Preporučite album
Moderator: _BataZiv_0809
- Kemal Malovčić
#801 Re: Preporučite album
Stvarno dobra lista: http://www.residentadvisor.net/feature.aspx?1704
- MaD_ProfessoR
#802 Re: Preporučite album
Niyaz ; Sumud
evo kako ljudi zvuče uživo:
evo kako ljudi zvuče uživo:
- Obskurni
#803 Re: Preporučite album
Izbacio Wire listu nedavno, isto tako fenomenalno odrađen posao 
http://www.albumoftheyear.org/list/143- ... f-2012.php
-
tagomago
#804 Re: Preporučite album
eno i pitchforkObskurni wrote:Izbacio Wire listu nedavno, isto tako fenomenalno odrađen posao
a što je sttot tek na 18. mjestu, ja bih na samo cover dala +2 boda
ot:

- Obskurni
#805 Re: Preporučite album
Pitchfork ce vjerovatno staviti Frank Oceana ili Beach House u top 5 izdanja tako da nisu baš sveobuhvatno mjerilotagomago wrote:eno i pitchforkObskurni wrote:Izbacio Wire listu nedavno, isto tako fenomenalno odrađen posao
http://www.albumoftheyear.org/list/143- ... f-2012.phpse sprema i oglašava
a što je sttot tek na 18. mjestu, ja bih na samo cover dala +2 boda
ot:
Vjerovatno ce Tame Impala - Lonerism da osvane kao prvi album godine po njima.
Ovo je bila fenomenalna godina za sve fanove elektronske muzike. Definitivno najkvalitetnija izdanja su bila u tom žanru.
Hip Hop je isto tako imao snažna izdanja dok su rock izdanja na trecem mjestu.
Metal je kao i ove godine žestoko podbacio i na prste se može prebrojati koja su izdanja vrijedna spomena.
Dobar nick usput
- dale cooper
#806 Re: Preporučite album
Album Tame Impale mi je jedan od boljih indie albuma ove godine.
Jeste da je u velikoj mjeri retro, ali dečki imaju pjesme.
The Wire lista je dobra kao i prethodne zadnjih nekoliko godina. I prilično eklektična.
Većinu albuma sam i čuo (i dobri su), tako da bi mi bilo prilično teško da osporim bilo šta.
Dylanov album na ovako visokom mjestu jeste iznenađenje, ali Tempest je
definitivan povratak u formu starog mačka, a eto izgleda da su to kritičari i prepoznali.
Jeste da je u velikoj mjeri retro, ali dečki imaju pjesme.
The Wire lista je dobra kao i prethodne zadnjih nekoliko godina. I prilično eklektična.
Većinu albuma sam i čuo (i dobri su), tako da bi mi bilo prilično teško da osporim bilo šta.
Dylanov album na ovako visokom mjestu jeste iznenađenje, ali Tempest je
definitivan povratak u formu starog mačka, a eto izgleda da su to kritičari i prepoznali.
-
dezurni_ucenik
#807 Re: Preporučite album
Ko voli zenskog muzickog crnjaka u vidu Chelsea Wolfie .., album Apokalypsis

- Kemal Malovčić
#808 Re: Preporučite album
A negdje sam vidio Tempest među najgorim coverima godine.
No dobro.
Meni je (tek tako) drago što se K. Lamar našao na vrhovima lista.
Et cetera, sa ljetima Gospodnjim.
A ja večeras preporučujem:
Christopher Berg - Paraphrases

Odličan modern classical.
No dobro.
Meni je (tek tako) drago što se K. Lamar našao na vrhovima lista.
Et cetera, sa ljetima Gospodnjim.
A ja večeras preporučujem:
Christopher Berg - Paraphrases

Odličan modern classical.
- dale cooper
#809 Re: Preporučite album
Jedan od meni najboljih ambient albuma ove godine, a koji se našao i na spomenutoj The Wire listi:
Thomas Köner - Novaya Zemlya

Thomas Köner - Novaya Zemlya

- Kemal Malovčić
#810 Re: Preporučite album
Novaya Zemlya je remek-djelo.
