Sirija vol. 2
-
MMM1977
#80376 Re: Sirija vol. 2
Al Jazeera potvrdila da je Bagdadi poginuo. Navodno i sam ISIL potvrdio.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/is ... di-poginuo
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/is ... di-poginuo
- Čitalac
#80377 Re: Sirija vol. 2
Poslednje istraživanje UNHCR-a pokazuje da samo 6 odsto sirijskih izbeglica želi da se vrati u Siriju u skorije vreme.

Iako se čini da je rat u završnoj fazi, ljudi i dalje beže iz Sirije. U periodu januar-maj 2017. registrovano je oko 200.000 novih izbeglica, a kao jedan od razloga za napuštanje zemlje sada se navodi izbegavanje regrutacije bilo od strane sirijske vojske, pobunjeničkih grupa ili SDF-a. U istom periodu, u Siriju se iz Turske, Libana, Jordana, Iraka i Egipta vratilo nešto više od 30 hiljada izbeglica.

Iako se čini da je rat u završnoj fazi, ljudi i dalje beže iz Sirije. U periodu januar-maj 2017. registrovano je oko 200.000 novih izbeglica, a kao jedan od razloga za napuštanje zemlje sada se navodi izbegavanje regrutacije bilo od strane sirijske vojske, pobunjeničkih grupa ili SDF-a. U istom periodu, u Siriju se iz Turske, Libana, Jordana, Iraka i Egipta vratilo nešto više od 30 hiljada izbeglica.

- Kikibombona
#80378 Re: Sirija vol. 2
Ti si ovdje sve pobrkao.apsidejzi wrote:Evo jedan Sved sto se borio na strani Kurda par godina (jos od Kobanija), tacnije u jedinici sa Pesmergama i prije mjesec dana je naletio na neki kontrolni punkt kojeg su drzali britanci i YPG koji su ga zarobili sa ekipom. Navodno neko sranje sa vizama jer je on dobijao vizu na mjesec dana i tako sve produzivao mada mu je nikad niko nije kontrolisao. Sad ovi kontrolisali i datum nesto nije bio uredu pa ga zarobili. Bio je u zatvoru desetak dana sa drugim pesmergama i zarobljenim isilovcima. YPG ubi hljeb u isilovcima. Njega nisu dirali ali su ga poslali kuci u Svedsku. Jutros stigao i naravno prvo na raport kod svedske obavjestajne sluzbe a zatim stavio cvijece na mjesto gdje je onaj konj zgazio ljude u Stokholmu ranije ove godine (slika ispod).Kikibombona wrote:Tri zapadnjacka dobrovoljca izgubila zivot u Raki prosle sedmice!
Jedan Englez i dva Amerikanca!
Sutra ima gostovanje na TV4 u 07:15. Valja mi ustati i gledati ga jer ce pricati o svojim dozivljajima. Veoma je popularan lik u Svedskoj. Ja pratim njegov Facebook profil gdje upise ponekad nesto sa fronta.
https://www.facebook.com/jesper.soder.9 ... ED&fref=nf
Jasper Soder je bivsi komadant u PAK Peshmergama (iranski Kurdi). Onda je presao u YPG gdje je napredovao jos vise, dogurao najdalje od svih stranaca, do jednog od glasnogovornika SDF.
Evo ga ovdje sa Dzihan Ehmed, glasnogovornicom SDF i prvom glasnogovornicom za operaciju 'Bijes Eufrata'...
Bio je i ranjen u Suluku
https://pbs.twimg.com/media/C9uO-UiXgAAKYxu?format=jpg
I jos jednom je ranjen poslije toga...
Na svom tviter nalogu je objavio dosta slika sa fronta
https://pbs.twimg.com/media/C9uO-UiXgAAKYxu?format=jpg
https://pbs.twimg.com/media/C6ZpzmQXMAA8Zo6?format=jpg
https://pbs.twimg.com/media/C-6OKYUWAAEhJhe?format=jpg
Evo njegovi tvitovi koje je objavio prije sat vremena. Ocekuj da ce na gostovanju hvaliti PYD, YPG, Rojavu i kuditi KDP i Barzanija.
https://mobile.twitter.com/soder_jesperSehid namirin, 2 US and 1 UK citizen lost their lifes in Raqqa op. You and the kurds are heroes!
