Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#801 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by PipiDugaDevetka »

sinuhe wrote:Sto onda nisu svi ubijeni iz te kolone? Zar je tako tesko bilo uhapsiti te koji su ih ubili jos tog 2.5.92 ?
ARBiH je bila tek u osnivanju. Haos sveopšti. Mogli su ih sve poubijati jer su na prevaru uhapsili predsjednika Predsjedništva. Pametno su postupili i izvršili razmjenu za (ne znam koga sve).

Veoma važna bitka za Sarajevo, zbog nje se sada bijaSr raspada. Prvi put u istoriji otakako se zapisuje, Sarajevo je odbranjeno i to sopstvenim snagama protiv 4. svjetske vojne sile.

Odgovorni za sve žrtve sada uživaju velike beogradske penzije, tipkaju malo po forumima, okopavaju bašče oko vikendica,...Niko ih ne dira.
MuaDib

#802 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by MuaDib »

Događaji u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici su dio prljave igre Srbije i našeg lošeg odgovora na tu prljavu igru. Činjenica je da je JNA koristila regrute kao živi štit, iza kog je krila specijalce i velikosrpski komandni kadar, te da su oni koji su naredili opći napad na Sarajevo 2. maja 1992. godine, su glavni krivac za ubijene vojnike JNA tih dana u Sarajevu. Jer agresore niko nikad i nigdje nije dočekao sa bjelom zastavom i cvijećem.

Međutim 3. maja su se neki naši "heroji" pravili pametni i oglušili su se o naredbe vrhovnog zapovjednika Predsjedništva RBiH i pored izričite naredbe da se ne smije pucati na kolonu, samovoljno su otvorili vatru na kolonu, pri čemu je ubijeno 6 pripadnika JNA. Što je bila potpuno glupa i ishitrena reakcija, koja nam i dan danas stvara probleme i ostavlja prostor za špekulacije. Jer neke strukture u vlasti RBiH, a kasnije i Federacije nisu željele niti imale volje da rašćiste situaciju i kazne odgovorna lica - pojedince za ovaj propust. Čime su stvorili ogroman prostor gdje Srbija, umjesto pojedinaca, nastoji optužiti i kompromitovati cjelokupno tadašnje rukovodstvo RBiH, što je otvoreno pokazala optužnicama protiv Kljujića, Ganića, Divjaka, Halilovića i drugih u tadašnjem vrhu, što je i dovelo do epizode Ganić u Londonu i Divjak u Beču. Nažalost, još dugo će se oko ovoga lomiti koplja jer se istraga Suda BiH minira od raznih struktura iz RS, a i Federacije. A odgovorna lica za ovaj događaj, ako su patrioti javiti će se sami u sud, a ne se kriti iza države i čestitih boraca za BiH. Jer samo tako mogu začepiti usta velikosrpskoj propagandi, u čije laži monogi širom svijeta počinju vjerovati.
LaBomba

#803 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by LaBomba »

opptimista7 wrote:
LaBomba wrote:
opptimista7 wrote:"

Ne trebas ti nama kopirati postove sa B92, pogotovo takve s ciljem izjednacavanja uloga u ratu i izjednacavanja ratnih zlocina, a pogotovo je nama pun k...c te idiotke price o pojmovima "tudja" i "svoja" istina. Takve fraze nam se pogotovo poturaju po dejtonskim medijima, i to od tako zvanih "bosnjackih" predstavnika, i svim takvima porucujemo da mi nismo glupi naivni idoti. Ne postoje 2 ili 3 istine, nego samo jedna . Postoje oni koji prihvataju istinu onaklva kakva jeste i postoje oni koji je ne prihvataju. Kraj price.

Mogu "vam" reći da se odlično uklapate u kopirani post.

