Ukrajina

Post Reply
AliceInChains

#8051 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

agnostic_front wrote:
AliceInChains wrote:
agnostic_front wrote:Hajde Alice, možeš li nam analizirati Estoniju, molim te? Mala zemljica, bila u sklopu Sovjetskog Saveza, primljena u EU 2004. godine, ako se ne varam. Nezaposlenost 8.6%, državni dug je 6.7% BDP-a. Kako to može?
Onaj ko svom silom pokusava dokazati, kako je Estonski uspjeh samo i iskljucivo bio moguc radi ulaska Estonije u Evropsku Uniju je isto smijesan kao i onaj, ko misli da je Estoniji u istocnom ekonomskom savezu islo super.

Estonski uspjeh i ekonomski rast je pocao ali bas u isto vrijeme, kad i Ruski. Naravno ne slucajno. Tradicionalne ekonomske veze izmedu Rusije i Estonije(bas kao izmedu Rusije i Finske) jos uvjek postoje tako da ni ne zacudi.

Estonski premijer je bio medu prvim, koji su se protivili ekonomskim sankcijama protiv Rusije. Znaju sami, da bi se ukakili, kad bi samo trgovali sa clanicama EU.
Ko to pokušava dokazati? Ja te pitam kako je Estonija mogla, a Bugarska ne može? Obje zemlje u par godine ušle u EU.

Eto sad ispade da je Rusija zaslužna. Bolje trgovačke veze Estonija ima sa Skandinavskim zemljama i Njemačkom, nego sa Rusijom, ali hajde eto nek ti bude. Od ukupnog uvoza, 4% je iz Rusije i oni će se usrati zbog toga. Apsolutno.
Dobro rece, u par godina, znaci ne u isto vrijeme, tacno 2007, jednu godinu prije finansijske krize. EU je bila motor prije krize, to se mora priznati. Bacalo se kreditima u istoku, bez da te neko iz banke pitao, dali uopste imas posao (malo sam pretjerao, ali nije daleko od istine :mrgreen: ). Rumunija i Bugarska se jesu pocele razvijati, ali nazalost su tek primljene kratko prije krize, to im je pokvarilo malo racun.

Osim toga, predispozicije su bile drugacije. Zar ti stvarno mislis, da su u Sovjetkom bloku sve drzave bile podjednako razvijene/nerazvijene? Ipak je ekonomija Baltickih zemalja bila na boljoj nozi.

Znas, kad su Balticke zemlje bile u ekonomskoj krizi? Hint, pogledaj, kad je Rusija bila na koljenima. :mrgreen:
Kikibombona

#8052 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

UnscarD wrote:
spreca wrote:
UnscarD wrote:
Nije to bas tako jednostavno ...to bi bilo tako u idealnom svijetu. U praxi se traze korumpirani pojedinci u vlasti koji obezbjedjuju i sebe i svoju familiju a za uzvrat potpisuju nepovoljne kredite koje citave nacije generacijama bacaju u duznicko ropstvo. To ide dotle da su Boliviji privatizovali vodu ljudima jer vise nisu imali sta da im zgule sa ledja zbog kredita koje je njihova korumirana vlast u sprezi sa WB-om uzela ...cijena vode je otisla na 20USD u zemlji gdje je plata 100 USD ...ljudi su mogli da biraju da piju vodu ili da jedu ...oboje ne moze ...e dotle to ide.
zna se ko moze da potpise da se kredit uzme....a tog nekog je birao narod a ne kreditna organizacija.....znam da ti krediti nisu povoljni....ali ako nemoras ne trebas uzeti
Ako i dalje pricamo o Boliviji, kredite je uglavnom uzela vojna hunta koja je nasilno (sa podrskom CIA) dosla na vlast...

Mislim da zalazimo u of topic ... evo ti nas ovde, ne treba ti bolji primjer ...zaduzujemo se kod MMF-a da bi placali administraciju ...
Naravno. Ne zanima MMF da li kredit ide u razvojne projekte ili privremeno odrzavanje administrativne azdahe. Oni ce lovu vec nekako naplatiti, bitno da je zrtva zagrizla.

