e moji "navijači"

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
oridjidji

#801 Re: e moji "navijači"

Post by oridjidji »

samo_ti wrote:
oridjidji wrote:
samo_ti wrote:Prva firma Evrope sigurno, svaka im cast :-D
definitivno nemas pojma o navijanju :)
definitivno ti imas :D

gostovanje od Besiktasovih, zadnja tekma u Euro ligi, vise Fenerovih dresova nego njihovih...a posto ti imas pojma o navijanju, onda i znas koliki broj tih istih polazi na gostovanja, a da navijaju za Besiktas ...ili bilo koji Turski klub da je u pitanju :D

Image

i da, Carsi vise ne postoje :)
Znam i to ima 3 godine, ali su dosta zadaće ostavili drugima. Ono sto su oni uradili za 26 godina postojanja samo pokazuje koliko su veliki bili tada.

Zvezdina firma jeste jaka, ali da je prva firma Evrope nije. Pa jbt u onim ratnim godinama po autobusima znala im je pucati Torcida Sandzak.Saka ljudi koja je prkosila svima. Smjesno, ali istinito! I danas im prkose.

Delija se u Istanbulu skupi par hiljada sigurno na mecevima Zvezde u euroligi,aaaa? Naravno da se ne skupi. Otprilike bude isti broj kao i Besiktasevih navijaca u Srbiji. U Beogradu im tribine prazne po fudbalskim mecevima, jedino im na kosarci puno. Jbg kazu nemamo mi fudbal za navijanja, pa se dokazuje navijanje po dvoranama. U ex-yu definitivno su najbolja navijacka skupina uz Torcidu Split, Grobare, BBB, ali hvaliti ih kao da su bolji od Grka, Turaka, Poljaka, Rusa i mnogih drugi je cisto preseravanje. Stavljati ih ispred toliko drugih firmi u Evropi je smjesno. Kada su zabranili punoljetnim muskarcima da ulaze na utakmice Fenjera skupilo se 30 000 zena i djece da navijaju, a u utakmici Zvezde na Marakani jedino s Partizanom bude preko toga broja, u ostalim ne dosegne ni 10 000. Da se u Srbiji obracunaju na pravi nacin sa huliganima, jos bi im se opustosile tribine...

Zvezdina firma je svoju krunu dosegnula u 90-tim, sada nisu ni sjena onih starih navijača.

Ono sto je Torcida Split uradila za 100-cu svoga kluba je neponovljivo.
Bratov brat

#802 Re: e moji "navijači"

Post by Bratov brat »

Sta ti covece napisa ovde???? :-) O Delijama necu da nista da pisem,sem sto cu reci da je neverovatna glupost to sto tvrdis da su dosegnuli vrhunac 90-tih, pa Delije su posle 1992. u evropskim okvirima srozani nacisto,sto zbog sankcija,sto zbog drugih stvari. A i tad pojam navijanja nije se odnosio na ono na sta se odnosi danas,ali pusti delije.Ajde molim te ,zeleo bih da znam,po cemu su to Grci,Turci,Rusi i Poljaci bolji od ovih ex yu ekipa????
Bratov brat

#803 Re: e moji "navijači"

Post by Bratov brat »

JThomas wrote:imale su i delije ne tako davno sezona sa par stotina ljudi u kopu. a cca. dvije trećine srbije i RSa je zvezda prvi klub. to je baza od 6-7 miliona ljudi iz kojih se crpe navijači. šeste.
Videh ovaj post pa reko da potvrdim.I sam sam svedok tog vremena,a i mnogo toga pre,secam se da nas je krajem 90-tih na uslovno receno "manjim " utakmicama bilo i po 100-150 .A to sto kazes par stotina,nisam siguran dal je bas toliko,ali do 2007. godine bilo nas oko 1000 konstatno,to je do one sipke na sredini severa,dotle se prostirao kop.A to je promenila nasa akcija pod radnim nazivom "Zvezdasi,mobilizacija",u pocetku je imala za cilj proterivanje onog americkog konobara iz uprave kao i sprecavanje prodaje naseg kluba jednom tajkunu.Iskreno receno niko od nas nije ni sanjao da cemo u narednih dve godine pa nadalje imati pun sever protiv ekipa kao sto su Mladi Radnik,Javor ,Hajduk Kula ...
oridjidji

#804 Re: e moji "navijači"

Post by oridjidji »

Bratov brat wrote:Sta ti covece napisa ovde???? :-) O Delijama necu da nista da pisem,sem sto cu reci da je neverovatna glupost to sto tvrdis da su dosegnuli vrhunac 90-tih, pa Delije su posle 1992. u evropskim okvirima srozani nacisto,sto zbog sankcija,sto zbog drugih stvari. A i tad pojam navijanja nije se odnosio na ono na sta se odnosi danas,ali pusti delije.Ajde molim te ,zeleo bih da znam,po cemu su to Grci,Turci,Rusi i Poljaci bolji od ovih ex yu ekipa????
Pa kako nisu. 91 Delije palili Marakanu u cuvenoj utakmici sa Bajernom. Napunili Svetog Nikolu u Bariju. Docekali Zvezdinu prvu evropsku krunu i pokazali Evropi kako se navija. Usput napravili veliko sranje na Maksimiru, sto je bila uvertira za raspad Jugoslavije. 92 dobili su sankcije s ratom. 95 su docekali Xamax i ispali. Medjutim 96-te su Delije priredile jednu fantastičnu koreografiju u meču sa Barselonom. Zadnji put su tribine tako dobro izgledale u meču sa Romom. Jbg, simpatisem Zvezdu, rodjak mi je igrao za nju, možda ti je poznato ime Adrijan Đokaj, koji je u meču sa Strazburom utrpao lijep go Francuzima, onda kada su nespretno ispali golovima Kalimera ili kako već.

