Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
markopd

#8051 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by markopd »

Hakiz wrote: 18/04/2023 20:27 Ima i vani štele i nepotizma, ne brinite.

Možda se drugačije realizuju, čak i nazivaju, ali ima ih.
Ima ih,ali za neke jako kvalitetne poslove i vrlo kvalitetne pozicije tj. plate/uslove.Kod nas za običnog trgovca/komercijalistu treba štela. :run:
Sociolog

#8052 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Sociolog »

Na zapadu se to zove lobiranje, a nama pametuju non stop za rijec korupcija.
Šmit je najeklatantniji primjer.
mali_balon

#8053 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Naravno da ima ali moras biti makar u struci koja je potrebna...kod nas dodje mali ma naucit ce...sjecam se tamo nekad daaaaavno u nekoj drzavnoj agenciji za deminiranje izasao konkurs za nekakvog referenta i od obrazovanja se trazi muzicka skola smjer violoncelo.....
Niko ne kaze da vani nema stele i veze....ali to je zanemarivo....jer ako si nekome stela i dovedes tog nekog a ispostavi se da je taj neko idiot sve ce te odjebat za zivota, tako da ti bolje da napustis firmu....
Evo ja sad mogu otic svom direktoru i reci mu imam 10,20, odma ce dobiti ugovore, i dobio bi 300 eura po glavi....ali ne pada mi na pamet da to radim nikog ne znam toliko da bi za njega garantovao......drugi put kada bi mi bilo sta zatrebalo bio bi izignorisan i zaboravljen
zippoo87

#8054 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Bezveze i pokusavate porediti uslove i poslove vani i u BiH.
To dvoje je nespojivo.
Lobiranje je nesto drugo i to nije korupcija prilikom zaposljavanja ili ti stela kod nas.
Tamo se lobira za neke velike stvari,projekte,izgradnje i to je nesto drugo a ovdje je korupcija ukorijenjena do te mjere,da mnogi meni pricaju,kaze moras dati pare da ti porode zenu ili da daju pare u knjizicu da mu uzme knjizicu sa pulta...meni je to neshvatljivo ali narod sto je nepismeniji,vise vjeruje da ce mu tih 20,50,100 KM vise pomoci,iako najvise daju oni najsiromasniji.

Ja u zivotu nisam dao mito ni za sta,cak ni policiji a sve sto mi je trebalo sam zavrsio...i u bolnici i u Opstini i u svakoj instituciji u kojoj sam ikada bio.
Jedino nisam nikada nista dobio od drzave,opstine,tipa da upadnem na listu nekih javnih poziva,projekata i tako...tu valjda ne ide bez podmazivanja :D
Ali ne dam iz principa...
Rothmans

#8055 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Rothmans »

Dozer wrote: 18/04/2023 12:15 Jutros mi je konobar rekao koliko izadje baksisa. Bolje da ne znate, pozlice vam :lol:
Bacas bombe
zippoo87

#8056 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Ateista wrote: 18/04/2023 12:55
mali_balon wrote: 18/04/2023 12:48 A sta je pogresno u filozofiji sto manje rada i odgovornosti vise lezanja i love....ne kontam....jel se to pravimo da smo vrijedan i radisan narod...ma hajte molim vas
Nije problem ni to, tome svi teze, ali tako nesto treba zasluziti i izboriti se za to. Ako radis za nekog, treba dokazati da si strucnjak u svom poslu, biti poseban, onda ce te gazde traziti i nuditi bolje uslove, ukljucujuci mozda i manje rada a vise para. Ko ima svoju firmu moze zaposliti ljude, ali treba uzgraditi sistem i brend koji funkcionisu, za sve treba neki trud.
Problem su oni koji bi preko noci tako nesto i na guzive, a to je malo teze.
U svakoj firmi imas jednog direktora ili ukupno par ljudi koji upravljaju cijelom firmom/organizacijom ali i oni ispod pa i oni jos ispod pa i oni na dnu ljestvice,zaradjuju dobro i uslovi su pristojni.Ne mogu svi biti voditelji/direktori i ne mogu se svi dokazati na taj nacin...mada ima i takvih primjera na zapadu.
U jednom Googlu,koji ima 200 000+ zaposlenih ,svi dobro zaradjuju i "ne dokazuju" se u smislu da budu direktori,jer to nije za svakoga a i obicni programer odlicno zaradjuje i zivi od svog "obicnog" rada /znanja.Nije ultra giga ekspert
To ovdje poslodavci nikako ne shvataju...ovdje je princip da niko ne treba zaradjivati,osim gazde...svi ispod njega treba da budu robovi i u praksi i jesu svi robovi,i oni dupelisci i dvolicnjaci i najgora govna...za saku jada oni lizu dupe nekome ali to je vec stvar licnih preferencija i ljubavi prema govnima.

