IRAN

Post Reply
salik79

#8001 Re: IRAN

Post by salik79 »

sumirprimus wrote::lol: :lol:
cuj sad,kao smisleno.ono kao dikreditacija sagovornika,ovim najnovijim raketama sto lete i po 12 hiljada milja..ajde neka... :thumbup:
ocu reci krhko je znanje ko i vojna moc irana,a jos krhkiji ti podaci o rezervama nafte po svijetu,koje ste bog zna odakle pokupili... :D
Kao sto sam mogao i pretpostaviti - opet corak. :zoka:
sumirprimus

#8002 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

salik79 wrote:
cuj sad,kao smisleno.ono kao dikreditacija sagovornika,ovim najnovijim raketama sto lete i po 12 hiljada milja..ajde neka... :thumbup:
ocu reci krhko je znanje ko i vojna moc irana,a jos krhkiji ti podaci o rezervama nafte po svijetu,koje ste bog zna odakle pokupili... :D
hahaha cega corak?pa de odgovori,odakle si preuzeo te podatke?
o svjetskim rezervama nafte,vojnom arsenalu irana,cemu god hoces...
salik79

#8003 Re: IRAN

Post by salik79 »

sumirprimus wrote:
salik79 wrote:
o svjetskim rezervama nafte,vojnom arsenalu irana,cemu god hoces...

Corak odgovor na sasvim jednostavno pitanje. Za podatke o arsenalu sam ti vec rekao - ponekad procitaj sta sugovornik pise da bi mogao voditi neku vrstu dijaloga - izvor je IISS. Sto se nafte i plina tice, nisam navodio nikakve podatke, ali je stvarno tesko zakljuciti da je Sunce vrelo.
sumirprimus

#8004 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

iranci skoro sve sto imaju,staro je 40+ godina.pa stvarno mislite da 40 godina sankcija ne ostavlja traga...
prepravljaju,obnavljaju,apgrejduju koliko mogu...a sve je to opet nedovoljno za one koji se sa njima silje...
regionala sila da,ali opet nedovoljno za glavne igrace...
plus imas mule koje imaju i svoju vojsku,ukoliko armija ili politicko vodstvo skrene s pravog puta... :D
i onda oni krenu o 12 miliona spremnih i obucenih ya ba,najnovjiim apgrejdima americkih aviona,tenkova,izraelskih automata itako to....
nije dovoljno samo imat tu naftu,potrebno je imati i rafinerije ili ti ga industrijska postrojenja za preradu iste..onda opet dodjes do sankcija,tehnologije,rezervnih dijelova, i zlog zapada... :evil:
onda i sami ti podaci o rezervama,to svi laziraju,.,,uporedi sad 5 spiskova izrazlicitih izvora i primjetices nelogicnosti..
salik79

#8005 Re: IRAN

Post by salik79 »

A ti o svemu sto pises posjedujes cvrste argumente, jel? Pa hajmo malo, argumentiraj tu zastarjelost iranske vojske (koja neosteceno prizemljuje RQ170 sentinel i iscitava sve pohranjene podatke i videozapise dotadasnjih letova i djelovanja)?! Ako uspijes argumentirati, onda nam argumentiraj tvrdnje o rafinerijama, a nakon toga nam objasni razlog za 35-godisnje sankcije, proxy rat, napad na Irak na osnovu nekakvih fabrikovanih "dokaza" i izostanak slicnog napada na Iran, uprkos daleko duzem vremenskom lajanju uz vjetar i prijetnjama kojekakvim vojnim intervencijama nego u slucaju Iraka...Btw, zasto su ih molili da im vrate RQ 170, pa cak i prijetili da ce ga sami vratiti nazad, ili unistiti, pa opet nista?
salik79

#8006 Re: IRAN

Post by salik79 »

Da malo razbijemo predrasude o Iranu:

Iran danas ostvaruje znatan napredak u obrazovanju i znanosti, unatoč preko 30 godina međunarodnih sankcija, što je zaista podvig. Od pobjede Revolucije 1979. broj sveučilišne populacije je narastao sa 100,000 na čak 2 milijuna (prema podacima iz 2006). 70% studenata na polju znanosti i inženjerstva su žene. Nekoliko istraživanja potvrđuje kako je Iran danas zemlja s najbržim znanstvenim razvojem na cijelom svijetu. Veliki napredak je napravljen na polju aeronautike, svemirskog programa, nuklearnog razvoja, medicine, uključujući i istraživanja matičnih stanica, kao i kloniranje.

