Ateizam vs. Religija
-
Braco_18
#8051 Re: Ateizam vs. Religija
Ma nema šta ... šah matove dijeli jedan za drugim 
- Irsar
#8052 Re: Ateizam vs. Religija
U šta li si ti vjerovao veliko je pitanje, ali ne bih rekao da je to bio Allah.Plavo-bijeli wrote:Kao bivši vjernik ko donekle razumijem ljude koji mogu fakat vjerovati da neko biće svemoguće sa strane gleda i vrlo mu je bitno
- Plavo-bijeli
#8053 Re: Ateizam vs. Religija
Zbog čega?Irsar wrote:U šta li si ti vjerovao veliko je pitanje, ali ne bih rekao da je to bio Allah.Plavo-bijeli wrote:Kao bivši vjernik ko donekle razumijem ljude koji mogu fakat vjerovati da neko biće svemoguće sa strane gleda i vrlo mu je bitno
Bio sam musliman.
- Irsar
#8054 Re: Ateizam vs. Religija
To što si ti "bio musliman" ne mora ništa značiti. Ima mnoštvo muslimana (u BiH) koji od Islama imaju 3 stvari: 1. nominalno vjerovanje u Allaha, o kojem pak ne znaju ništa (a vjerovanje je kombinacija znanja i pretpostavki, no kod njih je samo pretpostavka), 2. klanjanje Bajram namaza i 3. postiti simbolično 1 dan Ramazana. Govorim iz onog što sam vidim, usput da kažem.
Tvoj opis Allaha, koji si dao, mi govori da ti nikada nisi niti vjerovao u Allaha, tj. nisi ništa o njemu *znao*, već je sva tvoja "vjera" bila ništa više od pretpostavke.
Tvoj opis Allaha, koji si dao, mi govori da ti nikada nisi niti vjerovao u Allaha, tj. nisi ništa o njemu *znao*, već je sva tvoja "vjera" bila ništa više od pretpostavke.
- Plavo-bijeli
#8055 Re: Ateizam vs. Religija
Dobro, u pravu si da ima mnoštvo "muslimana" u BiH, ali ja nisam bio "musliman", nego sam fakat klanjao i dnevne namaze, ne sve nego sam bio u fazi gdje sam klanjao redovno podne i ikindiju, ponekad akšam, a planirao sve ostale namaze dodati sa vremenom. Razlog zašto sam napustio Islam je baš taj što sam ga toliko izučavao i onda raspravljao sa ateistima dok nisam došao u situaciju da vidim kako jedan poznati fizičar razbija jednog poznatog muslimana u debati(Krauss vs Tzorzis).Irsar wrote:To što si ti "bio musliman" ne mora ništa značiti. Ima mnoštvo muslimana (u BiH) koji od Islama imaju 3 stvari: 1. nominalno vjerovanje u Allaha, o kojem pak ne znaju ništa (a vjerovanje je kombinacija znanja i pretpostavki, no kod njih je samo pretpostavka), 2. klanjanje Bajram namaza i 3. postiti simbolično 1 dan Ramazana. Govorim iz onog što sam vidim, usput da kažem.
Pisao sam već 2,3 puta o ovome opširno na ovom forumu, zato sam sad vrlo kratak.
Poznajem još barem 2,3 osobe na ovom forumu koje su bili muslimani i muslimanke u pravom smislu te riječi, a sada su ateisti i ateiste.
-
šarf
#8056 Re: Ateizam vs. Religija
Slavjanin,
zanimljiva je termodinamika.Prijateljica mi je pojasnila neke osnove.
Pričao sam joj o nekim ovdje iznijetim mišljenjima da je svemir neuređeni prostor .
Ona smatra da je univerzum itekako uređen te da ta uređenost ukazuje da nije mogao biti takav bez nekoga ko bi ga uredio.
To je i moje uvjerenje.Kršćanin sam ,čitam Bibliju citirat ću i neke njene dijelove.
