Ukrajina

Post Reply
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#8026 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

spreca wrote:
UnscarD wrote:
Nije to bas tako jednostavno ...to bi bilo tako u idealnom svijetu. U praxi se traze korumpirani pojedinci u vlasti koji obezbjedjuju i sebe i svoju familiju a za uzvrat potpisuju nepovoljne kredite koje citave nacije generacijama bacaju u duznicko ropstvo. To ide dotle da su Boliviji privatizovali vodu ljudima jer vise nisu imali sta da im zgule sa ledja zbog kredita koje je njihova korumirana vlast u sprezi sa WB-om uzela ...cijena vode je otisla na 20USD u zemlji gdje je plata 100 USD ...ljudi su mogli da biraju da piju vodu ili da jedu ...oboje ne moze ...e dotle to ide.
zna se ko moze da potpise da se kredit uzme....a tog nekog je birao narod a ne kreditna organizacija.....znam da ti krediti nisu povoljni....ali ako nemoras ne trebas uzeti
Ako i dalje pricamo o Boliviji, kredite je uglavnom uzela vojna hunta koja je nasilno (sa podrskom CIA) dosla na vlast...

Mislim da zalazimo u of topic ... evo ti nas ovde, ne treba ti bolji primjer ...zaduzujemo se kod MMF-a da bi placali administraciju ...
General War

#8027 Re: Ukrajina

Post by General War »

AliceInChains wrote: Uzmimo samo kao primjer Ruski plin:

Neki pomahnitali lobisti iz EU i SAD-a gone Evropske politicare da samovoljno zavrnu plinske pipe, kako bi se konacno osamostalili od Ruskog plina i naravno umjesto toga kupovali skuplji plin iz SAD-a i drugih zemalja. Neki od njih jedva sto nisu pristali (sankcije, ovo ono), dok im nisu dosli glavni evropski biznismeni i "osamarili" sa mogucim posljedicama za Evropsku ekonomiju.

I znas, sta je smijesno: Najbolji su oni, koji racionalno razmisljaju i malo pojma o toj temi imaju i tu cinjenicu priznaju. Ali ne razmisljaju dugo, kad pricaju o tome, kako bi super islo npr. jednoj Ukrajini, kad bi se konacno odviknula jeftinog Ruskog plina. Podjednostavljeno: To sto nije dobro za EU, je dobro za Ukrajinu. :-)

Pa covjece, ako ce Ukrajini ici tako super, kad se okrene EU i zatvori granice prema Rusiji i odsjece prirodne, stoljetne ekonomske veze sa Rusijom, sto onda jedna Njemacka nije u stanju da uvede pisljive ekonomske sankcije, tj. na drugi nacin zatvori granice prema bijednoj Rusiji, ako je Evropsko trziste tako betonsko?

Moze li ovdje iko malo objektivnije diskusije voditi, bez da lize dupe zapadu ili Rusiji sa prezvakanjem njihovih zvanicnih stavova?
Ama slazem se sto se tice samo i jedino "ekooomije" sto bi nas bivsi ministar sigurnosti rekaoi sto ti glledas samo kroz tu prizmu ..ali ti ili neces ili ne zelis da shvatis da se ovim napravio veliki i bespotreban presedan od drugog svjetskog rata.
Znaci moras dodti tu i novo geopoliticko stanje sto ukljucuje bezbjednost i politiku.
DA, Ukrajini treba "PLIN" ali i rusiji treba teritorija ukrajine za plasman tog plina...cini mi se 66% plina i nafte ide kroz ukrajinu za evropu pa i za tu njemacku cini mi se...Da li mislis da ukrajina moze odagnati tu dilemu kod zapadne evrope da jednostarno zatvori ili cak bolje minira instalacije plinovoda ako joj stvari ne budu isle na ruku??
Ima svako pravo da to ucini...i opet valja americki gas kupovati (znaci win -win situacija za SAD, a posebno bas se njemacko isplati kockanje sa saveznistvom sa SAD)
Bi li ti tako komsiji koji ti je zazidao sobu od stana a cije cijevi za vodu idu kroz tvoj stan...mozda malo se poigrao sa tim cijevima kao adut pritiska?
Ne znam sta je ovdje neobjektivno za diskusiju...samo milsim da sam ubrojao malo vise otezavajucih faktora
AliceInChains

#8028 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

nihoniho wrote:
AliceInChains wrote: Uzmimo samo kao primjer Ruski plin:

Neki pomahnitali lobisti iz EU i SAD-a gone Evropske politicare da samovoljno zavrnu plinske pipe, kako bi se konacno osamostalili od Ruskog plina i naravno umjesto toga kupovali skuplji plin iz SAD-a i drugih zemalja. Neki od njih jedva sto nisu pristali (sankcije, ovo ono), dok im nisu dosli glavni evropski biznismeni i "osamarili" sa mogucim posljedicama za Evropsku ekonomiju.
Problem redsukujes na trenutno pitanje isporuke plina i onda na tome gradis argumentaciju.
veca opasnost za europsku ekonomiju , dugorocno, je ovisnost o ruskom plinu, nego njegovo ,trenutno , ukidanje ili neukidanje.
veca opasnost je imati Rusiju sa nepredvidivim, cesto iracionalnim vodjom,spremnim na ucjene, nasilno zauzimanje drugih drzava, nego otrpiti ogromne , kratkorocne finansijske gubitke .
nije zapad budala, srusili su oni i vece mangupe od Putina, problem je sto se placa nepotrebno visoka cijena.
Tacno, cilj Evropske Unije treba biti neovisnost od bilo cega. To je sasvim razumna strategija.

Nego, sto EU goni Ukrajinu, da nesto ucini, sto EU zasad sama ne moze? To je poenta i zbog toga smatram, da to jednostavno nije dobro za samu Ukrajinu.

Dobro napisah @Lokman onaj primjer o Bugarima, koji traze posao u Turskoj. Evropska ekonomija zasad ne moze zadovoljiti narodu u samoj Uniji i nikako ne vidim, kako uopste moze jednoj Ukrajini zadovoljiti, ako im Rusi zatvore granicu. Drugi problem Ukrajine unutar Evropskog trzista bi bio slican Bosni. Moras priznati sve zakone bez da ucestvujes u zakonodavstvu. Rusi im makar nude nesta na istoj razini.
nihoniho

#8029 Re: Ukrajina

Post by nihoniho »

UnscarD wrote: Ja zapadnu politiku prema Rusiju vidim malo drugacije...mislim da im Putin posebno smeta jer ne ide niz dlaku. Nije dopustio nekontrolisan upliv zapadnog kapitala koji bi potcinio potpuno Rusiju, zapadnim centrima moci. Po meni, krajnji cilj zapadne politike prema Rusiji su Ruski resursi i stavljanje istih pod njihovu kontrolu. Zapad se nadao da ce to ici ekonomskim putem putem neke korumpirane marionete (ili pijane svejedno) koja ce to da olaksa ali to ocigledno sad za sad ne ide tako.
To je ujedno i jedini razlog zbog kojeg se insistira na cetverogodisnjim izborima. Ukoliko nalete na tvrd orah koji nije potkupljiv, jbg, sacekamo 4 godine pa ce doci novi koji jeste.

Jbg, ja zapad ne volim (ne naravno narod i ljude nego vlasnike kapitala koji su u faktickoj vlasti vec preko sto godina i koje naravno niko nije birao) ne volim ih kroz istoriju (sto vise znam to ih manje volim) tako da svako ko im kontrira ima moje simpatije.
Nemoj zaboraviti da je amerika , devedesetih, u rusiju slala stotine miliona dolara pomoci u zitu i prehrambenim proizvodima, svke godine.
slali su jer je rusija bila na ivici gladi, jer je trebalo prebroditi tranziciju ekonomije, podici na noge rusku privredu i uciniti je odrzivom, rusko "bogacenje", u prosloj dekadi , se bazira upravo na ekopnomiji i trgovini uspostavljenoj i vodjenoj sa zapadom.
sad , kada je dosao dop ara, kada se ekonomsko sztanje stabilizovalo, Putin je krenuo da zvecka oruzjem, priziva rusko carstvo, vodi antiamericku politiku , da "ujeda ruku koja ga je nahranila" devedesetih, i ne samo devedesetih.
da se postavlja kao vojnoo politicka i ekonomska protuteza americi!?
naivno i neodrzivo, neostvarivo. ispisane su stotine strana o inferiornosti rusije u svakom pogledu i rezultat konflikta je izvjestan. radi se o tripu jednog covjeka ili oligarhije , koji ce skupo stjati Ruse
sve sto ostaje je iracionalno nasladjivanje. sto ti rece, "ne podnosim ih i volim da im neko kontrira.
nihoniho

#8030 Re: Ukrajina

Post by nihoniho »

AliceInChains wrote: Tacno, cilj Evropske Unije treba biti neovisnost od bilo cega. To je sasvim razumna strategija.

Nego, sto EU goni Ukrajinu, da nesto ucini, sto EU zasad sama ne moze? To je poenta i zbog toga smatram, da to jednostavno nije dobro za samu Ukrajinu.

