Paypal u Bosni i Hercegovini

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Diverse

#8026 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Diverse »

programerAnel wrote: 04/02/2022 12:26
Mariella wrote: 04/02/2022 09:46 Na svu srecu problem je bio samo u prekoracenju dnevnog limita banke. E sad, je li se iko ovdje susretao sa ovim... Namjerno sam cekala automatski transfer da ne moram placati dodatno 9 KM fee, ali ispade da cu uvijek morati da placam jer ce transfer biti odbijen za iznose vece od 2000 KM.

U banci su mi rekli da postoji opcija podnosenja zahtjeva da se limit poveca, ali da se svaki mjesec resetuje :lol:

Ima li iko iskustva sa Wise/Transferwise? Je li bolja opcija od PayPal-a...
Pratim.
Bit ćeš presretna ako ti je tih 9KM fee najveći problem.
Kod mene od automatskog transfera do manualenog konverzije , kurs i fee pojedu cca 50 KM.
Ako ne vjeruješ poslat ću ti na DM sliku sa paypala :)

Definitivno PayPal u BIH nema perspektivu.
Iz koje valute? Nije 9 maraka meni, vec 4 evra, i to je sve za prebacivanje evra. Za dolare ne znam, kurs je onaj najnepovoljniji tj. donji, a za evro je za sve isti, pa mi jedina provizija dodje tih 4 evra. Na sta ti se nakupi 50km? Ako je konverzija dolara, koliko ti je to u procentima od prebacene sume? Pretpostavljam da ti je 50 minus 8 (4 evra) tih 42 maraka je konverzija dolara. Ako dobijas dvije hiljade dolara, 30ak dolara provizije na konverzije nije puno, 1%,1.5% . Jos ako si ocekivao da ti mijenjaju po srednjem kursu (a oni mijenjaju po donjem uvijek). Imaj na umu da ti dolar stize na sledeci nacin dolar - evro -marka, a ne dolar - marka. Mada ne mijenja puno jer je ovaj drugi korak ionako povoljan. Ako ti banka uzima proviziju na konverziju evra u marku, mijenja banku.
programerAnel

#8027 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by programerAnel »

Diverse wrote: 04/02/2022 12:54
programerAnel wrote: 04/02/2022 12:26

Pratim.
Bit ćeš presretna ako ti je tih 9KM fee najveći problem.
Kod mene od automatskog transfera do manualenog konverzije , kurs i fee pojedu cca 50 KM.
Ako ne vjeruješ poslat ću ti na DM sliku sa paypala :)

Definitivno PayPal u BIH nema perspektivu.
Iz koje valute? Nije 9 maraka meni, vec 4 evra, i to je sve za prebacivanje evra. Za dolare ne znam, kurs je onaj najnepovoljniji tj. donji, a za evro je za sve isti, pa mi jedina provizija dodje tih 4 evra. Na sta ti se nakupi 50km? Ako je konverzija dolara, koliko ti je to u procentima od prebacene sume? Pretpostavljam da ti je 50 minus 8 (4 evra) tih 42 maraka je konverzija dolara. Ako dobijas dvije hiljade dolara, 30ak dolara provizije na konverzije nije puno, 1%,1.5% . Jos ako si ocekivao da ti mijenjaju po srednjem kursu (a oni mijenjaju po donjem uvijek). Imaj na umu da ti dolar stize na sledeci nacin dolar - evro -marka, a ne dolar - marka. Mada ne mijenja puno jer je ovaj drugi korak ionako povoljan. Ako ti banka uzima proviziju na konverziju evra u marku, mijenja banku.
https://ibb.co/YczB727
Nespin

#8028 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 08:43, edited 1 time in total.
Diverse

#8029 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Diverse »

programerAnel wrote: 04/02/2022 13:05
Diverse wrote: 04/02/2022 12:54
Odbijali ti transakcije, svaki put uzeli proviziju :(
programerAnel

