Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
suza81

#8026 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

I dok mi pade napamet.... Alma Ras! Cini mi se po 6 KM da sam neki dan placala bodice i donje dijelove, nesto kao trenerkice, a njihova odjeca koju sam imala od prethodne bebe je obisla moje 2-3 prijateljice i evo je opet kod mene peglam za drugog bebaca. Nista joj ne fali.
manekenka u penziji

#8027 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

julisiz es grant wrote:Khm..khm..

A šta bi sa temom "Bebe all about"?

8-)
U pravu je doktor, neko ce nesto pitati a neće biti primjeceno.

Ali kad sam već obećala da vam javim, azel u hrasnom (za bebe) ima cijene bodica i gegica za novorodjencad od 6-8 KM.
Neću vise, selim se na bebe po potrebi :)
kakavdanakneiskustvu

#8028 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kakavdanakneiskustvu »

Ma.Le.Na wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:znam da u zenici ima škola za trudnice,a ima li kakva škola ili nešto slično za porodilje?

obicno zene angazuju patronaznu sestru privatno
ima ih jako dobrih
ona ti pokaze kako da dojis, kako da kupas i presvlacis bebu
bas sve
dodje po 2-3 sata dnevno tih prvih dana
ako treba mogu ti ja naci broj jedne koju hvale

inace ove patronazne koje salje dom zdravlja, nisam cula ni jedan slucaj da je neko zadovoljan
jako su povrsne :-)

može broj ako si iz zenice
kakavdanakneiskustvu

#8029 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kakavdanakneiskustvu »

safran wrote:
Ma.Le.Na wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:znam da u zenici ima škola za trudnice,a ima li kakva škola ili nešto slično za porodilje?
inace ove patronazne koje salje dom zdravlja, nisam cula ni jedan slucaj da je neko zadovoljan jako su povrsne :-)
Ja sam zadovoljna i to jako. Patronažna koja je dolazila kad sam drugo dijete rodila bila je sve samo ne površna. Sama je uvidjela gdje je problem i nije prestala dolaziti dok ga nije riješila. Išla mi je na živce - šta me ima obilaziti svaki dan. A žena je vidjela mahnitu mater naloženu na dojenje i bebu koja ne napreduje. Prestala je dolaziti tek kad je mališa počeo dobivati na težini. Ja sam bila toliko zaluđena i slijepa da bi mi dijete, da nije bilo nje, dehidriralo.

Nema danak škole za to, neeemaaaa. Za sve u životu dobiješ instrukcije - od vezanja pertli do vožnje automobila jedino za roditeljstvo nema. Kažu, ima taj majčinski instinkt.

pretpostavljam da nema ali mi jedna osoba reče da je čula da ima pa zato pitam
safran

#8030 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

insomnia78 wrote:Pa reci nam u cemu je bio problem?

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Moj, pretpostavljam? Ogromni osjećaj krivice što nisam uspjela dojiti prvo dijete, nisam dala adaptirano, beba lijena za dojiti, povazdan na dojci, ja se ufurala da to nekako ide, on bio gladniji i uspavaniji, sve manje plakao a više spavao, ja mislila on sit, patronažna me obilazila svaki drugi dan i onda donijela vagu - 15 dana nakon otpusta iz bolnice on još 300 g izgubio, ukupno 500 g od poroda a nije bio baš neki grmalj 3700 g. Do tada bi bebe trebale već povratiti porođajnu težinu i napredovati. Okrenula se soba oko mene kad sam vidjela cifru. Onda smo polako kombinovali dojenje i AD i počeo je napredovati a i prodojio je fino. Poslije smo morali u bolnicu ali to je već druga priča.
Uglavnom, vidjela je da sam opsesivna i držala me je na oku i reagovala je na vrijeme.
insomnia78

#8031 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by insomnia78 »

Ok, hvala

Anelicha

#8032 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

Mis mekinjas wrote:
Anelicha wrote:
manekenka u penziji wrote:Ma nije rano, taman ti je sad. Bolje ti je da si pripremis sto vise možeš. Kupi gaze, još par bodica, rukavice, sve to operi i ispeglaj da ti je spremno. Imaš u dm-u onaj termometar za vodu kad budeš kupala bebu, oko 4 KM, to je super stvar.