Dobro napisah @Lokman onaj primjer o Bugarima, koji traze posao u Turskoj. Evropska ekonomija zasad ne moze zadovoljiti narodu u samoj Uniji i nikako ne vidim, kako uopste moze jednoj Ukrajini zadovoljiti, ako im Rusi zatvore granicu. Drugi problem Ukrajine unutar Evropskog trzista bi bio slican Bosni. Moras priznati sve zakone bez da ucestvujes u zakonodavstvu. Rusi im makar nude nesta na istoj razini.
Tesko je diskutovati o dugorocnim prednostima i manama clanstva u EU. nije to samo pitanje para , nego i civilizacijski iskorak, uredjivanje elementarnih drustvenih normi... naravno, tesko je od bugara, ili bilo koga napraviti pristojnu drzavu, kada nen,ma unutrasnjeg kvaliteta.
EU im nudi sansu da , na dugorocnoj bazi, napravi odrzivu ekonomiju, rusi im nude oligarhijski sistem po ugledu na rusiju, s daleko manje resursa i mogucnosti ubiranja para na sirovini.
nema smisla raspravljati o izboru rusija ili EU,
AliceInChains

#8031 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

nihoniho wrote:
UnscarD wrote: Ja zapadnu politiku prema Rusiju vidim malo drugacije...mislim da im Putin posebno smeta jer ne ide niz dlaku. Nije dopustio nekontrolisan upliv zapadnog kapitala koji bi potcinio potpuno Rusiju, zapadnim centrima moci. Po meni, krajnji cilj zapadne politike prema Rusiji su Ruski resursi i stavljanje istih pod njihovu kontrolu. Zapad se nadao da ce to ici ekonomskim putem putem neke korumpirane marionete (ili pijane svejedno) koja ce to da olaksa ali to ocigledno sad za sad ne ide tako.
To je ujedno i jedini razlog zbog kojeg se insistira na cetverogodisnjim izborima. Ukoliko nalete na tvrd orah koji nije potkupljiv, jbg, sacekamo 4 godine pa ce doci novi koji jeste.

Jbg, ja zapad ne volim (ne naravno narod i ljude nego vlasnike kapitala koji su u faktickoj vlasti vec preko sto godina i koje naravno niko nije birao) ne volim ih kroz istoriju (sto vise znam to ih manje volim) tako da svako ko im kontrira ima moje simpatije.
Nemoj zaboraviti da je amerika , devedesetih, u rusiju slala stotine miliona dolara pomoci u zitu i prehrambenim proizvodima, svke godine.
slali su jer je rusija bila na ivici gladi, jer je trebalo prebroditi tranziciju ekonomije, podici na noge rusku privredu i uciniti je odrzivom, rusko "bogacenje", u prosloj dekadi , se bazira upravo na ekopnomiji i trgovini uspostavljenoj i vodjenoj sa zapadom.
sad , kada je dosao dop ara, kada se ekonomsko sztanje stabilizovalo, Putin je krenuo da zvecka oruzjem, priziva rusko carstvo, vodi antiamericku politiku , da "ujeda ruku koja ga je nahranila" devedesetih, i ne samo devedesetih.
naivno i neodrzivo, neostvarivo. ispisane su stotine strana o inferiornosti rusije u svakom pogledu i rezultat konflikta je izvjestan. radi se o tripu jednog covjeka ili oligarhije , koji ce skupo stjati Ruse
sve sto ostaje je iracionalno nasladjivanje. sto ti rece, "ne podnosim ih i volim da im neko kontrira.
Ne shvatam te, nimalo. Par stranica ljudi poput tebe pricaju: 'Ta ce Rusi bez plina i ulja. Kad bi im EU zavrnula pipe....

U devedesetim su im kriminalci pod stolom ukrali i to bogatstvo. Da Putin to bogatstvo nije vratio u drzavnu ruku pocetkom negovog mandata 2000te i zatvorio par oligarha, koji su bili spremni sve preprodati zapadnim firmama, Rusija danas nebi samo primala hljeb iz zapada, nego i rizu iz Kine.

Zbog toga ga i Rusi smatraju Cesarom, gotive mu vanjsku politiku, iako ga do bola kritikuju radi korupcije u samoj Rusiji.
Orgasmatron

#8032 Re: Ukrajina

Post by Orgasmatron »

Svu odgovornost za ovu situaciju snosi antiruska politika SAD-a i dijela Europe. Žele opkoliti Rusiju kako bi je oslabili, sravnili sa zemljom i razorili. To je njihova davna želja, koju gaje već 300 godina i koju mnoge zapadne elite pokušavaju realizirati. To nisu mogli učiniti ni uz pomoć Napoleona, ni uz pomoć Hitlera, iako su Napoleonov slučaj u Francuskoj i Hitlerov u Njemačkoj dvije potpuno različite pojave. Pa ipak, sad oni u skladu s istom tradicijom ponovo jurišaju na Rusiju. Ali i ovoga puta će ostati kratkih rukava...Pametnom dosta.
General War

#8033 Re: Ukrajina

Post by General War »

