Ukrajina

giannibelif

#80501 Re: Ukrajina

Post by giannibelif »

Rumunska vojska i narod su spremni na ulazak u Moldaviju,ali tu dolazimo do kočnica unutar NATO-a koji je dobro spremio i naoružao rumunsku vojsku i koji je potpuno kontroliše kroz sporazume i kroz prisustvo u bazama.
Haris.ba

#80502 Re: Ukrajina

Post by Haris.ba »

lajkujMe wrote: 26/04/2022 11:08

Nije mi jasno zasto to Rusi sada rade, Ukrajinci bi vrlo lako mogli poraziti snage tamo i rjesiti pitanje Tranznistrije.
Nema mi nikakve logike to sad raditi sem da odvuku paznju Ukrajincima
Ima i Rusija svoju verziju Karlobag, Ogulin, Karlovac, Virovitica.
zilog

#80503 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Da je, kojim slucajem, bilo i grama istine, da su se u februaru, Ukrajinci spremali da napadnu separatiste u Donbasu, Rusi bi sacekali bar jedan sat, kako bi se otupila reakcija MZ.

Rusi sada pokusavaju navesti Ukrajinu da napadne Pridnestrovlje, ne bi li se pokrenula prica da su i Ukrajinci agresori.

Sto se tice napada na teritoriji Rusije, mada Ukrajinci imaju svo pravo to da rade, mislim da je, ovo posljednje, ruski false flag, koji Putleru treba za opstu mobilizaciju.
lajkujMe

#80504 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Haris.ba wrote: 26/04/2022 11:26

Nije mi jasno zasto to Rusi sada rade, Ukrajinci bi vrlo lako mogli poraziti snage tamo i rjesiti pitanje Tranznistrije.

To svi znamo, ali s vojnog aspekta nije dobar momenat za to.
Ponajvise jer Tranznistrija nema povezanost s Rusijom i samim tim ne mogu dobiir pojacanja, municiju, hranu i oruzje.
A jos su predaleko za zracnu podrsku pojeo bi Ukrajinski PVO sve sto peoba proci.
zilog wrote: 26/04/2022 11:27 Da je, kojim slucajem, bilo i grama istine, da su se u februaru, Ukrajinci spremali da napadnu separatiste u Donbasu, Rusi bi sacekali bar jedan sat, kako bi se otupila reakcija MZ.

Rusi sada pokusavaju navesti Ukrajinu da napadne Pridnestrovlje, ne bi li se pokrenula prica da su i Ukrajinci agresori.

Sto se tice napada na teritoriji Rusije, mada Ukrajinci imaju svo pravo to da rade, mislim da je, ovo posljednje, ruski false flag, koji Putleru treba za opstu mobilizaciju.

Ruski false flag bi vise imao smisla jucer. Direktno je Rusija napadnuta na velikim dijelovima zemlje.
I sta se desilo? Muk i sutnja Ruskih medija.
Umjesto rasplamsavanja Propagande oni sute, sto li?
zilog

#80505 Re: Ukrajina

Post by zilog »

pici wrote: 26/04/2022 09:13 Nebi me sad zacudilo ni da se Gruzija aktivira kao i Armenija-Azerbejdzan pa malo Kazashtan.Rusi ovaj tempo nece moci izgurati bez teske krize.Mogucnosti revolucije u Moskvi su velike.Nije ovo ideoloski komunizam neg oligarhijski aparat.Tu se je kepec prerecunao i to dobro.Ukrajinski rat je pocetak pada ruske imperije.Zivi bili pa vidjeli.
Revolucija mozda, ali ne tako brzo. Oligarsi nikako.
Bojim se da cemo se nacekati do tog dana, ako se bude cekao oligarhijski aparat. Oligarsi su tu kao Putlerov novcanik i svaki koji je pomislio da moze sam, je zavrsio u jarku. Oko zastite Putlera je i izgradjen citav obavjestajno/bezbjedonosni aparat. Zato se i raspadaju na svakom drugom planu.
zilog

