Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
alibaba_i_30_godina

#8076 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by alibaba_i_30_godina »

DrugaGimnazija wrote:
alibaba_i_30_godina wrote: Back2Topic: A šta je sa dionicom na Stupu? To se sada više nikako ne spominje. Ili je to neka poddionica poddionice dionice. :roll: :-)
Koja dionica na Stupu? Da ne mislis na IX trans?
Ma pojma nemam koja je koja tranverzala više kada ih ima nekoliko. Ona što treba da se nastavi od Esmeralde prema aerodromu.
P308

#8078 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by P308 »

alibaba_i_30_godina wrote:
DrugaGimnazija wrote:
alibaba_i_30_godina wrote: Back2Topic: A šta je sa dionicom na Stupu? To se sada više nikako ne spominje. Ili je to neka poddionica poddionice dionice. :roll: :-)
Koja dionica na Stupu? Da ne mislis na IX trans?
Ma pojma nemam koja je koja tranverzala više kada ih ima nekoliko. Ona što treba da se nastavi od Esmeralde prema aerodromu.
To je 12. transverzala :D Nedavno je bila vijest da su rijeseni gotovo svi imovinsko-pravni odnosi i da prakticno nema prepreka za izgradnju odnosno da bi vrlo skoro mogli pocet radovi. Zivi bili pa vidjeli.
mayab

#8079 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mayab »

A ima li para ?
Ili je bagra pronevjerila i potrošila na "bitnije" stvari....
VladaFBiH

#8080 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

DrugaGimnazija wrote:
VladaFBiH wrote: gimnazijalac :), pročitaj tekst do kraja :)

http://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novo ... -izgradnja

Najavio je i da se čeka građevinska dozvola od Općine Centar za početak gradnje kružnog toka Šip kojim će se rekonstruisati postojeća raskrsnica na ovom lokalitetu i ubrzati saobraćaj, te da bi radovi trebali početi uskoro.
Citam ja, kao da sam u Prvu isao, a ne u Drugu. ;)

Vlado, koliko ja vidim u toj recenici se radi o postojecoj raskrsnici koja ce biti pretvorena u kruzni tok. To je ona raskrsnica na ulazu u Bare koja nema veze sa kruznim tokom na I trans, na koji bi se spojila ova dionica I transverzale u izgradnji.

Evo da nacrtam:
Image

Govori se o izgradnji ovog zelenog, a crveni je potreban da bi se mogla upotrijebiti ova dionica I trans kod Sipa.
Druga je zakon :)

Konstatacija je dobra jer je stvarno nejasno objašnjeno ali ako se ne varam prvi bager je doslovno uslikan između crvenog kruga i Alipašine ulice - nadam se da nisu toliko ludi da ne naprave crveni kružni tok u ovoj fazi + ucrtan je na mapi gradilišta tako da se nadam da će ga i napraviti (valjda je zbog kružnih ova dionica tako i skupa jer ovo sada što rade je "jeftino"). Sjećam se da se spominjalo neko vojno zemljište koje nije bilo otkupljeno baš na ovoj trasi
Haris.ba

#8081 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Ja koliko sam skontao crveni kružni će praviti pri kraju, i u tom paketu i zeleni kružni (iako se vode kao odvojeni projekti).

U biti, koristiće se samo Alipašina ulica. I transferzala koja se pravi će služiti kao pristupni put za tunel. Kad se tunel završi, može se napraviti brzo priključak na magistralnu cestu sa strane Vogošće koji je svakako planiran.

Tada će se moći koristiti taj dio I transferzale tek nakon tunela. Tako je kako je. Nek ostave trasu za tramvaj. To je najbitnije. Možda ova nova vlast istraži i kakve su šanse za tramvaj prema Vogošći, kad već ima situacija kakva jeste sa trasom prema Hrasnici.
BadBoy

#8082 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Ima li i jedna dobra duša da može ucrtati planiraru tarsu I transferzale preko Google Maps? Meni nikako nije jasno kuda je ona planirana da ide kad jednostavno nema prostora...
Logovan

#8083 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

BadBoy wrote:Ima li i jedna dobra duša da može ucrtati planiraru tarsu I transferzale preko Google Maps? Meni nikako nije jasno kuda je ona planirana da ide kad jednostavno nema prostora...
Pa ja, nema, džaba su počeli graditi. :oops: :mrgreen:
BadBoy