Po čemu nisu? Pogledaj Grčke, Turske, Ruske i Poljske stadione, pogledaj sve ono sto se desava na stadionima i oko stadiona i vidječeš šta je fanatičnost. Delije, Grobari i Torcida tek ponekad tako dobro izgledaju. Pogledaj Gate 4, Gate 7 i Gate 13 u Grckoj, u Turskoj Genc FB i KFY, Ultraslan i snimke ugasene Carsi skupine, pogledaj u Rusiji Gladiatore, Gallant Steeds i Zenitovu firmu njoj se imena nemogu sjetiti, pogledaj potom Wisline ajkule i Anti Wislinu ekipu i ostale navijacke skupine u Poljskoj i sve će ti se samo reći. Od stadiona na kojim kamere skaču pri snimanju terena, do pjesme koja traje cijelu utakmicu, do bakljada, koreografija i sranja u i oko stadiona.

Iako na bojno polje lice mecevi Zvezde i Partizana i uvijek ima belaja, to ne znaci da u drugim zemljama toga nema. Pa Vest hem i Milval kada igraju nasilje na ulicama traje satima, a utakmice se po par puta prekidaju. Nerijetko bude i zrtava. Nazvati Zvezdinu firmu najboljom u Evropi ili jednom od najboljih nije realno. To moze biti samo necije subjektivno misljenje, ali ne i istina. Mene je samo to povuklo da napisem nesto i ovim drugima...
Bratov brat

#805 Re: e moji "navijači"

Post by Bratov brat »

Ok @ Oridjiji ,postujem tvoj stav.Znam i ko je tvoj rodjak naravno ,secam ga se odlicno,on je izmislio fudbal za ove sto sad igraju u Zvezdi.
Ali doslo je izgleda do manjeg nesporazuma u razgovoru,ja nigde nisam napisao da su Delije najjace u Evropi,ja o svojoj grupi nesto tako nikad ne bih napisao,to drugi nek procene.Ja sam samo trazio da mi pojasnis neke stvari i ti si to manje vise uradio,to jest izneo svoj stav.Ajmo prvo oko Delija,tacno je to za Bajern,ali to je polufinale Kupa sampiona tadasnjeg :-D normalno da je marakana gorela :-D Onaj stadion u Bariju nismo mi samo napunili,ali bilo je oko 20.000 ljudi koji su tu dosli zbog Zvezde.Barselona i koreo,ok to, jeste bila predivna jer je bila jedinstvena na ovim prostorima u to vreme.Ali bilo je dobrih i posle toga,provrti malo slike ima svega i svacega,nije protiv Rome bilo poslednje dobro izdanje Delija,bilo ih je mnogo posle toga,grupa je prelezala neke "decje bolesti" koje vecinu grupa muce i dan danas.Nazalost ,klub je u teskom stanju i to dosta utice na sve sto se desava.Samo zelim da kazem da je grupa u dosta boljem stanju nego ranije,ima izvesni broj ljudi na svakoj tekmi sto 90-tih nije bio slucaj.

E sad za ove sto si gore nabrojao,ajmo prvo na Turke,njih slabije pratim pa i ne poznajem tu scenu dovoljno,imali su neka masovna gostovanja,cak je i malo reci masovna,po Evropi njihovu publiku cine njihovi "gastosi" ,znas i sam da je EU prepuna Turaka.
Grci- majmuncine obicne ,to potpisujem.Vec deceniju su im zabranjena gostovanja. Sta pozitivno da napisem o navijacima koji u apsolutnoj svakoj tuci nekog izbodu nozem ili bace neki koktel .Ako je to poenta tog njihovog "fazona" onda jebes to...ja nikog nemam nameru da bodem i palim jer navija za drugi klub,ma koji to klub bio.Ja sam bio dole u Solunu sa Zvezdom i nijednog navijaca protivnickog video nisam,a skoro ceo dan smo se tukli sa policijom sto na granicnom prelazu,sto ispred stadiona...niko se nije usudio ni da nam pridje.Kao drugo sta me nervira kod Grka,to sam video na jednoj utakmici Olimpijakosa,prime gol i ceo stadion ucuti :-D za to cu ex yu navijace uvek staviti ispred njih.

Poljaci- :roll: na njihovoj tribini postoje dve vrste navijaca ,oni koji se biju a ne navijaju nego stoje sa strane na tribini i oni koji navijaju a ne biju se.Nazalost ne mogu da nadjem jedan klip sa YT koji kao iz udzbenika daje objasnjenje o tifo sceni te zemlje,tamo su aktuelna ona trojna bratstva a samo jedna grupa nema bracu ,al da me ubijes ne mogu da se setim koja jer stvarno tesko pamtim nazive i bilo sta drugo iz poljskog jezika.I tu stavljam ex yu navijace ispred .

Rusi-ovde ne znam sta da kazem,opet neki slican fazon kao poljaci,teretana,tuce po livadama,nemaju kontinuitet u radu grupa,bespotrebni rasisticki ispadi...i tu su po meni ex yu tifozi ispred.

O ostalima u Evropi necu da trosim reci jer je engleze "ubio" zakon, zabari su vizuelno dobri ali su pi*ketine kakvih retko gde ima,tu prednjace navijaci Rome,njih ako ima 15 i napadne ih jedan covek oni ce ga bez blama izbosti nozem :roll: kad trebaju ici na gostovanja po evropi gde zna biti "gusto" ,ode mizeran broj.Oni BNA iz Bergama su licili na nesto,bili su ultrasi NO 1 tamo,ali se raspadose .
To ti je neko moje vidjenje,mozda malo i subjektivno,ali to je normalno jer se po prvi put izgradio jedinstven fazon medju navijacima sa prostora ex yu koje sve bitnije grupe pokusavaju da unaprede jos vise,mozda se nekad delilo na one koji vise vole engleze od zabara i obratno,ali to je davno proslo vreme.
oridjidji

#806 Re: e moji "navijači"

Post by oridjidji »

