Ukrajina

Post Reply
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#8001 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

General War wrote:
UnscarD wrote:
nihoniho wrote: Chill, dobro sam raspolozen pa se malo zezam, nemoj da se ljutis ;-)

Moze li Tortonto Star koji explicitno pominje kolaps Ukrainske privrede i to u naslovu? MIslim ovu vijest su prenjele sve vece agencije ...moglo bi se reci i da NYT pise tendenciozno (sto za svakoga ko razumije sta znaci "uredjivacka politika" ne predstavlja iznenadjenje jer tako svi funkcionisu).

http://www.thestar.com/news/world/2014/ ... _says.html
Ne sekiraj se evo pomoc stize 8-)

"MMF odobrio stand-by aranžman s Ukrajinom između 14 i 18 milijardi dolara, te najavljuje nove kredite vrijedne 27 milijardi."

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ti ... edsjednicu
Nije valjda da mislis da je MMF nekada nekome pomogao? Eto im kolonizacije na krilima MMF-a....ima da im sada bude sve med i mlijeko ...ko u Libiji ...
General War

#8002 Re: Ukrajina

Post by General War »

UnscarD wrote:

"MMF odobrio stand-by aranžman s Ukrajinom između 14 i 18 milijardi dolara, te najavljuje nove kredite vrijedne 27 milijardi."
Nije valjda da mislis da je MMF nekada nekome pomogao? Eto im kolonizacije na krilima MMF-a....ima da im sada bude sve med i mlijeko ...ko u Libiji ...[/quote]

Jest vidimo kod janukovica gdje je zavrsila sva Ruska bratska pomoc...

Sve je bolje od nepostojecih ruskih kredita i donacija...pitaj srbiju jel im braca iskesirase ikad onu milijardu? Mozda cekaju da prodje orocenje :lol:
Kikibombona

#8003 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

jefferson wrote: :lol: :lol: :lol: :lol:
Najbolje je kada penzioneri ocnu intervjue davati, a dok su bili na vlasti, drugu prici pricali.
Inace na CNN i FOX-u nista ne mozes cuti oko Ukrajine, pozabavili se sa MH370, mogu srat u nedogled sa teorijama.
Ali advance.hr :lol: :lol: :lol:
Ne znam, imam info da radis za Fox i da si simpatizer republikanaca. Tako se prica iza kulisa. :D

Salu na stranu, svabe nisu levati. Svakako da zele biti politicki korektni prema USA, ali ne po svaku cijenu. Ako je na vagi interes, ignorisat ce. Rusija je vazna za Njemacku, Njemacka je vazna za Rusiju. Cak ni Francuzi ne zele sankcije, kao ni Talijani.

Jedino Amerika i Britanija u tome vide interes.
AliceInChains

#8004 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

General War wrote:
UnscarD wrote:
nihoniho wrote: Chill, dobro sam raspolozen pa se malo zezam, nemoj da se ljutis ;-)

Moze li Tortonto Star koji explicitno pominje kolaps Ukrainske privrede i to u naslovu? MIslim ovu vijest su prenjele sve vece agencije ...moglo bi se reci i da NYT pise tendenciozno (sto za svakoga ko razumije sta znaci "uredjivacka politika" ne predstavlja iznenadjenje jer tako svi funkcionisu).

http://www.thestar.com/news/world/2014/ ... _says.html

Beton aranzman....samo sto obicni Ukrajinac nije poceo brisati dupe sa parama....doduse, ako Hrywnja nastavi sa ovakvim "rastom", ne umire nada :mrgreen:

Za tvoju informaciju: Ukrajini je potrebno oko 60milijardi dolara godisnje, ako hoce da sprijece bankrot. Pst, izmedu nas, Klicko, Jacebenjuk i Co. to sigurno nece otplatiti.
nihoniho

#8005 Re: Ukrajina

Post by nihoniho »

