Opsada turista

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ripicipi

#801 Re: Opsada turista

Post by Ripicipi »

-LIBERO- wrote:Moguce da nam Istanbul u finalu bude problematican :mrgreen:
Mene je vise strah domacih "Turaka" :mrgreen:
Teska ce im biti odluka :lol:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#802 Re: Opsada turista

Post by -LIBERO- »

potres_mozga wrote:
-LIBERO- wrote:Moguce da nam Istanbul u finalu bude problematican :mrgreen:
Mene je vise strah domacih "Turaka" :mrgreen:
Teska ce im biti odluka :lol:
Nizak udarac, nizaaaakkk :lol: :D
alica.k

#803 Re: Opsada turista

Post by alica.k »

Mikado wrote:Kad na počinje final four ? :mrgreen:

Image
glasanje za final four haman i zavrseno.
mislim da idemo u finale sa ovim portugalcima.
dezurni_ucenik

#804 Re: Opsada turista

Post by dezurni_ucenik »

Mama i sincic Francuzi stoje ispred spomenika ubijenoj djeci i vidi se da im nije jasno sta je .

(pardon na mom losem francuskom)
Pita sin mamu
-Qu'est-ce que?
-C'est un stalaqtite

:lol:

Image
nellington

#805 Re: Opsada turista

Post by nellington »

CVIKERASH wrote:Mama i sincic Francuzi stoje ispred spomenika ubijenoj djeci i vidi se da im nije jasno sta je .

Pita sin mamu
-Qu'est-ce que?
-C'est un stalaqtite
Nepismeni Francuzi. Valjda je to stalagmit, jer ide odozdo naviše!
dezurni_ucenik

#806 Re: Opsada turista

Post by dezurni_ucenik »

nellington wrote:
CVIKERASH wrote:Mama i sincic Francuzi stoje ispred spomenika ubijenoj djeci i vidi se da im nije jasno sta je .

Pita sin mamu
-Qu'est-ce que?
-C'est un stalaqtite

A nas smatraju divljacima.... :D
ins

#807 Re: Opsada turista

Post by ins »

Reci da Sarajevo nije atraktivna destinacija za turiste moze samo onaj ko misli da je turizam obrnuti "krug" u Champs Elysees i kupiti nesto u H&M... :run:

A reci da nije turista onaj ko negdje dodje na dan li dva, onda je ostao u vremenu Yugotursa i rezervacije 7-dnevnog aranzmana u odmaralistima na Jadranu putem Unis Turista... :lol:
BHF_Manijak

#808 Re: Opsada turista

Post by BHF_Manijak »

Dajte linAk za glasanje! :mrgreen:
alica.k

#809 Re: Opsada turista

Post by alica.k »

kukuruz_kokicar

#810 Re: Opsada turista

Post by kukuruz_kokicar »

Kolikogod nekome bilo smiješno, Sarajevo je brend - baš kao što je to i Pariz, London, Beč. To su gradovi u kojima je stvarana istorija današnjeg svijeta. Prirodne ljepote BiH su još šlag na tortu.
Bili bi budale ako ne bi iskoristili to.

Evo šta radi malešna Andorra - ugniježđena u planinama između Francuske i Španije, turističkim velesilama. Inače Andora je i svjetski poznata po tome - da nije poznata ni po čemu :) :
Andorra is a prosperous country mainly because of its tourism industry, which services an estimated 10.2 million visitors annually,[11] and also because of its status as a tax haven. It is not a member of the European Union, but the euro is the de facto currency. The people of Andorra have the 4th highest human life expectancy in the world — 82 years at birth.

Andorra has one of the world's lowest unemployment rates, with the statistics on June 2009 showing almost 0% unemployment within the country

Nekako ipak mislim da ćemo na kraju ispasti budale. :(
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#811 Re: Opsada turista

Post by PipiDugaDevetka »

kojeime wrote:
alica.k wrote:Ma najlakse je pricati ovako i biti pametan. Meni je ok ako neko i na jedan dan dodje i ostavi svoje funteeurefrankedolare u nasem sarajevu.

Mozda nismo dubrovnik, bec, pariz, al da sarajevo nije zanimljivo turistima jednostavno nije istina.
Meni je jedna stvar nezamisliva. Ono sto bi mogla biti (ma ne mogla biti vec jeste) najveca atrakcija Sarajevskog turizma su planine. A planine oko Sarajeva su najvecim dijelom godine nedustupne. Pokusali ste otici na Igman, Bjelasnicu, Jahorinu, Treskavicu... ljeti a da nemate automobil? Moze, taksi 100KM ili za istu cijenu rent-a-car.