Ukrajina od Evrope evidentno nece dobiti nista za dz. U buducnosti ce morati drasticno rezati plate budzetskih korisnika sto bi mogla biti nova prilika za upliv Rusije preko istoka. Sada imaju Krim kao sredstvo za manipulaciju. Mogu im napucati standard (ima ih malo) i tako stvoriti privid da bi Ukrajini bilo bolje da su zajedno sa Rusijom.
General War

#8053 Re: Ukrajina

Post by General War »

[quote="UnscarD"]

Ovaj bold dio je skroz tacan ...mislim osim ovog ispod spiska koji se nekako eto desio ,,,jbg ne moze uvijek da se pomogne slabijem :

Sta je problem sa dolje postovanim spiskom...cudo nije i za razapece Isusa u neku ruku odgovorna...
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#8054 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

General War wrote:
UnscarD wrote:
Ovaj bold dio je skroz tacan ...mislim osim ovog ispod spiska koji se nekako eto desio ,,,jbg ne moze uvijek da se pomogne slabijem :

Sta je problem sa dolje postovanim spiskom...cudo nije i za razapece Isusa u neku ruku odgovorna...
Nista nije problem .... bili su svi sa spiska ugrozeni pa ih amerika stitila .... ;-)
UnscarD

#8055 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Kikibombona wrote:
UnscarD wrote:
spreca wrote: zna se ko moze da potpise da se kredit uzme....a tog nekog je birao narod a ne kreditna organizacija.....znam da ti krediti nisu povoljni....ali ako nemoras ne trebas uzeti
Ako i dalje pricamo o Boliviji, kredite je uglavnom uzela vojna hunta koja je nasilno (sa podrskom CIA) dosla na vlast...

Mislim da zalazimo u of topic ... evo ti nas ovde, ne treba ti bolji primjer ...zaduzujemo se kod MMF-a da bi placali administraciju ...
Naravno. Ne zanima MMF da li kredit ide u razvojne projekte ili privremeno odrzavanje administrativne azdahe. Oni ce lovu vec nekako naplatiti, bitno da je zrtva zagrizla.

Ukrajina od Evrope evidentno nece dobiti nista za dz. U buducnosti ce morati drasticno rezati plate budzetskih korisnika sto bi mogla biti nova prilika za upliv Rusije preko istoka. Sada imaju Krim kao sredstvo za manipulaciju. Mogu im napucati standard (ima ih malo) i tako stvoriti privid da bi Ukrajini bilo bolje da su zajedno sa Rusijom.
Pa evo ispostavilo se da ni to ne mora bas biti pravilo da ce se napalatiti ...Evo Morales je nulirao dug prema WB i proglasio ga nevazecim ...nasao je pravnu osnovu za to ali ne znam detalje sada, sta se tu desava ...znam da su pod pritiskom ali posto je latinsku ameriku zahvatio talas (ljevicarskih) promjena, lakse im je ...drze se zajedno ...nesto sto mi ovde nismo znali...
Ja mislim da ce Ruske oligarhe u Ukraini samo zamjeniti Zapadni oligarsi ...ako neko misli da je Julija postena radisna zena koja je eto spretna pa se obogatila, mislim da grijesi ...narod je svakako najebao ...
harunn

#8056 Re: Ukrajina

Post by harunn »

UnscarD

#8057 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Kako jedan pametan covjek jednom rece ... donacije iz razvijenih zemalja , zemljama treceg svijeta su kada bogati iz razvijenih zemalja, uzimaju od siromasnih iz razvijenih zemalja i daju bogatim u zemljama treceg svijeta ...
Nesto slicno sto se desilo i nama i sto sam direktno gledao svojim ocima kako se desava ovde u BiH ... dok ne uvedose zakon o javnim nabavkama ...sto je opet samo malo promjenilo pravila ...
UnscarD

#8058 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

AliceInChains wrote:
agnostic_front wrote:
AliceInChains wrote:
Onaj ko svom silom pokusava dokazati, kako je Estonski uspjeh samo i iskljucivo bio moguc radi ulaska Estonije u Evropsku Uniju je isto smijesan kao i onaj, ko misli da je Estoniji u istocnom ekonomskom savezu islo super.

Estonski uspjeh i ekonomski rast je pocao ali bas u isto vrijeme, kad i Ruski. Naravno ne slucajno. Tradicionalne ekonomske veze izmedu Rusije i Estonije(bas kao izmedu Rusije i Finske) jos uvjek postoje tako da ni ne zacudi.