Orgasmatron wrote:Svu odgovornost za ovu situaciju snosi antiruska politika SAD-a i dijela Europe. Žele opkoliti Rusiju kako bi je oslabili, sravnili sa zemljom i razorili. To je njihova davna želja, koju gaje već 300 godina i koju mnoge zapadne elite pokušavaju realizirati. To nisu mogli učiniti ni uz pomoć Napoleona, ni uz pomoć Hitlera, iako su Napoleonov slučaj u Francuskoj i Hitlerov u Njemačkoj dvije potpuno različite pojave. Pa ipak, sad oni u skladu s istom tradicijom ponovo jurišaju na Rusiju. Ali i ovoga puta će ostati kratkih rukava...Pametnom dosta.
:lol: Prijatelju znas li ti kao prvo, ko je usao u krim...jurisaju Rusi ili Amerikanci?
General War

#8034 Re: Ukrajina

Post by General War »

AliceInChains wrote:
nihoniho wrote:

Ne shvatam te, nimalo. Par stranica ljudi poput tebe pricaju: 'Ta ce Rusi bez plina i ulja. Kad bi im EU zavrnula pipe....

U devedesetim su im kriminalci pod stolom ukrali i to bogatstvo. Da Putin to bogatstvo nije vratio u drzavnu ruku pocetkom negovog mandata 2000te i zatvorio par oligarha, koji su bili spremni sve preprodati zapadnim firmama, Rusija danas nebi samo primala hljeb iz zapada, nego i rizu iz Kine.

Zbog toga ga i Rusi smatraju Cesarom, gotive mu vanjsku politiku, iako ga do bola kritikuju radi korupcije u samoj Rusiji.
Ti se zalis na kredibilnost sagovornika...Sta je jednom prosjecnom rusu svejedno...da je bogatsvro u rukama zapada ili oligarha bliskim putinu? Ja mislim da mu je bas svejedno...I nije tacno...da je tako kako ti kazes onda ni Saudijska Arabija, niti Kuvajt, niti Katar...sve do iraka, bi kupovali hljeb sa zapada i rizu iz kine...a nije tako, ne pod tim uslovima kako ih ti navodis.
Last edited by General War on 27/03/2014 17:48, edited 1 time in total.
agnostic_front

#8035 Re: Ukrajina

Post by agnostic_front »

Joj ovdje zaključaka. Amerika uz pomoć hitlera htjela da sruši Rusiju, pa je zato skoro pola miliona Amerikanaca poginulo boreći se protiv hitlera :-) :-)

SAD i EU bi do kraja godina trebali potpisati TTIP koji će donijeti nekoliko stotina hiljada poslova (ne za Obamu, Camerona ili Merkelovu, nego za privatne firme, bez zaduživanja država). Rusija oko ovih sankcija može zasmetati kratkoročno, dugoročni gubitnik je ruski narod.
Orgasmatron

#8036 Re: Ukrajina

Post by Orgasmatron »

A da malo prestanete citati ove mainstream medije i posvetite se nezavisnim portalima, knjigama i slicnim stvarima, skontali bi neke stvari.

Ovako zivite u zabludi, nitko vam ne brani.
agnostic_front

#8037 Re: Ukrajina

Post by agnostic_front »

Orgasmatron wrote:A da malo prestanete citati ove mainstream medije i posvetite se nezavisnim portalima, knjigama i slicnim stvarima, skontali bi neke stvari.

Koji su to nezavisni mediji?
AliceInChains

#8038 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

nihoniho wrote:
AliceInChains wrote: Tacno, cilj Evropske Unije treba biti neovisnost od bilo cega. To je sasvim razumna strategija.

Tesko je diskutovati o dugorocnim prednostima i manama clanstva u EU. nije to samo pitanje para , nego i civilizacijski iskorak, uredjivanje elementarnih drustvenih normi... naravno, tesko je od bugara, ili bilo koga napraviti pristojnu drzavu, kada nen,ma unutrasnjeg kvaliteta.
EU im nudi sansu da , na dugorocnoj bazi, napravi odrzivu ekonomiju, rusi im nude oligarhijski sistem po ugledu na rusiju, s daleko manje resursa i mogucnosti ubiranja para na sirovini.
nema smisla raspravljati o izboru rusija ili EU,
Ne samo ti, nego svako ko se razumije u EU mora priznati, da clanice imaju obostranu korist. Ali najvecu korist imaju inicijatori EWG-a, koji primaju nove istocnoevropske clanice.

Uzmimo za primjer Bugarsku. Bugarska je rasprodala, ili ti privatizirala (sto je po klauzulama EU, ako hoces da budes njihov clan ionako obavezno) sve od A do Z, jer naravno naspram zapadnim firmama haman nista nije bilo konkuretno. Slicno ide/je islo svakoj istocnoevropskoj drzavi. Znaci, taj stari dio Evropske Unije je dobro zaradio na Bugarskoj. Jesu Bugari dobili pare iz Evropskih fondova, ali je to u odnosu sica.

