Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
coco1

#8051 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by coco1 »

kluz franjo wrote: 07/05/2020 12:50 Interesantna informacija u vezi maski...
https://skupstina.ks.gov.ba/sites/skups ... jal_cz.pdf

Ministrica Nihada Glamoč (SDA) kao "Komandant kriznog štaba" je očigledno znala za ponudu i na bazi iste je odobrila konkretnu nabavku.
Tek onda se sklapa ugovor.
hitna nabavka, a u ponudi panta rei nigdje roka isporuke. samo kolicina, cijena i AVANSNO placanje. isporuka izvrsena nakon preko mjesec dana. bosnalijek nesto skuplji, ali rok isporuke 4-5 dana. dok u tekstu dokumenta u prilogu prethodnog posta pise da bosnalijek nije mogao "brzo" isporuciti maske.

ili ja nesto ne citam i ne kontam kako treba?
al-em

#8052 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by al-em »

Jel 18-17 omjer za koronu na kraju?
lutko

#8053 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by lutko »

Lafo hitno, sat dva ljudi umiru jer nemaju maski, svaki sat i minut su bitni, a panta rei doatavio ponudu 20. 03 i to bez roka isporuke, pa cak i pecata.
kluz franjo

#8055 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kluz franjo »

coco1 wrote: 07/05/2020 19:17
kluz franjo wrote: 07/05/2020 12:50 Interesantna informacija u vezi maski...

Ministrica Nihada Glamoč (SDA) kao "Komandant kriznog štaba" je očigledno znala za ponudu i na bazi iste je odobrila konkretnu nabavku.
hitna nabavka, a u ponudi panta rei nigdje roka isporuke. samo kolicina, cijena i AVANSNO placanje. isporuka izvrsena nakon preko mjesec dana. bosnalijek nesto skuplji, ali rok isporuke 4-5 dana. dok u tekstu dokumenta u prilogu prethodnog posta pise da bosnalijek nije mogao "brzo" isporuciti maske.

ili ja nesto ne citam i ne kontam kako treba?
To je otprilike to.
Uz dodatak da je predračun firme Panta rei u iznosu od 52.650 KM od 20.03., a odobrenje ministarke Glamoč za nabavku u istom iznosu od 19.03.
S obzirom da informacija ne sadrži drugu dokumentaciju, moglo bi se zaključiti...
...Vidovita Nihada
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#8056 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by malakh »

kluz franjo wrote: 07/05/2020 23:45 Interesantna informacija u vezi maski...

to je procedura, što ne dokazuje da je nihada bila direktni predlagač.

pitanje svih pitanja je koja institucija je predložila ponudu? za nihadu znamo da je odobrila, a kako se ponuda nasla ispred nje, to bas nitko ne zeli da kaze.

ja ću reći. stab donio odluku da se nabave maske i zaduzio civilnu zastitu, odnosno kemala cacana da to ucini. oni su skupili ponude i izabrali ovu, valjda kao najjeftiniju, ne znam. nihada odobrila i onda platili.

malo je degutantno provlaciti spin da netko tko rukovodi situacijom prikuplja ponude. tako je bilo i sa respiratorima. i onda se solak i ekipa ugradili.
RunnerX

#8057 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by RunnerX »

malakh wrote: 08/05/2020 00:18 malo je degutantno provlaciti spin da netko tko rukovodi situacijom prikuplja ponude.
Čudi me da je za tebe bilo šta degutantno.
lutko

#8058 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by lutko »

Al ocita je ova igranka, zasto su cifru sa odluke ogranicili na bas 52.650 KM. Moglo se zaokruziti na 52.000 ili 53.000 KM. Kao da su ponudu (mozda neformalnu PR) imali vec 19.03. I terovic kaze da je PR ponudila 50% avans a tu ga demantuje ponuda PR od 20.03. gdje stoji 100: avans i uopce nema roka isporuke. A posebno je bizarno da se u PR ponudi nudi jos 1 stavka i to 1 (!) komad pamucne maske po 1,60 km pa onda ni suma u ponudi od 45.000 km nije tacna
JThomas

