FC Barcelona

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Dr. Octagon

#8001 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)

Post by Dr. Octagon »

skenderija04 wrote:
Dr. Octagon wrote:
skenderija04 wrote:@ Dr. Octagon
Druze mislim da si malo euforican. Sve sto si naveo je tacno ali reci da Barca nece osjetiti smjenu generacija je optimisticno. Jako je lijepo vidjeti ove juniore kako igraju ali fudbaler svoju zrelost dostize izmedju 27 i 30 godina. Kako ce se razvijati ovi momci ostaje tek da se vidi. Kada dodju sezone bez titula kestenje iz vatre vade veterani a ne djeca. Rijkaard je pokusao da mu onu zadnju sezonu spase Bojan i Gio Dos Santos pa si vidio kako je zavrseno.Izgubio je i vec dobijeno. Cinjenica je da se dobro radi sa mladim igracima koji su sad meta velikih evropskih klubova a donedavno su ih slali na kaljenje po drugim timovima . Vidim da si deklarisani navijac i da si clan udruzenja i sigurno da znas dosta toga u vezi sa Barcelonom.Sigurno da ti je poznato da se ista prica pricala kada je Barcelona sa Cruyffom osvojila cetiri lige zaredom svi su govorili da je to samo pocetak jer su tu juniori. Stvarno, sjajna generacija koja se setala drugom ligom, De La Pena, Celades, Braca Roger i Oscar Garcia, Xavi Moreno,Jordi Cruyff. Sta se desilo?Barca je usla u depresiju a ti momci su napravili mnogo manje nego sto se od njih ocekivalo.
Slažem se donekle s tobom.Nisam euforičan već vjerovatno donekle subjektivan.Teško je govoriti o fudbalu na duge staze jer se trenutno u svjetu dešavaju tektonski poremećaji u vidu novih injekcija kapitala(ManCity,PSG)i ti poremećaji traju još od dolaska Abramovicha u Chelsea.Mnogo novca je u igri i svaki milijarder na svijetu ako mu se digne kita može odlučiti kupiti igračku za zabavu u vidu nekog kluba i napraviti pometnju u Evropi.Igrači su beskrupulozni,prostituišu se za novac i idu kod onoga ko da više(Anži,MLS) Teško je govoriti o totalnoj dominaciji u Evropi na duže staze,ali ja posmatrajući ono što oni rade u Barceloni vidim da grade kostur kreativnog tima Barcelone koji će se dopunjavati igračima na deficitarnim pozicijama izvana.Mislim da je Guardiola kompletniji trener i vizionar od Cruyffa.Jako je teško motivirati igrače koji su u karijeri osvojili apsolutno sve i održati njihov tonus igre na vrhunskom nivou i tu je ključ uspjeha.On je na pravom putu,i ako ništa ne osvoje ove sezone ne smatram to nikakvim neuspjehom.Sljedeća sezona će biti jako važna.
Dalje,Ivan De la Pena u Barcelonin tim je došao 1995 godine.To je bila predposljednja Cruyff-ova sezona.Iako je bio najtrofejniji trener Barcelone u istoriji u te dvije nije osvojio ništa i tadašnji predjednik Nunez mu daje otkaz.Na njegovo mjesto dolazi Bobby Robson,dovlači Nazaria da Limu Ronalda iz PSV-a i osvaja Copa del Rey,osvaja kup kralja,Kup pobjednika kupova i superkup Španije 1996 godine.Većina igrača koje si nabrojao je bila u kombinacijama za sastav.
E u ovom drugom pasusu si sve rekao. Tu je razlika u poimanju fudbala u Spaniji i drugim zemljama. Cruyff , najuspjesniji trener, dvije godine bez titule i noga. Daj da se kupi nesto bolje iz vana, pusti filozofiju i juniore. U Barceloni nema mjesta za Fergusonov projekt.Bojim se da bi tako moglo biti i ovaj put, a nadam se da nece. Ponavljam,iz ove perspektive sve je sjajno,ali ako mislimo da ce Busquets Cuenca, i Thiago odmah moci preuzeti ekipu i zadrzati je na ovom nivou grijesimo. Nije u pitanju samo fudbalska vjestina vec sav ambijent koji prati klub a ti znas da cesto zna biti poprilicno gadan.
P.S. Izvini za ono "Euforican" nije bilo lose namjere.
:thumbup:
Dr. Octagon

#8002 Re: FC Barcelona

Post by Dr. Octagon »

Obuca9 wrote:Drugi format i drugi naziv, ali ne i drugo takmičenje.

