Znate li gdje ima i koliko kosta Elektro motor usisne grane Astra H (2005) ?

Hvala
Moderators: _BataZiv_0809, anex

NediM17 wrote:Kakav ti je nivo antifriza, je li opada?
novi_korisnik wrote:NediM17 wrote:Kakav ti je nivo antifriza, je li opada?
Ne, vodu ne gubi, ulja potrosi od vrha mjere pa do pola na 10k km.. Nikad ne dosipam.. Ulje 10W40
NediM17 wrote:Necim ti se cilindri ocito pune kada ostavis auto. Ako nije voda ili ulje, onda je nafta. Moguce da je nesto s diznama.
Koji akumulator i koje snage si stavio ?novi_korisnik wrote:Pozdrav,
U pitanju je vozilo Seat Leon 1.9 TDI, 81KW ASV motor..
Od onih velikih minusa imam probleme prilikom paljenja, sumnjam na anlaser, ali mislim da on nije jedini problem..
Kad je bilo -20, nisam mogo upaliti.. Odma nakon toga stavim novi aku i nove grijace iako su stari radili ( bacali ko neku varnicu prilikom testiranja ali su bili stari).
Sad mi se dešava sljedece, nebitno koja je temp vani -5, 0, 5, 10 *C ... Prilikom verglanja kod prvog, auto ne pali odma kao prije, vec kazaljka skoci na nekih 500 obrtaja i tu se zadržava sekundu dvije, i za to vrijeme moram držati kljuc okrenut, jer ako ga pustim gasi se auto.. Kad je hladnije to zna potrajari i 3-4s .. Nakon što upali, iz auspuha izađe neki tamno sivi dim, i nakon toga auto uopšte ne dimi. Laički gledano dim je jako težak, ako nema vjetra ostaje na istom mjestu jako dugo i ne pomjera se ni gore ni dole, vec stoji iza auta. isto tako ako i ima vjetra vjetar ga nosi nekih 20-30m i ne uspijeva ga tako lahko razbiti iz oblaka. Ima neki specifican smrad.. Nakon prvog paljenja više se ne javljaju ovi problemi.. Nisam primjetio da mi od tog momenta fali snage, ne troši više, nema crnog, bijelog dima, ništa... Tipujem da sam nešto zafrkno jer sam kad su bili poveci minusi 2-3 puta zagrijavio prije prvog paljenja.. Filter goriva ima 25k km... Katalizator je na autu.Probao sam mjenjati pumpe (BP, BPP, EnergoPetrol) ali nije pomoglo
Sad sto se tice anlasera, nakon sto auto upali, cuje se neki cudan zvuk kao režanje u trajanju od sekundu.. Ovo se dešava bez obzira koji put u danu palim auto..
Od velikih minusa sam prešao 3 500km, uz poprilicno tešku nogu na gasu...
http://www.olx.ba/artikal/18237825/merc ... 31-0-dot4/hladan.preminger wrote:Hocu da zmajenim ulje u kočionom sistemu sad kad budem montirao ljetne gume.
Gdje ima kupiti original mercedes benz kočiono ulje (MB 331.0 Bremsflüssigkeit A 000 989 08 07) ili drugo DOT 4 Plus ulje i koliko je cijea ako neko zna?
Hvala unaprijed.
Throttle wrote:http://www.olx.ba/artikal/18237825/merc ... 31-0-dot4/hladan.preminger wrote:Hocu da zmajenim ulje u kočionom sistemu sad kad budem montirao ljetne gume.
Gdje ima kupiti original mercedes benz kočiono ulje (MB 331.0 Bremsflüssigkeit A 000 989 08 07) ili drugo DOT 4 Plus ulje i koliko je cijea ako neko zna?
Hvala unaprijed.
Kupi Ate SL6, iste specifikacije zadovoljava, isto ulje.hladan.preminger wrote:Throttle wrote:http://www.olx.ba/artikal/18237825/merc ... 31-0-dot4/hladan.preminger wrote:Hocu da zmajenim ulje u kočionom sistemu sad kad budem montirao ljetne gume.
