Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
KotromanichII

#801 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

U redu je njegov primjer, samo je pomješao glavne paralele. Da li namjerno ili slučajno .... to je drugo.
Bit u jednom je da su u trojstvu svi jedno biće tj. Bog, dok je bit u drugom da su svi jedan narod tj. Bosanci.
pa ako je tacan taj primjer sa hrvatima srbima i bosnjacima onda vi vjerujete u tri boga isto kao sto postoje tro naroda razlicita zvani bosanci

isto kao st opostoje tri bica razlicita , otac , sin , duh sveti onda su tri Boga u nekom jednom Bogu , ma sama logika nema sta :-)
nista novo

#802 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by nista novo »

jarancuga wrote:odakle onda onolike kontradikcije u Bibliji?
posto je Allah dz.s nepogresiv, ostaje samo mogucnost da je ljudksa ruka i ljudski um unio te kontradikcije u Bibliju...pa tako i pojam trojstva ...
Sta vas par hoce uopce dokazati, da je Biblija pogresna a Kuran bezgresan, i cemu citirate Bibliju kad je ne mozete razumijeti i da zivite jos sto godina..prihvatité se Kurana, i izucavajte ga, on ce vas odvesti u raj, samo ja sa vama ne bi u taj raj nikada..jadni vi i vasa vjerovanja...
mig

#803 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

Moja paralela je bila polu sala koja je bila upucena samo jednoj osobi koja je to shvatila upravo tako... Da li je neophodno od svega praviti nauku?! :-) Najbolje da sad pocenemo pricati o drzavnom uredjenju Bosne Image
nista novo

#804 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by nista novo »

KotromanichII wrote:
U redu je njegov primjer, samo je pomješao glavne paralele. Da li namjerno ili slučajno .... to je drugo.
Bit u jednom je da su u trojstvu svi jedno biće tj. Bog, dok je bit u drugom da su svi jedan narod tj. Bosanci.
pa ako je tacan taj primjer sa hrvatima srbima i bosnjacima onda vi vjerujete u tri boga isto kao sto postoje tro naroda razlicita zvani bosanci

isto kao st opostoje tri bica razlicita , otac , sin , duh sveti onda su tri Boga u nekom jednom Bogu , ma sama logika nema sta :-)
A ti decko ostavi se Biblije i Boga, tebi ovdje niko ne vrijedja Kuran, kako postoje tri bica u jednom Bogu, pitas se
, isto kako su vjerodostojni citati iz Kurana tako su i iz Biblije, jasno vise...
PRO testant

#805 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by PRO testant »

posto je Allah dz.s nepogresiv, ostaje samo mogucnost da je ljudksa ruka i ljudski um unio te kontradikcije u Bibliju...pa tako i pojam trojstva ...
Ko može, smije Božiju riječ izmjeniti? Navedi mi i jednog čovjeka.

Ako Quran tvrdi da je Biblija (tačnije KNJIGA) objava od Allaha, ko se smije ususditi da je izmjeni? Pogotovu kada znamo da je Allah rekao da če čuvati svoju posljednju objavu. Da li to znači da je Allah odustao od čuvanja svojih prijašnjih objava? Ako jeste molim reference za kada, i gdje je to preneseno. Hvala unaprijed.

Odnosno, je li to čovjek (i imali ga uopšte) toliko jak da se smije suprotstaviti SVEMOGUĆEM Bogu, koji ZNA sve, i MOŽE sve, koji je PRISUTAN SVUDA i na VSKOM MJESTU, poznaje UM I DUŠU svih, i da na svoju ruku izmjeni TEKST OBJAVE TOG ISTOG BOGA?

