Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
hercegovac_pravi

#801 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hercegovac_pravi »

res publica wrote:
clav wrote:koliko je dobra ili losa stvar platforma, dovoljan je pokazatelj da dva hdz-a nisu imali niti jedan konstruktivan i valjan argument protiv platforme ili njenog sadrzaja, a o eventualnoj promjeni da ne govorimo. mozemo se igrati nostradamusa i tarabica pa osudjivati potpisano na propast ili uspjeh, ali je to vec neozbiljno, jer necije prekognitivne sposobnosti nisu iznad izbornog rezultata i mogucnosti i prava na sansu da se platforma provede u djelo. vec smo pruzili sansu formiranju vlasti po principu kako cemo - lako cemo, bez mnogo frke.
ali da se ne zavaravamo, glavni problem s platformom, bar sto se tice dva hdz-a, je bio taj sto platforma nije predvidjala u paketu ustavnih reformi formiranje treceg entiteta, stolnog grada ili nekog slicnog eufemizma. kad je to propalo, preslo se na fazu uzmi sto vise, a u stvarnosti su negdje oko situacije daj sta das.
Ma Platforma je dobra stvar, ali loš je način kako je prezentovana. Ne možeš ti sastaviti platformu i ponuditi je po principu "uzmi ili ostavi" jer ćeš odmah biti označen kao neko ko je beskompromisan. A SDP je upao u tu zamku. Pa i druga strana može sastaviti Platformu pa je ponuditi po istom principu SDP-u i ako je SDP ne prihvati onda može isto tako da počne sa optužbama protiv SDP-a. U sadašnjim uslovima Platforma može samo da bude polazna osnova u pregovorima oko sastavljanja vlasti, a nikako konačno rješenje.
Ovo boldano nije tačno. Platforma je ponuđena kao bazični dokument u koji se može "dodati" ili "oduzeti" stvari koje ne odgovaraju potencijalnim koalicionim partnerima.
Sjeća li se neko one Lagumđžijine izjave o "flomasterima"?
res publica

#802 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by res publica »

hercegovac_pravi wrote: Ovo boldano nije tačno. Platforma je ponuđena kao bazični dokument u koji se može "dodati" ili "oduzeti" stvari koje ne odgovaraju potencijalnim koalicionim partnerima.
To nisam ispratio, priznajem.
Co0l

#803 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Co0l »

Komrad wrote:
Co0l wrote:
Ma gledaj,ja sam do sad nekoliko puta i rekao da SDP-u treba dati sansu i da su brojem glasova na zadnjim izborima to i zasluzili.Ono sto mi smeta je idealiziranje te neke Platforme i pravdanje svega i svacega potpisom iste.Sve u smislu-nema veze sto je Lijanovic lopov-potpisao je 'Platformu' pa od momenta tog potpisa je presta da bude lopov ili nema veze sto HSP bastini NDH-od momenta potpisa 'Platforme' oni to vise nisu i slicne nebuloze.Isto vazi i za SDA.
Ponavljam,ima SDP pravo koalirati sa kim god hoce ali nije niko budala da zbog toga zaboravi ko su ljudi sa kojima koaliraju.Mada ima i onih koji to zaboravljaju i cak si uzimaju za pravo da druge ubjedjuju da vuk mijenja i cud a ne samo dlaku.
Pa dobro ja mislim da nije uredu za neslaganje sa forumasima adresirati na SDP ...
Niti je Lijanovic manji lopov zato sto je potpisao platformu niti su HSPovci manje ustase zato sto su potpisali platformu ... nego su ljudi spremni nesto promijeniti na bolje za razliku od nekih koji su da se radi i vlada kao i do sad
Mozda je platforma utopija al vrijedi probati
Ma nikom ja nista ne adresiram,samo iznosim svoje misljenje kao i svako drugi.A to je da potpisivanje te platforme ne znaci da su spremni uraditi nesto nabolje(bar oni o kojima sam pricao,SDP-ovci generalno nemaju hipoteku kriminalaca i slicno),jer sprovodjenjem onoga sto su potpisali u platformi bi isli direktno protiv sebe.To je sve.
hercegovac_pravi

#804 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hercegovac_pravi »

res publica wrote:
hercegovac_pravi wrote: Ovo boldano nije tačno. Platforma je ponuđena kao bazični dokument u koji se može "dodati" ili "oduzeti" stvari koje ne odgovaraju potencijalnim koalicionim partnerima.
Nema problema :thumbup:
Veliki broj ljudi pravi grešku razmatrajući ovaj dokument kao isključivo SDP-ov što je daleko od istine. Ovo je usaglašeni dokument između 4 stranke.
Komrad