Kad te neko pita koliko titula Lige prvaka ima Real, da li odgovoriš 9 ili 3?

Do mene je,u pravu si potpuno.U priči oko West Hama se radilo u svim evropskim takmičenjima i mislio sam na format takmičenja ali nisam objasnio potpuno...
Baudelaire

#8003 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)

Post by Baudelaire »

Guardiola je za Cruyffa Guardiola. Pep je najbolji trener u historiji Barcelone, uostalom to i rezultati govore. Ne znam zašto još uvijek zahvale idu na račun Cruyffa za ovo što Barcelona sad pruža, kad je po meni daleko daleko najzaslužniji Guardiola. I puno je veći vizionar. Loew, Mourinho, Guardiola i donekle Klopp su četiri čovjeka koji će potpuno modernizovati fudbal. Možda im se priključi još Villas Boas. Ovakva Barcelona je projekat isključivo Guardiole, jer je napravio ogromne promjene nakon sezone 2007/2008 i to mu se isplatilo. Nemojmo pričati da Barcelona oduvijek igra ovako jer to nije slučaj. Tek kad je Guardiola preuzeo, počeli su na ovaj način igrati.
Baudelaire

#8004 Re: FC Barcelona

Post by Baudelaire »

Nemojte se beze svađati, očito je neko koga je Plavih_11 citirao pogriješio u svojoj tvrdnji da je West Ham 28 puta uzastopno dao gol u Ligi prvaka :D
LSD

#8005 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)

Post by LSD »

Pa Barsa vec sad u hodu vrši smjenu generacije...i kad odu ovi stariji igraci tipa Puyol ,Xavi,Keita,Villa, Abidal opet ostaju igraci poput Messia, Pedra,Thiaga,Busquetsa,Fabregasa, Piquea,Sancheza itd - svi oni imaju oko 23 godine, što znaci da pred sobom imaju još dobrih 7-8 sezona na vrhunskom nivou....u međuvremenu ce im se još neki telentovani klinci pridružiti tako da za Barcu ne može biti zime jer oni imaju svoju školu odakle crpe snagu i jedan perfektan sistem.
skenderija04

#8006 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)

Post by skenderija04 »

Baudelaire wrote:Guardiola je za Cruyffa Guardiola. Pep je najbolji trener u historiji Barcelone, uostalom to i rezultati govore. Ne znam zašto još uvijek zahvale idu na račun Cruyffa za ovo što Barcelona sad pruža, kad je po meni daleko daleko najzaslužniji Guardiola. I puno je veći vizionar. Loew, Mourinho, Guardiola i donekle Klopp su četiri čovjeka koji će potpuno modernizovati fudbal. Možda im se priključi još Villas Boas. Ovakva Barcelona je projekat isključivo Guardiole, jer je napravio ogromne promjene nakon sezone 2007/2008 i to mu se isplatilo. Nemojmo pričati da Barcelona oduvijek igra ovako jer to nije slučaj. Tek kad je Guardiola preuzeo, počeli su na ovaj način igrati.
Ovdje se moze razgovarati o korjenima. Sigurno da je Guardiola bolje pripremljen nego sto je bio Cruyff u svoje vrijeme. Johan je bio kralj improvizacije nevjerovatno smijesan u svojim objasnjenjima i shvatanjima fudbala. Legendarne recenice :"Ako mi imamo loptu protivnik je nema" i " Ako se Manolo ( tadasnje krilo atl. Madrida) ne moze cuvati onda je bolje da ga pustimo samog" su samo neke od Grunfovskih fraza koje donekle i porvrdjuju filozofiju koja je bila nesto novo s kraja osamdesetih i pocetka devedesetih kada je Talijanski fudbal bio sinonim uspjeha i najvise kopiran u evropi. Bacanje novcica noc pred utakmicu ,da odluci ko ce poceti u prvih 11 Amor ili Juan Carlos.... Zasluzan je za vise stvari a to su.
1.Skala u placanju igraca cime je uspio da suzbije zavist koja je jako cesta u fudbalu. Prvi nivo stranci (Tada su mogla igrati samo tri stranca).Drugi nivo domaci igraci reprezentativci.Treci nivo.Domaci klupski igraci. Cetvrti nivo. Juniori. Ta skala se i dan danas primjenjuje u Barceloni uz logicne promjene prouzrokovane razvojem fudbala ( Zakon Bosman i sl.)
2. Stil igre: Stalno je ponavljao "Ja hocu loptu, jer ako imam loptu lakse cu pobjediti" To je prica o posjedu o kojoj ne prestajemo diskutovati na forumu.
3. Pristup igri: "Izadji i uzivaj dok igras" Fraza koju je ponavljao svim svojim igracima pred utakmicu da im skine pritisak i tremu . Fraza koja je u svim trenerskim udzbenicima. I danas je ponavlja Guardiola svojim igracima.

