Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
quarterback

#8051 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

direstraits0078 wrote:Za bicikliste, kao i za ostale ucesnike u saobracaju vaze pravila.

Kretanje biciklistickom stazom:

- ako je staza dvosmjerna, kretanje desnom trakom, odnosno desnom stranom biciklisticke trake
- ako je staza jednosmjerna, kretanje s desne strane saobracajne trake namijenjene kretanju motornih vozila
- zabranjeno je kretati se na biciklu pjesackim prijelazom
- zabranjeno je kretati se na bicklu trotoarom
- zabranjeno je kretati se saobracajnom trakom namijenjenom kretanju motornih vozila, ako se uz saobracajnu traku namijenjenu kretanju m/v nalazi biciklisticka traka
- zabranjeno je prilikom ulaska u raskrsnicu ulaziti u centar raskrsnice biciklom kod skretanja ulijevo: biciklom se ulijevo skrece tako sto se zaustavi na desnoj strani trake u koju se ima namjeru skrenuti, i biciklom predje na suprotnu stranu

Itd...

Vezano za nezgodu u kojoj vozac m/v srusi biciklistu na pjesackom prijelazu: iskljucivo je biciklista kriv. To je sudska praksa u uredjenim drzavama u kojima skoro svugdje ima biciklisticka staza uz kolovoz. Ukoliko biciklista srusi pjesaka na pjesackom, opet je iskljucivo biciklista kriv.

Zasto je biciklista kriv, jednostavno: nalazi se na dijelu kolovoza koji nije namijenjen kretanju biciklista. Isto kao da s biciklom izadjes na autobahn i pored tebe "proleti" Merc AMG brzinom od 250 km/h, a tebe zracni udar odbaci u bankinu.

Zasto je biciklistima zabranjeno voziti pjesackim prijelazom, jednostavno: biciklisti i pjesaci su dvije razilicite kategorije, razvijaju razlicite brzine, razlicit im je zaustavni put, drugacija silueta, itd. Vozac m/v je ogranicen pozicijom, fizickim preprekama u vidu a, b, c stuba, i podijeljenom paznjom kad jednom predje dio koji je namijenjen biciklistima. Tada vozac m/v vise ne obraca paznju na bicikliste, tada su mu bitni pjesaci.

U uredjenim drustvima se redovno raspravlja o biciklistima koji sebi uzimaju previse za pravo, npr. da voze u paru ili grupi kolovoznom trakom, sto je takodje zabranjeno. Biciklisti voze kolovoznom trakom u koloni jedan iza drugog. Osim ako imaju organizovanu pratnju. Posebno se raspravlja o kategoriji bicklista koje nazivaju MAMIL: Middle Aged Men In Lycra.
Neki ih jednostavno zovu drkadzije koji nemaju sta pametnije nego vrtiti pedale, krizeri srednjih godina ili slicno. Nedavno su trojica takvih izletila kamiondziji koji je skretao ulijevo, i to su izletili u gradskoj zoni, vozili su 50-tak km/h i nisu uspjeli stati na vrijeme, pa su prijavili policiji saobracajku. Ono sto je spasilo kamiondziju kazne je kamera koju ima montiranu bocno, pa se lijepo vidjelo odakle su i kojom brzinom "izletili" i "uletili" pod prikolicu.

Helem, biciklisti je u interesu da cuva glavu i da ne tjera mak na konac, posebno ako ne poznaje dovoljno saobracajna pravila. U srazu bicikliste i pmv ili tmv, biciklista je donji u 99% slucajeva.
jel mi vjerujes da se slazem u svemu sa tobom (al fakat :D )

šega se desi maloprije, dolazim kuci, biciklom naravno, nisam lud da idem autom u centar i placam parking za cijeli dan, i sada naravno idem biciklistickom stazom, desna strana ulice i skrenucu prvu desno, zeleno mi je medjutim tu je redovna situacija da mi prednost uzimaju auta koja mi dolaze u susret koja takodje skrecu u istu tu ulicu samo zato sto su auta i sto sam ja kurcevi biciklista (jebo njega) ...

