mi nosili mali satorcic djete voli da se zavuce malo dokunja godina mu je dana imas u onom jysk oko 30 maraka mislim da je za dvije osobe jednostavan sator.Arslan_11 wrote:duboka_misao wrote:ponjeti sator za bebe,linex,flonidan za moguce alergija ,sva sranja protiv komaraca ,kreme sa faktorom 50,mali bazencic gumeni ako djete nece u moreta,flastera,mala bocica povidona i hidrogena 3 % za nedaj boze rane i pojekotine , to je ono sto mi nako s vrha pada na pamet![]()
Sator zbog hlada ili? Izabrali smo mjesto gdje ima dosta prirodnog hlada, a period kad je najjace sunce cemo svakako provoditi u sobi.
Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
-
duboka_misao
#801 Re: Bebe - ALL ABOUT!
- vanad
#802 Re: Bebe - ALL ABOUT!
i mi smo nosili satorcic...nije samo radi hlada ali stiti i od vjetra. I nasa beba je u njemu spavala na plazi.duboka_misao wrote:mi nosili mali satorcic djete voli da se zavuce malo dokunja godina mu je dana imas u onom jysk oko 30 maraka mislim da je za dvije osobe jednostavan sator.Arslan_11 wrote:duboka_misao wrote:ponjeti sator za bebe,linex,flonidan za moguce alergija ,sva sranja protiv komaraca ,kreme sa faktorom 50,mali bazencic gumeni ako djete nece u moreta,flastera,mala bocica povidona i hidrogena 3 % za nedaj boze rane i pojekotine , to je ono sto mi nako s vrha pada na pamet![]()
Sator zbog hlada ili? Izabrali smo mjesto gdje ima dosta prirodnog hlada, a period kad je najjace sunce cemo svakako provoditi u sobi.
- niko_niko_kao_ja
#803 Re: Bebe - ALL ABOUT!
mame gdje ima kupiti onih lukova, ili nesto na taj fazon, sa igrackama, da se moze nakaciti na kolica?
- otherside
#804 Re: Bebe - ALL ABOUT!
mi kupili u baby centru u bbi.
- niko_niko_kao_ja
#805 Re: Bebe - ALL ABOUT!
hvala trudnjacootherside wrote:mi kupili u baby centru u bbi.
- otherside
#806 Re: Bebe - ALL ABOUT!
neJma na cemu porodiljoniko_niko_kao_ja wrote:hvala trudnjacootherside wrote:mi kupili u baby centru u bbi.
-
presca
#807 Re: Bebe - ALL ABOUT!
I mi idemo na more
.Djeca jesu mala ,ali idemo mojoj mami na mjesec dana .Mi ne vrsimo neke posebne pripreme jer cisto sumnjam da cu ih ijednom povesti na plazu na kupanje .Mama je otisla sa pola stvari jer se naravano ne mozemo da potrpamo u 2 auta
.Nosimo putne krevece ,kolica ,hrpu igracaka ,kreme sve moguce za bebe .Pa smo ponijeli i sator mali eto ako slucajno budu isli na plazu da imamo .Ma licimo na teretni brod kada negdje krenemo .Zavidim vama sa jednom bebom .Uskoro cu imati petero djece
.Nosim blizance .Cini mi se da se muz nece na tome zaustaviti, sinoc mi kaze dok ne dodjemo do fudbalskog tima neces prestati radjati
.Sretan put svima koji misle da idu negdje i lijepo se provedite
-
LaCici
#808 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Zeno svaka ti cast, ja jedva izlazim na kraj sa jednim prilicno mirnim djetetom. Iskreno, ne znam da li bih mogla sa zivcima odgajati petero.
U svakom slucaju cestitam na blizancima i sretno! 
- otherside
#809 Re: Bebe - ALL ABOUT!
@presca-cestitke i od mene!