Pričao sam joj o nekim ovdje iznijetim mišljenjima da je svemir neuređeni prostor .
Ona smatra da je univerzum itekako uređen te da ta uređenost ukazuje da nije mogao biti takav bez nekoga ko bi ga uredio.
To je i moje uvjerenje.Kršćanin sam ,čitam Bibliju citirat ću i neke njene dijelove.
- Irsar
#8057 Re: Ateizam vs. Religija
Tanko je sve to xDPlavo-bijeli wrote:Dobro, u pravu si da ima mnoštvo "muslimana" u BiH, ali ja nisam bio "musliman", nego sam fakat klanjao i dnevne namaze, ne sve nego sam bio u fazi gdje sam klanjao redovno podne i ikindiju, ponekad akšam, a planirao sve ostale namaze dodati sa vremenom.Irsar wrote:To što si ti "bio musliman" ne mora ništa značiti. Ima mnoštvo muslimana (u BiH) koji od Islama imaju 3 stvari: 1. nominalno vjerovanje u Allaha, o kojem pak ne znaju ništa (a vjerovanje je kombinacija znanja i pretpostavki, no kod njih je samo pretpostavka), 2. klanjanje Bajram namaza i 3. postiti simbolično 1 dan Ramazana. Govorim iz onog što sam vidim, usput da kažem.
Osim ako se nećemo pozvati na onaj hadis koji otprilike kaže "da će doći vrijeme kada će čovjek biti sretan ako ispunjava i desetinu od onoga što mu je naređeno (o pohvalnom i preporučenom da i ne govorimo)", naravno pod uvjetom da ima ispravnu bar osnovu vjere - a to je šehadet uz naravno neko znanje o tome što, navodno, jezikom govori i srcem očituje.
U biti mi je skoro svejedno koji je razlog napuštanja Islama; problem nastaje kada neko, očito iz izloženog, nije nikada ni znao bilo šta o Allahu, a opet si daje za pravo da tvrdi kao da nešto zna. Kad si već napustio Islam, obzirom da ti je sada svejedno, možda ne bi bilo loše vidjeti šta su najveći među učenjacima rekli o Allahu (ili Bogu općenito), ili još bolje - šta sam Allah tvrdi o Sebi u Kur'anu i koje su implikacije toga. Bar da znaš nešto o onome u koga si "uznevjerio" (znaci navodnika, jer se uznevjerovati može samo u nešto u šta se vjerovalo, a da bi se vjerovalo moralo bi se nešto i znati o tome nečemu).Razlog zašto sam napustio Islam je baš taj što sam ga toliko izučavao i onda raspravljao sa ateistima dok nisam došao u situaciju da vidim kako jedan poznati fizičar razbija jednog poznatog muslimana u debati(Krauss vs Tzorzis).
Pisao sam već 2,3 puta o ovome opširno na ovom forumu, zato sam sad vrlo kratak.
Poznajem još barem 2,3 osobe na ovom forumu koje su bili muslimani i muslimanke u pravom smislu te riječi, a sada su ateisti i ateiste.
- славянин
#8058 Re: Ateizam vs. Religija
Termodinamika daje konkretna objasnjenja i zakone poput entropije koji nam govori da "neuredjenost" svemira raste... pored toga isto upucuje na to da ce se svemir na kraju "ohladiti" i rasiriti i to ce mu to biti kraj.šarf wrote:Slavjanin,
Sto se tice uredjenosti svemira - opet entropija jeste zakon "haosa" i imas jednacine i dokaze koji upucuju na ispravnost tog 2. Zakona termodinamike.Nadalje ako oces neki jednostavniji opis savrsenosti svemira - nasa galaksija ce se sudariti sa andromedom - toliko o savrsenosti
- Irsar
#8059 Re: Ateizam vs. Religija
Na primjer, već na osnovu Kur'ana možemo znati da Allah sigurno nije apsolutno/potpuno zao; čak naprotiv, možemo znati da je Dobar.
