Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Gray

#801 Re: Android OS

Post by Gray »

brazzo19 wrote:
Gray wrote:Duboko se izvinjavam, nadao sam se da mi neko može dati kratki rezime da ne moram baš čitati cijelu temu ;)

Pusti waltera bolan :D nista kad dobijes mob imas android market i tu ti je sve sto ti padne na pamet pola aplikacija je daba i igrica a pola se placa jednostavno je za koristit vidjeces izabres sto ti se svidi i samo download i instalira ti samo a za ostao sto nema imas dosta torrent sajtova sa "paketima" od po 1 ili 2 gb pune krekovanih igrica i programa koje uneses preko usb.a na mob sve ono sto ne nadjes na marketu eto toliko za sad :D

To znam, nisam (potpuni) laik :D

Mislio sam više ima li neko preporuke za dobar custom rom (npr. vidio sam da preporučuju cynogen za Optimus 2X, ali on još nema stable verziju. Za SGS možda ne treba još, njega smo dobili s Gingerbread i njega će koristiti moja djevojka, a njoj to ne treba i ne razumije se toliko dobro u to :D) ili za dobre i korisne aplikacije, na android marketu mali milion aplikacija :D

BTW, hvala na odgovoru :)
GAU8

#802 Re: Android OS

Post by GAU8 »

shiljak wrote:
GAU8 wrote:
shiljak wrote:a kako temu izmjeniti na androidu :D
Jel pitas za GoLauncher temu, ili generalno za teme?
generalno :-D Jer ne vidim nigdje da to dodje uz android, osim ono da pozadinu mjenjas :D
Imas za svaki Launcher more tema.
googlaj brate malo :P
promaha

#803 Re: Android OS

Post by promaha »

probao sam dosta romova na SGSu al do sada sam najzadovoljniji sa stock firmwareom 2.3.4 JVR verzijom i speedMod kernelom sa ukljucenim lag fixom...

iako nesto puno ne cijenim te quadrant skorove al sa takvom postavkom mi je u prosjeku score 2000 sto je ogromna razlika u odnosu na 2.3.4 JVQ
dr.Gonzo

#804 Re: Android OS

Post by dr.Gonzo »

Sta su vama omiljene mogucnosti Androida?

Meni se recimo bas svidja mogucnost da sinimim video, i u par klikova postavim taj video na svoj youtube account. I onda uradim skype video call, i sa nekim iz druge zemlje komentarisem video koji sam snimio prije 2 minute. Divota :mrgreen:
shiljak

#805 Re: Android OS

Post by shiljak »

kakvi su klipovi na youtube-u? :D

Meni je dobro sto ima gmail, google maps offline i gps.. I onda naravno ove neke aplikacije koje svaki dan koristim :-D
dr.Gonzo

#806 Re: Android OS

Post by dr.Gonzo »

Bez brige, dosadni su :mrgreen:
Rauber

#807 Re: Android OS

Post by Rauber »

Meni je isto dobro sto ima gmail, podrska fb-a, msn-a... Mada to ima svaki mobitel novije generacije.
Vezano za fb, svidja mi se sto sinhronizuje kalendar sa prijateljima na fb-u i spasi mi kad je kome rodjendan.
Dobro mi je sto u music playeru kad pustim neku pjesmu ako sam na wifi-u automatski mi nadje lyrics i zalijepi ga za pjesmu (ne znam jel ovo samo na ovom rom-u sto ja koristim ili ima na svakom)
Znaci mi puno sto nije zatvoren kao iphone, pisao sam vec jednom, kupio iphone a kolega sa nokiom n82 mi hoce poslati neki file preko bt-a , kad sipak.
Mobitel mogu da koristim kao usb, znaci samo ukljucim u komp. i prebacujem sta mi je volja, naravno bez da moram imati kies kao sto na iphonu moras imati itunes.
Ima torrent cliente pa skidam bez problema sa torrenta.
Navigacija je isto strasna, na odmoru sam Hrvatsku prosao uz duz pa haman i poprijeko, uz Igo nisam ulice fulio, jos ako se zamislim i prekoracim brzinu odmah me upozorava :thumbup:
Skype isto cesto koristim, jos ovaj video call sto je odnedavno dostupan je haos dobar, sjednem u neki kafic gdje ima wifi i sa rodbinom kafenisem koja je u Swe 8-)
Ima odlicna aplikacija "fluent english", tu imaju knjige na engleskom i koja god nam je rijec nepoznata kliknemo na nju i tu je odmah prijevod na "nas" jezik, a ima i audio kako se izgovara.... Odlicno je za ucenje engleskog.
Dobre su aplikacije za trcanje, pomocu njih vodim dnevnik koliko pretrcim, kojom brzinom, postavljam sebi ciljeve i rusim licne rekorde :thumbup:
Uglavnom kod androida sve za 10 :thumbup:
ministry_

