Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
PM72

#801 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 21:06, edited 1 time in total.
trgperekosorica

#802 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by trgperekosorica »

PM72 wrote: Ajde bre,ako ti nije problem,vrati se samo koju stranicu unazad pa ćeš pročitati kako su ti zemljaci prošli tog 21.aprila.Mislim na šešeljovce,sa belim trakama i "naglaskom" kao u tebe a imate i ista dokumenta... :bih:

Kad se u Srbiji ili genocidnom entitetu spomene Trg Heroja,odmah krenu salve uvreda i izmišljotina a najveću laž sam pročitao kad je tvoja komšinica (koja je sad u Kanadi) izjavila da smo mi ubijali Srbe po Trgu a da smo tijela palili u kotlovnici.Niko od vas,bivših stanara srpske nacionalnosti,nije to demantovao nego je mudro ćutio,ko biva,možda i jest tako bilo.Ti si preživio kao i tvoja porodica a svjedok si da je taj Srbin sa Grbavice pogođen sa Vraca.Ja nisam pročitao ime i prezime tog čovjeka a garantujem glavom da je na spisku "nestalih i ubijenih sarajevskih Srba".Objavi ime i prezime tog nesretnika i pokušaj bar tako ispraviti dio propagandnih laži svojih sunarodnika a ne da mene ispituješ šta i kako je bilo.Da me pogrešno ne shvatiš,imam dosta prijatelja Srba,dosta ih se borilo samnom a imam ih i u familiji.
Pa pazi, sto se tice tog ubijanja Srba po Trgu i paljenja u kotlovnici, ja za to nisam cuo niti video dok sam bio dole. Sa druge strane, da je bilo neprijatnosti, bilo je dosta, tako da nemoj da mislis da su svi bili cvecke, daleko od toga. Na samom pocetku su nam pripadnici TO ili cega vec, par puta dolazili u stan i trkeljisali po njemu, razbacivali stvari u nadi da ce pronaci ko zna sta, pa su nas optuzivali da smo telefonima nekome tamo dojavljivali kojekakve price tipa, treba mi 5 jaja na Trgu, a to su kao bile navodjene granate i slicno :)

Kada je nakon nekog vremena snajper pogodio kod zgrade Nolit-a dvoje dece u noge od nasih komsija muslimana, majka i otac su predamnom i mojim roditeljima dok smo bili u podrumu rekli da ce mene da zakolju ako neko od njihove dece ne prezivi, tako da pusti ti te pricice kako je na Trgu bilo sve savrseno.

Ne mogu sada tacno da se setim, da li 2 ili 3 puta su odvodili moje roditelje u onu skolu za mentalno obolele i poceli da ih optuzuju za razne dojave i diverzije, a ko zna sta bi bilo da komsije sa Trga, pripadnici ARBIH nisu trcale tamo i molile i garantovale za njih da nisu "cetnici" i na jedvite jade ih vracali/pustali kuci. Izmedju ostalog i moj otac je bio pripadnik ARBIH i bez obzira na to su ga odvodili. Prestali su onog trenutka kada je majka, posto je imala ocevo muslimansko ime u licnoj karti i mogla je lakse da se krece i pristupa odredjenim institucijama, uspela posle tih silnih maltretiranja da dovede Jovu Divjaka licno kod nas u stan, covek odigrao i partiju saha sa mnom :) i on je licno sisao u stab i rekao da niko ni u ludilu ne sme vise da nas maltretira. Eto cisto da znas/znate kako nam je bilo dole pored svog granatiranja i razaranja, jos i to trpeti, a ostali smo u svom na svom :( Jedina sreca je bila sto je najveci broj pripadnika ARBIH bilo bas sa Trga, komsije, posto nikome na pamet nije padalo da sa strane dolazi na Trg, haos non stop, nema sta da ukrade niti u kakav dobar stan da se useli, pa smo uglavnom zahvaljujuci tome prosli bez posledica.

Znaci da rezimiram, ja licno niti moja porodica nije cula da je ijedan Srbin ubijen na Trgu, sto naravno ne znaci da nije, ali mogu da pricam samo u svoje ime i ime porodice, a to je da nismo culi niti videli nista takvo. Za maltretiranje sam ti vec rekao kako i sta se nama desilo i to je ono sto je 100% tacno.