Bratov brat wrote:Ok @ Oridjiji ,postujem tvoj stav.Znam i ko je tvoj rodjak naravno ,secam ga se odlicno,on je izmislio fudbal za ove sto sad igraju u Zvezdi.
Ali doslo je izgleda do manjeg nesporazuma u razgovoru,ja nigde nisam napisao da su Delije najjace u Evropi,ja o svojoj grupi nesto tako nikad ne bih napisao,to drugi nek procene.Ja sam samo trazio da mi pojasnis neke stvari i ti si to manje vise uradio,to jest izneo svoj stav.Ajmo prvo oko Delija,tacno je to za Bajern,ali to je polufinale Kupa sampiona tadasnjeg :-D normalno da je marakana gorela :-D Onaj stadion u Bariju nismo mi samo napunili,ali bilo je oko 20.000 ljudi koji su tu dosli zbog Zvezde.Barselona i koreo,ok to, jeste bila predivna jer je bila jedinstvena na ovim prostorima u to vreme.Ali bilo je dobrih i posle toga,provrti malo slike ima svega i svacega,nije protiv Rome bilo poslednje dobro izdanje Delija,bilo ih je mnogo posle toga,grupa je prelezala neke "decje bolesti" koje vecinu grupa muce i dan danas.Nazalost ,klub je u teskom stanju i to dosta utice na sve sto se desava.Samo zelim da kazem da je grupa u dosta boljem stanju nego ranije,ima izvesni broj ljudi na svakoj tekmi sto 90-tih nije bio slucaj.

E sad za ove sto si gore nabrojao,ajmo prvo na Turke,njih slabije pratim pa i ne poznajem tu scenu dovoljno,imali su neka masovna gostovanja,cak je i malo reci masovna,po Evropi njihovu publiku cine njihovi "gastosi" ,znas i sam da je EU prepuna Turaka.
Grci- majmuncine obicne ,to potpisujem.Vec deceniju su im zabranjena gostovanja. Sta pozitivno da napisem o navijacima koji u apsolutnoj svakoj tuci nekog izbodu nozem ili bace neki koktel .Ako je to poenta tog njihovog "fazona" onda jebes to...ja nikog nemam nameru da bodem i palim jer navija za drugi klub,ma koji to klub bio.Ja sam bio dole u Solunu sa Zvezdom i nijednog navijaca protivnickog video nisam,a skoro ceo dan smo se tukli sa policijom sto na granicnom prelazu,sto ispred stadiona...niko se nije usudio ni da nam pridje.Kao drugo sta me nervira kod Grka,to sam video na jednoj utakmici Olimpijakosa,prime gol i ceo stadion ucuti :-D za to cu ex yu navijace uvek staviti ispred njih.

Poljaci- :roll: na njihovoj tribini postoje dve vrste navijaca ,oni koji se biju a ne navijaju nego stoje sa strane na tribini i oni koji navijaju a ne biju se.Nazalost ne mogu da nadjem jedan klip sa YT koji kao iz udzbenika daje objasnjenje o tifo sceni te zemlje,tamo su aktuelna ona trojna bratstva a samo jedna grupa nema bracu ,al da me ubijes ne mogu da se setim koja jer stvarno tesko pamtim nazive i bilo sta drugo iz poljskog jezika.I tu stavljam ex yu navijace ispred .

Rusi-ovde ne znam sta da kazem,opet neki slican fazon kao poljaci,teretana,tuce po livadama,nemaju kontinuitet u radu grupa,bespotrebni rasisticki ispadi...i tu su po meni ex yu tifozi ispred.

O ostalima u Evropi necu da trosim reci jer je engleze "ubio" zakon, zabari su vizuelno dobri ali su pi*ketine kakvih retko gde ima,tu prednjace navijaci Rome,njih ako ima 15 i napadne ih jedan covek oni ce ga bez blama izbosti nozem :roll: kad trebaju ici na gostovanja po evropi gde zna biti "gusto" ,ode mizeran broj.Oni BNA iz Bergama su licili na nesto,bili su ultrasi NO 1 tamo,ali se raspadose .
To ti je neko moje vidjenje,mozda malo i subjektivno,ali to je normalno jer se po prvi put izgradio jedinstven fazon medju navijacima sa prostora ex yu koje sve bitnije grupe pokusavaju da unaprede jos vise,mozda se nekad delilo na one koji vise vole engleze od zabara i obratno,ali to je davno proslo vreme.
Svi navijaci iz gore navedenih zemalja imaju svoj neki fazon koji guraju. Naravno imamo i mi Balkanci to, ali ne znam kada su zadnji put na nekoj utakmici tribine nasih stadiona izgledali tako dobro. Mene samo ubi to sto cesto na tribinama na Balkanu dominira nacionalizam. Jbg Partizan doceka Lyona, ovi zbog Pjanica iznose na tribinu fasisticke parole podrske Mladicu i Karadzicu. Jbg meni je to bezveze...

Turci su zanimljivi, pogotovo njihove tri najace navijacke skupine koje dolaze iz istoga grada tj. Istanbula. Ulstraslan, Genc FB i KFY (Kill for you), te bivsa Carsi. Nista losije ne izgleda ni navijacka skupina Trabzonspora, koja se smatra 4 najacom skupinom u Turskoj. Gledanjem Galatasaraya i atmosfere na Ali Sami Jen stadionu, zaljubio sam se u njihove tribine, nerijetke bakljade, pjesma i skakanje koje traje cijelu utakmicu, dobre koreografije s pocetka utakmice, kamere koje se tresu zajedno sa tribinama. Fantasticno. Likovi poput Halila Dinamita i Selahatina, Ramba nikoga ne mogu ostaviti ravnodusnim. Medjutim Carsi su mi ostali u posebnom sjecanju.
Vodja Alen Makarjan i njegovo predvodjenje navijaca sa centra terena prije pocetka gotovo svake utakmice je nesto sto se rijetko igdje moze vidjeti. Scene sa Inon stadiona, kao i one sa Sukru Sarakoglu stadiona su nevjerovatne. Tri navijacke skupine u gradu od 13 miliona stanovnika su fenomenalne. Trebas pogledati obavezno, scene sa njihovih derbija, fantasticni su.

Ovih par scena se meni urezalo u pamčenje:

Evo pogledaj kako su oni izgledaju u onom cuvenom serijalu o huliganima:
http://www.youtube.com/results?search_q ... C+playlist

Medjutim ono sto su uradili Dalmatinci za stogodisnjicu svoga Hajduka samo je zadaca mnogima, doslovno su zapalili par gradova u Dalmaciji.