Naravno da ce svako normalan izabrati kolonizaciju na krilima MMF-a , nego kolonizaciju na krilima ruskih tenkova, oligarha, tipova poput Putina... Cinjenica je da je kolonizacija neminovna, nista lose , produkt evolucije, pitanje je kvalitet zivota i dostojanstvo pojedinca.
Samo budala ce izabrati da bude siromasan i ugnjetavan u jakoj Rusiji, Bosni, Iranu ili da ima pristojan zivot u vojno politicki nebitnoj drzavi.
Last edited by nihoniho on 27/03/2014 16:05, edited 1 time in total.
UnscarD

#8006 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Niho niho .... mogu da se slozim sa ovim gore ...ali MMF je u svojoj istoriji vise puta pokazao koliko zna biti beskrupolozan dovodeci drzave do potpunog kolapsa (Argentinu npr). Za nadati se da ce Ukrainci izbjeci tu sudbinu ....samo kazem da im to i nije neka sreca.
Last edited by UnscarD on 27/03/2014 16:12, edited 1 time in total.
spreca

#8007 Re: Ukrajina

Post by spreca »

AliceInChains wrote:
Beton aranzman....samo sto obicni Ukrajinac nije poceo brisati dupe sa parama....doduse, ako Hrywnja nastavi sa ovakvim "rastom", ne umire nada :mrgreen:

Za tvoju informaciju: Ukrajini je potrebno oko 60milijardi dolara godisnje, ako hoce da sprijece bankrot. Pst, izmedu nas, Klicko, Jacebenjuk i Co. to sigurno nece otplatiti.
Mozes li ti sebi predstaviti sta je za ukrainu 60 milijardi s obzirom na cijene i standard?........pa mogu da ni kurcom mrdnu i da zive dobro....
AliceInChains

#8008 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

spreca wrote:
AliceInChains wrote:

Mozes li ti sebi predstaviti sta je za ukrainu 60 milijardi s obzirom na cijene i standard?........pa mogu da ni kurcom mrdnu i da zive dobro....
Vjerujem, da nebi mrdnuli kurcom, ali zbog mraka, ako ne otplate postojece dugove.
Avetinho

#8009 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

UnscarD wrote:
spreca wrote:
UnscarD wrote: Poslednja kriza je pokazala koliko krhka je zapadna ekonomija. Sigurno je da ne moze sebi da dozvoli da nema pristup trzistu od 300 miliona ljudi. Te sankcije ce biti vise kozmeticke prirode nego sustinske. Zamislite samo kako Angela Merkel objasnjava Mercedesu i BMW-u kako vise ne smiju da prodaju na trzistu Rusije i kako svi dionicari i menadzeri koriguju projektovani rast i obajsnjavaju dionicarima da planirane dividende nece biti do daljnjeg. Pa razapeli bi i nju i njenu politiku i odmah porucili kako ih boli neka stvar za Ukrainu i Krim ...
koje je to trziste od 300 miliona......Bmw i Merc i nemaju tako veliko trziste u Rus s obzirom na kupovnu moc vecine stanovnistva

Izgleda da se ovaj BOLD dio desava brze nego stro sam mislio :D
Predpostavljam da mene pitas za ovo gore oko BMW-a ? Nemoj meni da vjerujes na rjec...

" Merkel believes that the West “has not reached a stage that implies the imposition of economic sanctions” against Russia, advocated by US President Barack Obama. “And I hope we will be able to avoid it,” she said.

Berlin is very much dependent on economic ties with Russia with bilateral trade volume equaling to some 76 billion euros in 2013. Further around 6,000 German firms and over 300,000 jobs are dependent on Russian partners with the overall investment volume of 20 billion euros.

Germany is currently the European Union’s biggest exporter to Russia. German car manufacturing companies are likely to suffer first if sanctions against Russia become more substantial, as about half of German exports to Russia are vehicles and machinery.