#808 Re: Android OS

Post by ministry_ »

Imal ikakva opcija da nekako promjenim slide up screen na LG optimusu 2x?
Šerlok

#809 Re: Android OS

Post by Šerlok »

Poz ljudi, ja imam ovaj LG Optimus GT540 i prije neki dan predjem sa verzije 2.1 na Android 2.3 CyanogenMod7 al meni ima puno bugova i ne rade mi neke stvari :evil: :x Eh sad bi htio da se vratim na verziju 2.1 koju sam imao, trazio sam ove strane forume listao i sve mi je nekako nejasno, ima li neko da moze pomoci :? :-D :(
GAU8

#810 Re: Android OS

Post by GAU8 »

Šerlok wrote:Poz ljudi, ja imam ovaj LG Optimus GT540 i prije neki dan predjem sa verzije 2.1 na Android 2.3 CyanogenMod7 al meni ima puno bugova i ne rade mi neke stvari :evil: :x Eh sad bi htio da se vratim na verziju 2.1 koju sam imao, trazio sam ove strane forume listao i sve mi je nekako nejasno, ima li neko da moze pomoci :? :-D :(
Koji ROM koristis? Na koje bug-ove nailazis?
Ja sam trenutno na 2.3.5 verziji. Tacnije na CyanogenMod 7 - SwiftDroid (v2.0 RC4) by Mur4ik

http://mygt540.com/downloads/androidrom ... 93-mur4ik/

Stabilno je i radi sve, osim hardverskog DivX dekodiranja, koje je na originalnom 2.1 ROM-u svakako bilo obicno njesra.
I dalje radi DivX itd. samo narano softverski.
Šerlok

#811 Re: Android OS

Post by Šerlok »

GAU8 wrote:
Šerlok wrote:Poz ljudi, ja imam ovaj LG Optimus GT540 i prije neki dan predjem sa verzije 2.1 na Android 2.3 CyanogenMod7 al meni ima puno bugova i ne rade mi neke stvari :evil: :x Eh sad bi htio da se vratim na verziju 2.1 koju sam imao, trazio sam ove strane forume listao i sve mi je nekako nejasno, ima li neko da moze pomoci :? :-D :(
Ja sam trenutno na 2.3.5 verziji. Tacnije na CyanogenMod 7 - SwiftDroid (v2.0 RC4) by Mur4ik

Stabilno je i radi sve, osim hardverskog DivX dekodiranja, koje je na originalnom 2.1 ROM-u svakako bilo obicno njesra.
Android 2.3.3 Cyanogenmod7 by mur4ik ovaj je kod mene, ne radi mi USB mass storage, GPRS, ne svidja mi se kamera, radio i poruke, i stvarno bi zelio da se vratim na 2.1 onaj koji sam imao kad sam tek kupio mob. Gledao sam neke tutorijale tamo na onom android forumu al je ono tesko za totalnog pocetnika, ja ne znam ni kako sam ovaj uspio stavit :-) :-) kamoli da se sad vratim, al pokusavam valjda nesto skontam bez da brickujem mob :zoka:
kojeime

#812 Re: Android OS

Post by kojeime »

Planiram kupiti jeftin Android telefon. Odluka ja Samsung Galxy Mini i to prvenstveno zbog 2.2 Androida, to jeste koliko znam 2.1 verzija ne dopusta snimanje aplikacija na SD karticu, dok 2.2 dopusta. Ako to nije neki veliki problem u praksi, isao bih i na 2.1 to jeste jos jeftiniji telefon.