Eh evo nekoliko pitanja za tebe pa dumaj.
Ako imadneš petlju i što bi stari rekli "stiska" odgovori. A što se mene lično tiče ne moraš. Ovo je samo da malo zapaprim.
HZArnel

#806 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

pa shvati jedno,ako je bog nepogresiv kako sam kazes,dopustio je da se Biblija izmjeni,znaci morao je intervenirati i poslati kur'an,sto mu opet umanjuje nj bozanstvenost.Zar mu nije bilo dovoljno da posalje bibliju i da je cuva do kraja svijeta,da ne dozvoli izmjene koje su krscani napravili(mene zaboli jesu li ili ne)
KotromanichII wrote:1. Ko je to vama dao te informacije ??? da se naprimjer bog distancirao od nas, da nema cuda, da se covjek nemoze pribliziti Bogu
to su moja uvjerenja i ti nemas pravo govoriti da su zablude,jer je to moja privatna stvar,obozavat cu i djavola ako hocu,dok nepocnem raditi na stetu drustva ne smije mi niko prigovoriti.
KotromanichII wrote:kad citam kuran isto kao da je juce objavljen, njegovi znakovi se ponavljaju cijelo vrijeme, nema veze koje je stoljece i milenijum
Ja se isto tako osjecam kad citam,recimo,Platonovu Drzavu.Smatram je neprevazidjenim djelom i mojom najdrzaom knjigom,uopce.
KotromanichII wrote:A sto se tice arapski, pitaj kakvog arapa muslimana jeli zna citati kuran, dali ga razumio na kuransko arapskom jeziku, pa vidi sta ce ti reci, glupo mi je sa tobom pricati o arapskom jeziku a nevjerujes da je kuran od Boga.
ma daj molim te :-)
Ja neulazim u to od koga je kur'an,ako je od boga,onda mora da je i biblija od boga,ako nije onda nije ni biblija,to je moj stav i toga se drzim.Kada mi uspije da se uvjerim empirijski ili da mi neko dokaze postojanje boga kroz nauku,takvog boga kakvim ga ti smatras onda cu povjerovati,do tad,nemas mi pravo spocitavat o mojim (ne)vjerskim ubjedjenjima,ni ja to tebi ne radim,vec samo iznesem tekst(ili o krscanstvu ili islamu ili dr konfesiji)koji pobija teze tih religija,pa ako vi ,teisti, konstruktivno odgovorite,nastojim razviti debatu.Ja ti nisam rekao ne vjeruj u boga,sto ti,u principu,radis,vec nastojim iznijeti dokaze zasto ja ne vjerujem u te kitabe i ostale dogme ili pak neke druge stvari koe se ticu tih religija.
HZArnel

#807 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

A sto se tice trojstva,ne bih da ulazim u detalje i debatu o tome,citao sam skoro jedan tekst,koji kaze da je duh sveti u tom trojstvu zapusten i da zbog toga ta teorija toliko "pati" od neuvazavanja.
jarancuga

#808 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by jarancuga »

narode, sto se odmah lozite...
mene zanimaju ocite kontradikcije u Bibliji, naveo sam par primjera i samo pitam odakle one u Bibliji...
nadam se da svi slazemo da je Bog nepogresiv...
ne trazim nista vise ni manje...
jarancuga

#809 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by jarancuga »

nista novo wrote:
Sta vas par hoce uopce dokazati, da je Biblija pogresna a Kuran bezgresan, i cemu citirate Bibliju kad je ne mozete razumijeti i da zivite jos sto godina..prihvatité se Kurana, i izucavajte ga, on ce vas odvesti u raj, samo ja sa vama ne bi u taj raj nikada..jadni vi i vasa vjerovanja...

pa eto ti razumijes Bibliju, daj onda objasni odakle kontradiktornosti,...ja kao musliman vjerujem da je Biblija Bozija objava, ali samo jedan dio, naime Isusuvo ucenje, a ono sto potice od Pavla...
cini mi se da mi muslimani vise postujemo lik i djelo Isusovo nego krscani....ako sam u krivu, daj pobijte me cinjenicama, a ne subjektivnim izljevima emocija...
jarancuga

#810 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by jarancuga »

PRO testant wrote:

Ako Quran tvrdi da je Biblija (tačnije KNJIGA) objava od Allaha, ko se smije ususditi da je izmjeni? Pogotovu kada znamo da je Allah rekao da če čuvati svoju posljednju objavu. Da li to znači da je Allah odustao od čuvanja svojih prijašnjih objava? Ako jeste molim reference za kada, i gdje je to preneseno. Hvala unaprijed.

Odnosno, je li to čovjek (i imali ga uopšte) toliko jak da se smije suprotstaviti SVEMOGUĆEM Bogu, koji ZNA sve, i MOŽE sve, koji je PRISUTAN SVUDA i na VSKOM MJESTU, poznaje UM I DUŠU svih, i da na svoju ruku izmjeni TEKST OBJAVE TOG ISTOG BOGA?

