kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
- bosanski
#801 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
Hvala Bogu što sam Bosanac i što me ovakvi ne predstavljaju
- nosara
#802 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
haretovo potcjenjivanje naroda od kojeg ocekuje glasove je sramotno... Ali, dosad je znao sta radi, nazalost...Fanzi wrote:užas. niti jedan niti drugi ništa konkretno nisu rekli. priča o ustavnim reformama i vanjskopolitičke teme.
došli su kao kandidati za predsjedništvo, zapravo su predstavljali stranke.
niti jedan o zanimljivijim temama, a ja bih na Senadovom mjestu postavio pitanje: hoćete li prestati imenovati po uprava državnih kompanija članove svojih stranki.
Harisova priča o tome da je on našao Širbegoviću posla je nebulozna.
eto SzBiH je sve omogućila, da nije bilo njih ne bi bilo samoinicijative privrednika.
odoh sad u WC, jer mi je tako Haris rekao.
-
klixober
#803 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
Sreca pa mogu glasati za Komsica.Od kandidata za bosnjackog clana ne zna se ko je gori.
- mousstapha
#804 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
Haris izgubljen u vremenu i prostoru. Ne mogu da vjerujem da tolike godine prolazi covjek koji ne zeli nikakav dogovor. On kao da se jos uvijek nalazimo u ratnim godinama i kao da imamo drugacije instrumente od kompromisa da krenemo naprijed.
Prateci izbore, vidim da ima ogromnu podrsku kod naroda i prolazi sigurno u predsjednistvu, ali se nadam da tu istu toliku podrsku nece dobiti njegova stranka, jer tada jos 4 godine ostaju na sceni Sado Mazo, Heco i ostali likovi.
Zbog navedenih razloga cu kao pravi Bosanac glasati za Komsica, pustiti Harisa da pobjedi u trci za predsjednistvo, a nedati mu legitimitet u parlamentarnim skupstinama.
Prateci izbore, vidim da ima ogromnu podrsku kod naroda i prolazi sigurno u predsjednistvu, ali se nadam da tu istu toliku podrsku nece dobiti njegova stranka, jer tada jos 4 godine ostaju na sceni Sado Mazo, Heco i ostali likovi.
Zbog navedenih razloga cu kao pravi Bosanac glasati za Komsica, pustiti Harisa da pobjedi u trci za predsjednistvo, a nedati mu legitimitet u parlamentarnim skupstinama.
- avicena
#805 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
I ako Željko uđe što je vrlo vjerovatno to ne isključuje i još jednog od ove trojice za okruglim stolom Predsjedništva. Moraju se popuniti i one dvije stolice.edinbug wrote:Evo slusajuci Silajdzica i Bakira (ovaj treci Fahro je kao i oni, ako ne i gori) mogu samo konstatovati:
TUGA I CEMER.
Forza Zeljko Komsic
-
agent_001
#806 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
Ma Zeljko mislim nije upitan, on je na mjestu gdje ce biti i nakon 4og, bitno je od ova tri zla odabrati ono najmanje, a sad treba bit' mozak pa skontat koje, mislim da je lepi hare najgori, al opet neznam.... tesko je bas bit pametan u ovom slucaju...
- clav
#807 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
ocajna lista ce sigurno olaksati komsicev reizbor, ali ipak i bosnjacka stolica mora biti popunjena. radonciceve sanse u odnosu na ovu dvojicu iz cd-a veceras su ipak premale, a izmedju harisa i bakira je mrtva trka. sbih ima puno bolju kampanju u odnosu na sda, ali politika sda je mnogo realnija u odnosu na ovu politiku harisa silajdzica, covjek jednostavno zivi u nekim iluzijama i jedino sto ponavlja kada je u pitanju dogovor s partijama iz rs-a pominje rat. smatra uspjesnim odbijanje aprilskog paketa , jos govori o 100% politici
, reformu policije koju je prokockao kako bi zadrzao stolicu ne pominje, pominje neka zaposljenja, a drzavne imovine se drzi kao pijan plota. u sustini i nije toliko bitno ko ce sjediti u predsjednistvu, jer ce u ustavnim reformama ucestvovati ona stranka koja osvoji drzavni i federalni parlament, a tu je sbih najtanja.