Dobro de mi onda ti i ovi sa B92 naucno dokazite kako to da mogu postojati 2 ili 3 istine nekog dogadjaja, pogotovo ako je ta istina osvjedocena i dokumentovana? Evo neki dan ja bio u Parizu preko vikenda, s curom, sliko se na Ajfelovom tornju, uzivo itd. Neki ljubomorni idiot pokrene pricu iz ko zna kojih razloga (ljubomore, zavisti, zlobe, ili nekom trecem razlogu) da ja lazem i izmisljam da sam bio u Parizu. Mozeli li mene taj idiot, zajedno sa tobom i ovima sa B92 foruma ubjediti da postoje 3 istine o meni i mom putovanju u Pariz. Vjerovatno ti i ovi sa B92 ste u stanju zakljuciti da moze biti istina da ja nikad nisam vidio Pariza, da su slike iz mog fotoaparata montaza, da ja toliko umisljam da sam sam sebe ubjedio da sam bio u Parizu, a slike koje imam u aparatu su samo produkt moje maste. Ovo pitanje se samo vama mora postavljati, normalnim narodima ne treba.
opptimista7

#804 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by opptimista7 »

[quote="LaBomba

Dobro de mi onda ti i ovi sa B92 naucno dokazite kako to da mogu postojati 2 ili 3 istine nekog dogadjaja, pogotovo ako je ta istina osvjedocena i dokumentovana? Evo neki dan ja bio u Parizu preko vikenda, s curom, sliko se na Ajfelovom tornju, uzivo itd. Neki ljubomorni idiot pokrene pricu iz ko zna kojih razloga (ljubomore, zavisti, zlobe, ili nekom trecem razlogu) da ja lazem i izmisljam da sam bio u Parizu. Mozeli li mene taj idiot, zajedno sa tobom i ovima sa B92 foruma ubjediti da postoje 3 istine o meni i mom putovanju u Pariz. Vjerovatno ti i ovi sa B92 ste u stanju zakljuciti da moze biti istina da ja nikad nisam vidio Pariza, da su slike iz mog fotoaparata montaza, da ja toliko umisljam da sam sam sebe ubjedio da sam bio u Parizu, a slike koje imam u aparatu su samo produkt moje maste. Ovo pitanje se samo vama mora postavljati, normalnim narodima ne treba.[/quote]

Vako piše u saopštenju Tužilaštva BiH:

"После опсежне истраге, наредба о обустављању истраге против наведених осумњичених лица донесена је на основу 352 изјаве сведока, те 412 материјалних доказа који укључују документа, видео-записе, пресретнуте разговоре и друге доказне материјале. Досадашњом истрагом утврђено је да је током напада у Добровољачкој улици убијено седам и рањено 14 особа након што су онеспособљене за борбу. Истрага у вези с тим радњама наставља се због постојања основа сумње да је почињено кривично дело ратног злочина, јер је на жртве отварана ватра након што су биле онеспособљене за борбу или док су се налазиле у санитетском возилу”

A pogledaj šta o Dobrovoljačkoj kažu Jovan Divjak i Zoran Čegar, tadašnji bošnjački komandanti koji su tog dana bili u navedenoj ulici.
and

#805 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by and »

opptimista7 wrote:[quote="LaBomba]

Dobro de mi onda ti i ovi sa B92 naucno dokazite kako to da mogu postojati 2 ili 3 istine nekog dogadjaja, pogotovo ako je ta istina osvjedocena i dokumentovana? Evo neki dan ja bio u Parizu preko vikenda, s curom, sliko se na Ajfelovom tornju, uzivo itd. Neki ljubomorni idiot pokrene pricu iz ko zna kojih razloga (ljubomore, zavisti, zlobe, ili nekom trecem razlogu) da ja lazem i izmisljam da sam bio u Parizu. Mozeli li mene taj idiot, zajedno sa tobom i ovima sa B92 foruma ubjediti da postoje 3 istine o meni i mom putovanju u Pariz. Vjerovatno ti i ovi sa B92 ste u stanju zakljuciti da moze biti istina da ja nikad nisam vidio Pariza, da su slike iz mog fotoaparata montaza, da ja toliko umisljam da sam sam sebe ubjedio da sam bio u Parizu, a slike koje imam u aparatu su samo produkt moje maste. Ovo pitanje se samo vama mora postavljati, normalnim narodima ne treba.
Vako piše u saopštenju Tužilaštva BiH:

"После опсежне истраге, наредба о обустављању истраге против наведених осумњичених лица донесена је на основу 352 изјаве сведока, те 412 материјалних доказа који укључују документа, видео-записе, пресретнуте разговоре и друге доказне материјале. Досадашњом истрагом утврђено је да је током напада у Добровољачкој улици убијено седам и рањено 14 особа након што су онеспособљене за борбу. Истрага у вези с тим радњама наставља се због постојања основа сумње да је почињено кривично дело ратног злочина, јер је на жртве отварана ватра након што су биле онеспособљене за борбу или док су се налазиле у санитетском возилу”

A pogledaj šta o Dobrovoljačkoj kažu Jovan Divjak i Zoran Čegar, tadašnji bošnjački komandanti koji su tog dana bili u navedenoj ulici.[/quote][/quote][/quote][/quote]
a šta kaže istraga ko je oteo predsjednika,ko je ubijao civile i pucao iz kasarni,šta su jedinice jna uradile po bijeljini,višegradu i ostalim dijelovima,da li su nakon što su napustili kasarne snage jna napustile bih i da li su iznijeli oružje?????
zašto je srbija zloupotrebljavala međunarodno pravo i bez dokaza maltretirala bih ugledne građane po svijetu i otkud njima pravo da nekome sude za događaje u bih,a u isto vrijeme su u državnim institucijama su krili najveće ratne zločince na svijetu?
opptimista7

#806 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by opptimista7 »

Sve ovo što si napisao predstavlja opravdavanje i relativizaciju konkretnog ratnog zločina.
Hajvan

#807 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Hajvan »

opptimista7 wrote:Sve ovo što si napisao predstavlja opravdavanje i relativizaciju konkretnog ratnog zločina.
132.234.657.543 ameba!
Zadovljan?!
and

#808 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by and »

pa znaš li ijedan odgovor?
istraga traje i ja čekam odgovor,strpljivo.na sva ova pitanja,a i kada završe zločinačka ubijanja civila i djece,doći će red i na vojnike koji su kako tužilac kaže bili legitimna vojna meta.ne znam zašto bi ovo bio prioritet?doći će na red.
opptimista7

#809 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by opptimista7 »

I dalje ista priča, opravdavanje i tako...
nemoguce vruce

#810 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by nemoguce vruce »

opptimista7 wrote:I dalje ista priča, opravdavanje i tako...
Sto se mene tice, malo ih je porokano. Nakon belaja koje ste 2 maja napravili, da se mene pitalo, ne bi gace na guzici iznijeli...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#811 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

opptimista7 wrote:Sve ovo što si napisao predstavlja opravdavanje i relativizaciju konkretnog ratnog zločina.
Nije bilo zločina ni u TZ koloni JNA, ni u bivšoj Dobrovoljačkoj jer je JNA 12. 11. 1991.g. SKINULA petokrake oznake! Dakle, branitelji su atakirali na nepoznatu vojsku. Uostalom, načelnik TZ Bešlagić u poznatom audio snimku psuje tamo nekog da mu je u kasarni stavio ''4S''.
nemoguce vruce

#812 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by nemoguce vruce »

PipiDugaDevetka wrote:
Nije bilo zločina ni u TZ koloni JNA, ni u bivšoj Dobrovoljačkoj jer je JNA 12. 11. 1991.g. SKINULA petokrake oznake! Dakle, branitelji su atakirali na nepoznatu vojsku. Uostalom, načelnik TZ Bešlagić u poznatom audio snimku psuje tamo nekog da mu je u kasarni stavio ''4S''.
Ma svima jasno, sem ovim guslarima...valja nove generacije cetnicica kljukati mitologijom i "otadzbinskim" ratom... :run:
PipiDugaDevetka

#813 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

nemoguce vruce wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Ma svima jasno, sem ovim guslarima...valja nove generacije cetnicica kljukati mitologijom i "otadzbinskim" ratom... :run:
Imamo izjavu/presudu suda u Hagu, te prema njoj ZABRANITI obilježavanje ove godišnjice od strane bilo koga! Isto učiniti i sa TZ kolonom!
LBVIEW

#814 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by LBVIEW »