Ako imadneš petlju i što bi stari rekli "stiska" odgovori. A što se mene lično tiče ne moraš. Ovo je samo da malo zapaprim.

evo, navodim jednog covjeka po imenu Pavle, koji je usput budi receno bio po zanimanju headhunter, lovio hriscane i prodavao ih rimljanima kao robove...

sto se tice petlje, naravno...naime, stari zavjet ili barnabino jevandjelje je kao suza cisto Isusuvo ucenje o jednom Bogu, sto ja kao musliman svim srcem prihvatam...
evandjelje po mateji, 5:17..."Nemojte misliti da sam dosao da ponistim Zakon i poslanike, Ja nisam dosao da ih ponistim vec da ih potvrdim"...cisto ko suza...
na koji zakon misli Isus ako ne na stari zavjet i na koga misli pod poslanike, ako ne na prijasnje Bozije poslanike...
HZArnel

#811 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

jarancuga wrote:evo, navodim jednog covjeka po imenu Pavle, koji je usput budi receno bio po zanimanju headhunter, lovio hriscane i prodavao ih rimljanima kao robove...

sto se tice petlje, naravno...naime, stari zavjet ili barnabino jevandjelje je kao suza cisto Isusuvo ucenje o jednom Bogu, sto ja kao musliman svim srcem prihvatam...
evandjelje po mateji, 5:17..."Nemojte misliti da sam dosao da ponistim Zakon i poslanike, Ja nisam dosao da ih ponistim vec da ih potvrdim"...cisto ko suza...
na koji zakon misli Isus ako ne na stari zavjet i na koga misli pod poslanike, ako ne na prijasnje Bozije poslanike...
Pa ti voli to evandjelje po Isusu,a pusti druge da vole i Matiju,Ivana,Luku,Marka i Pavla.I ja se ne slazem sa tim,pa sta ima veze?Po mojoj logici su oni ta evandjelja pisali stari blago preko 100 godina,al' nema veze.Krscanstvo je vjera,isto kao islam i isto kao i islam zasluzuje postovanje,jer u toj vjeri imas jako dobrih ljudi,uostalom isto kao i medju muslimanima,a svugjde imas kukolja,pa tako i medju jednim i drugim.U svakom slucaju smatram plemenitijim onog ko danas da prosjaku 5 euri nego onog ko se cijeli dan moli bogu i mislim da je to jedni ispravan pristup u cilju neke medjuvjerske tolerancije,jer je to jedino sto cvrsto spaja sve vjere,iako to vecina ne vidi,ljubav i paznja prema drugom. :wink:
PRO testant

#812 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by PRO testant »

jarancuga wrote:
PRO testant wrote:

evo, navodim jednog covjeka po imenu Pavle, koji je usput budi receno bio po zanimanju headhunter, lovio hriscane i prodavao ih rimljanima kao robove...

Izvini samo da priupitam za svaki slučaj,
Jeli TO tvoj odgovor?
DE SJEDI I DOBRO RAZMISLI ŠTA SI ODGOVORIO! I šta si reako o Bogu Qurana i Bogu generalno?
Dobro se zamisli.

ps. nisi dao odgovor na sva postavljena pitanja.
razmisli koja su.
jarancuga

#813 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by jarancuga »

HZArnel wrote:
jarancuga wrote:evo, navodim jednog covjeka po imenu Pavle, koji je usput budi receno bio po zanimanju headhunter, lovio hriscane i prodavao ih rimljanima kao robove...