Sorry for being inactive, but we got arrested for 13 days by the KDP for "visa expired", normaly a fine is the punishment, but we were ypg
Malo je komicno kako se ovi stranici nafuraju na unutar-kurdske podjele. Vecina stranaca su pro-PKK, veliK vecina i bas su nafurani kontra KDP, koji je najzesci rival PKK unutar kurdskog korpusa.
To bi bilo kao da neki stranac koji gotivi BiH fura anti-SDA propagandu i forsira SDP.
EDIT
Sad sam otvorio fb profil i vidim da on nije izgleda jedan od tih. Podrzava nezavisnost Kurdistana sto vodi Barzani i clan je YPG. I jos je bio sa iranskim Kurdima. Bgm, bio je sve, u svakoj od kurdskih struja, jos samo da odigra jednu za PKK.
Last edited by Kikibombona on 12/07/2017 01:42, edited 1 time in total.
- Kikibombona
#80379 Re: Sirija vol. 2
U Raki spasena Jezidi zena i djevojcice. Djevojcica ima 10 godina i u protekle tri godine je prodana cetiri puta.
Svaki dan se spasi nekoliko zena koje su duge tri godine bile izlozene torturi od strane prljavih zombija. Silovati djecu od 6,7,8,10 godina? Monstrumi.
Lijepe jezidi zene i djevojcice su uzimali a one koje im se nisu svidjele, narocito starije, ubijali po kratkom postupku.
- apsidejzi
#80380 Re: Sirija vol. 2
Nemam pojma, tako je na fejsu napisao. Nezvanicna verzija: Ja licno mislim da je on bio svedski obavjestajac kojeg su sad sutnuli i kulturno uklonuli. Zvanicna verzija: Kad je bio u Pesmergama oni su mu izdavali mjesecne vize. Ja pretpostavljam da to nije neka drzavna viza nego vise kao dozvola da bude tu posto je rijec o stranom dobrovoljcu.zrakomlat wrote:Čija je viza u pitanju, ne kontam taj dio. Ko mu je izdaje i produžuje pa da ga YPG i britanci uapse zbog neregularnosti iste ?
Sad sam malo bolje pogledao njegov post i shvatio da je njega zarobio pkd pod optuzbom da je ypg i to su ga optuzili britanci zapravo.
Kako pise u nastavku, odnosi medju kurdskim grupama su se pogorsali u posljednje vrijeme i sve je postalo politicko pitanje. Valjda sad skontali da su pobjedili pa krece borba za raspodjelu plijena.
Gledao sam ga jutros na TV4 i bogami su ga novinari pritisli. Nisu ga pitali o odnosima medju kurdima i zarobljavanju nego o tome jel on ubijao i protjerivao civile. Naravno, on je prosipao suplju da je pucao prema polozajima i da ne zna da li je nekog ubio.
Uglavnom, zakljucak od lika sa terena je da ISIL ima veoma nizak borbeni moral, da ih se dosta pokusava predati kao civili, da ih kurdi zarobljavaju i udaraju, da ima mnogo djece u isiluc(cca 16godisnjaci) i da je veliko nepovjerenje medju kurdima. Nista sto nismo znali samo sada potvrdjeno sa terena.
Doduse, zna in mnogo vise samo ne prica javno o tome.
- DaysleepeR
#80381 Re: Sirija vol. 2
može li se otvoriti zasebna tema po imenu "Kurdi u Kurdistanu i dijaspori" pa da se malo prodiše na ovoj od kilometarskih postova i offtopica?
da ne pominjem da se počelo sa istim postovima na dvije teme
-
MMM1977
#80382 Re: Sirija vol. 2
Tema vec ima ali jbg nije zanimljivo ako imas tri covjeka koja pisu u temi. Efikasnije je zatrpavati ostale teme.DaysleepeR wrote:može li se otvoriti zasebna tema po imenu "Kurdi u Kurdistanu i dijaspori" pa da se malo prodiše na ovoj od kilometarskih postova i offtopica?