Koliko vidjeh, moci cu koristiti Skype (konektovan sa WiFi) na ovom telefonu, je li to tacno?
GAU8

#813 Re: Android OS

Post by GAU8 »

Šerlok wrote:
GAU8 wrote:

Android 2.3.3 Cyanogenmod7 by mur4ik ovaj je kod mene, ne radi mi USB mass storage, GPRS, ne svidja mi se kamera, radio i poruke, i stvarno bi zelio da se vratim na 2.1 onaj koji sam imao kad sam tek kupio mob. Gledao sam neke tutorijale tamo na onom android forumu al je ono tesko za totalnog pocetnika, ja ne znam ni kako sam ovaj uspio stavit :-) :-) kamoli da se sad vratim, al pokusavam valjda nesto skontam bez da brickujem mob :zoka:
Da te odmah razocaram, ako nisi radio backup prilikom flash-anja, tesko ces se vratit na stock ROM.
ALi bar sto se mene tice, to svakako nije neka prevelika steta.
Instaliraj ovu verziju koju ja koristim. Radi sve 100% provjereno.
Osim toga, na mygt540.com imas mnogo drugih ROM-ova, koji su jos pouzdaniji, doduse 2.2 i 2.1
Probaj njih.
Šerlok

#814 Re: Android OS

Post by Šerlok »

Nisam uradio backup, cek jel ja mogu sa ove verzije preci na bilo koju drugu bez da brisem sistem ili tako nesto? Probat cu onda instalirat 2.2 Cyanogen mod 6 UTHOPiA jer sam cuo da je dobar pravo :-D
GAU8

#815 Re: Android OS

Post by GAU8 »

Šerlok wrote:Nisam uradio backup, cek jel ja mogu sa ove verzije preci na bilo koju drugu bez da brisem sistem ili tako nesto? Probat cu onda instalirat 2.2 Cyanogen mod 6 UTHOPiA jer sam cuo da je dobar pravo :-D
Da, taj je dobar pravo.
Preporucujem ti totalno brisanje sistema i flash-anje preko fastboot-a, a ne preko recovery-ja.
Pogotovo kada su tako veliki skokovi u verzijama upitanju.

uradi backup podataka na kartici, a zatim na telefonu uradi erase SD card.

onda:

fastboot -w
fastboot erase system
fastboot erase boot
fastboot erase recovery

dakle gazi sve.
i tek nakon toga nabaci novi ROM
tada nema da ne radi...

Naravno, kontakte ce ti google svakako sacuvati, a uradi i backup poruka.

P.S. evo dobra vijest za tebe :P :P

http://mygt540.com/downloads/stock-ecla ... otovski01/
sarajevomd

#816 Re: Android OS

Post by sarajevomd »

Vise ne mogu, smorih se :) De pomozite...

Imam apktor kao dialer, manje vise sam zadovoljan... imate li neki preporuciti koji je brz i koji pamti logove, tj prikazuj sve ?

Isto tako dajte neki dodatak za javljanje na pozive, sada mi je slider (nekada se ubaci od aktora onaj samo na jendu tipku!?) da se javljas na tipke, tj da ti se na ekranu pojave ono za prihvatiti i za odbiti..smorih se sa sliderom ako su mi ruke mokre u pm :S

Hajd valjda nije previse konfuzno, ljut sam ono bas!
burekodsira

#817 Re: Android OS

Post by burekodsira »

sarajevomd wrote:Vise ne mogu, smorih se :) De pomozite...

Imam apktor kao dialer, manje vise sam zadovoljan... imate li neki preporuciti koji je brz i koji pamti logove, tj prikazuj sve ?

