Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
niko_niko_kao_ja

#801 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

LaCici wrote:Ja se onda uopste ne hranim kako treba. Nije da ja trpam preventivno u sebe, nego zato sto stvarno osjetim glad. :roll: Jedem, i nakon 2-3 sata opet gladna. A tek sam na pocetku trudnoce, pa sta ce onda biti poslije. :?
meni je bili tako u pocetku trudnoce, mada sam ja vise jela i zbog mucnina, kad sta pojedem nije mi bilo mucno, ali sad je popustila glad. gladna sam samo kad se tek probudim, pa mozda se to i kod tebe promjeni. :)
wewa

#802 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

LaCici wrote:Ja se onda uopste ne hranim kako treba. Nije da ja trpam preventivno u sebe, nego zato sto stvarno osjetim glad. :roll: Jedem, i nakon 2-3 sata opet gladna. A tek sam na pocetku trudnoce, pa sta ce onda biti poslije. :?
a sta najvise jedes? ako jedes peciva ili tjesteninu od bijelog brasna, voce tipa grozdja ili slatkise, normalno je da vrlo brzo ogladnis, to se desava i ne-trudnima :)
probaj jesti suho voce, bademe (zbog zeljeza i mucnina), integralna peciva - to puno duze drzi covjeka - a i trudnu zenu :D - sitim.
LaCici

#803 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Nisam pusila, tako da to nije. Mucnine imam, i kada jedem, prestanu na odredjeno vrijeme, tako da ima i toga.
A sto se tice hrane jedem peciva od bijelog brasna, dosta sira i mlijecnih proizvoda, dosta voca (najvise banane, kivi i mandarine)... I najveci mi je problem sto sam u kuci, pa mi je sve na dohvat ruke.
@wewa hvala na savjetima, probat cu sa suhim vocem :wink:
@niko_niko_kao_ja nema veze, mislila sam samo da si zaboravila javiti. I ja bih danas trebala saznati kada je, pa ko prije sazna neka javi. :wink:
niko_niko_kao_ja

#804 Re: Trudnjače i porodilje online

LaCici wrote:Nisam pusila, tako da to nije. Mucnine imam, i kada jedem, prestanu na odredjeno vrijeme, tako da ima i toga.
A sto se tice hrane jedem peciva od bijelog brasna, dosta sira i mlijecnih proizvoda, dosta voca (najvise banane, kivi i mandarine)... I najveci mi je problem sto sam u kuci, pa mi je sve na dohvat ruke.
@niko_niko_kao_ja nema veze, mislila sam samo da si zaboravila javiti. I ja bih danas trebala saznati kada je, pa ko prije sazna neka javi. :wink:
e da meni se desi da od bilo kakvog voca pravo ogladnim, ko da danima nista nisam jela. :-D a znala mi je biti i muka. :-)
yellow cat

#805 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by yellow cat »

kod mene, opet, sve obrnuto..prva 3 mjeseca sam bila doslovno gladna, jer sam sve povraćala i sve mi se gadilo. Smršala 6 kg. Ništa me nije privlačilo i jela sam što sam morala.

Sad kad nemam mučnina, jedem normalno, čak i manje nego prije trudnoće, ali čini mi se dosta kvalitetnije i raznovrsnije. Danas pune 23 sedmice, ukupno dobila 1.5 kg. Ne pušim i cigare mi ne fale, još uvijek mi smrde i nadam se da im se neću vratiti poslije trudnoće.

Ja sam čula za trudničke dijete, to valjda neki doktori daju trudnicama kad se previše debljaju ili kad postoji strah od trudničkog dijabetesa. Mada vjerujem da to nije nikakvo izgladnjavanje.
wewa

#806 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

LaCici wrote:Nisam pusila, tako da to nije. Mucnine imam, i kada jedem, prestanu na odredjeno vrijeme, tako da ima i toga.
pa eto, to sto jedes je razlog sto si cesto gladna ;)
ako citas engleski, ima super online knjiga od Avive Jill Romm, The Natural Pregnancy Book, potrazim ti link. ima hrpa korisnih savjeta kako unaprijediti prehranu u trudnoci - bez brojanja kalorija. cilj nije idealna linija, nego optimalna prehrana za optimalan razvoj bebe i trudnocu sa sto manje tegoba.
LaCici

#807 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Postoji trudnicka dijeta. Jedna moja poznanica je morala biti na dijeti, jer je prije nego je zatrudnila imala previse kg, bas je bila debela, pa joj je dr uveo tu dijetu jer joj se i pritisak povisio. Ali nije to klasicna dijeta, u smislu izgladnjivanja, nego ti samo zabrani odredjene namirnice i sastojke.
LaCici

#808 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

wewa wrote:
pa eto, to sto jedes je razlog sto si cesto gladna ;)
ako citas engleski, ima super online knjiga od Avive Jill Romm, The Natural Pregnancy Book, potrazim ti link. ima hrpa korisnih savjeta kako unaprijediti prehranu u trudnoci - bez brojanja kalorija. cilj nije idealna linija, nego optimalna prehrana za optimalan razvoj bebe i trudnocu sa sto manje tegoba.
Super, moze, posalji link, jer moram se malo dovesti u red prije nego krenem i na fitnes za trudnice, ne bih bas da se razvalim do tada.
wewa