Estonski premijer je bio medu prvim, koji su se protivili ekonomskim sankcijama protiv Rusije. Znaju sami, da bi se ukakili, kad bi samo trgovali sa clanicama EU.
Ko to pokušava dokazati? Ja te pitam kako je Estonija mogla, a Bugarska ne može? Obje zemlje u par godine ušle u EU.

Eto sad ispade da je Rusija zaslužna. Bolje trgovačke veze Estonija ima sa Skandinavskim zemljama i Njemačkom, nego sa Rusijom, ali hajde eto nek ti bude. Od ukupnog uvoza, 4% je iz Rusije i oni će se usrati zbog toga. Apsolutno.
Dobro rece, u par godina, znaci ne u isto vrijeme, tacno 2007, jednu godinu prije finansijske krize. EU je bila motor prije krize, to se mora priznati. Bacalo se kreditima u istoku, bez da te neko iz banke pitao, dali uopste imas posao (malo sam pretjerao, ali nije daleko od istine :mrgreen: ). Rumunija i Bugarska se jesu pocele razvijati, ali nazalost su tek primljene kratko prije krize, to im je pokvarilo malo racun.

Osim toga, predispozicije su bile drugacije. Zar ti stvarno mislis, da su u Sovjetkom bloku sve drzave bile podjednako razvijene/nerazvijene? Ipak je ekonomija Baltickih zemalja bila na boljoj nozi.

Znas, kad su Balticke zemlje bile u ekonomskoj krizi? Hint, pogledaj, kad je Rusija bila na koljenima. :mrgreen:
Ja ovde nalazim nesto gotovo misticno, nesto sto ne mogu racionalno da objasnim. Sve sjeverne zemelje su prosperitetne, imaju usadjenu tu demokratiju, postovanje covijeka ... sto ides juznije to je gore ...jos od USA gradjanskog rata , taj sjever (nevezano evo cak i za kontinet) je uvijek bio progresivniji ... sta je to ... klima?
agnostic_front

#8059 Re: Ukrajina

Post by agnostic_front »

AliceInChains wrote:Dobro rece, u par godina, znaci ne u isto vrijeme, tacno 2007, jednu godinu prije finansijske krize. EU je bila motor prije krize, to se mora priznati. Bacalo se kreditima u istoku, bez da te neko iz banke pitao, dali uopste imas posao (malo sam pretjerao, ali nije daleko od istine :mrgreen: ). Rumunija i Bugarska se jesu pocele razvijati, ali nazalost su tek primljene kratko prije krize, to im je pokvarilo malo racun.

Dakle, mjere koje je Laar preduzeo odmah nakon raspada SSSR-a (ne 2004., ne 2007.), uvođenje slobodne trgovine, jednostavnost poslovanja, nemaju nikakve veze? Sve je splet vanjskih okolnosti?
Avetinho

#8060 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

djonko brajs wrote:
Ja Sam Odavle wrote:
djonko brajs wrote:kad pogledas komentare citatelja u Die Zeitu, Bildu, Guardianu, Indipendentu tipičan kometar sa najviše lajkova u Njemačkim i Engleskim novinama je neka amerika odjebe šta ima zakuhavati naše odnose sa Rusijom, moža Putin nije cvijećka ali je u ovom slučaju u pravu.

To je tipičan stav evropljanina koji prati politiku i čita novine.

Kod nas međutim najvažnije je duboko, duboko isplaziti jezik u američki čmar jer oni su napravili Ray Ban cvike a rusi ladu. Šta je veća šminka? E tako bošnjački papak rezonuje.
U pravu je gdje? Sto je anektirao dio susjedne drzave? Znam ja da je vama iz PC draga pomisao da putinko dodje i po vas, ali mi moras objasniti spin o "biti u pravu" kad je u pitanju aneksija tudje teritorije. Lako se iz ovoga vidi ko ovdje plazi jezike u ciji cmar.
u pravu da anektira krim pod uslovima svrgavanja demokratski izabrane vlasti u ukrajini pucem. i to od strane ekstremistickih pokreta poput desnog sektora i svobode, a sve, kako je priznala zamjenica drzavnog sekretara s.a.d. viktorija nuland u snimljenom razgovoru, uz finansijsku podrsku amerike od 5 milijardi dolara. gospoda organizuju ilegalan puc da bi instalirali ilegalnu poslusnicku vlast ciji prvi akt je zakonska zabrana ruskog jezika.