Volkswagen, BMW, and lorry maker MAN all have Russian operations, with VW willing to inject another €1.8 billion in its Eastern European segment by 2018, the Local reports. Opel, a German car maker which sold over 80,000 cars in Russia in 2013, last week said that the company was “already feeling the stresses and strains from the changing course of the ruble,” Karl-Thomas Neumann, boss of car makers Opel, told Automobilwoche magazine. "

Izovr : http://rt.com/news/merkel-sanctions-russia-impact-497/

Edit : Znam da nije bas CNN objavio (pa samim tim za neke nije istina) ali ma sta ko mislio o RT-u, sigurno ne bi isli toliko daleko da laziraju izjavu Merkelove ...
Covjek te pitao koje trziste od 300 miliona, ti citiras clanak RT i kazes da nije CNN objavio?

Svi ovdje zivimo u zabludi, a Rusi se mnoze geometrijskom progresijom. Nije objavio CNN.
Last edited by Avetinho on 27/03/2014 16:09, edited 1 time in total.
UnscarD

#8010 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

General War wrote:
UnscarD wrote:

Nije valjda da mislis da je MMF nekada nekome pomogao? Eto im kolonizacije na krilima MMF-a....ima da im sada bude sve med i mlijeko ...ko u Libiji ...

Sve je bolje od nepostojecih ruskih kredita i donacija...pitaj srbiju jel im braca iskesirase ikad onu milijardu? Mozda cekaju da prodje orocenje :lol:[/quote]

Ne znam sta da ti kazem ... ja imam jako jako jako lose misljenje o MMF-u i WB ...ono sto su oni (u sprezi naravno) uradili latinskoj Americi je STRASNO. Pogotovo Argentini npr. Nemam razloga da vjerujem da su u medjuvremenu promjenili modus operandi . Nema srece sa MMF-om ... svaka normalna zemlja se bori da se rjesi tog parazita tako da to sto oni ulaze u Ukrainu, nije sreca za Ukrainski narod ...
Avetinho

#8011 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

UnscarD wrote:
General War wrote:

Sve je bolje od nepostojecih ruskih kredita i donacija...pitaj srbiju jel im braca iskesirase ikad onu milijardu? Mozda cekaju da prodje orocenje :lol:
Ne znam sta da ti kazem ... ja imam jako jako jako lose misljenje o MMF-u i WB ...ono sto su oni (u sprezi naravno) uradili latinskoj Americi je STRASNO. Pogotovo Argentini npr. Nemam razloga da vjerujem da su u medjuvremenu promjenili modus operandi . Nema srece sa MMF-om ... svaka normalna zemlja se bori da se rjesi tog parazita tako da to sto oni ulaze u Ukrainu, nije sreca za Ukrainski narod ...
Stvarno su ludi -- bjezati od blagostanja pod ruskom cizmom, to je necuveno. A imali su tako jeftin plin...
UnscarD

#8012 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Ja Sam Odavle wrote:
UnscarD wrote:
spreca wrote:

koje je to trziste od 300 miliona......Bmw i Merc i nemaju tako veliko trziste u Rus s obzirom na kupovnu moc vecine stanovnistva

Izgleda da se ovaj BOLD dio desava brze nego stro sam mislio :D
Predpostavljam da mene pitas za ovo gore oko BMW-a ? Nemoj meni da vjerujes na rjec...

" Merkel believes that the West “has not reached a stage that implies the imposition of economic sanctions” against Russia, advocated by US President Barack Obama. “And I hope we will be able to avoid it,” she said.

Berlin is very much dependent on economic ties with Russia with bilateral trade volume equaling to some 76 billion euros in 2013. Further around 6,000 German firms and over 300,000 jobs are dependent on Russian partners with the overall investment volume of 20 billion euros.

Germany is currently the European Union’s biggest exporter to Russia. German car manufacturing companies are likely to suffer first if sanctions against Russia become more substantial, as about half of German exports to Russia are vehicles and machinery.