Nisi ti rekao da je Zvezdina firma jedna od najacih navijackih firmi u Evropi. Njome se pohvalio jedan drugi lik na 29 stranici. Po meni je to malo pretjerano govoriti kada u Evropi ima mnostvo jakih navijackih centara kao i jakih navijackih kultura. U jednom Londonu imas mnostvo firmi jer grad ima mnostvo klubova koji imaju dugogodisnju historiju kao i navijacku kulturu kojom dominira nasilje. Od Goonersa, InterCity, Bushwackersa, Headhuntersa i drugih u Londonu kako izabrati najbolju firmu medju njima...
samo_ti

#807 Re: e moji "navijači"

Post by samo_ti »

Ja sam rekao za Delije, to je moje subjektivno misljenje, s` kojim se ne mora niko sloziti...dosta dugo pratim navijacke scene i znam zasto to govorim...nista meni ovo iz Turske ne znaci jer su u pitanju samo derbi utakmice, jebo to, kada sljedecu tekmu protiv npr. Konjaspora ne bude nista, navijanja skoro i nema, a da ne govorimo o sadrzaju nekom...njihova gostovanja su posebna prica, pa jbte Istanbul oko 18 mil. stanovnika, i kada bilo koji klub od navedene trojke igra, to je cirkus i sabanijada...pa gdje su ti navijaci, to bodrenje kluba, ta ljubav ? pa nije fazon upaliti baklju i izbosti Engleza kakvog u Istanbulu, ajde potegni malo :) ...hoce racku....pa Torcida kakva Evropska gostovanja odradjuje, ovi Turci nece nikada, jednostavno nemaju taj mentalitet ;-)

naravno da ima jos ekipa u Evropi, jakih...ali bi se sada dale sve pojedinacno analizirati, npr. Englezi skoro pa nemaju Kop, razbacani po stadionu, ekipice, pa nemaju koreografija, bakljada...ma ubi ljude represija....mada, kada zapjevaju, onda se to osjeti i cuje itekako ( bio sam na tekmi Hajduk-Stoke pa zato govorim ) :-D

i td td...dalo bi se pisati dosta o tome, mada, mrsko mi :D

zivjeli !
Bratov brat

#808 Re: e moji "navijači"

Post by Bratov brat »

@ Oridjidji,vidim da posedujes sasvim solidno znanje iz oblasti navijanja :-D Postujem to,ali nismo na istim talasnim duzinama :-D Ti malo vise forsiras turke,ja mozda malo vise favorizujem ove nase ovde.Ja stvarno retko sta znam o turskim navijacima i sto rece @ Samo ti,oni naprave haos na derbiju,a ovako se nesto bas i ne trude koliko mogu da primetim.Secam se onog ubistva dva navijaca Lidsa u Istambulu,cini mi se 1997.,sta reci :roll: A o Torcidi sta reci,grupa koju postujem maximalno ,ono za 100 godina Hajduka je fantastican prizor koji ce se prepricavati narednih 100 i vise godina,ali imaj na umu da se to desava u gradu u kome oni nemaju rivala . Kad bi Delije pokusale nesto tako ili HZ ili neko treci ,uvek bi se nasao neko iz suprotnog tabora da "sabotira" tako nesto i obratno.Za mene je u Hrvatskoj ,uz duzno postovanje prema BBB, Torcida uvek bila NO1.Ljudi su jednostavno "pioniri" u nekim stvarima na ovim prostorima .A sto se tice ovog filma ,dokumentarnog,koji se emitovao na Discovery chanell,reci cu samo da sam pratio dobar broj epizoda,ali treba znati da smo mi odbili da pricamo sa dayerom iz nama znanih razloga (lose iskustvo sa engleskim novinarima), a i Torcida prema recima ljudi iz njihove grupe nije imala pravog predstavnika u toj emisiji.O nama je pricao Cirilo koji je nekad davno furao sa delijama ,a Grobari se predstavise kao pravi liberali,isticanje homosexualnosti :roll: i slicno.Jedino je po mojim saznanjima BBB predstavljao bivsi vodja.
bob sap

#809 Re: e moji "navijači"

Post by bob sap »

ovdje svako hvali svoje :-D
Ali_G

#810 Re: e moji "navijači"

Post by Ali_G »

Ma realno, delije su u vrhu scene. Podjednako dobro su im zastupljene sve stvari koje se vrednuju u danasnjem tifo svijetu. Eh sad price, kako citava drzava skoro navija za njih I slicno su u domenu sbb-kbb.
Bratov brat

#811 Re: e moji "navijači"

Post by Bratov brat »

bob sap wrote:ovdje svako hvali svoje :-D
A ne,ne ;-) Ja sam stitio kolektivni interes zapadno-balkanske scene :-D
ultima_palabra

#812 Re: e moji "navijači"

Post by ultima_palabra »

Pa dobro, cigani su trenutno dobri... međutim, rijetko koja grupa na Balkanu ima konstantu. Prije godinu-dvije je bilo obratno, groblje je igralo u Ligi prvaka i ono protiv Arsenala je bilo beton... Torca danas tek povremeno bljesne.
Bratov brat

#813 Re: e moji "navijači"

Post by Bratov brat »

ultima_palabra wrote: Torca danas tek povremeno bljesne.
Za njih sam mislio da ce i kao klub i kao navijaci resiti sve probleme nakon one privatizacije ,ali sam se zestoko zajebao.Torcida ima veliki problem ,a to je sto dozvoljavaju da svaka budala nosi neku zastavu i to ih je kostalo puno.Ali uvek cu ih staviti ispred BBB-a.
ibizza

#814 Re: e moji "navijači"

Post by ibizza »

Bratov brat wrote:
A ne,ne ;-) Ja sam stitio kolektivni interes zapadno-balkanske scene :-D
Kako bi poredao navijacke skupine u BiH(od 1 do 5) a kako na prostoru ex Yu? :)
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#815 Re: e moji "navijači"