I na zapadu imas napravljen sistem napredovanja,gdje ako das 10% vise od prosjeka,vec ides na vecu stepenicu i napredujes i sve tako...neki se popnu i jako visoko.
U BiH ne postoji napredovanje u smislu da se plata poveca,da se uslovi povecaju,da dobijes auto bolje ili nesto...ovdje "napredovati" znaci,dobiti posla jos za trojicu a povecanje plate 100-200 KM.A i tako "napredovanje" nije moguce u vecini firmi...jer su kod nas firme DJL i nemas nikakav sistem ni strukturu...jedan covjek vedri i oblaci i to je to,radis kako on kaze,iako svi vidimo da je naopako,radis tako i niko se ne buni.

Ja ne znam nikoga i nisam vidio ni u jednoj od 10ak firmi u kojoj sam radio da je neko napredovao za vrijeme mog rada u firmi...obicno "napreduju" kada svi odu i on ostane jedini zaposleni koji nije otisao...e tada ti budes "voditelj" necega a plata naravno ista :lol:
Dozer

#8057 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Dozer »

Rothmans wrote: 18/04/2023 23:04
Dozer wrote: 18/04/2023 12:15 Jutros mi je konobar rekao koliko izadje baksisa. Bolje da ne znate, pozlice vam :lol:
Bacas bombe
Zbog cega bih...?
nepass1

#8058 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by nepass1 »

zippoo87 wrote: 18/04/2023 22:47 Bezveze i pokusavate porediti uslove i poslove vani i u BiH.
To dvoje je nespojivo.
Lobiranje je nesto drugo i to nije korupcija prilikom zaposljavanja ili ti stela kod nas.
Tamo se lobira za neke velike stvari,projekte,izgradnje i to je nesto drugo a ovdje je korupcija ukorijenjena do te mjere,da mnogi meni pricaju,kaze moras dati pare da ti porode zenu ili da daju pare u knjizicu da mu uzme knjizicu sa pulta...meni je to neshvatljivo ali narod sto je nepismeniji,vise vjeruje da ce mu tih 20,50,100 KM vise pomoci,iako najvise daju oni najsiromasniji.

Ja u zivotu nisam dao mito ni za sta,cak ni policiji a sve sto mi je trebalo sam zavrsio...i u bolnici i u Opstini i u svakoj instituciji u kojoj sam ikada bio.
Jedino nisam nikada nista dobio od drzave,opstine,tipa da upadnem na listu nekih javnih poziva,projekata i tako...tu valjda ne ide bez podmazivanja :D
Porodila mi se zena nisam ni pola marke dao ni babicama ni doktoru, a da se placa da se uzme knjizica isto prvi put citam.
A ev buraz mi radi u njemackoj, sad mu i zena otisla tamo i odmah ce se kod njega zaposliti na mini job, skolu nema uopste za taj posao, nece biti ni konkursa nit razgovora.
Gazda mu njemac, nije niko sa balkana :D
nepass1

#8059 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by nepass1 »

Dozer wrote: 18/04/2023 23:45
Rothmans wrote: 18/04/2023 23:04

Bacas bombe
Zbog cega bih...?
Ko zna uzme dobar baksis. Pa buraz mi je 2005 radio u sanku od 21 dok se ne zatvori do 3-4h ujutro. Plata bila 600 baksis i zakidanje musterija na picu milja
Ateista

#8060 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Ateista »

mali_balon wrote: 18/04/2023 19:26
Ateista wrote: 18/04/2023 15:52

Da, samo sto se i vani isto tako moras boriti. Lakse je sto je manje veza i tih stvari pa ko stvarno zna raditi ce lakse dobiti posao, borba je postenija nego ovdje, ali se botiti za sebe mora svugdje.
E vani se u vecini firmi izboris sa znanjem, kvalitetiom, marljivoscu, izboris se stvarima koje zavise samo od tebe...znaci do tebe je sve....dok kod nas to se imas ali, kako si rekao, ako nemas negdje nekog da te malo pogura....mos ti svo svoje znaje i volju macku o rep objesiti.....a da ne govorim o napredovanju i ostalim benefitima....jbte kod nas se zaposlis npr kao magacioner odes u penziju kao magacioner
Naravno, to jeste problem, iako nije bas ni kod nas svugdje tako, ima i kod nas firmi gdje se moze napredovati na trud i zalaganje i bez guranja, kad neko gleda cisto profit onda mu je to vaznije od guranja nekoga.
Ateista

