Nisu ali bio je izbor između njih i nacista pa ti vidi.Hakiz wrote: ↑08/09/2023 21:44A valjali su komunisti 1941 - 1945?Osmi Socrates wrote: ↑08/09/2023 19:09 Da mi ispravimo istorijsko gluparanje na ovoj temi, u Vijetnamu je bio građanski rat i Amerika se priključila anti-komunističkoj strani.
A istorija nam je isto pokazala da su na anti-komunističkoj strani trebali biti svi normalni ljudi.
I hajde, dobro, izgubila strana na kojoj je bila Amerika.
Komunistička strana u vijetnamskom ratu je pobila tri puta više civila nego antikomunistička strana, uključujući Amerikance. Razlog zašto za zločine antikomunističke strane znate je zato što Amerika ima građansko društvo. Razlog zašto za zločine komunističke strane ne znate je zato što komunizam ne poznaje pojam građanskog društva koje poziva na odgovornost one koji odlučuju.
AMERIKA
- Peacean
#8051 Re: AMERIKA
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8053 Re: AMERIKA
sadama je trebalo skinuti
ali 1991
ali 1991
-
Osmi Socrates
#8054 Re: AMERIKA
Ne znam o čemu pričaš, to je bio period u kojem je počinjeno najveće krvoproliće u istoriji Balkana, a Nijemci su uglavnom bili posmatrači.Hakiz wrote: ↑08/09/2023 21:44A valjali su komunisti 1941 - 1945?Osmi Socrates wrote: ↑08/09/2023 19:09 Da mi ispravimo istorijsko gluparanje na ovoj temi, u Vijetnamu je bio građanski rat i Amerika se priključila anti-komunističkoj strani.
A istorija nam je isto pokazala da su na anti-komunističkoj strani trebali biti svi normalni ljudi.
I hajde, dobro, izgubila strana na kojoj je bila Amerika.
Komunistička strana u vijetnamskom ratu je pobila tri puta više civila nego antikomunistička strana, uključujući Amerikance. Razlog zašto za zločine antikomunističke strane znate je zato što Amerika ima građansko društvo. Razlog zašto za zločine komunističke strane ne znate je zato što komunizam ne poznaje pojam građanskog društva koje poziva na odgovornost one koji odlučuju.
-
Hakiz
#8055 Re: AMERIKA
Dogovorit ćemo se isto kao što su se Ameri sami sa sobom dogovorili u periodu 1980 - 1989. kada je Irak u pitanju.Osmi Socrates wrote: ↑08/09/2023 21:46 Saddama je svakako trebalo uništiti. Ko je podržavao Miloševića, trebalo ga je uništiti. Ko je izazvao dva rata na Bliskom Istoku, trebalo ga je uništiti. Ko je pobio stotine hiljada svojih ljudi, trebalo ga je uništiti. On svakako ne bi prestao ubijati.
I tu je postojala druga strana. To su bilo ovi koje je Saddam ubijao.
Dogovorite se više, da li je Slobo-Saddame u pozitivnom ili negativnom smislu.
-
Hakiz
#8056 Re: AMERIKA
Osmi Socrates wrote: ↑08/09/2023 21:48Ne znam o čemu pričaš, to je bio period u kojem je počinjeno najveće krvoproliće u istoriji Balkana, a Nijemci su uglavnom bili posmatrači.
Kako ti spinuješ
-
Osmi Socrates
#8057 Re: AMERIKA
Šta spinujem?Hakiz wrote: ↑08/09/2023 21:51Osmi Socrates wrote: ↑08/09/2023 21:48
Ne znam o čemu pričaš, to je bio period u kojem je počinjeno najveće krvoproliće u istoriji Balkana, a Nijemci su uglavnom bili posmatrači.
Kako ti spinuješ![]()
Ustaše ubijali koga su htjeli pune četiri godine. Četnici ubijali koga su htjeli pune četiri godine. Kako su tačno komunisti pomogli u čitavoj toj situaciji? Osim što su i oni ponekad ubijali koga su htjeli.
Nisu ustaše oni pobjedili. Četnike nisu istrijebili, kao što smo vidjeli devedesetih.
-
John Cleese
#8058 Re: AMERIKA
-
John Cleese
#8059 Re: AMERIKA
Objektivno...
