Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
patriot_1

#8001 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

aurora313

Jevreji čine zlo generacijama i pokvareni su do daske?!?

Hule Boga (kojeg su sami izmislili)?!?

Kada bi tebi prikačili elektrode da prate moždane funkcije, makina bi im se pokvarila. Ti si stvarno izgubljen slučaj.
Ja neznam dali postoji narod koji je više stradao tijekom povjesti od Jevreja!Jer su znali odbacivati Boga.Kad se jednom nađeš u paklu jer ga i ti odbacuješ,vidjet ćeš jesam li ja lud ili ti!Sjeti me se kad dođeš u "carstvo smrti!" :-D
Bit će ti kasno pomisliti"A jesam bio budala!"
arzuhal

#8002 Re: Ateizam

Post by arzuhal »

Ma ne mora nužno da otac djete odgoji kao nevjernika pa da bude kriv za njegovo nevjerstvo i kraj u paklu...Ima i vjernika dosta, kako vidim, koji svojim djelovanjem, odnosom i svakojakim pričama ljude navode na nevjerstvo, ne znam hoće li Bog preći preko njihovih priča i djela koje ljude ili navode na nevjerovanje ili im samo daju za pravo i potvrđuju ih u nevjerstvu.

Spominjao sam to i ranije, da obnovimo gradivo: šejh Sadi Širazi navodi u "Đulistanu" kako je došao u neko mjesto i htio da klanja namaz. Začuo se glas mujezina s munare koji je učio ezan, poziv na molitvu. Mujezin je imao glas dobro prehlađenog jarca koji mutira, a drao se iz petnih žila, naprosto je cjepao i nebo i zemlju...Nakon završetka i ezana i namaza, priđe mu šejh Sadi utučenog lica i upita:

- Dobri čovječe, koliko te plaćaju za posao mujezina? :(
- Ništa! Ja to radim dobrovoljno, Allaha radi! :-D
- E onda, Allaha radi, i prestani...
:twisted:
patriot_1

#8003 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

Ludzak wrote:Religije ?
Da li su religije stvorene od boga, ili su stvorene od čovječanstva?
Neke od čovječanstva dakako!
Kršćanstvo definitivno nije!Jer krist je začetnik a on je Bog!
patriot_1

#8004 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

harač wrote:neupućeni bi rekli da je patriot_1 neka reinkarnacija gebelsa, ali čovjek je samo katolik priučen u teodiceju
Toliko me čitaš i još nisi skužio da uopće nisam katolik!Ako sve ostalo tako površno kužiš,nije ni čuda da razmišljaš plitko!
Dope_Man

#8005 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Taman neke ljude pohvalis da nisu zatucani poput onog programera, a oni te podsjete da im je genocid nad djecom sasvim OK, sve dok dolazi od njihovog boga, i da nimalo ne smatraju da je takvo nesto lose djelo.

I onda ti neko, ko takve stvari unaprijed opravdava, kaze ''reci mi gdje je to bog pocinio zlo''.. pa naravno da nije nigdje, ako genocid, mucenja, progone okarakterisemo kao dobra djela. Hebem ti s kim ja dijelim zrak na ovoj divnoj planeti. :-)
tranquil

#8006 Re: Ateizam

Post by tranquil »

Svašta nešto napisah pa se predomislih. Ne valja fasovati prvi ban u deset godina zbog moralnih nakarada koje opravdavaju genocid, koji je jasno definiran kao istrebljenje populacije bez obzira na njihove eventualne moralne kvalitete.
r_faruk

#8007 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

[/quote]
Vas više žulja što postoje ljudi koji vjeruju u Boga,zamisli,u 21-om stoljeću![/quote]
Drug, nas boli qrac u sta ko vjeruje
Laertes

#8008 Re: Ateizam

Post by Laertes »

A usput i porodično nasilje malo opravdava, kaže tati došla žuta minuta :lol:
tranquil

#8009 Re: Ateizam

Post by tranquil »

Laertes wrote:A usput i porodično nasilje malo opravdava, kaže tati došla žuta minuta :lol:
Nije malo, nego opravdava. I ne samo to, moraš ga i dalje poštovati, jer ti je otac iako mlati mater. Nisam to ni vidio do sada, prvi put kada sam čitao post iznervirao sam se već na opravdavanju genocida, do opravdavanja tatine žute minute nisam ni došao.