-
rahmanjin
#808 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
Pricate da nema nekog izbora za bosnjackog clana . Sta fali Ibri Spahicu? Ja nikad nisam cuo od njega neodmjerenu ili nacionalisticku izjavau.
-
JEDRILICA
#809 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
Moze li se igdje vidjeti taj facetv?
- avicena
#810 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
Na šta bi nam tek onda ličilo Predsjedništvo?rahmanjin wrote:Pricate da nema nekog izbora za bosnjackog clana . Sta fali Ibri Spahicu? Ja nikad nisam cuo od njega neodmjerenu ili nacionalisticku izjavau.
Imaš ovdje...
http://www.facetv.ba/
Last edited by avicena on 19/09/2010 21:52, edited 1 time in total.
-
rahmanjin
#811 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
Ja i?avicena wrote:Na šta bi nam tek onda ličilo Predsjedništvo?rahmanjin wrote:Pricate da nema nekog izbora za bosnjackog clana . Sta fali Ibri Spahicu? Ja nikad nisam cuo od njega neodmjerenu ili nacionalisticku izjavau.
Jesi li gledao veceras face to face?
- avicena
#812 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
Slušao ga neko veče u debati u kojoj je bio i BOSS i NS i ništa pametno ne čuh. Djeluje senilno.rahmanjin wrote: Ja i?
-
rahmanjin
#813 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
Bolji je od ove trojice milion puta. Za razliku od njih nema oraha u dzepu, nije lopov, nije nacionalista.Al ocigledno nije dovoljno "nas" pa ne valja.avicena wrote:Slušao ga neko veče u debati u kojoj je bio i BOSS i NS i ništa pametno ne čuh. Djeluje senilno.rahmanjin wrote: Ja i?
- Banksy
#814 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
Djeluje inteligentno. Za razliku od ostalih polupismenih đilkoša.avicena wrote:Slušao ga neko veče u debati u kojoj je bio i BOSS i NS i ništa pametno ne čuh.rahmanjin wrote: Ja i?
Djeluje senilno.
- Socijalista
#815 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
Meni je bitno da Zeljko dobije, za onu trojicu me nije briga, sva trojica su govnari.
-
rahmanjin
#816 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
e pa u tome je i problem. Svi se mire sto ce kandidat iz reda Bosnjaka biti nacionalista, a kada Hrvati hoce da izaberu svog nacionalistu onda se prica o Komsicu kao nekom ko je za Bosnu ko je za ravnopravnost itd. E a kada se bira Bosnjak onda nema veze, moze i nacionalista.Socijalista wrote:Meni je bitno da Zeljko dobije, za onu trojicu me nije briga, sva trojica su govnari.
- Socijalista
#817 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
Eh ja sam protiv nacionalista, zato i biram Zeljka Komsicarahmanjin wrote:e pa u tome je i problem. Svi se mire sto ce kandidat iz reda Bosnjaka biti nacionalista, a kada Hrvati hoce da izaberu svog nacionalistu onda se prica o Komsicu kao nekom ko je za Bosnu ko je za ravnopravnost itd. E a kada se bira Bosnjak onda nema veze, moze i nacionalista.Socijalista wrote:Meni je bitno da Zeljko dobije, za onu trojicu me nije briga, sva trojica su govnari.
- avicena
#818 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
O tome i ja govorim.Banksy wrote:Djeluje inteligentno. Za razliku od ostalih polupismenih đilkoša.avicena wrote:Slušao ga neko veče u debati u kojoj je bio i BOSS i NS i ništa pametno ne čuh.rahmanjin wrote: Ja i?
Djeluje senilno.
Socijalista wrote:Meni je bitno da Zeljko dobije, za onu trojicu me nije briga, sva trojica su govnari.
A šta on može uraditi kada ostali članovi imaju pravo veta i svaku ideju mogu blokirati kao što je to često radio Radmanović. Silajdžić i Komšić su uspijevali približiti stavove u prošlom mandatu.