Isto tako dajte neki dodatak za javljanje na pozive, sada mi je slider (nekada se ubaci od aktora onaj samo na jendu tipku!?) da se javljas na tipke, tj da ti se na ekranu pojave ono za prihvatiti i za odbiti..smorih se sa sliderom ako su mi ruke mokre u pm :S

glasovno pozivanje, javljanje, komandovanje i sl
pokusaj pa reci kako fecera
Šerlok

#818 Re: Android OS

Post by Šerlok »

GAU8 wrote:
Šerlok wrote:Nisam uradio backup, cek jel ja mogu sa ove verzije preci na bilo koju drugu bez da brisem sistem ili tako nesto? Probat cu onda instalirat 2.2 Cyanogen mod 6 UTHOPiA jer sam cuo da je dobar pravo :-D
Da, taj je dobar pravo.
Preporucujem ti totalno brisanje sistema i flash-anje preko fastboot-a, a ne preko recovery-ja.

onda:

fastboot -w
fastboot erase system
fastboot erase boot
fastboot erase recovery

dakle gazi sve.
tada nema da ne radi...

Evo drug sve sam sredio, hvala ti puno na pomoci, sad radi ko flak :razz:
GAU8

#819 Re: Android OS

Post by GAU8 »

Šerlok wrote:
GAU8 wrote:
Da, taj je dobar pravo.

onda:

fastboot -w
fastboot erase system
fastboot erase boot
fastboot erase recovery

dakle gazi sve.
tada nema da ne radi...

Evo drug sve sam sredio, hvala ti puno na pomoci, sad radi ko flak :razz:
A evo i originalnih ROM-ova, trezio si :P
http://mygt540.com/downloads/androidrom ... inal-roms/
sarajlija_11

#820 Re: Android OS

Post by sarajlija_11 »

sarajevomd wrote:Vise ne mogu, smorih se :) De pomozite...

skini ShakeCall, zelena ikona sa slusalicama, imas na marketu, radi na principu da protreses telefon i javis se, podesis intensity da ti se ne javlja automatski kada hodas ili trcis, imam ovu aplk 7-8 mjeseci, extra je :mrgreen:

P.S.
Jedina mana je sto kada se javljam ljudi misle vidi ludjaka, trese telefon :run:
Šerlok

#821 Re: Android OS

Post by Šerlok »

@GAU8 E da bookmark sam tu stranicu, a sad imam instaliranu uthopiu :D
angy

#822 Re: Android OS

Post by angy »

Eh ovako :) Imam problem pa se nadam da mi moze pomoci neko ko se razumije malo bolje od mene :)
Naime, zaboravila sam sifru od prvog g maila na koji sam se registrovala kada sam kupila mobitel i sad ne mogu nikako da udjem na android market :( Napravila sam jos jedan account na g mailu misleci da cu sa njim moci uci na android amrket al sipak, ne moze :) Kada udjem na android market pise mi da upisem sifru od prvog g mail accounta i nemam nikakvih drugih opcija :( Inace mobitel je samsung galaxy s ako to ima neke veze ;;;
GAU8

#823 Re: Android OS

Post by GAU8 »

angy wrote:Eh ovako :) Imam problem pa se nadam da mi moze pomoci neko ko se razumije malo bolje od mene :)
Naime, zaboravila sam sifru od prvog g maila na koji sam se registrovala kada sam kupila mobitel i sad ne mogu nikako da udjem na android market :( Napravila sam jos jedan account na g mailu misleci da cu sa njim moci uci na android amrket al sipak, ne moze :) Kada udjem na android market pise mi da upisem sifru od prvog g mail accounta i nemam nikakvih drugih opcija :( Inace mobitel je samsung galaxy s ako to ima neke veze ;;;
pobrises stari gmail account s mobitela i onda ces moci koristiti novi.
btw. trebalo bi takodjer da mozes i dodati glail accounte na tel. bez da brises postojece
sarajevomd

#824 Re: Android OS

Post by sarajevomd »

Koliko sam ja upoznat, google account je moguce promjeniti samo kada restartujes telefon na fabricke postavke !?
angy

#825 Re: Android OS

Post by angy »

Ja skontala da pokusam tako da odem na g mail stranicu, isla na opciju da sam sifru zaboravila, odgovorila na sigurnosno pitanje i postavila novi password :) i sad jope fercera android market hvala Bogu :)
Post Reply