mayab wrote:Moze li iko da objasni sva pravila oko popunjavanja PUTNOG NALOGA za motorno vozilo firme
Jos bolje, da napise koji je to zakon ili kakav drugi sluzbeni dokument gdje je opisana ta problematika!
Bio bi i ja , a i mnogi drugi sigurno puno zahvalni, jer , po meni to oko putnog naloga je neiscrpan izvor za sikaniranje vozaca od strane dokonih policajaca!
Sasvim slucajno uletih na ovu temu i procitah pitanje, elem, sta god ti rekli, putni nalog za OSOBNO vozilo, koje je registrovano na ime firme NE TREBA od 2001. godine ili tako nekako (2001 ili 2002, nisam siguran), a to znam jer sam i ja popunjavao naloge do te godine kada je izasao propis/zakon (sada se vise ne sjecam koji je to propis/zakon, tada kada me je interesovalo, znao sam, davno je to bilo, prije evo 10 godina), sada vise ni u snu ne popunjavam naloge, a imao sam more kontrola i u BiH i u inostranstvu, elem, putni naog za upotrebu
OSOBNOG vozila ne treba (ne znam kako je sa drugim vozilicama tipa kamioneta, kamiona, autobusa....), treba ti samo prometna dozvola i kljucevi, naravno, podrazumijeva se da je vozilo osigurano. Sluzbeno vozilo je PRIVATNA stvar i niko te ne moze uslovljavati kako ces ga koristiti i kome davati na upotrebu!!!
No, druga je stvar utaja poreza, jer korisenje sluzbenog vozila NAKON radnog vremena, podlijeze prijavi Upravi prihoda, jer je to - prihod! Prihod na koji se moraju platiti doprinosi! Na to se kod nas ne gleda, no u Hrvatskoj, a posebno u Njemackoj ako te uhvate policaj da si vozio sluzbeno vozilo nakon radnog vremena, a nemas valjan dokaz da ga sluzbeno koristis, oderacete te kazneno zestoko, i tebe i firmu ti. Naravno, slizbeno vozilo se moze dati na koristenje sluzbeniku i na 24 sata, no za onaj dio za koji se smatra da ga je koristio privatno, placa se porez (govorim o uredjenim zemljama), jer firma ima pravo da nagradi radnika pa da mu da beneficiju u smislu koristenja FIRMINOG vozila, no kako rekoh, drzavi se na taj PRIHOD tog gradjanina placa porez. Ili ce te oderati finansijska policija.
Da rezimiram: u BiH nije potreban putni nalog za sluzbeno OSOBNO vozilo, a posebno NE kada se putuje u inostranstvo, jer stranu policiju treba da interesuje samo opravdanje vlasnistva, sto se dokazuje saobracajnom i kljucevima, i naravno - zeleni karton. Nista vise.