Primjer je ajet 6:12:
1. da je potpuno/apsolutno zao, onda dobra ne bi niti postojalo niti bi moglo postojati, jer je izvor sveg stvaranja upravo On - Bog.
2. da je dobar, svjedoči činjenica da inteligentni... entitet (da Allaha tako nazovemo)... će činiti nešto samo sukladno nekom svom "rezonovanju" ili "ubjeđenju" ili znanju; Allah/Bog stoga zna, mora znati, da "biti milostiv" je dobro, lijepo i poželjno. Naravno, to mora biti u "moderaciji" i harmoniji sa drugim osobinama, ali sama činjenica da je Sebi "propisao" milost govori da On zna šta milost znači i kolika je potreba i nužda (stvorenog svijeta) za istom.
Tako da, Allah/Bog ne može biti apsolutno/potpuno zao, i zapravo mora imati nešto dobrog "u Sebi". Ovo je primjer, ujedno i Kur'anom direktno podržan, šta Allah može, a šta "ne može", i koje osobine neko takav može imati a koje ne može. Odnosno, ovo je primjer znanja o Allahu/Bogu, ne puko vjerovanje u to šta On navodno može ili "ne može". Usput, obratit se mojoj temi gdje definišem pojam "svemoć" kako je ispravno.
Jer:Reci: “Čije je ono šta je u nebesima i Zemlji?” Reci: “Allahovo!” Propisao je Sebi milost.6:12a Sigurno će vas sakupiti za Dan kijameta u koji nema sumnje. Oni koji gube duše svoje6:12b - ta oni neće vjerovati. [Mlivo]
1. da je potpuno/apsolutno zao, onda dobra ne bi niti postojalo niti bi moglo postojati, jer je izvor sveg stvaranja upravo On - Bog.
2. da je dobar, svjedoči činjenica da inteligentni... entitet (da Allaha tako nazovemo)... će činiti nešto samo sukladno nekom svom "rezonovanju" ili "ubjeđenju" ili znanju; Allah/Bog stoga zna, mora znati, da "biti milostiv" je dobro, lijepo i poželjno. Naravno, to mora biti u "moderaciji" i harmoniji sa drugim osobinama, ali sama činjenica da je Sebi "propisao" milost govori da On zna šta milost znači i kolika je potreba i nužda (stvorenog svijeta) za istom.
Tako da, Allah/Bog ne može biti apsolutno/potpuno zao, i zapravo mora imati nešto dobrog "u Sebi". Ovo je primjer, ujedno i Kur'anom direktno podržan, šta Allah može, a šta "ne može", i koje osobine neko takav može imati a koje ne može. Odnosno, ovo je primjer znanja o Allahu/Bogu, ne puko vjerovanje u to šta On navodno može ili "ne može". Usput, obratit se mojoj temi gdje definišem pojam "svemoć" kako je ispravno.
Last edited by Irsar on 08/09/2018 21:27, edited 1 time in total.
- славянин
#8060 Re: Ateizam vs. Religija
Propisao je sebi milost a milijarde ljudi ce da gori iz banalnih razloga....Irsar wrote:Na primjer, već na osnovu Kur'ana možemo znati da Allah sigurno nije apsolutno/potpuno zao; čak naprotiv, možemo znati da je Dobar.
Jer:Reci: “Čije je ono šta je u nebesima i Zemlji?” Reci: “Allahovo!” Propisao je Sebi milost.6:12a Sigurno će vas sakupiti za Dan kijameta u koji nema sumnje. Oni koji gube duše svoje6:12b - ta oni neće vjerovati. [Mlivo]
Tako da, Allah/Bog ne može biti apsolutno/potpuno zao, i zapravo mora imati nešto dobrog "u Sebi". Ovo je primjer, ujedno i Kur'anom direktno podržan, šta Allah može, a šta "ne može", i koje osobine neko takav može imati a koje ne može.