-
rahmanjin
#819 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
I sto onda niko nece glasati za Ibru?avicena wrote:O tome i ja govorim.Banksy wrote:Djeluje inteligentno. Za razliku od ostalih polupismenih đilkoša.avicena wrote:
Slušao ga neko veče u debati u kojoj je bio i BOSS i NS i ništa pametno ne čuh.
Djeluje senilno.
Socijalista wrote:Meni je bitno da Zeljko dobije, za onu trojicu me nije briga, sva trojica su govnari.
A šta on može uraditi kada ostali članovi imaju pravo veta i svaku ideju mogu blokirati kao što je to često radio Radmanović. Silajdžić i Komšić su uspijevali približiti stavove u prošlom mandatu.
- BSn
#820 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
avicena wrote:Socijalista wrote:Meni je bitno da Zeljko dobije, za onu trojicu me nije briga, sva trojica su govnari.
ima i on pravo veta k'o i oni. vidjeli smo sta bude kad pustis nacionaliste da oni u miru pregovaraju i dogovaraju. treba im i malo ljevicara ili centra da ih umiri, jer oni se medjusobno vrlo lako dogovore o svojim interesima.
stvarno belaj osvjestenim bosnjacima - biraju izmedju goreg i goreg.
- Banksy
#821 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
Zato što u ustavu piše da svaki narod treba glasati za svog nacionalnog lidera, a Ibrina stranka je građanska, multietnička, zato što iza sebe nema jaku stranku i logistiku, zato što nema nastup, energiju i karizmu lidera, i najvažnije, zato što ni Ibro sam sebe ne uzima ozbiljno. Zna dokle može dobacit', ovo što čopne mu je dovoljno, i nema ambicija da uzme više.rahmanjin wrote: I sto onda niko nece glasati za Ibru?
- clav
#822 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
realno izbor zeljka komsica je manje vise beznacajan ukoliko se uzmu u obzir stvarne ovlasti clana predsjednistva. niko ni njega ni radmanovica nije pozivao na razgovore o ustavnim reformama. s druge strane od ogromnog je znacaja bio za sdp jer je svojim nerijetko populistickim medijskim istupima visetruko povecao popularnost sdp-a i nesumnjivo pridobio veliki broj biraca i po tome se vrlo malo razlikuje od kako kazete nacionalista, ne bih se ni slozio da je silajdzic nacionalista, ali da ne otvaramo tu diskusiju. prava moc lezi u federalnom i drzavnom parlamentu, odnosno u rukama predsjednika one stranke koja na izborima osvoji najveci broj glasova. zato se svi oni kandidiraju na pozicije na kojima se manje eksponiraju(silajdzic je ovdje izuzetak).Socijalista wrote:Eh ja sam protiv nacionalista, zato i biram Zeljka Komsicarahmanjin wrote:e pa u tome je i problem. Svi se mire sto ce kandidat iz reda Bosnjaka biti nacionalista, a kada Hrvati hoce da izaberu svog nacionalistu onda se prica o Komsicu kao nekom ko je za Bosnu ko je za ravnopravnost itd. E a kada se bira Bosnjak onda nema veze, moze i nacionalista.Socijalista wrote:Meni je bitno da Zeljko dobije, za onu trojicu me nije briga, sva trojica su govnari.
-
rahmanjin
#823 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
Slazem se 100%, ali rasprava se vodi ko je bolji od trojice nacionalista a sva su raja na forumu kao za BiH, protiv nacionalista. Onda je Ibro najbolji izbor od njih al uvijek mu se nalaze neke mane, a ovoj trojici se nalaze mane, povezani su sa kriminalom al dzaba opet se za njih glasa.Banksy wrote:Zato što u ustavu piše da svaki narod treba glasati za svog nacionalnog lidera, a Ibrina stranka je građanska, multietnička, zato što iza sebe nema jaku stranku i logistiku, zato što nema nastup, energiju i karizmu lidera, i najvažnije, zato što ni Ibro sam sebe ne uzima ozbiljno. Zna dokle može dobacit', ovo što čopne mu je dovoljno, i nema ambicija da uzme više.rahmanjin wrote: I sto onda niko nece glasati za Ibru?