- So What!
#811 Re: Preporučite album
Obskurni, jbga ti pa kako metal podbacio, a ove godine izašla neka od najboljih izdanja pa možda u deceniji. Metal album godine, metal zajednica se u većini složila za Testamentov Dark Roots of Earth, pa Overkill - Electric Age pa Kreator - Phantom Antichrist, pa kod nas smo imali Agonizeovu Staminu, nova Gojira koja ubi brašno, novi album Tankarda, novi Ministrya, novi album Napalm Deatha, pa novi album Candlemassa, Ihsahna, Stone Soura, Sonata Arctice, Ensiferuma, As I Lay Dying, Katatonia, Accept, Sabaton, Lacun Coil, pa fenomelani Downov EP, Dying Fetus, Cannibal Corpse, Meshuggah, Cannibal Corpse i ovo je definitivno jedna od najplodnijh godina za metal, a kvalitetnih izdanja je bilo zaista puno.
- ExNihilo
#812 Re: Preporučite album
Dodao bih novi album Kamelota, Skylarka i već prethodno pomenutih, na ovoj temi, Beer Bear. Također se ne smije zaboraviti Wintersun-ov Time I koji mnogi proglašavaju najboljim albumom godine.So What! wrote:Obskurni, jbga ti pa kako metal podbacio, a ove godine izašla neka od najboljih izdanja pa možda u deceniji. Metal album godine, metal zajednica se u većini složila za Testamentov Dark Roots of Earth, pa Overkill - Electric Age pa Kreator - Phantom Antichrist, pa kod nas smo imali Agonizeovu Staminu, nova Gojira koja ubi brašno, novi album Tankarda, novi Ministrya, novi album Napalm Deatha, pa novi album Candlemassa, Ihsahna, Stone Soura, Sonata Arctice, Ensiferuma, As I Lay Dying, Katatonia, Accept, Sabaton, Lacun Coil, pa fenomelani Downov EP, Dying Fetus, Cannibal Corpse, Meshuggah, Cannibal Corpse i ovo je definitivno jedna od najplodnijh godina za metal, a kvalitetnih izdanja je bilo zaista puno.
- Kemal Malovčić
#813 Re: Preporučite album
Jedan chart metala http://stereogum.com/1215082/stereogums ... istomania/
Ima li duma za dumaša Kemu.
- Obskurni
#814 Re: Preporučite album
To što su velika imena izbacili albume ne znaci da je bila plodna godina što se tice kvalitete.
Upravo ta velika imena skoro ništa ne uspijevaju dobro da naprave za scenu jer se stalno recikliraju i ništa ne doprinose.
Ako ti jedan Cannibal Corpse (njih sam samo izabrao zato što ono što si nabrojao od izdanja fakat predstavlja jedno veliko dno metal muzike koje se proteže posljednjih 10 godina) predstavlja bilo kakvo mjerilo trebaš i neke druge stvari da poslušaš.
Ono što sam upratio od metal izdanja ove godine da valja je sljedece : Azaghal - Nemesis, nova Gojira, Between The Buried and me - The Parallax II, Burzum - Umskiptar, Mgla - With Hearts Towards None, Vampilia and Nadja - The primitive world, Hail Spirit Noir - Pneuma, Pseudogod - Deathwomb Catechesis, Nachtvorst - Silence, Pig Destroyer - Book Burner, Converge - All we love we leave behind.
Nisam posebno oduševljen, ne sjecam se da sam ijedan od ovih albuma reprizirao više od 2-3 puta ove godine. Totalno su u drugom fokusu jer ima mnogo boljih izdanja u drugim žanrovima.
Upravo ta velika imena skoro ništa ne uspijevaju dobro da naprave za scenu jer se stalno recikliraju i ništa ne doprinose.