- harač
#8061 Re: Ateizam vs. Religija
Allah/Bog stoga zna, mora znati, da "biti milostiv" je dobro, lijepo i poželjno
rijetko se nađe neko ko tako voli klizećim uletiti u non sequitur
Last edited by harač on 08/09/2018 21:30, edited 1 time in total.
-
šarf
#8062 Re: Ateizam vs. Religija
Irsar,plavo-bijeli,
oprostite što se ubacujem ali moram nešto pitati.
Irsar isus je rekao zanimljivu misao "ljudi su kao ovce bez pastira".
Ne misliš li da je danas općenito takvo stanje u religijama.Pastiri su zabavljeni sobom,politikom i čim sve ne samo nisu zainteresirani za ljude.
Primjer ,moj otac i njegov brat su se potukli (oba su muslimani) dobili su kazne za ometanje javnog reda,i to je dobro,što misliš koliko je to njihovog dušebrižnika dirnulo pa je došao da razgovara sa njima da ih pomiri
Bezbriga unutar religija je
Ne misliš li da je danas općenito takvo stanje u religijama.Pastiri su zabavljeni sobom,politikom i čim sve ne samo nisu zainteresirani za ljude.
Primjer ,moj otac i njegov brat su se potukli (oba su muslimani) dobili su kazne za ometanje javnog reda,i to je dobro,što misliš koliko je to njihovog dušebrižnika dirnulo pa je došao da razgovara sa njima da ih pomiri
Last edited by šarf on 08/09/2018 21:32, edited 1 time in total.
- Irsar
#8063 Re: Ateizam vs. Religija
"Banalni razlozi", ma da, sve je vama "banalno". U međuvremenu, kroz par decenija pojave tih naizgled neprimjetnih "banalnosti" imamo, na primjer, da jedna Irska legalizuje abortus iako su prije glasali protiv legalizacije razvoda.
"Banalni" razlozi su sve samo ne takvi, nego sljepoća ili kratkovidost ljudi je ta koja si daje za pravo, uz svu prateću aroganciju i oholost, da znaju "predvidjeti" šta će biti kroz par desetljeća, ili stoljeća; Allah najbolje zna, a odmah poslije ljudi od istinskog znanja, a ono što oni znaju jeste da je moral jedna mreža, prekine li se 1 karika te mreže onda je čitava mreža u opasnosti od kidanja.
A da i ne idem u detalje tipa da su neke stvari zabranjene svima radi malo njih, ili većini radi manjine - za to pogledati moju temu.
"Banalni" razlozi su sve samo ne takvi, nego sljepoća ili kratkovidost ljudi je ta koja si daje za pravo, uz svu prateću aroganciju i oholost, da znaju "predvidjeti" šta će biti kroz par desetljeća, ili stoljeća; Allah najbolje zna, a odmah poslije ljudi od istinskog znanja, a ono što oni znaju jeste da je moral jedna mreža, prekine li se 1 karika te mreže onda je čitava mreža u opasnosti od kidanja.
A da i ne idem u detalje tipa da su neke stvari zabranjene svima radi malo njih, ili većini radi manjine - za to pogledati moju temu.
- Plavo-bijeli
#8064 Re: Ateizam vs. Religija
Irsare da ne ulazim previše u filozofiju oko Allaha.. 
Kur'an i Muhammed kao posljednji poslanik su glavni dokazi da je islam istina. Stvari koje pišu u Kur'anu, te stvari koje je Muhammed radio i rekao, odnosno hadisi, koje nas nisu učili i nisu spominjali na vjeronauci, mi govore da ako postoji Bog da to definitivno nije taj koji se spominje u Kur'anu. Poslije sam malo istražio i ostale monoteističke religije i sve vode istim stvarima što i Islam, samo sa još više logičkih i naučnih problema, najviše zbog toga što su knjige istih pisane 500-1000 godina prije Kur'ana.