Post by -LIBERO- »

ultima_palabra wrote:Pa dobro, cigani su trenutno dobri... međutim, rijetko koja grupa na Balkanu ima konstantu. Prije godinu-dvije je bilo obratno, groblje je igralo u Ligi prvaka i ono protiv Arsenala je bilo beton... Torca danas tek povremeno bljesne.
Pa drugar,svaka od iole ozbiljnijih skupina ,ima extra super mega izdanja. Derbiji(gradski,lokalni,nacionalni)....evropske utakmice i sl. Svaka ozbiljnija grupa moze napraviti video klip,napraviti extra foto perzentaciju sa takvih utakmica i kada sve to pogledas da ti vilica padne na stol kako sve to giga mega izgleda :D

Ali kvalitet jedne grupe je ,po meni,onaj kontinuitet kada si sasvim solidan i na "manjim utakmicama" i na gostovanjima koja ne odlucuju nista previse bitno ,kao i kada vidis da neka grupa i mimo tribine u raznim segmentima radi kvalitetno i u kontinuitetu.
Ima tu jos dosta stvari,stvarcica i caka...koje na prvi pogled "iskusnog oka" odaje dal se zapravo radi o ozbiljnosti i kvalitetu ili je u pitanju nesto drugo ;-)
M10A4EVER

#816 Re: e moji "navijači"

Post by M10A4EVER »

Jest to, ali treba brate malo i objektivno sagledati stvari...
Odmah da se ogradim, JA SAM ZELJOVAC, BIVSI MANIJAK (bivsi zato sto smatram da svako ko ne stoji na jugu i ne dere grlo 90 min. to nije, isto kao sto Delija nije onaj sa istoka, zapada, nebitno)i nemam nikakve skrivene simpatije (boze sacuvaj! :-) ), prema Zvezdi, Delijama i ostalom, ali...
Vidim kako se odskace pomalo ovdje od sustine... Samo se za zvezdase govori kako su sa sela, van Beograda itd..
Ko kaze da je samo Split ono sto se na Poljudu vidi, da je sjever pun splitske Torcide, onosno ostatak stadiona pun hajdukovaca iz Splita!! Smijesno, cijela Dalmacija je tu...
Zeljo protiv NCU napuni Kosevo k'o sibicu, sarajlijama??? Ne, Zeljovcima sa svih strana (ja sam jedan od njih...)!
Primjera je mnogo jednostavno, Sarajevo, Partizan, Dinamo, sve je isto...
Ali Zvezdu izdvaja nenormalna masovnost njenih simpatizera, strasno nesto!
Ovog ljeta sam isao prijateljima u posjetu u Beograd, potrefih Zvezdinu utakmicu sa Rennias-om i naravno iskoristim priliku da odem na Marakanu, vidim taj stadion i napokon Delije na djelu...
Ocekivao sam mnogo, ali ono sto sam vidio je stvarno ZA SVAKI RESPEKT!!!! E sad, stvari koje cine jednu navijacku skupinu velikom:
Brojnost (imaju KOP OD PREKO 20 000 LJUDI :shock: :shock: ,mislim da su probili kapacitet "severa", licno sam vidio da svi oni koji nisu dobili kartu da su kupili "zapad" i s njega preko ograde isli na "sever", Delije su znaci).
Vizuelni efekt (koreografija na sve 4 tribine, setalice, veliki barjaci, bilo bi i pirotehnike da se nije vjerovatno solidarisalo s klubom i tako izbjagla uefina kazna ili sankcija itd.)
"Audio" efekt (pjesme krenule 1h prije utakmice, zavrsile ne znam kad poslije iste jer sam van stadiona bio prije njih. A sto se repertoara tice mislim da ih niko ni priblizno toliko nema, stvarno fascinantno, svi u glas, disciplinovano, konstantno 90% kop-a).
Da li su "najjaci" u Evropi, u to ne ulazim...
Da li na Balkanu, ne znam, cuo sam svasta o Turcima i Grcima, ali dozivio nisam pa necu da sudim...
A ex YU, mislim da im trenutno nema ravnim ni po jednoj od stavki koje sam naveo i koje nisam...

Eh, da...
To je taj kop:

Image

Image

:thumbup:
ultima_palabra

#817 Re: e moji "navijači"

Post by ultima_palabra »

-LIBERO- wrote:
ultima_palabra wrote:Pa dobro, cigani su trenutno dobri... međutim, rijetko koja grupa na Balkanu ima konstantu. Prije godinu-dvije je bilo obratno, groblje je igralo u Ligi prvaka i ono protiv Arsenala je bilo beton... Torca danas tek povremeno bljesne.
Pa drugar,svaka od iole ozbiljnijih skupina ,ima extra super mega izdanja. Derbiji(gradski,lokalni,nacionalni)....evropske utakmice i sl. Svaka ozbiljnija grupa moze napraviti video klip,napraviti extra foto perzentaciju sa takvih utakmica i kada sve to pogledas da ti vilica padne na stol kako sve to giga mega izgleda :D

Ali kvalitet jedne grupe je ,po meni,onaj kontinuitet kada si sasvim solidan i na "manjim utakmicama" i na gostovanjima koja ne odlucuju nista previse bitno ,kao i kada vidis da neka grupa i mimo tribine u raznim segmentima radi kvalitetno i u kontinuitetu.
Ima tu jos dosta stvari,stvarcica i caka...koje na prvi pogled "iskusnog oka" odaje dal se zapravo radi o ozbiljnosti i kvalitetu ili je u pitanju nesto drugo ;-)
Ma slažem se, ali sam više mislio na nešto drugo... svaka veća grupa na Balkanu je imala taj period kad sve štima, od brojnosti na manjim utakmicama, dobrih gostovanja, repertoara, koreografija, fajta ;-) Problem je održati tu konstantu tokom dužeg perioda... nema niko da je konstantno dobar 5 godina recimo. Brzo počnu neka previranja, bojkoti, borbe za prevlasti nad tribinom i dok se sve to izniveliše na scenu dolazi nova generacija koja ima želju i srce, ali mora još učiti itd...
Bratov brat

#818 Re: e moji "navijači"

Post by Bratov brat »