Ako ti jedan Cannibal Corpse (njih sam samo izabrao zato što ono što si nabrojao od izdanja fakat predstavlja jedno veliko dno metal muzike koje se proteže posljednjih 10 godina) predstavlja bilo kakvo mjerilo trebaš i neke druge stvari da poslušaš.
Ono što sam upratio od metal izdanja ove godine da valja je sljedece : Azaghal - Nemesis, nova Gojira, Between The Buried and me - The Parallax II, Burzum - Umskiptar, Mgla - With Hearts Towards None, Vampilia and Nadja - The primitive world, Hail Spirit Noir - Pneuma, Pseudogod - Deathwomb Catechesis, Nachtvorst - Silence, Pig Destroyer - Book Burner, Converge - All we love we leave behind.
Nisam posebno oduševljen, ne sjecam se da sam ijedan od ovih albuma reprizirao više od 2-3 puta ove godine. Totalno su u drugom fokusu jer ima mnogo boljih izdanja u drugim žanrovima.
- Obskurni
#815 Re: Preporučite album
Nije loša listaKemal Malovčić wrote:Jedan chart metala http://stereogum.com/1215082/stereogums ... istomania/
Taman me podsjeti da dodam Blut Aus Nord i Krallice na svoju
- dale cooper
#816 Re: Preporučite album
Od onoga što sam slušao i što bih izdvojio sa ove liste: Pallbearer, Dawnbringer, Ash Borer, Blut Aus Nord,Kemal Malovčić wrote:Jedan chart metala http://stereogum.com/1215082/stereogums ... istomania/
Krallice, Bosse-de-Nage, Pig Destroyer, Neurosis i Horseback.
Spominjanje Pallbearera će možda nekima ići na onu stvar zato što je hajpovan u gotovo svim
i metal i ne-metal publikacijama, što ne mijenja činjenicu da je riječ o jednom klasičnom
komadu Black Sabbath-ovskog slatkog dooma.
Eh sad on-topic, upravo slušam:
JuJu & Jordash - Techno Primitivism

I sunce ti poljubim kako dobar album. Naziv navodi na malo pogrešan trag, jer nije riječ o klasičnom
technu (iako ima i techna). Riječ je o prilično dobrom i opojnom koktelu duba, techna, krauta, jazza i
housea. I zaista zvuči dobro. Nalazio se na godišnjoj listi little white earbuds (LWE) bloga, pa me
zainteresovalo. A dobio je i dobre kritike u Fact i Resident Advisoru.
- So What!
#817 Re: Preporučite album
Iskreno da ti kažem, nije nešto ne gotivim Cannibal Corpse, a ako ti se ne sviđaju novi albumi Overkilla, Kreatora, Testamenta, Kamelota onda da ti iskreno kažem ti i ne shvataš bit metal muzike. Ljudi koji slušaju i gotive tu muziku u masi su se složili da se radi o neprevaziđenim albumima. Mislim ti više gotiviš ove neke bendove sa nekim inovativnijim zvuokom, a vjeruj s obzirom da sam čovjek koji se deklarira kao metalac i aktivno pratim metal kako kod nas tako i svijetu, a to znači da sam u kontaktu sa drugim ljudima koji gotive tu muziku i takav način gledanja na metal uopšte nije pravilan, ako ćemo iz gledišta nekog metalca.Obskurni wrote:To što su velika imena izbacili albume ne znaci da je bila plodna godina što se tice kvalitete.
S obzirom da te poštujem kao čovjeka koji zaista voli i uživa u muzici što sam ti i ranije pisao to ne znači da se naša mišlejnja oko nekih stvari ne razilaze. Ustvari ako ćemo s mog gledišta. Metal je žestina i ako neki album obiluje dobrim riffovima i dobrom usviranošću benda ta da vokal se svaršeno uklapa u muziku to možemo nazvati dobrim albumom. Ustavri ja vjerujem da je tebi Iron Maiden bezveze po kriteriju kojeg koristiš, a npr. svaki album tog benda je lektira za svakog ko sluša heavy metal. Itd, itd, nadam se da shvataš šta hoću da kažem.
