Anksioznost

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Aurelia Bronski

#801 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Aurelia Bronski »

Stoner wrote:
Pa nije sve ostalo ali ako ti stvarno vjerujes da postoji nekoliko stotina mentalnih poremećaja onda super. I naravno da je farmaceutska industrija umiješana, nema tu šta biti teorija zavjere, nova dijagnoza veće tržište.
Da, mnogo vise vjerujem da svaka bolest ima mnogobrojne oblike nego da je sve na svijetu zavjera medicinskih i farmakoloskih lobija.
Na ovo sam ti već odgovorio. Ne tvrdim ja tako već struka.
Struka NE TVRDI da se oboljenje LIJECI sportom, vec neki forumasi. Procitaj ponovo taj dio mog posta.
Pa ja stvarno ne kontam jel toliko teško odvojiti 20 minuta, pola sata dnevno da se vježba. Ne mora dnevno uopšte dovoljno je tri puta u sedmici. Sobno biciklo nabaviti. Izaći napolje i trčati malo. nije bitno kada. Kad kažem intenzivno tu mislim da je intenzivno za osobu koja se bavi time. Ja sam u početku mogao pet minuta i to je bilo intenzivno za moj organizam. Najbitnije je oznojiti se.
Pet minuta intenzivnog treninga tj. "pustanje znoja" je heroin u igli otprilike. Budes dobro 29 sekundi pa se srusis.
Imam sobno biciklo, odlicno. Nemam ni 20 slobodnih minuta za njega. Imam mnogo vece obaveze od sporta.
Uopsteno generalizujes da svako ima mogucnosti koje si imao ti. Nema. Niti to sto je funkcionisalo za tebe funkcionise za svakoga.

Rekla sam vec na ovoj temi da je razlog iz kojih ja trenutno nemam nikakvih panicnih napada jer mi organizam pici na adrenalinu i nemam opciju da se "srusim" jer imam mnogo vecih problema od svoje ankcioznosti. Da li preporucujem drugima da usvoje veci belaj da bi se rijesili manjeg? Ne. Vidis, ono sto za mene funkcionise bi mozda nekog drugog cusnulo s mosta. Ljudi su razliciti. Univerzalni lijek ne postoji.

Lijepo je sto savjetujute ljude da se bave sportom i odvoje vrijeme za sebe ali takodjer shvatite da nekome ko nije u stanju da to uradi takvi dobronamjerni savjeti samo propagiraju problem.
Što se tiče tog OKP, može biti simptom prvobitnog stanja.
Nije. OKP ima svoj okidac koji jako dobro poznajem.
Stoner

#802 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Stoner »

Aurelia Bronski wrote:
Nije.
OK. Očigledno se ne slažemo, iako sam ja naveo ono što se može provjeriti jednim klikom.
Ako je tako kako ti kažeš, da nemaš ni dvadeset minuta za rekreaciju od silnih obaveza onda bi možda trebala povući ručnu, u životu uopšte.
Svakog bi takav tempo života izbacio iz ravnoteže.
Last edited by Stoner on 03/05/2015 15:58, edited 1 time in total.
Stoner

#803 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Stoner »

.
Aurelia Bronski

#804 Re: anksioznostttttttttttt

Stoner wrote: OK. Očigledno se ne slažemo, iako sam ja naveo ono što se može provjeriti jednim klikom.
Ako je tako kako ti kažeš, da nemaš ni dvadeset minuta za rekreaciju od silnih obaveza onda bi možda trebala povući ručnu, u životu uopšte.
Svakog bi takav tempo života izbacio iz ravnoteže.
Sta, da strpam dijete u bolnicu na trajnu njegu (ili da ga cusnem na ulicu) da bih se ja mogla posvetiti trcanju i biciklanju? :roll:

Vidis kako nije lijepo generalizovati stvari. :-)
razonoda

#805 Re: anksioznostttttttttttt

Post by razonoda »

Nazalost, bolest dodje , trcao ti ili ne, jeo normalno ili ne itd.
Ali , razbiliti se u Bosni je zbilja najveca kletva. Znam dosta osoba koje imaju razne--mentalne-- smetnje. Prvi put kad to spoznaju i zatraze pomoc, tu je kraj nadi. Pristup doktora i OKOLIKE na tu bolest, samo pogorsava.
Sve dijagnoze---zavrse na istim tabletama. Tako nastaju ''zambiji' koji hodaju oko vas.
Stoner

#806 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Stoner »

