ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
gongon22

#801 Re: ZOBS

Post by gongon22 »

_Reds_ wrote:
gongon22 wrote:da li mi moze neko reci da li je doslo do izmjena ili nadopuna u zakonu o voznji poslije 23h ?

za mjesec dana cu napuniti 23god ,vozacku dozvolu imam vec sedmicu-dvije ..da li cu moci voziti poslije 23h nakon sto napunim 23god ?

par "strucnih" osoba mi je reklo da cu moci voziti poslije 23h ,dok mi je par osoba reklo da vec sad mogu voziti poslije 23h lol ...

bio bi zahvalan na odgovoru :-)
Moze da vozis kad hoces, i gdje hoces. Moras imati P slovo, i ni traga alkohola.

mozes li mi molim te jos dati link ,ako ima, gdje da pogledam taj dio zakona :D
cisto ako mi policajac bude muljao (a to cesto rade :x ) da ga mogu kulturno khm :-)

hvalaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa punooooooo :D
testovi3

#802 Re: ZOBS

Post by testovi3 »

dnevni avaz 29.12.2012 strana 6 mozaik
potvrda od osiguranja ne moze zamijeniti saobracajnu dozvolu

Image
drug_profi

#803 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

testovi3 wrote:dnevni avaz 29.12.2012 strana 6 mozaik
potvrda od osiguranja ne moze zamijeniti saobracajnu dozvolu

Image
Uvijek je to bilo, samo su policajci imali razumjevanja za te stvari. Mozda im je sad neko rekao da zaostre, pa oni koji su toliki krmci da ce za ovo kazne pisati, oni ce i napisati. Svakako ako se vozac qurci, i ja bi mu napisao, ali onako bezveze samo zato sto mu se moze bez drugog razloga, ne vjerujem da ima bas puno njih koji ce ovo kaznjavati.

cak bi se neko mogao zainatiti da za ovo tuzi drzavu za onemogucavanje raspolaganja imovinom, jer policija nije u stanju da za isti dan zavrsi papirologiju, a ne dozvoljava koristenje vozila.
goran16v

#804 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Kako mi rece lik koji drzi agencija za osig po zakonu u upravnom postupku kad zaprimi zahtjev za registraciju ili produzenje MUP je duzan izdati potvrdu na osnovu koje bi se moglo voziti, bas kao sto izda potvrdju za VD, ali posto ih MUP ne izdaje (kakav bi tek tad bio haos) gledaju kroz prste za ove druge potvrde.
memić memo

#805 Re: ZOBS

Post by memić memo »

.
braca

#806 Re: ZOBS

Post by braca »

mayab wrote:Moze li iko da objasni sva pravila oko popunjavanja PUTNOG NALOGA za motorno vozilo firme :?:
Jos bolje, da napise koji je to zakon ili kakav drugi sluzbeni dokument gdje je opisana ta problematika!
Bio bi i ja , a i mnogi drugi sigurno puno zahvalni, jer , po meni to oko putnog naloga je neiscrpan izvor za sikaniranje vozaca od strane dokonih policajaca!
Sasvim slucajno uletih na ovu temu i procitah pitanje, elem, sta god ti rekli, putni nalog za OSOBNO vozilo, koje je registrovano na ime firme NE TREBA od 2001. godine ili tako nekako (2001 ili 2002, nisam siguran), a to znam jer sam i ja popunjavao naloge do te godine kada je izasao propis/zakon (sada se vise ne sjecam koji je to propis/zakon, tada kada me je interesovalo, znao sam, davno je to bilo, prije evo 10 godina), sada vise ni u snu ne popunjavam naloge, a imao sam more kontrola i u BiH i u inostranstvu, elem, putni naog za upotrebu OSOBNOG vozila ne treba (ne znam kako je sa drugim vozilicama tipa kamioneta, kamiona, autobusa....), treba ti samo prometna dozvola i kljucevi, naravno, podrazumijeva se da je vozilo osigurano. Sluzbeno vozilo je PRIVATNA stvar i niko te ne moze uslovljavati kako ces ga koristiti i kome davati na upotrebu!!!

No, druga je stvar utaja poreza, jer korisenje sluzbenog vozila NAKON radnog vremena, podlijeze prijavi Upravi prihoda, jer je to - prihod! Prihod na koji se moraju platiti doprinosi! Na to se kod nas ne gleda, no u Hrvatskoj, a posebno u Njemackoj ako te uhvate policaj da si vozio sluzbeno vozilo nakon radnog vremena, a nemas valjan dokaz da ga sluzbeno koristis, oderacete te kazneno zestoko, i tebe i firmu ti. Naravno, slizbeno vozilo se moze dati na koristenje sluzbeniku i na 24 sata, no za onaj dio za koji se smatra da ga je koristio privatno, placa se porez (govorim o uredjenim zemljama), jer firma ima pravo da nagradi radnika pa da mu da beneficiju u smislu koristenja FIRMINOG vozila, no kako rekoh, drzavi se na taj PRIHOD tog gradjanina placa porez. Ili ce te oderati finansijska policija.