amerikanci su intervenisali sa puno manje povoda i razloga. ako hoces da ti nabrajam granadu, panamu, libiju...
Mozes nabrajati sta god hoces, ali necija tamo intervencija u nekim tamo drugim drzavama u neka tamo druga vremena nikako ne moze biti opravdanje za Rusku aneksiju Ukrajinske teritorije danas.
detroit-mercy

#8061 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

Razlika je samo u tome sto ni jedna od tih drzava nije aneksirana :D .
UnscarD

#8062 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Ja Sam Odavle wrote:
djonko brajs wrote:
Ja Sam Odavle wrote: U pravu je gdje? Sto je anektirao dio susjedne drzave? Znam ja da je vama iz PC draga pomisao da putinko dodje i po vas, ali mi moras objasniti spin o "biti u pravu" kad je u pitanju aneksija tudje teritorije. Lako se iz ovoga vidi ko ovdje plazi jezike u ciji cmar.
u pravu da anektira krim pod uslovima svrgavanja demokratski izabrane vlasti u ukrajini pucem. i to od strane ekstremistickih pokreta poput desnog sektora i svobode, a sve, kako je priznala zamjenica drzavnog sekretara s.a.d. viktorija nuland u snimljenom razgovoru, uz finansijsku podrsku amerike od 5 milijardi dolara. gospoda organizuju ilegalan puc da bi instalirali ilegalnu poslusnicku vlast ciji prvi akt je zakonska zabrana ruskog jezika.

amerikanci su intervenisali sa puno manje povoda i razloga. ako hoces da ti nabrajam granadu, panamu, libiju...
Mozes nabrajati sta god hoces, ali necija tamo intervencija u nekim tamo drugim drzavama u neka tamo druga vremena nikako ne moze biti opravdanje za Rusku aneksiju Ukrajinske teritorije danas.
Zapad je odavno prestao da prisvaja teritorije ...Rusija istina nije jos na tom nivou ...zapad i ono sto je imao su vratili ...puno je to glavobolje a i vala zastario sistem ....em ih prozivaju, em priliv emigranata, em ljudska prava...ko ce se stim zajebavati... nekada je robovlasnik bio duzan da nahrani roba, da mu da krov nad glavom ...to je odavno prevazidjeno, sad se rob sam snalazi, dovoljno je da udje nas kapital ;-)
Avetinho

#8063 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

husic-enes wrote:pa da u pravu si ne moze se ruska neintervencija u svom dvoristu mjeriti sa tamo nekim intervencijom amerike u avganistanu,libiju,iraku a 99,99 posto amerikanaca ne bi te drzave mogli naci ni na karti, :roll:
Kakva neintervencija? Prespavao zadnjih 7 dana? Ko ista ovdje mjeri i sa cime?

Ovdje se govori o ruskoj aneksiji dijela suverene drzave. Vidim ja, ruski kurircici i mlada putincad opet rado kokodacu o ruskoj cizmi u Evropi, a bogami i u Bosni.

Stvarno je onaj Putinko na niske grane spao, kad mora svoj truhli uticaj u svijetu silom prosipati po komsiluku. Ko se jos sjeca garancija teritorijalnog integriteta Ukrajine u zamjenu za nuklearke? Jadno!
djonko brajs

#8064 Re: Ukrajina

Post by djonko brajs »

da e, sta je njima argument. kakvo povrsno gledanje na stvari :-) formalno ti dam nezavisnost al zato upravljam s tobom i kao razlika je u tome sto te nisam anektirao. pa samo sam ti ga jos vise suknuo jer ovako jos mogu da ti vriedjam inetligenciju, govorim kako si "nezavisan".

eto zasto svijetom vlada neoliberalizam. ne zahtjeva mnogo kontanja.
djonko brajs

#8065 Re: Ukrajina

Post by djonko brajs »

Ja Sam Odavle wrote:
husic-enes wrote:pa da u pravu si ne moze se ruska neintervencija u svom dvoristu mjeriti sa tamo nekim intervencijom amerike u avganistanu,libiju,iraku a 99,99 posto amerikanaca ne bi te drzave mogli naci ni na karti, :roll:

Ovdje se govori o ruskoj aneksiji dijela suverene drzave. Vidim ja, ruski kurircici i mlada putincad opet rado kokodacu o ruskoj cizmi u Evropi, a bogami i u Bosni.

