Koji sud ima mandat da presuđuje takve stvari? ICJ nema mandat da sudi o zločinu agresije. Stoga kada govorite sa ljudima iz Srbije podsjetite ih na presude ICTY-ja, koji je ad hoc sud sa mandatom da sudi pojedincima, a iz čijih se presuda da zaključiti da su susjedi bili involvirani u rat. Također, ponešto od onoga što je ICTY tretirao u smislu ratnih zločina se može vezati isključivo za međunarodni oružani sukob. Da ne idemo u detalje, mnogo lijepo je to objašnjeno npr. u presudi Tadiću, a što se tiče zapadnih susjeda, u presudi Prliću i ostalim.
SDA-All about
-
Dogmano
#80351 Re: SDA-All about
- drug_profi
#80352 Re: SDA-All about
Ma ne razgovaras sa pravnicima. Ima li osude ili nema. To je to.Dogmano wrote: ↑30/10/2022 22:02Koji sud ima mandat da presuđuje takve stvari? ICJ nema mandat da sudi o zločinu agresije. Stoga kada govorite sa ljudima iz Srbije podsjetite ih na presude ICTY-ja, koji je ad hoc sud sa mandatom da sudi pojedincima, a iz čijih se presuda da zaključiti da su susjedi bili involvirani u rat. Također, ponešto od onoga što je ICTY tretirao u smislu ratnih zločina se može vezati isključivo za međunarodni oružani sukob. Da ne idemo u detalje, mnogo lijepo je to objašnjeno npr. u presudi Tadiću, a što se tiče zapadnih susjeda, u presudi Prliću i ostalim.
Uostalom cinjenica da je pala tuzba, njima je dokaz da je neosnovana.
I to je ono sto ce historija da biljezi. Sud presudio da nije bilo agresije.
A to je kljucna stvar za mir i pomirenje ovdje. Kljucna stvar da se i mi smirimo.
-
Dogmano
#80353 Re: SDA-All about
Poenta je da je ICJ bio limitiran na gabarite zadane Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Dakle, nije sud imao mandat da presuđuje o bilo čemu izuzev o zločinu genocida. I opet Srbija ni u ovoj presudi nije neokrznuta. Svi pratimo situaciju u Ukrajini pa ostaje pitanje suđenja za zločin agresije iako sada postoji ICC sa jurisdikcijom koja uključuje i ovaj zločin. Naprosto, postoje procedure, okolnosti i stvari nisu crne i bijele. Genocid u Srebrenici i zvjerstva činjena tokom rata 90-ih su upisana u svaki udžbenik međunarodnog humanitarnog prava. Postoji i svijest o tome ko ih je činio i u čije ime i za koje ciljeve.drug_profi wrote: ↑30/10/2022 22:25Ma ne razgovaras sa pravnicima. Ima li osude ili nema. To je to.Dogmano wrote: ↑30/10/2022 22:02
Koji sud ima mandat da presuđuje takve stvari? ICJ nema mandat da sudi o zločinu agresije. Stoga kada govorite sa ljudima iz Srbije podsjetite ih na presude ICTY-ja, koji je ad hoc sud sa mandatom da sudi pojedincima, a iz čijih se presuda da zaključiti da su susjedi bili involvirani u rat. Također, ponešto od onoga što je ICTY tretirao u smislu ratnih zločina se može vezati isključivo za međunarodni oružani sukob. Da ne idemo u detalje, mnogo lijepo je to objašnjeno npr. u presudi Tadiću, a što se tiče zapadnih susjeda, u presudi Prliću i ostalim.
A to je kljucna stvar za mir i pomirenje ovdje. Kljucna stvar da se i mi smirimo.
Svako dobro!