Pa ti voli to evandjelje po Isusu,a pusti druge da vole i Matiju,Ivana,Luku,Marka i Pavla.I ja se ne slazem sa tim,pa sta ima veze?Po mojoj logici su oni ta evandjelja pisali stari blago preko 100 godina,al' nema veze.Krscanstvo je vjera,isto kao islam i isto kao i islam zasluzuje postovanje,jer u toj vjeri imas jako dobrih ljudi,uostalom isto kao i medju muslimanima,a svugjde imas kukolja,pa tako i medju jednim i drugim.U svakom slucaju smatram plemenitijim onog ko danas da prosjaku 5 euri nego onog ko se cijeli dan moli bogu i mislim da je to jedni ispravan pristup u cilju neke medjuvjerske tolerancije,jer je to jedino sto cvrsto spaja sve vjere,iako to vecina ne vidi,ljubav i paznja prema drugom. :wink:
a koga ja to sprjecavam da vjeruje u sto zeli odnosno da ne vjeruje ako zeli...daj, molim te navedi taj post...
ja se sa protestantom i mig ne slazem oko nekih bitnih stvari, ali mi je strano oboma braniti njihova ubjedjenja...
jarancuga

#814 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by jarancuga »

@protestant...
za razliku od tebe, ja sam spreman dati odgovor na svako pitanje, pod uslovom da ga znam...ako ne znam, ja cu to otvoreno i reci..no problem...
HZArnel

#815 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

jarancuga wrote:
a koga ja to sprjecavam da vjeruje u sto zeli odnosno da ne vjeruje ako zeli...daj, molim te navedi taj post...
ja se sa protestantom i mig ne slazem oko nekih bitnih stvari, ali mi je strano oboma braniti njihova ubjedjenja...
ne trazio ja tebi tvoje postove.Aj mi samo navedi koji ti je cilj s ovim silnim postanjem biblijskih citata?Ja sam na kraju stek'o utisak da ti puno vise citas bibliju od kur'ana,buduci da je Bog na par mjesta u kur'anu rekao da su krscani muslimanima "polubraca",jer vjeruju u 1 boga i stosta imaju zajednickog sa islamom.Mozda ne znas,ali i krsten covjek moze kod Allaha zaraditi dzennet. :wink:
jarancuga

#816 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by jarancuga »

Allah dz.s. kaze: " Mi, uistinu Kur'an objavljujemo, i zaista cemo Mi nad njim bdjeti"...
posto je Kur'an posljednja Bozija objava, eto ti odgovora na tvoje pitanje...
jarancuga

#817 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by jarancuga »

HZArnel wrote:
jarancuga wrote:
ne trazio ja tebi tvoje postove.Aj mi samo navedi koji ti je cilj s ovim silnim postanjem biblijskih citata?Ja sam na kraju stek'o utisak da ti puno vise citas bibliju od kur'ana,buduci da je Bog na par mjesta u kur'anu rekao da su krscani muslimanima "polubraca",jer vjeruju u 1 boga i stosta imaju zajednickog sa islamom.Mozda ne znas,ali i krsten covjek moze kod Allaha zaraditi dzennet. :wink:

onda drug, nemoj mi spocitavati nesto sto mi nije cilj...
a da citam Bibliju..pa naravno da je citam, suludo bi bilo o necemu raspravljati a da se ne poznaje materija...
zbog toga mi padaju u oci neke kontradikcije...i ja samo trazim adekvatan odgovor...
PRO testant

#818 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by PRO testant »

jarancuga wrote:Allah dz.s. kaze: " Mi, uistinu Kur'an objavljujemo, i zaista cemo Mi nad njim bdjeti"...
posto je Kur'an posljednja Bozija objava, eto ti odgovora na tvoje pitanje...
Je li to to!
Nema više!?
A na ostala pitanja?
Nije bilo samo o očuvanju Qurana, nego još nekih stvari.

Je si li razmislio šta si rekao (indirektno naravno)???
jarancuga

#819 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by jarancuga »

ne znam na sto mislis, ako nije tesko ponovi pitanje...
psydelija

#820 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by psydelija »

@mig, ono u vezi "trojedan" ( :shock: ) Bog i pored jake zelje da razumem, ipak ne kapiram..., ali nemari, uzecu kao da mi je "jasno". :-D dalje, mogu reci da dosta racionalno razmisljas.., :dance: i zarad "mira u kuci" necu ti replicirati na zadnji odg.., no, ne odgovori mi da li je ("jos uvek") hriscanstvo monoteisticka religija?! iiii, jos ovu sitnicu mi pojasni ako ti nije sta hizmetno: zasto se deo hriscana moli bogu direktno, bez posrednika a deo sa posrednikom?

ps: u vezi pitanja "koja je isusova uloga u hriscanstvu?!"... da li obnasa ulogu: boga, poslanika, izaslanika...?