#8061 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Ateista »

zippoo87 wrote: 18/04/2023 23:32
Ateista wrote: 18/04/2023 12:55

Nije problem ni to, tome svi teze, ali tako nesto treba zasluziti i izboriti se za to. Ako radis za nekog, treba dokazati da si strucnjak u svom poslu, biti poseban, onda ce te gazde traziti i nuditi bolje uslove, ukljucujuci mozda i manje rada a vise para. Ko ima svoju firmu moze zaposliti ljude, ali treba uzgraditi sistem i brend koji funkcionisu, za sve treba neki trud.
Problem su oni koji bi preko noci tako nesto i na guzive, a to je malo teze.
U svakoj firmi imas jednog direktora ili ukupno par ljudi koji upravljaju cijelom firmom/organizacijom ali i oni ispod pa i oni jos ispod pa i oni na dnu ljestvice,zaradjuju dobro i uslovi su pristojni.Ne mogu svi biti voditelji/direktori i ne mogu se svi dokazati na taj nacin...mada ima i takvih primjera na zapadu.
U jednom Googlu,koji ima 200 000+ zaposlenih ,svi dobro zaradjuju i "ne dokazuju" se u smislu da budu direktori,jer to nije za svakoga a i obicni programer odlicno zaradjuje i zivi od svog "obicnog" rada /znanja.Nije ultra giga ekspert
To ovdje poslodavci nikako ne shvataju...ovdje je princip da niko ne treba zaradjivati,osim gazde...svi ispod njega treba da budu robovi i u praksi i jesu svi robovi,i oni dupelisci i dvolicnjaci i najgora govna...za saku jada oni lizu dupe nekome ali to je vec stvar licnih preferencija i ljubavi prema govnima.

I na zapadu imas napravljen sistem napredovanja,gdje ako das 10% vise od prosjeka,vec ides na vecu stepenicu i napredujes i sve tako...neki se popnu i jako visoko.
U BiH ne postoji napredovanje u smislu da se plata poveca,da se uslovi povecaju,da dobijes auto bolje ili nesto...ovdje "napredovati" znaci,dobiti posla jos za trojicu a povecanje plate 100-200 KM.A i tako "napredovanje" nije moguce u vecini firmi...jer su kod nas firme DJL i nemas nikakav sistem ni strukturu...jedan covjek vedri i oblaci i to je to,radis kako on kaze,iako svi vidimo da je naopako,radis tako i niko se ne buni.

Ja ne znam nikoga i nisam vidio ni u jednoj od 10ak firmi u kojoj sam radio da je neko napredovao za vrijeme mog rada u firmi...obicno "napreduju" kada svi odu i on ostane jedini zaposleni koji nije otisao...e tada ti budes "voditelj" necega a plata naravno ista :lol:
To je tacno, u svijetu i oni najnize rangirani zaradjuji solidno, oni srednji sasvim dobro i slicno, kod nas oni najnizi su cesto robovi, srednji neki prosjek, a gazde se bogate.
Nije bas da nema kod nas napredovanja, jeste sve puno sporije i teze ali moze se, zavisno od firme i od vlasnika. Polako i kod nas kontaju vlasnici da se moraju truditi za radnike, sve to ide sporo i nije ko na zapadu, ali ovaj odliv radne snage dovodi do toga, bar kod nekih.

To za nedostatak strukture je tacno i to je veliki problem, odluke donosi par ljudi po svom nahodjenju, nema razvijenog sistema rada, sistema plata i slicno.
Pa kod mene direktor kad nekom poveca platu neko vrijeme mu tu razliku licno daje, nece da racunovodstvo zna da ne bi trazili i oni vece plate. :lol:
Last edited by Ateista on 19/04/2023 08:14, edited 1 time in total.
mali_balon

#8062 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

nepass1 wrote: 19/04/2023 07:35
zippoo87 wrote: 18/04/2023 22:47 Bezveze i pokusavate porediti uslove i poslove vani i u BiH.
To dvoje je nespojivo.