I nije riječ o tome da se pise na 2 teme nego aktivno na 4: Sirija, Irak, Iran i Turska.
-
BosnianHardcore
#80383 Re: Sirija vol. 2
kako je brko ?
- NajdraziVodjaa
#80384 Re: Sirija vol. 2
I meni je smijesno kad vidim kilometarski post o nekoj pedercini sa zapada sto je otisao da igra counter strike uzivo sa Kurdima i priloge o njegovom bijednom zivotu ili sastanak neke od 459 kurdskih stranaka sa nekom novom skracenicom i njihov stav o uvozu banana.
Sto se izbjeglica iz Sirije tice, sve to treba poceti vracati naravno da se vecina njhi ne zeli vratiti vec oni imaju spremne izgovore kad se rat zavrsi. Assad kad pobjedi reci ce da ce ako se vrate biti progonjeni jer su bili bliski pobinjenicima. Kad bi pobunjenici pobjedili onda ce reci da ne smiju da se vrate jer su bili bliski rezimu pa ce ih ovi ubiti, i ako Kurdi dobiju svoj dio onda ce reci ne smijemo tamo jer smo arapi, Kurdi ce nas progoniti. Sve ce smisliti samo da ostanu na zapadnoevropskoj socijali. U mnogim dijelovima Sirije uopste i nema sukoba tako da se tamo mogu vracati.
Sto se izbjeglica iz Sirije tice, sve to treba poceti vracati naravno da se vecina njhi ne zeli vratiti vec oni imaju spremne izgovore kad se rat zavrsi. Assad kad pobjedi reci ce da ce ako se vrate biti progonjeni jer su bili bliski pobinjenicima. Kad bi pobunjenici pobjedili onda ce reci da ne smiju da se vrate jer su bili bliski rezimu pa ce ih ovi ubiti, i ako Kurdi dobiju svoj dio onda ce reci ne smijemo tamo jer smo arapi, Kurdi ce nas progoniti. Sve ce smisliti samo da ostanu na zapadnoevropskoj socijali. U mnogim dijelovima Sirije uopste i nema sukoba tako da se tamo mogu vracati.
- fosna2014
#80385 Re: Sirija vol. 2
Potpuno razmljivo da se ne zele vratiti u razruseno drzavu. I nas su cetnici ubijali i masakrirali pa smo se morali vracati, bar vecina.
- fosna2014
#80386 Re: Sirija vol. 2
Government forces are attacking Abu Khashbah and trying to create a rebel pocket
- NajdraziVodjaa
#80387 Re: Sirija vol. 2
Pa zato bi pravedno bilo da se i oni moraju vratiti ako ste vi koji ste bili gore morali moraju i oni sta su oni bolji?
A da ne pricam o tome da je bosanaca procentualno mnogo manje otislo u ratu od arapa koji su mnogi jedva cekali da se ispale na zapad umjesto da se bore. Dokaz tome je da je stanovnika u Sarajevu bilo vise 1996 nego 2011, nas je vise poslije rata otislo nego u ratu.
A da ne pricam o tome da je bosanaca procentualno mnogo manje otislo u ratu od arapa koji su mnogi jedva cekali da se ispale na zapad umjesto da se bore. Dokaz tome je da je stanovnika u Sarajevu bilo vise 1996 nego 2011, nas je vise poslije rata otislo nego u ratu.
- JohnnyS
#80388 Re: Sirija vol. 2
NajdraziVodjaa wrote: nas je vise poslije rata otislo nego u ratu.
Ko vam je kriv što ste Krajišnika poslušali kad vas je pozvao da napustite Sarajevo.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#80389 Re: Sirija vol. 2
pametan svak ko je otisaoJohnnyS wrote:NajdraziVodjaa wrote: nas je vise poslije rata otislo nego u ratu.
