Re: Ateizam
To su samo metaforički izrazi . "Tačka" nije ova ( . ) , već tačka u kojoj je došlo do eksplozije "beskonačne gustoćeMišo_Kovač wrote:Sam si napisao, začetak svemira leži u singularitetu beskonačne gustoće. Nešto što je beskonačno gusto je bukvalna suprotnost od "ničega". Tako i današnje crne rupe, hipermasivne zvijezde s dovoljno jakim gravitacionim poljem iz kojeg svjetlost ne može pobjeći, nisu "ništa", nego "svašta"... Gusto napakovano "svašta"...Nurudin wrote:Ja koliko znam , big beng se desio "iz ničega" , "iz tačke beskonačnog pritiska i gustoće" (by wikipedia)Mišo_Kovač wrote:Crne rupe nisu bukvalno rupe... Nisu <ništa>, već upravo suprotno... Crne rupe su pun kurac svačega...
i pritiska " , u kojima nema oblika , svemira i pun k svačega, već samo pritisak koji je eksplodirao unutar ničega,
unutar praznog prostora u kojem je onda, kad se ispunio materijom , nastalo vrijeme i prostor.
Dok nije bilo materije nije bilo ničega, a to "prazan prostor" je isto kao oznaka -broj 0.
Daću ti 0 maraka , šta sam ti dao?
- arzuhal
#8084 Re: Ateizam
inkvizitor12 wrote:Osnovna razlika između mentalno ometenih fanatika kao što su Smrčak, Patriot i slični, i s druge strane masnih hodžica džabaljebaroša, kakav je ovaj smrad Arzuhal, je u tome što bi Smrčak i ekipa poginuli za svoje ludorije, dok bi dotični ublehaš sa svoje police Buhariju i Muslima zamijenio Marksom i Englesom, a zatim samo nastavio drobiti iz šupljeg u prazno, sa malo izmijenjenom mantrom.
S prvima se ne isplati rapravljati, jer nisu u mogućnosti da izađu iz okova svoje distorzirane slike realnosti, a s ovim drugima je besmisleno, jer su beskičmenjaci i sluge svakog režima, poklonici većinskog stava i sutra bi obukli drugi dres, i najžešće napadali ono što su do jučer slijedili.
Hu iz ju?
-
inkvizitor12
#8085 Re: Ateizam
Jedna priča govori o susretu boga i čovjeka, gdje Zeus upravo to pita preminulog: Hu iz ju? I ovaj provede cijelu vječnost pokušavajući da odgovori na pitanje svoje suštine, ali bezuspješno.
Tebi barem neće biti teško, samo kažeš stajsko đubrivo i položio si ispit.
- arzuhal
#8086 Re: Ateizam
Ja se ne ljutim kada mene osobno neko uzme kao bilo kakvu metu pa sam slučaj proslijedio uz napomenu da ja ništa ne bih dirao, interesuje me nastavakraoul duke wrote:Tema nije namijenjena za ubjeđivanje a narocito nije za 'hate speach' protiv neistomisljenika.
Jos jednom apelujemArzuhal reaguj por favor
Vjerovatno neko od Banovanih, s one strane Zida, pravo ljut na mene. Winter is coming...
- arzuhal
#8087 Re: Ateizam
Slobodno, izrazi se...inkvizitor12 wrote:Jedna priča govori o susretu boga i čovjeka, gdje Zeus upravo to pita preminulog: Hu iz ju? I ovaj provede cijelu vječnost pokušavajući da odgovori na pitanje svoje suštine, ali bezuspješno.
-
inkvizitor12
#8088 Re: Ateizam
To je razlika, ja ću se uvijek slobodno izraziti i pred sultanom i pred hamalom, a ti ćeš sultanu svirati na njegovoj fruli, a za koga god pomisliš da si u nekoj poziciji moći u odnosu na njega, ispoljićeš poganost koju nosiš u sebi.
- arzuhal
#8089 Re: Ateizam
Pravo si ljut na mene nešto, možda ti to zaklanja prosudbu o važnijim stvarima, ja sam nebitan. Pričaš o gadosti? Svako od sebe može ponuditi samo što ima 
-
inkvizitor12
#8090 Re: Ateizam
Nisam ljut, jer se naljutiti možeš na nekog koga smatraš dostojnim toga, a ti si genetski otpadak koji mučki provocira ljude, da vidiš moj inbox, shvatio bi da većina posjetilaca dijeli ovo mišljenje o tebi, samo im je bitan status na forumu, pa se suzdrže od javnog ispoljavanja komentara.