Pitam se zasto pacijenti ne obiljezavaju "zlocine" nad "golobradim" vojnicima "JNA" po Hrvatskoj, a tamo su ih braca povaljala "k'o u prici" prilikom zauzimanja vojarni.Zasto tamo ne kmece i ne naricu za lovu, da nije mozda zato sto im se odgovorilo na jeziku koji oni jedino razumiju? Nije Hrvatska imala SDA "za rat je potrebno dvoje" stratege i mislioce koji slijecu na neprijateljsku teritoriju i koji, umjesto likvidacije terorista i agresora, pregovaraju s istima o povlacenju uz zadrzavanje naouruzanja i opreme. :-) Da je kod nasih politicira bio iko pametan ,samo bi trebao prekopirati uspjesan "recept" tretiranja "JNA" terorista u susjednoj Hrvatskoj,od iskljucivanja struje,vode i plina pa do opkoljavanja vojarni.Ali, ko bi onda tusio kalase po 1000 maraka. :-)
Situacija nije nista bolja ni danas, kad oni otvoreno provociraju i prekrajaju historiju, a "nasi" im u tome i pomazu.
Kako se nije nasao neko sposoban ko ce, npr. sve se pozivajuci na sigurnosne razloge zbog istovremenog kontra okupljanja, ali ne par desetaka nego par hiljada prosvjednika, zabraniti taj cetnicki performans?
PipiDugaDevetka

#815 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

LBVIEW wrote:Pitam se zasto pacijenti ne obiljezavaju "zlocine" nad "golobradim" vojnicima "JNA" po Hrvatskoj, a tamo su ih braca povaljala "k'o u prici" prilikom zauzimanja vojarni.Zasto tamo ne kmece i ne naricu za lovu, da nije mozda zato sto im se odgovorilo na jeziku koji oni jedino razumiju? Nije Hrvatska imala SDA "za rat je potrebno dvoje" stratege i mislioce koji slijecu na neprijateljsku teritoriju i koji, umjesto likvidacije terorista i agresora, pregovaraju s istima o povlacenju uz zadrzavanje naouruzanja i opreme. :-) Da je kod nasih politicira bio iko pametan ,samo bi trebao prekopirati uspjesan "recept" tretiranja "JNA" terorista u susjednoj Hrvatskoj,od iskljucivanja struje,vode i plina pa do opkoljavanja vojarni.Ali, ko bi onda tusio kalase po 1000 maraka. :-)
Situacija nije nista bolja ni danas, kad oni otvoreno provociraju i prekrajaju historiju, a "nasi" im u tome i pomazu.
Kako se nije nasao neko sposoban ko ce, npr. sve se pozivajuci na sigurnosne razloge zbog istovremenog kontra okupljanja, ali ne par desetaka nego par hiljada prosvjednika, zabraniti taj cetnicki performans?
Vidjeli da mogu pored ovih naših ''pussy'' političara, a bitka je bila toliko važna (kasnije se ispostavilo), da još uvijek traje opasnost od raspada bijeSr. Samo zbog toga što im je propao plan pod kodnim nazivom KAMELEON.

Heroji 2. maja su u Sarajevu srušili tri Velike, Veliku Srbiju, Veliku Hrvatsku i APZB Veliku Kladušu.Vjerovatno će se i sadašnja Srbija urušiti. Mi u Bosni smo im navukli ''bad guys'' i slične epitete!
Comrad

#816 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Comrad »

Ma i da se taj isti dan uhapsio pocinilac/pocionici, nasli bi agresori opet nesto da 'obiljezavaju'.

Ne kazem da ne treba otkriti ko je pocinio ta ubistva, jer ne mora znaciti da se radi o zlocinu, krivicnom djelu. Ima vise verzija, prema kojim su i ovi sa kolone mahali puskama i pucali, samim tim su bili legitimne mete - jer kao prvo uopste nisu trebali biti u toj koloni, drugo nisu nikako smjeli biti naoruzani i trece nikako nisu smjeli pucati okolo i divljati.

Trebali su se gamad usutiti i uvuci u ona vozila i bjezati, a ne se busati u prsa ljudima kojima je jucer ubijen brat, rodjak, zena, dijete.

