Kod ugovaranja kupoprodaje proizvoda, svejedno da lise radi o internet trgovini, ili na klasičan način, bitno je i utvrđivanje načina transporta, njegove cijene i strane koja snosi rizik i odgovornost.duledudule wrote:... Da li je moguće tražiti od Fedex-a, UPS-a ili DHL-a da moja pošiljka bude dostavljena carinskoj službi na pošti carinjenja kao što to radi BH Pošta? Konkretno, ne želim da mi kurirske agencije obavljaju uslugu uvoznog carinjenja jer su naknade za njihove usluge previsoke.
Ovo pitam jer sam obaviješten da je paket koji sam naručio sa Amazona poslat preko jedne od ovih kurirskih agencija (izabrao sam standard shipping). U skladu sa unaprijed napisanim uputama, ja sam računao da 5% carine, 17% PDV-a i carinski pregled (ili kako se to već zove kad dolazi paket preko BH Pošte) neće preći 50KM. Nemam namjeru da za istu uslugu platim kurirskoj agenciji još otprilike toliki iznos.
Koliko sam shvatio iz tvojih postova, kurirske agencije pravdaju visoke naknade za njihove usluge tako što carine robu po JCI, a ne po PCP kako bi trebalo (ova agencija je članica Svjetske poštanske unije). Mogu li od njih zahtjevati da se pridržavaju pravila i da carine po PCP?
Hvala unaprijed.
Niko ništa ne radi besplatno, niti ko robu "prodaje" (poklanja), niti ko vrši njenu dostavu besplatno!!! Pa iako je u prodajnoj ponudi naznačena klauzula free shiping, ne znači da će kupac biti oslobođen od plaćanja transporta; ta cijena mu je već prije uključena i ukalkulirana u cijenu proizvoda. Ponuda "free shiping" je samo marketinški trik, "navlakuša" radi brže prodaje
Kad kupac ugovara kupoprodaju, i pored ponude za "besplatnu" dostavu, ima pravo na uslovljavanje vrste transporta. Ako kupac ne želi da mu robu dostavi neka od "brzih kurirskih" organizacija, već državna poštanska organizacija (u nas je to BH Pošta, npr.), onda takvu volju treba i da izrazi i da ona postane dio ugovora o transportu.
Svaka pošiljka koja u BiH pristigne po CN23 međunarodnom poštanskom obrascu, koji se ispunjava prilikom otpreme robe, u BiH mora proći kroz poštanski carinski postupak. Svejedno je ko će biti "vozar", ko će izvršiti transport ove robe od mjesta otpreme do mjesta prijavljivanja na carinjenje u BiH, može to biti čak i DHL, FedEx i sl. organizacija, ako je pošiljka otpremljena uz CN23 (paketske pošiljke), ili CN22 (pisma i manje EMS pošiljke), onda ona mora biti zavedena u Kontrolnik za poštanske pošiljke u uvozu u BiH, i takve otpremnljene poštansko-carinskim službama u dalju proceduru.
Ukoliko je roba pristigla na drugi način, pa i uz posredovanje "brzih kurirskih" organizacija u transportu, poput DHL i sličnih, a da pošiljalac prethodno nije ugovorio paritet DDP (kojim na sebe preuzima rizik u dostavi i plaćanje svih fiskalnih obaveza u uvozu - carina, porez i sl.), onda uvoznik uvijek ima pravo na određenje posrednika u postupku uvoznog carinjenja - špeditera.
Ovlaštenje, jedino ispravno, daje se ovjerom potpisa na obrazac Dispozicije, i original Dispozicija se prilaže uz ostala trgovačka i transportna dokumenta u postupku carinjenja.
Svaka dostava fotokopije lične karte raznoraznim špedicijama, pretpostavlja falsificiranje ovlaštenja u posredovanju u uvoznom carinjenju - Dispozicije, što predstavlja i prekršaj iz oblasti ZOCP i krivično djelo.
Svaki špediter, pa i "brze kurirske" organizacije, poput DHL. FedEx-a, InTime, i sl. moraju ponuditi svoje uslove u postupku uvoznog carinjenja, moraju ponuditi cijenu usluga i uvoznika uvesti u kompletnu situaciju sa uvozom njegove robe, što podrazumijeva i prikaz prava na minimum vremena za koje se ne plaća ležarina u skladištima, što podrazumijeva i tarifna oznaka proizvoda, stopa carine, cijena u dostavi na adresu uvoznika nakon izvršenog carinjenja, ev. postojanje drugih uslova, poput metroloških (za mjerne instrumente), ili zdravstvenih, fitopatoloških, veterinarskih ili tržišnih, ili raznih beneficija kod oslobađanja od plaćanja carine, itd., itd.
Špeditere na to obavezuje i licenca i državna dozvola za rad, ali i opći standardi rada međunarodnih otpremnika (špeditera), kao i zakon.