Kakav moral hljebe dragi.
Dozer

#8010 Re: Ateizam

Post by Dozer »

patriot_1 wrote: Ja neznam dali postoji narod koji je više stradao tijekom povjesti od Jevreja!Jer su znali odbacivati Boga.Kad se jednom nađeš u paklu jer ga i ti odbacuješ,vidjet ćeš jesam li ja lud ili ti!Sjeti me se kad dođeš u "carstvo smrti!" :-D
Indijanci? Pobijeno ih daleko vise nego Jevreja.
Laertes

#8011 Re: Ateizam

Post by Laertes »

Dozer wrote:
patriot_1 wrote: Ja neznam dali postoji narod koji je više stradao tijekom povjesti od Jevreja!Jer su znali odbacivati Boga.Kad se jednom nađeš u paklu jer ga i ti odbacuješ,vidjet ćeš jesam li ja lud ili ti!Sjeti me se kad dođeš u "carstvo smrti!" :-D
Indijanci? Pobijeno ih daleko vise nego Jevreja.
E, ali oni vjerovaše u nakog Manitua :lol:
Dozer

#8012 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Ma to ti je bio Allah ba, samo sto indijanci nisu pricali arapski pa ga nisu mogli nazvati tako :D
A posto su bili nepismeni, nije im mogao "sputiti" Kur'an tada.

Cekaj...Ali, i Muha je bio nepismen?! Sto ga onda njemu "spusti", a ne i nekom Ludom Konju :shock:
Hakiz

#8013 Re: Ateizam

Post by Hakiz »

Dozer wrote:Ma to ti je bio Allah ba, samo sto indijanci nisu pricali arapski pa ga nisu mogli nazvati tako :D

Cekaj...Ali, i Muha je bio nepismen?! Sto ga onda njemu "spusti", a ne i nekom Ludom Konju :shock:
Pa Muhamed je izdiktirao nekome ko je bio pismen pa zapisao.

Kome bi ga diktirao Ludi Konj kada ni on, ni Bik Koji Sjedi, ni Pokahontas niti bilo ko drugi od njih nije znao pisati? Trebao je možda potražiti generala Kastera ili Velikog Bijelog Poglavicu pa njemu diktirati?
JVC

#8014 Re: Ateizam

Post by JVC »

Dope_Man wrote: Ateistima je jasno da to nisu cinjenice, za vrlo malo stvari spomenutih u vjerskim knjigama postoje dokazi da su se desile, i uglavnom je to dosta drugacije nego sto je opisano.
Ja sam mislio da si nacitana osoba :( ocito da sam napravio veliku gresku.
Arheologija potvrduje povijest Biblije i cesto pokazuje da se osobe i desavanja u Bibliji ispravno spominju.
Dope_Man

#8015 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

JVC wrote:
Dope_Man wrote: Ateistima je jasno da to nisu cinjenice, za vrlo malo stvari spomenutih u vjerskim knjigama postoje dokazi da su se desile, i uglavnom je to dosta drugacije nego sto je opisano.
Ja sam mislio da si nacitana osoba :( ocito da sam napravio veliku gresku.
Arheologija potvrduje povijest Biblije i cesto pokazuje da se osobe i desavanja u Bibliji ispravno spominju.
Trebalo bi da je jasno sve iz prethodnog komentara. NEKE stvari da, jer nisu bili glupi pisci Bublije, dugo je to nastajalo, uz mitologiju su spomenute i historijske osobe, lokacije i dogadjaji koji su im bili poznati. Ali nema te arheologije, niti bilo koje druge nauke, koja potvrdjuje bilo koji od opisa nadnaravnih dogadjaja, zombija koji setaju ulicama, globalni potop i slicno, pa ni taj veliki egzodus jevreja iz pustinje. 40 godina setali tu distancu za koju treba sedmica da se proseta, i nisu traga ostavili.
L u c i f e r