Valjali su, prije svega, sebi (a ne zaboravimo pritom ni "skup interesa nekorisnih ljudi") - borili su se (i izborili) prevashodno za osvajanje vlasti i imajuci taj cilj u vidu, nisu se libili ni krajnje odvratnih, makijavelistickih kalkulacija te u shodno tome i postupali u ratu, a i poslije, za sta smo decenijama kasnije platili ceh, kolektivno
-
zikamu
#8060 Re: AMERIKA
"Ustaše ubijali koga su htjeli pune četiri godine. Četnici ubijali koga su htjeli pune četiri godine. Kako su tačno komunisti pomogli u čitavoj toj situaciji? Osim što su i oni ponekad ubijali koga su htjeli."
Lije proljev na sve strane...
Lije proljev na sve strane...
-
Osmi Socrates
#8061 Re: AMERIKA
Pa šta sam slagao?
Znam ja da je teško čitati istoriju onako kako nije naređeno od strane CK SKJ, ali, de malo. Ima dosta materijala.
Znam ja da je teško čitati istoriju onako kako nije naređeno od strane CK SKJ, ali, de malo. Ima dosta materijala.
-
zikamu
#8062 Re: AMERIKA
Necu puno, samo cu reci da mi je stari bio treci covjek/partizan po funkciji a i fizicki koji je 6.aprila usao u Sarajevo kroz vratnicku kapiju... Znam ponesto, tu i tamo...
Na kojoj su strani tvoji bili, ti znas najbolje...
Na kojoj su strani tvoji bili, ti znas najbolje...
-
Osmi Socrates
#8063 Re: AMERIKA
Moji su svi bili partizani. Čak su i danas.
Pa šta?
To nije razlog da lažem po pitanju komunističkog značaja 1941-1945. Kao što rekoh, Nijemac uglavnom posmatrač, a ostale vojske ubijale šta su stigle. Najviše civile. Ili jebene brojke lažu?
Nisu komunisti oslobodili ni Srbiju ni NDH. Dakle, kakav značaj? Možemo raspravljati o realnim teškoćama da budu neki važniji faktor, ali da raspravljamo o njihovom značaju u jednoj sveopštoj klaonici od četiri pune godine besmisleno je. Možete lagati, kako vam je naredio CK.
To nije istorija. To je laganje.
To nije razlog da lažem po pitanju komunističkog značaja 1941-1945. Kao što rekoh, Nijemac uglavnom posmatrač, a ostale vojske ubijale šta su stigle. Najviše civile. Ili jebene brojke lažu?
Nisu komunisti oslobodili ni Srbiju ni NDH. Dakle, kakav značaj? Možemo raspravljati o realnim teškoćama da budu neki važniji faktor, ali da raspravljamo o njihovom značaju u jednoj sveopštoj klaonici od četiri pune godine besmisleno je. Možete lagati, kako vam je naredio CK.
To nije istorija. To je laganje.
Last edited by Osmi Socrates on 08/09/2023 22:42, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#8064 Re: AMERIKA
Ma, da su malo bolje Adolfu pokazali da se neće petljati.John Cleese wrote: ↑08/09/2023 22:16Objektivno...
Valjali su, prije svega, sebi (a ne zaboravimo pritom ni "skup interesa nekorisnih ljudi") - borili su se (i izborili) prevashodno za osvajanje vlasti i imajuci taj cilj u vidu, nisu se libili ni krajnje odvratnih, makijavelistickih kalkulacija te u shodno tome i postupali u ratu, a i poslije, za sta smo decenijama kasnije platili ceh, kolektivno![]()
Ako me neko nije razumio, mislio sam na Sovjete, ti komunisti su valjali 41 - 45. Što njih demokrate nisu tada rušili, kada je već toliko zlo taj komunizam pa ga Socrates sa tolikom mržnjom i strahom spominje. Jok, nego i Čerčil, koji je komuniste mrzio prije Ronalda, bio zahvalan za Istočni front.
Da je samo Adolf bio manje paranoičan...
-
Hakiz
- GandalfSivi
-
Hakiz
#8067 Re: AMERIKA
Bolje bi prošao da se zabio u WTC.
Ili ne bi, nije bio Saudijac. Na njih se ne smije.