#80506 Re: Ukrajina

Post by zilog »

lajkujMe wrote: 26/04/2022 11:36
zilog wrote: 26/04/2022 11:27 Da je, kojim slucajem, bilo i grama istine, da su se u februaru, Ukrajinci spremali da napadnu separatiste u Donbasu, Rusi bi sacekali bar jedan sat, kako bi se otupila reakcija MZ.
Ruski false flag bi vise imao smisla jucer. Direktno je Rusija napadnuta na velikim dijelovima zemlje.
I sta se desilo? Muk i sutnja Ruskih medija.
Umjesto rasplamsavanja Propagande oni sute, sto li?
Mislim na ove slike oborenih UAV na teritoriji Rusije...
Haris.ba

#80507 Re: Ukrajina

Post by Haris.ba »

lajkujMe wrote: 26/04/2022 11:36
Haris.ba wrote: 26/04/2022 11:26

To svi znamo, ali s vojnog aspekta nije dobar momenat za to.
Ponajvise jer Tranznistrija nema povezanost s Rusijom i samim tim ne mogu dobiir pojacanja, municiju, hranu i oruzje.
A jos su predaleko za zracnu podrsku pojeo bi Ukrajinski PVO sve sto peoba proci.
Nema to veze. Dobije se naredba na osnovu zamisljene strategije, a ti je onda sprovodi na terenu kako znas i umijes. Tako funkcionise stoljece vojska u Rusiji. Nema tu razmatranja je li vojno momenat dobar ili nije.
sitni svercer

#80508 Re: Ukrajina

Post by sitni svercer »

EME91 wrote: 26/04/2022 11:00 Logicno bi bilo da Moldavija rijesi pitanje Trasnitrije. Sad joj je prilika. To je 350.000 stanovnika gdje 1/2 cine Moldavci, I Ukrajinci. Rusa ima do 200.000 max. Ako sada to ni rijese nece nikad. Lagano im pomogne Rumunija i Ukrajina i gotovo za par dana. A polozaj i teritorijum katastrofa za odbranu.
Moldavija nista rjesiti nece.
Imaju vojsku od 6000 i pod upitnikom u kakvom je stanju.
A Tranznistrija iako tanka ipak je zasticena Planinskim masivom prema Moldaviji ja mislim da postoje samo 2 ili 3 puta preko te planine.
S druge strane Ukrajince nista ne sprijecava ravna ploha prema svim dijelovima.

Najgore sto Rusima najvise podrske dolazi od ovih kvazi nepriznatih drzavica, koje su pod potpunom kontrolom Moskve a zapravo najvece zabiti ljudskog roda.
Normalne drzave pokusavaju da se ograde od Rusa
mozda da moldi predju u ukrajinu i onda skupa sa ukrima napadnu zajednickog nam neprijatelja 8)
Kyuss

#80509 Re: Ukrajina

Post by Kyuss »

Vjerovatno ruski svet sa odgodom, ono što se trebalo desiti brzim desantom na Ukrajinu, tj. trodnevna specijalna operacija koja traje već 62. dan.

Izjave kremlja su sve luđe i luđe i sve su dalje od realnosti.

U jednom trenutku bi im i te kako pogodovalo izazivanje konflikta na drugim mjestima tako da skrenu fokus javnosti sa ovoga što rade, i svakako mobiliziranje javnosti u samoj majčici rusiji. Jer opet su rusi negdje ugroženi, opet se negdje ruska nejač baca lavovima.

Pitanje i u kojoj fazi ekspanzije su spremali da uključe ove krajeve.
Kyuss

#80510 Re: Ukrajina

Post by Kyuss »

Ukrajina se u ovo ne smije nikako miješati, izgubila bi dio simpatija koje je stekla hrabrom odbranom.

To je prvenstveno moldavska stvar.
statixx

#80511 Re: Ukrajina

Post by statixx »

Mozda ne ide po planu u Ukrajini pa daj da bar uzmemo Moldaviju do 9. maja. :D
statixx

#80512 Re: Ukrajina

Post by statixx »

TomANDJerry

#80513 Re: Ukrajina

Post by TomANDJerry »

Tesko je shvatiti šta zele .. Moldavija je sigurno cilj, ali ne moze se ostvariti prije zauzimanja Odese. Tamo nemoju nikakvu šansu sa nekim desantom jer ne smiju više brodove približiti obali, a kopneno su udaljeni barem 10 dana ofanzive sa najboljim mogucim uspjehom :? :?