- Obskurni
#818 Re: Preporučite album
Zapravo sam odrastao uz Iron Maiden i 3 albuma su mi još uvijek dosta draga ( Killers, The Number Of the Beast, Seventh Son of a Seventh Son).
To što se masa slaže u nečemu ne daje kredibilitet mišljenju. Jebiga, i Lepa Brena je prodala 20 miliona ploča u SFRJ pa se opet ne smatra vrhuncem ex yu muzike. Radi se o tome da isti bendovi vec dugi niz godina žive od stare slave. Ne mogu opet da cujem riff u 2012. godini od Testamenta koji je prije 30 godina radio apsolutno istu stvar. I svi ti stariji bendovi zbog nekih ranijih radova dobijaju mnogo više pažnje i medijskog prostora dok u biti izdanja nepoznatih bendova guraju scenu dalje.
To što se masa slaže u nečemu ne daje kredibilitet mišljenju. Jebiga, i Lepa Brena je prodala 20 miliona ploča u SFRJ pa se opet ne smatra vrhuncem ex yu muzike. Radi se o tome da isti bendovi vec dugi niz godina žive od stare slave. Ne mogu opet da cujem riff u 2012. godini od Testamenta koji je prije 30 godina radio apsolutno istu stvar. I svi ti stariji bendovi zbog nekih ranijih radova dobijaju mnogo više pažnje i medijskog prostora dok u biti izdanja nepoznatih bendova guraju scenu dalje.
- dale cooper
#819 Re: Preporučite album
Uz dužno poštovanje, da ovisi o tebi i ljudima koji slično misle, metal bi ostao zatvoren u uskomSo What! wrote:
Iskreno da ti kažem, nije nešto ne gotivim Cannibal Corpse, a ako ti se ne sviđaju novi albumi Overkilla, Kreatora, Testamenta, Kamelota onda da ti iskreno kažem ti i ne shvataš bit metal muzike. Ljudi koji slušaju i gotive tu muziku u masi su se složili da se radi o neprevaziđenim albumima. Mislim ti više gotiviš ove neke bendove sa nekim inovativnijim zvuokom, a vjeruj s obzirom da sam čovjek koji se deklarira kao metalac i aktivno pratim metal kako kod nas tako i svijetu, a to znači da sam u kontaktu sa drugim ljudima koji gotive tu muziku i takav način gledanja na metal uopšte nije pravilan, ako ćemo iz gledišta nekog metalca.
S obzirom da te poštujem kao čovjeka koji zaista voli i uživa u muzici što sam ti i ranije pisao to ne znači da se naša mišlejnja oko nekih stvari ne razilaze. Ustvari ako ćemo s mog gledišta. Metal je žestina i ako neki album obiluje dobrim riffovima i dobrom usviranošću benda ta da vokal se svaršeno uklapa u muziku to možemo nazvati dobrim albumom. Ustavri ja vjerujem da je tebi Iron Maiden bezveze po kriteriju kojeg koristiš, a npr. svaki album tog benda je lektira za svakog ko sluša heavy metal. Itd, itd, nadam se da shvataš šta hoću da kažem.
krugu ljudi koji imaju neke svoje retrogradne ideje kako bi trebao zvučati i kao muzička forma
vjerovatno ne bi preživio nakon 90-te ili bi ostao marginaliziran u uskom krugu olinjalih
"pravovjernih" metalaca. Na sreću nije tako i drago mi je što su ljudi koji sviraju ovu muziku
shvatili da nema ništa loše u eksperimentiranju sa drugim muzičkim žanrovima i ubacivanju
novih svježih ideja. Metal nikad nije bio zdraviji upravo zbog tih ljudi.
I zašto slušati i smatrati svaki novi album Iron Maidena nekom lektirom, kad već godinama recikliraju
iste ideje i iste rifove. A ovamo imaš jedne Blut Aus Nord koji donose nešto novo, a nisu ništa manje
intenzivni i žestoki od klasičnih bendova. Nikad mi nije bila jasno to insistiranje na "pravom" metal
zvuku, šta god to značilo.