Aurelia Bronski wrote:
Sta, da strpam dijete u bolnicu na trajnu njegu (ili da ga cusnem na ulicu) da bih se ja mogla posvetiti trcanju i biciklanju? :roll:

Vidis kako nije lijepo generalizovati stvari. :-)
Ok, ako nisi u mogućnosti onda ništa. Većina ljudi može odvojiti malo vremena za sebe i moji postovi i jesu upućeni njima. Ako znaš da ne možeš onda nema potrebe za diskusijom.
Bansuri

#807 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Bansuri »

meni samo rad pomaže
rad
rad
i rad
i još malo rada
onda ima smisla i obrok, i odmor
i život
jel
Tabhana

#808 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Tabhana »

Najgore je biti sam u svemu tome. Problem je ovdje što ljudi u kontaktu sa drugima dobijaju te napade panike što je samo po sebi užas. Ne daj Bože nikome.
Aurelia Bronski

#809 Re: anksioznostttttttttttt

Stoner wrote:Ok, ako nisi u mogućnosti onda ništa. Većina ljudi može odvojiti malo vremena za sebe i moji postovi i jesu upućeni njima. Ako znaš da ne možeš onda nema potrebe za diskusijom.
Ahaaa, dobro, SADA je vecina a procitaj postove unaprijed (ne samo tvoje) i konstantno insistiranje na tome da SVAKO moze.
Osim toga ne kontam cemu glumiti toliku uvrijedjenost kada neko tvrdnju da sport i hobi lijeci psiholosku bolest dovodi u pitanje?
P.S. potrebe za diskusijom uvijek ima, obrazovanja radi makar. :zoka:
Bansuri wrote:meni samo rad pomaže
rad
rad
i rad
i još malo rada
onda ima smisla i obrok, i odmor
i život
jel
offtopicarim ali --> Bansuri :kiss: :kiss:
Stoner

#810 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Stoner »

Aurelia Bronski wrote:
Stoner wrote:Ok, ako nisi u mogućnosti onda ništa. Većina ljudi može odvojiti malo vremena za sebe i moji postovi i jesu upućeni njima. Ako znaš da ne možeš onda nema potrebe za diskusijom.
Ahaaa, dobro, SADA je vecina a procitaj postove unaprijed (ne samo tvoje) i konstantno insistiranje na tome da SVAKO moze.
Osim toga ne kontam cemu glumiti toliku uvrijedjenost kada neko tvrdnju da sport i hobi lijeci psiholosku bolest dovodi u pitanje?
P.S. potrebe za diskusijom uvijek ima, obrazovanja radi makar. :zoka:

Sport i hobi nije isto, posljednje za sta sport sluzi je zabava.
Velim, nema potrebe za diskusijom sa mnom ako sama znas da nisi u mogucnosti.
I nisam se ja uvrijedio, zasto bi, ali smijesno mi je kad ljudi pricaju stvari koje su u potpunoj suprotnosti sa onim sto kaze nauka. Sve sto sam napisao mozes naci na internetu, u knjigama itd.
annoy

#811 Re: anksioznostttttttttttt

Post by annoy »

@Stoner, meni si bio napisao da su potrebne baš jako zahtjevne i intenzivne vježbe, a sad kažeš da je dovoljno vježbati pomalo ?

Ja sam mjesecima vježbala, nije da sam nakon tjedan dana očekivala rezultate... i kontinuirano sam vježbala dulji period i opet nisam primjetila ama baš nikakvu razliku u pogledu ankioznosti, i nema kod mene nikakvog "happy efekta" od vježbanja, jedini razlog zašto se ja nakon vježbe osjećam manje loše nego za vrijeme vježbe je zato što je gotovo i ne moram se patit više do sutra.
Mislim, ako je tebi tjelovježba pomogla, super, i ja vjerujem da to nekome može zaista puno pomoći, ali eto kod mene uopće nema efekta...a ne mogu reći da nisu bile intenzivne vježbe, oznojila bi se pravo i umorila, i tako 3-4 puta u tjednu u periodima od par mjeseci... jednostavno to meni ne pomaže. Koliko god imala obaveza ja se trudim odvojiti određeno vrijeme za opuštanje, hobije, bavljenje nečim što me opušta i usrećuje, ali to mi pomaže samo da se opustim na neko vrijeme, anksioznost i dalje ostaje. Jedino što je meni pomoglo kod anksioznosti je izlaganje situacijama koje tu anksioznost izazivaju, i onda sporo, ali sigurno prilagođavanje takvim situacijama, i anksioznost mi se s vremenom smanjuje, baš to primjetim u zadnje vrijeme, iako uopće ne vježbam jer nemam vremena, ali sam jako često izložena tim stresnim situacijama.
Ako je nekome sport pomogao ne znači da će svima.
Ja mislim da je najbolji lijek za anksiozne poremećaje bihevioralno kognitivna terapija.
JThomas