Tuzlaci su to najbolje odradili. :thumbup: A mi ovdje pustili kao gospodu i evo sta dobijamo zauzvrat.
Comrad

#817 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Comrad »

LBVIEW wrote:Pitam se zasto pacijenti ne obiljezavaju "zlocine" nad "golobradim" vojnicima "JNA" po Hrvatskoj, a tamo su ih braca povaljala "k'o u prici" prilikom zauzimanja vojarni.Zasto tamo ne kmece i ne naricu za lovu, da nije mozda zato sto im se odgovorilo na jeziku koji oni jedino razumiju? Nije Hrvatska imala SDA "za rat je potrebno dvoje" stratege i mislioce koji slijecu na neprijateljsku teritoriju i koji, umjesto likvidacije terorista i agresora, pregovaraju s istima o povlacenju uz zadrzavanje naouruzanja i opreme. :-) Da je kod nasih politicira bio iko pametan ,samo bi trebao prekopirati uspjesan "recept" tretiranja "JNA" terorista u susjednoj Hrvatskoj,od iskljucivanja struje,vode i plina pa do opkoljavanja vojarni.Ali, ko bi onda tusio kalase po 1000 maraka. :-)
Imaju ljudi vaznijeg posla...

Valja vrsit pomilovanja osudjenika, valja mijenjat vozni park, valja zaracunavat nove plate, a bogami bili su i provmajski praznici, pa me ne bi cudilo da je nasa politicka elita jos na zasluzenom odmoru.
LBVIEW

#818 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by LBVIEW »

Comrad wrote:Ma i da se taj isti dan uhapsio pocinilac/pocionici, nasli bi agresori opet nesto da 'obiljezavaju'.

Ne kazem da ne treba otkriti ko je pocinio ta ubistva, jer ne mora znaciti da se radi o zlocinu, krivicnom djelu. Ima vise verzija, prema kojim su i ovi sa kolone mahali puskama i pucali, samim tim su bili legitimne mete - jer kao prvo uopste nisu trebali biti u toj koloni, drugo nisu nikako smjeli biti naoruzani i trece nikako nisu smjeli pucati okolo i divljati.

Trebali su se gamad usutiti i uvuci u ona vozila i bjezati, a ne se busati u prsa ljudima kojima je jucer ubijen brat, rodjak, zena, dijete.

Tuzlaci su to najbolje odradili. :thumbup: A mi ovdje pustili kao gospodu i evo sta dobijamo zauzvrat.
O tome se radi- u Tuzli k'o i nesto brljaju al' ni blizu k'o sto rade u Sarajevu, a u Hrvatskoj nikako.
Zakljucak koji se namece je:stupanj bezobrazluka i drskosti je obrnuto proporcionalan kolicini degeneka.
Comrad

#819 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Comrad »

Zato fino trebamo sljedeci 2. maj da se 100.000 ljudi iskupi na skenderiji, pa da mi obiljezimo ono sto se treba stvarno obiljeziti. Jer to je njihov glavni cilj, da se sto manje prica o 2. maju. I to postizu svake godine, uvijek je u centru Dobrovoljacka i 3. maj i sakica njih koji dodju da to obiljeze, halo ba jebe mi se za to, imaju eno rtrs, imaju srbijanske medije pa neka ih prate. Ali jok klix, avaz svi su tu da nabace sta se desava...

Znaci, sljedeci 2. maj fino pola grada okupit i mirno i dostojanstveno obiljezit taj dan.
Capsicum

#820 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Capsicum »

Zamislimo ovu situaciju (vrlo realnu, gotovo svaki dan vidjenu u svijetu)...

Pljackasi ulete u banku, krenu sa pljackom, odjednom policija opkoli banku, pljackasi uzmu ljude u banci kao taoce i zapocinju pregovore s policijom... Traze helikopter/avion za bijeg, a zauzvrat ce oni pustiti taoce. I policija "pristane". U toku prebacivanja otmicara u helikopter/avion za bijeg, policijski snajperisti ubiju nekoliko otmicara, ostale pohapsi policija. Ima li neko normalan ko misli da policajce treba osuditi za ovakav rasplet situacije?

Zasto bi mi uopste trebali da igramo "dzentlmenski" sa agresorom koji je okupirao nasu drzavu, koji vec danima granatira glavni grad drzave, maltretira civile i kao slag na kraju, otima predsjednika predsjednistva drzave. Pripadnici JNA iz te kolone, treba svaki dan da zapocinju sa zahvalom Bogu, sto ih sve redom nisu izresetali u Dobrovoljackoj...