-
SA 071
#824 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
Cinjenica je da nas u ovu danasnju politicku situaciju nije dovela SBiH ni Haris Silajdzic, vec na prvom mjestu politika Milorada Dodika (i ponovno uplitanje Srbije u odnose u BiH) i inertnost medjunarodne zajednice. To je kao kad bismo rekli '92 da nas je Izetbegovic doveo u ratno stanje, a ne cetnici i Srbija. Ovome je dobro dosla i nesloznost bosnjackih politicara. Ali ova nesloznost ima svoju pozadinu.
S jedne strane jedan jak politicar i lider (a Silajdzic to jeste), je primao udarce u ledja od jednog slabog politicara i lidera, ali mudrog spletkarosa (a Tihic to jeste) i neki njegovi napori da se animira medjunarodna zajednica da intervenise u BiH je zavrsavala bezuspjesno, jer se uvijek u kriticnim momentima gotovo po pravilu javljao jedan "realan" i "kompromisan" politicar koji je pristajao na sve. A stranci funkcionisu po principu, ako si ti to prihvatio, za mene je ok. Pa cak je i Zlatko za njega (Tihica) rekao "on vise ne pita sta treba potpisati, vec gdje treba potpisati".
Sto se tice aprilskog paketa, cinjenica jeste da je i Vijece Evrope, i Venecijanska komisija, i Senat, pa i evropska komisija oznacila ovaj paket kao stetan za BiH, na prvom mjestu zbog potvrdjivanja entitetskog glasanja kao mehanizma odlucivanja, a koje se zbog nepotpunog provodjenja Dejtonskog sporazuma pretvorilo u etnicko glasanje. I to je potvrdilo nakon sto je propao pokusaj njegovog nametanja od strane odredjenih krugova medjunarodne zajednice. A da sve sto dolazi od stranaca ne mora biti i dobro za BiH, valjda smo naucili u ratu kada su nam razni Kutiljeri, Karingtoni, Bilti i sl. nudili "spasonosne" podjele BiH.
Cinjenica je i da se Turska na velika vrata vratila u politicka zbivanja na prostoru ex Yu, da se Organizacija islamskih zemalja ponovo okupila, da su (sto je najvaznije) i Amerikanci animirani da se ukljuce aktivnije u rjesavanje politickih problema u BiH, da je BiH postala nestalna clanica Vijeca sigurnosti UN, a to je sve neko morao da napravi. Nista se ne desava samo od sebe.
Ali kada nekoga medijski pokusavas oblatiti, i kada narod trujes u svojim novinama samo sa beznadnom sadasnjoscu, a o dobrim stvarima i ne zelis da pises, onda je lako kao predizborni slogan ponuditi tim istim ljudima "pobijedimo beznadje" koje si ti sam vecim djelom u glavama tih ljudi i projicirao. Koliko je isti taj "covjek-medij" ranije doprinosio pobjedama koalicionih partnera pljujuci po opoziciji da je ona za sve kriva, toliko im stvara sada kontra situaciju. Ali ipak je neko zasluzan i za sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju, i za ispunjenje uslova za bezvizni rezim (koji bi vec bio na snazi da nije izbora, jer stranci ne zele da se on koristi u predizborne svrhe), i za puno manje stete od svjetske ekonomske krize nego sto je to slucaj u okruzenju ili u RS-u. Ali nije uputno pred izbore spominjati polticku angaziranost Silajdzica da neke nase firme zahvaljujuci njegovim vezama dobiju poslove van BiH (npr. Libija) ili da BiH dobije pare od S. Arabije i Katara za neke dionice Vc koridora (a vec odavno su bili digli ruke od nas) i sl.