voljela bih imati desetoro djece ali bojim se da nemam toliko zivaca
vec me frka hvata i za ovo drugo obzirom da ni prvo nije puno odmaklo od bebe
u svakom slucaju, lijepo je vidjeti veliku porodicu i puno malih nasmijanih lica
voljela bih imati desetoro djece ali bojim se da nemam toliko zivaca
vec me frka hvata i za ovo drugo obzirom da ni prvo nije puno odmaklo od bebe
u svakom slucaju, lijepo je vidjeti veliku porodicu i puno malih nasmijanih lica
-
presca
#810 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ma nisam vala ni ja najbolja sa zivcima
.Ne znam sta bi da mi nema mame ,pa ih ona preuzme kada ja vec pocnem dizati ruke .Ali sta mogu borim se .Ja sam ih rodila .Dosli maloprije na more .Djeca su prespavala put sva sreca .Jer smo ih bukvalno u auto prenjeli kada su se probudili bili da jedu oko 4
.Nahranili ih i krenuli .Probudili se jos jednom da jedu i to je bilo to .Sada su mirni stavili ih napolje u hlad .Gledaju sve oko sebe ,osluskuju sve im novo .Tako sam odlucila i da bude sto vise .Premjestat cu ih na druge lokacije gdje nisu vidjeli .Jer moji obozavaju da nesto novo gledaju i tako bi mogli satima da budu mirni
.A kada im dosadi da u to nesto gledaju ja im okacim ispred ili nesto sto zvecka ili nesto sareno .Ma divni su sad .
- putujucidzindas
#811 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hej mame, evo nas ponovo s pitanjima...
Imamo 3 mjeseca. Davno smo jos primijetili ovo sto nam je mozda problem. Otkad se bebac rodio, jako je fino drzao glavicu. Medjutim, veoma cesto kad ga nosimo gleda prema gore i podize glavu prema plafonu. Kad ga potrbusim, on cijelo vrijeme fino drzi uspravno glavicu, ali samo kad se nosi, a ponekad i kad lezi, podize je prema gore. Cesto se, kad ga nosimo, i izvija, odnosno odmice glavu i gornji dio tijela od tijela onog ko ga nosi. Nisam do sad smatrala da je ikakav problem, medjutim, procitah na par mjesta da bas i nije dobro da se beba izvija, pa sad ne znam sta da radim??? ovo gledanje prema gore je stvarno vrlo cudno, ali nekako to radi od pocetka, pa nisam ni pomislila da bi mogao biti neki problem.
Imamo 3 mjeseca. Davno smo jos primijetili ovo sto nam je mozda problem. Otkad se bebac rodio, jako je fino drzao glavicu. Medjutim, veoma cesto kad ga nosimo gleda prema gore i podize glavu prema plafonu. Kad ga potrbusim, on cijelo vrijeme fino drzi uspravno glavicu, ali samo kad se nosi, a ponekad i kad lezi, podize je prema gore. Cesto se, kad ga nosimo, i izvija, odnosno odmice glavu i gornji dio tijela od tijela onog ko ga nosi. Nisam do sad smatrala da je ikakav problem, medjutim, procitah na par mjesta da bas i nije dobro da se beba izvija, pa sad ne znam sta da radim??? ovo gledanje prema gore je stvarno vrlo cudno, ali nekako to radi od pocetka, pa nisam ni pomislila da bi mogao biti neki problem.
- otherside
#812 Re: Bebe - ALL ABOUT!
i moja curica je to radila. jos je imala obicaj da pokusava ustati iz lezeceg polozaja pa nekako cudno savija gornji dio tijela i uvrce se...mene je to bas nekako plasilo ali pedijatrica nije od toga pravila nikakvu dramu.putujucidzindas wrote:Hej mame, evo nas ponovo s pitanjima...
helem, sada kad joj je 19 mjeseci vidim da su to bile naznake tersluka i buducih nestasluka
- beautyfool
#813 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Od muzevog brata sin je isto sve gledao prema plafonu i svijetla je posmatrao, koliko se sjećam to je bilo prvih mjeseci tako, sad ima preko 3 god i nema mira sekunde 
- putujucidzindas
#814 Re: Bebe - ALL ABOUT!
znaci, da se pripremimo na shiziku
ma ne znam sto ce mi to, evo slucajno naidjoh na to, uglavnom se spominje kao hipertonus misica - kao roditelji su sretni sto im je bebe napredan i jak, a zapravo je to problem, koji treba korigovati vjezbama. Medjutim, nemamo ovih nekih drugih simptoma, samo ovo gledanje i dizanje glave, koje nam je svakako svima mnogo cudno.
Neki dan smo se slikali za pasos. kaze gospodja koja fotografise- morate ga okrenuti tako da gleda prema meni. a on digo glavu gore i nece da je spusti nikako, mene smijeh uhvatio, na kraju sam ga morala drzati na dlanu potrbuske da bi gledao prema njoj
edit: upravo procitah da je bilo vec price o uvodjenju hrane
ma ne znam sto ce mi to, evo slucajno naidjoh na to, uglavnom se spominje kao hipertonus misica - kao roditelji su sretni sto im je bebe napredan i jak, a zapravo je to problem, koji treba korigovati vjezbama. Medjutim, nemamo ovih nekih drugih simptoma, samo ovo gledanje i dizanje glave, koje nam je svakako svima mnogo cudno.
