Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
XXS

#801 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by XXS »

Dozer wrote:21.06. dodjose Vikicevi i zauzese linije na D1 i D4, a nakon toga je nastao opsti haos na ovom dijelu, u zonama 1,2, i 3, jer su na pravcima djelovanja (zute strelice) napravili totalnu pometnju. Vjerovatno, sudeci po onome na kakav su otpor naisli dan-dva ranije (nikakav), cetnici nisu ocekivali bilo kakvu vatrenu moc s nase strane, pa su se maksimalno opustili.
22.06., nakon izvidjanja linija, Vikicevi su poceli prvo sa daljinskim ciscenjem prethodno okupiranog dijela zgrada D1 i D4, a u narednim danima je dolazilo i do malo blizih borbi u kucama Ikica i Trapara.
Rezultat petodnevnog "ciscenja": 29.06. SRNA saopstava "da su u teskim borbama na Dobrinji imali 71 poginulog ili ranjenog borca, ali da nisu odstupili ni koraka, te su cak i oslobodili novi prostor vjekovne srpske zemlje." :D :D :D
S druge strane, istina je, kako to obicno biva kad je SRNA izvjestavala, ipak malo drugacija i preciznije bi bilo reci da cetnici jesu izgubili 71 borca, ali ni priblizno u "teskim borbama", jer se jednostavno nisu ni snasli, a vec ih je par destina lezalo po parkicima i ulicama izmedju zgrada, imali su i unisten jedan BVP (zolja), a na telefon (koji je tada jos radio) sami su se zalili i kukali kako "...ih je ostalo samo 11 od cijele cete i kako su svi bili iza zadnjih zgrada, jer nisu uopste shvatali sta, ko i odakle, gdje su cekali pojacanje...". :D
Od svega ovoga samo ti je mapa tacna.
Sto se tice napisanog, ni SRNA ti nije ravna u nidze-veze cinjenicama.

Cuj zvali nas da nam kazu kako ih je ostalo samo 11. :D
Pa, vjerovatno bi mi do Uzica dosli da je ovo tacno. :evil:
Repetitor

#802 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

Bosanac27 wrote:Da li neko mozda zna sta se desilo prilikom pokusaja izvlacenja tijela rahmetli Remzije Husica 17.06.1992.Da li su nasi upali u zasjedu ili nesto drugo?

Ne znam da li je pravi termin ''zasjeda'',jer na onako uskom prostoru a pri tom gradska borba,za ocekivati je da dodje do kontakta sa neprijateljem.
Uglavnom ostvaren je ''kontakt'' sa četnicima,doslo je do razmjene vatre i ostaje do danas misterija sta se tada ustvari desilo.Rahmetli Vehbija Rahman je nosio zolju na ledjima,i u toj pucnjavi desila se jaca eksplozija.
Da li je doslo do bacanja bombe od strane cetnika na nas,da li je metak pogodio zolju koju je Vehbija nosio,ne zna se pouzdano jer svak je gledao da u tom metezu ostane ziv.
Uglavnom nije tada izvuceno tijelo rahmetli Remzije,a rahmetli Vehbija se dugo vremena vodio kao ''nestao''.

Cetnici koji su pokusavali da ukradu auto JESU pobijeni,ali vatra je otvarana na nas iz zgrade sa sprata,od strane drugih cetnika koje nismo mogli tada primjetiti...
eltroxin

#803 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by eltroxin »

Sarajmen wrote:Image

Uploaded with ImageShack.us
22 Juni 1992
Ovo bi trebalo na temu o Kovacicima, Grbavici...?
karanana

#804 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

ima jedna slika na ovoj stranici gore koja prikazuje transporter UN-a koji vojnik armije bih provjerava i gleda iskaznicu. od prvog juna 1995. pise da su se iskaznice i un poceli provjeravati jer su pristigli izvjestaji da su srpske snage uzele neku unovu opremu i tako ulazile u grad. zna li ko sta o ovome?
Tea lana

#805 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tea lana »

Sarajmen wrote:Civilian Muslim refugees scramble into the ruined parliament building after escaping form the besieged suburb Dobrinja, Monday, June 22, 1992 in Sarajevo. Some 100 refugees made it through to safety in the city.