Volkswagen, BMW, and lorry maker MAN all have Russian operations, with VW willing to inject another €1.8 billion in its Eastern European segment by 2018, the Local reports. Opel, a German car maker which sold over 80,000 cars in Russia in 2013, last week said that the company was “already feeling the stresses and strains from the changing course of the ruble,” Karl-Thomas Neumann, boss of car makers Opel, told Automobilwoche magazine. "

Izovr : http://rt.com/news/merkel-sanctions-russia-impact-497/

Edit : Znam da nije bas CNN objavio (pa samim tim za neke nije istina) ali ma sta ko mislio o RT-u, sigurno ne bi isli toliko daleko da laziraju izjavu Merkelove ...
Covjek te pitao koje trziste od 300 miliona, ti citiras clanak RT i kazes da nije CNN objavio?

Svi ovdje zivimo u zabludi, a Rusi se mnoze geometrijskom progresijom. Nije objavio CNN.
Do mene, kriv sam ...trziste je od 145 Miliona ljudi...i dalje znacajno ... evo gore i konkretnih podataka ... 45K BMW-a prodato u prosloj godini a u Engleskoj 170K cini mi se .... raste prodaja dvocifreno sto je jos bitnije ...

Poenta je da nije malo trziste i da ga nije moguce tek tako zanemariti ...ko je u poslu zna sta znace targeti i stalna ocekivanja rasta prodaje ...gubitak ovakvog trzista nije nikome u interesu i sigurno ce Njemacka politika biti pod pritiskom i morat ce se namuciti da sa jedne strane zadovolji svoju privredu a sa druge da ispadne principijelna ....ocekujem kozmeticke sankcije koje ce mediji napuhati i nikakve ili blage konkretne akcije.
General War

#8013 Re: Ukrajina

Post by General War »

AliceInChains wrote:Beton aranzman....samo sto obicni Ukrajinac nije poceo brisati dupe sa parama....doduse, ako Hrywnja nastavi sa ovakvim "rastom", ne umire nada :mrgreen:

Prvo i za tvoju informaciju ja sam se zafrkavao...btw,Argentina je bankrotirala prije nekoliko godina, pa eno je gdje jeste...Nego vidim da rusofili predvidjaju slom Ukrajine po ekonomskom planu, pa rekoh da odmah ne stavljaju ovna na razanj...A mi iz Bosne dobro znamo ko placa (pa i donacije a ne samo crni MMF) zako da mi nemoras nista u povjerenju govoriti, jer i ukrajinci znaju to dobro ...vidis da nedaju ljudima u ukrajini niti da protestvuju odmah nacisti i fasisti...i oslobodioci im ocapare dio zemlje.
General War

#8014 Re: Ukrajina

Post by General War »

UnscarD wrote:[Ne znam sta da ti kazem ... ja imam jako jako jako lose misljenje o MMF-u i WB ...ono sto su oni (u sprezi naravno) uradili latinskoj Americi je STRASNO. Pogotovo Argentini npr. Nemam razloga da vjerujem da su u medjuvremenu promjenili modus operandi . Nema srece sa MMF-om ... svaka normalna zemlja se bori da se rjesi tog parazita tako da to sto oni ulaze u Ukrainu, nije sreca za Ukrainski narod ...
Eh, da mi je naci igdje ikakvu zemlju da daje kredite ili poklanja novac bez ikakvih uslova...gdje bi nam kraj bio da mozemo necije pare krcmiti a ne odricati se guzovace...nikad nisam cuo ni MMF da trazi da se smanji broj radnika u nekoj profitabilnoj firmi ili zatvori kakva fabrika... vec administrativni rezovi...i da se pokrijes koliko ti je jorgan..ali navike se tesko odricu.
UnscarD

