Dozer wrote:Nekoliko zadnjih slucajeva...
Tetka prije neki dan otisla na kontrolni CT abdomena (operisan rak debelog crijeva), a CT je cekala mjesec i po, i na nalazu joj za zadebljanje koje su vidjeli napisali "recidiv". Hirurg, koji je operisao, kad je vidio nalaz, a radi se o poznatom hirurgu, jednom od rijetkih koji je jos gore, nije mogao vjerovati i prokomentarisao je nalaz rijecima "koji idiot je ovo napisao...". Zadebljanje je zapravo nekakav prsten koji je on stavio da spoji crijeva, a ni biopsija nije pokazala nista.
Prije toga, a nakon operacije, zeni su preventivno ukljucili prejak citostatik i preveliku dozu istog, pa je vec nakon prve terapije pala na postelju (iako se potpuno bila oporavila nakon operacije, hodala, jela, sve normala). To je pravdano "alergijom na te citostatike" (naravno, nikome nije palo na pamet da uradi analizu njenog isjecka na taj citostatik, a imaju uredjaj za to). U kolicima je primljena na oporavak, onda u kolicima nakon 8 dana i otpustena na kucno lijecenje, uz napomenu na OP da se otpsta kao oporavljen pacijent. U tom momentu je imala tesku hipokalijemiju i hipokalcijemiju. Na kraju je, nakon par dana kucnog oporavka u Tuzli, zavrsila na UKCT kao hitan slucaj, ni ziva ni mrtva, s upitnom vjerovatnocom oporavka. Tamo su je ljudi ipak digli, i nakon 7 dana je izasla na svojim nogama.
Punac od jarana imao operaciju debelog crijeva i jetre (rak takodjer), pa hemo i zracenja, nakon cega je dobio jos dvije metastaze. Presao na THC ulje i nakon 2-3 mjeseca otisao na kontrolu u Gorazdu. Snimili ga 2x, pa onda poslali na UKC da ga i ovdje snime (mislili da im je crkao aparat tamo). Ni na jednim snimku nije imao nista. Ali, uredno su mu prepisali "preventivne" hemoterapije, iako su covjeku svi nalazi u srednjim vrijednostima. I sopaju ga na UKC-u hemoterapijama vec mjesecima, a nijedna biopsija nije pokazala recidiv nigdje. Na kraju mu neka doktorica u Gorazdu rekla da ne ide vise na te HT. On uredno i dalje sopa THC, i nalazi su mu i dalje k'o kod djeteta, ali ovi ovdje ne odustaju. Trenutno je u Svedskoj,kod zeta i cerke, i tamo su ga odveli doktorima. Ljudi ne mogu da vjeruju sta mu je sve ovdje radjeno i kako...
Staru su mi primili na KUM u fazi infarkta, dovela je hitna oko 22:00. Uradili EKG, dali infuziju i neke injekcije, i onda je oko 23:00 poslali da sjedi i ceka nalaze - u hodniku/cekaonici KUM-a. Sjedila u kolicima, jedva disala, znojila se (iako je propuh), plave usne, bol u prsima... 2 ili 3x ulazim tamo i uljudno pitam do kada ce cekati i sta se dalje radi, i svaki put dobijem odgovor da se cekaju nalazi. Oko 23:45 mi pukne film, udjem i vrisnem, tu vjerovatno skontaju da ce neko popusit', i odmah je vozilom salju na trecu internu. Tamo je primaju, popunjavam gomilu nekakvih papira s nebuloznim pitanjima o vjeroispovijesti, nacionalnosti, itd. (i svo vijeme se pitam za sta sluzi informaticki sistem...), i neka doktorica u 00:10 mi saopstava da stara hitno ide na operaciju, ugradnju stenta jer je vec satima u infarktu i da je odavno trebala biti na stolu. Kateterizacija odradjena za nekih 45 min., sve ok,

, i smjestena na intenzivnu trece interne, a meni neki doktor u 01:00 ujutro daje papiric (ne recept) s nazivom tableta koje treba da kupim i donesem. Ode 30 KM. Nema veze. Ona, usput receno, lezi ispod krova koji prokisnjava, a pored kreveta se na podu vidi gomilica nakupljene sedre (na tom mjestu treba da bude jos 1 krevet), sto znaci da taj krov prokisnjava vec duze vrijeme.
Nedavno imala nekakvo gusenje, opet hitna, dali joj neke dvije injekcije, opet je voze na KUM. Tamo EKG, infuzija s nekim injekcijama, malo dosla sebi, ali niko ne govori uzrok gusenja. Salju je odatle na DIP, pulmologija i internisticki ultrazvuk. Tamo cekamo skoro 2h, prvo oko 45 min. dok je dosla doktorica na UZ, a onda jos oko 1h dok je dosla na red. Nakon UZ-a koji nije pokazao nista, salju je u kardiolosko savjetovaliste. Pulmologa nije ni vidjela, niti joj je iko uradio RTG pluca. Iz savjetovalista izlazi, a da i dalje nema pojma sta je uzrokovalo gusenje. Tu dobija papire da se javi svojoj doktorici radi uputnica za pulmologa u njenom DZ.
Ovo je sve u zadnjih 6-7 mjeseci. Ima jos gomila, ali besmisleno je. Da mi neko ne spocitava Sanku, Aganovica, SDP i ostale budalastine, nije ni kod njih bilo puno bolje. Meni su 2014. 4 dana uspostavljali dijagnozu, koju mi je na kraju uspostavio poznati urolog, sad u penziji, a radilo se o perforaciji slijepog crijeva. Puklo prije 4 dana, i takav sam hodao svo to vrijeme, za koje me pregledalo bukvalno 5 abdomenalnih hirurga, 2 druga urologa, 5x su mi vadili krv jer su svaki put nesto zaboravili, 2x ultrazvuk (i niko nije vidio nista cudno, poput gute oko slijepog crijeva recimo, sto je bio odgovor mog imunosnog sistema na to puknuce, pa je uspjesno ucahurio i lokalizovao sve to), 2x RTG (ni na tome niko nista cudno nie vidio)... Peti dan sam konacno zavrsio na stolu. Nakon operacije, hirurg koji me radio mi je rekao da sam 1 od 1.000.000 koji prezivi takvu situaciju. Tada sam, dok sam lezao, imao priliku gledati i slusati te hirurge kako se svadjaju oko toga ko ce koga operisati, ko je koliko operisao, itd., a jedan medju njima, arapskog porijekla koliko sam skontao, gurao se k'o na pijaci "dajte tog meni, ja cu tog, ja cu tu". Odron...
Dakle, sve je to u par deka, i onda, i danas. Ovo sad je na tapeti samo radi toga sto Sebija spada u kategoriju ego manijaka, koji moraju dokazati svoju superiornost (cujem od onihi koji je poznaju cijeli zivot da je takva bila i kao dijete), pri cemu zapravo nije superiorna ni u cemu i samo galamom, dktaturom i vriskom pokusava sebe nametnuti kao nekakvu ober zvjerku. A, zapravo, radi se o nekome vrlo skromnih kapaciteta svake vrste, a njeno ponasanje to i potvdjuje, jer se tako ponasaju upravo oni koji time pokusavaju sakriti svoju nesigurnost i nesposobnost. Ovo moze potvrditi svaki psiholog.
Od mene toliko na ovoj temi. Bar dok ona opet ne izadje u javnost s novim glupostima i lazima. Enjoy.