- arzuhal
#8091 Re: Ateizam
Iz ovog što reče mogu izvući zaključak da ti i nisam baš simpatičan, ponajviše zbog svoje genetike i hude sudbe koja me načini takvim...
Samo da jedno istaknem, pošto vidim da si novi a već imaš pun inbox i ostalo: ako si banovan, a ja te banovao, trebaš znati da je nemam mogućnost bana, ja sam podforumski moderator (ograničen tek brisanjem posta i sličnim malim zahvatima) koji nečiju žalbu može proslijediti globalnim moderatorima koji potom banuju, a ja onda to objavim ovdje. Dakle nemam mogućnost da zloupotrijebim mogućnost bana i kada bi to htio.
Ukoliko tvoje gađenje izazivam svojim stavovima, postovima i to, onda je to meni ok. Ali nemoj kvariti teme ljudim s takvim stvarima...Može, što se mene tiče, ali narušavaš pravila Foruma...
Samo da jedno istaknem, pošto vidim da si novi a već imaš pun inbox i ostalo: ako si banovan, a ja te banovao, trebaš znati da je nemam mogućnost bana, ja sam podforumski moderator (ograničen tek brisanjem posta i sličnim malim zahvatima) koji nečiju žalbu može proslijediti globalnim moderatorima koji potom banuju, a ja onda to objavim ovdje. Dakle nemam mogućnost da zloupotrijebim mogućnost bana i kada bi to htio.
Ukoliko tvoje gađenje izazivam svojim stavovima, postovima i to, onda je to meni ok. Ali nemoj kvariti teme ljudim s takvim stvarima...Može, što se mene tiče, ali narušavaš pravila Foruma...
- Mišo_Kovač
#8092 Re: Ateizam
Nema tu nikakvih metafora, zna se šta je tačka u matematskom i fizikalnom smislu, kad je riječ o dimenzionalnosti. Poenta je da je u inicijalnom singularitetu bila sadržana sva materija, sva energija i sav timespace. Znači, i ponavljam ovo ponovo, NIJE NIŠTA NEGO SVE. Priroda inicijalnog singulariteta, odakle je došao i kako je izgledao nije opservabilna, i samim tim nema smisla govoriti o "praznom prostoru oko singulariteta" (ponajprije jer prostora nije bilo)...Nurudin wrote: To su samo metaforički izrazi . "Tačka" nije ova ( . ) , već tačka u kojoj je došlo do eksplozije "beskonačne gustoće
i pritiska " , u kojima nema oblika , svemira i pun k svačega, već samo pritisak koji je eksplodirao unutar ničega,
unutar praznog prostora u kojem je onda, kad se ispunio materijom , nastalo vrijeme i prostor.
Dok nije bilo materije nije bilo ničega, a to "prazan prostor" je isto kao oznaka -broj 0.
- Nurudin
#8093 Re: Ateizam
Nije opservabilna ali svejedno ti možeš reći da je tu pun k svega?! Čega svega?Mišo_Kovač wrote:Nema tu nikakvih metafora, zna se šta je tačka u matematskom i fizikalnom smislu, kad je riječ o dimenzionalnosti. Poenta je da je u inicijalnom singularitetu bila sadržana sva materija, sva energija i sav timespace. Znači, i ponavljam ovo ponovo, NIJE NIŠTA NEGO SVE. Priroda inicijalnog singulariteta, odakle je došao i kako je izgledao nije opservabilna, i samim tim nema smisla govoriti o "praznom prostoru oko singulariteta" (ponajprije jer prostora nije bilo)...Nurudin wrote: To su samo metaforički izrazi . "Tačka" nije ova ( . ) , već tačka u kojoj je došlo do eksplozije "beskonačne gustoće
Potencijalno ova tačka ( . ) u sebi sadrži sve ove riječi ali relano , dok se ne napiše (ili eksplodira) , tih riječi NEMA.
