Republika Turska

Post Reply
seln

#8001 Re: Republika Turska

Post by seln »

Da rezimiramo: neko je organizovao farsu u kojoj je 2000 vojnika (od ukupno 600.000), dakle 0,3% posto, pokusalo da izvrsi "drzavni udar". Ne znamo ko je organizovao, ali znamo ko ce profitirati: mali brkati kompleksas sa autoritarnim tendencijama. Naravno, mali od Alije je odmah pozurio da mu pritvrdi lojalitet i poljubi ruku i nanule... sta ces, bez figure nad-oca, Bake je izgubljen ko kvalifikacije za EM.
Moj stav: Erdogan je iskompleksirani supak, ali demokratski izabran iskompleksirani supak. Ne podrzavam nikakav oblik mijesanja vojske u politiku.
Iskreno se nadam da ce turski narod jednog dana usranim motkama otjerati Erdogana, ali jedno je jasno: integracija Turske u EU je za sada ad acta.
raoul duke

#8002 Re: Republika Turska

Post by raoul duke »

SkyLimit wrote:Pogledao sam šta pišu Turci po forumima gdje se koristi engleski. Nisam naišao ni na jednog jedinog koji podržava Erdogana, svi navijali da mu konačno stave soli na rep :lol:

Podsjeća me na situaciju kod nas. I na internetu pa čak i uživo, ja još nisam sreo jednu jedinu osobu koja je otvorena rekla da je za Bakira, psuju ga, kunu, ismijavaju, pomislio bi nema 10 osoba u državi kojima je drag...a na izborim hladno uzme.

A što se tiče Erdogana, onda kad je dopustio ulazak terorista u Siriju preko Turske, ko veli dok rokaju Kurde i državi odane Sirijce dobri su, a onda se zvijer otela kontroli i počela izvoditi i terorističke napade po Turskoj, e to je po meni trenutak kad je došlo vrijeme da Erdogan ode.
Poltron Erdogan je glavni krivac za terorizam u cijelom tom regionu. Ne kuze turkofili da Erdogan sluzi Amerima..
arzuhal

#8003 Re: Republika Turska

Post by arzuhal »

It_is_a_Leclerc wrote: Osvetnicka "pravda" ubijanjem vojnika koji su izvrsavali naredbe je znak slabosti i malodusnosti
Prva stvar koju sam naučio u vojsci je da MORAM slušati naredbe nadređenih.

Druga stvar: da te naredbe NE MORAM ili NE SMIJEM poslušati ukoliko su jasno i očito, i izvan svake razumne sumnje, protiv zakona, ukoliko njima činim krivično djelo i sl. Naprimjer ako mi narednik naredi da obijem nečiji auto zbog stjecanja protupravne koristi ili mi naredi da učestvujem u nezakonitom i neustavnom rušenju legalne i legitimne državne vlasti izabrane (za razliku od mojih nadređenih koji nisu demokratski izabrani) na izborima, ili da još pri tome pucam na narod...

No obične vojnike i ne treba kažnjavati, pogotovo ako nisu učinili nešto. Kolovođe treba odrat.
Last edited by arzuhal on 16/07/2016 13:52, edited 1 time in total.
Krokodajl

#8004 Re: Republika Turska

Post by Krokodajl »

Koliko god da ja ne volio Erdogana i njegovu politiku, UZ NJEGA JE DANAS STAO NAROD.
Imam masu prijatelja u Istanbulu koji su okorjeli Kemalisti, clanovi CHP-a, navijači Bešiktaša.
Ali niko ama baš niko od njih nije podržao vojni puč.
Ja sam u prvih par minuta i bio za ovo, jer sam očekivao da će narod stati uz vojsku, ali nakon ovih slika iz Istanbula i Ankare šta drugo reći nego desio se narod.
Demokratsku vlast je sačuvao Turski narod, a korijenite promjene će se desiti u Turskoj pogotovo u pogledu na vojsku nakon ovog svega.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#8005 Re: Republika Turska

Post by mali_milojica »

Edin H. wrote:
mali_milojica wrote: Daj ne kakite Boga vam. Pa u Francuskoj bi visili po Jelizejskim poljima ili na Big Benu u Londonu kao plakati,da opominju narod.
Sta pricas ti bolan?