Ti "moji zemljaci" niti su moji niti su mi zemljaci, a pitao sam te za taj napad kako i sta se desilo, posto su to bili dani kada se nije ni znalo ko sta drzi, da li drzi. To su bili dani obijanja i pljackanja svih zivih radnji po Trgu, a bogami i stanova. Pitam te za napad posto me bas zanima sta se desilo tog dana, tokom celog rata niko sa Trga nije znao tacno da objasni sta se tada stvarno i desilo. Svi su pominjali "seseljevce", "orlove", ove, one, a niko pojma nije imao o tome sta je stvarno bilo. Takodje, ako su napadali Trg, zasto su pucali zoljom u Elektroprivredu :), tako kazes da je "napad" poceo. Koliko sam citao tvoje komentarisanje ovoga, evo sta si napisao: "Par njih je okrenulo na Trg i neznajući gdje je zgrada elektroprivrede koja im je,po svemu sudeći,bila cilj napada". Znaci, napada na Trg nije ni bilo, a to sto oni ocigledno pojma nisu imali gde se nalaze, gde je Elektroprivreda i zatekli se u zgradi Palme, daleko je od "napada na Trg" :)
Obracuna je ocigledno bilo i to ne sporim, samo kazem da napada na Trg nije bilo tog dana, kao sto si i sam rekao, cilj im je bila Elektroprivreda, a to sto su primeceni kada su bili kod Palme i sto je tu nastala pucnjava, nema veze sa napadom na Trg :)
Referent za ONO i DSZ

#803 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Referent za ONO i DSZ »

Sve je ovo fino krasno samo ova prica 'svi smo mi krivi" jako boli.
Pogotovo nas koji smo bili i proveli rat u Sarajevu..
Dakle po ko zna koji put treba i ovde na uveliko citanom forumu/temi pojasniti neke cinjenice.
Jeste bilo je zlocina na svim stranama ali je zlocin pokusati to staviti na neku "vagu" kao sto to radi rukovodstvo rs-a. Jos bitnije "zlocini" na strani ARBIH su se desavali uveliko tokom granatiranja, ubijanja, snajperisanja i masakriranja svih nesrba, dakle kao neka vrsta revolta i psihickog stanja zrtve(sto nimalo ne umanjuje zlocin). Isto tako treba reci da koliko je bila silina ubijanja i mrznje prema nesrbima, jako se malo zlocina (osveta) dogadjalo...opet tvrdim i to malo je normalnom previse.

Eh sad sta je najbitnije u svemu ovome da je "srpska" vojska koja je pocela rat bez ikakvog povoda dakle danas u civilu a sutra u sarenim uniformama pocevsi od istocne bosne ponukana nekom mitologijom i "bunom dahija" :shock: il ko zna cime dojucerasnje komsije i prijatelje protjerivala, ubijala, klala, bombardovala....dok se ovi nisu ni skontali sta im se ustvari desava.(uglavnom)

To je najporaznija ceinjenica i saznanje za koju i dan danas ne mogu da nadjem "shvatanje", a iz proslog rata.
poznanik

#804 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by poznanik »

trgperekosorica wrote:Zivo me zanima kakva je to "akcija" odbijanja "seseljevaca" ikada bila na Trgu i kad je iko pokusao da "osvoji" trg?!?! Ja rodjen tamo i bio do maja 1993g, nikad niko prob'o nije da udje na trg, samo zasipali granatama i PAM-ovima, a te lovacke price o odbrani trga i ostalim glupostima su za medalju :) Najsmesnije sto se sada to zove Trg Heroja :) :) :) Sa svim se slazem sa tobom osim za ovu akciju spasavanja trga, da je iko hteo da osvoji trg, mogao je da se maltene useta tamo, ko i koliko ljudi ga je "branilo" :)
Ne znam da li su pripadali "Šešeljevcima", ali znam da su neki od njih imali šubare na glavama i metalne sjajne kokarde, da su u sadejstvu sa odmetnutim policajcima RMUP-a (jednostavno ih je bilo prepoznati po maskirnim uniformama i crvenim beretkama) krajem aprila '92. imali cjelodnevni pješadijski napad u pravcu Trga.
Prešli su Zvorničku kod Željinog stadiona, i krenuli ka Palmi. Zaustavljeni su kod onog niza kafića između zgrade Palma i Ulice Porodice Ribar, Rus je lokalni junak koji je dao značajni doprinos organizaciji odbrane tog područja.
Tada sam živio u stanu krajnje zgrade prema Palmi, u Porodice Ribar, i s prozora sve posmatrao, čak sam i tenk na Vracama mogao vidjeti u ispaljivanju granata prama Humu i prema zgradama na Trgu heroja.
Kasnije je moj stan pogodila jedna takva tenkovska, raznijela oba prozora...
agent_zero