Ove godine su Bugarskoj konacno otvorili granice, tako da Bugari imaju pravo raditi na cijelom trzistu EU. O drustvenim normama da ne pricamo: Vodeci politicari i parlamentarci od Njemacke (pogotovo Merkelova stranka) do Engleske(Cameronova stranka, UKIP) (znaci ne obican narod) su kritikovali Brisel, kako je to moguce da se vec sad Bugarima i Rumunima otvori granica i da ce im ubiti socijalne sisteme, dali se otvaranje granica moze prolongirati itd.. Znaci, dali su Bugarima do znanja, da nisu bas pozeljni. E, kad TRENUTNO tako tretiraju jednu clanicu, kako ce bogati tretirati Ukrajince?

Btw. kad citas komentare po EU forumima, onda ces naci razum u Ruskoj politici, ali ne zbog toga, zato sto svi vole Rusiju i smatraju opravdano zauzimanje Krima, nego zato sto ispod jezika uistinu nikone zeli Ukrajinu, jer nece da "svojim parama odrzavaju" Ukrajince. Siti su vec Grka, Bugara, blablabla. Znas druze, populizam je zadnjih godina jako ojacao u EU, radi teske ekonomske situacije. Ako je to za tebe civilizacijski iskorak, onda bujrum.
agnostic_front

#8039 Re: Ukrajina

Post by agnostic_front »

Hajde Alice, možeš li nam analizirati Estoniju, molim te? Mala zemljica, bila u sklopu Sovjetskog Saveza, primljena u EU 2004. godine, ako se ne varam. Nezaposlenost 8.6%, državni dug je 6.7% BDP-a. Kako to može?
djonko brajs

#8040 Re: Ukrajina

Post by djonko brajs »

Ja Sam Odavle wrote:
djonko brajs wrote:kad pogledas komentare citatelja u Die Zeitu, Bildu, Guardianu, Indipendentu tipičan kometar sa najviše lajkova u Njemačkim i Engleskim novinama je neka amerika odjebe šta ima zakuhavati naše odnose sa Rusijom, moža Putin nije cvijećka ali je u ovom slučaju u pravu.

To je tipičan stav evropljanina koji prati politiku i čita novine.

Kod nas međutim najvažnije je duboko, duboko isplaziti jezik u američki čmar jer oni su napravili Ray Ban cvike a rusi ladu. Šta je veća šminka? E tako bošnjački papak rezonuje.
U pravu je gdje? Sto je anektirao dio susjedne drzave? Znam ja da je vama iz PC draga pomisao da putinko dodje i po vas, ali mi moras objasniti spin o "biti u pravu" kad je u pitanju aneksija tudje teritorije. Lako se iz ovoga vidi ko ovdje plazi jezike u ciji cmar.
u pravu da anektira krim pod uslovima svrgavanja demokratski izabrane vlasti u ukrajini pucem. i to od strane ekstremistickih pokreta poput desnog sektora i svobode, a sve, kako je priznala zamjenica drzavnog sekretara s.a.d. viktorija nuland u snimljenom razgovoru, uz finansijsku podrsku amerike od 5 milijardi dolara. gospoda organizuju ilegalan puc da bi instalirali ilegalnu poslusnicku vlast ciji prvi akt je zakonska zabrana ruskog jezika.

amerikanci su intervenisali sa puno manje povoda i razloga. ako hoces da ti nabrajam granadu, panamu, libiju...
AliceInChains

#8041 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

agnostic_front wrote:Hajde Alice, možeš li nam analizirati Estoniju, molim te? Mala zemljica, bila u sklopu Sovjetskog Saveza, primljena u EU 2004. godine, ako se ne varam. Nezaposlenost 8.6%, državni dug je 6.7% BDP-a. Kako to može?
Onaj ko svom silom pokusava dokazati, kako je Estonski uspjeh samo i iskljucivo bio moguc radi ulaska Estonije u Evropsku Uniju je isto smijesan kao i onaj, ko misli da je Estoniji u istocnom ekonomskom savezu islo super.

Estonski uspjeh i ekonomski rast je pocao ali bas u isto vrijeme, kad i Ruski. Naravno ne slucajno. Tradicionalne ekonomske veze izmedu Rusije i Estonije(bas kao izmedu Rusije i Finske) jos uvjek postoje tako da ni ne zacudi.