@ Ibbiza care ,mislim da je malo neozbiljno praviti to pliste :-D to su nekad radili teen momci iz cele ex yu u casopisima "Tempo" i "Cao tifo" pa se raja grohotom tome smejala :-D Trenutno po meni samo 3 grupe deluju koliko toliko u nekom kontinuitetu ,tj. ima ih uvek u izvesnom broju ,vise ili manje,nebitno,a opet imaju neki marketing i pokusavaju raditi nesto originalno ,a to su : Delije,Torcida i HZ,tu su bili i TM ,narocito nakon titule 2010. tj. u sezoni osvajanja tog trofeja ali ljudima se desavaju neke stvari koje nemaju veze ni sa fudbalom ni sa navijacima.Grobari ne stavljam ovde jer su ljudi posrnuli totalno,a i da ne trosim reci jer sam vec napisao "referat" o njima. BBB - njih je ubio bojkot ,kako ce se izvuci iz toga videcemo.O ostalim srpskim i hrvatskim grupama necu pisati,99% njih to i ne zasluzuju.E sad, najvise prostora za napredak ima bas u BIH kad je taj navijacki svet u pitanju.Mostar,Banja Luka,Tuzla,Zenica...na njima je kako ce da iznesu taj teret zvani tribina.Samo da vam vrate gostovanja i show moze da pocne.

@ Libero,tebi nemam sta da repliciram. :-D

@M10A4EVER, drago mi je sto si napisao to sto jesi.Sa te utakmice na kojoj si bio Zvezda-Ren ,ja bih izdvojio jedan detalj koji mi je bio ajmo reci... :lol: :lol: :lol: a to je kad su igraci Rena pre utakmice izasli iz tunela i dosli ispod severa sa telefonima i krenuli da snimaju :lol:

A za sve ex yu navijace vazi,samo da imamo malo vise para jer su nam vize ukinute pa cete videti kako se deluje na ino gostovanjima :wink: Videla je Evropa nas u Slovackoj,Horde u Ceskoj ,Torcidu u Belgiji,samo da su klubovi malo jaci tresla bi se evropa pod nama.
ibizza

#819 Re: e moji "navijači"

Post by ibizza »

Bratov brat wrote:@ Ibbiza care ,mislim da je malo neozbiljno praviti to pliste :-D to su nekad radili teen momci iz cele ex yu u casopisima "Tempo" i "Cao tifo" pa se raja grohotom tome smejala :-D Trenutno po meni samo 3 grupe deluju koliko toliko u nekom kontinuitetu ,tj. ima ih uvek u izvesnom broju ,vise ili manje,nebitno,a opet imaju neki marketing i pokusavaju raditi nesto originalno ,a to su : Delije,Torcida i HZ,tu su bili i TM ,narocito nakon titule 2010. tj. u sezoni osvajanja tog trofeja ali ljudima se desavaju neke stvari koje nemaju veze ni sa fudbalom ni sa navijacima.Grobari ne stavljam ovde jer su ljudi posrnuli totalno,a i da ne trosim reci jer sam vec napisao "referat" o njima. BBB - njih je ubio bojkot ,kako ce se izvuci iz toga videcemo.O ostalim srpskim i hrvatskim grupama necu pisati,99% njih to i ne zasluzuju.E sad, najvise prostora za napredak ima bas u BIH kad je taj navijacki svet u pitanju.Mostar,Banja Luka,Tuzla,Zenica...na njima je kako ce da iznesu taj teret zvani tribina.Samo da vam vrate gostovanja i show moze da pocne.

@M10A4EVER, drago mi je sto si napisao to sto jesi.Sa te utakmice na kojoj si bio Zvezda-Ren ,ja bih izdvojio jedan detalj koji mi je bio ajmo reci... :lol: :lol: :lol: a to je kad su igraci Rena pre utakmice izasli iz tunela i dosli ispod severa sa telefonima i krenuli da snimaju :lol:

A za sve ex yu navijace vazi,samo da imamo malo vise para jer su nam vize ukinute pa cete videti kako se deluje na ino gostovanjima :wink: Videla je Evropa nas u Slovackoj,Horde u Ceskoj ,Torcidu u Belgiji,samo da su klubovi malo jaci tresla bi se evropa pod nama.
north

#820 Re: e moji "navijači"

Post by north »

Slažem se sa ovim "zvezdašem" kada je u pitanju opis navijačke scene na balkanu i šire....Upravo kako on kaže turci nemaju tu konstantu osim kada igraju derbije taj njihov trio iz Istanbula....na gostovanjima ih skoro nema, sjećam se kada je Fenerbahče gostovao u Beogradu u LP, bilo stotinjak turaka, a čuo sam podatak koji kaže da u Turskoj oko 30 mil. ljudi navija za Fenerbahče :? :-) ...Ne treba dalje......Također, vrlo dobro je opisao situaciju sa ostalim navijačkim skupinama...

Treba biti pošten i pohvaliti cigane i reći da su vrh, samo volio bih kada bi nam "zvezdaš" malo pojasnio je li se šta promijenilo kada je nacionalizam u pitanju na njihovoj tribini....Da me se pogrešno ne shvati, ne želim da okrećemo raspravu prema nacionalizmu, ali me zanima je li došlo do otrežnjenja među tim mladim ljudima, jesu li prestali živjeti u 16 vijeku i ko sav normalan svijetu okrenuti se stvarnosti i normalnom razmišljanju....Ok je pohvaliti kop, koreografije i ostalo, ali ne možemo okretati glavu činjenici da se na toj istoj tribini pjeva ratnim zločincima i o nekakvim kosovskim mitovima i sličnim budalaštinama u 21 vijeku ...

I HZ su odmah poslije rata imale slične probleme, gdje su se na tribini pojavljivale arapske i turske zastave, ali hvala bogu taj kretenizam je iskorijenjen i sada se pjeva samo Sarajevu i nema mjesta nacionalizmu na tribini....Slična je situacija koliko znam i kod komšija na Grbavici.....

Još jednom repect delijama, ali ne mogu ih simpatisati dok oni i dan danas pjevaju ratnim zločincima koji su ubijali moj narod i kliču fašistima iz II svjetskog rata.....Volio bih kada bi jednog dana došli pameti po tom pitanju.....