Ugledni list New Scientist potvrđuje kako je Iran postao svjetska "znanstvena velesila". U njihovom tekstu se ističe kako je broj objavljenih znanstvenih radova u Iranu, u periodu od 1996. do 2008., narastao za čak 18 puta - sa svega 736 objavljenih radova na čak 13,238.

Prema najnovijim podacima UNESCO-a o visokom obrazovanju, Iran u odnosu na ostale države svijeta kotira na sljedeći način:
- 6. po broju studenata (4,404.614); iza Kine, Indije, Amerike, Brazila i Indonezije.
- 5. po broju studentica (2,191.409); iza Kine, Amerike, Indije i Brazila.
- 5. po broju studenata znanstvenih studija (320.683); iza Amerike, Indonezije, Njemačke i Britanije.
- 2. po broju studentica znanstvenih studija (219.414); iza Amerike, slijedi Njemačka.
- 1. po broju studenata inženjerskih studija (1,599.329); slijede Amerika i J. Koreja.
- 1. po broju studentica inženjerskih studija (476.039), slijedi Amerika.

Iran je inace 19. zemlja po broju stanovnika. 1. Kina, 2. Indija, 3. EU 4. USA, 5. Indonezija, 6. Brazil
sumirprimus

#8007 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

nema sve se otimaju, omladina sirom svijeta u redovima stoji da pokupi to znanje... :evil:
a inace,o vojnom arsenalu,dosta toga je obsoLIT... pocev od rv,do mornarice,pvo-a...(primjera je bezbroj, i iole upuceniji znaju o cemu govorim)...
dosta toga pokusavaju kopirat..i dadnu perzijsko ime...
onda i oko ovih raketa...svaki test 100% uspjesnost,pa to nemaju ni najace armije na svijetu...
cinjenica, prilagodjavaju se datim okolnostima...i ne odustaju...
lajkujMe

#8008 Re: IRAN

Post by lajkujMe »

Moram dati primjer zemalje koja je kao i Iran na pocetku kopirala ostale drzave.

poslije II svjetskog rata oni su poceli ulagati u obrazovanje i mlade to jeste obrazovne institucije, na pocetku su krali patente ili po bagateli kupovali licence ili propale firme s jakim patentima na zapadu od toga ucili i stvorili danas Koreju kakvu znamo s Samsungom, Hyundaiem, KIA itd itd itd :D

Cak je i Jugoslavija radila slicno ali ona se raspala za razliku od Koreje a vala nije ni nikad uspjela prevazici granicu od kopiranja do samo istrazivanja i razvoja.
hrastov žižak

#8009 Re: IRAN

Post by hrastov žižak »

sumirprimus wrote:nema sve se otimaju, omladina sirom svijeta u redovima stoji da pokupi to znanje... :evil:
kakav god da je taj iran, u kontekstu podataka koje je dao časopis ova ironija izgleda tako stupidno.
sumirprimus

#8010 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

hrastov žižak wrote:
sumirprimus wrote:nema sve se otimaju, omladina sirom svijeta u redovima stoji da pokupi to znanje... :evil:
kakav god da je taj iran, u kontekstu podataka koje je dao časopis ova ironija izgleda tako stupidno.
kako to tako majku mu?pa nisam ga vrijedjao,samo se grohotom smijem..isto ko kad bi ja sad lupio kako smo mi naucno znanstvena velesila,jerbo skoro svako selo ima svoj univerzitet...i Đesmo?
iran,je regionalna sila,beton za afganistan,irak,i ove arapske...dalje od toga ni jota...
nesto oni izrael..imaju rakete zamisli...pa izraelci su sad sa svojim stitom 30 godina ispred irana...
iranci dosta stvari laziraju,vjerovatno vise zarad domace publike...
salik79

#8011 Re: IRAN

Post by salik79 »

sumirprimus wrote:
hrastov žižak wrote:
kako to tako majku mu?pa nisam ga vrijedjao,samo se grohotom smijem..isto ko kad bi ja sad lupio kako smo mi naucno znanstvena velesila,jerbo skoro svako selo ima svoj univerzitet...i Đesmo?
iran,je regionalna sila,beton za afganistan,irak,i ove arapske...dalje od toga ni jota...
nesto oni izrael..imaju rakete zamisli...pa izraelci su sad sa svojim stitom 30 godina ispred irana...
iranci dosta stvari laziraju,vjerovatno vise zarad domace publike...