- hatemondays
#80354 Re: SDA-All about
Kad udjem u raspravu , mada je to rijetko, sa takvim "paravnicima" i "pravednicima" obicno im pokazem skorpionski snimak i upitam dokle cemo ovako. Nema se tu sta raspravljati bez obzira sto su nas nasi begovi prodali za veceru. Na kraju znamo da bi bilo koji od nas sa pogresnim imenom a zatekao se u Zvorniku tog kobnog aprila bi bio ganjan po mahali kao neka divlja zivotinja i ako bude uhvacen bio bi lisen zivota na najzvjerskiji nacin. Kao neko ko im je prosao kroz ruke nemamo se mi tu raspravljati sta je bilo i kako je bilo. Zna onaj koje bio, ostalo je naprdjivanje sa presudama ili bez presuda. Sto se tice mira i pomirenja ehhhh da je do nas davno bi se mi pomirili, mi zaboravili sta se desilo prije 30 godina a oni jos pominju Kosovsku bitku i svete se dahijama. To vise govori o nama i nasem karakteru i ponovice opet cim im se ukaze prilika uz Halidovu pjesmu jos.drug_profi wrote: ↑30/10/2022 22:25Ma ne razgovaras sa pravnicima. Ima li osude ili nema. To je to.Dogmano wrote: ↑30/10/2022 22:02
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#80355 Re: SDA-All about
USA je pokušala sa nama, ali se vođstvo pokazalo dvoličnim (proiranskim a ne proevropskim) i trenuto im je najjači partner RH, odnosno Plenky.drug_profi wrote: ↑29/10/2022 21:08 Da ne bih bio loše shvacen, pokušaću da se ogradim. U slučaju krize koju gore predviđamo za BiH, za Bošnjake i Bosance bi bilo bolje prikloniti se Zapadu, tj. tražiti afirmaciju Washingtonskog sporazuma i konfederaciju sa Hrvatskom.
Ograđujem se unaprijed da ovo nije moja želja i da ne želim da dođe do situacije u kojoj bi morali doći u ovakva iskušenja.
htjeli ne htjeli već smo tu uštekani
-
nles
#80356 Re: SDA-All about
-
Piaty
#80357 Re: SDA-All about
Jel ono tada zapravo cijela BiH trebala da se nazove Federacija BiH kada se gleda u kontekstu konfederacije sa Hrvatskom?drug_profi wrote: ↑29/10/2022 21:08 Da ne bih bio loše shvacen, pokušaću da se ogradim. U slučaju krize koju gore predviđamo za BiH, za Bošnjake i Bosance bi bilo bolje prikloniti se Zapadu, tj. tražiti afirmaciju Washingtonskog sporazuma i konfederaciju sa Hrvatskom.
Ograđujem se unaprijed da ovo nije moja želja i da ne želim da dođe do situacije u kojoj bi morali doći u ovakva iskušenja.
Mislim da je tako bilo.
Ja bih se slozio sa tobom da je to jedna od dobrih opcija u nekom potencijalno losem scenariju.
-
nles
#80358 Re: SDA-All about
Ne znam za vas, ali ja nemam ni zelje ni namjere da se mirim sa Srbijom.hatemondays wrote: ↑31/10/2022 03:33Kad udjem u raspravu , mada je to rijetko, sa takvim "paravnicima" i "pravednicima" obicno im pokazem skorpionski snimak i upitam dokle cemo ovako. Nema se tu sta raspravljati bez obzira sto su nas nasi begovi prodali za veceru. Na kraju znamo da bi bilo koji od nas sa pogresnim imenom a zatekao se u Zvorniku tog kobnog aprila bi bio ganjan po mahali kao neka divlja zivotinja i ako bude uhvacen bio bi lisen zivota na najzvjerskiji nacin. Kao neko ko im je prosao kroz ruke nemamo se mi tu raspravljati sta je bilo i kako je bilo. Zna onaj koje bio, ostalo je naprdjivanje sa presudama ili bez presuda. Sto se tice mira i pomirenja ehhhh da je do nas davno bi se mi pomirili, mi zaboravili sta se desilo prije 30 godina a oni jos pominju Kosovsku bitku i svete se dahijama. To vise govori o nama i nasem karakteru i ponovice opet cim im se ukaze prilika uz Halidovu pjesmu jos.drug_profi wrote: ↑30/10/2022 22:25
Ma ne razgovaras sa pravnicima. Ima li osude ili nema. To je to.
Eh, sad, to sto nasi begovi nisu radili na tome da se na drini napravi zid kao onaj Berlinski...