A roditeljima i rodbini agresorskih vojnika bih dozvolio da posjete mjesto pogibije (to mogu da urade svaki dan, niko im ne brani), ali bih zabranio ovo politikanstvo i potpaljivanje vatre od strane kojekakvih fasisticnih udruzenja. Znaci, nema onog vozikanja autobusima sa stotinama ljudi koji nikakve veze nemaju sa poginulima, a jos povrh svega praceno sa desetinama krvozednih medija koji jedva cekaju da malo podsjete na bacanje srpske nejaci lavovima i slicne baljezgarije kojima hrane neuk puk...
Comrad

#821 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Comrad »

Mi trebamo samo biti pametni i ne nasjedati na ove provokacije i na ovo obmanjivanje.

Oni zele da se ne prica o 2. maju i danu kad je odbranjen grad! Mi samo moramo poceti dostojnije obiljezavati taj dan, te utjecati na medije da ne posvecuju toliku paznju ovom njihovom obiljezavanju.

Gledam sad evo klix. Stavili su člančić i 4 slike od obiljezavanja 2. maja, gdje je bilo ukljuceno i odlazak na mezar Alije Izetbegovica, nemam nista protiv toga, ali dajte ba kakve to veze ima sa 2. majom! Zna se gdje se desio 2. maj, zna se sta je bilo 2. maja! Ne smijemo dozovoliti nikome da se ovo politizira i da Bakir skuplja poene na svom caci.

A na obiljezavanje njihove dobrovoljačke stavili su 50 slika, od njihovog okupljanja ispred crkve do paljenja svijeca.

Ali eto, nek je Bakir odveo njih da prouce fatihu precjedniku. To je vaznije nego napraviti neki spomenik na Skenderiji, gdje ce ljudi moci odati pocast konkretnim ljudima koji su taj dan izgubili zivot i ucestvovali u odbrani.
Banksy

#822 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Banksy »

Chisum wrote:
Nisam htio o ovome da pricam na ovoj temi, na kojoj se sada javljau klosari koji bi da im se danas, njima, skupljenim iz kojekakvih pripizdina i poslanih da ruse i ubijaju grad, izvinjavamo sto smo ih, u SVOM gradu, tretirali kao agresore....

Ja inace izbjegavam da pricam i pisem o ratu, pisao sam prije, pa prestao, ima vec nekoliko godina, ali moram da se osvrnem na pojedine "branioce" koji se danas spure po televiziji... nisam bas mogao da ovo preskocim.... i, ako nista, u ovim pricama barem ima i malo sege...

Nastranu, svaka cast za ono muvanje po centru kad je sve pocelo, jebiga, oni su se barem uslikali s puskama, dok mnogi ni za to nisu imali muda, pa su se gurali u redu za hvatanje noge iz Sarajeva, iz Bosne... ali, kad mi se u sjecanje vrati ekipa koje se okupila oko Tope... Zano, Dragan Jokic, Fahro Dzina, Paco, Jez, Shage, Londrc... :lol: .... jeb'o je majku koga su oni trebali da odbrane... :lol:

Kad se sjetim kad smo ih nogirali iz hotel Bosne, bivseg Beograda (joj kad im uleti Adnan Karovic, Allah mu rahmetile, pa nastpi ekspresno iseljavanje :lol:) i premjestili nasu bazu tu, pa kad otvorismo one garaze koje su pripadale hotelu... :lol: Pa nema prodavnice u uzem centru cije artikle nismo tu nasli.... :lol: Sjecam se da je jedna garaza bila puna svjeze pokradenih Savinih guma, pa onda idu redovi odjece i obuce itd..... Da ne govorim gdje se sve i kod koga pronalazio inventar hotela godinama nakon rata...
Pola centra grada je bilo opuhano tih prvih mjeseci.