Estonski premijer je bio medu prvim, koji su se protivili ekonomskim sankcijama protiv Rusije. Znaju sami, da bi se ukakili, kad bi samo trgovali sa clanicama EU.
djonko brajs

#8042 Re: Ukrajina

Post by djonko brajs »

nihoniho wrote:Naravno da ce svako normalan izabrati kolonizaciju na krilima MMF-a , nego kolonizaciju na krilima ruskih tenkova, oligarha, tipova poput Putina... Cinjenica je da je kolonizacija neminovna, nista lose , produkt evolucije, pitanje je kvalitet zivota i dostojanstvo pojedinca.
Samo budala ce izabrati da bude siromasan i ugnjetavan u jakoj Rusiji, Bosni, Iranu ili da ima pristojan zivot u vojno politicki nebitnoj drzavi.
daj primjer gdje je kolonizacija mmf-om dala rezultate.
Avetinho

#8043 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

agnostic_front wrote:
Orgasmatron wrote:A da malo prestanete citati ove mainstream medije i posvetite se nezavisnim portalima, knjigama i slicnim stvarima, skontali bi neke stvari.

Koji su to nezavisni mediji?
advance i RT :wink:
agnostic_front

#8044 Re: Ukrajina

Post by agnostic_front »

AliceInChains wrote:
agnostic_front wrote:Hajde Alice, možeš li nam analizirati Estoniju, molim te? Mala zemljica, bila u sklopu Sovjetskog Saveza, primljena u EU 2004. godine, ako se ne varam. Nezaposlenost 8.6%, državni dug je 6.7% BDP-a. Kako to može?
Onaj ko svom silom pokusava dokazati, kako je Estonski uspjeh samo i iskljucivo bio moguc radi ulaska Estonije u Evropsku Uniju je isto smijesan kao i onaj, ko misli da je Estoniji u istocnom ekonomskom savezu islo super.

Estonski uspjeh i ekonomski rast je pocao ali bas u isto vrijeme, kad i Ruski. Naravno ne slucajno. Tradicionalne ekonomske veze izmedu Rusije i Estonije(bas kao izmedu Rusije i Finske) jos uvjek postoje tako da ni ne zacudi.

Estonski premijer je bio medu prvim, koji su se protivili ekonomskim sankcijama protiv Rusije. Znaju sami, da bi se ukakili, kad bi samo trgovali sa clanicama EU.
Ko to pokušava dokazati? Ja te pitam kako je Estonija mogla, a Bugarska ne može? Obje zemlje u par godine ušle u EU.

Eto sad ispade da je Rusija zaslužna. Bolje trgovačke veze Estonija ima sa Skandinavskim zemljama i Njemačkom, nego sa Rusijom, ali hajde eto nek ti bude. Od ukupnog uvoza, 4% je iz Rusije i oni će se usrati zbog toga. Apsolutno.
djonko brajs

#8045 Re: Ukrajina

Post by djonko brajs »

Ja Sam Odavle wrote: Eno malo gore onaj lik napisa kako se svi uvlace Americi u supak. Treba se svijet dakle Rusiji uvuci u supak, ipak se tamo prodaju hiljade BMW, nije to sala, neka ih, neka idu anektirati teritorije susjednih drzava.

Pitam se bi li isti rezon bio kada bi SAD anektirale Quebec, ipak ima tamo "engleskog" zivlja prilicno, valja ih zastititi, jer svi znamo, a pise i RT, da su frankofoni fasisti.

ne treba se nikome uvlaciti u supak nego samo sagledati objektivno sliku. rusija je autoritarna drzava, ali to ne abolira agresivni americki pristup i greske koje prave.
General War

#8046 Re: Ukrajina

Post by General War »

djonko brajs wrote:
Ja Sam Odavle wrote: Eno malo gore onaj lik napisa kako se svi uvlace Americi u supak. Treba se svijet dakle Rusiji uvuci u supak, ipak se tamo prodaju hiljade BMW, nije to sala, neka ih, neka idu anektirati teritorije susjednih drzava.

Pitam se bi li isti rezon bio kada bi SAD anektirale Quebec, ipak ima tamo "engleskog" zivlja prilicno, valja ih zastititi, jer svi znamo, a pise i RT, da su frankofoni fasisti.

ne treba se nikome uvlaciti u supak nego samo sagledati objektivno sliku. rusija je autoritarna drzava, ali to ne abolira agresivni americki pristup i greske koje prave.
Koji je to agresivni pristup amerike i njene greske?
To sto nedozvoljava svakoj dzukeli koja dodje u situaciju da tlaci slabije?
djonko brajs

#8047 Re: Ukrajina

Post by djonko brajs »

General War wrote:
organizovanje i finasiranje puca protiv legalno izabranih vlasti i instaliranje ilegalne vlasti, kao sasvim slucajno bas u ukrajini.

amerika ne dozvoljava da se slabiji tlace? pa sto onda oni to rade? zasto su npr. dozvolili izraelu da tlaci palestince ili recimo saudijskoj arabiji protestante u bahrainu? da ne nabrajam dalje, vidim da su svi presretni da ih vide u iraku, afganistanu, itd... juce podrazavli sadama i osamu a danas skontali da su sadam i osama diktatori... hahah, presmjesno
UnscarD