Link: http://www.apimages.com/Search.aspx?st= ... C0%2C0%2C0
hvala puno ovo je bilo nakon sto su nas doveli na Vrbanju tj na Kovacice i istresli tako reci,kolona je krenula prema Dobrovoljackoj i tada su nasi sa izvrsnog vjeca poceli nas dozivati.Nakon toga smo krenuli svi preko Vrbanje.Najduzi prelazak mosta u mom zivotu dobrih 45 minuta jer su cetnici poceli pucati po nama.
Tea lana

#806 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tea lana »

vezano za silovanja na Kuli citat Predcjednice logorasa i zatocenice Kule
Alisa Muratčauš je provela dvije sedmice u zatočeništvu na Kuli i također je vidjela Soniboja Škiljevića. Negirala je da je u dvije sedmice zatočeništva, nju ili druge žene koje su bile zatočene, bilo ko fizički zlostavljao, «ali smo živjeli u stalnom strahu».

sav tekst mozete pronaci
http://www.bim.ba/bh/38/10/1673/
Bosanac27

#807 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bosanac27 »

@Repetitor

ODGOVORI STO PRIJE NA PP.
veljaca

#808 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by veljaca »

Tea lana wrote:
veljaca wrote:
Tea lana wrote:Bosanac 27
sto se tice pitanja koje mi postavljas,ne mogu sa sigurnoscu reci.Ali ti mogu reci kako je teklo odvajanje zena i djece u hangarima gdje smo svi mi skupa bili bez obzira na nacionalnost.Cetnici su znaci rekli da zene muslimanke sa djecom istupe,i izadju iz hangara,kasnije su legitimisali.Tako da mislim da se niko nije mogao sakriti i predstavljati za nekog drugog.A da je bilo komsija cetnika,kako da nije.A opet su nam komsije :twisted:
sto se tice silovanja ja sam bila 6 dana u logoru i koliko znam a znam da je njih par izmislilo kasnije da su silovane radi kojekavih dobiti,a tvrdim da silovanja nije bilo,ispitivanja jeste vise puta.
I ja sam za vrijeme agresije bio na Dobrinji ..... pripadnik ARBiH ....

Jedna, DOBRONAMJERNA, kritika: ne mozes sa sigurnoscu tvrditi da nije bilo silovanja, kod tebe nije bilo, ali ti nisi bila kod toga svakog ispitivanja .... Ni ja ne mogu tvrditi sa sigurnoscu da je bilo - pa to i ne tvrdim .... Pravu istinu znaju samo oni koji su bili tamo i ispitivani, pa MOZDA ( a analizirajuci ostale slucajeve logora i zarobljenih postoji velika vjerovatnoca ) i bili silovani ...

Ovo je bilo DOBRONAMJERNO .....
bila tamo ispitivana,u kontaktu sa skoro svima koji su prosli isto.Raspitajte se malo otidjite do Saveza logorasa na Kuli nije bilo silovanja zena iz Aerodromskog naselja sigurno,kasnije je bilo prica pojedinih logorasica nakon izvjesnog vremena da su kao silovane ali samo radi dobijanja odredjenih sredstava.
I ovo je bilo dobronamjerno.
Meni je jako drago da nisi/ste silovani. I sami kazete da ste sa "skoro svima", znaci ipak ostaje vjerovatnoca da neko od preostalih nije imao vasu srecu. I zar mislite da ce neko od tih sa kojima ste u kontaku reci da je silovan ( osim Udruzenju - a cesto ni tamo ne zele reci - zbog stida i srama ).
A ja poznajem licno cak i vodece ljude u Savezu logorasa Kantona Sarajevo, pa zato ovako i razmisljam i govorim ....
Da neko ne pomisli da mi je zao sto nije bilo silovanih i da bih volio da je bilo ( i na Kuli ) - ne, ali samo zelim istaci da je agresor na Drzavu Bosnu i Hercegovinu imao u planu sistematsko silovanje kao jedan od zadataka - i da ih je bilo jako puno diljem Bosne i Hercegovine ....
Koshpa

#809 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Koshpa »

Da li neko moze nacrtati na google-u cijelu dobrinju gdje su bile njihove linije a gdje nase

Hvala unaprijed
Dozer

#810 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

@XXS
Od svega ovoga samo ti je mapa tacna.
Sto se tice napisanog, ni SRNA ti nije ravna u nidze-veze cinjenicama.