STOP NACIONALIZMU I FAŠIZMU!!!! Pozdrav svim normalnim navijačima, a pogotovo mojim HZ i pitarima....
Bratov brat

#821 Re: e moji "navijači"

Post by Bratov brat »

@ North,opala je na severu ta nacionalna tenzija odavno,ima nacionalizma i dalje naravno,ali i to se odrzava uglavnom zbog ove situacije na Kosovu,inace bi ga bilo jos manje,pretpostavljam.Ipak ja ovde nastupam individualno a ne kao predstavnik grupe,pa je sve sto napisem moj licni stav a ne stav grupe.Fasisti nikad nismo bili iako nam je lepljena i ta etiketa od strane raznoraznih medija.Vremena se menjaju ,a ono s pocetka 90-tih se nece ponoviti nikad vise,ne samo kod nas na tribini nego i na svim ostalim.U ovim teskim godinama koje su iza nas mogu ponosno da kazem da nikad nismo dozvolili da nam se neka politicka partija uvuce na tribinu kao sto je to slucaj sa nasim komsijama iz Humske.Pokusao je jedan vodja (poznat sirem auditorijumu) da sredinom 90-tih progura jednu "stranacku pricu" kod nas pa je najuren.
Jeff Bingham

#822 Re: e moji "navijači"

Post by Jeff Bingham »

Sjecam se kad je prije nekoliko godina kosarkas Elvedin Kikanovic presao iz Slobode u Zvezdu, pa komentara na njihovom forumu... :run: "sta ce balija u srpskom klubu, upravu treba docekati pa im pokazati licem u lice da ovakvi transferi nisu pozeljni..." pa onda od kulina bana o turskoj okupaciji, poturicama, pa o ratu kako su muslimani bacali srbe lavovima u pionirskoj a sad jedan od njih igra za sveti klub bla bla bla bla :roll:

nikad se to iskorijenit nece.
nemam_ideje

#823 Re: e moji "navijači"

Post by nemam_ideje »

ibizza wrote:
Bratov brat wrote:@ Ibbiza care ,mislim da je malo neozbiljno praviti to pliste :-D to su nekad radili teen momci iz cele ex yu u casopisima "Tempo" i "Cao tifo" pa se raja grohotom tome smejala :-D Trenutno po meni samo 3 grupe deluju koliko toliko u nekom kontinuitetu ,tj. ima ih uvek u izvesnom broju ,vise ili manje,nebitno,a opet imaju neki marketing i pokusavaju raditi nesto originalno ,a to su : Delije,Torcida i HZ,tu su bili i TM ,narocito nakon titule 2010. tj. u sezoni osvajanja tog trofeja ali ljudima se desavaju neke stvari koje nemaju veze ni sa fudbalom ni sa navijacima.Grobari ne stavljam ovde jer su ljudi posrnuli totalno,a i da ne trosim reci jer sam vec napisao "referat" o njima. BBB - njih je ubio bojkot ,kako ce se izvuci iz toga videcemo.O ostalim srpskim i hrvatskim grupama necu pisati,99% njih to i ne zasluzuju.E sad, najvise prostora za napredak ima bas u BIH kad je taj navijacki svet u pitanju.Mostar,Banja Luka,Tuzla,Zenica...na njima je kako ce da iznesu taj teret zvani tribina.Samo da vam vrate gostovanja i show moze da pocne.

@Brate, on je postavio pitanje nebil ti pohvalio HZ :D Teen pitanje. Naravno da jeste.

Što se tiče balkanskih grupa činjenica je da većina nema kontinuiteta. Puno i previše je uspona i padova. Na Balkanu je neki fol da si navijač u dvadesetim godinama, kada ostariš to je već dječija furka. Po meni, to je glavni razlog zašto balkanske grupe nikada neće biti "navijački vrh".

Primjer, HZ se sada na sva usta hvale kako su najbolje u BiH a zaboravljaju činjenicu kako ih nije bilo na mapi 4-5 godina. Za ozbiljnu grupu je to nedopustivo. Isto se dešava sa TM-om. Ove ostale u BIH neću ni spominjati.

Što se tiče navijača u Europi, meni su poljaci trenutno najjači. Imaju sve što treba. Ultra ekipe za tribinu, fight ekipe za marisanje, dobru atmosferu, dobro navijanje, solidna gostovanja i odlične koreografije.

Što se tiče Delija, treba biti realan i reći da su uz Torcidu najjači na prostorima ex-Yu. Isto tako treba reći da Delije i Torcida imaju najjaču bazu navijača što naravno ne umanjuje njihove "uspjehe".

Oko nacionalizma na tribinama u Srbiji, tu nisi u pravu. Ti nacionalizam gledaš subjektivno u smislu, "jebe mi se" ili "podržavam" i to je tvoje pravo.

S druge strane ja to gledam koliko-toliko objektivno. Evo par primjera, UF deklarisani Ljotićevci. Delije, ratovale po BiH, sada "brane Kosovo", sutra će braniti zemlju od vanzemaljaca, nebitno je, ideologija je KONSTANTNA. Isto važi za Grobare. To vam je feler koji može a već je ugrožavao druge zemlje i narode. Zato mi se srpske navijačke grupe gade jer su jaka baza nacionalista i destruktivnih sila koje izviru iz svih pora mračne strane Srbije.
oridjidji

#824 Re: e moji "navijači"