Kojrm proizvodjacu dajes prednost sto se tice krema,kupke etc etc...
Mustela pjena protiv tjemenjace i gel za kupanje.
Malo je skuplje, ali kap je doslovno dovoljna da okupa bebu.
Mi te dvije boce koristimo vec 4. mjesec i ni blizu nismo da potrosimo a koristimo svaki dan.
Za guzu nista bolje nema od stare Pavloviceve. :)

Za mustelu nisam ni cula, iskreno :$ hvala ti :D
Anelicha

#8033 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

suspect_zero wrote:
Anelicha wrote:
manekenka u penziji wrote:Ma nije rano, taman ti je sad. Bolje ti je da si pripremis sto vise možeš. Kupi gaze, još par bodica, rukavice, sve to operi i ispeglaj da ti je spremno. Imaš u dm-u onaj termometar za vodu kad budeš kupala bebu, oko 4 KM, to je super stvar.

Mustela mi nekako precijenjena :roll: za 4 proizvoda treba iskeširati oko 120 km :oops: ....ja malenom od početka Nivea baby kolekciju i stvarno mu koža ko svila, naročito ona intenzivna :) predobra :thumbup: za početak iskeširaš oko 30 km i kasnije samo kupuješ ono što ti zafali.....ja sam u ponedjeljak u CM-u naletila na sniženje cijele kolekcije :-D
Guzu mu mažem bademovom, al' onom ''pravom, od prije rata'' :-D
Dobra stara Nivea :D kupila sam kremu vec, sensitive... aa za kupku sam cula pliva sept il tako nekako :$ imas s njom iskustva ?
Anelicha

#8034 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

manekenka u penziji wrote:Jedne imaju nogavice a druge nemaju... Ali ni ja ne znam koje :lol:

Benkice su s nogama :D
Anelicha

#8035 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

I da javim sto se tice kupovine... ko je u mogucnosti,pravac Kiseljak;) izbora ima,cijene su... hmm... od 0.50 za rukavice i kapice pa 40 za one setove sto s beba iznosi iz bolnice... ja sam za manje od 500km kupila krevetic,madrac,posteljinu i ogradicu, par kapica, rukavica, bodica,gegica,dekica,peskirica,pelene...
Meni je licno glupost bacat pare i pare na prvu odjecu, beba je prebrzo preraste ... bolje je kasnije za nesto sto ce duze nosati platiti :D
manekenka u penziji

#8036 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online

Anelicha wrote:
suspect_zero wrote:
Anelicha wrote:

Mustela mi nekako precijenjena :roll: za 4 proizvoda treba iskeširati oko 120 km :oops: ....ja malenom od početka Nivea baby kolekciju i stvarno mu koža ko svila, naročito ona intenzivna :) predobra :thumbup: za početak iskeširaš oko 30 km i kasnije samo kupuješ ono što ti zafali.....ja sam u ponedjeljak u CM-u naletila na sniženje cijele kolekcije :-D
Dobra stara Nivea :D kupila sam kremu vec, sensitive... aa za kupku sam cula pliva sept il tako nekako :$ imas s njom iskustva ?
Pliva sept ti treba dok pupak ne otpadne. I sebe ćeš 2-3 puta poslje poroda sa njom okupati. (Svrha kupanja s tim je da se ubije mrs).
Bitno je dobro oprati glavicu, stomak ne kvasiti a lice oprati cistom vodom tek kad bebici dobro operes glavicu od pjene.
Ne znam da li ideš na vježbe? Jako su korisne, uhvati se dosta savjeta. Kupi i banjicu, trebat ce ti kad pupak otpadne. Gledaj da je 7o cm duga cijelom dužinom (ne da dno bude uze) trebaju ti ravni zidovi kako se bebica ne bi oslanjala na njih, jer su hladni a to joj ne godi.

Edit: Zaboravih napisati da je bitno da se kupuju kremice, samponi, kupkice...iste marke. Ako se kojim slučajem pojavi alergija na neki proizvod, da znaš kojeg proizvodjaca da iskljucis a ne da iskljucujes njih vise ili da gatas do čega je.
putujucidzindas

#8037 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

Plivaseptom se NE pere glavica - znači samo tijelo. To je zapravo kao dezinfekciono sredstvo, kao preventiva pojavi infekcije (mi ga potrosili litre, imali mrsu, da li nam je pomoglo - ne znam).
manekenka u penziji

#8038 Re: Trudnjače i porodilje online

Sad u srijedu sestra na vježbama reče nama da se pere i to temeljito, jer se tu mrs najviše nakuplja.
Cime si ti prala glavicu?
Magarece_godine