Sto rece jedan od pomenute ekipe: "U kurac, i kud sidjoste s Mejtasa..." :lol:

Pola te ekipe se razduzilo od rata i ratovanja vec nakon prvih pola godine... Najjace je kad sjednu i, satro, dogovaraju akcije, strategije, i tako lochu po citav dan i napiju se k'o crna zemlja i, naravno, tu i ostanu... "akcija odgodjena" :lol:

Ne kazem, bilo je i tu momaka koji su bili posteni, koji su se borili, neki i zaglavise... Neki isli su tamo-ovamo, ali masa ih nije mrdala iz centra... A i dobro se zna gdje su te razne paravojne formacije ordinirala - i cime su se bavila... Sta je auta i stanova zaplatilo.... Pojedinci nisu znali sta ce od sebe, pogotovo dok su jos bili u hotelu... Satro izvade lutke iz izloga pa rafalaju po njima - i tome slicna kurcenja... pa kad lisicama zavezase onog nesretnog Ibru Kaloshu za stolicu pa ga takvog vezanog puste na ulicu, i smiju mu se... Nesretnik tako bauljao po gradu i dobauljao do nase baze, moli da ga mu se skinu lisice.

Posto necu sada da pricam o stvarima koje vec spadaju u kriminal i stvari koje nisu za zajebanciju, jer, ko je bio tu zna sta se sve desavalo po gradu tih prvih mjeseci rata, sjetih se sada kako sam se smijao kad nam je onaj glavonja Faruk, zamjenik direktora hotel Bosne, na pricao kako ga je ta ista ekipa, na samom pocetku rata - a i direktora su nalupali i otjerali - gologuzog zatvorila u onu agenciju kraj hotela (kasnije je, kad smo Topine istjerali iz hotela i mi se tu uvalili, dolazio je s dopustenjem Komandanta, s nekakvom kanticom, da se hrani u nasoj menzi, a meni uvijek bilo smijesno kad ga vidim, samo ga zamislim onakvog glavatog kako gologuz sjedi vezan i ceka da ga neko pronadje... jadan covjek, al' sta ces, moras se smijati :lol:).

Eto, zamislite "jedinicu" u kojoj dodje dodtle da "saborci" jedan drugom kradu auta... :lol: (Fahro Dzina i Dragan Jokic).... jebiga, "zaigrali se"...

Elem.... sreca pa je ovaj grad imao dovoljno onih kojima su ove ulice zaista bile svetinja, ako nista, a onda da uvijek mogu da zacepe usta raznim "patriotama" koje nisu izvirile iz raznih trezora i podruma, a, bogami, i raznim "braniocima" koji nisu vidjeli linije kako treba, a danas bistre o ratu. I stvarno se ne bih javljao s ovim stvarima, ali zarad ratnih drugova, onih pravih heroja, koje smo ukopali i oplakali, ne mogu da presutim da mi razni pozeri koji su se hvatali noge nakon par mjeseci tarapane drze slovo o cetiri godine stradanja i borbe.

Inace, pored proslavljenih sarajevskih, herojskih brigada, koje su uzduz i poprijeko prosle sarajevsko ratiste, pregrmile najteze bitke i odbranile ovaj grad, Sarajevo je, kako to biva u svakom ratom okovanom gradu, u kojem se sve okrene naglavacke, nazalost bilo puno i ovih kokosara koji su ordinirali po stanovima, garazama, prodavnicama, setali uniforme, a vidjeli borbe nisu... Sad mi na pamet pade i scena kad ugledah Mikija Krajinu - koji se na pocetku nesto kao motao po nasoj jedinici, dok je jedan dio jos bio u jednom od obdanista na Mejtasu, danasnjoj njemackoj ambasadi, pa je ubrzo dobio nogu, jer se zna o kakvoj se lopini radi - kako satro sa svojom novom "jedinicom", a sve opet lopov do lopova, odvrce Tompsonove pjesme i silji kurac za odlazak u boj, u koji se, naravno, nikada ne ode :lol: ... Elem, sve se to vrlo brzo isparilo van, u bijeli svijet, cim se vise nije moglo krasti... vecina ih je vani i ostala.

Ovo sto ja pisem nema veze sa temom o Dobrovoljackoj, vise spada u onu nasu temu "momci sarajevskog asfalta..." ili one nase ratne teme, pa tako i navodim ljude koje ce prepoznati samo posjetioci tih teme, ova moja starija sarajevska raja ili moji saborci, ALI NAMJERNO hocu o ovome ovdje da pisem i spamam, jer mi je pun kurac objasnjavanja nekome sa one strane, zasto smo pucali i ubijali one koji su pucali i ubijali nas! Nek' se nose u krasni kurac!