Nece biti upamcen kao najbolji takticar. Barcu su trenirala velika imena kao sto su: Menotti, Udo Latek, Terry Venables, Rinus Michels,Van Gaal,Robson........Ali nigo nije uspio da promjeni jedan klub i da od vjecnog luzera napravi sampiona..
sumirprimus

#8007 Re: FC Barcelona

Post by sumirprimus »

Thiago and Rafinha Alcántara: “Football is always present in our lives"...
The Alcántara brothers are very pleased to have played for the first time together for Guardiola's Barça...

e sad ko je znao da su ova dvojica braca... :mrgreen:
Charuga
Globalni moderator

#8008 Re: FC Barcelona

Post by Charuga »

sumirprimus wrote:Thiago and Rafinha Alcántara: “Football is always present in our lives"...
The Alcántara brothers are very pleased to have played for the first time together for Guardiola's Barça...

Ima nas koji smo znali ... ;-)
lerdi

#8009 Re: FC Barcelona

Post by lerdi »

sumirprimus wrote:Thiago and Rafinha Alcántara: “Football is always present in our lives"...

Mazinho-vi momci. Čak je bila priča da je Rafinha i veći talenat od Thiaga. Ja koji nisam simpatizer Barce ovo sam znao ;)
sumirprimus

#8010 Re: FC Barcelona

Post by sumirprimus »

Plavih_11 wrote:

Ima nas koji smo znali ... ;-)
ja sve gledam,neki dan rafinha,pa mi nije jasno,kontam bundesliga,kad kako? :D
ahhh štašš.desi se i najvecim simpatizerima :lol:
sumirprimus

#8011 Re: FC Barcelona

Post by sumirprimus »

Bayer Leverkusen, Olympique Marseille, Zenit, Naples, Basel, CSKA Moscow and Olympique Lyon, all second in their groups, could face Barça in the next phase

u 16 finala,moguci protivnici...
aufff sto bi ibla tekma napoli-barca... :D
5 0 5

#8012 Re: FC Barcelona

Post by 5 0 5 »

sumirprimus wrote:Bayer Leverkusen, Olympique Marseille, Zenit, Naples, Basel, CSKA Moscow and Olympique Lyon, all second in their groups, could face Barça in the next phase

u 16 finala,moguci protivnici...
aufff sto bi ibla tekma napoli-barca... :D

Barca u osmini "tradicionalno" dobija najslabiju ekipu mogucu.
Baudelaire

#8013 Re: FC Barcelona

Post by Baudelaire »

Igrali već Napoli i Barcelona ljetos, pojela ih Barcelona 5-0. Jest prijateljska, ali prijateljske koje klubovi igraju u punim sastavima ne mogu ne biti mjerilo kvaliteta.
sumirprimus

#8014 Re: FC Barcelona

Post by sumirprimus »

pa po onomn sto je dosad prikazo napoli,ja bi bas volio vidjet njih u LP kontra barce,lete ljudi po terenu...
5 0 5

#8015 Re: FC Barcelona

Post by 5 0 5 »

Melodicni

#8016 Re: FC Barcelona

Post by Melodicni »

505sCrtom wrote:
Po sred mene u dubinu duse :thumbup:
armin071

#8017 Re: FC Barcelona

Post by armin071 »

Ova Barca će napraviti gledanje derbija besmislenim bar kada je u pitanju neizvjesnost :D
sumirprimus

#8018 Re: FC Barcelona

Post by sumirprimus »

sto bi rekli u filmu mi nismo andjeli
"silovanjeeeeeeee" :lol: :lol: :dance: :dance:

nikad mucnija atmosfera meni bar za gledanje clasica,vjerovatno se svi umorili od barce,al neprocjenjivo gledat tekmu,vecim dijelom u tisini 8-) :dance:
veljaca