S jedne strane jedan jak politicar i lider (a Silajdzic to jeste), je primao udarce u ledja od jednog slabog politicara i lidera, ali mudrog spletkarosa (a Tihic to jeste) i neki njegovi napori da se animira medjunarodna zajednica da intervenise u BiH je zavrsavala bezuspjesno, jer se uvijek u kriticnim momentima gotovo po pravilu javljao jedan "realan" i "kompromisan" politicar koji je pristajao na sve. A stranci funkcionisu po principu, ako si ti to prihvatio, za mene je ok. Pa cak je i Zlatko za njega (Tihica) rekao "on vise ne pita sta treba potpisati, vec gdje treba potpisati".
Sto se tice aprilskog paketa, cinjenica jeste da je i Vijece Evrope, i Venecijanska komisija, i Senat, pa i evropska komisija oznacila ovaj paket kao stetan za BiH, na prvom mjestu zbog potvrdjivanja entitetskog glasanja kao mehanizma odlucivanja, a koje se zbog nepotpunog provodjenja Dejtonskog sporazuma pretvorilo u etnicko glasanje. I to je potvrdilo nakon sto je propao pokusaj njegovog nametanja od strane odredjenih krugova medjunarodne zajednice. A da sve sto dolazi od stranaca ne mora biti i dobro za BiH, valjda smo naucili u ratu kada su nam razni Kutiljeri, Karingtoni, Bilti i sl. nudili "spasonosne" podjele BiH.
Cinjenica je i da se Turska na velika vrata vratila u politicka zbivanja na prostoru ex Yu, da se Organizacija islamskih zemalja ponovo okupila, da su (sto je najvaznije) i Amerikanci animirani da se ukljuce aktivnije u rjesavanje politickih problema u BiH, da je BiH postala nestalna clanica Vijeca sigurnosti UN, a to je sve neko morao da napravi. Nista se ne desava samo od sebe.
Ali kada nekoga medijski pokusavas oblatiti, i kada narod trujes u svojim novinama samo sa beznadnom sadasnjoscu, a o dobrim stvarima i ne zelis da pises, onda je lako kao predizborni slogan ponuditi tim istim ljudima "pobijedimo beznadje" koje si ti sam vecim djelom u glavama tih ljudi i projicirao. Koliko je isti taj "covjek-medij" ranije doprinosio pobjedama koalicionih partnera pljujuci po opoziciji da je ona za sve kriva, toliko im stvara sada kontra situaciju. Ali ipak je neko zasluzan i za sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju, i za ispunjenje uslova za bezvizni rezim (koji bi vec bio na snazi da nije izbora, jer stranci ne zele da se on koristi u predizborne svrhe), i za puno manje stete od svjetske ekonomske krize nego sto je to slucaj u okruzenju ili u RS-u. Ali nije uputno pred izbore spominjati polticku angaziranost Silajdzica da neke nase firme zahvaljujuci njegovim vezama dobiju poslove van BiH (npr. Libija) ili da BiH dobije pare od S. Arabije i Katara za neke dionice Vc koridora (a vec odavno su bili digli ruke od nas) i sl.
- poznanik
#825 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
Banksy wrote:Zato što u ustavu piše da svaki narod treba glasati za svog nacionalnog lidera, a Ibrina stranka je građanska, multietnička, zato što iza sebe nema jaku stranku i logistiku, zato što nema nastup, energiju i karizmu lidera, i najvažnije, zato što ni Ibro sam sebe ne uzima ozbiljno. Zna dokle može dobacit', ovo što čopne mu je dovoljno, i nema ambicija da uzme više.rahmanjin wrote: I sto onda niko nece glasati za Ibru?
To o Ustavnoj odredbi je smiješno, a mislim da si inače iznio pogrešnu procjenu o Spahiću.
Ibrahim Spahić je na ove izbore izašao mnogo spremnije i agilnije nego do sada. Njegovi medisjki nastupi govore o osobi koja ima političko i životno iskustvo, sposobnost i spremnost da preuzme funkciju člana Predsjedništva BiH.
Upravo mu nastupi i izjave prikazuju energičnost i ozbiljnost.
Jedina prepreka u osvajanju glasova mu može biti medijska nezastupljenost u mjeri u kojoj ga imaju ostali kandidati zbog nedostatka finansija.