Islam definitivno ima lijepih i pozitvnih stvari, ali ima i Kršćanstvo, budizam itd...
Kur'an i Muhammed kao posljednji poslanik su glavni dokazi da je islam istina. Stvari koje pišu u Kur'anu, te stvari koje je Muhammed radio i rekao, odnosno hadisi, koje nas nisu učili i nisu spominjali na vjeronauci, mi govore da ako postoji Bog da to definitivno nije taj koji se spominje u Kur'anu. Poslije sam malo istražio i ostale monoteističke religije i sve vode istim stvarima što i Islam, samo sa još više logičkih i naučnih problema, najviše zbog toga što su knjige istih pisane 500-1000 godina prije Kur'ana.
Islam definitivno ima lijepih i pozitvnih stvari, ali ima i Kršćanstvo, budizam itd...
Last edited by Plavo-bijeli on 08/09/2018 21:34, edited 1 time in total.
- Irsar
#8065 Re: Ateizam vs. Religija
Oh, ma vidi ti tog stručnog naziva, tog "non SEQUITUR"harač wrote:Allah/Bog stoga zna, mora znati, da "biti milostiv" je dobro, lijepo i poželjno![]()
rijetko se nađe neko ko tako voli klizećim uletiti u non sequitur
Kao što je i lik kojemu sam pisao, tako sam i ja kratak i ne objašnjavam svaku stvar do u detalje sada. Uostalom, ne bih rekao da bi ti išta i shvatio i da jesam tako nešto pokušao, očito ti je draže ukazivati na "non sequitur" nego pitati "a otkud ti takav zaključak?".
- Irsar
#8066 Re: Ateizam vs. Religija
Nije sve što predstavlja pokušaj inteligentnog objašnjenja opskurnih stvari vjere "filozofija". A ja sam samo naveo jedan primjer, tj. da nešto o Allahu/Bogu sigurno možemo znati.Plavo-bijeli wrote:Irsare da ne ulazim previše u filozofiju oko Allaha..
Ne bih se složio, mada realno ovo i nije tema za to.Kur'an i Muhammed kao posljednji poslanik su glavni dokazi da je islam istina. Stvari koje pišu u Kur'anu, te stvari koje je Muhammed radio i rekao, odnosno hadisi, koje nas nisu učili i nisu spominjali na vjeronauci, mi govore da ako postoji Bog da to definitivno nije taj koji se spominje u Kur'anu.
- славянин
#8067 Re: Ateizam vs. Religija
Sta ako je neko homoseksualac treba ga u vatru ( oces opis pakla iz Kurana ? tj. njegovih 7 nivoa) , odose i svi hindusi u pakao, vecina kineza, japanci.... evo covjek ako je "izasao" iz islama gotov je, jos da zivi u serijatskoj zemlji glavu bi mu odsjekli.Irsar wrote:"Banalni razlozi", ma da, sve je vama "banalno". U međuvremenu, kroz par decenija pojave tih naizgled neprimjetnih "banalnosti" imamo, na primjer, da jedna Irska legalizuje abortus iako su prije glasali protiv legalizacije razvoda.
Ta milost Bozija je bas cudna... a kamenu treba 70 godina da pada da dodje do dna pakla.
-
šarf
#8068 Re: Ateizam vs. Religija
Da li bi religija ,koja zastupa milosrdnog i milostivog Boga trebala postupati po uzoru na tog Boga?
Tačnije pripadnici te religije da budu takvi?
Tačnije pripadnici te religije da budu takvi?
- славянин
#8069 Re: Ateizam vs. Religija
Zivimo u razlicitim svjetovima... moj Bog je ok sa tim da mi svi uzivamo kako ocemo dok god ne diramo druge.Irsar wrote:"Banalni razlozi", ma da, sve je vama "banalno". U međuvremenu, kroz par decenija pojave tih naizgled neprimjetnih "banalnosti" imamo, na primjer, da jedna Irska legalizuje abortus iako su prije glasali protiv legalizacije razvoda.