Neki dan smo se slikali za pasos. kaze gospodja koja fotografise- morate ga okrenuti tako da gleda prema meni. a on digo glavu gore i nece da je spusti nikako, mene smijeh uhvatio, na kraju sam ga morala drzati na dlanu potrbuske da bi gledao prema njoj
edit: upravo procitah da je bilo vec price o uvodjenju hrane
-
duboka_misao
#815 Re: Bebe - ALL ABOUT!
zene kada ste isle na more sa bebama u koja doba ste krenuli ? sto ranije ujutro ne odgovara jer se hairlija budi u 9 ..
- otherside
#816 Re: Bebe - ALL ABOUT!
mi krenuli oko 10h. pristavi klimu na 22-26 C (zavisno od vanjske temperature) i ojhaaaaduboka_misao wrote:zene kada ste isle na more sa bebama u koja doba ste krenuli ? sto ranije ujutro ne odgovara jer se hairlija budi u 9 ..
veci dio puta je prespavala, svi happy
e da, ugasi klimu 5 minuta prije izlaska iz auta.
- Šifija
#817 Re: Bebe - ALL ABOUT!
hallo ženice,
problemi sa dojenjem,
inace mlijeko curi, vazda mokre majice itd, ali budu periodi (dnevno jednom ili nijednom) kad beba doji nekoliko sati u fazonu doji sat, zaspi pa se budi za 15 minuta trazi ponove da jede i opet sat dojenja pa isto, poslije 3-4h dojenja napravimo formulu- pojede 50/70 ml...
u cemu je fazon?
beba je stara 3 sedmice...
svaka pomoc dobrodosla
problemi sa dojenjem,
inace mlijeko curi, vazda mokre majice itd, ali budu periodi (dnevno jednom ili nijednom) kad beba doji nekoliko sati u fazonu doji sat, zaspi pa se budi za 15 minuta trazi ponove da jede i opet sat dojenja pa isto, poslije 3-4h dojenja napravimo formulu- pojede 50/70 ml...
u cemu je fazon?
beba je stara 3 sedmice...
svaka pomoc dobrodosla
-
suza81
#818 Re: Bebe - ALL ABOUT!
u pitanju je skok u razvoju koji se dogadja upravo u tom periodu. beba cestim dojenjem navlaci mlijeko tj. povecava kolicinu jer ima povecane potrebe. to je sasvim normalno i ako zelis nastaviti iskljucivo dojenje trebas je dojiti kad god trazi koliko god to cesto bilo i ne davati formulu.
ako bi ipak htjela strucnije misljenje o tome imas na fb super grupu 'dojenje je in' gdje ce ti savjetnice odgovaoriti na svako pitanje koje budes imala vezano za dojenje.
ako bi ipak htjela strucnije misljenje o tome imas na fb super grupu 'dojenje je in' gdje ce ti savjetnice odgovaoriti na svako pitanje koje budes imala vezano za dojenje.
- Šifija
#819 Re: Bebe - ALL ABOUT!
hvala draga,suza81 wrote:u pitanju je skok u razvoju koji se dogadja upravo u tom periodu. beba cestim dojenjem navlaci mlijeko tj. povecava kolicinu jer ima povecane potrebe. to je sasvim normalno i ako zelis nastaviti iskljucivo dojenje trebas je dojiti kad god trazi koliko god to cesto bilo i ne davati formulu.
bas sam zbunjena :S
potrazicu...
-
suza81
#820 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ma nema mjesta zbunjenostiŠifija wrote:hvala draga,suza81 wrote:u pitanju je skok u razvoju koji se dogadja upravo u tom periodu. beba cestim dojenjem navlaci mlijeko tj. povecava kolicinu jer ima povecane potrebe. to je sasvim normalno i ako zelis nastaviti iskljucivo dojenje trebas je dojiti kad god trazi koliko god to cesto bilo i ne davati formulu.
bas sam zbunjena :S
potrazicu...