Stvarno je onaj Putinko na niske grane spao, kad mora svoj truhli uticaj u svijetu silom prosipati po komsiluku. Ko se jos sjeca garancija teritorijalnog integriteta Ukrajine u zamjenu za nuklearke? Jadno!
putin je anektirao krim a amerika ostatak, znaci 95% ukrajine. kako? pa fino, poslusaj snimljene razgovore gdje viktorija nuland sastavlja ukrajinsku vladu.

ali sta ih briga, branice ih genijalci poput tebe jer na papiru nisu nista anektirali. kakav mozak jebote :-)
Avetinho

#8066 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

UnscarD wrote:
Ja Sam Odavle wrote: Mozes nabrajati sta god hoces, ali necija tamo intervencija u nekim tamo drugim drzavama u neka tamo druga vremena nikako ne moze biti opravdanje za Rusku aneksiju Ukrajinske teritorije danas.
Zapad je odavno prestao da prisvaja teritorije ...Rusija istina nije jos na tom nivou ...zapad i ono sto je imao su vratili ...puno je to glavobolje a i vala zastario sistem ....em ih prozivaju, em priliv emigranata, em ljudska prava...ko ce se stim zajebavati... nekada je robovlasnik bio duzan da nahrani roba, da mu da krov nad glavom ...to je odavno prevazidjeno, sad se rob sam snalazi, dovoljno je da udje nas kapital ;-)
Kao sto sam onom gore isto rekao, mozes nabrajati do mile volje sta zapad radi kome, to nikako ne moze biti opravdanje za rusku aneksiju ukrajinske teritorije danas.

A ako ti nije mrsko, otvori novu temu, ako vec nema, o tome sta zapad radi kome. Necemo valjda i ovu pretvoriti u diskusiju o 911, zgradi broj 7, masonima, iluminatima i zlocinu koji je pocinio Izrahel.
Last edited by Avetinho on 27/03/2014 21:38, edited 1 time in total.
Lokman

#8067 Re: Ukrajina

Post by Lokman »

Putin ima veliku psihološku prednost jer je jasno da Zapad nije spreman na vojnu konfrontaciju sa Rusijom. Rusima su pune baterije i borbeni moral jer su uzeli Krim bez ispaljenog metka i gubitka što nije zapamćeno u historiji ratovanja. Svi su zapanjeni brzinom i odlučnošću ruske reakcije. Sijećam se ruskih vojnika prilikom rata u Gruziji i ovih danas poslanih na Krim. Svi su fascinirani disciplinom, opremom i ponašanjem ruskih vojnika na Krimu. Putin potpuno kontroliše situaciju i niko ne može da predvidi što je njegov slijedeći potez. Zapadni analitičari procjenjuju Putina kao osobu koja se maksimalno snalazi i ispravno reaguje u ambijentu krize i vojne konfrontacije. On tu karakternu crtu posjeduje zbog činjenice da je profesionalni obavještajac i džudista koji je treniran za direktnu konfrontaciju. Protiv sebe ima birokrate i hemofrodite koji probleme rješavaju spletkama i galamom. Amerika je pokušala na foru da uzme Ukrajinu i potcijenila je Putinovu reakciju. Krim je završena priča i Zapad je već prihvatio pripajanje Rusiji, jer su Obama i Merkel nekoliko puta ponovili da je crvena linija daljni ruski prodor na istok i jug Ukrajine. Čitajući govor Putina prilikom objave aneksije krima, moja je pretpostavka da će Putin promjeniti taktiku za Donbas i Odesu. Direktne vojne intervencije neće biti, ali će uslijediti čitav niz obavještajnih i finansijskih pritisaka u pravcu federalizacije Ukrajine, gdje bi putem proruskih pokrajina blokirao dolazak NATO-a. Njemu je potreban što veći prostor između NATO i Moskve, kao neka vrsta tampon zone.
Avetinho

#8068 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

djonko brajs wrote:
Ja Sam Odavle wrote:

putin je anektirao krim a amerika ostatak, znaci 95% ukrajine. kako? pa fino, poslusaj snimljene razgovore gdje viktorija nuland sastavlja ukrajinsku vladu.