#8048 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

General War wrote:
djonko brajs wrote:

Ovaj bold dio je skroz tacan ...mislim osim ovog ispod spiska koji se nekako eto desio ,,,jbg ne moze uvijek da se pomogne slabijem :

Porfirio Díaz (Mexico) (1876–1911)[citation needed]
Institutional Revolutionary Party (Mexico) (1929–2000)[10]
Juan Vicente Gómez (Venezuela) (1908–35)[citation needed]
Manuel Estrada Cabrera (Guatemala) (1898–1920)[11]
Jorge Ubico (Guatemala) (1931–44)[11]
Fulgencio Batista (Cuba) (1952–59)[12]
Rafael Trujillo (Dominican Republic) (1930–61)[citation needed]
Military Junta in Guatemala[13]
Revolutionary Government Junta of El Salvador (1979–82)[14]
Hugo Banzer (Bolivia) (1971–78, 1997–2001)[citation needed]
National Reorganization Process (Argentina) (1976–83)[15]
Brazilian military government (1964–84)[citation needed]
Somoza family (Nicaragua) (1938–79)[16]
François Duvalier (Haiti) (1957–71)[17]
Jean-Claude Duvalier (Haiti) (1971–86)[17]
Omar Torrijos (Panama) (1968–81)[18]
Manuel Noriega (Panama) (1983–89)[19]
Alfredo Stroessner (Paraguay) (1954–89)[citation needed]
Augusto Pinochet (Chile) (1973–90)[20]
Asia[edit]
Chiang Kai-shek (China/Taiwan) (1928–1975)[citation needed]
Syngman Rhee (South Korea) (1948–60)[citation needed]
Park Chung-hee (South Korea) (1961–79)[citation needed]
Ngo Dinh Diem (South Vietnam) (1955–63)[21]
Lon Nol (Cambodia) (1970–75)[22]
Mohammad Reza Pahlavi (Iran) (1941–79)[23]
Ayub Khan (Pakistan) (1958–69)[citation needed]
Ferdinand Marcos (Philippines) (1965–86)[24][25]
Muhammad Zia-ul-Haq (Pakistan) (1978–88)[citation needed]
Saddam Hussein (Iraq) (1982–90)[citation needed]
Suharto (Indonesia) (1967–98)[citation needed]
Truong Tan Sang (Vietnam) (2011–present)[26]
Ali Abdullah Saleh (North Yemen/Yemen) (1978–2012)[citation needed]
Hamad bin Isa Al Khalifa (Bahrain) (1999–present)[citation needed]
House of Saud (Saudi Arabia) (1744–present)[citation needed]
Ilham Aliyev (Azerbaijan) (2003–present)[citation needed]
Islam Karimov (Uzbekistan) (1990–present)[26]
Pervez Musharraf (Pakistan) (1998–2008)[citation needed]
Emomalii Rahmon (Tajikistan) (1994–present)[26]
Saparmurat Niyazov (Turkmenistan) (1990–2006)[citation needed]
Gurbanguly Berdimuhamedow (Turkmenistan) (2006–present)[26]
Africa[edit]
Apartheid (South Africa) (1948–94)[27]
Nigerian military juntas of 1966–79 and 1983–98[citation needed]
Haile Selassie I (Ethiopia) (1930–74)[citation needed]
Meles Zenawi (Ethiopia) (1991–2012)[26]
Teodoro Obiang Nguema Mbasogo (Equatorial Guinea) (1979–present)[26]
Mobutu Sese Seko (Democratic Republic of the Congo) (1965–97)[citation needed]
Félix Houphouët-Boigny (Ivory Coast) (1960–93)[citation needed]
Hissène Habré (Chad) (1982–90)[citation needed]
Idriss Déby (Chad) (1990–present)[28]
Gaafar Nimeiry (Sudan) (1969–85)[citation needed]
Hosni Mubarak (Egypt) (1981–2011)[citation needed]
Zine El Abidine Ben Ali (Tunisia) (1987–2011)[citation needed]
Samuel Doe (Liberia) (1980–90)[citation needed]
Charles Taylor (Liberia) (1997–2003)[citation needed]
Yoweri Museveni (Uganda) (1986–present)[citation needed]
Paul Kagame (Rwanda) (2000–present)[citation needed]
Europe[edit]
António de Oliveira Salazar (Portugal) (1932–68)[citation needed]
Francisco Franco (Spain) (1938–75)[citation needed]
Greek military junta of 1967–74[citation needed]
UnscarD

#8049 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

AliceInChains wrote:
nihoniho wrote:

:thumbup: krenulo se tom strategijom, raskrcim sve so mozes ...bilo extra, trebalo je za par godina da Rusija bude u rasulu a da Ruske resurse preuzmu zapadne korporacije kao sto se to desilo nebrojeno puta sirom svijeta ...a onda se desio Putin ... :izet:
djonko brajs