-
nles
#80359 Re: SDA-All about
To je jedna od opcija gdje od temeljnog naroda jedne drzave postajes nacionalna manjina u drugoj drzavi.Piaty wrote: ↑01/11/2022 11:13Jel ono tada zapravo cijela BiH trebala da se nazove Federacija BiH kada se gleda u kontekstu konfederacije sa Hrvatskom?drug_profi wrote: ↑29/10/2022 21:08 Da ne bih bio loše shvacen, pokušaću da se ogradim. U slučaju krize koju gore predviđamo za BiH, za Bošnjake i Bosance bi bilo bolje prikloniti se Zapadu, tj. tražiti afirmaciju Washingtonskog sporazuma i konfederaciju sa Hrvatskom.
Mislim da je tako bilo.
Ja bih se slozio sa tobom da je to jedna od dobrih opcija u nekom potencijalno losem scenariju.
Ili, prevedeno na suahili: go ask Palestinians.
-
Piaty
#80360 Re: SDA-All about
Pa da, Palestinians otprilike ako ti se nudi izmedju Chechens vs Palestinians
- drug_profi
#80361 Re: SDA-All about
Ma ogradjen bi bio potpuno kao fildzanistan. Bolje imati autonomiju u konfederaciji sa EU i NATO zemljom, nego biti u takvoj situaciji.
Ali necu dalje elaborirat jer ce me optuziti za svasta.
-
Spit_fire
#80362 Re: SDA-All about
Poznavajuci tu zemlju mislim da nijedrug_profi wrote: ↑01/11/2022 11:42 Ma ogradjen bi bio potpuno kao fildzanistan. Bolje imati autonomiju u konfederaciji sa EU i NATO zemljom, nego biti u takvoj situaciji.
- drug_profi
#80363 Re: SDA-All about
A ostati sam i izovan je jos gora opcija, stoga trebamo se dobro potruditi da BiH opstane.Spit_fire wrote: ↑01/11/2022 11:47Poznavajuci tu zemlju mislim da nijedrug_profi wrote: ↑01/11/2022 11:42 Ma ogradjen bi bio potpuno kao fildzanistan. Bolje imati autonomiju u konfederaciji sa EU i NATO zemljom, nego biti u takvoj situaciji.
I zasto o tome pisemo na ovoj temi?
Zato sto je ova stranka dala veliki doprinos rasturanju ove zemlje.
Last edited by drug_profi on 01/11/2022 12:00, edited 1 time in total.
-
Crithagra
#80364 Re: SDA-All about
AAAAHAHAHAHAHA HAHAHAHAHA HHA HAHA HAHAHAHA kako ofirnooooooooo.

- Dupli_skalp
#80365 Re: SDA-All about
fino sda preko svojih satrapa smjetiše senadu.
te isti sda veleizdajnici koje su najvažnije državne institucije poklonili hdz-u i snsd-u.
zato s sda ni pod razno ni u kakvu vlast, nego ih izbaciti gdje god je to moguće.
te isti sda veleizdajnici koje su najvažnije državne institucije poklonili hdz-u i snsd-u.
zato s sda ni pod razno ni u kakvu vlast, nego ih izbaciti gdje god je to moguće.
-
nles
- Styling
-
nles
#80368 Re: SDA-All about
Ja te necu optuziti za bilo sta, ali...drug_profi wrote: ↑01/11/2022 11:42 Ma ogradjen bi bio potpuno kao fildzanistan. Bolje imati autonomiju u konfederaciji sa EU i NATO zemljom, nego biti u takvoj situaciji.
zasto bi iz pozicije u kojoj bar nominalno imas sva prava na cijeloj teritoriji BiH pristao da budes manjina u jednoj Hrvatskoj?
Fildzanistan moze postati samo ako pristanes na to.
Ovako, odmjeris im od sake do lakta, pa nek pregovaraju sa svojim odrazom u ogledalu. A za svako mijenjanje granice moraju se prihvatiti oruzja.
Vecina ovdje se slaze da je Alija anapravio gresku kada je pristao na pregovore sa SDS, jer je tako jednu teroristicku organizaciju uzdigao u rang drzavi ravnog pregovaraca. A sada se nekim cetnicima i UZP-ovcima ispod zita nudi podjela drzave, pod uslovom da budu milostivi i prime nas u tu svoju buducu Banovinu? Ako to nije enciklopedijski primjer kako se od gotovog pravi veresija, onda ja svarno ne znam sta je.
