Kviz

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
wild roses

#801 Re: Kviz

Post by wild roses »

bijela wrote: ovo muško bogoslužje
...ne znam ni ja, ali google je čudo :lol:
Ako neko zakasni na dženazu namaz i uspije zanijetiti prije četvrtog tekbira, proučit će za imamom četvrti tekbir, a poslije predaje selama imama, nadoknadit će propuštene tekbire i učenje. Ako prispije nakon četvrtog tekbira, a prije selama, propustio je klanjati dženazu u džematu. Može nastaviti pratiti dženazu i prisustvovati ukopu umrloga. Dženaza namaz je fardi kifaje, pa prema tome neće biti griješan što nije klanjao dotičnu dženazu.
arzuhal

#802 Re: Kviz

Post by arzuhal »

wild roses wrote:
Ako neko zakasni na dženazu namaz i uspije zanijetiti prije četvrtog tekbira, proučit će za imamom četvrti tekbir, a poslije predaje selama imama, nadoknadit će propuštene tekbire i učenje. Ako prispije nakon četvrtog tekbira, a prije selama, propustio je klanjati dženazu u džematu. Može nastaviti pratiti dženazu i prisustvovati ukopu umrloga. Dženaza namaz je fardi kifaje, pa prema tome neće biti griješan što nije klanjao dotičnu dženazu.
Boldirao sam ''i učenje''. Koliko sam ja upoznat (po hanefijskom fikhu), samo će proučiti tekbire koje je propustio, bez učenje onog što slijedi iza njih, i predati selam. Svaki tekbir se računa kao rekat.
Al' to je to :thumbup:
madner

#803 Re: Kviz

Post by madner »

arzuhal wrote:
bijela wrote:e, ja ovo muško bogoslužje ne znam a i prozori su mi gotovi.
btw arzuhal, pozdravljam promjenu u tebi koja je dovela do toga da umjesto onog barbarskog avatara staviš ovaj, frajerski :D
Ovaj dilandogovski avatar kod mene vazda osvane kada primjetim nake lampire, bakače i vukodlake da se šunjaju :D
Tsk ocito ne znaju kakve sve mane Dilan Dog ima. Jason je za njega karakter :D
wild roses

#804 Re: Kviz

Post by wild roses »

arzuhal wrote:
wild roses wrote:
Boldirao sam ''i učenje''. Koliko sam ja upoznat (po hanefijskom fikhu), samo će proučiti tekbire koje je propustio, bez učenje onog što slijedi iza njih, i predati selam. Svaki tekbir se računa kao rekat.
Al' to je to :thumbup:
Evo odakle sam prepisala http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=139
wild roses

#805 Re: Kviz

Post by wild roses »

Božiji Poslanik s.a.v.s. je rekao: Nema zavisti osim u dvije stvari:........................
Muminka

#806 Re: Kviz

Post by Muminka »

wild roses wrote:Božiji Poslanik s.a.v.s. je rekao: Nema zavisti osim u dvije stvari:........................
....u slucaju covjeka kojem je Allah dao imetak pa ga on trosi na putu istine i u slucaju covjeka kojem je Allah dao mudrost, pa po njoj sudi i druge njoj poducava.”(Muttefekun alejhi)
bijela

#807 Re: Kviz

Post by bijela »

ima jedan bombastičan ajet (a kao da svaki nije takav)...
u čijem jednom dijelu se kaže: "...i ljudi si se bojao, a preče je da se Allaha bojiš!"

znate li povodom čega je ovo objavljeno, upućeno Poslaniku, alejhi-selam (ali ne i samo njemu)?
hint: brak
arzuhal

#808 Re: Kviz

Post by arzuhal »

bijela wrote:ima jedan bombastičan ajet (a kao da svaki nije takav)...
u čijem jednom dijelu se kaže: "...i ljudi si se bojao, a preče je da se Allaha bojiš!"

znate li povodom čega je ovo objavljeno, upućeno Poslaniku, alejhi-selam (ali ne i samo njemu)?
hint: brak
Ženidba sa ženom koja se razvela od Zejda?
bijela

#809 Re: Kviz

Post by bijela »

arzuhal wrote:
Ženidba sa ženom koja se razvela od Zejda?
tako je :)
iz sure El-Ahzab:

"A kad ti reče onome kome je Allah bio blagodaran, i kome si i ti bio blagodaran: 'Zadrži ženu svoju i boj se Allaha!' - u sebi si skrivao ono što će Allah objelodaniti i ljudi si se bojao, a preče je da se Allaha bojiš. I pošto je Zejd s njom živio i od nje se razveo, Mi smo je za tebe udali kako se vjernici ne bi ustručavali više da se žene ženama posinaka svojih kad se oni od njih razvedu. A Allahova odredba je izvršiva!"