i gledam, reno scenic se napenalio da skrene ali necka se, ja vec kocim jer je kisa i kocnice mi slabo hvataju pa ko velim da stanem ako mi uzme prednost sto i ocekujem svakako, kad tip me pusta, i kako me pusta sad mu vec nailazi i auto pa me svakako mora pustiti i ja skrecem u tu svoju ulicu, sklonio se skroz uz trotoar (sto se po pravilu ne radi) da on prodje kada skrene i vidim tip obazriv bas kako treba jer je kisa i meni vijori kananica na sve strane, kad se ukazala mogucnost tip me obilazi i slucajno staje bas pred moj haustor

stanem pored njega i kazem tipu kad je otvorio prozor - hvala sto si mi dao prednost
kaze tip joj izvini nisam te vidio ( sad ispade da nije stao da meni da prednost nego mu je auto naletilo :evil: )
ma ne reko, dao si mi prednost, hvala, obicno seljaci tu uzmu prednost biciklu
kaze on, ja kontao ti me zezas
ma jok, hvala ti

eto kako sam ja dobar i fin biciklista, i pjesak kad se skoni ja kazem - hvala (a neki bi nas gazili gdje stignu, ccccc)
:kakoste:

:mrgreen:
r_faruk

#8052 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by r_faruk »

- zabranjeno je prilikom ulaska u raskrsnicu ulaziti u centar raskrsnice biciklom kod skretanja ulijevo: biciklom se ulijevo skrece tako sto se zaustavi na desnoj strani trake u koju se ima namjeru skrenuti, i biciklom predje na suprotnu stranu
Moze li neko pojasnjenje ovoga? kako ste vi ovo shvatili... ja ne kontam sta se hoce reci ovim! gdje predjem , sto predjem u suprotnu traku ako sam dosao u traku u koju sam htio....
holowey

#8053 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by holowey »

r_faruk wrote:
Moze li neko pojasnjenje ovoga? kako ste vi ovo shvatili... ja ne kontam sta se hoce reci ovim! gdje predjem , sto predjem u suprotnu traku ako sam dosao u traku u koju sam htio....
vjerovatno misli da se predje pjeske sa biciklom pored sebe... a lafo biciklisti ravnopravni ucesnici u saobracaju...
r_faruk

#8054 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by r_faruk »

...biciklom se ulijevo skrece tako sto se zaustavi na desnoj strani trake u koju se ima namjeru skrenuti?

kako da se zaustavis na desnoj strani trake u koju si imao namjeru skrenuti?
direstraits0078

#8055 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by direstraits0078 »

r_faruk wrote:
Image

Drzis se desne strane, predjes na suprotnu stranu, i opet se drzis desne strane.

A ne:

Image
supercali

#8056 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

Ja sam to skontao ovako
Posto ides desnom ivicom ne ide da ides skroz lijevo pa kroz centar da ides u desnu strane te tamo ceste
Skreces sa glavne na otoci prema vuca potoku
Ako si skroz lijevo uz ivicnjak ne ide da na sredini ides desno pa da bi bio uz desni ivicnjak kod nebodera onoga nego ides s desne strane auta paralelno znaci odes desno u toj traci da bi ostao desno kad udjes u ulicu
r_faruk

#8057 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by r_faruk »

s tim se i ja slazem, i tako radim, samo mi je recenica totalno konfuzna.... u svakom slucaju hvala
direstraits0078

#8058 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by direstraits0078 »

holowey wrote:
r_faruk wrote:
vjerovatno misli da se predje pjeske sa biciklom pored sebe... a lafo biciklisti ravnopravni ucesnici u saobracaju...
Ne silazi se s bicikla na pjesacki, pjesacki je dublje unutar trake/traka. Biciklista se uvijek krece izmedju pjesaka i motornih vozila. Ako ne postoji biciklisticka traka na mjestu gdje misli skrenuti, onda silazi s bicikla i krece se pjesackim.
punosvega

#8060 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by punosvega »

Tipičan svakodnevni primjer bečke kulture naših taksista.

kockica_kockica

#8061 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kockica_kockica »

Vise od ludih vozaca nerviraju me sup.i vozaci koji te zagrebu po autu cijelom duzinom auta i samo odu... :repetirana: :repetirana: :repetirana: :repetirana: :fight: :fazlija:
DoradO

#8062 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DoradO »