Ali, uzevsi u obzir kakvi idioti tamo upravljaju vojskom (vidi napad na Kijev), drzavnom (vidi zadnja 3 mjeseca) i obavjestajnom sluzbom (vidi Sims 3) nebi se zacudio da stvarno nesto probaju.
Nespin

#80514 Re: Ukrajina

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 12:35, edited 2 times in total.
Nespin

#80515 Re: Ukrajina

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 12:35, edited 1 time in total.
lajkujMe

#80516 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Mjesati ce Ukrajinci sigurno ako pocnu napadi iz tog pravca.
Nisu ludi ostaviti neprijatelja iza ledja.

Inace Ruska snaga tamo broji oko 1500 vojnika sastavljena od 3 bataljona.

82 motorizovana gardijski bataljon
113 motorizovana gardijski bataljon
540 bataljon

Glavna baza je u Cobasni evo sat slike

Image

Snage Tranznistrije su pravo slabe, imaju oko 5500 aktivnih vojnika i oko 20.000 rezervi.
18 tenkova , 60 APC i oko 10tak helikoptera.
Drugim rijecima Ukrajinci toliko dnevno unistavaju.

Inace Americki Senator Marco Rubio je izjavio nedavno da ocekuju napad iz Tranznistrije na Ukrajinu

14 Aprila, ministar odbrane Ukrajine tvrdi da Rusi okupljaju snage tamo za napad.

U svakom slucaju, da Ukrajinci zaista zele rjesiti taj problem. Dan dva maks i rjeseno, previse su slabe odbrane Tranznistrije i Ruskih snaga tamo.
Jos bi Ukrajinci imali zranu nadmoc u tom dijelu.
Nema ni Moskve da stiti to podrucje vise.

Edit.

Citam post malo iznad koji kaze da Ruse panika hvata zbog Khersona, moguce ali nevjerujem. Ako jeste tako onda su spremni zrtvovati Tranznistriju i kasnije rjesili taj problem.
statixx

#80517 Re: Ukrajina

Post by statixx »

The ammunition depot in Cobasna presents a serious ecological, technogenic and ecological danger not only for the Republic of Moldova, but also for Ukraine. In 2005, the Academy of Sciences of the Republic of Moldova published an expert report on the threats posed by the accumulation of weapons in the Transnistrian region.

A possible explosion of the military depot in Cobasna can be compared to the detonation of a 10 kiloton nuclear bomb, which was dropped on the city of Hiroshima in 1945.

After the explosion, a crater with a radius of 1.5 kilometers and a depth of 75 meters would form. However, given that Cobasna is located in a rural area, the range of the explosion can reach 40-50 kilometers. Therefore, the effects of the explosion can be compared to the damage caused by an earthquake of 7-7.5 degrees.

Experts point out that an explosion of the ammunition depot in the village of Cobasna will lead to population damage, a humanitarian and ecological catastrophe in the northeastern region of the Republic of Moldova and on the territory of Ukraine on an area of 500 to 3000 square kilometers.
drug_profi

#80518 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Edukacija o rusizmu. Ako nije vec bilo.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#80519 Re: Ukrajina

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

512MB wrote: 26/04/2022 09:57
lajkujMe wrote: 26/04/2022 09:52

Nije se salio Scholz kad je rekao da Njemacka Vojska nema kapacitete da salje vise iz vojnih skladista.
Od 1991 vojsku su srozali na veoma zalosne brojke i stanje.
Mislili nece im guzica nikada vise biti ugrozena :lol:
Nijemci bi rado, ali nisu smjeli. Ipak je to njihov omiljeni bizmis. Prave oni svakakvu tehnologiju... za amere... Ako se Nijemci puste sa lanca, bilo bi tu svašta nešta gdje bi se i Ameri ibretili...
Ja uvjek govorim da je sve dobro dok Nijemci drze srafcigere, a ne oruzje. :wink:
moa

#80520 Re: Ukrajina

Post by moa »

pici wrote: 26/04/2022 09:13 Nebi me sad zacudilo ni da se Gruzija aktivira kao i Armenija-Azerbejdzan pa malo Kazashtan.Rusi ovaj tempo nece moci izgurati bez teske krize.Mogucnosti revolucije u Moskvi su velike.Nije ovo ideoloski komunizam neg oligarhijski aparat.Tu se je kepec prerecunao i to dobro.Ukrajinski rat je pocetak pada ruske imperije.Zivi bili pa vidjeli.
Naravno da ce ova Rusija pasti, prvo sto ce ih citav zapadni i civilizovani svijet izolirati od svega, vjerujem da ce zemlje koje su trenutno ovisne od ergeneata iz rusije naci alternativne izvore, plus Amerika i UK su cekale ovaj trenutak i sigurno ga nece propustit, rusi su izgubili rat ono trenutka kad su krenuli na Ukrainu, pobiti tolike civile, tako da se rusija nece oporaviti od ovoga ni marednih 30 godina.

