BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

ajax89

#8001 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ajax89 »

Pa NORA je eto skoro 1/1 "nasa" sta je :skoljka: , jos m84ke da vratite nam motore ovamo i topove kao i optiku i jos komponenti.
Ja bih na tvom mestu tražio neke fotografe da makar urade par originalnih slika za sajt tog instituta, bitan je i PR, ovako izgleda baš jadno kad skidate sa vikipedije.
славянин

#8002 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

ajax89 wrote:
Pa NORA je eto skoro 1/1 "nasa" sta je :skoljka: , jos m84ke da vratite nam motore ovamo i topove kao i optiku i jos komponenti.
Ja bih na tvom mestu tražio neke fotografe da makar urade par originalnih slika za sajt tog instituta, bitan je i PR, ovako izgleda baš jadno kad skidate sa vikipedije.
Sa tim se slazem , ali ne moze jer su zauzeti jedu cevape pored Raytheona i grummana nasi :oops: . Onaj TRZ iz sela napravio stand ludilo a ovamo firme tipa Igman,pretis,bnt i slicno salju uhljebicare da se provode po Parizu.Zalosno jeste ali makar eto ide se mic po mic naprijed sa NI - ne kontaju jos kod nas da je reklama bitna koliko ako ne i vise nego sam proizvod ali eto .. barem znamo da se pravi kvalitetna municija.Sjecam se jednog amera kad mi rece kaze kod vas su se pravile one Zirek optike.. reko sta ?? kaze "zirek" .. napokon skontah reko ZRAK majmune jedan.. kaze on jes jes :lol: A bilo mi je drago moram reci :-D
155_mm

#8003 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

interesantno da vojska srbije izlaze proizvode BNT-a po sajmovima gdje
bi proizvodjaci trebali da izlazu svoje proizvode.

interesantno da su ove slike BNT-ovih haubica tako uradjene da ne vidimo nigdje koga su stavili da je proizvodjac istaknutog oruzja.
ajax89

#8004 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ajax89 »

155_mm wrote:interesantno da vojska srbije izlaze proizvode BNT-a po sajmovima gdje
bi proizvodjaci trebali da izlazu svoje proizvode.

interesantno da su ove slike BNT-ovih haubica tako uradjene da ne vidimo nigdje koga su stavili da je proizvodjac istaknutog oruzja.
Da, interesantno da Vojska Srbije izlaže oruđa koja pripadaju Vojsci Srbije, u srpskom gradu... da, da - stvarno čudna i do sada neviđena scena. :shock:
155_mm

#8005 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

pa je li partner sajam proizvodjaca vojne opreme ili sajam korisnika vojne opreme ciji je proizvodjac u drugoj drzavi.
:lol:

znaci li to da ce srbija na sljedecem IDEX-u izloziti na svom standu AIRBUS helikoptere. sta fali kupili su ih.

ja se ne bi iznenadio da to i urade.
ajax89

#8006 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ajax89 »

155_mm wrote:pa je li partner sajam proizvodjaca vojne opreme ili sajam korisnika vojne opreme ciji je proizvodjac u drugoj drzavi.

znaci li to da ce srbija na sljedecem IDEX-u izloziti na svom standu AIRBUS helikoptere. sta fali kupili su ih.

ja se ne bi iznenadio da to i urade.
Stručnjak si i po, vidim. ;-) I naravno teško pratiš diskusiju i bežiš od onoga o čemu se priča a to je - "institut" ne bi trebalo da skida slike sa vikipedije za svoj sajt. Može naravno ali je bolje ako slike uradi sam i profesionalno, PR i to. Al' pazi vi ako volite srpsku vojsku - pokazujte je slobodno, meni ne smeta. :)
155_mm

#8007 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@славянин
taj problem sa losom prezentacijom proizvoda bosanske NI smo vec nekoliko puta pominjali ovdje.

ali dzaba njima govoriti.
:D

internet stranice su im katastrofa. kao da je radjeno u stilu "ma znam ja jednog malog, on to zna". i izgleda da misle ako je na slici proizvod koji je izasao iz pogona firmi bh. namjenske industrije da oni imaju pravo da to stavljaju. kako hoce.
:-)
nadam se da ce ih neko tuziti inace oni sa time nece prestati.
na kraju ce ispasti da ovim nasima iz NI lakse pokrenuti nov pogon za proizvodnju municije vrijedan 7-8 miliona € nego napraviti srednju internet prezentaciju.

ili zamisli taj sok da su bas pokrenuli proizvodnju raketa u PRETIS-u a stranica im onakva kakva jeste.
:-)
seln

#8008 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by seln »