Nevjerovatno koji si ti ignorant. Pa jarane, zasto to strucni casopis (dakle, nije AVAZ) NEW SCIENTIST ne pise o nama kao o naucnoj velesili?! Na ovaj nacin banalizirati pisanje uglednog naucnog (naglasak na NAUCNOG, iliti ZNANSTVENOG) casopisa je vrhunac stupidnosti, ignorancije i, na kraju krajeva, jasan pokazatelj vlastitog ad hominem stava prema jednoj drzavi. A, pretpostavaljam da i UNESCO svoje liste sastavlja na osnovu rekla-kazala-kupila informacija. Mislim da je svaki pokusaj diskusije s tobom, kao nabrijanim cionistom, izlisan. Usput, da su Iranci u nauci toliko suplji, kao sto bi ti zelio da jesu, ne bi MOSAD svako malo organizirao atentate na iranske naucnike.
sumirprimus

#8012 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

nabrijani cionista?dokad ce biti tolerisane ovakve uvrede na forumu?definitivno se ne spustam na taj nivo...:)
ja uopste ne tvrdim da je iran zaostao,doduse sistem koji imaju je blizi srednjem vijeku,al sta je tu je...
samo sto se vi nalozite iranom kao svjetskom velesilom koja ce poraziti cionisticki atlantizam,to je vas problem nije moj...
da mi nije mrsko peglat se ko sto jeste :D, pa da ti krenem redom, kakvim sve folovima se iranci sluze,smijo bi se i ti...
a tamo na nekoj temi ismijavate merkavu,iron dome,a ni rijeci o raznoraznim safirima,zulfikarima,mersadima,mesbahima,saerima,gadrovima,shahidima,mohajerima,mocnom avijacijom f4ki,miraza,lokidovim p3ovima,dodas jos malo fotosopa i jebiga svjecka velesila... :D
mirsek

#8013 Re: IRAN

Post by mirsek »

[/quote]
o svjetskim rezervama nafte,vojnom arsenalu irana,cemu god hoces...[/quote]
Evo ti podatka sa web stranice zemlje, svjetionika demokratije i ljudskih prava.
Njima ces valjda vjerovati.
http://www.eia.gov/countries/index.cfm?view=reserves
Ili OPEC-ova zvanicna stranica
http://www.opec.org/opec_web/en/data_graphs/330.htm
Ovakvih stranica imas na stotine koje mozes za sekundu naci na googlu.
Tako da, ne trolaj bezveze.
Chaush

#8014 Re: IRAN

Post by Chaush »

sumirprimus wrote:nabrijani cionista?dokad ce biti tolerisane ovakve uvrede na forumu?definitivno se ne spustam na taj nivo...:)
ja uopste ne tvrdim da je iran zaostao,doduse sistem koji imaju je blizi srednjem vijeku,al sta je tu je...
samo sto se vi nalozite iranom kao svjetskom velesilom koja ce poraziti cionisticki atlantizam,to je vas problem nije moj...
da mi nije mrsko peglat se ko sto jeste :D, pa da ti krenem redom, kakvim sve folovima se iranci sluze,smijo bi se i ti...
a tamo na nekoj temi ismijavate merkavu,iron dome,a ni rijeci o raznoraznim safirima,zulfikarima,mersadima,mesbahima,saerima,gadrovima,shahidima,mohajerima,mocnom avijacijom f4ki,miraza,lokidovim p3ovima,dodas jos malo fotosopa i jebiga svjecka velesila... :D

Rat izmedju izraela i Hezbollaha 2006. godine rasprsio je za sva vremena mit o nepobjedivosti IDF-a.
Cionisti bi vec odavno napali Iran da se ne boje zestokog odgovora. Oni (cionisti) sigurno imaju vrhunsku proturaketnu zastitu, ali bez obzira kakva god daje, nemoze biti 100% efikasna. Jedan Safir neka "probije" raketni stit i pogodi Dimonu, eto ti opet cionistickog magicnog broja 6.000.000 koji ce ljudima ispirati mozak narednih 70 godina.
vivaldi

#8015 Re: IRAN

Post by vivaldi »