Image
ODLIČAN post.
Kad vidim Topu i Švrakiće na Drveniji svakog 3. maja, želudac mi se okrene ...

Inače, greška je bila što im je uopće dozvoljeno zvanično obilježavanje datuma, katastrofalna greška. Onaj koji je to, u NAŠE ime, potpisao i uveo u praksu, sveo nas je na dvije zaraćene strane i poravnao - mi i oni, jednaki. Sad je gotovo ...
PipiDugaDevetka

#823 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Comrad wrote:Mi trebamo samo biti pametni i ne nasjedati na ove provokacije i na ovo obmanjivanje.

Oni zele da se ne prica o 2. maju i danu kad je odbranjen grad! Mi samo moramo poceti dostojnije obiljezavati taj dan, te utjecati na medije da ne posvecuju toliku paznju ovom njihovom obiljezavanju.

Gledam sad evo klix. Stavili su člančić i 4 slike od obiljezavanja 2. maja, gdje je bilo ukljuceno i odlazak na mezar Alije Izetbegovica, nemam nista protiv toga, ali dajte ba kakve to veze ima sa 2. majom! Zna se gdje se desio 2. maj, zna se sta je bilo 2. maja! Ne smijemo dozovoliti nikome da se ovo politizira i da Bakir skuplja poene na svom caci.

A na obiljezavanje njihove dobrovoljačke stavili su 50 slika, od njihovog okupljanja ispred crkve do paljenja svijeca.

Ali eto, nek je Bakir odveo njih da prouce fatihu precjedniku. To je vaznije nego napraviti neki spomenik na Skenderiji, gdje ce ljudi moci odati pocast konkretnim ljudima koji su taj dan izgubili zivot i ucestvovali u odbrani.
Obavezno, najmanje 30 tisuća građana Sarajeva na obilježavanje 2. maja s tim da umjetnici razmisle kako bi izgledala Dedina rora kao spomenik. Svakako obilježiti Dedinu roru od halskih cijevi čije je paljenje bilo uz pomoć akumulatora.

Slijedećih najmanje 30 tisuća građana ispred DTV Partizan u Foči (bh. entitet Rsrpska) kada pozove ''žuta logorašica'' gđa. Bakira Hasečić!
mO k3

#824 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by mO k3 »

PipiDugaDevetka wrote:
sinuhe wrote:Sto onda nisu svi ubijeni iz te kolone? Zar je tako tesko bilo uhapsiti te koji su ih ubili jos tog 2.5.92 ?
ARBiH je bila tek u osnivanju. Haos sveopšti. Mogli su ih sve poubijati jer su na prevaru uhapsili predsjednika Predsjedništva. Pametno su postupili i izvršili razmjenu za (ne znam koga sve).

Veoma važna bitka za Sarajevo, zbog nje se sada bijaSr raspada. Prvi put u istoriji otakako se zapisuje, Sarajevo je odbranjeno i to sopstvenim snagama protiv 4. svjetske vojne sile.

Odgovorni za sve žrtve sada uživaju velike beogradske penzije, tipkaju malo po forumima, okopavaju bašče oko vikendica,...Niko ih ne dira.
O komme je riječ ? Ova zadnja rečenica
PipiDugaDevetka

#825 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

mO k3 wrote:
PipiDugaDevetka wrote:

O komme je riječ ? Ova zadnja rečenica
Pukovnik Ratko Katalina, na primjer, a ima i još viših oficira bivše JNA. Od političara Branko Kostić, vojska: Blagoje Adžić (umro), gen. Aksentijević, specijalac pod imenom Stepanović Rambo, k-dir specijalaca pukovnik Šuput, gen. Vasiljević (rukovodio operacijom KAMELEON), pukovnik Milosav Gagović,

Sva imena su izrečena u ovom videu:
http://www.youtube.com/watch?v=iOBW08aqN5I
U videu jedan od krivaca za poginule u bivšoj Dobrovoljačkoj izjavljuje da JNA više ne postoji.
Last edited by PipiDugaDevetka on 06/05/2013 15:12, edited 2 times in total.
Post Reply