#805 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

@trgperekosorica

Postavio sam ti link sa transkriptima, kao i youtube klipove sa audio snimcima. Šešeljevci su upali u Loris, Palmu i direkciju toplana. Na elektroprivedu su pucali zato što se tu nalazio dio pripadnika Mupa na prvoj liniji odbrane.

I nevezano za temu, jel mi možeš objasniti otkud taj neprirodan "prelazak" na ekavicu? Čemu to?
trgperekosorica

#806 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Da, da, video sam to sto si okacio i sto se tice transkripta oko tog 21-og aprila, vecina je prepirke oko toga da li praga puca u podrum ili ne :) Ne ozbiljno, do 8.juna se moglo setati do Grbavice, tako da mi je ta prica o napadu na Trg 21-og aprila nekako tanka, pogotovo sto niko ziv sa Trga nije znao sta se tada tacno desilo, a bilo je brdo raznoraznih varijanti tog dogadjaja. Najcudnije od svega mi je to sto su krenuli da "osvoje" Trg, a Grbavica blejala prazna, pa valjda bi prvo tamo usli, a ne preko Lorisa usli u Palmu, njih 18 (ne znam samo gde se svi nagurase tamo :)) i onda su iz Palme svi oni krenuli gde? Na Trg? Mislim stvarno, pa da je iko normalan planirao napad, ne bi nagrnuo sa svim ljudstvom u jednu slasticarnu i tako bio meta na izvol'te :) To mi se vise cini kao neki pljackaski pohod ili nesto slicno, pogotovo ako ga je predvodio Brne, koji je bio sve drugo osim borca :)

Nije neprirodan prelazak, bio sam mlad kada sam dosao u Srbiju i nakon par godina sam, ne svojom voljom, jednostavno presao na ekavicu :)
agent_zero

#807 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

Znam nekoliko osoba koje su bile u Srbiji dok je bio rat, a otišli su kao djeca i nikad ih nisam čuo da pričaju ili pišu ekavicom. Drugo je pričati u školi ili društvu tako, da se ne razlikuješ od ostalih, ali usvojiti to kao redovan način komunikacije mi je totalno neprirodno. I neshvatljivo.

Ali svakom svoje, kako kažu.

Što se tiče napada, meni je sve jasno iz onih snimaka. Jedino što nisu računali da će biti otpora, jer kaže "jučer nikog nije bilo tu...".
LBVIEW

#808 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by LBVIEW »

Frajer kaze kako je bio maloljetan,dakle veze s vojskom nije imao,a
kategoricki tvrdi kako tad i tad nikakvog napada cetnika nije bilo,uz istovremeno propitivanje
potencijalnih ucesnika sukoba o istom. :-)
A sto se tice ove "nije bilo sve crno-bijelo" i "ja ne znam za zlocine ali moze bit i da ih je bilo jer, eto,drugi pricaju o tome", tipicno palamudenje nekog s one strane ko bi se sad, nakon svega, igrao izjednacavanja i niveliranja. Ne bi me zacudilo da uskoro pocne dovoditi u pitanje ono za sto su mu sunarodnici s brda oko Sarajeva odgovorni/osudeni.
trgperekosorica

#809 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Da znas da je i meni to bilo totalno cudno, pogotovo sto sam uvek voleo i volim i danas Sarajevski govor i naglasak, ali bukvalno se desilo maltene preko noci. Ni sam ne znam kako, ali jednostavno je tako :)