#812 Re: anksioznostttttttttttt

Post by JThomas »

pomagati i liječiti je nebo i zemlja. to je razlika kao između faktora rizika i uzroka, i sa tom osnovnom logičkom razlikom dječak ima problem, nije to ni medicinska terminologija. ali hoće to kad čitaš bez razumijevanja i selektivno prihvataš kao glas struke ono što ti se sviđa a odbacuješ kao farmaceutsku zavjeru ono što ti se ne sviđa.
Aurelia Bronski

#813 Re: anksioznostttttttttttt

Stoner wrote: Sport i hobi nije isto, posljednje za sta sport sluzi je zabava.
I nisam se ja uvrijedio, zasto bi, ali smijesno mi je kad ljudi pricaju stvari koje su u potpunoj suprotnosti sa onim sto kaze nauka. Sve sto sam napisao mozes naci na internetu, u knjigama itd.
Jedva se snadjoh u ovim citatima :zoka:

Ajde molim te navedi ko prica stvari koje su u potpunoj suprotnosti naucnim tvrdnjama. Jer, evo deseti put ponavljam, da niko nije rekao da sport odmaze.

Jos nesto - zasto sport ne moze biti zabava? Nekome to sport upravo jeste, nekome je bas to znojenje kroz dobar workout vrhunac dana i zadovoljstva. Pa pogotovo taj stav da sport nije zabava je totalno pogresan za nekoga ko zeli da se pokusa osloboditi mentalnih tegoba putem sporta. Kako ces se "oporaviti" ako na sport gledas kao mucenje te svaki dan kad ti dodje vakat treningu ti bi se radije samoustrijelio?
Evo annoy je bas dobro objasnila u svom postu.

I da, meni licno je mnogo smjesnije da neko sve gleda kroz prizmu zavjere nego da skepticno pristupa misljenjima nadri ljekara. Ali eto, ljudi smo, svi razliciti.
Stoner

#814 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Stoner »

Aurelia Bronski wrote:
Stoner wrote: Sport i hobi nije isto, posljednje za sta sport sluzi je zabava.
Jedva se snadjoh u ovim citatima :zoka:

Ajde molim te navedi ko prica stvari koje su u potpunoj suprotnosti naucnim tvrdnjama. Jer, evo deseti put ponavljam, da niko nije rekao da sport odmaze.

Ja napisah da je sport efikasan koliko i antidepresiv i tu je krenula rasprava. Ti tvrdis da nije i mene pokusavas ubijediti u isto a to ne mozes iz prostog razloga sto vise vjerujem profesorima sa americkih univerziteta nego klix forumasu.
I nigdje nisam napisao da sport ne moze biti zabava.

Stotine dijagnoza mentalnih poremecaja nije teorija zavjere nego stav najboljih psihijatara na svijetu i dvjesto godina stare Antipsihijatrije koja je izmedju ostalog i zasluzna sto nema vise lobotomije itd.
Aurelia Bronski

#815 Re: anksioznostttttttttttt

Stoner wrote:odgovorno tvrdim da apsolutno niti jedna tableta ne može zamijeniti sport.
Stoner wrote:posljednje za sta sport sluzi je zabava.
Samo reference radi jer izgleda da vise ni sam ne pratis sta pises.

I jos nesto: ja tebe ni slucajno ne ubjedjujem da sport nije efektivan ali sam jako skepticna po pitanju tvoje tvrdnje koja izjednacava adekvatne medikamente i tjelovjezbu.
Nekoliko ljudi, ukljucujuci tebe, upravo pokusavaju plasirati tu pricu o trcanju i biciklanju kao srebrnom metku sto je u najmanju ruku neodgovorno jer, po 456. put - ono sto djeluje za jednog ne djeluje nuzno za svakoga.
Bansuri

#816 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Bansuri »

pa živa mi Aurelia,
heeeej <3
:kiss: :kiss:

nije te duuugo bilo
Stoner

#817 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Stoner »

Aurelia Bronski wrote:
Stoner wrote:odgovorno tvrdim da apsolutno niti jedna tableta ne može zamijeniti sport.
Stoner wrote:posljednje za sta sport sluzi je zabava.
Samo reference radi jer izgleda da vise ni sam ne pratis sta pises.