#8019 Re: FC Barcelona

Post by veljaca »

Hvala MESSI, XAVI, SANCHEZ, FABREGAS .... :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
BHF_Manijak

#8020 Re: FC Barcelona

Post by BHF_Manijak »

Ova Barca jedina nije svojim navijacima dosadila, logicno jel... :mrgreen: Ovo je fakat strasna generacija i na nama je, ovi koji volimo ono malo zanimljiviji fudbal, neizvjesniji, da cekamo akd ce ovi otici u penziju :mrgreen: Tacno je da ce doci novih klinaca, ali od starta ponavljam, sumnjam da se ovako mocna i pre pre prejaka generacija moze izroditi, bice oni sila i poslije Xavija, Messia, Inieste, Puyola, ali mislim nikad kao sad, znaci apsolutna dominacija!
Bušman

#8021 Re: FC Barcelona

Post by Bušman »

Mislim da je ona takticka izmjena Guardiole (Alves na krilo, Busquets u odbranu, Puyol na d. beka, Cesc u sredinu i Iniesta na krilo) bila kljucna. Fenomenalna izvedba. Toliko o tome kako Guardiola nije dorastao Mourinhu...
veljaca

#8022 Re: FC Barcelona

Post by veljaca »

BHF_Manijak wrote:Ova Barca jedina nije svojim navijacima dosadila, logicno jel... :mrgreen: Ovo je fakat strasna generacija i na nama je, ovi koji volimo ono malo zanimljiviji fudbal, neizvjesniji, da cekamo akd ce ovi otici u penziju :mrgreen: Tacno je da ce doci novih klinaca, ali od starta ponavljam, sumnjam da se ovako mocna i pre pre prejaka generacija moze izroditi, bice oni sila i poslije Xavija, Messia, Inieste, Puyola, ali mislim nikad kao sad, znaci apsolutna dominacija!

Mislim da Pepe pored ovih manjih ekipa treba kombinovati iskustvo i mladost ... i onda ce Barca pobjedjivati i u tim utakmicama a na samo i uvijek u El Classicu .....
BHF_Manijak

#8023 Re: FC Barcelona

Post by BHF_Manijak »

Bušman wrote:Mislim da je ona takticka izmjena Guardiole (Alves na krilo, Busquets u odbranu, Puyol na d. beka, Cesc u sredinu i Iniesta na krilo) bila kljucna. Fenomenalna izvedba. Toliko o tome kako Guardiola nije dorastao Mourinhu...
On ko Safet, totalna rokada tima, bravo Pep, uci od Bosnje! :mrgreen: :mrgreen: 8-)
sumirprimus

#8024 Re: FC Barcelona

Post by sumirprimus »

kaze komentator real "odraDJUJE POSO ,A BARCA SE IGRA :dance: :dance:
ljudi dragi,ovo ce se pricat za 50 godina jebo madjarsku konjicu i njihove igrace...
ko voli fudbal ovo je privilegija gledat ih(makar i preko tv-a)il interneta,i nema dalje!!!
ne moraju uzet ni jednu titulu,ovakvo zadovoljstvo i igra koju pokazuju,nema dalje,nemoj djaba tacka ba!!!
Last edited by sumirprimus on 11/12/2011 00:12, edited 2 times in total.
BHF_Manijak

#8025 Re: FC Barcelona

Post by BHF_Manijak »

sumirprimus wrote:kaze komentator real "odraDJUJE POSO ,A BARCA SE IGRA :dance: :dance:
ljudi dragi,ovo ce se pricat za 50 godina jebo madjarsku konjicu i njihove igrace...
ko voli fudbal ovo je privilegija gledat ih(makar i preko tv-a)il interneta,i nema dalje!!!
ne moraju uzet ni jednu titulu,ovakvo zadovoljstvo i igra koju pokazuju,nema dalje,nemoj djaba tacka ba!!!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... OEU#t=109s[/youtube]
Nemoj nipodastavati takvu jednu generaciju, i oni su u svom vremenu "Barca" bili! ;-) O te dvije generacije ce se pricati decenijama, da smo imali priliku gledati ih vjerovatno bi se i njima divili, ha ya! :)
Post Reply