NIN wrote:Ima dosta istine u tome sto zboris, ticano za filmsku izvedbu, ali bih ti ipak spocitao poprilican bezobrazluk za ovaj tvoj komentar!Zox wrote:Moj utisak...
Zoxe, ti komentarises nesto sto u stvari nije ni bitno u filmu niti u ideji koju je spisateljica imala.
Cini mi se da nisi bas razumio srz poruke, i preletio si namjensku publiku ovog filma. Slicno je prokomentarisao gore @NIN.
Ne slazem se s vasim negativnim kritikama. AnDza bice nije ni htjela, odnosno nije ni uzimala pod moranjem da film ima 100% vjerodostojnost. Nije bitna katedrala u Budimpesti, nije bitan muzej u rusevinama, nije bitno kakav se dajc vozio, uniforme, snijeg poslije 4 mjeseca itd... ili joj nije bilo stalo, ili nije bilo moguce, ili je bilo skupo bit' potpuno vjerodostojan sa DETALJIMA. Ovi detalji su samo pomocni elementi, koji slozicete se, internacionalnoj publici ama bas NISTA ne znace... a film se nije snimao za 500000 Sarajlija. Prica se desila negdje u BEHA, blizu nekih linija razdvajanja, sa dobro opisanim krvolocima kukavicijim, i dobro nabrojanim nedjelima.
SPOILER ALERT
Moja ocjena price je za - 10, ali se ja bih slozio da je filmska izvedba mozda za 6 (od 10). Samo to nije zbog location consultants-a, vjerodostojnosti detalja... nebitnih stvari.
Mislim da je mogla bolje docarati, razviti, karaktere. Recimo za primjer kada majka place za ubijenom bebom (jel' 'no Ado, Adi?) ispod prozora, moglo se izvesti mocnije (ima slicna scena u filmu Shot Through the Heart koja je mocna do bola).
Nije mi se svidjelo kako se dinamika filma promijenila za 180 stepeni u prve 3 minute nakon bombe u kaficu. Ta tranzicija (na stranu netacnost detalja) bi bila mocnija da se dozvolilo malo vise vremena na pocetku da se docara slika vremena prije rata, atmosfera. Tranzicija od sretnog mirnodopskog zivota do hodanja po lesevima i kupljenja ranjenika po ulici je ipak bila malo dugotrajnija, ali opet ne zbog detalja, vec zbog gradnje tezine atmosfere i transformacije licnosti i ljudskog duha u filmu. Nije se moralo explicitno reci: "Vidi nemamo vode, struje..." Moglo se implicitno to provuci docaravajuci ambijent, koristeci aktivnosti koje to pokazuju itd...
Medjutim, sve mi je ovo postalo nebitno kada se sva tezina zlocina srusila i prosula sa platna. Moja subjektivna ocjena je 8/10, prosjecna (objektivna sa subjektivnim) 7/10.
P.S. Mislim da djevojka (jel' 'no Azra? los sam sa imenima pravo) nije ni bila u ljubavi sa onim cetnikom... izgleda da sam jedini.