славянин wrote:
ajax89 wrote:
Sa tim se slazem , ali ne moze jer su zauzeti jedu cevape pored Raytheona i grummana nasi :oops: . Onaj TRZ iz sela napravio stand ludilo a ovamo firme tipa Igman,pretis,bnt i slicno salju uhljebicare da se provode po Parizu.Zalosno jeste ali makar eto ide se mic po mic naprijed sa NI - ne kontaju jos kod nas da je reklama bitna koliko ako ne i vise nego sam proizvod ali eto .. barem znamo da se pravi kvalitetna municija.Sjecam se jednog amera kad mi rece kaze kod vas su se pravile one Zirek optike.. reko sta ?? kaze "zirek" .. napokon skontah reko ZRAK majmune jedan.. kaze on jes jes :lol: A bilo mi je drago moram reci :-D
Povuce otadzbina, a, tebra? :wink:
atmel

#8009 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by atmel »

Čuj to bilo mu drago..
atmel

#8010 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by atmel »

Mora, da mu je babo radio u Zraku, pa 92 zdimijo na brda..
славянин

#8011 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

atmel wrote:Čuj to bilo mu drago..
Naravno da mi je bilo drago kada cujem da su proizvodi iz bivse Juge bili tako poznati pa jedan "prosjecni" Amer zna za nasu optiku, sada naprimjer maza i baklava nemaju neku uber popularnost van nasih granica :lol:
славянин

#8012 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

seln wrote: Povuce otadzbina, a, tebra? :wink:
Naravno , cuvam onaj rodni list iz SFRJ (ocu da uramim) :thumbup: :D
atmel

#8013 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by atmel »

славянин wrote:
atmel wrote:Nego mene zanima zašto je ovdje obješena ova VARTA zastava a ne ona sa LJILJANIMA. Ako ovi šupci iz smrdske mogu zajednički nastupati sa delegacijom iz SmrdiJE za istim štandom sa zastavom šumske , koji kurac onda mi vješamo ovu nametnutu...
Zato sto se predstavlja drzava a ne kokosinjac
славянин

#8014 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

atmel wrote:
славянин wrote:
atmel wrote:Nego mene zanima zašto je ovdje obješena ova VARTA zastava a ne ona sa LJILJANIMA. Ako ovi šupci iz smrdske mogu zajednički nastupati sa delegacijom iz SmrdiJE za istim štandom sa zastavom šumske , koji kurac onda mi vješamo ovu nametnutu...
Zato sto se predstavlja drzava a ne kokosinjac
Sto ti je i naglaseno sta znaci ! Sklopljena je recenica priznajem malo nejasno - POENTA recenice je da :
1.Zastava koju sada imamo je NASA zastava tj . zastava NASE zemlje a ti je zoves varta ili sta vec.
2. Ako konji ***** ne znaci da i MI KOJI BI TREBALI DA SMO PRO BIH trebamo da ******. JER AKO BUDEMO SVI ******* nema nista od drzave .. KONTAS ?
atmel

#8015 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by atmel »

Recimo, da poznajuci tvoje postove ....ti puno ne verujem.
славянин

#8016 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

atmel wrote:Recimo, da poznajuci tvoje postove ....ti puno ne verujem.
Nije to toliko tesko razumiti:
Imas zastavu BiH -

Dodik vuca zastavu RSa
Covic nikakvu ili "HZHB"

Pitanje - Ako "treca" strana pocne da nosa "svoju" zastavu - gdje tu onda zastava BiH dodje ???
seln

#8017 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by seln »

славянин wrote:
atmel wrote:Recimo, da poznajuci tvoje postove ....ti puno ne verujem.
Nije to toliko tesko razumiti:
Imas zastavu BiH -

Dodik vuca zastavu RSa
Covic nikakvu ili "HZHB"

Pitanje - Ako "treca" strana pocne da nosa "svoju" zastavu - gdje tu onda zastava BiH dodje ???
Drugim recima: Bosnjaci, naguzite se.
славянин

#8018 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

seln wrote:
Nosenje drzavne zastave trenutne na sajam je tebi "naguzivanje" a nosenje ratne zastave (stare drzavne zastave) patriotizam ?
BHCluster

#8019 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by BHCluster »

славянин wrote:
seln wrote:
Nosenje drzavne zastave trenutne na sajam je tebi "naguzivanje" a nosenje ratne zastave (stare drzavne zastave) patriotizam ?
Kaze lik koji za profilnu fotku stavio Ljiljane na zastavu Jugoslavije. :lol:
Maraschino

#8020 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Maraschino »