#8050 Re: Ukrajina

Post by djonko brajs »

UnscarD wrote: Ovaj bold dio je skroz tacan ...mislim osim ovog ispod spiska koji se nekako eto desio ,,,jbg ne moze uvijek da se pomogne slabijem :

Porfirio Díaz (Mexico) (1876–1911)[citation needed]
Institutional Revolutionary Party (Mexico) (1929–2000)[10]
Juan Vicente Gómez (Venezuela) (1908–35)[citation needed]
Manuel Estrada Cabrera (Guatemala) (1898–1920)[11]
Jorge Ubico (Guatemala) (1931–44)[11]
Fulgencio Batista (Cuba) (1952–59)[12]
Rafael Trujillo (Dominican Republic) (1930–61)[citation needed]
Military Junta in Guatemala[13]
Revolutionary Government Junta of El Salvador (1979–82)[14]
Hugo Banzer (Bolivia) (1971–78, 1997–2001)[citation needed]
National Reorganization Process (Argentina) (1976–83)[15]
Brazilian military government (1964–84)[citation needed]
Somoza family (Nicaragua) (1938–79)[16]
François Duvalier (Haiti) (1957–71)[17]
Jean-Claude Duvalier (Haiti) (1971–86)[17]
Omar Torrijos (Panama) (1968–81)[18]
Manuel Noriega (Panama) (1983–89)[19]
Alfredo Stroessner (Paraguay) (1954–89)[citation needed]
Augusto Pinochet (Chile) (1973–90)[20]
Asia[edit]
Chiang Kai-shek (China/Taiwan) (1928–1975)[citation needed]
Syngman Rhee (South Korea) (1948–60)[citation needed]
Park Chung-hee (South Korea) (1961–79)[citation needed]
Ngo Dinh Diem (South Vietnam) (1955–63)[21]
Lon Nol (Cambodia) (1970–75)[22]
Mohammad Reza Pahlavi (Iran) (1941–79)[23]
Ayub Khan (Pakistan) (1958–69)[citation needed]
Ferdinand Marcos (Philippines) (1965–86)[24][25]
Muhammad Zia-ul-Haq (Pakistan) (1978–88)[citation needed]
Saddam Hussein (Iraq) (1982–90)[citation needed]
Suharto (Indonesia) (1967–98)[citation needed]
Truong Tan Sang (Vietnam) (2011–present)[26]
Ali Abdullah Saleh (North Yemen/Yemen) (1978–2012)[citation needed]
Hamad bin Isa Al Khalifa (Bahrain) (1999–present)[citation needed]
House of Saud (Saudi Arabia) (1744–present)[citation needed]
Ilham Aliyev (Azerbaijan) (2003–present)[citation needed]
Islam Karimov (Uzbekistan) (1990–present)[26]
Pervez Musharraf (Pakistan) (1998–2008)[citation needed]
Emomalii Rahmon (Tajikistan) (1994–present)[26]
Saparmurat Niyazov (Turkmenistan) (1990–2006)[citation needed]
Gurbanguly Berdimuhamedow (Turkmenistan) (2006–present)[26]
Africa[edit]
Apartheid (South Africa) (1948–94)[27]
Nigerian military juntas of 1966–79 and 1983–98[citation needed]
Haile Selassie I (Ethiopia) (1930–74)[citation needed]
Meles Zenawi (Ethiopia) (1991–2012)[26]
Teodoro Obiang Nguema Mbasogo (Equatorial Guinea) (1979–present)[26]
Mobutu Sese Seko (Democratic Republic of the Congo) (1965–97)[citation needed]
Félix Houphouët-Boigny (Ivory Coast) (1960–93)[citation needed]
Hissène Habré (Chad) (1982–90)[citation needed]
Idriss Déby (Chad) (1990–present)[28]
Gaafar Nimeiry (Sudan) (1969–85)[citation needed]
Hosni Mubarak (Egypt) (1981–2011)[citation needed]
Zine El Abidine Ben Ali (Tunisia) (1987–2011)[citation needed]
Samuel Doe (Liberia) (1980–90)[citation needed]
Charles Taylor (Liberia) (1997–2003)[citation needed]
Yoweri Museveni (Uganda) (1986–present)[citation needed]
Paul Kagame (Rwanda) (2000–present)[citation needed]
Europe[edit]
António de Oliveira Salazar (Portugal) (1932–68)[citation needed]
Francisco Franco (Spain) (1938–75)[citation needed]
Greek military junta of 1967–74[citation needed]
nema ko im nije bio saveznik od fašista i terorista i većinu su zajebali i zaboli im nož u leđa.

ako hoćeš da najebeš od amerike - budi saveznik amerike. to ti je najsigurniji način da će te sutra iskarati.
Post Reply