I jos nesto: ja tebe ni slucajno ne ubjedjujem da sport nije efektivan ali sam jako skepticna po pitanju tvoje tvrdnje koja izjednacava adekvatne medikamente i tjelovjezbu.
Nekoliko ljudi, ukljucujuci tebe, upravo pokusavaju plasirati tu pricu o trcanju i biciklanju kao srebrnom metku sto je u najmanju ruku neodgovorno jer, po 456. put - ono sto djeluje za jednog ne djeluje nuzno za svakoga.
To se odnosi na samu sustinu sporta kao osnovne ljudske potrebe, homo sapiensu urodjene potrebe da se krece.

Ja samo prenosim ono sto kazu autoriteti u oblasti medicine i psihologije, kao papagaj. Masa ljudi proba po nekoliko antidepresiva dok ne nadju onaj koji djeluje, cekaju mjesecima i mole Boga da tableta pocne djelovati uz sve krasne nuspojave. Uspjesnost sporta u lijecenju teske depresije je oko 65% a uspjesnost tablete(odgovarajuce!) 60% ako se dobro sjecam. Sad, ako osoba mora uzimati tabletu s obzirom na okolnosti onda je to potpuno druga stvar.
dobojlija81

#818 Re: anksioznostttttttttttt

Post by dobojlija81 »

ljudi kako podnosite sparinu
danas je neki dan fuj,meni odmah prorade simptomi na 200 %
pozz
Bansuri

#819 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Bansuri »

dobojlija81 wrote:ljudi kako podnosite sparinu
pozz
tačno pretežak dan
rekoh evo ga, gotovo, umirem
nisam ispit mogla pisat :zid:
dobojlija81

#820 Re: anksioznostttttttttttt

Post by dobojlija81 »

Bansuri wrote:
pozz
tačno pretežak dan
rekoh evo ga, gotovo, umirem
nisam ispit mogla pisat :zid:
ma neces umrijet,kad ja nisam do sada nece niko :D
ja to od poslije rata vucem,bilo je vremena kad nisam mogao bukvalno preko sobe preci
jbg za.ebavam se,cim mi bolje ja napustim AD i vrati mi se
zao mi ove mladje raje vidim ima ih podosta,muke su to
nedajte se pa se cujemo :thumbup:
Tabhana

#821 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Tabhana »

Volim proljeće, ali ga najteže podnosim.
Sephora

#822 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Sephora »

Jevgenij Jevtušenko je rekao :

Ljudi koji ne mogu naći vremena za rekreaciju prije ili kasnije će morati naći vremena za liječenje.
Banksy

#823 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Banksy »

6. Can exercise boost serotonin levels?

Exercise can do a lot to improve your mood -- and across the board, studies have shown that regular exercise can be as effective a treatment for depression as antidepressant medication or psychotherapy. In the past, it was believed that several weeks of working out was necessary to see the effects on depression, but new research conducted at the University of Texas at Austin found that just a single 40-minute period of exercise can have an immediate effect on mood.
That said, it remains unclear of the exact mechanism by which exercise accomplishes this. While some believe it affects serotonin levels, to date there are no definitive studies showing that this is the case.

http://www.webmd.com/depression/features/serotonin
http://www.webmd.com/depression/guide/e ... pression#2

Ne potcjenjujte fizičku aktivnost, pogotovo na otvorenom. Rezultati i studije, pogotovo novijeg datuma, su iznenađujući.

Da ne postavljam linkove, ukucajte exercise + depression + anxiety + endorphin + serotonin, etc.
vucko071

#824 Re: anksioznostttttttttttt

Post by vucko071 »

pozz
Danas sam imao uzasan dan. Svi simptomi anksioznosti su totalno podivljali, nekakva totalna nesigurnost, tremor, nesiguran hod...
Ocito nam ovo vrijeme ne prija uopste.
Aurelia Bronski

#825 Re: anksioznostttttttttttt

vucko071 wrote:Danas sam imao uzasan dan. Svi simptomi anksioznosti su totalno podivljali, nekakva totalna nesigurnost, tremor, nesiguran hod...
Ocito nam ovo vrijeme ne prija uopste.

I kod mene je vrucina tj. sparina uvijek bila "okidac" za simptome. :sad:

Drz se! :)
Post Reply