#8030 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by programerAnel »

Diverse wrote: 04/02/2022 13:11
programerAnel wrote: 04/02/2022 13:05

Nije mi jasno šta su radili, ja ipak vjerujem da nekako vrijednost $ -> BAM najviše spadne kada je kraj mjeseca da se prebacuju pare
Diverse

#8031 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Diverse »

programerAnel wrote: 04/02/2022 13:16
Diverse wrote: 04/02/2022 13:11

Nije mi jasno šta su radili, ja ipak vjerujem da nekako vrijednost $ -> BAM najviše spadne kada je kraj mjeseca da se prebacuju pare
Jos jednu stvar uradi, ako nisi. Trazi da ne radi PayPal konverziju, vec Visa. Da li je namjestona da konverziju radi PayPal ili Visa, vidjeces po tome sto ce u zadnjem koraku pred prebacivanje para pisati iznos koji ce biti prebacen i ispod fee. Ako je u km ne valja, ako je osta u originalnoj valuti, dobro je. Visa radi puno povoljniju konverziju. Ako ti je namjestena ova nepovoljna varijanta, pisi support.
programerAnel

#8032 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by programerAnel »

Diverse wrote: 04/02/2022 13:18
programerAnel wrote: 04/02/2022 13:16

Jos jednu stvar uradi, ako nisi. Trazi da ne radi PayPal konverziju, vec Visa. Da li je namjestona da konverziju radi PayPal ili Visa, vidjeces po tome sto ce u zadnjem koraku pred prebacivanje para pisati iznos koji ce biti prebacen i ispod fee. Ako je u km ne valja, ako je osta u originalnoj valuti, dobro je. Visa radi puno povoljniju konverziju. Ako ti je namjestena ova nepovoljna varijanta, pisi support.
Kod mene uvijek piše ispod iznos u KM prije povlačenja novca na račun.
To znači nije dobro.

U biti prije povlačenja novca ja uvijek vidim tačno u KF koliko će mi leći i onda odlučim DA/NE
Diverse

#8033 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Diverse »

programerAnel wrote: 04/02/2022 13:25
Diverse wrote: 04/02/2022 13:18

To znači nije dobro.

U biti prije povlačenja novca ja uvijek vidim tačno u KF koliko će mi leći i onda odlučim DA/NE
Idi na Help (gore desno), pa Message center/ New message. Napisi da zelis da sredstva budu prebacena u originalnoj valuti.
programerAnel

#8034 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by programerAnel »

Diverse wrote: 04/02/2022 13:30
programerAnel wrote: 04/02/2022 13:25

To znači nije dobro.

Idi na Help (gore desno), pa Message center/ New message. Napisi da zelis da sredstva budu prebacena u originalnoj valuti.
Jesi li siguran u to, kakav će ona biti ishod, i ja sam čitao da je to puno povoljnije, a realno u omjeru umjesto 40 KM platim cca 30 KM ili je veća razlika na par hiljada
Mariella

#8035 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Mariella »

Ja isto prebacujem iz USD i isto kao i tebi, svaki put kad sam pokusala sve manji i manji iznos u KM :lol: Ako nista ovaj put su vratili tih 9 KM eto iz kurtoazije. Moram svakako otvoriti Wise racun, pa cu vidjeti da li je tu bolja situacija.

A nisam znala za tu opciju da konverziju ne radi PayPal. Ako neko proba javite :D
Diverse

#8036 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Diverse »

programerAnel wrote: 04/02/2022 13:38
Diverse wrote: 04/02/2022 13:30

Jesi li siguran u to, kakav će ona biti ishod, i ja sam čitao da je to puno povoljnije, a realno u omjeru umjesto 40 KM platim cca 30 KM ili je veća razlika na par hiljada
Ne znam za dolar. Ali ne kosta te nista da probas, bar sa jednom transakcijom. Bice manje sigurno.
Diverse

#8037 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Diverse »

Mariella wrote: 04/02/2022 13:42 Ja isto prebacujem iz USD i isto kao i tebi, svaki put kad sam pokusala sve manji i manji iznos u KM :lol: Ako nista ovaj put su vratili tih 9 KM eto iz kurtoazije. Moram svakako otvoriti Wise racun, pa cu vidjeti da li je tu bolja situacija.