Secam se jos pre rata, drugar iz zgrade isao uvek na leto kod babe i dede u Hrtkovce u Srbiju na mesec dana, cak i vise i uvek kad se vratio, pricao ekavicom neko vreme i sa promenjenim naglaskom. Uvek sam se cudio kako to za tako kratko vreme, a meni eto trebalo par godina, nesvesno naravno :)

Nego, da se vratimo malo na temu, jel' zna neko sta je ono gruvalo po neboderima tokom rata, one pancirne granate su u pitanju, kad opali ima zvuk ko neka truba? Uvek sam mislio da je to bestrzajni top 82mm, nekako mi se zvuk cinio tako, a granate koje sam nalazio, ta pancirna zrna su bila otprilike tog precnika. Najgori zvuk koji pamtim u ratu je upravo zvuk te "trube" :(
zilog

#810 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

trgperekosorica wrote:Nije neprirodan prelazak, bio sam mlad kada sam dosao u Srbiju i nakon par godina sam, ne svojom voljom, jednostavno presao na ekavicu :)
Nemoj se obazirati na to. Tvoje pravo je da govoris kako zelis, a na Sa-x se nikada nije gledalo kako pises, nego sta pises.

Jesi li bio na Trgu one zime kada je kanalizacija zaledila u pojedinim ulazima?
PM72

#811 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 21:06, edited 1 time in total.
trgperekosorica

#812 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

LBVIEW wrote:Frajer kaze kako je bio maloljetan,dakle veze s vojskom nije imao,a
kategoricki tvrdi kako tad i tad nikakvog napada cetnika nije bilo,uz istovremeno propitivanje
potencijalnih ucesnika sukoba o istom. :-)
A sto se tice ove "nije bilo sve crno-bijelo" i "ja ne znam za zlocine ali moze bit i da ih je bilo jer, eto,drugi pricaju o tome", tipicno palamudenje nekog s one strane ko bi se sad, nakon svega, igrao izjednacavanja i niveliranja. Ne bi me zacudilo da uskoro pocne dovoditi u pitanje ono za sto su mu sunarodnici s brda oko Sarajeva odgovorni/osudeni.
Nisam ja imao veze sa vojskom, a da si malo pazljivije citao, video bi da je moj otac bio u ARBIH na trgu :)

Kazem da nije sve crno i belo u smislu da je bilo maltretiranja, kao sto si mogao da procitas, a sta bi bilo da komsije sa Trga nisu intervenisale prilikom tih odvodjenja, ne znam, ali sumnjam da bi izaslo na dobro.

Ne znam gde si procitao to za zlocine, "moze bit' da ih je bilo, eto, drugi pricaju o tome" ?!?!

Opet izvlacenje nekog cudnog zakljucka o napadu :), gde sam rekao da "nikakvog" napada cetnika nije bilo? Rekao sam da napada na Trg nije bilo, to sto je sukob bio kod Palme, ne govori o tome da je to bio napad na Trg, pa i sam PM72 koji je bio i sudionik borbe kaze da im je najverovatnije cilj napada bila Elektroprivreda.
tf2_spy

#813 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tf2_spy »

pratim ovu temu sa velikim zanimanjem, samo da se prijavim..

p.s. šta ima veze što ovaj momak priča ekavicom? odem na more 10 dana, pa se uhvatim kako govorim, a jeba te, di mi je šugaman :D
mahalas505

#814 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by mahalas505 »

zilog wrote:
trgperekosorica wrote:Nije neprirodan prelazak, bio sam mlad kada sam dosao u Srbiju i nakon par godina sam, ne svojom voljom, jednostavno presao na ekavicu :)
Nemoj se obazirati na to. Tvoje pravo je da govoris kako zelis, a na Sa-x se nikada nije gledalo kako pises, nego sta pises.