-
Osmi Socrates
#8068 Re: AMERIKA
Nije on nikome bio dobar momak. Kissinger je rekao da bi najbolje bilo da obje strane izgube u tom ratu.
Sve goli idioti.
Sve goli idioti.
- GandalfSivi
#8069 Re: AMERIKA
-
Hakiz
#8070 Re: AMERIKA
Je li?
-
John Cleese
#8071 Re: AMERIKA
To je vec bila cetnicka taktika, oni su "cuvali snagu i cekali pravi trenutak" - u medjuvremenu bi koknuli koga iz zasjede ili priklali ili spalili sta stignu, iz cistog sovinistickog idiotluka.Hakiz wrote: ↑08/09/2023 22:41Ma, da su samo bolje Adolfu pokazali da se neće petljati.John Cleese wrote: ↑08/09/2023 22:16
Objektivno...
Valjali su, prije svega, sebi (a ne zaboravimo pritom ni "skup interesa nekorisnih ljudi") - borili su se (i izborili) prevashodno za osvajanje vlasti i imajuci taj cilj u vidu, nisu se libili ni krajnje odvratnih, makijavelistickih kalkulacija te u shodno tome i postupali u ratu, a i poslije, za sta smo decenijama kasnije platili ceh, kolektivno![]()
Komunisti su, u skladu sa gore spomenutim ciljem, iskoristili okolnosti i zbivanja, pa su se nametnuli kao vodjstvo dobrim dijelom spontanog, stvarnog narodnog otpora okupaciji te taj u pocetku prilicno haotican pokret ispolitizirali, ali i uredili, organizirali i otad usmjeravali.
Kako vec rekoh, odvratni kompromisi i dogovori im nisu bili strani, koristili su i manipulirali koga god i kad god su mogli - oruzanu borbu, medjutim, nisu mogli izbjeci, jer je to bio jedini nacin da svoj cilj ostvare.
Treba spomenuti i da je cilj politicke borbe u tih nekoliko godina pred rat i za vrijeme rata znacajno (eufemizam, naravno) evoluirao - prvobitno je Jugoslavija, u skladu s direktivama Kominterne, bila percipirana kao "tamnica naroda" koju je trebalo razoriti.
Dakle, komunisti i ustase su se u pocetku barem u jednoj stvari savrseno slagali.
Eh onda su potonji shvatili da imaju sansu da uzmu mnogo vise i uz mnogo siru podrsku najbrojnijeg dijela populacije i cilj se tog trena iz korijena mijenja te nastaje igranka "s pEvanjem i pucanjem" za pamcenje... i za svjetsku istoriju bescasca.
No da se vratimo ili barem priblizimo temi...
Ameri u to vrijeme s balkanskim zbivanjima nisu imali narocite veze, za razliku od britanske obavjestajne sluzbe - postoje naime indicije da su upravo oni iskoristili svoje kontakte u vrhu jugoslovenske vojske i tim putem izazvali puc i njemacki napad na Jugoslaviju u nastojanju da otvaranjem novog fronta vezu za Jugoslaviju osjetan dio njemackih oruzanih snaga i tako sebe rasterete.
Ta je verzija i mnogo vjerojatnija od one da su puc inicirali komunisti, jer je gotovo nezamislivo da bi komunisti mogli pridobiti bilo koga od tih vojnicina, do srzi okorjelih rojalista.
Ameri valjda jesu slali nekakvu vojnu materijalnu pomoc, za koju nisam bas siguran od cega se konkretno sastojala. Uzgred (trivia), nedavno sam posve slucajno saznao da je glumac koji je igrao onog korumpiranog policijskog kapetana u Kumu ucestvovao u dostavi te pomoci i da se tada sprijateljio s brojnim jugoslovenskim partizanima, medju njima i s komunistima, naravno. (Zbog cega je nesto kasnije,za "lova na vjestice" bio prozivan i primoran na ponizavajuce izjave, ali to je vec nova digresija.)
-
zikamu
#8072 Re: AMERIKA
Sokrate, sjedi 1!
Ti bi da bistris svjetsku politiku, a poznavanje nacionalne istorije jednako nuli...
Oli je mozda, kako neko iznad rece, golemi strah i mrznja u pitanju? Ako je tako, mora biti razlog...