Crveni val na m. Dvoru :roll: 20min od parlamenta do skenderije :twisted: :bih:

Image
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#8063 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Leon16v »

Nedavno se raja zalila na to, kako krene zeleno kod SCCa, hvata crveno na oba semafora gore, za poludit :D
mirzet87sa

#8064 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mirzet87sa »

Pojebo se semafor na ovoj relaciji pravo..
kloniran

#8065 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kloniran »

na toj relaciji nije nikad ni bio ustiman semafor, a to se posebno osjeti u spicama :D
Laertes

#8066 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laertes »

Da malo vidite kako je kod nas u Tuzli :mrgreen:
kabal1337

#8067 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

Nije se semafor "pojebo" nego su oni tako napravili sa razlogom.
mirzet87sa

#8068 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mirzet87sa »

ejs
530i

#8069 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 530i »

kabal1337 wrote:Nije se semafor "pojebo" nego su oni tako napravili sa razlogom.
Koji je razlog, zajebavat svijet!?
kloniran

#8070 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kloniran »

530i wrote:
kabal1337 wrote:Nije se semafor "pojebo" nego su oni tako napravili sa razlogom.
Koji je razlog, zajebavat svijet!?
smanjiti guzvu kroz titovu i obalu :D
tempuser

#8071 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

@kloniran je u pravu

Zeleni val kroz Sarajevo je u oba smjera prekinut zbog rasterecenja raskrsnica. Na potezu Mdvor - Skenderija je uvijek bio prekinut da se rastereti rasrsnica Skenderija, sad je su li ga u zadnje vrijeme zbig nemara 2 x prekinuli na tom potezu ne znam.
DoradO

#8072 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DoradO »

tempuser wrote:@kloniran je u pravu

Zeleni val kroz Sarajevo je u oba smjera prekinut zbog rasterecenja raskrsnica. Na potezu Mdvor - Skenderija je uvijek bio prekinut da se rastereti rasrsnica Skenderija, sad je su li ga u zadnje vrijeme zbig nemara 2 x prekinuli na tom potezu ne znam.
nije uvijek ovako bio prekinut... kad nije spica ja uvijek tuda idem kuci prema kosevskom brdu i u krajnjoj lijevoj traci vozim lagano drugom i hvatam zeleno na sva tri semafora i onda do Alipasine dzamije gdje me znalo isto uhvatitcekat zeleno ako ne zurim...
tempuser

#8073 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

DoradO wrote:
tempuser wrote:@kloniran je u pravu

nije uvijek ovako bio prekinut... kad nije spica ja uvijek tuda idem kuci prema kosevskom brdu i u krajnjoj lijevoj traci vozim lagano drugom i hvatam zeleno na sva tri semafora i onda do Alipasine dzamije gdje me znalo isto uhvatitcekat zeleno ako ne zurim...
Ti kad vozis lagano drugom tj kad milis ne hvatas zeleni val nego se prilgodjavas intervalu semafora. Vozi 60 kmh, na koliko je kalibriran zeleni val, pa vidi da li je prekunut!
The BEN10

#8074 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by The BEN10 »

tempuser wrote:
DoradO wrote:kad nije spica ja uvijek tuda idem kuci prema kosevskom brdu i u krajnjoj lijevoj traci vozim lagano drugom i hvatam zeleno na sva tri semafora i onda do Alipasine dzamije gdje me znalo isto uhvatitcekat zeleno ako ne zurim...
Ti kad vozis lagano drugom tj kad milis ne hvatas zeleni val nego se prilgodjavas intervalu semafora. Vozi 60 kmh, na koliko je kalibriran zeleni val, pa vidi da li je prekunut!
Čuj to, hvata zeleni val drugom. :-)
skafiskafsnjak

#8075 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by skafiskafsnjak »

Najvise me nervira zensko za volanom...ili stariji tipovi. Sad da ne generalizujem, ima zena koje dobro voze ali vala vecina ne zna. Ide 80km pravcem...ne preticem, odgovara mi, cim ugleda krivinu to koci na 50kmh kao da je "osmica" ispred ebote ahahha.

U dosta slucajeva pogledam ko vozi, uglavnom je ona pribijena na volan haaha

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Post Reply