Hvala unaprijed.
Već sam naletio na ovog lika na piku, ali hvala na pomoći u svakom slucaju.![]()
Al ga je lik zacijenio.![]()
Ja sad gledam racune iz njemačke kad je mijenjano ulje u ovlaštenom MB servisu i litra ulja je 11€.
mirzet87sa wrote:Gdje ga je zacijenio.. litar u njemackoj 11€, gdje je prevoz i dadzbine, nece ga niko djaba donijeti.. u ovl skoro petobanka litar.
Hvala.direstraits0078 wrote:
Kupi Ate SL6, iste specifikacije zadovoljava, isto ulje.
Za ove sto vole da plate vise, za njih ce se vec naci neko da ih oshisha.Zvec, zvec.
hladan.preminger wrote:
Kako nije zacijenio? 40 KM litar kocionog ulja. U njemačkoj u ovlastenom MB servisu je 11€ litar, ja maloprije racune gledao sto sam dobio uz auto.
Kakva je to priča, prevoz, carina i dadzbine? A gjde je njemačka plata a gdje je naša, ako cemo tako gledati.
Pa ne kupuje on ulje u servisu na litar.
mirzet87sa wrote:hladan.preminger wrote:
Kako nije zacijenio? 40 KM litar kocionog ulja. U njemačkoj u ovlastenom MB servisu je 11€ litar, ja maloprije racune gledao sto sam dobio uz auto.
Kakva je to priča, prevoz, carina i dadzbine? A gjde je njemačka plata a gdje je naša, ako cemo tako gledati.
Pa ne kupuje on ulje u servisu na litar.![]()
Logicno da je vani jeftinije. U starlineu je litar ulja petobanka.
standardzforumas wrote:kako to da je u Njemackoj Zlatna dzezva 6 Eura a u Bosni 4,5 KM
Cijene org dijelova za mercedes su jeftinije u de nego kod nas. Ja sam ovdje placao zamjenu pakni cca 500 km po tocku, a vani bih prosao daleko jeftinije. I to je bio privatnik, ovlasteni bi me izasao i vise. Stopka za tvoje auto u ovl je 350 km, vani oko 100€, kod nas "lijevi proizvodjac" 150km, otpad 80tak.. ako koga imas vani, nek ti salje autobusomhladan.preminger wrote:
Kako?
rad je normiran......svaka operacija je vremenski normirana....... da ti zajmeni far je npr. 0,35h.....moze on uraditi za 5 minuta ili sat isto ti jezforumas wrote:Strpi se pa ti ja povezem u augustu![]()
"ruke" su podijeljene po vrsti posla. Mehanika, limarija, dijagnostika. Najskuplja je limarija (127€/h) pa onda mehanika (117€/h) i dijagnostika je haman 27€ jednokratno
Ovako je bilo u Renaultovom ovlastenom servisu prosle godine.
I jah...bogami ne zure kad rade
Za svaki zahvat ima propisano koliko norma sati se naplati. Kod nekih servisa automatski ti izbaci stavku na racun. Nema sta zuriti ili ne zuriti, moze mijenjati sat vremena ili 10 minuta, njegov problem. Ti placas normirano.zforumas wrote:Strpi se pa ti ja povezem u augustu![]()
"ruke" su podijeljene po vrsti posla. Mehanika, limarija, dijagnostika. Najskuplja je limarija (127€/h) pa onda mehanika (117€/h) i dijagnostika je haman 27€ jednokratno
Ma znam, kao i u svemu postoje normativi. Ovo je bila "mudra opaska".spreca wrote:rad je normiran......svaka operacija je vremenski normirana....... da ti zajeni far je npr. 0,35h.....moze on uraditi za 5 minuta ili sat isto ti jezforumas wrote:Strpi se pa ti ja povezem u augustu![]()