Theresa May je najvise poena ubrala jer je nakon godina pravne borbe uspjela da deportuje Abu Hamzu, koji je javno propagirao fundamentalizam i radikalni Islam u dzamiji u Finsbury Park-u, zato sto se radilo o ugrozavanju njegovih ljudskih prava.
Govorim da bi vinovnici pucha i vojnik koji pod gusjenicama tenka melje Francuza u Francuskoj visili na banderi duz Jelisejskih polja.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#8006 Re: Republika Turska

Post by pici »

ISPOVIJEST VODITELJKE TURSKE TELEVIZIJE Pučisti su me držali na nišanu dok sam čitala njihovo saopćenje

Image
- Proživjeli smo pravi košmar ovdje. Pročitala sam najteži prilog u svom životu. U studiju su bili naoružani ljudi, zadržali su nas u redakciji kao taoce nekoliko sati. Ruke su nam bile vezane iza leđa. Prijetili su nam, pratili svaki naš pokret. Pročitala sam njihovo saopćenje pod prijetnjom naoružanog čovjeka. Čitala sam na njihov zahtjev. Hvala Bogu, pa se sve završilo. Ne želim da pamtim te trenutke - rekla je Karaš,

Karaš je dobro :thumbup:
Prpa.ba

#8007 Re: Republika Turska

Post by Prpa.ba »

kolegione wrote:Ukoliko se, sve fino rijesi, vidim da navijate zajedno rusija i turska, hoce li taj mrski zapad ugasiti svijetlo i o vasim sudbinama odlucivati Putin i Erdoan, pazite Erdoan koji posalje svoje pristalice goloruke na vojsku, hoce li opet turska reci da je Bosna (necija druga zemlja) ako je nekome u interesu, hahahahaha....
Fakat. Slavi se pomirenje Rusije i Turske, a istu Rusiju se kune kao smrtnog neprijatelja Bosnjaka i Bosne, dok je Turska nasa bratska zemlja koja nam je puno pomogla kroz historiju. :lol: Kognitivna disonanca na djelu, isto kao i sto se mrzi ameriku koja je "sve zakuhala 90ih" i din-dusmani su islamskom svijetu, a svejedno ih se poziva da sklone Dodika i da se brinu o nama. :-)
raoul duke

#8008 Re: Republika Turska

Post by raoul duke »

Krokodajl wrote: Demokratsku vlast je sačuvao Turski narod
Erdoganovu guzicu je spasio Istanbul a ne turski narod. Nije jos gotovo, Erdogancek je sam sebe osudio.
Haris.ba

#8009 Re: Republika Turska

Post by Haris.ba »

General War wrote: :thumbup: Slazem se, jako cudne relacije pucista-naroda-civilne vlasti-drugog dijela vojske, nikad nista slicno nisam vidio...ako je dio vojske probao puc (a vojne zadace su po nadleznosti uvjek jace nego policijske)...interesantna je instrumentalizacija policije u ovome cudnom pucu.
Policijske snage za određene operacije mogu biti učinkovitije nego vojne. Nego, ima snimak u CNNTurk gdje policajci nagovaraju vojnike da se predaju. Vojnik drži pušku sa cijevi prema nebu, policajcu je pištolj za holsterom. I narod nadire na vrata. Onda policajci brane vojnike od udaraca naroda. A policija je pod kontrolom premijera Turske i Ministarstva unutrašnjih poslova.
arzuhal

#8010 Re: Republika Turska

Post by arzuhal »

seln wrote:ali jedno je jasno: integracija Turske u EU je za sada ad acta.
:lol:

Pa jes', red je da se malo i nasmijemo u svemu ovome...
Krokodajl

#8011 Re: Republika Turska

Post by Krokodajl »

raoul duke wrote:
Krokodajl wrote: Demokratsku vlast je sačuvao Turski narod
Erdoganovu guzicu je spasio Istanbul a ne turski narod. Nije jos gotovo, Erdogancek je sam sebe osudio.
Turski narod, sve drugo je laž i obmana zavjera ustaško džihadska.
SkyLimit

#8012 Re: Republika Turska

Post by SkyLimit »

Haris.ba wrote: Vojnik koji je tenkom zgazio ljude - koju on kaznu treba da dobije?
Mene zanima gdje je tačno granica između civila i ne - civila?

Ako vojnik onako zarafala po slučajnim prolaznicima, te žrtve su očito civili.

Ali ako vojnik zarafala po onima koji se kreću prema njemu sa namjerom da ga razoružaju, jesu oni opet civili?

Kako se to određuje? Ako taj koji je krenuo prema njemu ima nož za pojasom nije civil? Ako ga nema, jeste civil?

Šta je to tačno civil???
Edin H.

#8013 Re: Republika Turska

Post by Edin H. »

seln wrote:Da rezimiramo: neko je organizovao farsu u kojoj je 2000 vojnika (od ukupno 600.000), dakle 0,3% posto, pokusalo da izvrsi "drzavni udar". Ne znamo ko je organizovao, ali znamo ko ce profitirati: mali brkati kompleksas sa autoritarnim tendencijama. Naravno, mali od Alije je odmah pozurio da mu pritvrdi lojalitet i poljubi ruku i nanule... sta ces, bez figure nad-oca, Bake je izgubljen ko kvalifikacije za EM.
Moj stav: Erdogan je iskompleksirani supak, ali demokratski izabran iskompleksirani supak. Ne podrzavam nikakav oblik mijesanja vojske u politiku.
Iskreno se nadam da ce turski narod jednog dana usranim motkama otjerati Erdogana, ali jedno je jasno: integracija Turske u EU je za sada ad acta.
Sta vam ba vise znaci to demokratski izabran ako se pod njegovom komandom cine ratni zlocini?

Pa izabrani su i Hitler i Karadzic demokratski.
studiorum_tuzlaensis

#8014 Re: Republika Turska

Post by studiorum_tuzlaensis »

Ide li iko na ovaj studentski pohod u Istanbul sljedeće sedmice. Hoću da vidim hoću li im tražiti pare nazad, jezivo je ovo.
gospodja profiterka

#8015 Re: Republika Turska

Post by gospodja profiterka »

pici wrote:
ISPOVIJEST VODITELJKE TURSKE TELEVIZIJE Pučisti su me držali na nišanu dok sam čitala njihovo saopćenje

Image
- Proživjeli smo pravi košmar ovdje. Pročitala sam najteži prilog u svom životu. U studiju su bili naoružani ljudi, zadržali su nas u redakciji kao taoce nekoliko sati. Ruke su nam bile vezane iza leđa. Prijetili su nam, pratili svaki naš pokret. Pročitala sam njihovo saopćenje pod prijetnjom naoružanog čovjeka. Čitala sam na njihov zahtjev. Hvala Bogu, pa se sve završilo. Ne želim da pamtim te trenutke - rekla je Karaš,

Karaš je dobro :thumbup:
Izuzetno lijepa i pribrana djevojka.
studiorum_tuzlaensis

#8016 Re: Republika Turska

Post by studiorum_tuzlaensis »

SkyLimit wrote:
Haris.ba wrote: Vojnik koji je tenkom zgazio ljude - koju on kaznu treba da dobije?

Ali ako vojnik zarafala po onima koji se kreću prema njemu sa namjerom da ga razoružaju, jesu oni opet civili?

Kako se to određuje? Ako taj koji je krenuo prema njemu ima nož za pojasom nije civil? Ako ga nema, jeste civil?