#8015 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

General War wrote:
UnscarD wrote:[Ne znam sta da ti kazem ... ja imam jako jako jako lose misljenje o MMF-u i WB ...ono sto su oni (u sprezi naravno) uradili latinskoj Americi je STRASNO. Pogotovo Argentini npr. Nemam razloga da vjerujem da su u medjuvremenu promjenili modus operandi . Nema srece sa MMF-om ... svaka normalna zemlja se bori da se rjesi tog parazita tako da to sto oni ulaze u Ukrainu, nije sreca za Ukrainski narod ...
Eh, da mi je naci igdje ikakvu zemlju da daje kredite ili poklanja novac bez ikakvih uslova...gdje bi nam kraj bio da mozemo necije pare krcmiti a ne odricati se guzovace...nikad nisam cuo ni MMF da trazi da se smanji broj radnika u nekoj profitabilnoj firmi ili zatvori kakva fabrika... vec administrativni rezovi.
Iscitaj malo kako je to funkcionisalo u Latinskoj Americi gdje su krenuli sa administrativnim rezovima a zavrsili na privatizaciji VODE stanovnistvu koja je odmah poskupila nekoliko puta (Bechtel) pa su ljudi izasli na ulice da im jebu majku majcinu ...
Doduse u pitanju je bio WB a ne MMF (velika razlika) ...
Avetinho

#8016 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

UnscarD wrote:
Ja Sam Odavle wrote: Covjek te pitao koje trziste od 300 miliona, ti citiras clanak RT i kazes da nije CNN objavio?

Do mene, kriv sam ...trziste je od 145 Miliona ljudi...i dalje znacajno ... evo gore i konkretnih podataka ... 45K BMW-a prodato u prosloj godini a u Engleskoj 170K cini mi se .... raste prodaja dvocifreno sto je jos bitnije ...

Poenta je da nije malo trziste i da ga nije moguce tek tako zanemariti ...ko je u poslu zna sta znace targeti i stalna ocekivanja rasta prodaje ...gubitak ovakvog trzista nije nikome u interesu i sigurno ce Njemacka politika biti pod pritiskom i morat ce se namuciti da sa jedne strane zadovolji svoju privredu a sa druge da ispadne principijelna ....ocekujem kozmeticke sankcije koje ce mediji napuhati i nikakve ili blage konkretne akcije.
Eno malo gore onaj lik napisa kako se svi uvlace Americi u supak. Treba se svijet dakle Rusiji uvuci u supak, ipak se tamo prodaju hiljade BMW, nije to sala, neka ih, neka idu anektirati teritorije susjednih drzava.

Pitam se bi li isti rezon bio kada bi SAD anektirale Quebec, ipak ima tamo "engleskog" zivlja prilicno, valja ih zastititi, jer svi znamo, a pise i RT, da su frankofoni fasisti.
spreca

#8017 Re: Ukrajina

Post by spreca »

UnscarD wrote:
General War wrote:
Eh, da mi je naci igdje ikakvu zemlju da daje kredite ili poklanja novac bez ikakvih uslova...gdje bi nam kraj bio da mozemo necije pare krcmiti a ne odricati se guzovace...nikad nisam cuo ni MMF da trazi da se smanji broj radnika u nekoj profitabilnoj firmi ili zatvori kakva fabrika... vec administrativni rezovi.
Iscitaj malo kako je to funkcionisalo u Latinskoj Americi gdje su krenuli sa administrativnim rezovima a zavrsili na privatizaciji VODE stanovnistvu koja je odmah poskupila nekoliko puta (Bechtel) pa su ljudi izasli na ulice da im jebu majku majcinu ...
pa normalno je da kad uzimas kredit da ispituju tvoju sposobnost da vratis kredit.......zato ti savjetuju neke rezove.....inace gdje garancija da ces vratiti kredit
General War

#8018 Re: Ukrajina

Post by General War »

UnscarD wrote: Iscitaj malo kako je to funkcionisalo u Latinskoj Americi gdje su krenuli sa administrativnim rezovima a zavrsili na privatizaciji VODE stanovnistvu koja je odmah poskupila nekoliko puta (Bechtel) pa su ljudi izasli na ulice da im jebu majku majcinu ...
Samo mi nadji da je igdje WB ili MMF dosao i sa puskom na silu inekome utrpao pare...samo i jednio dolaze tamo gdje ih mole da dodju...kako rekoh tesko se guzovace odreci a svi bi da zive ko "gaviota" :D
nihoniho