#805 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

hercegovac_pravi wrote:
res publica wrote:
Nema problema :thumbup:
Veliki broj ljudi pravi grešku razmatrajući ovaj dokument kao isključivo SDP-ov što je daleko od istine. Ovo je usaglašeni dokument između 4 stranke.
5 stranaka HDZ1990 je ucestvovao u tome
Co0l

#806 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Co0l »

hercegovac_pravi wrote: Pa ako nema veze zašto ti onda stoji u postu ono što si napisao? :? Ja sam samo citirao ono što si ti napisao. Zašto se onda ljutiš na mene kad ukažem na besmislicu takvog stava?
Vaš najveći problem (generalno ideološki nabrijanih ljudi) je upravo taj što niste u stanju podkrijepiti niti jednu svoju tvrdnju konkretnim argumentom. Uvjek se šlihtate na nekakve ostrašćene floskule i izlizane frazetine (koje eto nema potrebe da se objašnjavaju :mrgreen: ) koje se uvjek sruše pred jednim običnim konkretnim pitanjem. To se upravo desilo sa tvojom tvrdnjom. Da nisam u pravu ti bi lijepo kopirao post nekog forumaša koji tvrdi ono boldano iz tvoga posta i tako riješio sve nedoumice. Ali toga nema a umjeto tog citata kojim bi "meni i sličnim meni" začepio usta stiže linija frustracije za kojom stiže linija primitivne insinuacije upućene prema intelektu sagovornika..ali bolje nije ni moglo..jel de?
Ali da ne budem skroz negativan u ovoj polemici, ipak praviš znamenit napredak. Od tvrdnje da "Kraljevića Haman prave antifašistom" došlo se do tvrdnje da se od "Kraljevića pravi pozitivac"...
Dalje, gdje uopšte u mome postu pronalaziš bilo šta što upućuje na ovo tvoje
slicno da je HDZ manje zlo a kazes da ja to ne vidim
Ponovo si pogriješio...hebi ga nije ni čudo što se ovoliko frustriraš. Probaj čitati šta je napisano. Ovaj dio moga posta se odnosio upravo na tvoje nečitanje stavova drugih forumaša, ne na tvoje ne viđenje "HDZ-a kao manjeg zla"... :-)
edit

Da li je koalicija okupljena oko platforme napravljena prije ili poslije izbora? Mislim vezano za tvrdnju da će SDP izgubiti glasove ako ne bude platofrme?
1.Necemo se po sto puta vracati na nesto sto sam vec objasnio-to sto si ti boldirao u mom postu nije moja teza nego samo jedan od argumentata za tezu.Zato je tu stojalo i nije nikakva besmislica.Jasno je ko dan da je ovdje opsta namjera onih koji bez imalo zadrske pravdaju koaliranje sa HSP-om da od Kraljevica naprave drugog Izeta Nanica (nemoj i ovo bukvalno shvatit kao sto si shvatio nazivanje Kraljevica antifasistom pa trazit da ti se i za to citiraju postovi).Probaj shvatit da za svaku tvrdnju nije neophodno da se nadje neki post od ranije jer ja i nisam napisao 'forumas taj i taj je napisao to i to' da bi morao naci post tog nekog forumasa da opravdam tu tvrdnju nego sam pisao o opstem stavu koji od Kraljevica pravi to sto pravi na osnovu nekog dopisa ili cega li vec da se on borio za cjelovitu BiH.Sve i da jeste to tacno opet ostaje cinjenica da se borio za to pod ustaskim obiljezjima pod kojima je i sahranjen.Pod onim istim obiljezjima pod kojima su drugi prije i poslije njega ubijali,silovali,zatvarali po logorima i slicno.Nek to zanemaruje ko god hoce,ja ne mogu.

2.Ta tirada o koristenju floskula i fraza kao i neizbjezno svrstavanje na 'nas' i 'vas' (toliko puta vidjeno) i optuzivanja za neke frustracije( :-) ) bez ikakve osnove i to sve meni pripisivat je odavno izlizano i ne vrijedi komentara stvarno.
Pogotovo je simpaticno kad me optuzis za neki primitivizam i da ja kao nesto vrijedjam tvoj intelekt :lol: Kao da mene zanima tvoj intelekt pa da pricam o njemu.

3.Pitas:Dalje, gdje uopšte u mome postu pronalaziš bilo šta što upućuje na ovo tvoje
slicno da je HDZ manje zlo a kazes da ja to ne vidim
Ja uopste ne polemisem ovdje sa tobom da bi se uopste referisao na tvoje postove pri bilo cemu sto pisem osim u onome sto si me direktno pitao za Kraljevica i sto sam ti odgovorio tako da i ova tvrdnja se uopste nije odnosila na tebe.