AleksoMKD

#8016 Re: IRAN

Post by AleksoMKD »

Mislim da prave metu za protivbrodske rakete u prirodnoj velicini.
McMoy

#8017 Re: IRAN

Post by McMoy »

vivaldi wrote:wtf :?

kartonski nosac aviona

http://finance.yahoo.com/news/iran-buil ... 07631.html
Možda hoće da vježbaju slijetanje na nosač, bez kočnica... stara japanska tehnika. :mrgreen:
vivaldi

#8018 Re: IRAN

Post by vivaldi »

AleksoMKD wrote:Mislim da prave metu za protivbrodske rakete u prirodnoj velicini.
prije ce biti neka predstava za javnost tipa prvi iranski nosac uz upozorenje "ne prilazi sa otvorenim plamenom" :D
Avetinho

#8019 Re: Saudijska motivacija za kupovinu bespilotnih aviona; riv

Post by Avetinho »

alicmuhamed87 wrote:Saudijska motivacija za kupovinu bespilotnih aviona; rivalstvo Iranu

http://bosnian.irib.ir/vijesti/bliski-i ... stvo-iranu
Sta kaze .ir? Bacaju li mladez lavovima?
Kikibombona

#8020 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

kartonski nosac aviona

http://www.advance.hr/vijesti/iranska-m ... ju-sukoba/

Koliko je realno ovo sto prica Fadavi?
jefferson

#8021 Re: IRAN

Post by jefferson »

Kikibombona wrote:

kartonski nosac aviona

Pa nece znati dok ne probaju napasti ha ja :D
flexibila

#8022 Re: Saudijska motivacija za kupovinu bespilotnih aviona; riv

Post by flexibila »

Ja Sam Odavle wrote:
alicmuhamed87 wrote:Saudijska motivacija za kupovinu bespilotnih aviona; rivalstvo Iranu

http://bosnian.irib.ir/vijesti/bliski-i ... stvo-iranu
Sta kaze .ir? Bacaju li mladez lavovima?
Oni Iranci barem nesto prave, a bogami i salju raketice u svemir. A dali se upitao sta nasi prave, i kad ocistis svoju avliju od baksululka svatit ces da su Iranci jedno dvije milijarde svjetlosnih godina ispred nas. Da ne pricamo o metrou u Teheranu i nasem Sarajevskom Grasu, ili o tramvaju u Sarajevu........ :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8023 Re: IRAN

Post by Truba »

jedna od rijetkih normalnih država
kad naprave bombu bit će kompletirani i konačno slobodni
Avetinho

#8024 Re: IRAN

Post by Avetinho »

Kikibombona wrote:

kartonski nosac aviona

Taman vijest za advanceta.
budza

#8025 Re: IRAN

Post by budza »

lajkujMe wrote:Moram dati primjer zemalje koja je kao i Iran na pocetku kopirala ostale drzave.

poslije II svjetskog rata oni su poceli ulagati u obrazovanje i mlade to jeste obrazovne institucije, na pocetku su krali patente ili po bagateli kupovali licence ili propale firme s jakim patentima na zapadu od toga ucili i stvorili danas Koreju kakvu znamo s Samsungom, Hyundaiem, KIA itd itd itd :D

Cak je i Jugoslavija radila slicno ali ona se raspala za razliku od Koreje a vala nije ni nikad uspjela prevazici granicu od kopiranja do samo istrazivanja i razvoja.

pre koreje je to cinio jedan japan (pre 40tak godina).
danas to cini kina.
iran manje vise radi sam. iran nema uvoznog mozga kao sto imaju gore pobrojani.
sve ono sto danas manje vise vredi u gore pobrojane azijske zemlje, zasluga pripada nemackom uvoznom umnom kadru. uglavnom je rec o super inzinjerima.
slican sistem koji su japanci preuzeli nakon 2. sv. rata, j.korejci nakon njih, a kinezi od pre 15tak godina, danas cine i neke zalivske zemlje... pre svih arabija, katar, kuvajt i emirati. masovno uvoze nemacku visokokvalifikovanu radnu snagu kojima daju bogadstva, a zauzvrat dobijaju konkurentnu robu.

Black swan wrote:jedna od rijetkih normalnih država
kad naprave bombu bit će kompletirani i konačno slobodni[/quote"]

to je to.
bravo za post.
Post Reply