славянин wrote: Nije to toliko tesko razumiti:
Imas zastavu BiH -

Dodik vuca zastavu RSa
Covic nikakvu ili "HZHB"

Kako to izgleda zastava od trece strane? :D
славянин

#8021 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

BHCluster wrote: Kaze lik koji za profilnu fotku stavio Ljiljane na zastavu Jugoslavije. :lol:
Pa da smo normalni to bi bilo apsolutno prihvatljivo - a ovako bode u oci sve tri strane :D - ali nismo dakle moramo se prlagoditi situaciji jel ? Maraschino ne znam sta ti mislis ?
Kejn

#8022 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Kejn »

Zamolio bih forumaše koji nemaju ništa korisno dodati na temu da odjebu. Hvala
Hrmpallier

#8023 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

Haj' reko malo da se odmaknemo od zastave i njene (zlo)upotrebe.

Htio bih postaviti par pitanja u vezi granata.

1 - Haubica "D-30" je kalibra 122 mm, a "NORA", ili "ona druga", kako se već zove" je 152 mm. E sad .....
Kalibru 152 mm odgovara NATO kalibar 155 mm. Koji NATO kalibar odgovara "Varšavskom" kalibru 122 mm ? Da li bi "D-30" mogla da se
prilagodi na taj NATO kalibar ?

2 - Koliko kalibara se koristi u OSBiH ? Čini mi se, barem 5 ili 6. Pa još za svaki kalibar barem 3 vrste granata, i eto nas kod logističke more
s kojom bi se teško nosila i organiziranija i veća vojska. Da li je tu neki kalibar višak i koji, ili možda nedostaje neki koji bi "zamijenio"
postojeća 2 ili možda čak 3. Reduciranjem kalibara i unifikacijom bi se uz relativno skormne pare znatno povećala borbena moć OS
( ne treba posebno dokazivati ). Dakle, učiniti nešto korisno, a da ne košta ili da košta malo.
155_mm

#8024 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Hrmpallier wrote:Haj' reko malo da se odmaknemo od zastave i njene (zlo)upotrebe.

Htio bih postaviti par pitanja u vezi granata.

1 - Haubica "D-30" je kalibra 122 mm, a "NORA", ili "ona druga", kako se već zove" je 152 mm. E sad .....
Kalibru 152 mm odgovara NATO kalibar 155 mm. Koji NATO kalibar odgovara "Varšavskom" kalibru 122 mm ? Da li bi "D-30" mogla da se
prilagodi na taj NATO kalibar ?

2 - Koliko kalibara se koristi u OSBiH ? Čini mi se, barem 5 ili 6. Pa još za svaki kalibar barem 3 vrste granata, i eto nas kod logističke more
s kojom bi se teško nosila i organiziranija i veća vojska. Da li je tu neki kalibar višak i koji, ili možda nedostaje neki koji bi "zamijenio"
postojeća 2 ili možda čak 3. Reduciranjem kalibara i unifikacijom bi se uz relativno skormne pare znatno povećala borbena moć OS
( ne treba posebno dokazivati ). Dakle, učiniti nešto korisno, a da ne košta ili da košta malo.
NATO ima 105 mm i 155 mm i izmedju nema nista, rusi imaju izmedju 122 i 130 mm. tako da se nemoze recu da ima ekvivalent kalibra 122 mm u NATO-u.

naravno da OS BiH imaju na svojim zalihama i 105, 122, 130, 152 i 155 mm. ali kako stvari stoje za odbranu bosne i dobrijeh bosnjna u buducnosti ostat ce samo haubicki kalibri 122 i 155 mm.

kalibar 122 se "udomacio" u NATO-u jer ga imaju skoro sve clanice preletaci iz varsavskog pakta u NATO pakt.

dok god finska bude drzala kalibar 122 onoliko masovno smatram da nije greska zadrzati taj kalibar iako bi logicno bilo da se uzme 105 mm da bi bio ono bas NATO kompatibilan.
155_mm

#8025 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

kalibar 122 mm je za dobre bosnjane takodje interesantan iz razloga sto ga se moze kovati na vise mjesta a kalibar 155 samo u PRETIS-u. ako bi ona moguca BNT-ova haubica H-122 bila sa cijevi od 52 kalibra to bi znacilo domete granata izmedju 20 i 30 km. znaci ulazis sa kalibrom 122 u daljine koje si do sad mogao pokrivati samo sa 155 mm.
to ti automatski smanjuje potebu za kolicinom H-155. a na raspolaganju umjesto 30.000-40.000 granata godisnje kalibra 155 mm imas mozda i deset puta vise granata u kalibru 122 mm. a mozda i 20 puta vise.
Post Reply