Poslaniku, alejhi-selam, je bilo teško...

:)
arzuhal

#810 Re: Kviz

Post by arzuhal »

Nekada su mladićima ili djevojkama njihove efendije ili nane (neko ko je bio pouzdan vjernik i znao učit u Kur'anu) učile jedan ajet na uho, e da bi sebebom učenja tog ajeta došli do nečije ljubavi, da bi ih taj neko primjetio :D To je bila stvar bez ikakvih prisila i sihira, meazellah, nego na halal način: učenjem ajeta, kao i dovama, da bi se ostvarila želja, murad, pa ako Allah dadne - dadne :-D

Koji je to ajet?

Ne bude li neko znao tačan odgovor, ja ga onda neću ni govorit i prelazimo na drugo pitanje ;-)
bijela

#811 Re: Kviz

Post by bijela »

hmm, ja sad 'nako, a nisam nikad čula za to :) :
we džeale bejnekum meveddeten ve rahmeh - dao je (Allah) među vama ljubav i samilost?
arzuhal

#812 Re: Kviz

Post by arzuhal »

bijela wrote:hmm, ja sad 'nako, a nisam nikad čula za to :) :
we džeale bejnekum meveddeten ve rahmeh - dao je (Allah) među vama ljubav i samilost?
Nije taj :)

Ovaj ajet se direktno ne tiče muško-ženskih odnosa, u bilo kojem smislu.
bijela

#813 Re: Kviz

Post by bijela »

ne znam onda.. al lijepo je to, kad Kur'anom počne
arzuhal

#814 Re: Kviz

Post by arzuhal »

bijela wrote:ne znam onda.. al lijepo je to, kad Kur'anom počne
Đe nije :D
Julistana

#815 Re: Kviz

Post by Julistana »

Meni to nesto poznato, kao da sam citala u "Legenda o Ali-pasi".
arzuhal

#816 Re: Kviz

Post by arzuhal »

Taj ajet se ne nalazi ni u prvih pet, ni u zadnjih pet džuzeva :) Eto, olakšao sam, u skladu sa sunnetom :)
arzuhal

#817 Re: Kviz

Post by arzuhal »

Julistan wrote:Meni to nesto poznato, kao da sam citala u "Legenda o Ali-pasi".
Ukoliko se dobrom sjećam, u Ali-paši se samo spominje bereket učenja ajetu-l-kursije, za zaštitu i otklanjanje brige. Ali, u ovom slučaju, ne radi se o tom ajetu.
arzuhal

#818 Re: Kviz

Post by arzuhal »

Haj, preskačite ovo moje i mećite novo pitanje :D
wild roses

#819 Re: Kviz

Post by wild roses »

Muminka wrote:
wild roses wrote:Božiji Poslanik s.a.v.s. je rekao: Nema zavisti osim u dvije stvari:........................
....u slucaju covjeka kojem je Allah dao imetak pa ga on trosi na putu istine i u slucaju covjeka kojem je Allah dao mudrost, pa po njoj sudi i druge njoj poducava.”(Muttefekun alejhi)
Meni je ovaj prevod jasniji:

Nema zavisti osim u dvije stvari: prema čovjeku kome je Allah dao imovinu kojom pravilno upravlja i troši je na pravom mjestu i prema čovjeku kome je Allah dao znanje po kome se vlada i podučava druge tom znanju.
bijela

#820 Re: Kviz

Post by bijela »

što se ne igramo? arzo nas uništio pitanjem :lol:
madner

#821 Re: Kviz

Post by madner »

Moje pitanje jos stoji :D
bijela

#822 Re: Kviz

Post by bijela »

madner wrote:Moje pitanje jos stoji :D
de refresh i daj hint 8-)
madner

#823 Re: Kviz

Post by madner »

madner wrote:Koji sultan je zabranio stamparije i tako dozvolio zapadu da preuzme primatu u nauci i zasto?
Hint: za sve je kriv Mlecanski Kur'an :D
bijela

#824 Re: Kviz

Post by bijela »

madner wrote:
madner wrote:Koji sultan je zabranio stamparije i tako dozvolio zapadu da preuzme primatu u nauci i zasto?
Hint: za sve je kriv Mlecanski Kur'an :D
šmrc, ne znam.
moram znači nazad knjizi, spremat ispit, a taman sam došla da se malo opušćam ovdje :x
bijela

#825 Re: Kviz

Post by bijela »

ou, madneru.. bajezid II?
Post Reply