A nisam znala za tu opciju da konverziju ne radi PayPal. Ako neko proba javite :D
Ja radim tako godinama, i zadovoljan sam. Ali euro je u pitanju.
Mehemed
Vozim: automobil

#8038 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Mehemed »

Ima to i negdje u opcijama, možeš odabrati BAM, EURO, USD kao valutu kartice i paypal ti šalje pare u toj valuti, mada lakše im je poslati mail da se ne traži, ja slučajno jednom naletio.
tri_poloski

#8039 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by tri_poloski »

Obavezno podesiti valutu kartice na onu u kojoj primate novac. U tom slucaju konverziju ne vrsi PayPal, nego banka ili izdavac kartice sto je, po mom iskustvu, povoljnije. Za privatni racun, izabrati sekciju 'Wallet' na naslovnoj traci (ili posjetiti https://www.paypal.com/myaccount/money), zatim odabrati karticu i u opcijama 'Currency' -> 'Change'. Za biznis racun, na naslovnoj traci odabrati 'Pay & Get Paid' -> 'Banks & Cards' (ili posjetiti https://www.paypal.com/businesswallet/m ... ks-section) te odabrati karticu i izvrsiti promjenu na isti nacin kao kod privatnog racuna. I ja sam sasvim slucajno saznao da postoji ova opcija, a do tada sam se natezao sa njihovom podrskom.
Mariella

#8040 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Mariella »

tri_poloski wrote: 04/02/2022 22:04 Obavezno podesiti valutu kartice na onu u kojoj primate novac. U tom slucaju konverziju ne vrsi PayPal, nego banka ili izdavac kartice sto je, po mom iskustvu, povoljnije. Za privatni racun, izabrati sekciju 'Wallet' na naslovnoj traci (ili posjetiti https://www.paypal.com/myaccount/money), zatim odabrati karticu i u opcijama 'Currency' -> 'Change'. Za biznis racun, na naslovnoj traci odabrati 'Pay & Get Paid' -> 'Banks & Cards' (ili posjetiti https://www.paypal.com/businesswallet/m ... ks-section) te odabrati karticu i izvrsiti promjenu na isti nacin kao kod privatnog racuna. I ja sam sasvim slucajno saznao da postoji ova opcija, a do tada sam se natezao sa njihovom podrskom.
Odlicno, hvala, promijenjeno :thumbup: :thumbup:
tri_poloski

#8041 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by tri_poloski »

elq wrote: 04/02/2022 23:05
tri_poloski wrote: 04/02/2022 22:04 Obavezno podesiti valutu kartice na onu u kojoj primate novac. U tom slucaju konverziju ne vrsi PayPal, nego banka ili izdavac kartice sto je, po mom iskustvu, povoljnije. Za privatni racun, izabrati sekciju 'Wallet' na naslovnoj traci (ili posjetiti https://www.paypal.com/myaccount/money), zatim odabrati karticu i u opcijama 'Currency' -> 'Change'. Za biznis racun, na naslovnoj traci odabrati 'Pay & Get Paid' -> 'Banks & Cards' (ili posjetiti https://www.paypal.com/businesswallet/m ... ks-section) te odabrati karticu i izvrsiti promjenu na isti nacin kao kod privatnog racuna. I ja sam sasvim slucajno saznao da postoji ova opcija, a do tada sam se natezao sa njihovom podrskom.
jel smijem dodavat currency?

