mami wrote:panonije85 wrote:može mi neko u par rečenica objasnit na šta se konkretno, u svakodnevnom životu, odnosi nezadovljstvo hrvata u BiH? jel tu riječ samo o kulturnim stvarima (jezik, vjera, tv-postaje) ili i socijalnim (zapošljavanje, plaće, školovanje, pad nataliteta)? kako se ta majorizacija manifestira u stvarnosti, neki primjer?
Ma i ja se kao hrvatica to pitam i jos nemam odgovora,zbog cega ce mi biti dobro ako dobijem treci entitet,zbog cega se pravim da nerazumijem ljude na TV-u koji ne govore hrvatski(a ni ja iskreno) i zbog cega neki tamo "pravi"hrvati vode toliku brigu za nas obicne ljude.Moja briga se svodi na placanje rezija i prezivljavanje a daj boze da mi je jedini problem da nerazumijem spikera na TV-u. Nerazumijem ni onog na pro7 pa ga gledam redovno i ne brinem zbog toga. Ali ono sto razumijem i znam je da su hrvati ugrozeni koliko i svi ostali posteni ljudi koji se bore da prezive od plate do plate dok nasi dusebriznici uzivaju u oba entiteta pa im i to malo i sada zele treci.Za kraj moji dragi sunarodnjaci jedna dobra izreka"Mudar čovjek sam donosi odluke; budala prihvaća javno mijenje." 
Ima jos sunarodnjaka koji se slazu.
Bit svega je sljedece: u etnonacionalistickim politickim sistemima uvijek ce biti donji onaj koji je manji, barem za jedan broj. Tako ti Bosnjake i Hrvate u RS-u nitko ne j..., niti SRbe i Bosnjake u Hercegovini kao ni HRvate i SRbe u Zenici. Realno. PO tom istom u entitetima kolo vode SRbi i Bosnjaci, a na drzavnoj razini tu i tamo. To meni govori da su Hrvati zbog toga u odredjenoj mjeri sigurno instituciolno ugrozeni, ali to mi takodjer govori da su takvi entiteti nidje veze jer uvijek ugrozavaju nekoga.
Drugi problem je sljedeci: Vecina bh Srba ne voli BiH, vecina bh Hrvata ne voli BIH; rekao bih da je tako ali... (iako sigurno ne u onoj mjeri koliko je to slucaj sa Srbima) i vecina Bosnjaka u BiH misli da je ona samo njima Bogom dana. Svi oni koji iskacu iz ovoga (poput mene kao pripadnika Hrvata- molim vas da ne zapocinjete spike tipa "Ovdje zive samo Bosanci " i sl. dobro sam upoznat s nacinom formiranja nacija u BIH u ovih oko 150ak godina, ali tako je, imamo Bosnjake, Hrvate i SRbe) se smatraju izdajnicima i takvi ljudi trebaju imati m.... da uopce udju u razgovor s ljudima koji ima nisu ni dorasli. Ali tu nema razgovora jer se radi slobodno mogu reci o civilizacijski razlicitim mentalnim sklopovima.
Imamo totalno poremecen sistem vrijednosti. Ako se mene pita, prvo ide drzava BiH pa onda ostalo, nacionalna pripadnost, regionalna, vjerska tko osjeca da mu je potrebna itd itd.
Covic je osim sto je kriminalac i klasicni demagog. Fraze tipa stolni grad, stozerna stranka i slicne gluposti su produkt politika koje su vodili zlocinci. Na bh tlu se vodi nekakav srednjovjekovna politika uoblicena kako u neku modernu drzavu . Ovo "modernu" treba uzeti s izrazitom rezervom.
Nacionalna pitanja u BiH moraju se rjesavati iskljucivo zajedno. Imamo bogato iskustvo iza sebe sta se desi kada samo jedni pokusavaju rijesiti svoje pitanje unutar BiH. Nema drukcije.
Zato uopce ne vjerujem u stranke koje zastupaju parcijalne nacionalne interese. Imale su 20 godina. Dosta.
A taj treci entitet bi sluzio samo za monopol HDZ-a i prikrivanje kriminala te njegovo institucionalno legaliziranje.
A sad da vidim, kako gospon Covic mislim ukljuciti i misli li uopce

u taj entitet ukljuciti SRedisnju Bosnu gdje se bukvalno 99% Bosnjaka i Hrvata vratilo svojim kucama i gdje imate jedno bosnjacko jedno hrvatsko selo ili grad i tako ukrug. DRugo se postavlja, kakve veze evo ima Vitez s Grudama npr? Evo ja kao Hrvat uopce s tim ljudima (iako se etnicki izjasnjavamo isto) nemam veze niti sam ikada dolje bio. Mislim, nema to veze jesam li bio ili ne, ali opet i to mozda govori nesto. I sta sad, Hrvati Sredisnje Bosne koji zive od Sarajeva sat-sat i pol, glavnog grada btw i najvaznijeg centra u zemlji s 400-450 tisuca ljudi trebaju dozvoliti da im "stolni" grad postane Mostar, udaljen 4 sata, grad s kojim ionako veze nemamo.Ja osobno ne mogu to shvatiti.
Centralizacija BiH je isto sr samo drugo pakiranje. U Europi ne postoji mnogo drzava koje imaju ovako izmijesanu strukturu stanovnistva, ali bez obzira na to- malo koja zemlja u EU je centralizirana.
Kompromis moze biti u sljedecem: kantoni u cijeloj drzavi.
PRvo, takvi kantoni bi u nekoj mjeri prebacili politicki fight s etnickog prepucavanja na prepucavanja izmedju kantona (vjerojatno u odredjenoj mjeri). Drugo, kantoni garantiraju postojanje drzave BiH bez obzira voljeli je ili ne ovi ili oni. (nepostojanjem nacionalnih entiteta gubi se spika o mogucoj nezavisnosti, ukidanju itd ) Trece, kantoni bi mogli biti formirani tako da se ispostuje geografska, kultoroloska i naravno nacionalna osnova. Primjer je USK i SBK koji su po meni sasvim korektni jer odgovaraju ovim trima stavkama .
Da ne duljim- toliko spominjana Svicarska je model iako u odnosu na nju ima milijun razlika. LJudi su se tamo ubijali do prije 200-300 godina upravo iz slicnih razloga kao kod nas. I evo ih: 300 godina su ispred nas. I vise.