pps: za mesec dana proglasicu sebe hobi teologom. :D
PRO testant

#821 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by PRO testant »

jarancuga wrote:ne znam na sto mislis, ako nije tesko ponovi pitanje...
Pa legendo to je 3 - 4 posta iznad. I ti sada zezaš.
HZArnel

#822 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

jarancuga wrote:
onda drug, nemoj mi spocitavati nesto sto mi nije cilj...
a da citam Bibliju..pa naravno da je citam, suludo bi bilo o necemu raspravljati a da se ne poznaje materija...
zbog toga mi padaju u oci neke kontradikcije...i ja samo trazim adekvatan odgovor...
A sta ti je cilj?
Ako trazis adekvatan odgovor,onda ne kompariraj bibliju i kur'an,nego se vodi iskljucivo biblijskim tekstovima :wink:
jarancuga

#823 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by jarancuga »

PRO testant wrote:
jarancuga wrote:ne znam na sto mislis, ako nije tesko ponovi pitanje...
Pa legendo to je 3 - 4 posta iznad. I ti sada zezaš.
ne zezam se...
ako nije problem, konkretno pitanje, ide konkretan odgovor..naravno ako znam...
mig

#824 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

psydelija wrote:@mig, ono u vezi "trojedan" ( :shock: ) Bog i pored jake zelje da razumem, ipak ne kapiram..., ali nemari, uzecu kao da mi je "jasno". :-D dalje, mogu reci da dosta racionalno razmisljas.., :dance: i zarad "mira u kuci" necu ti replicirati na zadnji odg.., no, ne odgovori mi da li je ("jos uvek") hriscanstvo monoteisticka religija?! iiii, jos ovu sitnicu mi pojasni ako ti nije sta hizmetno: zasto se deo hriscana moli bogu direktno, bez posrednika a deo sa posrednikom?

ps: u vezi pitanja "koja je isusova uloga u hriscanstvu?!"... da li obnasa ulogu: boga, poslanika, izaslanika...?

pps: za mesec dana proglasicu sebe hobi teologom. :D
Da, Sveto Trojstvo podrazumeva da se Bozanstvo sastoji od tri razlicite licnosti koje sacinjavaju jednu. Za ljude cudno, zasto bi bilo za Boga? Bog je toliko uzviseniji od nas ljudi da niko ne moze ni pretpostaviti kako On zapravo izgleda, koju formu ima, i mnoge druge stvari koje nam nisu otkrivene.

Naravno da je hriscanstvo monoteisticka religija, nisam ti rekla direktno, ali to provejava iz mojih postova. Bog je jedan iako je Trojstvo.

Da li mislis na svece ili sta? U BIbliji postoji stih da je Isus jedini posrednik izmedju Boga i ljudi, tako da je to i moj stav.

Na pitanje o Isusovoj ulozi sam ti odgovorila, On je Bog.

Samo ti pitaj sta nije jasno, stojim ti na usluzi :D
HZArnel

#825 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

mig wrote:? Bog je toliko uzviseniji od nas ljudi da niko ne moze ni pretpostaviti kako On zapravo izgleda, koju formu ima, i mnoge druge stvari koje nam nisu otkrivene.
Zar bog nije stvorio covjeka po svom obliku?
mig wrote:Na pitanje o Isusovoj ulozi sam ti odgovorila, On je Bog.
A ovo pojasni,men',iskreno,izgleda kao velike rijeci.Strah me je i pomisliti da obozajem covjeka,dobro,nekima nije,uredu.Ali...sta je zapravo u Isusu bozansko?Tijelo/duh/oboje?Ako je oboje,zasto je sahranjen prema ljudskim propisima?Ako je duh,onda razumijem filozofiju,a tijelo vrlo vjerovatno i ne bi odgovorila :wink:
I dva pitanja,onako uopce u vezi krscanstva.Ako je Isus bog,a bog je i njegov otac da se potuku ko bi bio jaci?Da li bi mogao otac,ako mu se "cefne"ubiti svog sina?Da hoce.
A drugo pitanje je,ako je Bog,odnosno Otac imao sina,zasto ne bi mogao imati i Isus nasljednika?
Locked