Sarajevo se obidje za 1 dan. Bascarsija, tunel, cevapi za rucak i sta dalje? Planine. Da, ali kako doci do njih?

Ono sto nam je najzanimljivije ne nudimo.
Slabo ima i onih parkinga sa klupama i fiksiranim durbinom što ih ja zovem ''Belvi''. Da ne pričam o hastalima i kamenim roštiljima. Moglo bi se na Trebeviću dobro iskoristiti i ono podzemlje što je još A-U gradila, a JNA vjerovatno još izburgijala u utrobu Trebevića.

Eto uskoro će na tender Jajce kasarna i Stojčevac, pa ćemo vidjeti ko će hairovati sa tim objektima.
detroit-mercy

#812 Re: Opsada turista

Post by detroit-mercy »

kukuruz_kokicar wrote:Kolikogod nekome bilo smiješno, Sarajevo je brend - baš kao što je to i Pariz, London, Beč. To su gradovi u kojima je stvarana istorija današnjeg svijeta. Prirodne ljepote BiH su još šlag na tortu.
Bili bi budale ako ne bi iskoristili to.

Evo šta radi malešna Andorra - ugniježđena u planinama između Francuske i Španije, turističkim velesilama. Inače Andora je i svjetski poznata po tome - da nije poznata ni po čemu :) :
Andorra is a prosperous country mainly because of its tourism industry, which services an estimated 10.2 million visitors annually,[11] and also because of its status as a tax haven. It is not a member of the European Union, but the euro is the de facto currency. The people of Andorra have the 4th highest human life expectancy in the world — 82 years at birth.

Andorra has one of the world's lowest unemployment rates, with the statistics on June 2009 showing almost 0% unemployment within the country

Nekako ipak mislim da ćemo na kraju ispasti budale. :(
Ne bih bas uzimao ove mikro drzave za neki pokazatelj jer cesto daju pogresnu sliku o stvarima. Drzava velicine jedne opstine po teritoriji i stanovnistvu plus tax haven :mrgreen: . Naravno da ces imati prosperitet, isto kao i Lichtenstein, Monaco, San Marino. Mozda se bolje gledati na ove drzave koje su teritorijom i stanovnistvom tu negdje sa nama jer su puno komplexnije za voditi i urediti. Npr, uzeti Sloveniju i sta su oni u turizmu, prilicno komplementarni nama mada puno bolji polozaj. Ono malo mora, puno planina :mrgreen: . Interesantno je da je Slovenija zadnjih godina jako napredovala sto se tice turizma, tako su sada odmah iza Hrvatske po procentu u kojem turizam ucestvuje u ukupnom GDPu (12%). Jedan od najvecih evropskih kazina je u Sloveniji :mrgreen: . Imalo bi se sta nauciti od "glupih Slovenaca" :mrgreen: . Medjutim kao i u svemu, nam fali strategija odnosno ljudi koji ce provesti tu strategiju.
detroit-mercy

#813 Re: Opsada turista

Post by detroit-mercy »

PipiDugaDevetka wrote:
kojeime wrote:
alica.k wrote:Ma najlakse je pricati ovako i biti pametan. Meni je ok ako neko i na jedan dan dodje i ostavi svoje funteeurefrankedolare u nasem sarajevu.

Mozda nismo dubrovnik, bec, pariz, al da sarajevo nije zanimljivo turistima jednostavno nije istina.
Meni je jedna stvar nezamisliva. Ono sto bi mogla biti (ma ne mogla biti vec jeste) najveca atrakcija Sarajevskog turizma su planine. A planine oko Sarajeva su najvecim dijelom godine nedustupne. Pokusali ste otici na Igman, Bjelasnicu, Jahorinu, Treskavicu... ljeti a da nemate automobil? Moze, taksi 100KM ili za istu cijenu rent-a-car.

Sarajevo se obidje za 1 dan. Bascarsija, tunel, cevapi za rucak i sta dalje? Planine. Da, ali kako doci do njih?