Image

Image
Tu dodajes valute u kojima primas uplate. Ako primas npr USD i EUR, dodaj obje i uplate ce ici na odgovarajuce 'racune', opet bez njihove konverzije. Ispod opcije 'PayPal balance' imas Visa karticu **1464, nju odaberi i podesi odgovarajucu valutu.
Averus

#8042 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Averus »

Ima li kakva finta da se Business account na Paypalu vrati u Private status?
Mariella

#8043 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Mariella »

How do I upgrade or downgrade my PayPal account?
To downgrade your Business account to a Personal account, please contact us and a member of our customer service team will do this manually.

Odgovor sa PayPala na Help - Common questions
Averus

#8044 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Averus »

Mariella wrote: 07/02/2022 09:31 How do I upgrade or downgrade my PayPal account?
To downgrade your Business account to a Personal account, please contact us and a member of our customer service team will do this manually.

Već dvaput kontaktirao i niko ništa.
Ajd probaću opet jbg...

EDIT: Jebo majku evo odma' prođe :lol:
Mariella

#8045 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Mariella »

Averus wrote: 07/02/2022 09:32
Mariella wrote: 07/02/2022 09:31 How do I upgrade or downgrade my PayPal account?

Već dvaput kontaktirao i niko ništa.
Ajd probaću opet jbg...

EDIT: Jebo majku evo odma' prođe :lol:
:lol: Meni su dosad brzo odgovarali preko ovog Message Center
Averus

#8046 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Averus »

Meni nisu ni odgovorili, samo mi odjednom interfejs opet onaj privatni :D
Sad valja čekat RF banku i njihovu Visu da konačno stigne, pa da mogu i skinuti šta love sa PayPala... :oops:
Mariella

#8047 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Mariella »

Averus wrote: 07/02/2022 09:42 Meni nisu ni odgovorili, samo mi odjednom interfejs opet onaj privatni :D
Sad valja čekat RF banku i njihovu Visu da konačno stigne, pa da mogu i skinuti šta love sa PayPala... :oops:
Jesi to morao mjenjati u Personal iz nekog razloga?
Averus

#8048 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Averus »

Ma eksperimentisao :oops:
Već duže vrijeme mi svaka uplata stoji na računu po mjesec dana, pa onda čekaj sljedeći prvi dok legne (ili transfer + fee).
Negdje pročitah nekome to riješeno kad je prebacio na business, međutim jok :D

Na kraju sam došao do informacije da je to zato što glupi paypal svaki promet gleda kao prodaju i kupovinu robe (ne poznaje pojam usluge), pa onda se čeka kao isporuka i da ne dođe do nekog refundiranja ili "sumnjivih aktivnosti".
Čisto da spomenem da isti account koristim već 10ak godina, a posljednjih 5 mi svaki mjesec ista svota legne...
Da ne pričam o tome kako mi dere fee za svaku glupost.
Npr dok sam streamao na twitchu - ako mi neko uplati 5€, ja dobijem recimo 4.65€, a onda ako ja to hoću da proslijedim nekome, moram platiti 5.25€, da bi on dobio 5.00€ (nisu precizne cifre, nego čisto kao primjer kakva je pljačka posrijedi) :oops:

Al' haj' dobro jebat ga, nek radi kako radi, šta ću mu ja...
tri_poloski

#8049 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by tri_poloski »

elq wrote: 07/02/2022 12:29
tri_poloski wrote: 05/02/2022 06:57

Tu dodajes valute u kojima primas uplate. Ako primas npr USD i EUR, dodaj obje i uplate ce ici na odgovarajuce 'racune', opet bez njihove konverzije. Ispod opcije 'PayPal balance' imas Visa karticu **1464, nju odaberi i podesi odgovarajucu valutu.
trenutna valuta je bam. jel trebam promjenit u usd il eur?
Image
Image
Da, izaberi onu u kojoj primas novac
amarildo1

#8050 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by amarildo1 »

Koju banku preporucujete ako ce mjesecno preko paypala na racun da legne oko 3-4 hiljade KM?
Post Reply