Porodila mi se zena nisam ni pola marke dao ni babicama ni doktoru, a da se placa da se uzme knjizica isto prvi put citam.
A ev buraz mi radi u njemackoj, sad mu i zena otisla tamo i odmah ce se kod njega zaposliti na mini job, skolu nema uopste za taj posao, nece biti ni konkursa nit razgovora.
Pa gazda moze dovesti koga hice njegova je firma.
Imas firme koje na neka radna mjesta zaposljavaju nekvalifikovane ljude pa ih prekvalifikuju i obuce za neki drugi posao....evo ti primjer, ja dodjem u punionicu ulja dodje djecko prikopca svoje crijevo na moj kamion i pritisne dugme da pocne utovar, utovat traje 1h, dok se utovara njega tamo neki inzinjer obucava kako funkcionisu silosi i sav taj sistem skladistenja.....za 3mjeseca vidim novi djecko na obuci a ja sa onim prije srcem kafu kod njeg au kancelariji, reko gdje ovog obucavate kaze nece sad nigdje kaze da mu za sad odgovara ovaj posao.....
Kad bi mogo kod nas tako igdje ako nisi zeton ilo stranacki vojnik
Ateista

#8063 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Ateista »

To dvoje je nespojivo.

Imao si dosta srece ako stevporod ok prosli bez placanja ikom. Mi smo platili pa su opet jedva prezivjeli oboje zbog nemara i gresaka doktora kojem je jos i placeno da nas pripazi, mogu misliti sta bi bilo da jos nismo platili.
Printome nije samo pitanje hoce li prezivjeti, vec kompletnog tretmana tamo, ali to je tema za sebe.
mali_balon

#8064 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Ateista wrote: 19/04/2023 08:17

Imao si dosta srece ako stevporod ok prosli bez placanja ikom. Mi smo platili pa su opet jedva prezivjeli oboje zbog nemara i gresaka doktora kojem je jos i placeno da nas pripazi, mogu misliti sta bi bilo da jos nismo platili.
Printome nije samo pitanje hoce li prezivjeti, vec kompletnog tretmana tamo, ali to je tema za sebe.
Bas hocu da kazem ne mozemo po svojim iskustvima donositi zakljucke.....i mi platili i opet iskasapili zenu primala krv...
Tako da mozemo ovo primjeniti na sve, ako meni nesta prodje bez problema ne znaci da ce nekom drugom....moje iskustvo nije pravilo...
Ateista

#8065 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Ateista »

mali_balon wrote: 19/04/2023 08:27

Bas hocu da kazem ne mozemo po svojim iskustvima donositi zakljucke.....i mi platili i opet iskasapili zenu primala krv...
Tako da mozemo ovo primjeniti na sve, ako meni nesta prodje bez problema ne znaci da ce nekom drugom....moje iskustvo nije pravilo...
Da, to definitivno, u svemu ima razlicitih iskustava.
Na zalost, kod nas su vecinom losa, sto kod privatnika sto kod porodjaja.
elk

#8066 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by elk »

A vala smo naucili da placamo i podmazujemo u bolnicama. Ja prvi :(
Jbg, zelis svojim najbolje i ne gledas vise ni principe ni uvjerenja. Vise puta davao kovertu. Jednom mi je cak maltene i diretno trazeno. Mene bilo stid kad sam pruzao lovu, kao da mu dajem njegove pare :D . I tretman poslije naravno neuporedivo bolji. Gospodari zivota i smrti vazda kazem. Ima i dobrih i finih gore, ne kazem. Samo mene i moje nisu zapali.

On. Za konobare sigurno tacno. Pa kuhari danas u sarajevu zaradjuju skoro ko hirurzi :lol: . O keramicarima, automehanicarima i sl ne treba ni trositi rijeci. Naravno, ljudi koji znaju svoj poso. Ne treba im njemacka.
nepass1

#8067 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by nepass1 »

mali_balon wrote: 19/04/2023 08:27

Otisla zena na ctg potrefio se neki ginekolog, zove kaze pravo ce me ostaviti, zove ujutro kaze ja se porodila sve ok. Sutra izasla. Doktora prvi put u zivotu vidjela. Iznijeli djete ni sok nisam kupio.
nepass1

#8068 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by nepass1 »

elk wrote: 19/04/2023 08:46 A vala smo naucili da placamo i podmazujemo u bolnicama. Ja prvi :(
Jbg, zelis svojim najbolje i ne gledas vise ni principe ni uvjerenja. Vise puta davao kovertu. Jednom mi je cak maltene i diretno trazeno. Mene bilo stid kad sam pruzao lovu, kao da mu dajem njegove pare :D . I tretman poslije naravno neuporedivo bolji. Gospodari zivota i smrti vazda kazem. Ima i dobrih i finih gore, ne kazem. Samo mene i moje nisu zapali.