Slabo ima i onih parkinga sa klupama i fiksiranim durbinom što ih ja zovem ''Belvi''. Da ne pričam o hastalima i kamenim roštiljima. Moglo bi se na Trebeviću dobro iskoristiti i ono podzemlje što je još A-U gradila, a JNA vjerovatno još izburgijala u utrobu Trebevića.

Eto uskoro će na tender Jajce kasarna i Stojčevac, pa ćemo vidjeti ko će hairovati sa tim objektima.
Jojce se ubilo za nekog elitnog kazina :mrgreen: , dovodis one starkelje astmaticare da udisu cist zrak i usput im uzimas lovu :mrgreen: .
kukuruz_kokicar

#814 Re: Opsada turista

1. Napraviti autoputeve prema sjeveru i jugu - što prije
2. Sistemski i po svaku cijenu zaštiti do sada sačuvana prirodna bogatstva kako se ne bi uništila ili rasprodala.
3. Gradski saobraćaj srediti - tako da ljudi opet počnu ići tramvajem na posao i tako rasteretiti saobraćajnice. Ako treba ostaviti one starinske češke i bečke tramvaje, ali ih picnuti tako da mirišu i sijaju. Na kraju - zašto i nemati jedan pravi starinski turistički tramvaj koji će npr. vikendom krenuti iz Remize tačno u 12:00 i završiti vožnju u 13:00.
4. Malo još poraditi na gostoljubivosti ... za ovo nam ne treba puno :D
5. Ušminkati Centar i Stari Grad, ne mislim da treba graditi arhitektonska čuda, radije malo uljepšati izgled strogog centra, kako bi imao šmek onog grada kakav je bio sa početka 20 vijeka. Papagajku srušiti :x
i na kraju
7. Zatvoriti strogi centar za saobraćaj - saobraćaj preusmjeriti na lijevu obalu Miljacke. Srušiti Papagajku. :lol:
6. Ubijediti naše ljude da su ovo podrži ovakve ideje tj. da prihvate ovakve ili slične prioritete - kako bi i sami pomogli da ovaj grad i država dobili perspektivu.

Ko može iznijeti ovakav projekat ... nemam pojma. Vlasti neće sami dići ruku kada je posao u pitanju. Ne umiju jadni i čemerni kaldrmu postaviti, a kamoli izgurati projekat koji bi trajao 15 godina.
Olimpijada je bila projekat sličnih gabarita - i uspjeli smo ga iznijeti. Izazov je bio da se dokažemo i drugim republikama i cijelom svijetu. I ... uspjeli smo. Možda samo treba malo pročačkati inat u našim ljudima ;-)
Last edited by kukuruz_kokicar on 23/03/2012 08:53, edited 1 time in total.
bull21

#815 Re: Opsada turista

Post by bull21 »

kukuruz_kokicar wrote:1. Napraviti autoputeve prema sjeveru i jugu - što prije
2. Sistemski i po svaku cijenu zaštiti do sada sačuvana prirodna bogatstva kako se ne bi uništila ili rasprodala.
3. Gradski saobraćaj srediti - tako da ljudi opet počnu ići tramvajem na posao i tako rasteretiti saobraćajnice. Ako treba ostaviti one starinske češke i bečke tramvaje, ali ih picnuti tako da mirišu i sijaju. Na kraju - zašto i nemati jedan pravi starinski turistički tramvaj koji će npr. vikendom krenuti iz Remize tačno u 12:00 i završiti vožnju u 13:00.
4. Malo još poraditi na gostoljubivosti ... za ovo nam ne treba puno :D
5. Ušminkati Centar i Stari Grad, ne mislim da treba graditi arhitektonska čuda, radije malo uljepšati izgled strogog centra, kako bi imao šmek onog grada kakav je bio sa početka 19 vijeka i kraja 20 vijeka. Papagajku srušiti :x
i na kraju
7. Zatvoriti strogi centar za saobraćaj - saobraćaj preusmjeriti na lijevu obalu Miljacke. Srušiti Papagajku. :lol:
6. Ubijediti naše ljude da su ovo podrži ovakve ideje tj. da prihvate ovakve ili slične prioritete - kako bi i sami pomogli da ovaj grad i država dobili perspektivu.