Cuj zvali nas da nam kazu kako ih je ostalo samo 11. :D
Pa, vjerovatno bi mi do Uzica dosli da je ovo tacno. :evil:
Sto bi ti rek'o - nidje veze komentar.
Pod 1 - nigdje ne pise da su oni zvali nas. Bilo je obratno, a pozivi bili iz zajebancije. Redom po imeniku i po ulicama koje su zauzeli, dok se neko ne javi.
Pod 2 - SRNA jeste objavila tada upravo kako je napisano, a dva dana kasnije su se opet nadovezali i prikazivali kravu koju je fikn'o neki nas snajper.
Pod 3 - koliko ti uopste znas bilo kakvih cinjenica?
Dozer

#811 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Hvala Sarajmen ;)
Last edited by Dozer on 22/06/2012 12:23, edited 1 time in total.
karanana

#812 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

sta je ova mapa gore? sta plava linija razdvaja?
jesmo ovo pola pala drzali?
juzna_strana

#813 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

karanana wrote:sta je ova mapa gore? sta plava linija razdvaja?
Mogla bi biti agresorska putna komunikacija Lukavica-Ilidza..
karanana

#814 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

juzna_strana wrote:
aha, moglo bi to biti.
a trebalo im je mozda 300-400 metara da se spoje uz aerodrom a vako se putovalo mozda 50-60 kilometara.
zato mi nije jasno kako nisu vise pritisli na tom malom podrucju. hem da uspostave komunikaciju hem, sto je i vaznije, da presjeku nas tunel.
a mogli su i oni tunel prokopati uzduz piste i onda raskrsnicu dole sa nasim.
Last edited by karanana on 22/06/2012 13:33, edited 1 time in total.
juzna_strana

#815 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

karanana wrote:
juzna_strana wrote:
aha, moglo bi to biti.
a trebalo im je mozda 300-400 metara da se spoje uz aerodrom a vako se putovalo mozda 50-60 kilometara.
mogli su i oni tunel prokopati uzduz piste i onda raskrsnicu dole sa nasim.
Malo im je falilo,od linije na D1 do linije na Aerodromskom je bilo mozda 500-700 metara..
Znaju ljudi koji su tih dana pruzili otpor kako je bilo.
Period 17.6.-21-6.1992,gorila je zemlja..
veljaca

#816 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by veljaca »

karanana wrote:
juzna_strana wrote:
aha, moglo bi to biti.
zato mi nije jasno kako nisu vise pritisli na tom malom podrucju. hem da uspostave komunikaciju hem, sto je i vaznije, da presjeku nas tunel.
a mogli su i oni tunel prokopati uzduz piste i onda raskrsnicu dole sa nasim.
Trebalo im je puno vise .....

trebala su im m.u.d.a. za to ...
Dozer

#817 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Jebi ga...s Celikom pio kafu 2 min. prije...i dogovorimo da me saceka da sletim do ranca po nesto mts-a pa cemo na liniju... Ja sletim, vratim se gore nakon 2 min....njega unose... 2 @ebene minute je samo trebao ostati sjediti unutra...

Spico i Dalila polete da izvuku Kemu...padne druga... i opet - @ebi ga...

Ali, naplatili smo im sve to dole, i to debelo.
Last edited by Dozer on 22/06/2012 16:23, edited 1 time in total.
XXS

#818 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by XXS »

Dozer wrote:@XXS
Pod 3 - koliko ti uopste znas bilo kakvih cinjenica?
Recimo da znam da nas je bilo 16 prije nego su Vikecevi dosli. Da smo bili okruzeni sa 3 1/2 strane. Da smo im izbacili tenk iz igre. Nisam siguran koliko prasinara.
Kad su Vikicevi dosli, nas moral je narastao do neba, mada ih je dosla samo cetvorica. Dva su ostala sa nama, a druga dvojica, sa snajperom i osom su se vratila u dubinu da pokrivaju odozdo.
Nikakav dar-mar poslije toga niko nije napravio nego smo se strateski povukli preko duple ceste i na toj liniji ostali do kraja rata.
Dozer

#819 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

O kojem dijelu Dobrinje ti pricas? Gore kod skole, desno, prema aerodromu, gdje je i danas linija izmedju entiteta?
Na tu duplu cestu mislis?