Post by oridjidji »

samo_ti wrote:Ja sam rekao za Delije, to je moje subjektivno misljenje, s` kojim se ne mora niko sloziti...dosta dugo pratim navijacke scene i znam zasto to govorim...nista meni ovo iz Turske ne znaci jer su u pitanju samo derbi utakmice, jebo to, kada sljedecu tekmu protiv npr. Konjaspora ne bude nista, navijanja skoro i nema, a da ne govorimo o sadrzaju nekom...njihova gostovanja su posebna prica, pa jbte Istanbul oko 18 mil. stanovnika, i kada bilo koji klub od navedene trojke igra, to je cirkus i sabanijada...pa gdje su ti navijaci, to bodrenje kluba, ta ljubav ? pa nije fazon upaliti baklju i izbosti Engleza kakvog u Istanbulu, ajde potegni malo :) ...hoce racku....pa Torcida kakva Evropska gostovanja odradjuje, ovi Turci nece nikada, jednostavno nemaju taj mentalitet ;-)

naravno da ima jos ekipa u Evropi, jakih...ali bi se sada dale sve pojedinacno analizirati, npr. Englezi skoro pa nemaju Kop, razbacani po stadionu, ekipice, pa nemaju koreografija, bakljada...ma ubi ljude represija....mada, kada zapjevaju, onda se to osjeti i cuje itekako ( bio sam na tekmi Hajduk-Stoke pa zato govorim ) :-D

i td td...dalo bi se pisati dosta o tome, mada, mrsko mi :D

zivjeli !
Obrati paznju na njihovo navijanje, imas youtube, pogledaj. Malo gdje se navija na tribinama tako dugo i glasno i sa toliko naboja. Fenjer je zabranio da na utakmice ulaze punoljetni muskarci nakon ulijetanja navijaca na teren kada su dali podrsku svome predsjedniku kluba optuzenom za namjestanje utakmica, pa se na stadionu poslje toga skupilo 30000 zena i djece. Da se to desi nekom nasem klubu, stadion bi bio prazan. Pa ni u Srbiji kada igra Zvezda sa Cukarickim ne bude konstantnog dugog navijanja.

Pusti ti suplju, nije im se na derbiju skupilo 30000 zena i djece. Pregledaj snimke iz Turske, sve će ti se samo reći. Pogledaj video kada su igrali Bešiktaš i Liverpool i poslušaj pjevanje, komentator se ne čuje na stadionu. Igrači izbezumljeno gledaju oko sebe, ne mogu da vjeruju, sudije također.

Ljudi imaju najvreliju atmosferu na svojim stadionima i to se može primjetiti. Neprave gostovanja kao Englezi ili Škoti, ne idu svugdje u inostranstvo.Turci ako idu na gostovanje, idu njihovi gastabajteri. To im je mana. Međutim ni kod nas niko osim Torcide ne ide u velikom broju na gostovanja.

Torcida pravi ekstra gostovanja. To je na Balkanu najbolja navijačka grupa, ujedno i najstarija. Ono što su odrađivali po Balkanu bilo je fenomenalno. Par zadnjih sezona u Evropi i nisu imali tako dobra gostovanja, nerijetko i lose navijanje na stadionima, cesto su imali problema sa policijom i domačim navijačima. 2009 imali sranje u Bratislavi s policijom. 2010 u Rumuniji, Rusiji, Grčkoj s navijačima. Sasvim respektabilno su odradili gostovanje u Engleskoj.
Svoj klub prate svugdje i svaka im čast.

Meni su jedna od najdražih navijačkih grupa sa našeg govornog područja.
oridjidji

#825 Re: e moji "navijači"

Post by oridjidji »

Bratov brat wrote:@ Oridjidji,vidim da posedujes sasvim solidno znanje iz oblasti navijanja :-D Postujem to,ali nismo na istim talasnim duzinama :-D Ti malo vise forsiras turke,ja mozda malo vise favorizujem ove nase ovde.Ja stvarno retko sta znam o turskim navijacima i sto rece @ Samo ti,oni naprave haos na derbiju,a ovako se nesto bas i ne trude koliko mogu da primetim.Secam se onog ubistva dva navijaca Lidsa u Istambulu,cini mi se 1997.,sta reci :roll: A o Torcidi sta reci,grupa koju postujem maximalno ,ono za 100 godina Hajduka je fantastican prizor koji ce se prepricavati narednih 100 i vise godina,ali imaj na umu da se to desava u gradu u kome oni nemaju rivala . Kad bi Delije pokusale nesto tako ili HZ ili neko treci ,uvek bi se nasao neko iz suprotnog tabora da "sabotira" tako nesto i obratno.Za mene je u Hrvatskoj ,uz duzno postovanje prema BBB, Torcida uvek bila NO1.Ljudi su jednostavno "pioniri" u nekim stvarima na ovim prostorima .A sto se tice ovog filma ,dokumentarnog,koji se emitovao na Discovery chanell,reci cu samo da sam pratio dobar broj epizoda,ali treba znati da smo mi odbili da pricamo sa dayerom iz nama znanih razloga (lose iskustvo sa engleskim novinarima), a i Torcida prema recima ljudi iz njihove grupe nije imala pravog predstavnika u toj emisiji.O nama je pricao Cirilo koji je nekad davno furao sa delijama ,a Grobari se predstavise kao pravi liberali,isticanje homosexualnosti :roll: i slicno.Jedino je po mojim saznanjima BBB predstavljao bivsi vodja.
Nefuram ja Turke, furam dobro navijanje. Jbg. Mos imati najbolju koreografiju, dobru bakljadu, jaku ekipu, ali ne i najbolju pjesmu i navijanje. Kad treba da ostavis glas i srce na tribini za svoju ekipu, tvojih navijaca nema, pukla tribina od par hiljada ljudi i svi šute. A to se nasim najboljim navijackim grupama gotovo uvijek desi. Jbg. Mrzio sam nekada na sjeveru stadiona Kosevo kad zamukne pjesma nakon gola i kada ekipa ostane bez podrške.

Što se tiće onoga dokumentarca on je dobro odradio gotovo sve važnije navijačke scene širom Evrope i Svijeta na jedan pristojan način. Nemam najbolju navijačku skupinu. Svaka se po nečemu istiće i po tome je prepoznatljiva. Svaka zemlja ima razvijen navijački stil.

Ovo je nesto sto mi se svidjelo sa BH tribina u zadnjih par godina:

Mada smatram da Bosna nije odavno vidjela tako dobro pjevanje od utakmice Sarajeva i Ekerena kada su Pitari pjevali 45 minuta bez prestanka.

Još kad Pitarima atmosferu pohvalise na eurosportu sreći nigdje kraja...
Locked