- Kemal Malovčić
- So What!
#821 Re: Preporučite album
Meni je novi Testamentov album totalno odveo thrash metal u jednom novom pravcu. Manje je sirov zvuk, aviše je melodije, a teme o kojim se pjeva su dosta ozbiljnije. S obzirom da taj bend ima uspjehe i dugu karijeru mislim da je pravedno da dobija više pažnje od nekog benda koji se probija jer su i oni nekada spadali u tu grupu bendova. Danas je metal bendova puno, naša država ih naprimjer ima jedno stotinjak, a da ne govorim o zemljama gdje je metal scena razvijenija.Obskurni wrote:Zapravo sam odrastao uz Iron Maiden i 3 albuma su mi još uvijek dosta draga ( Killers, The Number Of the Beast, Seventh Son of a Seventh Son).
Naravno da se nećemo vaditi na primjere o Lepoj Breni, ali s obzirom da je metal još uvijek underground muzika, a underground publika sigurno s razlogom i dalje bira Testament ili Overkil ili Slayer itd... Vidiš Metallica je se može pohvaliti da je mainstream bend i mada k'o šta govorio, ali mi je album Death Magnetic odličan. Ipak za njih su kriteriji poptuno drugačiji, masa omladine je slušala album St. Anger i ložila se pravo na njega ne znajući ustvari da ga je underground publika ispljuvala do daske, što je brat bratu i zaslužio.
A za Iron Maidne, eto npr. šta mislim o posljednjem albumu Final Froniter?
- So What!
#822 Re: Preporučite album
Metal opstaje i dalje u formi u kojoj ga ja zamišljam, a naravno da tu postoje inovacije u promjeni zvuka, ali ti jednostavno imaš zaguljeno mišljenje. Vjerujem da si čuo za Wacken Open Air, otiđi tamo i izjavi tako nešto i vidjet ćeš koliko bi imao istomišljenika. Zanimljivo je da pored svih žanrova koji umiru polagano, metal je možda osamdesetih bio neka mainstream muzika, a od devedestih naovamo je klasična underground muzika. Ipak broj fanova skoro da ne varira, ne raste nekom vleikom brzinom, ali se i ne smanjuje.dale cooper wrote:Uz dužno poštovanje, da ovisi o tebi i ljudima koji slično misle, metal bi ostao zatvoren u uskomSo What! wrote:
Iskreno da ti kažem, nije nešto ne gotivim Cannibal Corpse, a ako ti se ne sviđaju novi albumi Overkilla, Kreatora, Testamenta, Kamelota onda da ti iskreno kažem ti i ne shvataš bit metal muzike. Ljudi koji slušaju i gotive tu muziku u masi su se složili da se radi o neprevaziđenim albumima. Mislim ti više gotiviš ove neke bendove sa nekim inovativnijim zvuokom, a vjeruj s obzirom da sam čovjek koji se deklarira kao metalac i aktivno pratim metal kako kod nas tako i svijetu, a to znači da sam u kontaktu sa drugim ljudima koji gotive tu muziku i takav način gledanja na metal uopšte nije pravilan, ako ćemo iz gledišta nekog metalca.
krugu ljudi koji imaju neke svoje retrogradne ideje kako bi trebao zvučati i kao muzička forma
vjerovatno ne bi preživio nakon 90-te ili bi ostao marginaliziran u uskom krugu olinjalih
"pravovjernih" metalaca. Na sreću nije tako i drago mi je što su ljudi koji sviraju ovu muziku
shvatili da nema ništa loše u eksperimentiranju sa drugim muzičkim žanrovima i ubacivanju
I zašto slušati i smatrati svaki novi album Iron Maidena nekom lektirom, kad već godinama recikliraju
iste ideje i iste rifove. A ovamo imaš jedne Blut Aus Nord koji donose nešto novo, a nisu ništa manje
intenzivni i žestoki od klasičnih bendova. Nikad mi nije bila jasno to insistiranje na "pravom" metal
EDIT: Ako misliš da furam onaj tr00 fazon, vjeruj da se i meni takvi gade, ja jesam za nove ideje i ono što je pozitivna stvar sa metalom se izvrsno eksperimentira i mješa se super sa ostalim žanrovima. Drugo ja nemam ništa ni protiv new breeda i tako toga, ali vidiš nazivati ove tzv. popularne bendove (ali i dalje među underground publikom) samo reciklatorima i bezze bendovima je smiješno.