4.Pitas:Da li je koalicija okupljena oko platforme napravljena prije ili poslije izbora? Mislim vezano za tvrdnju da će SDP izgubiti glasove ako ne bude platofrme?
Pa ne znam sta tu nije tolko jasno da se mislilo na naredne izbore,necu napisat da ce izgubit izbore koji su vec bili :-D
lupp

#807 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by lupp »

Da li je itko razmisljao o najveoj gresci SDP-a? Po mom misljenju to je ponovno postavljanje Zeljka Komsica kao kandidata za hrvatskog clana predsjednistva koje samo po sebi ne znaci previse. Realno posmatrajuci situaciju, ponovni izbor Z.K. kroz vecinski glasove bosnjaka doveo je hdz do situacije gdje bi ulazenjem u koaliciju sa sdp-om dao potporu onima koji su potkopali vecinski izbornu volju hrvata u BiH, a od kojih glasove primaju. Sada uci u koaliciju sa tom istom strankom znaci politicko samoubojstvo. Mislim da ovo potpuno prebacivanje krivice na jedne(hdz) i uzdizanje drugih(sdp) nema nikakvog smisla i veze sa realnosti. Ja nisam simpatizer hdz-a ali najvecu krivicu za ne uspovstavljanje vlade upravo nosi SDP i maloumnost Zeljka Komsica(bez uvrede ali kada politicar ma kakva god "raja" bio ne vidi dalje od vlastitog nosa, on treba promjenit profesiju).
ultima_palabra

#808 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

lupp wrote:Da li je itko razmisljao o najveoj gresci SDP-a? Po mom misljenju to je ponovno postavljanje Zeljka Komsica kao kandidata za hrvatskog clana predsjednistva koje samo po sebi ne znaci previse. Realno posmatrajuci situaciju, ponovni izbor Z.K. kroz vecinski glasove bosnjaka doveo je hdz do situacije gdje bi ulazenjem u koaliciju sa sdp-om dao potporu onima koji su potkopali vecinski izbornu volju hrvata u BiH, a od kojih glasove primaju. Sada uci u koaliciju sa tom istom strankom znaci politicko samoubojstvo. Mislim da ovo potpuno prebacivanje krivice na jedne(hdz) i uzdizanje drugih(sdp) nema nikakvog smisla i veze sa realnosti. Ja nisam simpatizer hdz-a ali najvecu krivicu za ne uspovstavljanje vlade upravo nosi SDP i maloumnost Zeljka Komsica(bez uvrede ali kada politicar ma kakva god "raja" bio ne vidi dalje od vlastitog nosa, on treba promjenit profesiju).
Pa valjda je sva frka zato da HDZ bude u koaliciji sa SDP-om :-) Ispadoše HDZ-ovci prinicipijelni :oops:

Najveće "greške" SDP-a su te što je osvojio najviše glasova i što odbija da se vlast formira kao dosad. Komšić je pobijedio i 2006. pa je jedini koji se ljutio bio IMJ, zato što mu je izmakla fotelja...
heckler

#809 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

ultima_palabra wrote:
lupp wrote:Da li je itko razmisljao o najveoj gresci SDP-a? Po mom misljenju to je ponovno postavljanje Zeljka Komsica kao kandidata za hrvatskog clana predsjednistva koje samo po sebi ne znaci previse. Realno posmatrajuci situaciju, ponovni izbor Z.K. kroz vecinski glasove bosnjaka doveo je hdz do situacije gdje bi ulazenjem u koaliciju sa sdp-om dao potporu onima koji su potkopali vecinski izbornu volju hrvata u BiH, a od kojih glasove primaju. Sada uci u koaliciju sa tom istom strankom znaci politicko samoubojstvo. Mislim da ovo potpuno prebacivanje krivice na jedne(hdz) i uzdizanje drugih(sdp) nema nikakvog smisla i veze sa realnosti. Ja nisam simpatizer hdz-a ali najvecu krivicu za ne uspovstavljanje vlade upravo nosi SDP i maloumnost Zeljka Komsica(bez uvrede ali kada politicar ma kakva god "raja" bio ne vidi dalje od vlastitog nosa, on treba promjenit profesiju).
Pa valjda je sva frka zato da HDZ bude u koaliciji sa SDP-om :-) Ispadoše HDZ-ovci prinicipijelni :oops:

Najveće "greške" SDP-a su te što je osvojio najviše glasova i što odbija da se vlast formira kao dosad. Komšić je pobijedio i 2006. pa je jedini koji se ljutio bio IMJ, zato što mu je izmakla fotelja...
To je tako smijesno oko naglog "problematiziranja" izbora clana predsjednistva.