Šta je to tačno civil???
Vojnik nema sta da traži na ulici ukoliko nije proglašeno ratno stanje u državi.
raoul duke

#8017 Re: Republika Turska

Post by raoul duke »

Edin H. wrote: Sta vam ba vise znaci to demokratski izabran ako se pod njegovom komandom cine ratni zlocini?

:thumbup:
madner

#8018 Re: Republika Turska

Post by madner »

Sudit ce im se jer nisu bili dovoljno odlucni i nisu ubili dovoljno ljudi da uplase narod. I zato ce dobiti smrtne kazne. Ima ironije.
seln

#8019 Re: Republika Turska

Post by seln »

Edin H. wrote:
seln wrote:Da rezimiramo: neko je organizovao farsu u kojoj je 2000 vojnika (od ukupno 600.000), dakle 0,3% posto, pokusalo da izvrsi "drzavni udar". Ne znamo ko je organizovao, ali znamo ko ce profitirati: mali brkati kompleksas sa autoritarnim tendencijama. Naravno, mali od Alije je odmah pozurio da mu pritvrdi lojalitet i poljubi ruku i nanule... sta ces, bez figure nad-oca, Bake je izgubljen ko kvalifikacije za EM.
Sta vam ba vise znaci to demokratski izabran ako se pod njegovom komandom cine ratni zlocini?

To znaci upravo to: da i narod snosi moralnu odgovornost.
arzuhal

#8020 Re: Republika Turska

Post by arzuhal »

I dok svi posustaju polako, KURIR ne gubi nadu!

Image
O'zone
Globalni moderator

#8021 Re: Republika Turska

Post by O'zone »

Kurir nikad ne posustaje....
Haris.ba

#8022 Re: Republika Turska

Post by Haris.ba »

SkyLimit wrote:

Šta je to tačno civil???
Vojnik dobije naredbu da bude u puču. Izađe na cestu sa tenkom. Samim činom što je u tenku čini ga pučistom, i za to ima kazna. Ne djeluje više u krugu legalnih naredbi. Ne štiti ga zakon više kao vojnika. Narod je djelovao na osnovu naredbe predsjednika države koji je vrhovni komandant. Civila koji je pokušao razoružati vojnika/pučistu štiti zakon.
haos1

#8023 Re: Republika Turska

Post by haos1 »

Image
Krokodajl

#8024 Re: Republika Turska

Post by Krokodajl »

Kurir samo što nije poslao izvještavača dole haha
gospodja profiterka

#8025 Re: Republika Turska

Post by gospodja profiterka »

SkyLimit wrote:

Šta je to tačno civil???
Bože dragi, iz kojeg ste vi filma izašli...
Vojnik NE SMIJE pucati na građane SVOJE zemlje!!!! Vojnik nije policajac. Njegova je uloga odbrana suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje i zaštita njenih vanjskopolitičkih interesa, a ne pucanje u vlastiti narod. Narod je taj koji puni budžet vojske, koji plaća uniforme, kasarne, obuku, naoružanje i vojnu opremu, e da bi vojska mogla izvršavati gore spomenute zadatke. Civil je vojniku UVIJEK civil, pogotovo ako je riječ o nenaoružanom građaninu. Vojnici na tlu svoje zemlje smiju djelovati silom (ili milom) samo uz ovlaštenje i mandat parlamenta i predsjednika države (šta već ko ima) i u skladu s preciznom naredbom ministra odbrane i komandanta snaga. To što u Turskoj vojska ima ulogu "čuvara poretka" je jedna istorijska devijacija koju odmah treba ukinuti, a one koji su vojsci naredili da puca na civile, na vlastiti narod, treba izvesti pred sud, pa pred streljački vod ili na doživotnu robiju.

Pa vi ne razumijete ni osnove parlamentarne demokratije, nadzora nad oružanim snagama, pretpostavljenosti civilnih vlasti vojnima, građanskih prava, uloge zakonodavne i izvršne vlasti... A sve ste nešto napredni, na zapad biste, da vas prime negdje "preko reda"...

Jad. Jad i bijeda.
Post Reply