#8019 Re: Ukrajina

Post by nihoniho »

UnscarD wrote: Do mene, kriv sam ...trziste je od 145 Miliona ljudi...i dalje znacajno ... evo gore i konkretnih podataka ... 45K BMW-a prodato u prosloj godini a u Engleskoj 170K cini mi se .... raste prodaja dvocifreno sto je jos bitnije ...

Republikanci su , na proslim izborima , kritikovali Obamu za "mlaku" politiku prema Putinu, za odsustvo adekvatne reakcije u slucaju gruzije... cak je Sarah Palin, u jednom nastupu na TV, najavila mogucnost ruske invazije na Ukrajinu ohrabrene takvom politikom..Sto znaci da su Amerikanci, od slucaja Gruzije, itekako svjeesni "problema" Putin.
Mislim da, kada sankcije krenu, bice usmjerene ka rusenju Putina, i konacanim obracunu sa velikoruskom, imperialistickom politikom koja je ponovo tu. Bojim se da sankcije nece biti kozmeticke ni blage. Kada kapital jednom ode iz Rusije, kada se nadju alternativne rute i izvori napajanja energentima , ocekivati je dugogodisnju ekonomsku krizu u Rusiji.
PS.zato sve jeste tesko frustrirajuce za zapad. Puno su ulozili u transformaxciju ruske ekonomije, njeno podizanje na odrziv nivo, izgradili poslovne veze od kojih d svi imaju debelu korist, sada sve treba baciti pod noge.
Last edited by nihoniho on 27/03/2014 16:44, edited 1 time in total.
AliceInChains

#8020 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

General War wrote:
AliceInChains wrote:Beton aranzman....samo sto obicni Ukrajinac nije poceo brisati dupe sa parama....doduse, ako Hrywnja nastavi sa ovakvim "rastom", ne umire nada :mrgreen:

Prvo i za tvoju informaciju ja sam se zafrkavao...btw,Argentina je bankrotirala prije nekoliko godina, pa eno je gdje jeste...Nego vidim da rusofili predvidjaju slom Ukrajine po ekonomskom planu, pa rekoh da odmah ne stavljaju ovna na razanj...A mi iz Bosne dobro znamo ko placa (pa i donacije a ne samo crni MMF) zako da mi nemoras nista u povjerenju govoriti, jer i ukrajinci znaju to dobro ...vidis da nedaju ljudima u ukrajini niti da protestvuju odmah nacisti i fasisti...i oslobodioci im ocapare dio zemlje.
Uzmimo samo kao primjer Ruski plin:

Neki pomahnitali lobisti iz EU i SAD-a gone Evropske politicare da samovoljno zavrnu plinske pipe, kako bi se konacno osamostalili od Ruskog plina i naravno umjesto toga kupovali skuplji plin iz SAD-a i drugih zemalja. Neki od njih jedva sto nisu pristali (sankcije, ovo ono), dok im nisu dosli glavni evropski biznismeni i "osamarili" sa mogucim posljedicama za Evropsku ekonomiju.

I znas, sta je smijesno: Najbolji su oni, koji racionalno razmisljaju i malo pojma o toj temi imaju i tu cinjenicu priznaju. Ali ne razmisljaju dugo, kad pricaju o tome, kako bi super islo npr. jednoj Ukrajini, kad bi se konacno odviknula jeftinog Ruskog plina. Podjednostavljeno: To sto nije dobro za EU, je dobro za Ukrajinu. :-)

Pa covjece, ako ce Ukrajini ici tako super, kad se okrene EU i zatvori granice prema Rusiji i odsjece prirodne, stoljetne ekonomske veze sa Rusijom, sto onda jedna Njemacka nije u stanju da uvede pisljive ekonomske sankcije, tj. na drugi nacin zatvori granice prema bijednoj Rusiji, ako je Evropsko trziste tako betonsko?