Sta su te tacno tvoji partizani ucili?
Haj' priznaj bice ti lakse...
Ti bi da bistris svjetsku politiku, a poznavanje nacionalne istorije jednako nuli...
Oli je mozda, kako neko iznad rece, golemi strah i mrznja u pitanju? Ako je tako, mora biti razlog...
Sta su te tacno tvoji partizani ucili?
Haj' priznaj bice ti lakse...
-
Hakiz
#8073 Re: AMERIKA
Da ponovim, kada sam spomenuo da su komunisti valjali 41-45. mislio sam na Sovjete.John Cleese wrote: ↑08/09/2023 23:45To je vec bila cetnicka taktika, oni su "cuvali snagu i cekali pravi trenutak" - u medjuvremenu bi koknuli koga iz zasjede ili priklali ili spalili sta stignu, iz cistog sovinistickog idiotluka.
Komunisti su, u skladu sa gore spomenutim ciljem, iskoristili okolnosti i zbivanja, pa su se nametnuli kao vodjstvo dobrim dijelom spontanog, stvarnog narodnog otpora okupaciji te taj u pocetku prilicno haotican pokret ispolitizirali, ali i uredili, organizirali i otad usmjeravali.
Kako vec rekoh, odvratni kompromisi i dogovori im nisu bili strani, koristili su i manipulirali koga god i kad god su mogli - oruzanu borbu, medjutim, nisu mogli izbjeci, jer je to bio jedini nacin da svoj cilj ostvare.
Treba spomenuti i da je cilj politicke borbe u tih nekoliko godina pred rat i za vrijeme rata znacajno (eufemizam, naravno) evoluirao - prvobitno je Jugoslavija, u skladu s direktivama Kominterne, bila percipirana kao "tamnica naroda" koju je trebalo razoriti.
Dakle, komunisti i ustase su se u pocetku barem u jednoj stvari savrseno slagali.
Eh onda su potonji shvatili da imaju sansu da uzmu mnogo vise i uz mnogo siru podrsku najbrojnijeg dijela populacije i cilj se tog trena iz korijena mijenja te nastaje igranka "s pEvanjem i pucanjem" za pamcenje... i za svjetsku istoriju bescasca.
No da se vratimo ili barem priblizimo temi...
Ameri u to vrijeme s balkanskim zbivanjima nisu imali narocite veze, za razliku od britanske obavjestajne sluzbe - postoje naime indicije da su upravo oni iskoristili svoje kontakte u vrhu jugoslovenske vojske i tim putem izazvali puc i njemacki napad na Jugoslaviju u nastojanju da otvaranjem novog fronta vezu za Jugoslaviju osjetan dio njemackih oruzanih snaga i tako sebe rasterete.
Ta je verzija i mnogo vjerojatnija od one da su puc inicirali komunisti, jer je gotovo nezamislivo da bi komunisti mogli pridobiti bilo koga od tih vojnicina, do srzi okorjelih rojalista.
Ameri valjda jesu slali nekakvu vojnu materijalnu pomoc, za koju nisam bas siguran od cega se konkretno sastojala. Uzgred (trivia), nedavno sam posve slucajno saznao da je glumac koji je igrao onog korumpiranog policijskog kapetana u Kumu ucestvovao u dostavi te pomoci i da se tada sprijateljio s brojnim jugoslovenskim partizanima, medju njima i s komunistima, naravno. (Zbog cega je nesto kasnije,za "lova na vjestice" bio prozivan i primoran na ponizavajuce izjave, ali to je vec nova digresija.)
Jer su i Amerika i Britanija kada su govorili o mrskim komunistima mislili uglavnom na Sovjete.
-
John Cleese
#8074 Re: AMERIKA
Ovo je naknadno napisano, pa nisam zapazio prije.Hakiz wrote: ↑08/09/2023 22:41 Ako me neko nije razumio, mislio sam na Sovjete, ti komunisti su valjali 41 - 45. Što njih demokrate nisu tada rušili, kada je već toliko zlo taj komunizam pa ga Socrates sa tolikom mržnjom i strahom spominje. Jok, nego i Čerčil, koji je komuniste mrzio prije Ronalda, bio zahvalan za Istočni front.