Ko vam je kriv što ste Krajišnika poslušali kad vas je pozvao da napustite Sarajevo.
evo meni dvoje srba na ilidzi prosle godine prodali stanove...nakon svega
otisli za nis i pale
ostae vam samo zgarde za multip0rno spiku
- Truba
#80391 Re: Sirija vol. 2
samo zgrade bajo
ali da ne zvone niti da imaju nebosnjacke boje
da ns smetaju
ali da ne zvone niti da imaju nebosnjacke boje
da ns smetaju
- insomnia78
#80392 Re: Sirija vol. 2
Vidis da 99% teme Sarajvo samo na Klixu vidi 
- Truba
#80393 Re: Sirija vol. 2
moguce 
- apsidejzi
#80394 Re: Sirija vol. 2
I meni je smjesno kad vidim ovakvo rezonovanje pa te ne prozivam. Realno, nista nisi novo na temi napisao osim sto si zauzeo par kilobajta. Tema je SIrija, a kurdi kao zapadni dobrovoljci su dio danasnje Sirije, bas kao i Asad i rusi i ISIL i ostali da ne nabrajam. Ovo tvoje palamudjenje nije.NajdraziVodjaa wrote:I meni je smijesno kad vidim kilometarski post o nekoj pedercini sa zapada sto je otisao da igra counter strike uzivo sa Kurdima i priloge o njegovom bijednom zivotu ili sastanak neke od 459 kurdskih stranaka sa nekom novom skracenicom i njihov stav o uvozu banana.
Last edited by apsidejzi on 12/07/2017 12:49, edited 1 time in total.
-
zigzag
#80395 Re: Sirija vol. 2
dobro jeBosnianHardcore wrote:kako je brko ?

-
zrakomlat
#80396 Re: Sirija vol. 2
zigzag wrote:dobro jeBosnianHardcore wrote:kako je brko ?
- insomnia78
#80397 Re: Sirija vol. 2
Ovo su mu židovi podmetnuli. IDF (zvanicno) ne pristaje na primirje
- muhafuca
#80398 Re: Sirija vol. 2
Ovi iz Tanf-a nece u istocnu Siriju (juzna Hasaka) - kazu nece pod Kurdima da rade ni pod rzno
al ja mislim da im je to samo izvlakusa
Bolje sjedit u Tanf-u i nista ne radit a primat dollare nego otici u istocnu Siriju i poginuti.
direktno clanak bez tweeta

al ja mislim da im je to samo izvlakusa
Bolje sjedit u Tanf-u i nista ne radit a primat dollare nego otici u istocnu Siriju i poginuti.
Code: Select all
https://twitter.com/QASIOUN_NEWS/status/885078261109329921Code: Select all
http://qasioun.net/en/news/show/82827
- NajdraziVodjaa
#80399 Re: Sirija vol. 2
Jeste ali kad pisete o Kurdima pisite nesto sto sve zanima konkretno o ratu, dogovorima, vojnim operacijama a ne propagandu i postove od tri kilometra i 300 slika sa memoarima dobrovoljaca sa zapada. I ja navijam za Assada pa me boli dupe za siitske milicije iz Iraka, njihove dogodovstine, slike sta rade u slobodno vrijeme i da li navece plesu i veseele se nakon sto se citav dan bore. I kakve veze sa ovom temom ima 300 slika sa sastanka Belgijanaca sa nekim irackim Kurdima?apsidejzi wrote:I meni je smjesno kad vidim ovakvo rezonovanje pa te ne prozivam. Realno, nista nisi novo na temi napisao osim sto si zauzeo par kilobajta. Tema je SIrija, a kurdi kao zapadni dobrovoljci su dio danasnje Sirije, bas kao i Asad i rusi i ISIL i ostali da ne nabrajam. Ovo tvoje palamudjenje nije.NajdraziVodjaa wrote:I meni je smijesno kad vidim kilometarski post o nekoj pedercini sa zapada sto je otisao da igra counter strike uzivo sa Kurdima i priloge o njegovom bijednom zivotu ili sastanak neke od 459 kurdskih stranaka sa nekom novom skracenicom i njihov stav o uvozu banana.
-
ultrajvosa 1987
#80400 Re: Sirija vol. 2
PreCerali ste sa Kurdima odavno...