#8059 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

avans mora biti 100% jer je jasno da te eminentne, sposobne i uhodane firme sa vezama i kontaktima robu ne mogu kupiti ako nije.
Roccohljup

#8060 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Roccohljup »

Pa kad su razmatrali ponude, valjda su imali dokumentaciju ispred sebe.....kako nisu vidjeli da je bilsena upisana u registar kao jedno od odgovornih lica za tu firmu i zar to nije trebalo biti naglaseno unaprijed da postoji sukob interesa?
Roccohljup

#8061 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Roccohljup »

JThomas wrote: 08/05/2020 07:53 avans mora biti 100% jer je jasno da te eminentne, sposobne i uhodane firme sa vezama i kontaktima robu ne mogu kupiti ako nije.
Upravo tako.....firme koje inace su bas regiatrovane za tu vrste nabavki i koje se time inace bave :mrgreen: . Kazem vam ja, cekaj samo dok se vakcina izmisli pa cemo docekati da mrkva ili ferhatovic nabavljaju iste :mrgreen:
miop

#8062 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by miop »

Kazala je da se njen sin jednom prijavio na konkurs kod bivšeg ministra Harisa Bašića, ali nije "prošao".

- Ja sam nakon toga to rekla Harisu, a on mi je rekao: "Dođi kod mene da se dogovorimo". Ja sam rekla "ne" – izjavila je Šahman.

Šahman tvrdi da su SDP-ovi kadrovi u Direkciji za robne rezerve KS nabavljali alevu papriku do 2023. godine, te da su maske nabavljali iz Tuzle od firme SDP-ovog zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona Alena Karića i da su te maske bile tri puta skuplje od onih koje je nabavila firma Panta Rei.

- Dok se u Civilnoj zaštiti smjenjivao direktor na telefonskoj sjednici Vlade i mijenjao Pravilnik da se prilagodi uvjetima za predsjednika Općinskog odbora Naroda i pravde Centar, Bariš Bejtović se snalazio i činio sve da nađe način da sačuva radnike i plati kredite. Kupili su od njega maske jer nisu znali čiji je sin. Nemamo isto prezime, razvedena sam žena, pa možete da udarite po meni i po mom sinu. Ali eto, ima oca koji je u Našoj stranci, pa su neki pokušali čak i to da povežu, pa da kažu da mu je možda babo to sredio – izjavila je Šahman.

Osvrnula se na saopćenje SDP-a, u kojem je optužena da ju je "kupila" nova skupštinska većina.

- Te moralne vertikale da mi kažu o kupovini ruke. Ja znam da je to vama svojstveno i da to radite unutar stranke. Bila sam svjesna i prisutna nekim stvarima kada ste birali svog kantonalnog predsjednika SDP-a, ali ste vi meni ponudili upravljanje zdravstvenim sektorom. Sada to javno kažem. Ja nisam bila na prodaju i niste me kupili – izjavila je Šahman.

Zastupnica SBB-a je izjavila da "ako neko ko je brzopotezno završio fakultet može biti premijer, onda slastičar može prodavati maske".

- Pošto NiP prema meni gaji jednu patološku mržnju, koju mogu pripisati samo gubljenju nekog novca kojeg su izgubili nakon svega ovoga i kako su u proteklom periodu popljuvali me do iznemoglosti i to im je bilo malo, pa mi sad nazvaše sina slastičarom, kao da je to nešto pogrdno. Moj sin je ekonomista diplomirani i nije polagao deset ispita u tri dana. Studirao je ipak četiri godine i jako je puno mene to koštalo – poručila je Šahman.