Od 5 poslijeratnih hrvatskih clanova predsjednistva pro bosanske stranke su izabrali trojicu (jednog 2 puta).

Samo su Kresimira Zubaka i Covica ADZovci izabrali.

Jozu Krizanovica, Ivu Miru Jovica i Komsica su i Bosnjaci birali. Onaj ludjak i psihopata Jovic dok pjeni oko usana zaboravlja da ga je izabralo 9 Bosnjackih i 1 Hrvatski glas.

ADZu treba lomiti kicmu na bilo koji nacin.
lupp

#810 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by lupp »

ultima_palabra wrote:

Osvojio je najvise glasova u federaciji i u bosnjackom narodu, nisam nacionalista ali ipak treba shvatit da bih nije drzava samo jednih i da ovdje zive tri naroda. HDZ nije principijelan nego sve radi u svoju korist i za svoju buducnost, a ulazenjem u koaliciju sa onima koje velika vecina hrvata smatra krivcima za svoje politicko nezadovoljstvo, radio bi protiv sebe sto bi se ocitovalo na iducim izborima. Ja licno mislim da je glavni krivac za politicko nezadovoljstvo hrvata u bih upravo HDZ, a trenutno namecanje SDP-a rezultat promasene politike HDZ-a od zavrsetka rata pa do danas. Ipak, da se nije postavio Z.K. smanjilo bi se hrvatsko nezadovoljstvo SDP-om i olaksalo HDZ-u da udje u koaliciju sa istima sto bi sasvim sigurno i uradili(razlog je gore vec objasnjen). Ovako je SDP sa Z.K.-em prilicno zahebo stvar, a korist istoga za stranku i drzavu je minimalna.
madner

#811 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Napisat na tablu 20 puta:
HDZ je stranka, SDP je stranka, SDA je stranka. Nisu predstavnici naroda.
lupp

#812 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by lupp »

kao sto si pisao:
BiH je drzava gradjana, ostali su nacionalisti
pa si povjerovao.. :-)
lupp

#813 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by lupp »

madner wrote:Napisat na tablu 20 puta:
a odakle si ovo izvukao?
madner

#814 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Pa gradjani se spominju cesto u Deytonu. Mislio si valjda gradjana i nationaliteta, ne nacionalista.

Nacionalisti su uglavnom gradjani :wink:
madner

#815 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

lupp wrote:
madner wrote:Napisat na tablu 20 puta:
a odakle si ovo izvukao?
Kako odakle? Pa valjda znas sta je politicka stranka ako si dosao ovdje diskutovat :D
ultima_palabra

#816 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

lupp wrote:
ultima_palabra wrote:

Osvojio je najvise glasova u federaciji i u bosnjackom narodu, nisam nacionalista ali ipak treba shvatit da bih nije drzava samo jednih i da ovdje zive tri naroda. HDZ nije principijelan nego sve radi u svoju korist i za svoju buducnost, a ulazenjem u koaliciju sa onima koje velika vecina hrvata smatra krivcima za svoje politicko nezadovoljstvo, radio bi protiv sebe sto bi se ocitovalo na iducim izborima. Ja licno mislim da je glavni krivac za politicko nezadovoljstvo hrvata u bih upravo HDZ, a trenutno namecanje SDP-a rezultat promasene politike HDZ-a od zavrsetka rata pa do danas. Ipak, da se nije postavio Z.K. smanjilo bi se hrvatsko nezadovoljstvo SDP-om i olaksalo HDZ-u da udje u koaliciju sa istima sto bi sasvim sigurno i uradili(razlog je gore vec objasnjen). Ovako je SDP sa Z.K.-em prilicno zahebo stvar, a korist istoga za stranku i drzavu je minimalna.
Ponavljam, HDZ silno želi u vlast, samim tim i u koaliciju sa SDP-om... znači, koliko god ih prozivali za "majorizacije" i slične gluposti HDZ nije nimalo gadljiv na SDP kad su fotelje u pitanju.
Nemam problema s tim da i HDZ uđe u vlast, uz određene uslove: da prihvate Platformu ili njen veći dio, odbace savez sa Dodikom i prihvate da neće imati sve hrvatske pozicije u vlasti nego da će ih morati dijeliti sa SDP-om, Boljitkom i HSP-om u skladu sa izbornim rezultatima.
lupp

#817 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by lupp »

madner wrote:Pa gradjani se spominju cesto u Deytonu. Mislio si valjda gradjana i nationaliteta, ne nacionalista.