#8016 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

Djeca Sodomljana i djeca Egipćana nebi bila nimalo bolja od njihovih očeva!
:|
Smrcak15

#8017 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Dozer wrote:Ma to ti je bio Allah ba, samo sto indijanci nisu pricali arapski pa ga nisu mogli nazvati tako :D

Kome bi ga diktirao Ludi Konj kada ni on, ni Bik Koji Sjedi, ni Pokahontas niti bilo ko drugi od njih nije znao pisati? Trebao je možda potražiti generala Kastera ili Velikog Bijelog Poglavicu pa njemu diktirati?
Ako je muhammed diktirao objasni nam sledece:

Zasto je iznosio svoje greske???
Zasto je prijetio sa smrcu sam sebi??
Zasto je iznosio stvari sto ga je bilo sramota da spominje??
Zasto bi se obracao sam sebi sa "reci" (im muhammede)??
Zasto bi proklinjao sam sebe kroz Kur'an??
Kako je mogao znati sta ce raditi njegovi protivnici i koje ce pokrete tijela imati kod nekih specificnih pitanja??? Naprimjer pitat cu ih ovo pitanje a oni ce tresti glavama i reci to i to.
Pa su upravo tako i postupali kako je najavio.
Dozer

#8018 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Sve to znaju tako raditi i predvidjeti i djeca u starijim razredima osnovne skole. O srednjoskolcima da ne pricamo....
Kako je mogao znati sta ce raditi njegovi protivnici i koje ce pokrete tijela imati kod nekih specificnih pitanja??? Naprimjer pitat cu ih ovo pitanje a oni ce tresti glavama i reci to i to.
Malo psihologije....
Jer se tako zadobiva povjerenje okoline.
Jer se tako daje moc necemu/nekome o cemu/kome se prica.
Jer se tako odaje dojam potpune iskrenosti.
Jer se na taj nacin stvara slika licnog odmaka od onoga o cemu se govori, kao da je to rekao neko drugi.
Jer se tako daje dojam vlastite iskrenosti, ali i pravi licni odmak, i daje se moc nekome drugom, nevidljivom.
Jer su sve to bili sasvim logicni pokreti i reakcije na nesto u sta drugi ne vjeruju i s cim se ne slazu. I danas je tako.

Moj Smrle....
Nisu ljudi onda bili ni neinteligentni, ni glupi, samo su imali manje znanja o svijetu oko sebe nego je to slucaj danas, a sve sto si nabrojao su i onda i danas bili nacini manipulacije. Procitaj malo nesto osim te tebi toliko magicne knjige.... :roll:
Smrcak15

#8019 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Sve to znaju tako raditi i predvidjeti i djeca u starijim razredima osnovne skole. O srednjoskolcima da ne pricamo....
Malo psihologije....
Jer se na taj nacin stvara slika licnog odmaka od onoga o cemu se govori, kao da je to rekao neko drugi.
Jer se tako daje dojam vlastite iskrenosti, ali i pravi licni odmak, i daje se moc nekome drugom, nevidljivom.
Jer su sve to bili sasvim logicni pokreti i reakcije na nesto u sta drugi ne vjeruju i s cim se ne slazu. I danas je tako.

Moj Smrle....
Nisu ljudi onda bili ni neinteligentni, ni glupi, samo su imali manje znanja o svijetu oko sebe nego je to slucaj danas, a sve sto si nabrojao su i onda i danas bili nacini manipulacije. Procitaj malo nesto osim te tebi toliko magicne knjige.... :roll:
Malo psihologije....
to znaci po tvojoj prici bio e prevarant jer je furau tu metodu da zadobije narod, da zadobije vlast nad narodom

onda mi objasni, ako je bio prevarant koji je htio da pridobije vlast nad narodom Mekke

zasto je odbio vlast , bogastvo i najljepse zene kada su mu uglednici i vodje Mekke dosle kuci i nudili da bude njihov kralj, da mu daju zlata i srebra i da izabere najljepse zene u gradu, samo da se ostavi te knjige Kurana i islama u sta poziva, on im je rekao, kad bi mi dali sunce u jednu ruku a mjesec u drugu ja nebi napustio ovo cime me Bog poslao.