Dodala je da se "može pričati i o drugim firmama računarske opreme, Lenovo, Philips, pametni semafori, kumovanja i ostalo", čime je upozorila svoje bivše koalicione partnere da bi u javnost mogla iznijeti niz kompromitirajućih informacija o nezakonitostima bivše skupštinske većine.
RunnerX

#8063 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by RunnerX »

Mogla bi progovoriti, al' neće. :lol:
drndalo

#8064 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drndalo »

Zar nije neiznosenje saznanja o krivicnim djelima propisano Krivicno djelo, samo po sebi? :mrgreen:

Ne vadi se Bilsena tako ti svega...
high_volume

#8065 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by high_volume »

Roccohljup wrote: 08/05/2020 07:57
JThomas wrote: 08/05/2020 07:53 avans mora biti 100% jer je jasno da te eminentne, sposobne i uhodane firme sa vezama i kontaktima robu ne mogu kupiti ako nije.
Upravo tako.....firme koje inace su bas regiatrovane za tu vrste nabavki i koje se time inace bave :mrgreen: . Kazem vam ja, cekaj samo dok se vakcina izmisli pa cemo docekati da mrkva ili ferhatovic nabavljaju iste :mrgreen:
"Razlog odabira firme "Panta Rei" za nabavke ovih maski je zato što je ta firma, između ostalog, ponudila najpovoljniju ponudu, kada je u pitanju cjenovna ponuda, uvjeti plaćanja, jedino je firma "Panta Rei" je ponudila 50 posto plaćanja avansno, a 50 posto nakon isporuke i rok isporuke je bio najkraći", rekao je Terović.
high_volume

#8066 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by high_volume »

Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama

https://skupstina.ks.gov.ba/prijedlog-z ... jevo-hitni
Last edited by high_volume on 08/05/2020 08:46, edited 1 time in total.
Roccohljup

#8067 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Roccohljup »

Zar nije rekao onaj Salčin na FTV, da za ovakve nabavke uopšte nema potrebe da se i ide preko trećih firmi već da CZ može direktno naručivati od proizvođača? Ubacivanje nekih posrednika je bas ono da se neko opari.
RunnerX

#8068 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by RunnerX »

high_volume wrote: 08/05/2020 08:45 Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama

Još jedan kriminalan zakon. Nejasan, neprecizan, donesen bez konsultacija sa strukom, baš po ukusu SDA. Privrednici nisu dobili ništa, odnosno dobiće oni koji su podobni.

Kako reče Forto, teško je donijeti lošiji zakon od onoga na Federalnom nivou, ali vlada KS je i to uspjela.
kluz franjo

#8069 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kluz franjo »

malakh wrote: 08/05/2020 00:18
kluz franjo wrote: 07/05/2020 23:45 Interesantna informacija u vezi maski...

to je procedura, što ne dokazuje da je nihada bila direktni predlagač.

pitanje svih pitanja je koja institucija je predložila ponudu? za nihadu znamo da je odobrila, a kako se ponuda nasla ispred nje, to bas nitko ne zeli da kaze.

ja ću reći. stab donio odluku da se nabave maske i zaduzio civilnu zastitu, odnosno kemala cacana da to ucini. oni su skupili ponude i izabrali ovu, valjda kao najjeftiniju, ne znam. nihada odobrila i onda platili.

malo je degutantno provlaciti spin da netko tko rukovodi situacijom prikuplja ponude. tako je bilo i sa respiratorima. i onda se solak i ekipa ugradili.
Kolega,
za razliku od tebe, ja se ne bavim komentarisanjem, izmišljanjem i konstruisanjem teorija na bazi tabloidno-mahalsko-facebookovskih (polu-)informacija i (potpunih) insinuacija.

Moj post na koji se referišeš je u potpunosti potkrijepljen zvaničnom skupštinskom informacijom i ima samo tri rečenice.
Zar ih je teško pročitati onako kako su napisane?

A što se tiče "degutantnih spinova"...
Kako ono reče zastupnica Šahman juče:
"Neće SDA preko firme moga sina vršiti politička prepucavanja i zataškavati aferu vezanu za respiratore..."
JThomas

#8070 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

a ko da nas zaštiti od kriminala drugih stranaka ako ne sbb :thumbup: :bih:
JThomas

#8071 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

RunnerX wrote: 08/05/2020 08:30 Mogla bi progovoriti, al' neće. :lol:
odgovorno, neće da budu kočničari i kontraši :thumbup:
high_volume

#8072 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by high_volume »

RunnerX wrote: 08/05/2020 08:54
high_volume wrote: 08/05/2020 08:45 Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama

Još jedan kriminalan zakon. Nejasan, neprecizan, donesen bez konsultacija sa strukom, baš po ukusu SDA. Privrednici nisu dobili ništa, odnosno dobiće oni koji su podobni.