Nisu njima komunisti nikad valjali, ni sovjetski ni bilo koji drugi - samo im je odgovaralo otvaranje jos jednog i to ogromnog fronta, za sta su imali zahvaliti ne komunistima nego Hitleru, jer Staljin nikad ne bi napao Njemacku ili bar ne dok god Njemacka ratuje protiv zapadnih sila.
A istini za volju, Sovjeti nisu bas "valjali" ni kao ljudi ni kao komunisti, dok nisu na svojoj kozi osjetili ono sto su prethodno sami radili drugima.
Sovjetski Savez je, naime, u skladu sa potpisanim sporazumima (dva pakta o nenapadanju, saradnji i podjeli teritorija nekoliko drzava, potpisana par godina prije nego ih je Njemacka napala) saradjivao s nacistima i vojno i na druge nacine - snabdijevali su ih gorivom i raznim sirovinama neophodnim za vojnu industriju, na primjer.
Upravo Sovjetski Savez je odgovoran za vojni slom Poljske - da ih sovjetske vojne jedinice nisu napale, Poljaci bi se uspjesno opirali njemackoj agresiji ili se barem ne bi lako ni brzo predali. Nakon sovjetskog napada su odustali, jer se nisu mogli braniti na dva fronta.
Za tih par godina prije njemackog napada na Sovjetski Savez, Sovjetski okupatori su u Poljskoj stigli ubiti hiljade ljudi, stotinjak puta vise prognati u sibirske logore i izvrsiti etnicko ciscenje gdje su smatrali da je potrebno.
Toliko o valjanosti.
-
Hakiz
#8075 Re: AMERIKA
Opet, pored svega, Čerčil je bogu zahvaljivao na otvaranju ističnog fronta. Tada su valjali i sve im je bilo oprošteno.John Cleese wrote: ↑09/09/2023 13:30Ovo je naknadno napisano, pa nisam zapazio prije.Hakiz wrote: ↑08/09/2023 22:41 Ako me neko nije razumio, mislio sam na Sovjete, ti komunisti su valjali 41 - 45. Što njih demokrate nisu tada rušili, kada je već toliko zlo taj komunizam pa ga Socrates sa tolikom mržnjom i strahom spominje. Jok, nego i Čerčil, koji je komuniste mrzio prije Ronalda, bio zahvalan za Istočni front.
Nisu njima komunisti nikad valjali, ni sovjetski ni bilo koji drugi - samo im je odgovaralo otvaranje jos jednog i to ogromnog fronta, za sta su imali zahvaliti ne komunistima nego Hitleru, jer Staljin nikad ne bi napao Njemacku ili bar ne dok god Njemacka ratuje protiv zapadnih sila.
A istini za volju, Sovjeti nisu bas "valjali" ni kao ljudi ni kao komunisti, dok nisu na svojoj kozi osjetili ono sto su prethodno sami radili drugima.
Sovjetski Savez je, naime, u skladu sa potpisanim sporazumima (dva pakta o nenapadanju, saradnji i podjeli teritorija nekoliko drzava, potpisana par godina prije nego ih je Njemacka napala) saradjivao s nacistima i vojno i na druge nacine - snabdijevali su ih gorivom i raznim sirovinama neophodnim za vojnu industriju, na primjer.
Upravo Sovjetski Savez je odgovoran za vojni slom Poljske - da ih sovjetske vojne jedinice nisu napale, Poljaci bi se uspjesno opirali njemackoj agresiji ili se barem ne bi lako ni brzo predali. Nakon sovjetskog napada su odustali, jer se nisu mogli braniti na dva fronta.
Za tih par godina prije njemackog napada na Sovjetski Savez, Sovjetski okupatori su u Poljskoj stigli ubiti hiljade ljudi, stotinjak puta vise prognati u sibirske logore i izvrsiti etnicko ciscenje gdje su smatrali da je potrebno.
Toliko o valjanosti.
A da je pala Evropa, Amerika bi bila sljedeća. Tako da su i Ameri hajrovali od komunista.
Amerika lako i rado zaboravlja sve šta joj ne ide u korist. I lako i rado će uništiti bivše saveznike kada poželi.
Ukratko, kada se sa Amerikom spava, oba oka moraju biti otvorena. I ne okretati joj leđa.