Moze li ovdje iko malo objektivnije diskusije voditi, bez da lize dupe zapadu ili Rusiji sa prezvakanjem njihovih zvanicnih stavova?
Last edited by AliceInChains on 27/03/2014 16:48, edited 1 time in total.
UnscarD

#8021 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

spreca wrote:
UnscarD wrote:
General War wrote:
pa normalno je da kad uzimas kredit da ispituju tvoju sposobnost da vratis kredit.......zato ti savjetuju neke rezove.....inace gdje garancija da ces vratiti kredit
Nije to bas tako jednostavno ...to bi bilo tako u idealnom svijetu. U praxi se traze korumpirani pojedinci u vlasti koji obezbjedjuju i sebe i svoju familiju a za uzvrat potpisuju nepovoljne kredite koje citave nacije generacijama bacaju u duznicko ropstvo. To ide dotle da su Boliviji privatizovali vodu ljudima jer vise nisu imali sta da im zgule sa ledja zbog kredita koje je njihova korumirana vlast u sprezi sa WB-om uzela ...cijena vode je otisla na 20USD u zemlji gdje je plata 100 USD ...ljudi su mogli da biraju da piju vodu ili da jedu ...oboje ne moze ...e dotle to ide.
General War

#8022 Re: Ukrajina

Post by General War »

nihoniho wrote: Republikanci su , na proslim izborima , kritikovali Obamu za "mlaku" politiku prema Putinu, za odsustvo adekvatne reakcije u slucaju gruzije... cak je Sarah Palin, u jednom nastupu na TV, najavila mogucnost ruske invazije na Ukrajinu ohrabrene takvom politikom..Sto znaci da su Amerikanci, od slucaja Gruzije, itekako svjeesni "problema" Putin.
Mislim da, kada sankcije krenu, bice usmjerene ka rusenju Putina, i konacanim obracunu sa velikoruskom, imperialistickom politikom koja je probudjena.. Bojim se da sankcije nece biti kozmeticke ni blage. Kada kapital jednom ode iz Rusije, kada se nadju alternativne rute i izvori napajanja energentima , ocekivati je dugogodisnju ekonomsku krizu u Rusiji.
:thumbup: Rusija je vec "prnula u šiš"...sa ovim upadom u ukrajinu, sad je samo stvar vremena i tehnicke izvodnjivosti kako da se smanji steta zapadu...ni srbiji nisu uveli sankcije odmah...zapad nigdje ne zuri, niti se ovakvo stanje cementira...Putin je dosao ko kec na desetku republikancima a i evropi...Baba je podjelio zadatke u Briselu... jer SVI znaju da ekonomski je najneisplativije ne saradjivati politicki i bilo kako sa SAD, a ne sa Rusijom.
spreca

#8023 Re: Ukrajina

Post by spreca »

UnscarD wrote:
Nije to bas tako jednostavno ...to bi bilo tako u idealnom svijetu. U praxi se traze korumpirani pojedinci u vlasti koji obezbjedjuju i sebe i svoju familiju a za uzvrat potpisuju nepovoljne kredite koje citave nacije generacijama bacaju u duznicko ropstvo. To ide dotle da su Boliviji privatizovali vodu ljudima jer vise nisu imali sta da im zgule sa ledja zbog kredita koje je njihova korumirana vlast u sprezi sa WB-om uzela ...cijena vode je otisla na 20USD u zemlji gdje je plata 100 USD ...ljudi su mogli da biraju da piju vodu ili da jedu ...oboje ne moze ...e dotle to ide.
zna se ko moze da potpise da se kredit uzme....a tog nekog je birao narod a ne kreditna organizacija.....znam da ti krediti nisu povoljni....ali ako nemoras ne trebas uzeti
nihoniho