Da samo sto se term nacionalitet i nacionalista jako cesto zamjenjuju na forumu.

@ultima_palabra

Mozda si i upravu i ja previse pameti pripisujem HDZ-u. Samo ne mislim da HDZ i 90ka traze previse hrvatskih mjesta jer su i skupa i osvojili vise od 50% hr. glasova, a nudi im se tek 30% mjesta ako se vec o skladu sa izbornim rezultatima prica. Onda opet ispada da SDP trazi previse zar ne?
ultima_palabra

#818 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

lupp wrote:Mozda si i upravu i ja previse pameti pripisujem HDZ-u. Samo ne mislim da HDZ i 90ka traze previse hrvatskih mjesta jer su i skupa i osvojili vise od 70% hr. glasova ako se vec o skladu sa izbornim rezultatima prica. Onda opet ispada da SDP trazi previse zar ne?
Ma hajde... a donedavno je bilo 90% :D
Mislim da je brojka bliža 60% mada je stvarne procente teško utvrditi. Zato je SDP predložio da se hrvatske pozicije u vlasti raspodjele prema zastupljenosti u hrvatskom klubu Doma naroda... HDZ je to u startu odbio, ali nakon "crnog petka" pregovaračke pozicije su malo drugačije ;-)
Last edited by ultima_palabra on 23/02/2011 11:36, edited 2 times in total.
madner

#819 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Guzva u kaznenom prostoru i jos se i SDP gura. :D
lupp

#820 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by lupp »

ultima_palabra wrote:
lupp wrote:Mozda si i upravu i ja previse pameti pripisujem HDZ-u. Samo ne mislim da HDZ i 90ka traze previse hrvatskih mjesta jer su i skupa i osvojili vise od 70% hr. glasova ako se vec o skladu sa izbornim rezultatima prica. Onda opet ispada da SDP trazi previse zar ne?
Mislim da je brojka bliža 60% mada je stvarne procente teško utvrditi. Zato je SDP predložio da se hrvatske pozicije u vlasti raspodjele prema zastupljenosti u hrvatskom klubu Doma naroda... HDZ je to u startu odbio, ali nakon "crnog petka" pregovaračke pozicije su malo drugačije ;-)
Sto jest jest, previse sam dao pa sam promjenio.
madner

#821 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

lupp wrote:
madner wrote:Pa gradjani se spominju cesto u Deytonu. Mislio si valjda gradjana i nationaliteta, ne nacionalista.

Da samo sto se term nacionalitet i nacionalista jako cesto zamjenjuju na forumu.

@ultima_palabra

Mozda si i upravu i ja previse pameti pripisujem HDZ-u. Samo ne mislim da HDZ i 90ka traze previse hrvatskih mjesta jer su i skupa i osvojili vise od 50% hr. glasova, a nudi im se tek 30% mjesta ako se vec o skladu sa izbornim rezultatima prica. Onda opet ispada da SDP trazi previse zar ne?
Kako 30% i kako znas kome se sta nudi?
ultima_palabra

#822 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

lupp wrote:
ultima_palabra wrote:
Sto jest jest, previse sam dao pa sam promjenio.
Pa dobili su 60% i nudi im se 60%... ako uzmemo da će stranke Platforme imati 6 ili 7 hrvatskih delegata u DN, to je 35-40%... ostatak ide HDZ-ovima.
lupp

#823 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by lupp »

madner wrote:
lupp wrote:

@ultima_palabra

Kako 30% i kako znas kome se sta nudi?
To je doslo iz vrha HDZ-a prije 20ak dana
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#824 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by KatarinaKosaca »

Helem, od 1000 experata koji "rade dok mi spavamo", 10 politika, nekoliko crvenih knjižica i mahanja sa njima, ostade na par danonoćnih forumaša koji zaskakuju svaki post u kojem se netko usudi drznuti da pita ..kad će vlast.
Paper

#825 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Paper »

KatarinaKosaca wrote:Helem, od 1000 experata koji "rade dok mi spavamo", 10 politika, nekoliko crvenih knjižica i mahanja sa njima, ostade na par danonoćnih forumaša koji zaskakuju svaki post u kojem se netko usudi drznuti da pita ..kad će vlast.
Trollaš temu. Baš sam fino pratio ljude kako razgovaraju o političkim procesima i odnosima između stranaka, kad ti uleti klizeći sa svojom patološkom mržnjom SDP-a :roll:
Locked