#809 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

evo, a knjiga nudi i vjezbe za skoro sve periode trudnoce - uglavnom joga i meditacija :wink:

http://ebookbrowse.com/the-natural-preg ... -d99842576

ako gdje zapne, javite, saljem pdf mailom :wink:
niko_niko_kao_ja

#810 Re: Trudnjače i porodilje online

trudnice moje drage ima li koja od vas problema sa oticanjem nogu i sta vam pomaze. kazu setnja pomaze, meni ne :sad: , prije trudnoce su mi oticale noge i tad sam to rijesavala intenzivnom fizickom aktivnosti, ali sad bas ne mogu skakutati i trckarati. :-)
yellow cat

#811 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by yellow cat »

niko_niko_kao_ja wrote:trudnice moje drage ima li koja od vas problema sa oticanjem nogu i sta vam pomaze. kazu setnja pomaze, meni ne :sad: , prije trudnoce su mi oticale noge i tad sam to rijesavala intenzivnom fizickom aktivnosti, ali sad bas ne mogu skakutati i trckarati. :-)
kakav ti je tlak? Ja sam čula da oticanje hoće od visokog tlaka.
aristocat

#812 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by aristocat »

niko_niko_kao_ja wrote:trudnice moje drage ima li koja od vas problema sa oticanjem nogu i sta vam pomaze. kazu setnja pomaze, meni ne :sad: , prije trudnoce su mi oticale noge i tad sam to rijesavala intenzivnom fizickom aktivnosti, ali sad bas ne mogu skakutati i trckarati. :-)
Ako dugo sjedis (na poslu) prosetaj obavezno svakih pola sata da podstaknes cirkulaciju i nadji neku stolicicu da podignes noge. Smanji unos soli i gaziranih pica. Prekontrolisi urin i pritisak. A ako bas ne moras mirovati, setaj koliko god mozes. Naravno udobna obuca i carape.
LaCici

#813 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

@niko_niko_kao_ja evo saznala sam za Masica, dezurni je u cetvrtak 27.10.
niko_niko_kao_ja

#814 Re: Trudnjače i porodilje online

ma i pritisak i svi nalazi su super, sve hvala Bogu savrseno, jedem uglavnom sve neslano jer ne volim, gazirano popijem jednom u 100 godina, setnja kao sto vec rekoh ne pomaze, poslije svake setnje ili nekog napora meni su noge jos vise otecene, setam i krecem se stvarno puno, ali nista, obuca mi je sva udobna. doduse od kad znam za sebe cirkulacija mi je losa i nikad i nicim je nisam uspjela popraviti, ruke su mi znale biti led ledeni usred ljeta. :-) i da cudno mi je kako mi ruke ne oticu, samo noge, ruke su mi totalno "ispuhale", cak mi i burma spada, pa je zbog toga ne mogu nositi. :lol:
niko_niko_kao_ja

#815 Re: Trudnjače i porodilje online

LaCici wrote:@niko_niko_kao_ja evo saznala sam za Masica, dezurni je u cetvrtak 27.10.
ej hvala ti :-D , pretpostavih ja da je petak ili cetvrtak, znaci dezura im sad ide na pet dana.
znaci u cetvrtak na kontrolu da vidimo nase bebice :-D , nadam se da ce svee biti super i da ce te pustiti da putujes. :)
aristocat

#816 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by aristocat »

Eliminisala si sve razloge oticanja nogu, onda suti i trpi :D
Mislim, salim se nravno, 90% trudnica ima problema sa oticanjem nogu/ruku ili oboje. Sreca pa se poslije poroda i voda povuce i sve se vrati u prijasnje stanje.
niko_niko_kao_ja

#817 Re: Trudnjače i porodilje online

aristocat wrote:Eliminisala si sve razloge oticanja nogu, onda suti i trpi :D
Mislim, salim se nravno, 90% trudnica ima problema sa oticanjem nogu/ruku ili oboje. Sreca pa se poslije poroda i voda povuce i sve se vrati u prijasnje stanje.
ma sutim i trpim, a nekad izmaltretiram muza da me dobro izmasira. :-D nego rekoh da i ovdje priupitam ima li kakav drugi lijek osim setnje, jer ne pomaze. :-) i ne smeta mi to toliko, samo nek' je mom pilencetu dobro, a ja cu lako izdurati sve. :-D
LaCici

#818 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

niko_niko_kao_ja wrote:
LaCici wrote:@niko_niko_kao_ja evo saznala sam za Masica, dezurni je u cetvrtak 27.10.
ej hvala ti :-D , pretpostavih ja da je petak ili cetvrtak, znaci dezura im sad ide na pet dana.
znaci u cetvrtak na kontrolu da vidimo nase bebice :-D , nadam se da ce svee biti super i da ce te pustiti da putujes. :)
Jedva cekam da vidim je li sve ok. :-D
niko_niko_kao_ja