- Irsar
#8070 Re: Ateizam vs. Religija
Sve i jedna religija, iako naravno Islam smatram jedinom potpunom, su u današnjem vremenu u najgorem stanju u zadnjih bar 2000 godina. Gomila muslimana su muslimani samo u imenu i ničemu više; gomila ih je otišla u ovaj ili onaj ekstrem (liberalizam ili rigidni fundamentalizam), bilo iz dobrih namjera ili ne. Poslije industrijske revolucije (materijalizam), Francuske revolucije (politička devijacija), feminizma i drugog religije su definitivno slomljene i ovo što danas vidimo je samo rezultat toga. Stvari će, najvjerovatnije, postati mnogo gore po sve ljude, prije nego bude bolje; mada, opet, ja sam više pesimista, tako sam i pristran u mjeri.šarf wrote:Irsar,plavo-bijeli,
Primjer ,moj otac i njegov brat su se potukli (oba su muslimani) dobili su kazne za ometanje javnog reda,i to je dobro,što misliš koliko je to njihovog dušebrižnika dirnulo pa je došao da razgovara sa njima da ih pomiri![]()
Što se tiče tvog ličnog primjera, naravno da Islam direktno nalaže da treći intervenira i pomiri dvoje zavađenih. To nalaže svaka prava vjera, doduše, a ne samo Islam.
-
šarf
#8071 Re: Ateizam vs. Religija
Znam da nalaže ali zašto nema intervencije.Nedostatak brige za ljude ukazuje na jedan od razloga napuštanja organiziranih religija.
-
šarf
#8072 Re: Ateizam vs. Religija
Zašto ljudi napuštaju svoju zemlju? Niko se ne brine za njih.
Zašto napuštaju religiju? Niko se ne brine za njih.
- славянин
#8073 Re: Ateizam vs. Religija
Pa i da se brine za "njih" a da spaljuje druge... ja bi se zapitao kakav je to Bog ? - Mada bi se drazao mu u naklonu da i mene ne potpališarf wrote:Zašto ljudi napuštaju svoju zemlju? Niko se ne brine za njih.
- Irsar
#8074 Re: Ateizam vs. Religija
Ah, ali to tako ne ide. Tvoj "bog" je onaj kojemu su OK ovakve stvari: https://www.google.se/search?q=kids+pri ... 45&bih=857славянин wrote:Zivimo u razlicitim svjetovima... moj Bog je ok sa tim da mi svi uzivamo kako ocemo dok god ne diramo druge.Irsar wrote:"Banalni razlozi", ma da, sve je vama "banalno". U međuvremenu, kroz par decenija pojave tih naizgled neprimjetnih "banalnosti" imamo, na primjer, da jedna Irska legalizuje abortus iako su prije glasali protiv legalizacije razvoda.
a zahvaljujući, na primjer, ovome:
https://www.telegraph.co.uk/education/2 ... chers-say/
ljudi koji su ti bliski uvjerenjima nemaju problema u tome da poučavaju djecu (pa i dvogodišnjake koji tek uče govoriti) da je OK biti i muško i žensko neovisno od toga šta su po biologiji. Kao što vidiš, tvoje "uživanje" na kraju rezultira slamanjem uma djece i učenjem ih najvećih neistina ravnih onome kad bismo rekli da su 1+1=3 a ne 2. Posljedica čega je počesto i to da ta djeca odrastu kao slomljeni ljudi, odsječeni od spoznaje ljepote istine, makar istina ne bila sasvim ugodna.
-
šarf
#8075 Re: Ateizam vs. Religija
Irsar,
to što će neko pročitati nešto u Kuranu,neće ga privući tome dok to ne vidi u praksi,na djelu.
to što će neko pročitati nešto u Kuranu,neće ga privući tome dok to ne vidi u praksi,na djelu.