Upravo su to ljudi komentarisali, jer napisano je dosta nelogicnosti, i normalno je da su ljudi reagovali na to. Ovo za ekavicu je samo posljedica toga, i samim tim manje bitno.
PM72

#815 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 21:07, edited 1 time in total.
trgperekosorica

#816 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

PM72 wrote:Treba samo pažljivo čitati i sve će biti jasno.Praga koju sam pominjao i koja je pucala po Trgu nisam vezao za 21 april nego za kasniji period, u junu 1992.Cilj napada 21 aprila nije bio Trg nego Elektroprivreda a pošto su to sve bili ljudi sa strane,čim je zapucalo pobjegli su prema Trgu i čitav dan se vrtili oko Lorisa i Palme.Njihov napad odbili su pripadnici MUP-a i par pojedinaca TO sa Trga.Rus (ako mislimo na onu tetoviranu budaletinu) nije se pomolio na Trg ni tog 21 aprila niti poslije,njegova "zona" su bile kuće i stanovi ,kakav on i odbijanje napada.U Palmi su do 22 aprila ostala dvojca (slovom i brojem 2) šešeljovca koji su se predali a otkriveni su sasvim slučajno kad je jedan od stanara zgrade u kojoj je Palma sišao do podruma slastičarne u kojoj je tražio sokova i slatkiša (pošteni komšija ;-) ).Ona dva četnika su ga otjerali a on je kao bez duše doletio do Trga gdje je obavjestio pripadnike MUP-a da "ima neko u podrumu Palme".Kad su opkolili slastičarnu ,pozivali su ih na predaju a oni su šutili.Tek kad su im zaprijetili bombama onda su izašli i predali se.Puške,rapove i bombe su sakrili u nekakvim paketima.Sprovedeni su do CSB-a i vjerovatno razmjenjeni a ja da sam se pitao pobio bih govna na licu mjesta.Ne znam tačno koliko ih je poginulo,ranjeno a samo znam da su ova dvojca zarobljena.Ranjene i mrtve im je kupio SMB oklopnjak i to na potezu Željin stadion - Loris.Većina šešeljevaca je nosila SMB uniforme i bjele trake oko rukava.Bilo ih je sa šljemovima a par njih u maskirnim uniformama a te crvene beretke sumnjam da je iko vidio.Sve se to odvijalo u sekundama i to nije film da vraćaš sekvence pa da tumačiš.
Haha, secam se Rusa i u pravu si, sav istetoviran je bio, a mrsav kao grana :) E takvu sam pricu otprilike i ja sklopio na osnovu ovih raznoraznih prica koje su kruzile po Trgu nakon tog 21-og aprila, mada ocigledno da najveci deo njih sa Trga i nije sudelovalo u toj borbi, kao sto kazes, to su uglavnom bili ljudi sa strane (MUP kao sto rece), a jedno 10% njih sa Trga. To ce i biti izgleda najverovatniji razlog sto niko kasnije sa sigurnoscu nije mogao da kaze sta se tacno desavalo.

Ono za pragu sam samo pominjao u kontekstu da se na toj strani koju je okacio agent_zero uglavnom o njoj prica, nisam je dovodio u vezu sa 21. aprilom, to je onaj deo gde se raspravljas sa jednim clanom foruma da li moze da puca ispod 10 stepeni ili ne :)

Uglavnom, koliko shvatih na kraju tog 21. aprila nije bilo napada na Trg vec sukoba kod Palme sa seseljevcima koji su imali za cilj napad na Elektroprivredu, eto bar to da razjasnih nakon 20 godina, iz prve ruke :)
sumirprimus

#817 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by sumirprimus »

a sta bi sa nicjom zemljom?jel bila il nije na pocetku?jesul cete bile samo na vracama stacionirani,a na grbavicu dolazli po potrebi?il su vec bili?taj april maj 92-ge???
zilog

#818 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

mahalas505 wrote:
zilog wrote:Nemoj se obazirati na to. Tvoje pravo je da govoris kako zelis, a na Sa-x se nikada nije gledalo kako pises, nego sta pises.

Upravo su to ljudi komentarisali, jer napisano je dosta nelogicnosti, i normalno je da su ljudi reagovali na to. Ovo za ekavicu je samo posljedica toga, i samim tim manje bitno.
Nista momak nije slagao. Bilo je maltretiranja, ubistava nije. Tako je i napisao.
Evo @PM72 je sada napisao verziju koja puno vise kaze. Meni se u glavi vrti da je tada nekad zapaljena Palma (slasticarna).
trgperekosorica