#8084 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Baš zato i pitam jer su počeli graditi. Koja je planirana trasa?
dječak sa šibicama

#8086 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

BadBoy wrote:Ima li i jedna dobra duša da može ucrtati planiraru tarsu I transferzale preko Google Maps? Meni nikako nije jasno kuda je ona planirana da ide kad jednostavno nema prostora...
otprilike metar gore dole

Image
Image
Image
Image
Image
BadBoy

#8087 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Hvala puno! Tako sam i mislio, imaš još puno problema na trasi...
sefket_ramadani

#8088 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by sefket_ramadani »

Nikad a mozda ni tad.
славянин

#8089 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by славянин »

Malo pitanje - Kranjceviceva-Kajtazova raskrsnica sa tom dijagonalom/horizontalom/transverzalom ili kako se vec zove :D jel tu plan da ostane raskrsnica ili kakav kruzni tok da prave tu ili sta vec ? Jer to je jedna od najgorih raskrsnica koliko ja znam :?
DrugaGimnazija

#8090 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DrugaGimnazija »

Evo ovdje imas i citavu trasu (crvena linija) do novog kruznog toka u Vogosci:

Image
DrugaGimnazija

#8091 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DrugaGimnazija »

славянин wrote:Malo pitanje - Kranjceviceva-Kajtazova raskrsnica sa tom dijagonalom/horizontalom/transverzalom ili kako se vec zove :D jel tu plan da ostane raskrsnica ili kakav kruzni tok da prave tu ili sta vec ? Jer to je jedna od najgorih raskrsnica koliko ja znam :?
Image
славянин

#8092 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by славянин »

@"DrugaGimnazija"
Hvala :thumbup:
Mišo_Kovač

#8093 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Mišo_Kovač »

Jel se ovo samo papir presavio čudno, ili je centralni krug u kruznom malo frljav :D Jel to neka posebna vrsta kruznog? :D Il je ovo neki watermark koji nema veze ni sa cim :D
DrugaGimnazija

#8094 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DrugaGimnazija »

Mišo_Kovač wrote:Jel se ovo samo papir presavio čudno, ili je centralni krug u kruznom malo frljav :D Jel to neka posebna vrsta kruznog? :D Il je ovo neki watermark koji nema veze ni sa cim :D
Turbo kruzni tok:
Image

Bolji protok saobracaja od ovih sto ih mi trenutno pravimo po gradu.
Mišo_Kovač

#8095 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Mišo_Kovač »

:thumbup:
Logovan

#8096 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

DrugaGimnazija wrote: Bolji protok saobracaja od ovih sto ih mi trenutno pravimo po gradu.
Daleko bolji protok. Sramota je da još nemamo niti jedan ovakav kružni tok.
славянин

#8097 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by славянин »

Logovan wrote:
DrugaGimnazija wrote: Bolji protok saobracaja od ovih sto ih mi trenutno pravimo po gradu.
Tu cu da ulazim sa 2 bismile umjesto standardne 1 kao sada u kruzni tok. :D :lol:
alibaba_i_30_godina

#8098 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by alibaba_i_30_godina »

славянин wrote:
Logovan wrote:
Tu cu da ulazim sa 2 bismile umjesto standardne 1 kao sada u kruzni tok. :D :lol:
Joj ovdje će fakat biti svega kada ovo naprave kod nas. :lol:
Haris.ba

#8099 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Pa turbo kruzni su sigurniji od klasicnih. Ja trubim da bih samo turbo kruzne i pravio. U biti samo staviti ivicnjake u cestu umjesto crtati trake i posebni izlazi za prva skretanja. Nista specijalno, a sustinski sigurno za ovo podneblje. Mislim da u Mostaru ima samo jedan.
славянин

#8100 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by славянин »

Haris.ba wrote:Pa turbo kruzni su sigurniji od klasicnih. Ja trubim da bih samo turbo kruzne i pravio. U biti samo staviti ivicnjake u cestu umjesto crtati trake i posebni izlazi za prva skretanja. Nista specijalno, a sustinski sigurno za ovo podneblje. Mislim da u Mostaru ima samo jedan.
Pa kad ovaj skonta da je u pogresnoj traci pa ga namota ili uzjase betonsku bankinu , vidit ces ti kreativnosti tu :lol:

Samo da ce ti napravi - da zapamtimo - a ne “‘bice” :D
Post Reply