Kako reče Forto, teško je donijeti lošiji zakon od onoga na Federalnom nivou, ali vlada KS je i to uspjela.
Potpuno je besmislen član 4. koji ukida plaćanje takse na istaknutu firmu novoosnovanim preduzećima, a ne odobrava ukidanje te takse već osnovanim firmama, kojima su zabranjene djelatnosti, i koji nemaju promet uzrokovan višom silom, a teku im obaveze.

Besmislen je i član 8. koji tretira period neplaćanja, i to od dana stupanja na snagu ovog zakona, umjesto retroaktivno od 18. marta, ili, zašto ne, od početka marta, pa do ukidanja vanredne situacije.

Ovaj zakon je sastavljao neko ko nije u dodiru sa stvarnom situacijom, neko ko nije nikad utašao iz budžetske kancelarije, niti zna stvarno stanje u privredi. Ovdje čak nema ni finsnijske pomoći privrednim društvima koji su silom propisa onemogućeni u obavljanju svojih djelatnosti, a teku im obaveze plaća i doprinosa. Šta je sa firmama koje imaju unajmljene poslovne prostore? Najmodavca ne zanima zabrana djelatnosti, to se ne odnosi na njega, on traži svoju kiriju koja je ugovorena i obligaciona, komunalna preduzeća i dalje ispostavljaju svoje račune, kod mnogih ugostitelja istekli su rokovi hrane i pića, to je direktna šteta. Od koga, kako da refundiraju te proizvode koje nisu mogli prodati, niti u ugostiteljstvu niti kome drugom...

Ova Vlada KS, a ni Vlada FBiH potpuno je odstranjena od stanja u privredi. Tako ljudi koji kreiraju propise i upravljaju privrednim tokovima, pojma nemaju, ne vjerujem da su i jedan sat vremena proveli u privrednim društvima koje same stvaraju promet i profit, niti su ikad osjetili teret obaveza prema dobavljačima, radnicima i državi. Naš državni aparat jede ljude :(
JThomas

#8073 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

a ustvari, jedino što njih zanima je ovo:
U periodu dok traje stanje nesreće i 180 dana po prestanku nesreće odredbe propisa
donesenih na nivou Kantona kojima je uređeno namjensko korištenje sredstava
Kantona, Grada Sarajeva i općina u Kantonu, neće se primjenjivati.
(2) Sredstva iz stava (1) ovog člana mogu se trošiti za saniranje zdravstvenih i socijalnoekonomskih posljedica izazvanih nesrećom.
uzmi ago koliko ti drago, i od koga ti drago. hej, 6 mjeseci po prestanku nesreće. kad se ovo završi imaćemo najviše respiratora i termalnih kamera po glavi stanovnika na svijetu.
statixx

#8074 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by statixx »

Nista od pokrivanja najnize plate.
Stav predlagača:
Amandman se ne prihvata.

Obrazloženje:
Podneseni amandman II nije moguće prihvatiti iz razloga što analizom dostupnih podataka, u smislu pokazatelja koji se odnosi na pad prometa u visini od 20%, za mjesec mart, gdje se radi o 14.000 firmi i 50.000 zaposlenih, sam iznos pomoći-isplata dijela neto plate radnika iznosi 18.800.000,00 KM. Daljnjom analizom okvirnih procjena za mjesec april, uzimajući kao parametre procjene povećanje broja zaposlenih na cc 70.000, sa predloženim iznosom pomoći-na ime dijela neto plate radnika od 377,00 KM potrebna sredstva bi iznosila 26.390.000,00 KM.
Prpa.ba

#8075 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Prpa.ba »

Respirator i termalnu kameru ipak valja i platiti proizvodjacu, mislim da ce se ovdje ipak naplacivati neke konceptualne usluge. Nema tijela, nema djela. :mrgreen:
Locked