#819 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

PM72 wrote:Šešeljovci su to jutro ušli na Trg i bili su u (ne znam tačno broj ali ću opisati mjesto) u onim prolazima što vode u podrume na Trg.Konkretno mislim na podrum videoteke na samom šipcu Trga prema ulici Braće Ribar.Tu je na spratu bila neka mesara jer smo u njoj držali stražu.Tu su se nabili ko ovce,njih šest-sedam,koliko su mogli ocjeniti oni ljudi što su ih čuli kako psuju i bogaraju.Govorili su "gdje je bre ta elektroprivreda",posvali Boga,svece,majke itd.Onda su dotrčali naši a oni su se odmah povukli prema Lorisu.Jedan je pogođen u samom prolazu gdje je sad neki kafić sa navijačima želje.Njega su uspjeli izvući a na tom istom mjestu je ranjen naš J.M. kojeg su geleri tromblona zakačili po stomaku.

Dakle,došli su do Trga ali njihov prvenstveni cilj je bila elektroprivreda ali pošto nisu mogli doći do mosta,razvukli su se po okolini,oko auta,po prolazima itd.
Pa ja ziveo u tom neboderu gde je videoteka i bio u podrumu taj dan :) :) :) Iskreno, ja ih nisam cuo i cudi me da su mogli da prodju uopste onaj prolaz tamo kod minjona, tamo su bile neke straze TO koliko se secam? U prizemlju nebodera su bile radnje, mada se ne secam da je bila i mesara :shock: Sa druge strane zgrade je bio stab, barem u pocetku dok ispred njega nije pala granata, tacno na spoju zgrada "socijalnog" i nebodera, mislim na onu malu zgradu od fasadne cigle. Verovatno na to mislis, kad kazes na strazu ili gresim?
agent_zero

#820 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

Najbolje da na google mapama označite, jer ovako može doći do nesporazuma koja zgrada, koji prolaz, koja videoteka i sl...
trgperekosorica

#821 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

sumirprimus wrote:a sta bi sa nicjom zemljom?jel bila il nije na pocetku?jesul cete bile samo na vracama stacionirani,a na grbavicu dolazli po potrebi?il su vec bili?taj april maj 92-ge???
Koliko se ja secam, a i napisah da sam sa majkom i komsinicom setao kroz Grbavicu u pocetku i isli smo na Vraca da vidim tenk :) Koja je to budalastina i nerazmisljanje bilo, tek sad kad vratim film vidim, cuj da vidim tenk :shock:

Secam se da se moglo setati ali i da je bilo nekakvih legitimisanja, bas cu da proverim sa mojima sad za vikend kad se vidim sa njima, oni sigurno bolje pamte te dane i datume. Kao sto si mozda procitao, jedan clan moje familije je poginuo od Srpskog snajpera tih dana, dosao covek po cigare na Trg za svoju zenu :(

E da, neko pomenu da kazem ime i prezime i da se taj covek vodi kao neko koga je ubila ARBIH. Nije tacno, covek je sahranjen u Sarajevu na groblju, sasvim regularno i dan danas je tu njegov grob i bio sam na grobu posle rata, a nema naravno nikakvih posveta, ubio ga ovaj ili onaj :)
PM72

#822 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

IZBRISANO
PM72

#823 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

IZBRISANO
sumirprimus

#824 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by sumirprimus »

Sarajmen wrote:Image

Uploaded with ImageShack.us
sluso sam price,al sad sam prvi put vidio....tako blizu a tako daleko...
sarajmen :thumbup:
trgperekosorica

#825 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

PM72 wrote:To ti je istina oko događanja na Trgu a ljudi su to tumačili kao odbrana Trga.Normalno je da ti skoro niko sa Trga ne može reći kako je bilo kad nisu ni izašli iz podruma i stanova.Kažem ti,samo njih 10-tak se pridružio odbrani a znam ih po facama.Mi MUP-ovci nismo bili sa Trga čak nismo stanovali u Novom Sarajevu (sem lafčine Nurije iz Feroelektra).Naš protivnapad je pokrenuo policajac Ejub koji je imao hekler i koji se sa još pet policajaca trkom uputio prema Trgu i bez imalo žaljenja upustio se u sukob.Poslije je došao dio interventnog voda iz Novog Sarajeva i teritorjalci sa Hrasnog.Na kraju dana je bilo 50-60 ljudi na Trgu.