-
inkvizitor12
#8094 Re: Ateizam
Nemoj se praviti grbav, tvoja maloumna kolegica je bila globalni moderator i ovdje se vršilo čišćenje po tvom hiru, vidim da fali dosta starih nickova, koji su, gle čuda, tebi često kontrirali i ismijavali te, dok s druge strane vojska botova a la Smrčak, neometano piše shizofrene postove iz dana u dan.
Ti si jedan mučki provokator, krajnje pokvarena osoba, koja nema muda, ali je zato hinjavost dosegla vrhunski nivo.
Ti si jedan mučki provokator, krajnje pokvarena osoba, koja nema muda, ali je zato hinjavost dosegla vrhunski nivo.
- Towelie
#8095 Re: Ateizam
Sad kad je napisao za maloumnu kolegicu, setio sam se ko je ovaj inkvizitor na proslom niku. Slicnu sintagmu je koristio za nasu i ranije. Doduse, nje vise nema pa nece i zameriti.
Ono sto ne opazimo, nije se ni desilo.
Ono sto ne opazimo, nije se ni desilo.
- arzuhal
#8096 Re: Ateizam
Daj mi primjere za toinkvizitor12 wrote:Nemoj se praviti grbav, tvoja maloumna kolegica je bila globalni moderator i ovdje se vršilo čišćenje po tvom hiru, vidim da fali dosta starih nickova, koji su, gle čuda, tebi često kontrirali i ismijavali te, dok s druge strane vojska botova a la Smrčak, neometano piše shizofrene postove iz dana u dan.
-
inkvizitor12
#8097 Re: Ateizam
Barem 10 nickova fali, ljudi se te napadali zbog tvog pristupa hinjskog, gdje si podlo provocirao ljude i onda kad dobiješ zasluženi odgovor, ko nas bre zavadi princip.
Nemam namjeru roviti po starim postovima, ali ova stara ekipa vrlo dobro zna o čemu se radi, za onu nesretnicu su i masovne pritužbe slali, a ti si bio kukavica iz sjene koja došaptava, drugima samo ostavljao da potpišu pripremljen katil ferman.
Winter is coming, a ti si hibridna kombinacija onog starog perverznjaka savjetnika i brkatog vlasnika javne kuće, a da ti se pruži realna moć i onaj vrhovni sveštenik bi bio veliki filantrop u odnosu na tvoja djela.
Nemam namjeru roviti po starim postovima, ali ova stara ekipa vrlo dobro zna o čemu se radi, za onu nesretnicu su i masovne pritužbe slali, a ti si bio kukavica iz sjene koja došaptava, drugima samo ostavljao da potpišu pripremljen katil ferman.
Winter is coming, a ti si hibridna kombinacija onog starog perverznjaka savjetnika i brkatog vlasnika javne kuće, a da ti se pruži realna moć i onaj vrhovni sveštenik bi bio veliki filantrop u odnosu na tvoja djela.
- arzuhal
#8098 Re: Ateizam
Onda ništa...Prevario me prvi post, vidio sam neku mogućnost, neki potencijal, pa me zaintrigiralo...
- SamoVasGledam
#8099 Re: Ateizam
Ja nisam stekao takvo mišljenje o Arzuhalu. Naprotiv, deluje mi kao pristojna i odmerena osoba koja jeste vernik, ali izbegava neke teške izbegava, ne upotrebljava teške reči, ne obračunava se sa neistomišljenicima, niti im briše i edituje postove, iako ih bogami baš ima. Čak i onih koji su veoma oštri prema njegovor veri.
- ExNihilo
#8100 Re: Ateizam
Apeliram na moderatore da ne banuju inkvizitora ranije poznatog kao Demiurg. Fascinantna ličnost - u svim svojim forumskim emanacijama. Radujem se kad god ga "prepoznam". Čovjek ima dar za jezik i njegove uvrede imaju literarnu vrijednost. Meni lično najdraža je ova:
Ja sam oduševljen.
Genijalno.Demiurg wrote:Još samo sačekajte RNG-a, pa ćete vidjeti dokle haotičnost misaonog procesa može ići, kilometarski postovi shizofrene konstrukcije koju posluku porati, koje će poslije obrisati, Smrčak je barem scijentifički selefija, deficitarnog IQ-a i opće naobrazbe, s određenom distorzijom realnosti, ali i kao takav je zdravija osoba od kvaziflozofskih teista, kojima je potrebna psihijatrijska pomoć.