Da rezimiram: u BiH nije potreban putni nalog za sluzbeno OSOBNO vozilo, a posebno NE kada se putuje u inostranstvo, jer stranu policiju treba da interesuje samo opravdanje vlasnistva, sto se dokazuje saobracajnom i kljucevima, i naravno - zeleni karton. Nista vise.
adinc

#807 Re: ZOBS

Post by adinc »

ima li iko iskustva sa clanom zakona gdje pise da se sve kazne iz registra brisu nakon 2 godine pod uslovom da se ne napravi ni jedan drugi prekrsaj. Pitao sam sva sluzbena lica u u cipsu I policajce I uvidio da vise ja znam od njih. Ta lica I dalje tvrde da nista ne zastarjeva ni nakon 5 godina a ja vadim listing I fino kazne iz 2007 nestale.S obzirom da ih imam jos mnogo a prekrsaj nisam dobio ima 5 mjeseci da se ne natezem dzaba jos godinu ipo ako im nesto nije uvezano pa softver nebrise....
kakavdanakneiskustvu

#808 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

adinc wrote:ima li iko iskustva sa clanom zakona gdje pise da se sve kazne iz registra brisu nakon 2 godine pod uslovom da se ne napravi ni jedan drugi prekrsaj. Pitao sam sva sluzbena lica u u cipsu I policajce I uvidio da vise ja znam od njih. Ta lica I dalje tvrde da nista ne zastarjeva ni nakon 5 godina a ja vadim listing I fino kazne iz 2007 nestale.S obzirom da ih imam jos mnogo a prekrsaj nisam dobio ima 5 mjeseci da se ne natezem dzaba jos godinu ipo ako im nesto nije uvezano pa softver nebrise....

ne brišu se te kazne,a nakon 5 godina kazne idu u zastaru
adinc

#809 Re: ZOBS

Post by adinc »

volio bi samo da se javi koji pravnik i da pojasni zbog cega se npr nemogu pozvati na ovaj clan kad fino pise https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... sU_3gRQW4A clan 77 brisanje sankcija stavka 2
kakavdanakneiskustvu

#810 Re: ZOBS

adinc wrote:volio bi samo da se javi koji pravnik i da pojasni zbog cega se npr nemogu pozvati na ovaj clan kad fino pise https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... sU_3gRQW4A clan 77 brisanje sankcija stavka 2

nađi nekog pravnika nek ti pomogne
neo_ze

#811 Re: ZOBS

Post by neo_ze »

Pozdravljam,
napravim ti ja prekrsaj, manje vise kriv, al to nije ono sto me zanima. Dobio sam novcanu kaznu od 100 KM, i mjesec zabrane. Zanima me od kad pocinje da tece taj mjesec, da li od datuma prekrsaja ili od nekog lijevog datuma? :roll:
drug_profi

#812 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

neo_ze wrote:Pozdravljam,
napravim ti ja prekrsaj, manje vise kriv, al to nije ono sto me zanima. Dobio sam novcanu kaznu od 100 KM, i mjesec zabrane. Zanima me od kad pocinje da tece taj mjesec, da li od datuma prekrsaja ili od nekog lijevog datuma? :roll:
kad predas vozacku u MUP.
neo_ze

#813 Re: ZOBS

Post by neo_ze »

drugi profil wrote:
jel ima neki rok do kad moram predati, il je to ostavljeno meni?
drug_profi

#814 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Jel ti od sudije za prekrsaje izrecena mjera ili sta?
Trebalo bi da ti pise u tom dopisu.
Bilo je ovdje tih slucajeva, ali ne znam tacnu proceduru. Mislim da dobijes poziv da deponujes VD u PU.
neo_ze

#815 Re: ZOBS

Post by neo_ze »

drugi profil wrote:Jel ti od sudije za prekrsaje izrecena mjera ili sta?
Trebalo bi da ti pise u tom dopisu.
Bilo je ovdje tih slucajeva, ali ne znam tacnu proceduru. Mislim da dobijes poziv da deponujes VD u PU.
Na nalogu ne pise nista konkretno, samo onaj dio o uplati novcane kazne i roku od 8 dana, vozacka se ne spominje kao niti daljnja procedura vezana za nju.... :roll:
valjda ce naletiti neko ko je imao ovo "iskustvo" pa reci sta i kako :zoka:
braca

#816 Re: ZOBS

Post by braca »

drugi profil wrote:

Vozacka se ne predaje u MUP, vec u nadlezni ured CIPS-a, a kada te oni pozovu po nalogu MUP-a. U principu, sa CIPS-om se moze dogovoriti kada da im (pre)das vozacku i od tog ti datuma tece zabrana.
goran16v

#817 Re: ZOBS

Post by goran16v »

braca wrote:
drugi profil wrote:

Vozacka se ne predaje u MUP, vec u nadlezni ured CIPS-a, a kada te oni pozovu po nalogu MUP-a. U principu, sa CIPS-om se moze dogovoriti kada da im (pre)das vozacku i od tog ti datuma tece zabrana.
Nije tacno, vozacka se predaje u MUP, ljudi koji rade na CIPS salterima su sluzbenici opcinskih MUP-ova na poslovima administraitvne podrske, CIPS je tijelo sa jedinstvenom bazom podataka, a ne tijelo koje sprovodi izvrsenje sankcije.
braca

#818 Re: ZOBS

Post by braca »

Na znam u kojem gradu ili opstini zivis, ali u opstini Centar Sarajevo vozacka se predaje na salteru CIPS u glavnoj posti kod pozorista, u centru grada, a ured CIPS-a salje pismo na kucnu adresu da se vzacka donese na oduzimanje, a nakon dobijenog naloga od MUP-a. Ne znam ko na salteru radi, policija ili civili, nemaju uniforme, no na salterima JASNO pise - CIPS, a nema oznake MUP, a tu se takodjer dobijaju CIPS prijave boravka i ostala dokumentacija, poput licne/osobne karte.

Primjera radi, pasosi/putovnice sa dobijaju (i predaju zahtjevi) na sasvim drugom mjestu, u MUP-u u Ulici Zmaja od Bosne, sa druge strane u odnosu na Kampus (bivsa kasarna "Marsal Tito").

Do sada mi nisu oduzimali vozacku, sto ne znaci da nece, "nikad ne reci nikad", no odradjivao sam ovaj posao za prijatelja koji je odsutan, pa tako zanm i samo sam zelio pomoci. Kome ne odgovara, neka postupi po svom.
kakavdanakneiskustvu

#819 Re: ZOBS

braca wrote:Na znam u kojem gradu ili opstini zivis, ali u opstini Centar Sarajevo vozacka se predaje na salteru CIPS u glavnoj posti kod pozorista, u centru grada, a ured CIPS-a salje pismo na kucnu adresu da se vzacka donese na oduzimanje, a nakon dobijenog naloga od MUP-a. Ne znam ko na salteru radi, policija ili civili, nemaju uniforme, no na salterima JASNO pise - CIPS, a nema oznake MUP, a tu se takodjer dobijaju CIPS prijave boravka i ostala dokumentacija, poput licne/osobne karte.

Primjera radi, pasosi/putovnice sa dobijaju (i predaju zahtjevi) na sasvim drugom mjestu, u MUP-u u Ulici Zmaja od Bosne, sa druge strane u odnosu na Kampus (bivsa kasarna "Marsal Tito").

Do sada mi nisu oduzimali vozacku, sto ne znaci da nece, "nikad ne reci nikad", no odradjivao sam ovaj posao za prijatelja koji je odsutan, pa tako zanm i samo sam zelio pomoci. Kome ne odgovara, neka postupi po svom.

u zenici je to sve na jednom mjestu,CIPS,i regist. vozila i izdavanje voz. dozvola,pasoša,l. karti
goran16v

#820 Re: ZOBS

Post by goran16v »

braca wrote:Na znam u kojem gradu ili opstini zivis, ali u opstini Centar Sarajevo vozacka se predaje na salteru CIPS u glavnoj posti kod pozorista, u centru grada, a ured CIPS-a salje pismo na kucnu adresu da se vzacka donese na oduzimanje, a nakon dobijenog naloga od MUP-a. Ne znam ko na salteru radi, policija ili civili, nemaju uniforme, no na salterima JASNO pise - CIPS, a nema oznake MUP, a tu se takodjer dobijaju CIPS prijave boravka i ostala dokumentacija, poput licne/osobne karte.

Ono sto ti nazivas "salter CIPS-a kod Pozorista" je odjel MUP-a Centar za administrativno pravnu podrsku i ljudi koji rade na tim salterima su radnici MUP-a a ne CIPS-a.
neo_ze

#821 Re: ZOBS

Post by neo_ze »

hvala svima na info u svakom slucaju ;)
kakavdanakneiskustvu

#822 Re: ZOBS

goran16v wrote:

Ono sto ti nazivas "salter CIPS-a kod Pozorista" je odjel MUP-a Centar za administrativno pravnu podrsku i ljudi koji rade na tim salterima su radnici MUP-a a ne CIPS-a.

svi službenici koji rade na šalterima i izdaju l.karte,v. dozvole,pasoše su službenici MUP-a
mayab

#823 Re: ZOBS

Post by mayab »

Dobices pismenu obavjest od MUP-a da vozacku predas u tvom uredu CIPS-a, a dotle uzivaj!
braca

#824 Re: ZOBS

Post by braca »

mayab wrote:Dobices pismenu obavjest od MUP-a da vozacku predas u tvom uredu CIPS-a, a dotle uzivaj!
:thumbup:
_Reds_

#825 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

braca wrote:
mayab wrote:Dobices pismenu obavjest od MUP-a da vozacku predas u tvom uredu CIPS-a, a dotle uzivaj!
:thumbup:
Mozes je i sam odnijeti, ako ti odgovara da prije odradis tu kaznu. Ili pak cekaj, kao sto su ti rekli.
Post Reply