#8039 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Magarece_godine »

manekenka u penziji wrote:Sad u srijedu sestra na vježbama reče nama da se pere i to temeljito, jer se tu mrs najviše nakuplja.
Cime si ti prala glavicu?
I mi peremo glavicu tim cudom :D a malisa uziva dok ga posipamo vodom ...
suspect_zero

#8040 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suspect_zero »

Anelicha wrote:
suspect_zero wrote:

Imam i Pliva sept, eno mi stoji još pola boce :oops: kontam da je iskoristim na skidanje šminke :D ....pliva sept sam koristila samo na početku, kupala i sebe i bebu pvu sedmicu sa tim a onda prešla na Nivea baby kolekciju :)
Za tjemenjaču najbolji mi onaj set babylove iz DM-a, fakat sam malenm iz dva kupanja skinula sve....nije skup, oko 4-5 km.
Ako vam treba uputa kako lagano skinuti tjemenjaču, slobodno pitajte :)
radenska

#8041 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

i nama je nivea najbolja :D ne znam koliko ste vi cesto kupali bebu, mi smo dva puta sedmicno, tako su nam rekle neke strucnije osobe od nas, kao bebama se vise koza isusuje cestim kupanjem. Dok je mene moja mama kupala 40 dana uzastopno. Jos nije ona, nego neka komsinica, kao takav obicaj bio da ona kupa sve bebe u mahali :lol: :lol:
šatirana_ljubičica

#8042 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by šatirana_ljubičica »

Plivasept od kamilice je zakon za bebe u prvih 40 dana a i za mame :D
Anelicha

#8043 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

U moje svekrve obicaj kupati bebu prije izlaska sunca,40 dana -.-
Ja mislila sale se kad sam prvi put cula ..
safran

#8044 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Anelicha wrote:U moje svekrve obicaj kupati bebu prije izlaska sunca,40 dana -.-
Taj je još i dobar. Jesi čula za "prije izlaska iz kuće, truleksom preći bebi preko lica"? Ja i dalje vjerujem da je ovo bila zafrkancija.
duboka_misao

#8045 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

safran wrote:
Anelicha wrote:U moje svekrve obicaj kupati bebu prije izlaska sunca,40 dana -.-
Taj je još i dobar. Jesi čula za "prije izlaska iz kuće, truleksom preći bebi preko lica"? Ja i dalje vjerujem da je ovo bila zafrkancija.
Jel trulex natopljen eterom slucajno :kiss:
BadCopy

#8046 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by BadCopy »

Nema nista gore od tih seljackih obicaja.
Kupaj ga 40 dana,trulexom ga po glavi,nabij mu gacice na glavu i plesi oko tranzistora

Od zla oca od gore matere
Alhemicarkaa

#8047 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

safran wrote:
:D Znam da ću opet biti ispreskakana, ali ovo ima logike :oops: Mene je moja mama brisala sterilnom gazom, jednom obriše i odmah nova. Gledala njena nena i rekla joj - sine, beba se briše besparom (truleks današnji), i moja mama digla na trehu kao mi sad. Epilog - imam da Bog sačuva osjetljivo lice. Za razliku od moje mame, ja sam isto koristila sterilnu gazu za svoje djete :lol: Nikako nisam mogla preko onog slatkog lica prevući truleks :cry:
Anelicha

#8048 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

Alhemicarkaa wrote:
safran wrote:
:D Znam da ću opet biti ispreskakana, ali ovo ima logike :oops: Mene je moja mama brisala sterilnom gazom, jednom obriše i odmah nova. Gledala njena nena i rekla joj - sine, beba se briše besparom (truleks današnji), i moja mama digla na trehu kao mi sad. Epilog - imam da Bog sačuva osjetljivo lice. Za razliku od moje mame, ja sam isto koristila sterilnu gazu za svoje djete :lol: Nikako nisam mogla preko onog slatkog lica prevući truleks :cry:

Aaa truleks -.-
u ovoj kuci poznatiji kao sudopera xD (znaam sta mislite, rijecnik mi je trebao kad sam se udala xD )
i da, vazda svekrva starije unuce brise truleksom, na sta se ja zgrozim...i njegov otac to gleda sasvim mirno... a iz mene vatraaa...
volim onu njezu kozu, miris.. a truleks... FUUUUUUUUUUUUJ!
insomnia78

#8049 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by insomnia78 »

To je protiv uroka :D

Zoya

#8050 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Zoya »

Truleks u kombinaciji sa sprejom za prozore :thumbup: Zagarantiran antiurok!
Post Reply