Ja pominjem zgradicu na Trgu sa 4 sprata a ne neboder.U tom ulazu je bila jedna starka sa crvenim paščetom (engleski seter),čini mi se da se zvao Kapo.Dakle,pišem o zgradama sa 4 sprata koje opkoljavaju Trg a mesara je bila sa desne strane,odmah do prvo prolaza,na samom špicu Trga.Linija je išla od Minjona pa sve oko Trga.U Minjonu nam je bio prvi bunker,drugi u sredini one zgrade a sad je tu kao neka radnja sa elektroinstalacijama,zatim je išao bunker u samom špicu Trga (prema stadionu) a nismo mogli držati stražu u njemu jer je non stop dolijetala zolja ili tromblon pa smo imali vreće sa pijeskom pred ulazom,onda je išao bunker u mesari (sjećam se ogromnih panjeva za meso koje smo iskoristili kao grudobrane),pa je išao prolaz prema pomoćnom stadionu,pa elektrotehna itd.Onog crvenog cuku i njenog vlasnika,dobrodržeću gospođu sam upamtio po tome što je svog Kapu vodala svaki dan po nekoliko puta a mi joj govorili da se skloni,da su pale granate,trombloni a ona ništa-po svom.Muž joj je bio slino koji se kasnije priključio TO-u a oboje ( u stvari svo troje) su u nekom aranžmanu pobjegli na Grbavicu,negdje 1993.

E valjda ti je sad jasnije.
Neces verovati, ali mi smo posle onog spaljivanja nebodera presli da zivimo upravo u taj ulaz gde se nalazila mesara i to u stan preko puta njihovog, mislim na tu zenu koja se zvala Dragica, pas je Kapo, a muz Goran :) Oni su nam i ostavili kljuceve od svog stana i stana od preko puta njih koji im je taj vlasnik ostavio i tu smo ziveli dok nisam otisao iz Sarajeva. To je tek bio haos, 150m od zeljinog stadiona, u prizemlju bunker/polozaj ARBIH, ma haos. Evo zaokruzio sam na slici koji je to tacno ulaz, a tu je bila mesara, tacno na prizemlju pored ulaza. Inace, u jednom haosu, ne secam se tacno da li je to bilo kada su goreli neboderi, tu u mesari je poginuo jedan mlad decko, mislim da se zvao Edo ili Ado, da l' je bio iz Bihaca ili tako nesto ako se ne varam :( Bila su dvojica u bunkeru i po prici tog drugog koji je preziveo i bio sa njim, pocelo je da puca na sve strane i cule su se one famozne "trube". Ado/Edo je virio kroz puskarnicu i u tom momentu je ta "truba" pogodila pravo kroz puskarnicu, on sedeo na stolici i raznela ga u sto komada :( Ovaj drugi je grunuo u zid i od detonacije nije znao gde se nalazi bukvalno neko vreme. Secam se dobro scene posle tog haosa, kako jedan od Piskica nosi ruku i nogu od tog decka, skupljaju sve u kese i odnose. Cela mesara je bila oblivena krvlju i nekim mirisom koji ne mogu da opisem, miris ljudskog mesa pomesan sa tim barutom, peskom ili cime vec jos :( Jedan deo tela mu je ostao slepljen za stolicu, ma uzas.

Inace, sad se setih kad pominjes taj ulaz, tu smo ziveli kada je srusen onaj ulaz u Lorisu. Bio je vec mrak uveliko i posto je zaledila kanalizacija u stanu gde smo ziveli, kao sto rece vec zilog, ja krenuo u stan od te Dragice preko puta do wc-a. Poneo sam svecu, tacnije ono improvizovano kao kandilo koje smo pravili od ulja, cepova od plute, folije i pertli/konopca posto struje naravno nije bilo i krenuo da ubacim kljuc u bravu, kad u tom momentu takva detonacija da sam bukvalno pao niz stepenice. E tako nesto jako nisam nikada osetio, a toliko toga je gruvalo na Trgu. Tek ujutro smo videli da je ceo ulaz zgrade Loris srusen. Uglavnom, taj ulaz Lorisa je bio jedva 100-150m udaljen od ulaza gde smo ziveli, a cuo sam da su se ljudi u Lorisu lepili po plafonu maltene od detonacije.

Image
Post Reply