On. Za konobare sigurno tacno. Pa kuhari danas u sarajevu zaradjuju skoro ko hirurzi :lol: . O keramicarima, automehanicarima i sl ne treba ni trositi rijeci. Naravno, ljudi koji znaju svoj poso. Ne treba im njemacka.
Stara rahmetli trebala na op, operisace dr aksamija bice gornjakovic i jos ginekolog. Sve zavrseno kaze stara aksamiji milju odnesite. Buraz i ja kod njega posle op. Kaze ja sam uradio sta sam mogao, izvadili jajnike, matericu itd... Mi milju u koverti.
Kaze momci hvala vam ali vama ce pare vise trebati. Ja to necu uzeti.
Gornjakovic nikad marke nije uzeo. Znam da voli cugati i nafata ga buraz uvali mu u gepek koju flasu i tako tih stvari za mezetluka.
elk

#8069 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by elk »

Kandic je trazio pare skoro pa otvoreno. Efendic sa urologije u vojnoj ljubitelj koverti isto. Nece ih nasekirati objava imena,ne brinite.
ShnjaZZZ

#8070 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ShnjaZZZ »

Ima onaj ćelo što stalno pametuje po TV-u, šta je on para uzeo rahmetli rođaku i opet ga nije uspio dobro "uradit" i nažalost rođak mi je sad rahmetli... Otad kad god ga vidim na tv-u život mi se zgadi, bolesnom čovjeku i njegovoj porodici je uzeo hiljade i ima obraza stat pred kamere i pravit se pametan i moralisat.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8071 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

ShnjaZZZ wrote: 19/04/2023 10:12 Ima onaj ćelo što stalno pametuje po TV-u, šta je on para uzeo rahmetli rođaku i opet ga nije uspio dobro "uradit" i nažalost rođak mi je sad rahmetli... Otad kad god ga vidim na tv-u život mi se zgadi, bolesnom čovjeku i njegovoj porodici je uzeo hiljade i ima obraza stat pred kamere i pravit se pametan i moralisat.
tako su moji kad sam bio opasno bolestan 1981. čekali da me spasi jedan doktor
oni upale TV lik u nekoj delegaciji posjet londonu :lol:
za bogove u bijelom mi smo samo broj

nit mi je ko tražio pare niti sam ikome išta platio ili podmazao
ali jesam štedio da se uvalim u telekom ali kad sam sakupio 5000 bilo je 10000 pa 15000 pa 20000 na kraju nisam nikog ni našao
imo sam namjeru
:D
dr_Evil

#8072 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by dr_Evil »

ShnjaZZZ wrote: 19/04/2023 10:12 Ima onaj ćelo što stalno pametuje po TV-u, šta je on para uzeo rahmetli rođaku i opet ga nije uspio dobro "uradit" i nažalost rođak mi je sad rahmetli... Otad kad god ga vidim na tv-u život mi se zgadi, bolesnom čovjeku i njegovoj porodici je uzeo hiljade i ima obraza stat pred kamere i pravit se pametan i moralisat.
Mislis na ovog sta sebe nije mogao izlijecit?
https://bljesak.info/vijesti/flash/prem ... ric/408999
ShnjaZZZ

#8073 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ShnjaZZZ »

dr_Evil wrote: 19/04/2023 10:18
Mislis na ovog sta sebe nije mogao izlijecit?
https://bljesak.info/vijesti/flash/prem ... ric/408999
Ma nije ovaj, drugi je u pitanju mislim da je kardiovaskularni hirurg.
dr_Evil

#8074 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by dr_Evil »

ShnjaZZZ wrote: 19/04/2023 10:26
Ma nije ovaj, drugi je u pitanju mislim da je kardiovaskularni hirurg.
Ah da, onaj sta cesto visi po Hayatu :D
ShnjaZZZ

#8075 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ShnjaZZZ »

Truba wrote: 19/04/2023 10:18

nit mi je ko tražio pare niti sam ikome išta platio ili podmazao
ali jesam štedio da se uvalim u telekom ali kad sam sakupio 5000 bilo je 10000 pa 15000 pa 20000 na kraju nisam nikog ni našao
imo sam namjeru
:D
Stari u bolnici radio i kad je išao u penziju naravno otišao na razgovor sa načelnicom da pokuša mene ubacit i tražila 10.000 :D i tako završi moja karijera u zdravstvu prije nego je i počela. :lol:
Post Reply