#8024 Re: Ukrajina

Post by nihoniho »

AliceInChains wrote: Uzmimo samo kao primjer Ruski plin:

Neki pomahnitali lobisti iz EU i SAD-a gone Evropske politicare da samovoljno zavrnu plinske pipe, kako bi se konacno osamostalili od Ruskog plina i naravno umjesto toga kupovali skuplji plin iz SAD-a i drugih zemalja. Neki od njih jedva sto nisu pristali (sankcije, ovo ono), dok im nisu dosli glavni evropski biznismeni i "osamarili" sa mogucim posljedicama za Evropsku ekonomiju.
Problem redsukujes na trenutno pitanje isporuke plina i onda na tome gradis argumentaciju.
veca opasnost za europsku ekonomiju , dugorocno, je ovisnost o ruskom plinu, nego njegovo ,trenutno , ukidanje ili neukidanje.
veca opasnost je imati Rusiju sa nepredvidivim, cesto iracionalnim vodjom,spremnim na ucjene, nasilno zauzimanje drugih drzava, nego otrpiti ogromne , kratkorocne finansijske gubitke .
nije zapad budala, srusili su oni i vece mangupe od Putina, problem je sto se placa nepotrebno visoka cijena.
Last edited by nihoniho on 27/03/2014 16:58, edited 1 time in total.
UnscarD

#8025 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

nihoniho wrote:
UnscarD wrote: Do mene, kriv sam ...trziste je od 145 Miliona ljudi...i dalje znacajno ... evo gore i konkretnih podataka ... 45K BMW-a prodato u prosloj godini a u Engleskoj 170K cini mi se .... raste prodaja dvocifreno sto je jos bitnije ...

Republikanci su , na proslim izborima , kritikovali Obamu za "mlaku" politiku prema Putinu, za odsustvo adekvatne reakcije u slucaju gruzije... cak je Sarah Palin, u jednom nastupu na TV, najavila mogucnost ruske invazije na Ukrajinu ohrabrene takvom politikom..Sto znaci da su Amerikanci, od slucaja Gruzije, itekako svjeesni "problema" Putin.
Mislim da, kada sankcije krenu, bice usmjerene ka rusenju Putina, i konacanim obracunu sa velikoruskom, imperialistickom politikom koja je ponovo tu. Bojim se da sankcije nece biti kozmeticke ni blage. Kada kapital jednom ode iz Rusije, kada se nadju alternativne rute i izvori napajanja energentima , ocekivati je dugogodisnju ekonomsku krizu u Rusiji.
PS.zato sve jeste tesko frustrirajuce za zapad. Puno su ulozili u transformaxciju ruske ekonomije, njeno podizanje na odrziv nivo, izgradili poslovne veze od kojih d svi imaju debelu korist, sada sve treba baciti pod noge.
Ja zapadnu politiku prema Rusiju vidim malo drugacije...mislim da im Putin posebno smeta jer ne ide niz dlaku. Nije dopustio nekontrolisan upliv zapadnog kapitala koji bi potcinio potpuno Rusiju, zapadnim centrima moci. Po meni, krajnji cilj zapadne politike prema Rusiji su Ruski resursi i stavljanje istih pod njihovu kontrolu. Zapad se nadao da ce to ici ekonomskim putem putem neke korumpirane marionete (ili pijane svejedno) koja ce to da olaksa ali to ocigledno sad za sad ne ide tako.
To je ujedno i jedini razlog zbog kojeg se insistira na cetverogodisnjim izborima. Ukoliko nalete na tvrd orah koji nije potkupljiv, jbg, sacekamo 4 godine pa ce doci novi koji jeste.

Jbg, ja zapad ne volim (ne naravno narod i ljude nego vlasnike kapitala koji su u faktickoj vlasti vec preko sto godina i koje naravno niko nije birao) ne volim ih kroz istoriju (sto vise znam to ih manje volim) tako da svako ko im kontrira ima moje simpatije.
Post Reply