zasto je odbio ako je bio prevarant?
patriot_1

#8020 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

tranquil wrote:
Laertes wrote:A usput i porodično nasilje malo opravdava, kaže tati došla žuta minuta :lol:
Nije malo, nego opravdava. I ne samo to, moraš ga i dalje poštovati, jer ti je otac iako mlati mater. Nisam to ni vidio do sada, prvi put kada sam čitao post iznervirao sam se već na opravdavanju genocida, do opravdavanja tatine žute minute nisam ni došao.

Pitao sam hoćeš li ubiti oca radi toga?Hoćeš li ga se odreći?Ne radi se o opravdavanju nego pišem činjenice,koji otac nekad ne pogreši ili mama?
Vi moralne veličine izigravate a isto vam se desi žuta minuta!Ne radi se o mlaćenju,nisam to napisao nego o trenutku slabosti.Kako je lako za vas iskrivljavati i petljati !
tranquil

#8021 Re: Ateizam

Post by tranquil »

patriot_1 wrote:
tranquil wrote:

Pitao sam hoćeš li ubiti oca radi toga?Hoćeš li ga se odreći?Ne radi se o opravdavanju nego pišem činjenice,koji otac nekad ne pogreši ili mama?
Vi moralne veličine izigravate a isto vam se desi žuta minuta!Ne radi se o mlaćenju,nisam to napisao nego o trenutku slabosti.Kako je lako za vas iskrivljavati i petljati !
Prvo, nemoj me više dovoditi u istu rečenicu sa moralnim otpadima koje obožavaš. Tvoje poređenje sam shvatio kao impliciranu optužbu da i ja, kao muškarac u porodici, mlatim svoju ženu. To naravno nije tačno, ali ne smatram sebe zbog toga za moralnu veličinu nego za normalno ljudsko biće.

Drugo, naravno da će neko ko to radi izgubiti moje poštovanje. To tvoje "ma ima samo žutu minutu, malo plane kad je nervozan pa mu ruka sama poleti" je opravdanje za sve i jednog batinaša koji je maltretirao svoju porodicu.

I treće, moram te potsjetiti da sa argumentom "žute minute" braniš navodno savršeno biće koje ne bi trebalo da ima takve psihotične epizode. Ako bi takvo biće sa takvim temperamentom postojalo, niko ne bi bio siguran, u njegovoj idućoj "žutoj minuti" ti bi mogao da letiš vječno u pakao zbog neke sitnice kao što je npr. lažno optuživanje na forumu.

Doduše, ako se genocid protiv nevjernika ne računa kao grijeh, onda sigurno ni laganje ni optuživanje istih nije moralno problematično za tvog "žutominutaša".
beni-bu-man

#8022 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

patriot_1 wrote:
To muslimani kazu i za Muhu
Hakiz

#8023 Re: Ateizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote:

Ako je muhammed diktirao objasni nam sledece:

Kako je Kur'an zapisan?

Usput, de mi odgovori na pitanje. Piše li u Kur'anu, tom izvoru naučnih činjenica, zašto je Allah sve zvijezde i planete napravio tako da imaju oblik (uslovno) lopte. Zašto nisu četvrtasti, u obliku romba ili nepravilnog oblika kao asteroidi. Nego baš lopte.

Naučnici ne mogu odgovoriti na to pitanje, pa piše li odgovor u Kur'anu?
Hakiz

#8024 Re: Ateizam

Post by Hakiz »

beni-bu-man wrote:
patriot_1 wrote:
To muslimani kazu i za Muhu
Reci nekom jevreju da je Isus začetnik i da je bog, pa da vidiš belaja.
beni-bu-man

#8025 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Hakiz wrote:
Reci nekom jevreju da je Isus začetnik i da je bog, pa da vidiš belaja.
isparavka muslimani ne kazu da je muha bog kao sto to neki krscani kazu za isusa,njaveci absurd koj krscanskih vjernika misliti da je isus bog
Post Reply