Ako je to to, onda si nesto podobro fulio :)
Hronoloski: dosli smo 21.06. preko Mojmila, cijeli vod, prespavali u nekakvom atomskom sklonistu, i 22.06. se prebacili u "Baltazar", a odmah odatle i na ovu liniju desno od skole. Zatekli komediju na njihovoj strani - setaju, sjede ispred zgrada (mislim da je to ulica Focanskih propisa, ne sjecam se vise), trkeljaju po stanovima i nose stvari, sve cestom i otvoreno. Ovo je i razumljivo jer niko na njih nije pucao dva dana ranije kada su tu upadali, pa su se vjerovatno zato opustili. "Slozili" smo ih cijelu kamaru odmah taj dan, a i naredna 2. Bilo ih je dvadesetak koji su lezali oko tih zgrada, dolazio transporter da ih kupi, ali nije smjeo izaci. Tek kad su poceli smrditi nakon 3-4 dana, nasli smo nekakvu liniju i zvucnike i zvali ih da ih nose i obecali da necemo pucati. Tek su ih tada odnijeli. Narednih 7-8 dana, a bili smo ukupno 12, igrali smo se na daljinu jer su se tad vec bili povukli iz prednjih zgrada (oko crkve, na cesti gdje je sad Tom, lijevo na D4 jer se dobro vidjelo izmedju zgrada s boka, sto se nije moglo frontalno sa 4-orke).
Domaci branioci su tada, kad smo dosli, imali sve zajedno 3 ili 4 puske, od cega 2 PAP-ovke i svega 23 metka (svi zajedno). Sjecam se da smo se valjali od sege tome. Nakon toga oni (vi) su preuzeli da cuvaju ulaze u zgrade, a mi smo se zadali s one strane. Jesam nesto slagao ovdje?
Last edited by Dozer on 22/06/2012 16:36, edited 1 time in total.
XXS

#820 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by XXS »

D1, Miroslava Krleze
Dozer

#821 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

@ebi ga...fakat se ne sjecam naziva ulica...
Ali se sjecam onog vucjaka sto je bio na liniji :)
XXS

#822 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by XXS »

Dozer wrote:mislim da je to ulica Focanskih propisa, ne sjecam se vise
Vidim da znas neke detalje i price ali ti nisi bio u Focanskim(jeste, tako se zvala). Kao sto rekoh, dosla su cetvorica od kojih su samo dvojica danas zivi, a ti nisi jedan od njih.

ps- prica je o 13 metaka i kutiji petardi, a ne 23 na cijeli vod :bih:
juzna_strana

#823 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

Dozer wrote:@ebi ga...fakat se ne sjecam naziva ulica...
Ali se sjecam onog vucjaka sto je bio na liniji :)
Ako je to u Z.Spanca,onda je taj vucijak bila 'aska' :)
eltroxin

#824 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by eltroxin »

Sarajmen wrote:Image[/url]
Covjece, proslo je vise godina kako je poginuo Amir nego sto ih je imao... :sad:
Tuga golema...
Dozer

#825 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Malo je reci da je tuga... pogotovo danas kad vidimgdje, za koga i za sta...

@Juzna_strana
Jeste! Aska :) Kako je s nama halisala golubove, to je bila komedija :) :) :)

@XXS
Ja se fakat ne sjecam tih ulica, pogotovo jer bas i nisam boravio na Dobrinji prije svih sranja, a iskreno - nisam ni obracao paznju jer su mi to tada bili potpuno irelevantni detalji u zivotu. Imali smo mi druge vrste markiranja.
A sto se tice toga da sam cuo "price" umjesto da sam ucesvovao u svemu, to je malo teze. Ali, vrlo lako se sve to moze provjeriti, zar ne?
Ti govoris da nas je doslo samo 4, a ja pretpostavljam da pricas o 20.06., odnosno o danu kada su cete usle u F. Propisa na D1, tacno?
Ako nisi ostao u tom dijelu nakon toga, onda nisi ni znao da nas je 2 dana kasnije doslo 20 i nesto, kao ni sta smo sve odradili u narednih par dana.

Naravno, i ovo sve mozemo provjeriti tako sto cemo Sarajmena zamoliti da ponovo privremeno postavi sliku tih ljudi (nas), a ti nam reci koga prepoznajes (ne poimenicno, naravno. Dovoljno je da das samo poziciju na slici i prvo slovo imena).
Post Reply