ali sta ih briga, branice ih genijalci poput tebe jer na papiru nisu nista anektirali. kakav mozak jebote :-)
Jedini ko koga brane su ruski kurircici i sitna putincad sto lizu rusku cizmu. Evo citiraj bilo koga na ovoj temi gdje neko ikog drugog brani nego putincad putina. Kakav mozak jobote!
Avetinho

#8069 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

Lokman wrote:Putin ima veliku psihološku prednost jer je jasno da Zapad nije spreman na vojnu konfrontaciju sa Rusijom. Rusima su pune baterije i borbeni moral jer su uzeli Krim bez ispaljenog metka i gubitka što nije zapamćeno u historiji ratovanja. Svi su zapanjeni brzinom i odlučnošću ruske reakcije. Sijećam se ruskih vojnika prilikom rata u Gruziji i ovih danas poslanih na Krim. Svi su fascinirani disciplinom, opremom i ponašanjem ruskih vojnika na Krimu. Putin potpuno kontroliše situaciju i niko ne može da predvidi što je njegov slijedeći potez. Zapadni analitičari procjenjuju Putina kao osobu koja se maksimalno snalazi i ispravno reaguje u ambijentu krize i vojne konfrontacije. On tu karakternu crtu posjeduje zbog činjenice da je profesionalni obavještajac i džudista koji je treniran za direktnu konfrontaciju. Protiv sebe ima birokrate i hemofrodite koji probleme rješavaju spletkama i galamom. Amerika je pokušala na foru da uzme Ukrajinu i potcijenila je Putinovu reakciju. Krim je završena priča i Zapad je već prihvatio pripajanje Rusiji, jer su Obama i Merkel nekoliko puta ponovili da je crvena linija daljni ruski prodor na istok i jug Ukrajine. Čitajući govor Putina prilikom objave aneksije krima, moja je pretpostavka da će Putin promjeniti taktiku za Donbas i Odesu. Direktne vojne intervencije neće biti, ali će uslijediti čitav niz obavještajnih i finansijskih pritisaka u pravcu federalizacije Ukrajine, gdje bi putem proruskih pokrajina blokirao dolazak NATO-a. Njemu je potreban što veći prostor između NATO i Moskve, kao neka vrsta tampon zone.
LOL! Ko su ti "hemofroditi"? 8)
UnscarD

#8070 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Ja Sam Odavle wrote:
UnscarD wrote:
Ja Sam Odavle wrote: Mozes nabrajati sta god hoces, ali necija tamo intervencija u nekim tamo drugim drzavama u neka tamo druga vremena nikako ne moze biti opravdanje za Rusku aneksiju Ukrajinske teritorije danas.
Kao sto sam onom gore isto rekao, mozes nabrajati do mile volje sta zapad radi kome, to nikako ne moze biti opravdanje za rusku aneksiju ukrajinske teritorije danas.

A ako ti nije mrsko, otvori novu temu, ako vec nema, o tome sta zapad radi kome. Necemo valjda i ovu pretvoriti u diskusiju o 911, zgradi broj 7, masonima, iluminatima i zlocinu koji je pocinio Izrahel.
Drago mi je sto si naucio da komuniciras civilizovano...stvarno jeste.
On topic. Ovde samo ti pominjes iluiminate ...ja ti pricam o istorijskim promjenama nacina dominacije jednih nad drugim. Nekada vojno, danas ekonomski. Nije to tesko upratiti u ovo danasnje informaciono doba. Ako nisi shavatio tu tranziciju, minimum sto mogu da uradim jeste da te uputim na par pisaca....
Avetinho

#8071 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

UnscarD wrote:
Ja Sam Odavle wrote: Kao sto sam onom gore isto rekao, mozes nabrajati do mile volje sta zapad radi kome, to nikako ne moze biti opravdanje za rusku aneksiju ukrajinske teritorije danas.

On topic. Ovde samo ti pominjes iluiminate ...ja ti pricam o istorijskim promjenama nacina dominacije jednih nad drugim. Nekada vojno, danas ekonomski. Nije to tesko upratiti u ovo danasnje informaciono doba. Ako nisi shavatio tu tranziciju, minimum sto mogu da uradim jeste da te uputim na par pisaca....
Kao sto sam vec sugeriso u prethodnom postu, otvori novu temu, ako vec ne postoji, pa opleti. Mozda i svratim. Na ovoj se jos uvijek radi o barbarskim putinovskim metodama, danas vojno. Njega je valjda zaobislo ovo danasnje informaciono doba.
UnscarD

#8072 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Ja Sam Odavle wrote:
UnscarD wrote:
Ja Sam Odavle wrote: Kao sto sam onom gore isto rekao, mozes nabrajati do mile volje sta zapad radi kome, to nikako ne moze biti opravdanje za rusku aneksiju ukrajinske teritorije danas.