- Obskurni
#823 Re: Preporučite album
Kako je metal underground muzika kada ima svoju publiku i festivale u svakom vecem gradu i u svakoj državi ?
- dale cooper
#824 Re: Preporučite album
Ne znam baš ko je ovdje zaguljen. Čovjek koji insistira na status quo ili neko ko hoće da čujeSo What! wrote:Metal opstaje i dalje u formi u kojoj ga ja zamišljam, a naravno da tu postoje inovacije u promjeni zvuka, ali ti jednostavno imaš zaguljeno mišljenje. Vjerujem da si čuo za Wacken Open Air, otiđi tamo i izjavi tako nešto i vidjet ćeš koliko bi imao istomišljenika. Zanimljivo je da pored svih žanrova koji umiru polagano, metal je možda osamdesetih bio neka mainstream muzika, a od devedestih naovamo je klasična underground muzika. Ipak broj fanova skoro da ne varira, ne raste nekom vleikom brzinom, ali se i ne smanjuje.dale cooper wrote:Uz dužno poštovanje, da ovisi o tebi i ljudima koji slično misle, metal bi ostao zatvoren u uskomSo What! wrote:
nove i svježe ideje? I šta ako bi pitao, šta to dokazuje? Ako se ne varam Wacken Open Air je
u Njemačkoj i ako pogledaš postavu za 2012 vidjećeš da su to sve sigurna, stara imena.
Što znači da je i sam festival usmjeren na konzervativnije metal fanove. A takvih u Njemačkoj
ima tona. I nema ništa loše u tome. Samo ne treba nametati stav da je taj "pravi" metal jedini
ispravan. Jer nije. Ako pogledaš većinu godišnjih lista metal magazina, vidjećeš dosta imena
što se spominju i u onoj Stereogum listi koju je Kemo postavio. To su bendovi koji guraju metal
naprijed.
- So What!
#825 Re: Preporučite album
Pa ima dosta fanova, ali u malim grupicama po cijeloj planeti. Kada bi u popisu stanovništva postojala i ta stavka, vjerujem da broj ljudi koji sluša metal u našoj zmelji ne bi prelazio 3% što je manjina koja da bi opstala scenu organizuje, ali uglavnom bez pomoći mainstream medija. U nas poneki medij ponešto i napiše, ali to je stvarno rijetkost. I danas ljduim moraš objašnjavati šta je metal, i danas psotoje predrasude o tome. Metal se u muzičkim školama skoro i da ne spominje kao neki bitan žanr. Veličina festivala ovisi o broju fanova iste muzike u nekoj državi, a s obzirom da su ljudi koji slušaju metal fanatični obično i ne propuštaju svirke pa tako da ti festivali poprimaju velike razmjere. U nas najveći metal festival, Sarajevo Metal Fest vjerujem da nije imao više od 400 gledalaca. Na najvećoj metal svirci, Sepultura u Slogi bilo je ja mislim oko 800 ljudi. Čak i MTV, VIVA, VH1 kao ti popularni muzčki kanali koji su nekada imali velike muzičke blokove sa metal muzikom, ustvari danas mu jako malo posvećuju pažnje. Jedina dobra stvar koja se metalu dogodila je internet pa je to razlog zašto i novije generacije počinju slušati isti žanr.Obskurni wrote:Kako je metal underground muzika kada ima svoju publiku i festivale u svakom vecem gradu i u svakoj državi ?