Black swan wrote:meni nije jasno kako papistan može imati bombu a iran ne može u čemu je kvaka
i kako to da pakistan napravi bombu a iranu se otegnulo
ne da mi se guglati ako neko zna nek objasni
iran ce je imati. bez brige. samo je pitanje vremena (naredne 3-5 godine).
sto se pakistana tice i njihovih bombi:
zvanicna verzija zapada kaze da je abdul kadir kann (inace otac atomske pakistanskog nukl. programa) radeci kao vrstan fizicar i hemicar u jednoj fabrici u holandiji koja se bavi obogacenjem uranija, maznuo zanat i zapalio za pakistan.
u pakistanu je nakon par godina vec nikla prva nuklerana bomba.
nezvanicna i tacnija verzija glasi:
paksitanska vojna tajna sluzba, je znajuci da indija uz pomoc nekih zapadnih strucnjaka vec razvija atomsku bombu, poslala abdul kadir kana kao emigranta na zapadu. u holandiji je abdul kadir kann pokazao veliki kapacitet za atomsku fiziku i tu se uz pomoc drzave skolovao do te visine da je slovio za jednog od najboljih strucnjaka za atosku energiju na zapadu. cim je dosao do baze poverljivih podataka, uzeo je sto mu treba i prvim avionom preko istanbula zapalio dalje za islamabad.
...
sve drugo je istorija.
nakon sto je napravio od pakistana super vojnu silu, poceo je da sam prodaje zanat na bliskom istoku u severnoj koreji i iranu. nakon par godina poslovanja, na zahtev amerike, zlikovac pervez musaraf ga hapsi i do dana danasnjeg abdul kadir kan zivi u kucnom pritvoru pod nadzorom tajne sluzbe paksitana.
nije tacno da su rusi najzasluzniji za napredak iranskog obogacivanja uranija, vec licno ef. abdul kadir kann.