Kao sto sam vec sugeriso u prethodnom postu, otvori novu temu, ako vec ne postoji, pa opleti. Mozda i svratim. Na ovoj se jos uvijek radi o barbarskim putinovskim metodama, danas vojno. Njega je valjda zaobislo ovo danasnje informaciono doba.
Pravo je zadovoljstvo sa tobom komunicirati bez licnih uvreda ... :thumbup: ne daju mi temu o 911 cak ni na forumu bez cenzure, jbg, probao sam, pitao ...kazu ne moze ... ostaje mi da se ovako druzimo ;-)
Lokman

#8073 Re: Ukrajina

Post by Lokman »

Ja Sam Odavle wrote:
Lokman wrote:Putin ima veliku psihološku prednost jer je jasno da Zapad nije spreman na vojnu konfrontaciju sa Rusijom. Rusima su pune baterije i borbeni moral jer su uzeli Krim bez ispaljenog metka i gubitka što nije zapamćeno u historiji ratovanja. Svi su zapanjeni brzinom i odlučnošću ruske reakcije. Sijećam se ruskih vojnika prilikom rata u Gruziji i ovih danas poslanih na Krim. Svi su fascinirani disciplinom, opremom i ponašanjem ruskih vojnika na Krimu. Putin potpuno kontroliše situaciju i niko ne može da predvidi što je njegov slijedeći potez. Zapadni analitičari procjenjuju Putina kao osobu koja se maksimalno snalazi i ispravno reaguje u ambijentu krize i vojne konfrontacije. On tu karakternu crtu posjeduje zbog činjenice da je profesionalni obavještajac i džudista koji je treniran za direktnu konfrontaciju. Protiv sebe ima birokrate i hemofrodite koji probleme rješavaju spletkama i galamom. Amerika je pokušala na foru da uzme Ukrajinu i potcijenila je Putinovu reakciju. Krim je završena priča i Zapad je već prihvatio pripajanje Rusiji, jer su Obama i Merkel nekoliko puta ponovili da je crvena linija daljni ruski prodor na istok i jug Ukrajine. Čitajući govor Putina prilikom objave aneksije krima, moja je pretpostavka da će Putin promjeniti taktiku za Donbas i Odesu. Direktne vojne intervencije neće biti, ali će uslijediti čitav niz obavještajnih i finansijskih pritisaka u pravcu federalizacije Ukrajine, gdje bi putem proruskih pokrajina blokirao dolazak NATO-a. Njemu je potreban što veći prostor između NATO i Moskve, kao neka vrsta tampon zone.
Image
UnscarD

#8074 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Lokman wrote:
Ja Sam Odavle wrote:
Image
Porosna roba u rukama krupnog kapitala ...kako ovog Obamu izvadise ...."yes we can" ... mislim majstori su stvarno nema sta ...ipak je to visevjekovno iskustvo ....omace im se onaj Kenedy ali nista sto se ne moze rijesiti jednim "magicnim" metkom ...
General War

#8075 Re: Ukrajina

Post by General War »

husic-enes wrote:
Ja Sam Odavle wrote:

rusija nikakvu agresiju a ni aneksiju nije izvrsila jel da udje krim u sastav rusije su odlucili gradjani krima na referendumu,
znaci rusija nije izvrsila aneksiju rusija je samo prekrsila medjunarodno pravo sto je prima krim u svoj sastav.
Vidi se izdaleka, vrsan poznavalac tematike...kaze: "samo" prekrsila medjunarodno pravo...a ni ovo prvo nidje veze... :lol:

Jarane, care, sahu...ne vrsi se referendum od drzavnog znacaja na na samo jednoj odredjenoj teritoriji...citv svijet blesav samo rusija i par forumasa ovdje pametni...pa zasto pobogu tako?
Last edited by General War on 27/03/2014 22:49, edited 1 time in total.
Post Reply