Go Ukraine go
lajkujMe

#80521 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Volio bih znati vise o povjesti sumoba Moldavije i Tranznistrije 1992.
Sta se nakon toga desilo jesu li uspostavili opet odnose i da li Tranznistrijci mrze Moldaviju kao RS BIH?
Da li su Tranznistrijci od tada jos teritorija trazili?

Posto ne znam historiju tog konflikta i situacije oko istog ne znam sta da kazem.

S obzirom na istu matricu false flag kao pred 24 februar dal je moguce da Rusima zapravo nije cilj napasti ili izazvati Ukrajince nego Moldaviju?
Dal je moguce da Rusi pretenduju i na dijelove ili cak citavu Moldaviju koja nije pod zastitom NATOa?
Tu bi snage vec bile ravnomjernije nego da idu na Ukrajinu?
Mrljavi

#80522 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

Nista mu nije :thumbup:
drug_profi

#80523 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Velika je opsanost od bezumlja u kremlju, ali se nadam da u ruskoj FSB i vojsci ima dovoljno trijeznih i hrabrih da spriječe upotrebu nuklearnog oruzja, kao i neminovnu anarhiju koja prijeti Rusiji nakon svega sto se bude desavalo u narednim mjesecima.
Ako u Rusiji nastupi anarhija, svijet je tek onda u opasnosti. U tom slucaju bi mozda cak NATO i Kina zajedno morali uci i poklopiti sve poznate lokacije sa nuklearnim glavama.
TomANDJerry

#80524 Re: Ukrajina

Post by TomANDJerry »

lajkujMe wrote: 26/04/2022 12:35 Volio bih znati vise o povjesti sumoba Moldavije i Tranznistrije 1992.
Sta se nakon toga desilo jesu li uspostavili opet odnose i da li Tranznistrijci mrze Moldaviju kao RS BIH?

Posto ne znam historiju tog konflikta i situacije oko istog ne znam sta da kazem.

S obzirom na istu matricu false flag kao pred 24 februar dal je moguce da Rusima zapravo nije cilj napasti ili izazvati Ukrajince nego Moldaviju?
Dal je moguce da Rusi pretenduju i na dijelove ili cak citavu Moldaviju koja nije pod zastitom NATOa?
To je zanimljiv sukob, i nema mrznje izmedju dvije strane.

Znam da sam cak gledao dokumentarce gdje su (za vrijeme najvecih borbi) po danju pucali jedni na druge, a po noci išli na neutralnu teritoriju u kafane i pili zajedno ...
I danas uglavnom samo spominju mir i da ne zele da neka od strana uradi bilo šta protiv mira ... tako da nebih ocekivao podrsku stanovnistva prema rusima ako krenu u rat --- ali problem je sto budale koje odlucuju to vjerovatno ne znaju, oni su mislili da ce ih i u Kijevu docekati cvijecem.
Labirint

#80525 Re: Ukrajina

Post by Labirint »

lajkujMe wrote: 26/04/2022 12:35 Volio bih znati vise o povjesti sumoba Moldavije i Tranznistrije 1992.

Ne znam imas li mogucnost vracanja kanala na televiziji ali sinoc je bio odlican dokumentarac na htv 4 ( oko 22h) sniman kako sam shvatio prije nekih 5,6 godina tamo , radila njihova ekipa na celu sa onim novinarom Ascicem koji i trenutno se javlja za htv iz Ukrajine. Uglavnom to je beznacajna regija ekonomski ( kao i sama Moldavija uostalom) ideoloski cvrsto vezana uz majcicu Rusiju , kako rekose regija u kojoj se najvise bastini SSSR naslijedje od svih bivsih ruskih republika, ukljucujuci i Rusiju... Jad, cemer bijeda, Evropska Afrika ukratko...
Post Reply