Skokovi u razvoju
Negdje tjedan-dva nakon rođenja, dijete koje je do tada mirno jelo svaka dva-tri sata, odjednom može dramatično povećati broj podoja. Tek sto je zaspalo već se probudi, plačući ili grizući šakicu, tražeći jesti. A mamu onda zaspu komentari okoline kako je super da je probala ali eto, očito dojenje ne funkcionira kako bi trebalo. Pravite se da ne čujete ove komentare. Povećavanje broja podoja u ovome periodu je skroz normalna pojava. U starim medicinskim knjigama ove dane nazivaju «frekventnima». Shvatili su da češće dojenje povećava proizvodnju, jer rastuća beba traži sve više i više mlijeka. Zato prihvatite ovu pojavu kao normalnu i frekventne dane provedite izležavajući se u krevetu s vašom bebicom. I najveći skeptici vam neće moći reći da je nešto drugo na ovome svijetu važnije od davanja najbolje moguće hrane vašemu djetetu. Dvadeset minuta dojenja svakih sat vremena je efektivnije za povećanje proizvodnje nego rjeđi i duži podoji. Većina djece vremenom uhvati neki vlastiti ritam hranjenja, a iznenadno povećanje broja podoja je najčešće povezano sa skokovima u razvoju. Kao i ostali ljudi, djeca su u nekim periodima gladnija nego u drugima. Umjesto da provjerava što se nalazi u hladnjaku, beba traži majku. Jedno kratko vrijeme je bebin apetit veći nego mamina proizvodnja mlijeka. Mame ove periode najčešće primjećuju oko trećeg tjedna života djeteta i onda opet oko šestog. Ako vaša beba ima skok u razvoju pustite je da sisa koliko god hoće i kada god hoće. Na taj način će vaša produkcija brzo dosegnuti potražnju. Uskoro će se vrijeme između dva podoja produžiti i vaše dijete će ponovno biti ono staro. Puno odmora za mamu s bebom u skoku u razvoju, to je savjet koji bi joj sigurno svaki liječnik dao. Priroda i vaša beba udružuju snage da bi vam pomogli da se što više odmorite. Kada je beba oko tri mjeseca stara nastupa još jedan skok u razvoju. Ponovno je bebi porastao apetit i ponovno su česti podoji ono što će vam pomoći. Još uvijek je prerano za uvođenje nadohrane pa nemojte riskirati pojavu alergije zbog preranog davanja krute hrane. Sljedeća stvar koja je karakteristična za tromjesečni skok u razvoju je da je beba sve više i više budna i zainteresirana za svijet oko sebe. Plač može značiti i želju za društvom i igranjem. Držite dijete u centru aktivnosti. Pustite ga da leži na dekici na podu blizu vas. Uživat će tako u glazbi, pokretima, ljudima koji prolaze kraj njega. Što je dijete starije više će tražiti promjene. Pogled na stariju bracu i sestre, na mamu i tatu i slušanje njihovih glasova su odlična simulacija za bebu. Većina ljudi primijeti da djeca kojoj se puno pričalo, pjevalo i smiješilo i uključilo ih se u obiteljske rutine ranije počnu komunicirati.
- Šifija
#821 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hvala,
srce si...
rovim i sama po rodi
hvala jos jednom! <3
srce si...
rovim i sama po rodi
hvala jos jednom! <3
- Bihnela
#822 Re: Bebe - ALL ABOUT!
kao sto su ti cure vec rekle vjerovatno se radi o skoku u razvoju, kad je jako bitno da postujes potraznju, tj da na svaki bebin zahtjev dajes dojku..to regulise proizvodnju mlijeka..flasica vam nije potrebna..obavezno se prijavi na fb u grupu..evo link https://www.facebook.com/groups/dojenjejein/ u grupi pored mama sa iskustvom savjete daju i savjetnice za dojenje..
- Cholina_Lokica
#823 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Prenesete ga dok spava u 5 ujutro i dijete se probudi na moretuduboka_misao wrote:zene kada ste isle na more sa bebama u koja doba ste krenuli ? sto ranije ujutro ne odgovara jer se hairlija budi u 9 ..
-
LaCici
#824 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Moja malena ima sada 2 mjeseca i kada je navece podojim i stavim da spava ne budi se po 6 sati, jednom mi je cak 7 i pol spavala.
Posto sam zaboravila pitati pedijatricu za to, a dosta zena mi govori da je moram buditi i hraniti bez obzira sto se ona sama ne budi, interesuju me vasa iskustva i misljenja. Ovaj mjesec je dobila 450 g a prvi 750 g, pa sam ne znam da li da je ipak budim. Samo da napomenem da je rodjena sa 4 kg znaci prilicno krupna. Mozda i zbog toga ne trazi navece da jede.
- beautyfool
#825 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Pa dobila je sasvim solidnu kilazu, ako je nisi do sad budila onda je nemoj ni buditi, ja ljepote kod tebe, moja nije ni jednom noć prespavala, uvijek se budi, tako da uzivaj