Ko može iznijeti ovakav projekat ... nemam pojma. Vlasti neće sami dići ruku kada je posao u pitanju. Ne umiju jadni i čemerni kaldrmu postaviti, a kamoli izgurati projekat koji bi trajao 15 godina.
Olimpijada je bila projekat sličnih gabarita - i uspjeli smo ga iznijeti. Izazov je bio da se dokažemo i drugim republikama i cijelom svijetu. I ... uspjeli smo. Možda samo treba malo pročačkati inat u našim ljudima ;-)
1.Sve dok budu pravili po 4 kilmetra godišnje mi autoputa vidjeti nećemo. Neće ga vidjeti ni naša djeca a kamoli mi.
2.Jašta će. Ne mogu mene i tebe zaštiti a da se potrude uraditi nešto po tom pitanju.
3.Ovo smo mi krivi koliko i gras. Vozila jesu stara i sve, ali da nema balavurdije koja piša, kenja i šara tramvaje i trole, imali bi mnogo ljepša vozila. Vidim danas baš, da su tramvaje prefarbali (izvana) i baš lijepo izgledaju.
4.Naučili smo: Turista = Para. Osim ako nisu iz regije.
5.Ima stotine zgrada koje trebaju biti popravljene pod hitno. Ali prvo treba poraditi na sigurnosti, neka sruše one što su 90% uništene i neka poprave one što svake godine skoro pa ubiju nekoga. Sramota je da jedna zgrada iz A-U doba ima kavez na krovu jer je neko nesposoban.
6.Ovo ostavljam pametnima.
7.Ovo s nikad neće desiti u gradu u kojem ima više auta nego stanovnika.
kukuruz_kokicar

#816 Re: Opsada turista

@bull21
ono trebaš čitati - šta bi bilo kada bi bilo. A realno to može biti. Ako to može uraditi Slovenija, Hrvatska ... što si to ti gluplji od prosječnog stanovnika ovih gore država.

Ako bi se složili i u većini odlučili za ovakav 'put', možeš li podviknuti ... koji vam je racku više ... radite posao za koji ti JA plaćam i onako kako ti JA kažem. Gdje je autoput, gdje je priroda, šta ti mali pišaš u tramvaju - šta je slino jedan - mater li vam grebem svima! I onda složiš ovakvu facu :x :x :x :lol:
E sada ćeš ti reći, a što ću to ja raditi? Nisam ja dežurna babaroga. E to ćeš raditi zato jer smo se tako kao društvo dogovorili i jer želimo da nam sutra bude bolje. Je li sada sve ono moguće?
alica.k

#817 Re: Opsada turista

Post by alica.k »

kukuruz_kokicar wrote:1. Papagajku srušiti :x
i na kraju
Srušiti Papagajku. :lol:
hahaha oplakah na ovo.
dvije ubjedljivo najruznije zgrade u sarajevu su papagajka i sibica.

i uvjek sam se pitala zasto je papagajka onako "nesarena" i zasto se dom penzionera ustvari ne zove papagajka...
Mikado

#818 Re: Opsada turista

Post by Mikado »

Bullet Tooth Tony

#819 Re: Opsada turista

Post by Bullet Tooth Tony »

nellington wrote:

Pita sin mamu
-Qu'est-ce que?
-C'est un stalaqtite
:thumbup:
BHF_Manijak

#820 Re: Opsada turista

Post by BHF_Manijak »

Znaju lise rezultati glasanja, da bas vidim vodimo li?! :mrgreen:
justahiker

#821 Re: Opsada turista

Post by justahiker »

kojeime wrote:

Jedni od rijetkih koji to rade... I to jako uspjesno vec dugi niz godina!
www.greenvisions.ba
Mr.Penguin

#822 Re: Opsada turista

Post by Mr.Penguin »

Sarajevo, Bosnia-Herzegovina - 75.12% (4,755 votes)
Mikado

#823 Re: Opsada turista

Post by Mikado »

Guimaraes preostala konkurencija.

Vrijeme je za revanš portugalcima. :mrgreen:

:sax:
mrtva kokoš

#824 Re: Opsada turista

Post by mrtva kokoš »

Mikado wrote:Guimaraes preostala konkurencija.

Vrijeme je za revanš portugalcima. :mrgreen:

:sax:
internet ratnici su dosli na svoje, napadddddddddddddd :lol: :mrgreen:
Vitezanin

#825 Re: Opsada turista

Post by Vitezanin »

Mr.Penguin wrote:Sarajevo, Bosnia-Herzegovina - 75.12% (4,755 votes)

Haha, jesmo se nalozili. :D :D :D
Post Reply