-
Piaty
#80369 Re: SDA-All about
Ali stvar je u tome što se ne pitaju nIes i drug već neko drugi i zbog toga je sva ta priča. Niko ne spori da si ti u pravu.nles wrote: ↑01/11/2022 13:08Ja te necu optuziti za bilo sta, ali...drug_profi wrote: ↑01/11/2022 11:42 Ma ogradjen bi bio potpuno kao fildzanistan. Bolje imati autonomiju u konfederaciji sa EU i NATO zemljom, nego biti u takvoj situaciji.
zasto bi iz pozicije u kojoj bar nominalno imas sva prava na cijeloj teritoriji BiH pristao da budes manjina u jednoj Hrvatskoj?
Ovako, odmjeris im od sake do lakta, pa nek pregovaraju sa svojim odrazom u ogledalu. A za svako mijenjanje granice moraju se prihvatiti oruzja.
Vecina ovdje se slaze da je Alija anapravio gresku kada je pristao na pregovore sa SDS, jer je tako jednu teroristicku organizaciju uzdigao u rang drzavi ravnog pregovaraca. A sada se nekim cetnicima i UZP-ovcima ispod zita nudi podjela drzave, pod uslovom da budu milostivi i prime nas u tu svoju buducu Banovinu? Ako to nije enciklopedijski primjer kako se od gotovog pravi veresija, onda ja svarno ne znam sta je.
- drug_profi
#80370 Re: SDA-All about
Joj. Prica je pocela od mogucih scenarija. Pa smo od dva losa birali koji je manje los. Nije to niti moj prijedlog niti moja zelja.nles wrote: ↑01/11/2022 13:08Ja te necu optuziti za bilo sta, ali...drug_profi wrote: ↑01/11/2022 11:42 Ma ogradjen bi bio potpuno kao fildzanistan. Bolje imati autonomiju u konfederaciji sa EU i NATO zemljom, nego biti u takvoj situaciji.
-
nles
#80371 Re: SDA-All about
Jarane, nije pocetkom marta 1992. u moje mjesto dosao Alija sa konvojem oruzja i opreme, vec se ljudi sami organizovali kad su vidjeli da je glava u pitanju.Piaty wrote: ↑01/11/2022 13:56Ali stvar je u tome što se ne pitaju nIes i drug već neko drugi i zbog toga je sva ta priča. Niko ne spori da si ti u pravu.nles wrote: ↑01/11/2022 13:08
Ja te necu optuziti za bilo sta, ali...
Last edited by nles on 01/11/2022 14:02, edited 1 time in total.
-
nles
#80372 Re: SDA-All about
Znam da nije, zato je i moje pitanje cisto hipotetsko.drug_profi wrote: ↑01/11/2022 13:59Joj. Prica je pocela od mogucih scenarija. Pa smo od dva losa birali koji je manje los. Nije to niti moj prijedlog niti moja zelja.nles wrote: ↑01/11/2022 13:08
Ja te necu optuziti za bilo sta, ali...
HDZ postavlja uslove za novu vlast? OK, onda nema nove vlasti na nivou FBiH i drzave.
Kantoni ionako mogu regulisati vecinu vitalnih zivotnih potreba.
- drug_profi
#80373 Re: SDA-All about
Moglo bi to da imamo iole kompetentnu tehnicku vlast ali ostaviti fadila, dzindica i turkovicku u ovakvim vremenima nije pametno
-
nles
#80374 Re: SDA-All about
Je li bolje na njhovo mjesto dovesti Cavaru i Karamatica?drug_profi wrote: ↑01/11/2022 14:03 Moglo bi to da imamo iole kompetentnu tehnicku vlast ali ostaviti fadila, dzindica i turkovicku u ovakvim vremenima nije pametno
- drug_profi
#80375 Re: SDA-All about
Nije to jedini izbor. Fadil mora da letinles wrote: ↑01/11/2022 14:08Je li bolje na njhovo mjesto dovesti Cavaru i Karamatica?drug_profi wrote: ↑01/11/2022 14:03 Moglo bi to da imamo iole kompetentnu tehnicku vlast ali ostaviti fadila, dzindica i turkovicku u ovakvim vremenima nije pametno