#819 Re: Trudnjače i porodilje online

LaCici wrote:
niko_niko_kao_ja wrote:
Jedva cekam da vidim je li sve ok. :-D
bice to sve ako Bog da uredu. :-D
minderpuza

#820 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by minderpuza »

@niko_kao_ja evo sta je meni pomoglo. Pored slabe cirkulacije ocajno sam malokrvna uzmi svako jutro cveklu mrkvu i jabuku i dodaj malo limuna i meda (ubije miris cvekle), ako imas sokovnik napravi sok i popij ako nemas onda nekako izrendas i iscijedis. Noge kad god mozes podigni (mojne me bukvalno shvatit :D ) da ti se krv vrati. Ja do duse imam i malo losije bubrege pa hoce i od bubrega, u svakom slucaju ne moze skoditi pa sretno :wink:
otherside

#821 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

haj' kad cete se vise poroditi pa da mahalamo :D
niko_niko_kao_ja

#822 Re: Trudnjače i porodilje online

minderpuza wrote:@niko_kao_ja evo sta je meni pomoglo. Pored slabe cirkulacije ocajno sam malokrvna uzmi svako jutro cveklu mrkvu i jabuku i dodaj malo limuna i meda (ubije miris cvekle), ako imas sokovnik napravi sok i popij ako nemas onda nekako izrendas i iscijedis. Noge kad god mozes podigni (mojne me bukvalno shvatit :D ) da ti se krv vrati. Ja do duse imam i malo losije bubrege pa hoce i od bubrega, u svakom slucaju ne moze skoditi pa sretno :wink:
ja sam napravila tu smjesu to jedem svaki dan, po kasiku ili dvije evo vec mjesec dana i nista :-) a sve mi se cini da cu morati poceti malo cesce dizati noge :lol: :lol:
sabanss

#823 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sabanss »

minderpuza wrote:@niko_kao_ja evo sta je meni pomoglo. Pored slabe cirkulacije ocajno sam malokrvna uzmi svako jutro cveklu mrkvu i jabuku i dodaj malo limuna i meda (ubije miris cvekle), a
Za malokrvnost crveno meso i dzigerica....

Kolicina zeljeza i apsorbcija iz mesa je neuporediva u poredjenju sa biljkama.
Felidae

#824 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Felidae »

niko_niko_kao_ja wrote:ma i pritisak i svi nalazi su super, sve hvala Bogu savrseno, jedem uglavnom sve neslano jer ne volim, gazirano popijem jednom u 100 godina, setnja kao sto vec rekoh ne pomaze, poslije svake setnje ili nekog napora meni su noge jos vise otecene, setam i krecem se stvarno puno, ali nista, obuca mi je sva udobna. doduse od kad znam za sebe cirkulacija mi je losa i nikad i nicim je nisam uspjela popraviti, ruke su mi znale biti led ledeni usred ljeta. :-) i da cudno mi je kako mi ruke ne oticu, samo noge, ruke su mi totalno "ispuhale", cak mi i burma spada, pa je zbog toga ne mogu nositi. :lol:
koja si sedmica?
za trudnice je normalno da im noge i ruke oticu u 8 i 9 mjesecu. mozes preventivno djelovati sa vjezbama za noge koje poticu cirkulaciju i sprecavaju nastanak otoka, pravo su jednostavne i treba ih praktikovati ujutru prije nego sto izadjes iz kreveta i eventualno navecer prije spavanja. i naravno pokusaj da ti noge sto manje vise, znaci digni ih makar na tabure dok si kuci.
niko_niko_kao_ja

#825 Re: Trudnjače i porodilje online

Felidae wrote:
niko_niko_kao_ja wrote:ma i pritisak i svi nalazi su super, sve hvala Bogu savrseno, jedem uglavnom sve neslano jer ne volim, gazirano popijem jednom u 100 godina, setnja kao sto vec rekoh ne pomaze, poslije svake setnje ili nekog napora meni su noge jos vise otecene, setam i krecem se stvarno puno, ali nista, obuca mi je sva udobna. doduse od kad znam za sebe cirkulacija mi je losa i nikad i nicim je nisam uspjela popraviti, ruke su mi znale biti led ledeni usred ljeta. :-) i da cudno mi je kako mi ruke ne oticu, samo noge, ruke su mi totalno "ispuhale", cak mi i burma spada, pa je zbog toga ne mogu nositi. :lol:
koja si sedmica?
za trudnice je normalno da im noge i ruke oticu u 8 i 9 mjesecu. mozes preventivno djelovati sa vjezbama za noge koje poticu cirkulaciju i sprecavaju nastanak otoka, pravo su jednostavne i treba ih praktikovati ujutru prije nego sto izadjes iz kreveta i eventualno navecer prije spavanja. i naravno pokusaj da ti noge sto manje vise, znaci digni ih makar na tabure dok si kuci.
22. sedmica, pa mi nesto rano da oticu, mada su mi oticale i prije trudnoce, ali ne kao sad.
a kakve su te vjezbe mozes li mi pojasniti ili dati neki link?! :D
Post Reply